Meillä on noin 2,5 vuotta vanha varaava kiertoilmatakka. Takan taustalevy on tänä kesänä alkanut kehittää epämiellyttävää hajua. Haju voimistuu itsekseen pikku hiljaa ja kun takkaa polttaa ja rakenteeet lämpenevät, niin haju voimistuu merkittävästi. Tämän jälkeen haju pysyy mietona muutaman päivän, kunnes se taas alkaa itsekseen voimistua.
Paikalla kävi Uuniseppien edustaja, joka lähes hyökkkäävään sävyyn kiisti, että millään hajuongelmalla voisi olla mitään tekemistä takan kanssa. Sen jälkeen olemme tutkineet muita vaihtoehtoja hajun aiheuttajina, mutta mitään ei ole löytynyt. Rakenteetkin on tutkittu kosteuden varalta, mutta ne olivat kuivia. Myös takan taustalevy oli kuiva. Ainoaksi jäljellä jääväksi vaihtoehdoksi alkaa näyttää, että hajuongelma olisi itse takan taustalevyssä tai sen materiaaleissa tai niiden yhteen sopivuudessa.
Takan taustalevy on siporex-levyä, jonka pinnassa on antiikkilaasti. Siporex-levyt on muurattu gyproc-seinään. Takka on pari senttiä taustalevystä irti ja takan hormi menee taustalevyn läpi seinän takana olevaan päähormiin. Itse takka ei haise, ainoastaan taustalevy haisee ja taustalevyssä haju tuntuu olevan kauttaaltaan.
Onko kellään kokemuksia vastaavasta, että takkarakenne olisi parin vuoden jälkeen alkanut haista? Ja onko näissä materiaaleissa tai niiden yhteensopivuudessa ollut ongelmia? Hajun voimistuminen aiheuttaa myös hengitystieoireita, joten erityisesti kiinnostaisi olisiko ongelmaan jotain helppoa ratkaisua vai jääkö taustan purkaminen ainoaksi vaihtoehdoksi korjata ongelma?
Takan taustan hajuongelma
17
3373
Vastaukset
- siis miten on
Täytyy vielä kysyä että tuleeko haju takasta, vai takan takana olevasta seinästä, elikkä siis palomuurista.
- Jojohama
JOo, taustalevyllä tarkoitan varsinkin palomuuria.
- Nokipojan veli
Miten on nuohottu,haju tulee hormista.
- ei hormia ?
" Takan taustalevy on siporex-levyä, jonka pinnassa on antiikkilaasti. Siporex-levyt on muurattu gyproc-seinään. "
Tuskin tuo ylläoleva pitää paikkaansa, missä se savupiippu on ? - Jojohama
Hormi on tutkittu ja kunnossa. Haju ei tule takasta, vaan ainoastaan seinää vastaan oleva taustalevy ts. palomuuri haisee (kauttaaltaan). Takan hormi on liitetty poistetun oljypolttimen hormiin, joten gyprocin takana on koolaus, sementtitiili ja itse hormi(tiili).
- N.Erkki
Minkälainen haju on? Onko se metallinen, multamainen, tympeä, kirpeä ym?
Miten kosteus on todettu. Itselle tuli heti mieleen, että hormi hikoilee tms. ja kosteus on imeytynyt muhimaan taustamateriaaliin. Onko hormi useampireikäinen?
Yksi vaihtoehto voisi olla, että hormiliitos ei ole tiivis ja talon ilmanvaihdon alipaine imee liitoksen kautta hormin hajun taustaan kun takka on jäähtynyt. - Jojohama
Talossa ei ole koneellista ilmanvaihtoa ja vaikka takasta reilun metrin päässä oleva ikkunaluukku on auki, niin se ei muuta tilannetta. Voimakas haju alkaa erittyä palomuurista rakenteiden lämpenemisen jälkeen ja hajuneritys jatkuu voimakkaana niin kauan kuin rakenteet ovat lämpimiä. Rakenteiden ollessa kylmiä hajua erittyy myös jatkuvasti, mutta haju on hyvin mietoa verrattuna lämpimän rakenteen erittämään hajuun. Hajun kehittymisessä vaikuttaisi olevan myös ajallinen puolensa, ts. jos takkaa polttaa viikon tauon jälkeen, niin haju tuntuu tulevan voimakkaampana kuin silloin, jos takkaa polttaa päivän tauon jälkeen.
Haju on tunkkainen ja sitä on kuvattu sekä rikkiin vivahtavana, että kosteaan laastiin vivahtavana. Polton jälkeen haju on todella voimakas ja etova. Perinteisiä kosteusvauriokohteita kuvaavia adjektiiveja en hajuun liittäisi.
Kosteudet ovat pintakosteuden lisäksi mitattu rakenteista sisältä (laitteessa, jossa on kaksi pitkää piikkiä [muistaakseni Vaisalan laite]). Esim. palomuurin osalta kosteuksia on mitattu molemmilla laitteilla edestä, sekä takaa rakenteiden sisältä (tuplapiikkilaitteella) mm. hormin ja lattian tasolta. Kattorakenteetkin on alueen päältä mitattu. Ja kaikki oli siis kuivia.
Takan hormi on yksireikäinen, joka liittyy päähormiin aiemmin kuvatun rakenteen läpi. (Päähormi jatkuu vielä noin metrin alaspäin takkahormin liitoksesta.)
Eli palomuurin alueella tapahtuu jatkuvaa materiaalipäästöä, jonka aiheuttaja on epäselvä. Selkeä epäilyksen aihe on siis palomuurin materiaalit tai jonkinlainen materiaalien (siporex – tasauslaasti – antiikkilaasti – gyproc) reagoiminen/hajoaminen, koska vain palomuurin alue haisee. Ilmeisesti tällainen olisi kuitenkin erittäin poikkeuksellista? Tai voisiko jo hyvin lievä kosteus (esim. ilmankosteus tai hormin kautta tuleva kosteus), joka olisi haihtunut takkaa polttaessa pois, aiheuttaa materiaaleihin tai rakenteisiin pysyvää hajuhaittaa, joka käyttäytyisi aiemmin kuvatulla tavalla? Ja erittyisi vain palomuurin läpi, mutta ei muualta?
Harkitsemme palomuurin purkua, koska terveyshaitta on voimistunut. Ongelma on se, että aiheuttajasta ei ole varmuutta ja takkaa tuskin pystyy korjaamaan toimintakuntoon.- Savitiili
Liitosputki piippuun voisi olla madollinen syy. Se on pikeentynyt sisäpuolelta, kosteat puut, heikko veto. Kuumentuessa se haisee useampia tunteja. Koska metalliputki on tiivistetty palovillalla lämpölaajenemisen takia , liitos ei ole sataprosenttisen tiivis.
- Anonyymi
Oletteko maalanneet kohdetta? Jos olette niin millä maalilla?
- nappejappe
Vastaavanlaisen ongelman kanssa painin. Talossa outo haju, sellainen johon en ole muualla törmännyt. Kuvailisin sanoilla tekninen/pistävä, mutta ei kuitenkaan liuotinmainen. Olen törmännyt muissa rakennuksissa jokuseenkin kosteusvauriopaikkaan, mutta niiden hajut ovat olleet aivan erilaisia. Toki hajut riippuvat kostuneista materiaaleista, mutta kirjoittajan tapaan en tätä hajua yhdistä kosteusvaurioon. Haju tuntuu voimistuvan näin lämmityskaudella, kun takkaa aletaan polttamaan. Kyseessä ei kuitenkaan ole tuhkan tai noen haju. Talo rakennettu 3,5 vuotta sitten ja haju on vaivannut ehkä parisen vuotta välillä enemmän välillä vähemmän. Kaikki perheenjäsenet ei tätä huomaa, mutta itse kyllä. Joiltakin tutuilta olen kysynyt hajusta, mutta ei mitään mainittavaa ole kerrottu (tosin tämmöinen jätetään kyllä helposti kertomattakin).
Kaikenlaisten kokeilujen ja kartoitusten jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että hajun lähde on olohuoneessa ja nurkassa jossa takkakin sijaitsee. En siis ole varma, että syypää on takka, mutta täällä esitetty tarina tuntuu tutulta. Takka on Uuniseppien kivestä tehty, mutta ei varsinainen mallistomalli. Pinta on slammattu. Takan takana on Siporex levyt. Väliseinät ovat poltetusta tiilestä muurattu joten kipsilevyseinää ei ole välittömässä läheisyydessä. Siporexin tarvetta lisäeristeenä mietin rakennusvaiheessa, koska takana kuitenkin muurattu seinä. Katsoin kuitenkin, että ei siitä haittaa ole varsinkaan, kun seinän toisella puolella keittiökoneita joiden ei tarvitse kuumentua. Pintakosteuksiakin on varmuuden vuoksi mittailtu ympäri taloa eikä niistä löytynyt poikkeamia eivätkä ne antaneet aihetta syvempiin kairauksiin. Välipohjat yms. paikat on kierretty läpi mitkä vain ilman rikkomista pystyy tarkistamaan eikä mitään viitteitä kosteusongelmista ole tullut vastaan. Ilmanvaihto on tarkistettu pariin kertaan ja takkakytkin on käytössä. Takka sinällään palaa nokeamatta ja mielestäni puhtaasti.
Takkaa muuratessa panin merkille "kivien" epämiellyttävän hieman rikkimäisen hajun, mutta se haju oli kuitenkin erillainen mikä nyt tuntuu. Saattaa olla, että käytetty valmistumateriaali (joka käsittääkseni on ainakin osittain jotain valimojätettä) ei ole aivan neutraali. Toisaalta näitä takkoja ja materiaalia löytyy monesta kodista joten jos ongelma olisi yksistään takkamateriaali niin kai tämä olisi yleisempää.
Tarkemmin muistellen olen yhden kerran huomannut saman hajun toisessa rakennuksessa. Silloin en ymmärtänyt kysellä onko talossa kenties takkaa ja sitä kautta päästä asiasta jyvälle. Talo vaikutti vastaavan ikäiseltä kuin omamme.
Eli varsinaista ongelmakohtaa en osaa sanoa 100% varmuudella, mutta tilanne vaikuttaa samalta kuin Jojohaman kirjoituksessa. Olisipa hyvä jos tilanteita saisi verrattua muutenkin kuin virtuaalisesti.- Anonyymi
Joko takka materiaali haisee tai maali sen pinnassa. Olen miettinyt voiko takasta lohkaista palaa ja lähettää tutkimuksiin. Jätteestä tehtynä luulen ettei ole fiksua hengitellä sitä hajua ja eritettä kotona.
- Anonyymi
Epäilen antiikilaaastia hajun lähteenä , minulla sama ongelma. Pitäisi kai piikata tuo antiikkilaasti pois tai maalata suojakerros pintaan.
- Anonyymi
Millä olet maalannut takan?
- Anonyymi
Onko seinärakenne siporex, levyseinä koolauksella ja hormi ?? jos näin se on määräysten vastainen
- Anonyymi
Meillä on ollut juuri samanlainen hajuongelma ja myöskin löytyy takan takaa siporexistä tehty palomuuri. Päällä antiikkilaastia palomuurin reunoilla, mutta ei takan takana. Haju on sellainen betoninen, tunkkainen. Päädyin siihen että kaikki siporexit otetaan pois ja jotain muuta tilalle. Haju kuitenkin selkeästi tulee takan takaa.
- Anonyymi
Mikä takka ja mistä ja mikä täakan pinnoite ja maali?
- Anonyymi
En ole kuullut siporex levystä ennen mutta en tiedä kaikkea
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse1303639- 851865
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap151661Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos541372Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.
Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat1151216VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia
Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu911212- 681089
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi281012- 66970
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k100964