Takan taustan hajuongelma

Jojohama

Meillä on noin 2,5 vuotta vanha varaava kiertoilmatakka. Takan taustalevy on tänä kesänä alkanut kehittää epämiellyttävää hajua. Haju voimistuu itsekseen pikku hiljaa ja kun takkaa polttaa ja rakenteeet lämpenevät, niin haju voimistuu merkittävästi. Tämän jälkeen haju pysyy mietona muutaman päivän, kunnes se taas alkaa itsekseen voimistua.

Paikalla kävi Uuniseppien edustaja, joka lähes hyökkkäävään sävyyn kiisti, että millään hajuongelmalla voisi olla mitään tekemistä takan kanssa. Sen jälkeen olemme tutkineet muita vaihtoehtoja hajun aiheuttajina, mutta mitään ei ole löytynyt. Rakenteetkin on tutkittu kosteuden varalta, mutta ne olivat kuivia. Myös takan taustalevy oli kuiva. Ainoaksi jäljellä jääväksi vaihtoehdoksi alkaa näyttää, että hajuongelma olisi itse takan taustalevyssä tai sen materiaaleissa tai niiden yhteen sopivuudessa.

Takan taustalevy on siporex-levyä, jonka pinnassa on antiikkilaasti. Siporex-levyt on muurattu gyproc-seinään. Takka on pari senttiä taustalevystä irti ja takan hormi menee taustalevyn läpi seinän takana olevaan päähormiin. Itse takka ei haise, ainoastaan taustalevy haisee ja taustalevyssä haju tuntuu olevan kauttaaltaan.

Onko kellään kokemuksia vastaavasta, että takkarakenne olisi parin vuoden jälkeen alkanut haista? Ja onko näissä materiaaleissa tai niiden yhteensopivuudessa ollut ongelmia? Hajun voimistuminen aiheuttaa myös hengitystieoireita, joten erityisesti kiinnostaisi olisiko ongelmaan jotain helppoa ratkaisua vai jääkö taustan purkaminen ainoaksi vaihtoehdoksi korjata ongelma?

14

2801

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • siis miten on

      Täytyy vielä kysyä että tuleeko haju takasta, vai takan takana olevasta seinästä, elikkä siis palomuurista.

      • Jojohama

        JOo, taustalevyllä tarkoitan varsinkin palomuuria.


      • Nokipojan veli

        Miten on nuohottu,haju tulee hormista.


    • ei hormia ?

      " Takan taustalevy on siporex-levyä, jonka pinnassa on antiikkilaasti. Siporex-levyt on muurattu gyproc-seinään. "

      Tuskin tuo ylläoleva pitää paikkaansa, missä se savupiippu on ?

    • Jojohama

      Hormi on tutkittu ja kunnossa. Haju ei tule takasta, vaan ainoastaan seinää vastaan oleva taustalevy ts. palomuuri haisee (kauttaaltaan). Takan hormi on liitetty poistetun oljypolttimen hormiin, joten gyprocin takana on koolaus, sementtitiili ja itse hormi(tiili).

    • N.Erkki

      Minkälainen haju on? Onko se metallinen, multamainen, tympeä, kirpeä ym?

      Miten kosteus on todettu. Itselle tuli heti mieleen, että hormi hikoilee tms. ja kosteus on imeytynyt muhimaan taustamateriaaliin. Onko hormi useampireikäinen?
      Yksi vaihtoehto voisi olla, että hormiliitos ei ole tiivis ja talon ilmanvaihdon alipaine imee liitoksen kautta hormin hajun taustaan kun takka on jäähtynyt.

    • Jojohama

      Talossa ei ole koneellista ilmanvaihtoa ja vaikka takasta reilun metrin päässä oleva ikkunaluukku on auki, niin se ei muuta tilannetta. Voimakas haju alkaa erittyä palomuurista rakenteiden lämpenemisen jälkeen ja hajuneritys jatkuu voimakkaana niin kauan kuin rakenteet ovat lämpimiä. Rakenteiden ollessa kylmiä hajua erittyy myös jatkuvasti, mutta haju on hyvin mietoa verrattuna lämpimän rakenteen erittämään hajuun. Hajun kehittymisessä vaikuttaisi olevan myös ajallinen puolensa, ts. jos takkaa polttaa viikon tauon jälkeen, niin haju tuntuu tulevan voimakkaampana kuin silloin, jos takkaa polttaa päivän tauon jälkeen.

      Haju on tunkkainen ja sitä on kuvattu sekä rikkiin vivahtavana, että kosteaan laastiin vivahtavana. Polton jälkeen haju on todella voimakas ja etova. Perinteisiä kosteusvauriokohteita kuvaavia adjektiiveja en hajuun liittäisi.

      Kosteudet ovat pintakosteuden lisäksi mitattu rakenteista sisältä (laitteessa, jossa on kaksi pitkää piikkiä [muistaakseni Vaisalan laite]). Esim. palomuurin osalta kosteuksia on mitattu molemmilla laitteilla edestä, sekä takaa rakenteiden sisältä (tuplapiikkilaitteella) mm. hormin ja lattian tasolta. Kattorakenteetkin on alueen päältä mitattu. Ja kaikki oli siis kuivia.

      Takan hormi on yksireikäinen, joka liittyy päähormiin aiemmin kuvatun rakenteen läpi. (Päähormi jatkuu vielä noin metrin alaspäin takkahormin liitoksesta.)

      Eli palomuurin alueella tapahtuu jatkuvaa materiaalipäästöä, jonka aiheuttaja on epäselvä. Selkeä epäilyksen aihe on siis palomuurin materiaalit tai jonkinlainen materiaalien (siporex – tasauslaasti – antiikkilaasti – gyproc) reagoiminen/hajoaminen, koska vain palomuurin alue haisee. Ilmeisesti tällainen olisi kuitenkin erittäin poikkeuksellista? Tai voisiko jo hyvin lievä kosteus (esim. ilmankosteus tai hormin kautta tuleva kosteus), joka olisi haihtunut takkaa polttaessa pois, aiheuttaa materiaaleihin tai rakenteisiin pysyvää hajuhaittaa, joka käyttäytyisi aiemmin kuvatulla tavalla? Ja erittyisi vain palomuurin läpi, mutta ei muualta?
      Harkitsemme palomuurin purkua, koska terveyshaitta on voimistunut. Ongelma on se, että aiheuttajasta ei ole varmuutta ja takkaa tuskin pystyy korjaamaan toimintakuntoon.

      • Savitiili

        Liitosputki piippuun voisi olla madollinen syy. Se on pikeentynyt sisäpuolelta, kosteat puut, heikko veto. Kuumentuessa se haisee useampia tunteja. Koska metalliputki on tiivistetty palovillalla lämpölaajenemisen takia , liitos ei ole sataprosenttisen tiivis.


      • Anonyymi

        Oletteko maalanneet kohdetta? Jos olette niin millä maalilla?


    • nappejappe

      Vastaavanlaisen ongelman kanssa painin. Talossa outo haju, sellainen johon en ole muualla törmännyt. Kuvailisin sanoilla tekninen/pistävä, mutta ei kuitenkaan liuotinmainen. Olen törmännyt muissa rakennuksissa jokuseenkin kosteusvauriopaikkaan, mutta niiden hajut ovat olleet aivan erilaisia. Toki hajut riippuvat kostuneista materiaaleista, mutta kirjoittajan tapaan en tätä hajua yhdistä kosteusvaurioon. Haju tuntuu voimistuvan näin lämmityskaudella, kun takkaa aletaan polttamaan. Kyseessä ei kuitenkaan ole tuhkan tai noen haju. Talo rakennettu 3,5 vuotta sitten ja haju on vaivannut ehkä parisen vuotta välillä enemmän välillä vähemmän. Kaikki perheenjäsenet ei tätä huomaa, mutta itse kyllä. Joiltakin tutuilta olen kysynyt hajusta, mutta ei mitään mainittavaa ole kerrottu (tosin tämmöinen jätetään kyllä helposti kertomattakin).

      Kaikenlaisten kokeilujen ja kartoitusten jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että hajun lähde on olohuoneessa ja nurkassa jossa takkakin sijaitsee. En siis ole varma, että syypää on takka, mutta täällä esitetty tarina tuntuu tutulta. Takka on Uuniseppien kivestä tehty, mutta ei varsinainen mallistomalli. Pinta on slammattu. Takan takana on Siporex levyt. Väliseinät ovat poltetusta tiilestä muurattu joten kipsilevyseinää ei ole välittömässä läheisyydessä. Siporexin tarvetta lisäeristeenä mietin rakennusvaiheessa, koska takana kuitenkin muurattu seinä. Katsoin kuitenkin, että ei siitä haittaa ole varsinkaan, kun seinän toisella puolella keittiökoneita joiden ei tarvitse kuumentua. Pintakosteuksiakin on varmuuden vuoksi mittailtu ympäri taloa eikä niistä löytynyt poikkeamia eivätkä ne antaneet aihetta syvempiin kairauksiin. Välipohjat yms. paikat on kierretty läpi mitkä vain ilman rikkomista pystyy tarkistamaan eikä mitään viitteitä kosteusongelmista ole tullut vastaan. Ilmanvaihto on tarkistettu pariin kertaan ja takkakytkin on käytössä. Takka sinällään palaa nokeamatta ja mielestäni puhtaasti.

      Takkaa muuratessa panin merkille "kivien" epämiellyttävän hieman rikkimäisen hajun, mutta se haju oli kuitenkin erillainen mikä nyt tuntuu. Saattaa olla, että käytetty valmistumateriaali (joka käsittääkseni on ainakin osittain jotain valimojätettä) ei ole aivan neutraali. Toisaalta näitä takkoja ja materiaalia löytyy monesta kodista joten jos ongelma olisi yksistään takkamateriaali niin kai tämä olisi yleisempää.

      Tarkemmin muistellen olen yhden kerran huomannut saman hajun toisessa rakennuksessa. Silloin en ymmärtänyt kysellä onko talossa kenties takkaa ja sitä kautta päästä asiasta jyvälle. Talo vaikutti vastaavan ikäiseltä kuin omamme.

      Eli varsinaista ongelmakohtaa en osaa sanoa 100% varmuudella, mutta tilanne vaikuttaa samalta kuin Jojohaman kirjoituksessa. Olisipa hyvä jos tilanteita saisi verrattua muutenkin kuin virtuaalisesti.

    • Anonyymi

      Epäilen antiikilaaastia hajun lähteenä , minulla sama ongelma. Pitäisi kai piikata tuo antiikkilaasti pois tai maalata suojakerros pintaan.

      • Anonyymi

        Millä olet maalannut takan?


    • Anonyymi

      Onko seinärakenne siporex, levyseinä koolauksella ja hormi ?? jos näin se on määräysten vastainen

    • Anonyymi

      Meillä on ollut juuri samanlainen hajuongelma ja myöskin löytyy takan takaa siporexistä tehty palomuuri. Päällä antiikkilaastia palomuurin reunoilla, mutta ei takan takana. Haju on sellainen betoninen, tunkkainen. Päädyin siihen että kaikki siporexit otetaan pois ja jotain muuta tilalle. Haju kuitenkin selkeästi tulee takan takaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      141
      2092
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1928
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1878
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1690
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1488
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1147
    Aihe