Sopisiko australianpaimenkoira minulle?

Koirat<3

Hei!
Ensiksi en tarvitse elämääni morkkaajia enempää kuin niitä nyt on joten...jos et ole aikeissa kirjoittaa asiallisesti, ruksi on tietokoneesi oikeassa yläreunassa :D
Haluan kuitenkin vastuksen josta ihan rehellisesti näkee mielipiteesi.
Asiaan...olen neljätoista vuotias vastuullinen nuoriteini.Asun taajaman ulkopuolen.
Omistin parivuotta sitten 14 v suomenlapinkoiran.....kuoli :(Pystyisin käyttämään koiraa aamulla tunnin lenkillä. Äitini on työtön joten voisi nopeesti käyttää koiran puolilta päivin ulkona, kun olen koulussa.Koulun jälkeen pystyisin käyttämään 5 tuntia (ainakin) lenkkeilyyn,harrastuksiin (toko,agi,pk) ja pieneen aivo jumppaan päivittäin.Aikaa minulla on sillä kavereita mulla ei ole kovin paljoa, joten muutenkin koira voisi helppiä mua mun elämässä :D Tietystii kaikki turkinhoito ja sellaset tulee myös mukaan. Urheilen paljon, joten väsähdystä ei helposti tule.Kyllä olen valmis huolehtimaan koirasta ainakin 15 vuotta.Olen miettinyt rotua puolivuotta.Kahlasin netistä kaiken tiedon läpi ja nyt haluan kuulla teitä arvoisia aussien omistajia.Pystyn huolehtimaan koirastani rahallisesti.Siis sopisiko aussie mulle.Olen myös määrätietoinen ja tiedän että koiralla pitää olla rajat.

5

347

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Oppia ojaan

      Joku totesi hyvin: ''Ennen vanhaan ihmiset ottivat sen rotuisen minkä halusivat ja menivät koiran kanssa hakemaan oppia jos eivät kotona pärjäneet, nykyään tullaan kysymään mikä rotu ensi koiraksi''

      Tiivistetynä ota aussie mutta ole valmis myös menemään koirakouluun tai kouluttajan ''silmän alle'' sekä käyttämään aikaa koiraan joko agilityn, tokon tai juoksuharrastuksen parissa. Vahtiviettiä noilla kuulemma esiintyy ja urokset voivat olla kovapäisiä eli narttua suositelisin ensi koiraksi.

    • Ziramendas

      Moikka!

      Olen itse jo hyvän matkaa kulkenut koiramaailmassa ja useamman koiran kouluttanut kotikuntoiseksi. Siitä on jonkun aikaa, kun hankin itselleni ensimmäisen aussieni ja voin sanoa, että matka ei sen jälkeen todellakaan ole ollut samanlainen ja siksi haluan vähän valottaa asiaa sinullekkin.
      Aussie on ihan toisenlainen koira, kuin monet muut rodut. Aussie on oikeasti haastava koira. Aussieen ei voi käyttää yhtään sellaista vanhanaikaista auktoriteettiin perustuvaa koulutusta vaan sun on aina oltava koiraa kaikessa askel edellä ja ohjattava koiraa oikeaan suuntaan siitä sekunnista lähtien, kun se kasvattajan luota sun käsiisi annetaan. Sinun on oltava ovela ja viekas ja yllättävä ja määrätietoinen ihan joka päivä. Silti sun on johdonmukaisuudellasi pystyttävä olemaan myös johtaja koiralle ja samoin kaikkien muidenkin, jotka samassa talossa asuu. Aussi haastaa teidät kaikki.

      Tärkein ominaisuus aussien omistajassa on kyky lukea koiraa, joten pohdi tarkkaan, onko sinulla riittävän kehittynyt koiranlukutaito. Toisilla ihmisillä tämä kyky kehittyy hyvin nopeasti lähes itsestään jo nuorena ja toiset eivät tätä millään opi. Ja mikäli tämmöistä kykyä ei löydy/kehity niin en kehottaisi hankaloittamaan omaa elämää näin haastavalla koiralla, kun helpompiakin on olemassa.
      Lisäksi selvitä ennen koiran hankitaa, missä alueellasi järjestetään koiran koulutusta. Erilaisia palveluskoira järjestöjä on ja seurakoirakerhoja, maksullisia ja halpoja, kaikista saa hyvää oppia matkalle. Onko yhtään harrastusmahdollisuutta lähellä? Millä kuljet harrastukseen koiran kanssa? Ovatko vanhempasi valmiita viemään teitä, jos harrastukset ovat kaukana? Pk-treenit ainakin meillä ovat iltaisin ja kestävät 3-4 tuntia..

      Aussielle (paitsi ehkä näyttelylinjaiselle) ei missään nimessä riitä pelkkä lenkkeily, ei vaikka sitä olisi kahdeksan tuntia päivässä. Se tarvitsee työtä. Kyllähän ne joo ajan kanssa passivoituvat makaamaan pelkästään jaloissakin mutta onnellisin aussi on työllistetty aussi. Mulla itselläni on aussin lisäksi kaksi koiraa, josta toinen kulkee monissa koirakirjoissa sellaisena vähintään 10 km päivässä lenkitettävänä. Monestihan tämäntyyppisiä koiria ihniset pitävät liikunnaltaan haastavina mutta eipä ole itsestä koskaan tuntunut siltä. Ja vielä vähemmän se koira tuntuu haastavalta nyt, kun mulla on tuo aussie..
      Aussien kanssa me harrastetaan pk-lajeja ja niihin menee aikaa ja kilometrejä kertyy viikossa aika paljon, koska seuran harjoitukset ei ole ihan nurkan takana. Me treenataan tietysti päivittäin kotona myös mutta treenaamista enemmän vielä aikaa vie treenien suunnittelu, koska meillä on tavoitteena kisaaminenkin jonain päivänä.

      En halua sinua latistaa, australianpaimenkoira on minusta mahtavin koira maailmassa. Asiat kannattaa vaan miettiä valmiiksi, ettei joudu sitten itse kärsimään suotta. Jos päädyt ottamaan aussien, sinun on hyvä jo siinä vaiheessa, kun otat kasvattajaan ensi kerran yhteyttä, tietää, mitä koiralta haluat jotta pentu voidaan valita sinulle sen mukaan. Australianpaimenkoirat ry:n sivuilla olet varmaan vieraillutkin jo, sieltä löytyy kasvattajalista, joista suosittelen valitsemaan kasvattajan ja paljon muutakin hyödyllistä löytyy sieltä.

    • rolloroope

      Nyt kyllä liioitellaan.minulla on 4v uros ja ei helpompaa koiraa minulla ole ollut .kerranpäivässä käydään metsä lenkillä ja on aina irti.on ystävällinen kaikille oli kyseessä ihminen tai muut eläimet.miksi tästä rodusta on tehty niin vaikea,vaikea ymmärtää...

      • Kesäksikö

        Mistä kennelistä ostit koiran? Haluaisin tietää, mutta jos et halua kertoa, niin mistä päin Suomea?

        Tai yl. mistä kenneleistä olette saaneet hyviä aussieuroksia?


    • Jeps ensiksi: kasvattajilta saa paljon paremmat neuvot kuin täältä 2. olen samaa mieltä aikaisemmista kommenteista, rotu kuin rotu kun perehtyy siihen ja on valmis kysymään neuvoa ongelman tullessa niin ota vaan :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      76
      5715
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2506
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1997
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      60
      1738
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1601
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1398
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1301
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1249
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1203
    Aihe