Laumanvartija vai paimenkoira?

tyttö

Elikkäs ollaan muutettu maalle isoon omakoti taloon jossa iso piha ja ollaan etsimässä meille nytten joko paimenkoiraa tai laumanvartija koiraa..
Meillä on ennestään 4 pientä seurakoira rotuista narttukoiraa kaikki alle 25cm ja 5kg..
Paimenkoiraa pääasiassa ollaan mietitty sillä toiveissa olisi isohko koira joka soveltuis vapaana olemiseen metsässä juoksemiseen jne jonka kanssa voisi peuhata pihalla opettaa temppuja jne mutta laumanvartiat kiinnostais kovasti mutta epäilyttää se koko meidän pikkuisten koirien puolesta.. Soveltuuko esim pyreneittenmastiffi metsässä juoksemiseen onko kuinka korkea miellyttämis halu oppiiko temppuja? Vai onko " laiska" koira joka ei seuraa esim metsässä perässä? Koirakokemusta on Todella paljon isoista sekä pienistä esim. Sakemanneista,belggareista,huskyistä,karhukoirista,chihuista...
Ehotelkaa ihmiset rotuja jotka:
Olisivat 50-80cm 20-80kg
Miellyttämishaluisia oppisi nopeasti
Tulee toimeen erikokoisten koirien sekä lasten kanssa
Pärjää ulkona pakkasilla ei häkkikoiraksi silti.
Uskollinen
Ei metsästys koira
Mieluisia rotuja ovat Bordercollie,kelpie,aussi,sakemanni,belggari,husky,ceskoslovensky,pyreneittenmastiffi,leonberg jne tämän tyyppisiä
Kaipaan neuvoja

11

611

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pystiffinomistaja

      Laumanvartijoilla ei ole miellyttämishalua, eli se ei teille sovi. Laumanvartijan voi kouluttaa ja ne ovat keskimääräistä älykkäämpiä, ne eivät ole "laiskoja" ainakaan kaikki ja juoksevatkin, jos tahtovat.

      Kannattaa ehkä miettiä jotain leonbergia, belgiapaimenkoiraa, saksanpaimenkoiraa etc..

    • tiku2

      Laumanvartijoilla on hyvin vähän miellyttämisenhalua ja harvaa voi pitää irti, lähtevät herkästi omille teilleen. Myöskään susikoirat (vlcak ja sarloos) ei sovellu lainkaan irtipidettäviksi eivätkä erityisen hyvin lapsiperheeseen. Jos on olemassa kovia venäläisiä laumanvartijoita vaativampaa rotua niin ne on susikoirat, vaativat todella taitavaa ihmistä jolla on erityisen hyvä koiranlukutaito.

      Leonberg ei ole laumanvartija ja on sitäkautta huomattavasti helpompi perhekoira, suosittelen tutustumaan rotuun sillä voisi olla sellainen mitä haet. Laumiksista pyreneittenmastiffi tai -koira voisi soveltua, mutta niihin kannattaa tutustua hyvin ennen hankintapäätöstä.

      • poiuytui789

        Tunke tiku2 ne susikoiran rääpäleet johonkin minne aurinko ei paista.


      • tiku2
        poiuytui789 kirjoitti:

        Tunke tiku2 ne susikoiran rääpäleet johonkin minne aurinko ei paista.

        Mistä moinen reaktio? Vastasin vain oman kokemukseni ja tietoni perusteella ettei ceskoslovensky vlcak ja samantyyppinen sarloos sovi aloittajan vaatimuksiin alkuunkaan. Hän kun mainitsi vlcakin mieliusissa roduissa.


    • huh huh mitä onkaan

      No eihän teille mitenkään voisi ajatella laumanvartijaa,sehän olisi hullun idea.

      Ei teillä ole puitteita ja laumanvartija ei ole missään nimessä mielyttämishaluinen vaan päin vastoin.

      Muut koirat melkein pitäisi hävittää ja toiseksi sitä ei pidetä irti missään vaiheessa.Eikä temppuja opettella se kun ei käskystä tee välttämättä milloinkaan jos sille ei sovi.

      Aloittaja on täysin pihalla koiraroduista ja kyselee täältä idiootti kysymyksiä.

      Mikään mikä viittaa edes vartiointiin ei teille sovi edes sinne päinkään,kerroit jo niin paljon ettei kannata olla kuin pikkuisten seurakoirien keskellä.

      • huh huh huh

        Älä siis sitä kokoa mieti laumanvartijoissa,eihän suurin osa edes ole kuin 50kg kahtapuolen,vaan enempi nyt miettisin teiden oikeita tarpeita ja sitä että te ette kykenisi kasvattamaan laumanvartijaa,se on ihan erimaailmasta kun sakemanni ja rotikka jne....itselläni on keskiaasialainen kaukaasialaisen sisar rotu joka on sitä luokkaa ettei sitä pidä ottaa ensi koiraksi eikä vielä toiseksikaan.

        Koiranlukutaito ei ole läheskään kaikkien juttu,se on sellainen koira että teidän perheessä olisi hel-vetti irti kun koira täyttää 5 vuotta viimeistään.

        Laumanvartijat on sellaisia koiria jos ei ole virkaa antaa koiralle, niin tätä ei pidä missään tapauksessa ottaa ne on laumanvartijoita.

        Käytännössä sinulla tulee olla valmiudet samaan kuin sinulla olisi 10 kpl saksanpaimenkoiraa opetettava.


    • 89fyuefypw

      Minkä luontoisia sulla ne pikkutirranat? Meillä on sakemannia ja laumanvartijaa ja sitten vielä yks pikkukoira, joka kylläkin niin "ilkeä" luonteeltaan että otti sitte pomon elkeet, joten kaikki sitä pienintä kumartaa.
      Toisen laumanvartijan kanssa sitä ei uskalla pitää yhtäaikaa irti, koska nuori uros laittaapi vähän vastaan eikä tykkää yhtään kun tärränä murisee. Siinä saattaapi jo sattua vahinkoa.
      Se kun tulee uus koira taloon vaikka nyt sakemanni tai joku laumis tai ihan mikä vaan, niin uus koira kun on "pieni" pentu ja kun sattuu perheessä olemaan jo näitä pikkukoiria, joilla yleensä luonne on ison koiran, niin yleensä ne ärisee ja alistaa tän pennun tai ainakin alistaa, mutta entäs sitte kun pentu kasvaa.... ikää on jotain 8kk-1v ja alkaa uudelleen se pomon valinta. Pikkuisille saattaapi käyä huonosti siinä vaiheessa. Ja silloin yleensä laitetaan se nuori iso koira kiertoon kun ei se tuukaan toimeen pikkukoirien kans.
      En nyt halua yleistää, mutta näin on aika yleensä. Ja itsellänikin on samanmoinen tilanne. Ketään en kiertoon ole laittamassa, mutta teettää erikois järjestelyitä. Tarkkana täytyy olla etteivät satu yhtäaikaa oleen pihalla irti. Tällaisiakin asioita kannattaa miettiä.

    • leot ja emäntä

      Missä niin sanotaan, että leoilla olisi miellyttämishaluja? Ei meidän koirilla ainakaan ole. Itsepäisempiä koiria saa hakea. Enkä todellakaan ole ainoa, joka on tätä mieltä. Jos leo ei jotain halua tehdä, niin se ei tasan ja tarkkaan sitä tee. Ennemmin saat vaikka aasian istumaan, kun leon jolla on ns. pässinpää-päivä. Ja näitä päiviähän riittää... Vanhemmiten viisastuvat, mutta samalla myös lisääntyy noi pässinpää-päivät. Sitä ollaan muutamia kertoja seisty vesisateessa ja keskusteltu siitä, että mennäänkö kotiin, vai istutaanko keskellä tietä. Päivääkään en vaihtaisi pois, mutta kyllä sitä elämässään helpommallakin pääsisi. Meille tämä on elämäntapa.

      • Hinaa 80 kg

        Juu, ja Bertsuilla sama. Kokemusta on.


    • Claudius

      Laumanvartija koiraa en suosittele. Itselläni on jo täysi työ pitää sitä kurissa. fyysistä voimaakin tarvitaan sillä kaikkea käskytystä se ei kuuntele. 70- kiloinen koira vetää valtavalla voimalla, murinaa ja ärjyntää äänessä kuin raskaassa konekiväärissä. Omalle perheelle lutuinen ja kiltti mutta kaikki muut liikkuvat ovat vaarassa. Eli joudut tarkkailemaan koiraa koko ajan.

      • Tulevaisuus avoin...

        Samaa mieltä, itselläni koirahoitola ja eräs asiakas hylkäsi, eli jätti tänne (keskiaasian ja malamuutin sekoitus), 4v narttukoiran. On kyllä lutuinen tämä tapaus :), minulle!! Tykkää tosissaan rapsutuksista ja juttelee ulvomalla, malamuutin osuus tulee esiin, mutta vartioi ja vieraita ei tahdo hyväksyä. Hoidossa oleviin muihin koiriin on tottunut, että niitä on..samaan aikaan lenkille ei muita voi ottaa. Tehdään metsälenkkejä, poissa ihmisten ja vastaantulevien koirien mahdollisuus..huonosti kävisi. Tosin koiralla on tausta todella huono, uuden kodin haku vaikeaa, melkein mahdotonta, mistä löytyisikään ihminen kenelle uskaltaisin kyseisen koiran luovuttaa hyvillä mielin...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      2031
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1932
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      146
      1523
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1204
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1173
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1138
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1127
    Aihe