Pieni uhoava ärisijä

Terttu 68

Nyt olisivat hyvät neuvot tarpeen!
Meillä on pieni sekarotuinen, vajaat kolmevuotias narttukoira, jonka kanssa on alkanut ilmetä ongelmia.
Se on ensinnäkin arka/arvaamaton vieraita ihmisiä kohtaan, "haukkuu" vieraat (sekä aikuiset että lapset) pystyyn, murisee vapisten karvat pystyssä jne. Tulee lähelle uhoten, ärähtää heti jos joku yrittää silittää tms huomioi sen. Tätä siis joskus kävelyllä sekä vieraiden tullessa meille (ihmiset, joiden kanssa on enempi tekemisisssä hyväksyy ok).

Nyt se on alkanut uhitella meille omistajilleenkin välillä, mutta tottelee kuitenkin kun komennan ja alistuu lopulta vapisten. Ei ole purrut meitä tms, mutta yrittää uhitella välillä irvistelemällä/murisemalla. Kun joudun komentamaan/kieltämään (äristessä) koira alkaa täristä, alistuu kyllä, mutta jatkaa murinaa jonkun aikaa korvat luimussa eikä anna koskea tms.
Peruskomennot tuntee ja tottelee (istu, maahan, irti, käsky omalle paikalle, odottaa esim ruokaa annettaessa ja käy syömään vasta kun saa luvan, kävelee nätisti hihnassa joko vierelläni tai hieman takanani jne). On selkeästi oppivainen luonne, utelias, leikkisä ja energinen.

Ongelmat ovat nyt siis vieraat ihmiset ja ajoittainen meille uhittelu (esim jos on sohvalla ja käsken pois, hyppää pitkinhampain alas muristen jne).
Nämä piirteet ovat tulleet tässä muutamien kuukausien aikana vähän kuin huomaamatta.. Koiraa ei tosiaankaan millään tavoin fyysisesti kuriteta tms, siksi tuntuu oudolta tuo vähän pelonsekainen uhoaminen.

Olen yrittänyt vieraille sanoa, että eivät huomioi koiraa meille tullessaan, tällöin koira vähitellen rauhoittuu, mutta se on"söpö karvapallo" eikä moni kuitenkaan malta olla sitä lähestymättä ja tuijottelematta (inhoaa silmiin tuijottamista).
Koira ei "hyökkää" vieraiden kimppuun, eikä yritä purra. Enempi tuntuu pelkäävän ja kokevan heidät uhaksi.

Haluaisin nämä piirteet saada kitkettyä jos vain mahd, ennen kuin menevät pahoiksi ja jotta voisin huoletta kutsua vieraita ilman, että joudun selittelemään tai ohjastamaan vieraita aina ennen heidän sisälletuloaan sekä vahtimaan koiraa.
Millaisia harjoituksia olette todenneet hyväksi tällaisten pienten uhoajien kanssa? Miten voisin treenata sitä kohtaamaan vieraita ihmisiä sekä miten saan "täyden" pomon aseman takaisin meille perheenjäsenille niin, että murina/uho meille loppuu?

Meillä ei ole täällä oikein koirakoulu-mahdollisuutta, siksi treenit pitäisi pystyä hoitamaan pääasiallisisesti itse.

kiitos asiallisista vastauksista.

6

174

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pari seikkaa

      jotka tota viestiäsi lukeissa tuli mieleen. Ensinnä nuo vieraat, miksi koiran pitää olla mukana kun se on niin epämiellyttävää sille? Laita koira toiseen huoneeseen vierailun ajaksi. Tai ainakin siksi ajaksi että ehtii rauhoittumaan ja päästä vasta hiukan ennen lopputervehdyksen aikaa. Kun koira oppii rentoutumisen jalon taidon, niin sitten voi taas pitää mukana alusta saakka, mutta ei nyt.

      Ei koiran käytöksestä stressiä kannata ottaa, ja kuitenkin kuulostaa että ottaisit. Koissu sitten vaistoaa sen. Jos komennuksen sävy ei miellytä, niin vaihda puhesävyä erilaiseen. Esimerkkinä vaikka että jos kerran komennat koiraa vain yksinkertaisesti "Alas" kun haluat soffalta pois, niin vaihda sävyä ja viestiä vaikka tähän tyyliin: "Jaha, kuules hyvä ystävä, minä tarvisin nyt soffan itselleni". Ja sitten istut alas ja valtaat soffan itsellesi. En tietysti tiedä vaikka jo nyt puhuisit esitetyllä tavalla, mutta viestistäsi sai kuvan että viestintänne on aika yksioikoista. Mieti kuitenkin että jos miehesi komentaisi sinua samalla tavalla, niin etkö jossain vaiheessa sanoisi että "haistapa nyt hanuri"? Oletan että koirasi kertoisi sinulle tuossa soffa- ja muissa komennusepisoodeissa vähän samaa. Hiukan enemmän "keskustelua" koiran kanssa ystävällismielisessä hengessä auttaa kyllä.

      Ja jos ulkona lenkillä on tuota samaa hyökkäilyä, niin kannattaa antaa ohjeet hyvissä ajoin, kummalta puolelta mennä ohi ja että mennähän ohi kanssa turhia jäkättämättä. Rento suhtautuminen koiraan tuottaa rennon koiran.

      Itselläni on periaate että vain ja ainoastaan turvallisuuden kannalta tärkeät käskyt ovat käskyjä ja niitä piru vieköön noudatetaan pilkun tarkasti. Kaikesta muusta voidaan aina "neuvotella" vaikkei niistä tingittäisikään.

    • semmoisia

      Mitähän rotuja koirassa on ? Siinähän voi olla sellaisia rotuja, jotka eivät vieraista piittaa esim. suomen pystykorvaa jne. joka on yhden ihmisen koira ja melkoinen jäärä jne. Itse olen todella onnellinen ettei oma koirani, kääpiösnautseri, paljoa vieraista piittaa, antaa kyllä rapsuttaa jos haluavat mutta muuten haluaa olla rauhassa vierailta, jos ei sitten ole pitkään tuntenut.

    • iso vauva

      Olen kyllä sitä mieltä, että ei koiraa aleta sulkemaan toiseen huoneeseen vieraiden ajaksi. Siinähän se stressaantuu enemmän. Kannattaa sanoo kunnolla vieraille ettei liikoja huomioi koiraa tullessaan.
      Eikä mitään lässytystä että:minä nyt tarviin sohvan itselleni. Kunnolla komento:ALAS! Jos ei tehoo niin niskasta kiinni ja nosto. Ei rajulla kädellä, ei siis väkivaltaa.
      Mulla itellä rottweiler, joka oli ekat 2v aika paha. Ison koiran sain oppimaan alas juuri kuten kerroin. Kun se pyöri ja häselsi vieraitten tullessa, sanoin vierille että ei liikaa huomiota koiralle. Ja sanoin sen niin että uskoivat.
      Nyt tottelematon iso rotikka osaa käyttäytyä kun sillä on järkevät säännöt. Se mikä on sallittu kerran on aina sallittu. Ulkona uhittelee kyllä vieraille koirille ja ennen myös lapsille, mutta tiukalla vierellä pidolla lasten mennessä ohi se rauhoittui. Kunnon kuri, rakkautta paljon ja aikaa, siitä se minunkin homma alkoi toimimaan. Koirani on vieläkin usein, nyt 5vuotiaana, yrittänyt kokeilla pomottaa, mutta rauhoittuu heti kun vain sanon ei tai loppu.

    • Tän tyyppisiä viestejä on ollut jonkun verran ja niihin vastauksia(löytyy selaamalla ;) ),joten vaan lyhyesti.

      Kaikki lähtee siitä,että koiralle ollaan reilu.Reilu ja määrätietoinen.Opetetaan toivottu käytös,motivoidaan ja myös vaaditaan.
      Ja siihen reiluuteen kuuluu myös se,että koiraa kunnioitetaan.

      Älä yritä sanoa mitään,vaan SANO.Tee se niin tehokkaasti,että menee jakeluun.Jos ei onnistu,niin vieraat,jotka ei tottele,pysyköön poissa...
      Jokainen noitten törttöily nakertaa vähäistäkin luottamussuhdetta.Joka nyt tuntuu olevan se ongelma.
      Koiran kanssa suhde kuntoon,niin ettei sen tarvi kärvistellä omistajille,sitten pikkuhiljaa totutellaan ja opetetaan oikea makki ihmisten kanssa.
      Mutta,ei koiraa tarvi jokaisen kähmiä,jos koira on luonteeltaan sellainen,ettei se siitä pidä.Opetetaan vaan,että ei se pahaakaan ole,tehdään hallitusti ja vaikka opetetaan siihen malli.Ja tuo lähinnä sitä varten,että koira tulee luottavaiseksi omistajan kykyihin,eläinlääkärit ynnä vastaavat on helppoa,eikä esim.yllättävissä tilanteissa ota stressiä.

    • bnmnmnbmnn

      Kannattaa tarkastaa onko jotain kipupisteitä koiralla eli varooko jotain paikkaa että kosketatte.. joskus taustalla voi olla kipuja.

      Muuten vahvistamalla luottamusta teidän kykyyn hallita tilanteita rentouttaa koiraa..ja sanokaa vieraille ettei koske koiraan eikä tuijota ja kumaarru sen ylle.

      Jämpti oikeudenmukainen ja koiran luonteen huomioiva kasvatus eli älkää antako muiden moikata sitä ellei se itse ole valmis..sillä stressitaso nousee ja silloin vauhkoontuu yhä helpommin ja helpommin..rauhallinen varma ote auttaa ei häsläystä eikä sääliä..

      Ja treenatkaa kontaktia ja kaikkea kivaa vahvistaa sidettä teihin mutta tarkistakaa koiran terveys ensin.

    • ei mikään rotikka

      Koirasi kuulostaa lähinnä pelkoaggressiviselta.

      Kun teille tulee vieraita, tee vieraillesi jo ovella selväksi että koiraa EI huomioida millään tapaa: sille ei puhuta tai edes katsota, edes silloin vaikka koira itse lähestyisi vierasta (näin alkuun). Anna vieraille heti ovella koiran herkkuja tai vaikka päivän ruoka jos koira syö nappuloita ja pyydä heitä tiputtelemaan näitä herkkuja/ruokaa kulkiessaa asunnossa esim. ovelta sohvalle. Näin koira oppii etteivät vieraat ole sille millään tavalla uhka ja on kiva kun vieraita tulee taloon koska ne jättävät jälkeensä herkkuja. Kun koira ensin oppii rentoutumaan vieraiden läsnä ollessa voit pyytää vieraita tiputtelemaan herkkuja aina vaan lähemmäs itseään esim. jalkoihinsa istuessaan sohvalla, vieläkään koiraa ei saa huomioida vaan antaa sen rauhassa hakea herkut vieraan jaloista. Kun tämä alkaa jo sujua voit pyytää vierasta istumaan lattialle ja pitämään herkkua avokämmenellä niin että koira saa sen siitä hakea tai jos teillä koira saa tulla sohvalle niin sitten vaikka vieraan vierestä sohvalta. Tajusit kyllä varmaan jo idean: positiivisesti palkiten, pikku hiljaa ja koiran ehdoilla.

      Ulkona/kävelyllä voit alkuun koirasi kanssa ToKo:illa perustemppuja joita se jo osaa (istu, maahan, odota) alkuun hieman syrjemmällä muista ihmisestä. Vaihtoehtoisesti opetella uusia temppuja tai vaikka koiratanssia, pääasiana on kuitenkin puuhailla koiran kanssa mielekästä tekemistä niin että koirasi rentoutuu ja keskittyy sinuun. Sitten alatte hivuttautua lähemmäs vaikka kävelyteitä missä ei kulje hirveästi ihmisiä, vähän vilkkaampaa kävelytietä ja lopulta vaikka koulunpihan viereen - taas pikkuhiljaa ja koiran ehdoilla, niin että koirasi oppii pitämään keskittymisensä sinussa ja mukavassa tekemisessä vieraiden ohikulkijoiden sijaan.

      Oletko varma että koira murisee sinulle uhitellakseen?
      Yleensä neuvoisin samaa mitä yllä olevat eli otat vaan jämäkän asenteen päätät että nyt koira menee alas sohvalta ja piste. mutta jos kyseessä on tosiaan pelkoaggressiivinen koira tämä jopa pahentaa tilannetta.
      Pelokkaan koiran kanssa et tarvitse "täyttä pomon asemaa" takaisin vaan koirasi luottamuksen. Sinun "laumanjohtajana" kuuluisi vastata niistä pelottavista vieraista ja muista uhkaavista tilanteista eikä koirasi pitäisi joutua niitä yksin kohtaamaan. Päättäväinen ja määrätietoinen pitää olla arankin koiran kanssa muttei missään nimessä millään tapaa uhkaava eikä pakottaa koiraa.

      Voisit komentamisen sijaan kokeilla kevyesti ohjata koiran alas sohvalta. Kun koira menee sohvalle kävele rauhallisesti sen luokse ja edelleenkin rauhallisella äänellä käske alas samalla kun pidät palkkioita (herkkua) maassa. Älä tömistele koiran luokse, älä kumarru sen ylle, älä korota ääntäsi tai anna oman turhautumisesi näkyä. Jos koira ei poistu itse sohvalta edes palkkion perään voit kevyesti toisella kämmenellä työntää koiraa kaulan/lavan kohdalta kohti sohvan reunaa ja kannustaa sitä hyppäämään alas tai jos koirasi ei anna komennettaessa koskea itseensä pidä koiralla pantaa ja hihnaa sisälläkin niin että voit kevyesti ohjata koiraa hihnalla (Huom. Älä silti kisko koiraa hinasta alas). Kun saat koiran alas sohvalta älä mene "valtamaan" sohvaa heti itsellesi vaan puuhaile hetki jotain mukavaa koirasi kanssa ja ota sohva itsellesi vasta sen jälkeen. Näin koirasi oppii että sinun kuunteleminen on kannattavaa eikä koira menetä siitä mitään.

      Korostaisin vielä että dominoivan ja aran kouluttamisessa on PIENI ero. Pahahan se on täältä ruudun takaa sanoa onko koirasi murina sinulle toisiaan uhittelua vai ei, kuitenkin se että kirjoitit että koirasi murisee komentamisen/kieltämisen jälkeen eikä anna koskea viittaa siihen että nyt on teidän suhteessa jotain pielessä. Dominoivakin koira voi kyllä murista komennettaessa muttei enään jälkeenpäin.

      Ennen kaikkea vietä paljon aikaa koirasi kanssa kahden kesken ja panosta suhteeseenne!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      138
      1658
    2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      110
      1254
    3. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1192
    4. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      86
      1097
    5. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      188
      912
    6. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      83
      835
    7. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      39
      819
    8. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      89
      798
    9. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      76
      748
    10. Naantalissa kohahtaa

      Yli 4 vuotta puhelimeen, tietokoneelle murtautumista sekä Whatsapp urkintaa Naantalissa hakkeritiimin jäseniä
      Naantali
      137
      682
    Aihe