Matti Rönkä : Levantin kyy eli hyvästit Kärppä-Vikille

peksu.makela

Seitsemän kirjan ja kymmenen vuoden työuran jälkeen Rönkä päästää luomansa hahmon, jota toki voi sankariksikin sanoa, pitkälle lomalle. Tai vuorotteluvapaalle ellei peräti eläkkeelle. Viktoria tuntemattomille lukijoille pitänee kertoa Sortavalan pojan olevan oikea moniosaaja. Hiihtomestari, taistelulajivalmentaja, sotilastiedustelun majuri Neuvostoliiton ajoilta ja nykyisin rakennus- ja aikuisviihdebisneksen pyörittäjä Helsingissä. Monessa muussakin asiassa Viktor Kärpän puoleen käännytään, hänellä kun on taito ja kontaktit saada asiat järjestymään. Tavalla tai toisella, tarvittaessa kolmannella. On sitten kyseessä mamuyrittäjän pizzerian toiminnan häirintä tai uussuomalaisen autokuskin palkkojen polkeminen.
Luontevasti Viktorin hyvä kaveri on suomalainen poliisi Korhonen. Tuo laulava pyöräilijä, joka heittelee hämäyksen vuoksi sanamuunnoksia ja puujalkavitsejä iskien sitten kuin kyy. Yhtä luontevat ovat Kärpän suhteet Pietarin mafian yhteiskassaan ja entisiin ammattiveljiin sotilastiedustelun ajalta. Näitä kahta organisaatiota ei nykyvenäjällä aina erota toisistaan, ei kirjassa eikä todellisuudessa.
Ikä alkaa painaa Viktoriakin. Mikään ei oikein tunnu miltään, ei onni eikä onnettomuus. Rakastamisen kykykin on hakusessa, vaikka niin oma kuin kasvattilapsikin tuntuvat läheisiltä. Kroppa reistaa vaikka kunto on olevinaan kova. Pietarissa mafian johto uudistuu eikä Viktor enää ole perillä kehen luottaa. Venäjän valtaapitävätkin aktivoituvat kaventamaan rikollisten osuutta rahavirroista omien taustavoimiensa hyödyksi.
Joten on aika arvioida elämää uudelleen, ajaa turhat ja tukalat liiketoimet alas ja keskittyä elämään. Tuumaa Viktor, ja ajattelee perään, jotta jos osaa. Ensin pitää tietennii käytävä vielä kerran itänaapurissa, selvittää vanhat sotkut, maksaa velat ja kostaa kostettavat.
Rönkän kerronta soljuu vaivattomasti ja haikeasti. Hirmutemposia toimintajaksoja halajava pettyy. Nostalgia vyöryy yli kun Viktor veljineen käy kotitalossa Sortavalassa. Hienosti Rönkä kuvaa nykyvenäläisiä miljöitä, joten ei käynnit ole hukkaan menneet. Sivuhahmoiksi rakentuu mieleenjääviä henkilöitä, joista kyllä tekisi toimivaa viihdettä. Kuten laatuauto-Ruuskanen, tuo kaikkien autojobbarien kummisetä. Tai insinööri Kiimalainen, välistävetäjä. Ei kai ny kumminkaan Suomessa rakennusalalla esiinny lahjontaa ja kiristystä, hyi sentäs!
Hieman oudoksuttaa kuinka hyvät välit ja jopa komentosuhteet aikoja sitten siviilihommiin siirtyneellä Kärpällä on nykytiedustelun aktivisteihin. Vaan sanotaanhan niinkin, vaikkapa toveri Putinista, että kerran tiedustelumies, aina tiedustelumies.
Kaikkiaan haikea ja tyylikäs päätös Kärppäsarjalle. Ensikertalaisen ei kannata aloittaa Viktorin uran seuraamista tästä teoksesta.

2

220

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sampo

      Niin... Hyvän alun jälkeen käy niin kuin aina sarjaa kirjoitettaessa. Sanottavaa ei enää ole ja väkisin vääntäminen näkyy. Levantin kyy, on jo niin heikko, että olisi jäänyt parempi maku Röngän kirjailijan taidosta, kun sitä ei olisi edes julkaistu.
      Dialogi on väkisin väännettyä. Juonne yrittäjästä mamujen suojelurahan kiristyksen kohteena, sotkettuna prätkäjengi mausteella kelvoton. Eikä Pietarin kassasta ei uutta ammennettavaa löydy. Telkkarista kopsattu, Ruonansuun Jope autojobbari, tai rakentajamaailman harmaantalouden epäuskottava juonne Kiimalaisesta, huvittavan puistattavia.
      Röngän, kuten niin monen muun kirjailijan tulisi huomata milloin aihe on kaluttu loppuun, ja aloittaa uudelta pohjalta. Rahastamaan ei pidä ryhtyä, eikä kirjoittamaan vain kirjoittamisen vuoksi Paasilinnojen, Oksasen, Tervon tapaan

    • sanovaari

      Jep,vähän meni alaviistoon tää viimenen.
      Muut toki ehdottomia suosikkeja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      198
      4666
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      274
      2750
    3. 134
      1707
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1401
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      203
      1357
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1156
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1124
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1077
    9. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1057
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1051
    Aihe