Kiinnostunut buddhalaisuudesta

Yksi tyttö 111112

Hei! Oon tosi kiinnostunut buddhalaisuudesta. Oon 17-vuotias tyttö ja kristitty, uskon Jumalaan. Mutta buddhalaisuus kiinnostaa ja meditoiminen. Miten oppia meditoimaan ja mistä saa lisää tietoa buddhalaisuudesta?

11

205

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Zyrtek

      Aika puolueetonta tietoa buddhismista saat esim.
      http://buddhism.about.com/od/basicbuddhistteachings/a/basicshub.htm
      Meditointia opit parhaiten vaan menemällä johonkin tilaisuuteen, jossa voi kokeilla. Paras tapa oppia on tehdä sitä itse. Pistä vain hakusana "meditaatiokurssi" vaikka Googleen, niin löydät onko lähelläsi jokin jengi. Skippaa uskonnollinen osuus (jos ylipäätään tarjotaan) ja keskity meditaatioon. Ja jos tuo kristinusko on sinulle tärkeää tai tuntuu oudolta mennä jonkin muun tahon tilaisuuksiin, niin ainakin Helsingissä toimii kristillisen meditaation piirejä.

    • SosialisetUskovaiset

      Roikkuvat lapsuudesta asti tutussa yhteisössä eläen kuitenkin "salaa" omanlaistaan tietenkin selvästi syntistä elämää.

      Yhteisöstä irtautuminen koetaan kuviot liian uusiksi laittavaksi.

    • Nimikristityt

      Ovat perehtyneet Raamattuun korkeintaan pintapuolisesti.

      Kokevat uskonnon olevan jotain mihin synnytään.

      Ilmoittavat uskonnollisuuden olevan ennenkaikkea kulttuuria.

    • Liberaalit kristityt

      Korostavat ihmisen kykyä ajatella avarakatseisesti omalla tavallaan pitäen Raamatun tekstien ajankohtaistavaa uudelleentulkintaa väistämättömänä.

      Kokevat uskonnon olevan kristilliseen perinteeseen kytkeytynyttä humanismia tai henkilökohtainen, ihmisen sisäisessä arvomaailmassa vaikuttava asia, jonka keskeisiä arvoja ovat etenkin moraalisuus, vastuullisuus, inhimillisyys, rakkaus, empatia, kunnioitus, avarakatseisuus.

      Ilmoittavat olevansa hyviä ihmisiä sekä kannattavansa, kunnioittavansa ja arvostavansa tämän ajan eettisiä ihanteita kuten
      -Tasa-arvoa.
      -Ihmisoikeuksia.
      -Toisen kulttuuria ja uskontoa.
      -Seksuaalista suuntautuneisuutta.
      -Henkilökohtaisia vapauksia (kuten avioeron jälkeistä uudelleen avioitumista, joka on Raamatussa yksiselitteisen selkeästi tuomittu ja kolmeen kertaan vahvistettu: "1. Kor. 7:10...15", "Luuk. 16:18", "Mark. 10:11", "Mark. 10:12").

    • Aidot kristityt

      Korostavat yksilön omaa vastuuta koetella ja etsiä totuutta henkilökohtaisen Raamatun tutkimisen muodossa.

      Kokevat uskon päämääräksi sielujen pelastuksen.

      Ilmoittavat olevansa (Vapahtajaa tarvitsevia) epätäydellisiä lankeavaisia, mutta kuitenkin pyrkivänsä noudattamaan (omassa elämässään) Raamatun ilmoitusta Jumalan tahdosta.

    • 1+1

      Suokoon Jumala sinulle viisauden ja ilmestyksen Hengen hänen tuntemisessaan ja valaiskoon sydämesi silmät sille ansaitsemattoman perinnön kirkkaudelle, johon meidät kaikki on kutsuttu ja että kaikenlainen tieto ja ymmärrys lisääntyisi, niin että voisit tutkia mikä on parasta ollaksesi puhdas ja moitteeton Herramme Jeesuksen Kristuksen päivänä.

    • ......
      • bliss

        Nikolai Notovitchin keksimä tarina, että Jeesus olisi opiskellut 14-29 vuotiaana buddhalaisuutta on pelkkä huijaus ja Notovitch joutui lopulta myöntämään sen itsekin.
        Joka tapauksessa mielenkiintoisia pointteja dokumentissa sen suhteen, että oliko Jeesus oikeasti kuollut siinä vaiheessa, kun hänet laskettiin ristiltä alas.


      • 3 h
        bliss kirjoitti:

        Nikolai Notovitchin keksimä tarina, että Jeesus olisi opiskellut 14-29 vuotiaana buddhalaisuutta on pelkkä huijaus ja Notovitch joutui lopulta myöntämään sen itsekin.
        Joka tapauksessa mielenkiintoisia pointteja dokumentissa sen suhteen, että oliko Jeesus oikeasti kuollut siinä vaiheessa, kun hänet laskettiin ristiltä alas.

        Olisiko ollut poikkeuksellisen heikko ihmiseksi?


    • SittingStuntman90

      Hei. Mistä päin Suomea olet? Buddhalaisia yhteisöjä lienee eniten pääkaupunkiseudulla, mutta ympäri Suomea kuitenkin on joitain paikkoja, joissa voi tavata muita buddhalaisia ja harjoittaa ohjattua meditaatiota.

      Ihan kelvollinen paikka buddhalaisuuden harjoittamiseen on myös tässä ja nyt. Ei välttämättä tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Toki opettaja voi neuvoa ja opastaa oikeaan suuntaan (tai joissain tapauksissa myös väärään). Buddha neuvoi ihmisiä ajattelemaan itse ja olemaan luottamatta sokeasti mihinkään, edes Buddhan itsensä opetuksiin. Mutta jos joissain opetuksissa tuntuu olevan järkeä, niin silloin niitä yleensä kannattaa hyödyntää.

      Buddhalaisuus paneutuu enimmäkseen kärsimyksen lopettamiseen, joten se ei varsinaisesti ota kantaa jumalaan, koska se liity asiaan. Kärsimyksen katsotaan olevan lähtöisin ihmisestä itsestään, ei jumalista tai muistakaan henkiolennoista. Siksi vain ihminen itse voi vapauttaa itsensä kärsimyksestä.

      Buddhalaisuuden ydin on neljässä jalossa totuudessa ja jalossa kahdeksanosaisessa polussa. Tässä omin sanoin selitettynä:

      Buddhan neljä jaloa totuutta:
      1. Elämässä on kärsimystä.
      2. Kärsimys johtuu ihmisen kyltymättömästä janoamisesta ja takertumisesta pysymättömiin asioihin.
      3. Kärsimys lakkaa, kun janoaminen ja takertuminen lakkaavat.
      4. Ne lakkaavat kulkemalla jaloa kahdeksanosaista polkua.

      Jalo kahdeksanosainen polku:
      Viisaus:
      1. Oikea ymmärrys. (Ymmärrys neljästä jalosta totuudesta. Ymmärrys todellisuudesta sellaisena kuin se on. Ymmärrys omasta itsestä ja kärsimyksestä.)
      2. Oikea aikomus. (Aikomus luopumisesta takertumisen sijaan. Aikomus hyväntahtoisuudesta pahantahtoisuuden sijaan.)
      Moraali:
      3. Oikea puhe. (Pyrkimys muita ihmisiä kunnioittavaan puheeseen välttäen solvauksia jne.)
      4. Oikea toiminta. (Pyrkimys toimia muita ihmisiä auttaen, välttäen epäitsekkäitä tekoja muiden kustannuksella.)
      5. Oikea elinkeino. (Elinkeino, joka ei vahingoita muita. Parempi työskennellä esim. sairaanhoitajana tai opettajana kuin vaikka sotateollisuuden palveluksessa.)
      Meditaatio:
      6. Oikea yritteliäisyys. (Pyrkimys kehittää ja vaalia hyviä ominaisuuksia ja luopua huonoista. Pyrkimys meditoida säännöllisesti, vaikka aina ei huvittaisikaan.)
      7. Oikea tarkkaavaisuus. (Tietoisuus omista tunteista, ajatuksista, toiminnasta jne. Asioiden näkeminen sellaisina kuin ne ovat.)
      8. Oikea meditaatio. (Tyyni keskittyminen nykyhetkeen niin, että ei turhaan tarraudu kaikkiin mieleen juolahtaviin ajatuksiin, tunteisiin, mielitekoihin jne.)

      Sana ”oikea” ei välttämättä ole paras mahdollinen suomennos, ja voi olla harhaanjohtava. Ei ole kyse oikeasta ja väärästä, vaan pikemminkin sopivasta tai optimaalisesta. Vaikka polun kohdat on numeroitu, ei se tarkoita, että niitä tulisi seurata numerojärjestyksessä, vaan kaikki kohdat ovat tärkeitä, ja tukevat toisiaan.

      Buddha opetti myös ns. kultaisen keskitien periaatetta, eli missään asiassa ei ole tarpeen mennä äärimmäisyyksiin. Kohtuus kaikessa. Se on tärkeä opetus.

      Buddhalaisuudessa puhutaan monesti jälleensyntymästä. Jälleensyntymä buddhalaisittain on kuitenkin siitä erikoinen, että ei ole varsinaisesti ketään, joka syntyisi uudelleen, koska mikään ei ole pysyvää. Kun ihminen kuolee, ja syntyy uudelleen, ei hän ole eri ihminen, joka kuoli, muttei myöskään sama.

      Tässä pari linkkiä sivustoille, joilta löytyy ihan hyvää tietoa. Ovat tosin kahden eri koulukunnan sivuja (Zen ja Theravada), mutta hyvää tietoa molemmissa.
      http://www.zazen.fi/index.html
      http://www.triratna.fi/buddhalaisuus/mita-buddhalaisuus-on/

      Niin ja tuolla on näköjään listattu joitain hyviä kirjoja: http://www.zazen.fi/whatIsZen/zenBooks.html

      • SittingStuntman90

        Pari tarkennusta:

        Tarkoitin siis, että pitäisi välttää ITSEKKÄITÄ tekoja muiden kustannuksella (Polun 4. kohdassa). Ei siis suinkaan pidä välttää epäitsekkäitä tekoja. Epäitsekkyys on suotavaa. Toisaalta, itseäänkään ei pidä kohdella kaltoin.

        Keskitie on hyvä tie myös itsekkyydessä. Ei tarvitse ruuhkassa heittäytyä kadulle muiden tallottavaksi, mutta ei myöskään pidä talloa muita.

        Vaikka jälleensyntymästä usein puhutaankin, on kuolemanjälkeisen ajan murehtiminen turhaa. Loppujen lopuksi kukaan ei voi tietää etukäteen, mitä kuolema tuo tullessaan. Kaikki on vain arvailua. Ehkä nykyinenkin elämä on jo kuolemanjälkeistä elämää.

        Onhan kuolemanjälkeisiä asioita jännä miettiä, mutta ei niitä kannata määräänsä enempää spekuloida. Oli miten oli, tärkeintä on se mitä tapahtuu juuri nyt. Tämä hetki on ainut todellisuus. Se on ainut asia joka meillä on. Keskitytään siis siihen. Kuolema tulee kyllä jokaiselle ajallaan, mutta elämä on tässä ja nyt.

        Brad Warner sanoi sen kauniisti:

        "Maailmassa on paljon timantteja, ja jos sattuu hukkaamaan lempitimanttinsa, voi aina tehdä lujasti töitä, ansaita paljon rahaa ja ostaa uuden timantin tilalle. Mutta hetket elämässä eivät ole sellaisia. Kun ne kerran ovat menneet, ne eivät enää koskaan palaa. Joka ainoa niistä on arvokkainta, mitä on."


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      51
      3417
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      155
      2057
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      200
      1722
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      131
      1633
    5. 80
      1145
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1104
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      267
      1010
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      125
      959
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      919
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      72
      875
    Aihe