Tarkkaan valikoidut sijaisperheet

ihan tEHOlla

Sijaisperhe piinasi lapsia vuosia

Lapset avojaloin lumihankeen

Pohjoispohjalaisessa suurperheessä kasvatettiin neljää sijaislasta kovalla kädellä.
Kolme 2-9-vuotiasta sijaislasta sai perinteisesti piiskaa risulla. Syytteiden mukaan sijaisisä piti kiinni lapsista ja hänen vaimonsa hoiti lyömisen.
Lapsia piestiin takapuolelle ja reisille.
Seurauksena oli kipua, särkyä, mustelmia ja yhden tapahtuma- aikaan 4-9-vuotiaan pojan tapauksessa myös verenvuotoa.
Edelleen lapsia tönittiin, "kopsauteltiin", tukistettiin ja nipistettiin.
49- vuotiaalla miehellä ja hänen 44- vuotiaalla puolisollaan oli myös erikoisempia lasten kuristustapoja. Tapahtuma-aikaan 5-9- vuotiasta tyttöä he saunottivat välissään niin kauan kuumassa löylyssä, että lasta pyörrytti.
Nainen oli teoissa miestään aktiivisempi.
Kasvattiäiti muun muuassa telkesi kaksi pikkulasta talvella avojaloin yövaatteissa pihalle, joko terassille tai lumihankeen.

Teippasi pojan suun
Niin ikään syytteiden mukaan nainen työnsi kolmen lapsen suuhun palasaippuaa. Saippuakäsittelyn uhreista kaksi oli poikia ja yksi tyttö.
Sijaisäiti myös teippasi pikkulasten suut kiinni.
Alakouluikäistä tyttöä nainen riepottieli hiuksista ympäri suurta omakotitaloa siten, että tyttö kaatui välillä maahan.
Edelleen syyttäjä saatii naiselle rangaistusta kunnianloukkauksesta. Nainen on syyttäjän mukaan useaan otteeseen nimitellyt sukupuolisesti alentavasti teini- ikäistä kasvattitytärtään.
Nainen sai syytteet myös tämän vanhimman tytön pahoinpitelystä.
Hän on muutaman kerran lyönyt tätä nyrkillä kasvoihin.
Syytteissä mainitut rikokset sattuivat tammikuun 2006 ja tammikuun 2011 välisenä aikana.
Asiaa käsitellään nyt käräjäoikeudessa Pohjanmaalla.

Tunnustivat poliisille
Poliisin järjestämässä esitutkinnassa syytetyt ovat tunnustaneet osan väitetyistä rikoksista.
Mies on myöntänyt "olleensa paikalla" kun hänen vaimonsa on piiskannut kolmea lasta risulla. Edelleen hän myöntää nipistäneensä näitä lapsia niskavilloista ja tönineensä nuorempaa tyttöä "leikin varjolla".
Nainen myöntää kolmen lapsen piiskaamisen, tukistamisen samoin kuin pikkutytön tönimisen, löylyttämisen "leikinvarjolla" ja tyrkkäämisen nyrkillä vatsaan.
Nainen tunnustaa huutaneensa lapsille ja pesseensä kolmen lapsen suut saippualla.
Nainen kertoo ikään niin saattaneensa rikkoa "leikin varjolla" kananmunan jonkun lapsen päähän.
Kihlakunnansyyttäjä vaatii molemmille syytetyille ehdollista vankeusrangaistusta sekä oheissakkoa. lähde: Iltalehti 6.9.2013

Toisin kuin Perhehoitoliitto väittää, sijaisperheitä ei valikoida. Tosiasiassa sijaisperheeksi pääsee kuka tahansa lastensuojelijoiden lehti- ilmoitukseen tai feissaukseen vastannut vuorokauden mittaisen koulutuksen maksanut pari, kunhan jommallakummalla on näyttää, ettei aivan tuoretta merkintää seksuaalirikoksista löydy.

Hirveintä asiassa on, ettei edes toistuvista pahoinpitelyistä kiinnijääminen johda välttämättä lastenpitokieltoon. Esim. Haapasten lasten jo alunalkaen laittomassa huostaanotossa sosiaalityöntekijä ja Jyväskylän Pelastakaa Lapset ry sijoitti laittomasti huostatut lapset useita valituksia laiminlyönneistä ( viimeinen AVI:lta tänä vuonna) keräilleeseen perheeseen. On tapauksia, joissa kunta vain ohjaa väkivaltaan syyllistyneen ( tuntemassani tapauksessa lasta hyväksikäytettiin sijaisperheessä) sijaisperheen "uudelleenkoulutukseen".
Jo VALVIRAkin myöntää, että sijaisperheiden valvonta on täysin puutteellista.
Jotain tarttis varmaan tehrä?

9

384

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • marjaliisatar

      Uudelleenkoulutukseen!?

      Kun siis Osaamiskoulutettu ei tiedä että lapseen ei kajota, niin sillle opetetaan että se on väärin...

    • sijaisvanhempana_

      Tuo on järkyttävää luettavaa, uskomatonta ja kuvottavaa.
      Eipä paljon muuta sanottavaa ole...

      Mekin toimimme sijaisperheenä, yhdelle kouluikäiselle lapselle. Oma moraali, empati, välittäminen ja oikeudentunto pitävät huolen siitä, että lapsesta pidetään hyvää huolta. Vaikka meillä olisi videokamerat valvomassa niin eipä olisi mitään valittavamista.

      Se miksi jotkut sairaat ihmiset päätyvät vaikka sijaisvanhemmiksi on surullista ja pelottavaa, mutta valitettavasti maailmassa tapahtuu vääryyksiä.

      Silti olisi toivottavaa että jokainen tajuaisi kyseessä olevan vain yhden (liikaa toki sekin) sijaisperheen tapa toimia, eikä kaikkien...

    • Enemmistön on

      Jokainen sijaisvanhempi on potentiaalinen pahoinpitelijä. Parempi on hylätä sijaisvanhempia mahdollisina pahoinpitelijöinä, kuin altistaa yksikään sijoitettu sellaisen hoiviin. Sijariksi aikovien pitää todistaa huoli vääräksi ja vasta sitten saisi alkaa bisnestä tekemään. Tiukan ja ennalta ilmoittamattoman kontrollin alaisena silloinkin. Sijarit elää muutoin kuin siat vatukossa ellei rajoja aseteta.

    • Sijari

      Hyi helvetti. Jotain lestadiolaisia ilmeisesti? Toivottavasti tulee kunnon tuomiot. Olen sitä mieltä, että suurperheisiin ei ensinkään pitäisi sijoittaa. Sijoitetut lapset tarvitsevat niin paljon huomiota ja aikuisen aikaa, ettei ainakaan meillä onnistuisi, jos perheessä olisi myös iso liuta omia. Yli 7 lasta samassa perheessä on jo itsessään lastensuojelullisen huolen aihe.

      Kirjoituksen loppuosassa on virheitä. Valmennus kestää vähintään puoli vuotta, ei suinkaan vuorokauden. Tämä pakollinen valmennus tosin on aika tuore asia, nämäkin uutisen sijarit tuskin ovat valmennusta käyneet.

      Valvonnasta olen osittain samaa mieltä. Itse toivoisin, että lasten sossu vierailisi meillä huomattavasti useammin. Lastensuojelun sossujen määrä kunnissa pitäisi vähintään tuplata, että hommat hoituisivat kunnolla. Sama valvonnan puute koskee bioperheitä. Vaikka tiedettäisiin, että lasta laiminlyödään ja avohuollon toimet eivät auta, ei sosiaalitoimi yleensä ehdi tehdä huostaanottoa ennen kuin lapsi on välittömässä hengenvaarassa tai vammautunut psyykkisesti.

      • Voi ulkokullaisuutta

        Huusitko avuksesi per**lettä? Vahvistat epäilyäni siitä, että sijarit saattavat pahoinpidellä ja vammauttaa sijoitetun lapsen epäillessään tämän biologista kotia lestadiolaisuudesta. Teillä sijareilla pääsääntöisesti on tuota vihaa, vaikka moni teistä itsestänne antaa kuvan kristillisyydestä sädekehineen vaikka samaan kirkkoon ne kuuluu lestadiolaisetkin.


      • ymmyrkäinen
        Voi ulkokullaisuutta kirjoitti:

        Huusitko avuksesi per**lettä? Vahvistat epäilyäni siitä, että sijarit saattavat pahoinpidellä ja vammauttaa sijoitetun lapsen epäillessään tämän biologista kotia lestadiolaisuudesta. Teillä sijareilla pääsääntöisesti on tuota vihaa, vaikka moni teistä itsestänne antaa kuvan kristillisyydestä sädekehineen vaikka samaan kirkkoon ne kuuluu lestadiolaisetkin.

        En ole koskaan kuullut että lestadiolaisuus olisi joku salassapidettävä asia, joten tuskin kukaan voi epäillä jotain perhettä lestadiolaisuudesta. Miksi joku niin tekisi? Ja sen takia pahoinpitelisi lapsia. Taidat olla vähän sekaisin?


      • huuli pyöreenä
        ymmyrkäinen kirjoitti:

        En ole koskaan kuullut että lestadiolaisuus olisi joku salassapidettävä asia, joten tuskin kukaan voi epäillä jotain perhettä lestadiolaisuudesta. Miksi joku niin tekisi? Ja sen takia pahoinpitelisi lapsia. Taidat olla vähän sekaisin?

        No eikö tuo Sijari -nimimerkki sinun mielestäsi sitten epäillyt. Ja vielä toivoo "kunnon tuomioita". Kysyt miksi joku niin tekisi. Varmaan ovat sekaisin. Järjellä selitettäviä tekoja sellaiset eivät ole.


    • kyllähän-

      Lastenlukumäärään on rajoitettu perheissä. Mutta on myös aika eriasia, onko esim. 4 omaa (vaikka iältään 10, 14,15,17) jos lapset ovat terveitä yms. Siihen mahtuu mahdollisesti vaikka 2 pientä.
      Jos taas omat ovat oireilevia/erityislapsia ja pieniä, niin ei välttämättä mahdu yhtään enempään...
      Eli riippuu paljon perheen aikuisista ja niistä lapsista, ei voi yleisiä periaatteita kovin pitkälle sanoa.

    • Teuvo.

      Millä paikkakunnalla tämä tapahtui? Oliko sijaisvanhemmat lestaadiolaisia?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      129
      9905
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      52
      2891
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      177
      2687
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      2074
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1834
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      16
      1657
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1562
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      16
      1520
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      13
      1508
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1348
    Aihe