Riistakolmiolaskennat syyniin!!!

Ryynäsen Topi

Riistakeskus leveilee muka niin tarkalla ja tietoa antavalla riistakolmiolaskennalla mutta nämä viimeaikaiset "lintuja on paljon ja lähes kaikkia enemmän tai vähemmän" tulokset ovat menneet täysin penkin alle.
Nyt väitetään että kanalintuja on metsät pullollaan mutta kuten joistain keskusteluista käy ilmi ja liian monien metsästäjien kertomukset tyhjistä metsistä aina lappia myöden pistää epäillyttämään mikä on se kaava jolla linnut lasketaan.
Itse en pahempaa kato vuotta ole hämeessä ja pirkanmaalla koskaan kokenut. Lintuja oli viimeksi kohtuudella täällä etelässä neljä vuotta sitten ja lapissa todellinen huippu oli 2003-2006. Nyt lapsissakin riekko moninpaikoin kateissa ja viime vuonna teeret oli täysin hakusessa ja metsoista muutamia koppeloita näkyi.

Mistä tyhjästä nyt yhtäkkiä lintuja tulis?
Nykyään näkyy myös se näkyy olevan tapana että lintukannat "lasketaan" runsaiksi joka toinen vuosi ja taas joka toinen on kohtuudella lintua.
Tuloksia joko vääristellään en tiedä miksi mutta onko syy se että villinpohjolan luvat on aina myytävä mutta jos ilmoitetaan että metsät on tyhjiä loppuu tiettyinä vuosina metsästysmatkailu mikä on suuri tulonlähde tietenkin paikallisille yrityksillekin.
Toisaalta joka metsästys lehti tuntuu keskittyvän vaan yhteen maakuntaan. "Savossa on jäniksiä, savossa on lintuja, savossa on hirviä, savossa on petoja"
Mikä paikallis porvari saa sieltä aina äänensä kuuluviin kun tuntuu että koko suomi kattaa vaan savon tilanteen.

Toisinaan taas ilmoitellaan että jänikset ovat kateissa ja jopa niin että sen metsästystä pitäisi rajoittaa. Mikä ihme tarve on jollain riistakeskuksella päteä valehdellen todellisia tuloksia.
Hirvi tunnetaan tietävän ainoana edes kohtuudella mutta senkään kohdalla ei osata jakaa metsästystä niin että kanta saataisiin terveeksi. Etelän naaras voittoinen kanta on vaan väärän toiminnan tulosta. Jokapaikassa toitotetaan että "ampukaa sonneja ja säästäkää lehmiä" Tätä on toteutettu jo niin monta vuotta että sukupuolijakauma on täysin vääristyny ja maho lehmiä on metsät väärällään kun sonnit on kateissa tai pelkkiä tappipäitä.
Riistakolmio laskennat on radikaalisti muutettava tai edes tulokset saatava totuuden mukaisiksi ja valehtelu lopetettava. Tuntuu myös siltä että Helsingissä päätetään onko Savukoskella lintuja vai ei. Paikallistasolle siirrettävä täysin päätäntä valta ja sielläkin niin että homma vastaa totuutta eikä niin että "olihan siellä korpinotkossa poikue kolme kuukautta sitten merkataan sekin" tyyliin että vaan saataisiin metsästysoikeudet omaan kuntaan.

5

116

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • liianmonta v.laskenu

      Hankkiudu Topi laskentakolmiolle mukaan, niin voit omin silmin todeta kyseisen kolmion tiheydet. Siinähän kuljetaan 12km 60m leveällä pääkaistalla, myös yli 60m linnut lasketaan omaan sarakkeeseensa.
      12km*60m on 72ha pinta-ala, 0,72km2. Jos tuolta alalta tavoitetaan 10 teertä, on havaittujen teerien tiheys n. 13,9 teertä per neliökilometri kolmiossasi.

      • Ryynäsen Topi

        Kyllä olen kolmioita laskenut mutta pointti onkin se että miksi ne tulokset vääristellään korkeammalla taholla?
        Olen myös ollut kolmioilla missä ukot on toteneet että "näin tässä pariviikkoa sitten hirven laitetaan sekin, No ei täällä nyt ole ilveksen jälkiä mut se yks kolli kulkee joka viikko tai ainakin kerran kuussa niin voidaan me sekin merkitä" yms
        Jos ja kun tulokset tehdään osin jo kolmioilla mutu tuntumalla ja sitten vielä korkeimmilla tahoilla väännetään mieleisekseen niin kyllä todella kolmiot on laitettava tarkempaan syyniin.


    • arvioitu totuus

      Mikä on se tarkin laskutapa?
      Onko riistakolmiolaskenta tarkempi kuin se, että KAIKKI metsästäjät kertoisivat saalisluettelon yhteydessä kaikki havaintonsa?
      esim. ei saalista, mutta näkyi 1 pyy.
      tai ei saalista edes näkyvissä.

      • arvotaan tilastot

        Ja kuka kysyy ja koska mitä sait saaliiksi? Minä en ole koskaan saanut mitään kaavaketta että lähetä saalis tietosi tältä metsästyskaudelta.
        Miten voidaan sitten tarkkaan sanoa että tänä vuonna ammuttiin 255 000 heinäsorsaa, 37 500 metsoa tai 187 000 supikoiraa?
        Koska minulta ei niitä olla ikinä kysytty saisi esimerkki eläinten perään esim viime vuodelta lisätä osaltani 13 heinäsorsaa, 2 metsoa ja 5 supikoiraa.


      • 3+7
        arvotaan tilastot kirjoitti:

        Ja kuka kysyy ja koska mitä sait saaliiksi? Minä en ole koskaan saanut mitään kaavaketta että lähetä saalis tietosi tältä metsästyskaudelta.
        Miten voidaan sitten tarkkaan sanoa että tänä vuonna ammuttiin 255 000 heinäsorsaa, 37 500 metsoa tai 187 000 supikoiraa?
        Koska minulta ei niitä olla ikinä kysytty saisi esimerkki eläinten perään esim viime vuodelta lisätä osaltani 13 heinäsorsaa, 2 metsoa ja 5 supikoiraa.

        metsästätkö omilla maillasi?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5424
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2406
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1937
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      47
      1638
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1581
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1378
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1287
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      9
      1259
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1219
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1183
    Aihe