Mitä turvetta?

Melkein mamma jo

Muutaman kilometrin päässä eläinkaupassa on tosi suloisia jänteviä akaattikotilon poikasia. Olen nyt haalinut tarvikkeita kasaan. Tein muutenkin nettitilausta, joten tilasin sellaisen kuivapaakun, joka sisältää kookoskuitua ym. ja muuttuu turpeeksi, kun siihen laittaa vettä. Mitä itse olette käyttäneet? Seepiansuomun tilasin samalla.

Onko teillä jokin erityinen valo akaattikotiloterraariota varten? Ajattelin, että joku pienitehoinen LED-valo voisi olla kiva. Vaikka taitavat nuo hämärässäkin touhuilla.

Tietääkö kukaan, muodostaako akaattikotilo itse D-vitamiinia vai tarvitseeko sille antaa joskus jotakin lemmikeille tarkoitettua lisäravinnetta?

8

1913

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kotilo128

      Heippa, onko kyseessä eka aksusi?:) no hienoa kun saat sellaisen :3 ja menäänpäs asiaan käytän kotiloilleni yleensä eläin kaupasta ostettua lannoittamatta olevaa turvetta:) sitä saa edullisesti faunattaresta.
      Ite en käytä lamppuja kotiloideni terrassa eli ei ole pakollinen mutta ei ole pahikeeksi mutta älä hommaa sellasta jota pidetään akvaariossa nimittäen jos kotilo kiipeesen päälle ku se on kuuma niin tiiät varmaa mitä käy auts! :D
      Kotilo ei tarvitse vitamiinia paitsi viitamiini pitoista ruokaa kuten raaka jauhen liha ,turvoitetut koiran/kissan naksut ja kalan ruoka :)
      P.s olen kotilo kasvattaja se on kyllä mukavaa kasvatan alboja rodatzeja ja aksuja lehtoja ennen iredaleita

      • Kotilo128

        P.s askeiseen proteiini ruokaa tarjotaan korkeintaa kerran viikossa! :)


      • Anonyymi

        Voiko kotiloillle ostaa myös normaali kukka kaupasta lannoittamatonta turvetta? Pussissa lukee että sopii matelioille mutta kun kotilot nilviäisiä niin onko se hyvä


    • Melkein mamma jo

      Kiitos! Ei ole ekat akaattikotilot, mutta edelliset jäivät muutossa naapurille! Ja kuulemma voivat hyvin, ovat jo vanhoja.

      Nyt itse vähän vanhempana vain tajuaa, ettei silloin tiennyt vielä kotiloista mitään, mutta hyvinhän ne kasvoivat, vaikka saattoi antaa "sopimatonta" ruokaa". Olivat aika pitkälti kasvislinjalla. Nämä tulevat saavat kyllä proteiiniakin. Ne ovat tosi sööttejä, toivottavasti niitä kaupassa vielä on, mutta kuulemma samalta kasvattajalta tulee lisää.

      Ennätin tilata nettilemmikkikaupan turpeen, saa nähdä, millaista se on. Luomutuote pitäisi kuitenkin olla. Laitoin aksuille kasvamaan syötäväksi sisustuskasviksi vehnänorasta, mutta taitaa kasvaa yli, ennekuin saan sen turpeen ja sen jälkeen akaattikotilot.

      Monet ihmiset suosittelevat, että pitäisi ostaa jokin pieni nisäkäs, ettei ötökäistä ole seuraa. Mielestäni ne ovat ihan hyvä valinta. Kokeilin kasvattaa vesieliäimistä triopseja, yksi varttui ja muni. Se on kuollut jo, mutta nyt olen sen munista kasvattamassa uusia triopseja (ne eivät tarvitse lisääntymiseen urosta, joten sen jälkeläiset ovat sen klooneja). Siinä yhteydessä ostin akvaariokaupasta yhden vesikasvin ja pari seepraleväkotiloa. Niistä toinen kotilo kuoli, mutta toinen voi hyvin. Ja kasvin mukana tuli kotilonmunia, joista kasvoi jotain toista levää syövää kotilolajia.

      Vesikotilotkin ovat todella mielenkiintoisia! Tykkään seurata niitä. Nuo toistaiseksi nimettömät vesikotiloni ovat todellisia akrobaatteja kasvissa kiipeillessään, ja pystyvät taipumaan kaksinkerroin jalkansa varassa. Ovat myös yllättävän nopeita. Lisääntyminen on tietysti vaikeampaa hallita kuin maakotiloilla, munat ennättävät niin huomaamatta kasvaa pikkukotiloiksi.

      Muista maakotiloista kuin akaateista en tiedä yhtään mitään. Ovatko lehtokotilot eri laji kuin se, mitä on puutarhoissa riesaksi asti? Olisin saattanut ottaa muuta lajia, mutta eläinkaupoissa ei oikein ole kuin akaattikotiloita. Kovin monta terraariota tai akvaariota kotiini ei järkevästi mahdu, joten lajivalikoima pysyy rajallisena!

      • Kotilo128

        Joo noi lehtokotilot on aika riesoja puutarhoissa mun asuin aluella on noita lehtoja aika runsaasti . Yleensä eläin kaupoissa ei ole paljoo muita lajeja myynissä kuin aksuja mutta käyppä faunattaren sivuilla niin siellä on muita lajeja kuin aksuja aika usein myynnissä:)
        Joo no ei mulla taas sitte oo vesi kotiloista kaa oikee tietoo olen perehtynyt enenmän maa kotiloihin ;)
        Oon samaa mieltä kotilot on kiinostaviä eläimiä ja lemmikki kovakuoriaiset myös;)


    • Melkein mamma jo

      Kuoriaiset kiinnostavat kieltämättä myös. Niitäkin näkyi olevan Faunattaressa (Arabia), mutta nyt omistajan vaihdoksen jälkeen ei ollut vielä saapunut. Pitäisi vaan jotain pohjatietoa niistäkin hankkia, ettei tule kovin isoja yllätyksiä. Nimittäin toki sellainen pitää joskus hankkia.... Ai ai, ahneus iskee.

      Kävin tänään hakemassa turpeen, kuiva turvekuutio sekoitetaan muistaakseni 5 litraan lämmintä vettä. Saa nähdä, tuleeko siitä sopivan kosteaa tuolla ohjeella. Ja seepiansuomu oli aika järkyttävän iso, mutten sitä ala pilkkomaan. Aika nopeastihan ne sen syövät, jos oikein muistin. Ehkä ennättää jo tällä viikolla saamaan asukkaat...

      Minulle nuo vesikotilot tulivat tavallaan vahingossa, vaikka pikkueliöitä olin haaveillut lemmikiksi aikaisemmin. Niissä tietysti on vähän sama kuin kaloissa, että pitäisi saada pidettyä vesi hyvänä. Niiden syöttämisen koen kyllä aika hankalaksi. Pääosin syövät levää, ja oletan, että sitä on riittävästi. Vähän huonosti huolivat mitään muuta tarjoamaani, ja vanha ruoka pilaa vettä. Eilen annoin heltanpalan tuoreesta haperosienestä, sellaisesta lajista, joka on raakana ihmisellekin kelvollinen. Siitä tykkäsivät valtavasti, mutta mistäs sellaista talvella hankkii. Ehkä viljeltyä herkkusientä voisi kokeilla?

      Miten, oletko antanut akaattikotiloille mitään sieniä syötäväksi? Etanat syövät metsässäkin niin paljon sieniä, että luulisi sieniaikaan aksuille voivan tarjota vaikka tattia. Ja siinähän on myös proteiinia, luulisi sen olevan kotilolle varsinaista superfoodia, kuten muunkin kelvollisen luonnon antimen.

      • Kotilo128

        Joo koppis on erittäin kiintoisa eläin mutta vain aika lyhyt ikäinen kannattaa esim tietoa etsia ljin perusteella mulla on purje ruusu kuoriainen tosi nätti ostettiin seinäjoen pikku faunattaresta näitä pikkuotöjä on kiva seurata kun syövät beetle jellyä runsaasti niille jaksaisi keksiä vaikka kuin ka tolkuttomia nimiä kun ovat niin hassuja;)
        Enpä oo sientä koskaa mun kotilolle tarjonnu, kyllä ne sitä voi syödä. Mutta sienessä voi olla jotain matoja tai bakteereitajota kotilolle ei kandee syöttää mutta voit han sinä koittaa antaa voi kukan lehtiä ne ainakin maistuu;)


    • Melkein mamma jo

      Kävinkin sitten kotilot jo sen jälkeen, kun viimeksi kirjoitin, eli toissailtana. Kolme yhteensä. Kaksi ovat noin 3,5 cm pitkiä ja pienin 2,5 cm. Joutuivat odottamaan, kun sekoitin kuivaturpeesta ja vedestä niille pohjamateriaalin. Oli aika homma, kuin olisi tehnyt ison taikinan. Vähän taitavat vielä oudoksua uutta kotiaan. Tänään päivän aikana olivat kuitenkin syöneet kesäkurpitsapalan keskustan.

      "Mökistä" tuli aika viihtyisä yksinkertaisesti. Laitoin sen vehnänoraspuskan keskelle ruukusta irrotettuna, ja se ilmeisesti säilyy useampia päiviä siistinä, vielä ainakin on. Sitten laitoin kookospähkinän puolikkaan kuoren. Se on kaupan vihannesosastolta. Katsoin netistä miten se halkaistaan ja söin itse sisuksen. Hauska homma ja hauska materiaali, suosittelen.

      Yksi aksu ihaistui heti kookospähkinäpiiloon. Oli aika hauskan näköinen, kun oli kiinni kookospähkinän sisäpinnassa, ja venytti ja kiersi siitä päätään ja söi yhtä aikaa kesäkurpitsaa, joka oli kookospähkinän ulkopuolella (se ei vielä tajunnut, että sen pitää kaivautua kookospähkinän alta pois, mutta itse sen on se oivallettava, kun itse sinne menikin ja mylläsi menoaukon kiinni). Ainakin nuori aksu näyttää olevan aika notkea. Pienin oli kiivennyt jo katonrajaan, ja nostin sen siitä aamulla syömään, mikä olikin sitten mieleistä hommaa.

      Kolmatta en tänään nähnyt, on kaivautunut turpeeseen. Kai se on alkuun kaivettava esiin ja nostettava syömään. Tosin todennäköisesti se sama yksilö söi aiemmin vehnänorasta. Niitä kahta isompaa en varmasti vielä eroita toisistaan ja pitäähän sitä olla varma, että kaikki voivat hyvin muuton jälkeen.

      Tällaista tässä. Yllätys oli, että kotiloillakin on tottumisaika uuteen paikkaan, mutta niinhän sen on oltavakin. Mutta söpöjä ovat, pieniä palleroita kuin nallekarhuja!

      Kuoriaisista (kukkakuoriaisista) juttelin eläinkaupan myyjän kanssa, enkä ainakaan tässä vaiheessa niitä sitten ota. Keskityn olemassaoleviin lemmikeihin. Mukavaa syksyä sinulle ja lemmikeillesi ja kiitoksia vastauksista!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1831
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      1749
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1662
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      69
      1541
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1528
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      23
      1426
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1405
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1222
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1145
    Aihe