Uroksen aggresiivisuus toisia uroksia kohtaan

neuvoton3

Elikkäs, omistan slovkain cuvac - irlanninsetteri risteytyksen joka on nyt 1v ja 4kk. Ollaan pienestä asti käyty koirapuistossa ja loppukesästä alkoi käyttäytyä selvästi aggresiivisesti toisia uroksia kohtaan (urisee niskakarvat pystyssä, ja monesti päättyy rähinään jonka jälkeen poistumme puistosta). Muutaman viime viikon aikana käytös paheni joten uros kastroitiin viikko sitten. Onko kokemuksia? Onko toivoa että käytös muuttuu? Kuinka kauan tähän menee? Kannataisiko jättää puitoilu vähäksi aikaa, vai koittaa käydä sen verran kun pystyy? (ei siis ole koskaan purrut toista koiraa, rähjää vaan) Koira siis tulee loistavasti juttuun kaikkien narttujen, leikattujen urosten ja pentujen kanssa, ja olisi harmi jos puistoilu pitäisi pelkästään tämän takia lopettaa sillä koira todella nauttii siitä. Muita käytösongelmia ei juuri ole.

Kiitos kaikille jo etukäteen vastauksista!

10

2307

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Se olisi loppunut

      kyllä ilman sitä kastorointiakin. Tuo vaihe koiralla kestää noin 3vuotiaaksi asti kunnes aikuisuus astuu kuvioon ja järki mahtuu hormonien sekaan päähän. Että siinä mielessä turhaan menetti rekku poikuutensa.

      Pidä nyt vaan suosista taukoa jonkin aikaa ja keksi muuta tekemistä, vaikka rämeiköissä juoksemista tmv. Käytä tilaisuus hyväksi ja sienestä/marjasta samalla.

      Meillä nyt ei ole yhtään koiraa koskaan leikelty joten vaikea sanoa siitä tepsiikö, mutta leikkaamattomille aika on aina tehnyt tehtävänsä.

    • Poikien kanssa

      Se koirapuistoilu taitaa olla enempi ihmisten juttu. Minusta on ihmisen kuvitelmaa myös tämä, että iloiset koirat leikkivät kiltisti ja pentumaisesti keskenään.

      Iso osa koirista, varsinkin uroksista, aikuistuessaan muuttuu haastavammaksi. Ne uhittelevat toisille ja haastavat riitaa. Se on niistä kivaa. Onhan niiden leikkikin eräänlaista voimien mittelemistä: juostaan ja painitaan. Ovat ehkä huomanneet, että pärjäävät ja nyt ottavat suoremmat keinot käyttöön.

      Käytte puistossa vain narttujen ja kastraattien kanssa. Pennutkin ovat riski, kyllä niillekin uhitellaan.

    • oöighlklds

      Jepsan, miksi uroskoiran tulisi sietää vieraita uroksia? Mennään nyt kuitenkin siihen, että koira on eläin, jolla on omat vietit ja vaistot, on ihan normaalia että urokset eivät tule toimeen keskenään.

      Mekin puistoillaan ihan varmuuden vuoksi suurimmaksi osaksi narttujen ja pentujen kanssa, kastroitujen urosten kanssa omani (uros) ei haasta riitaa/ala helposti tappelemaan, koska eivät tuoksu uroksilta, mutta näillä katroiduilla on usein silti miehisyys tallella eivätkä välttämättä siedä oman urokseni liehittelyä -> tappelu.

      Se on ihan ookoo, ettei koira pidä muista uroksista, miksi haluat väkipakolla saada sen pitämään? Jotta sinä voisit käydä puistossa? Kyllä tulee hetkiä, jolloin siellä ei muita uroksia ole :)

    • aloittaja3

      Kiitoksia vastaukista!

      Tosin kukaan ei ole kertonut onko kastroinnista ollut kellekkään apua vai ei, mikä nyt varsinaisesti oli kysymys.... Tiedän kyllä mistä uroksen käytös johtuu, hormoneista, siksi ne pallit lähitkin pois. Puisto jossa käymme on sen verran iso ja siellä on useampi portti, joten on mahdotonta käydä vain narttujen ja kastroitujen kanssa, sillä portilta jos huutelee että onko uroksia niin kukaan ei kuule ja jostain portista voi tulla uros jota ei huomaa, joten tämä ratkaisu ei meidän kohdalla onnistu :(

      • ryt565756776

        Kastraatio auttaa.

        Vie turhan stressinkin pois kun hormonit ei vie koko ajan..

        Eikä muuta luonnetta vaan hormonien tuomat käytösjutut. Jos on rähjä liuonteeltaan on rähjä sen jälkeenkin mutta jos on hormonien syy rähinään niin rauhoittuu.

        Eläinlääkäreillä on kemiallinen kastraatiokin (lääkkeenä)mahdollinen eli näkee muuttuuko koira hormonien jälkeen vai ei..

        Ja toki vuorovaikutus koirilla pitää saada tasapainoiseksi ilman tai hormonien kera eli siihen puututtava aina jos provosoi tai provosoituu.


    • oöighlklds

      Tuohon kastroitiin; oma kokemukseni on ollut se, että jos kstroidaan ENNEN kuin huonoja käyttäymismalleja tulee, on se ehkä estänyt niiden muodostumistakaan. Tässähän ei teidä, olisiko koiralla ollut niin aktiivinen suvunjatkamisvietti ja halu olla alfa muita uroksia kohtaan.

      Taas jälkikäteen kastroinnista tiedän henk.koht kaksi tapausta, joissa koirasta on tullut vielä aggressiivisempi muita koiria kohtaan, johtuuko hormonien "epätasapainosta" vai siitö, että tällöin muut urokset eivät ymmärrä koiran olevan uros -> koittavat hyppiö selkään yms.

      Omani kohdalla (ei leikattu) on kastroidut urokset siinä mielessä turvemmassa, että ei kyllä hevin lähde mukaan tappelemaan jos he häntä haastelevat, mutta toki puolustaa itseään jos kimppuun käydään, ja silloin voi syntyä isoa vahinkoa.

      Tämähän on vain oma empiirinen tutkimukseni :) Slovakista sen verran, että yhtään tämän rotuista ei puistossa näy, juurikin siksi että tuppaa hyväksymään vain oman laumansa ihmiset ja eläimet, niinkuin vahtikoiran kuuluukin.

      • Ei silvota koiria.

        Uroksia ei tarvitsisi kastroida ollenkaan, jos ihmiset opettelisivat kouluttamaan koiriaan, mutta se tuntuu olevan nykyisin täysi mahdottomuus ja kastrointia pidetään ihme parannuksena kaikkeen mikä liittyy uroskoiriin.


    • Light ruoka
    • kultsikka

      Mun koira,kultsikka,tuli "itsetietoiseksi omasta minästään" uroksena vähä yli 2-vuotiaana. ja sillo se murina ja urina alkoi muille uroksille lenkillä ja koirapuistossakin.Onneksi ei ole kovin riitaa haastavaa sorttia! =).

    • omistajn vastuu

      Tuo että koirassasi on laumanvartijaa,ja että on uros,vaikuttaa siihen ettei ole oikeasti mikään koirapuistokoira alkujaankaan.Kun koira aikuistuu,sen ajatusmailma muita koiria kohtaan tulee totisemmaksi,leikit ei ole leikkejä,vaan arvojärjestyksen haku hetkiä.
      Käy puistoilemassa niin,että kaverien kanssa,tuttujen koirien.Mutta älä laita vieraitten sekaan,ei se siitä nauti.
      Koirapuistoilu,ei ole vain leikkiä,siellä muodostetaan lauma,ja laumassa haetaan järjestystä,kilpailemalla,juoksemalla,ja urokset myös joskus tappelemalla.
      Kaikki koirat ei puistoiluun sovi,eivät ole rodultaan tai luonteeltaan siihen sopivia.Leikkaus,rauhoittaa koiraa kyllä,mutta ei se silti muille alistu.Tappeluita saattaa silti tulla,ja luultavammin tuleekin,jos altistat sen sellaisille.
      Minulla on suuri uros koira,rotumääritelmässäkin lukee ettei ole koirapuistoilija.Vien sen puistoon ,kun puisto on tyhjä tai tutun kaverikoirankanssa.
      Hihnassa koirani tulee hyvin juttuun kaikkien kanssa,ja leikkiikin,mutta en halua sen joutuvan tappeluihin,joten jätän laumassa puistoilut suosiolla väliin.Suuren kokonsa vuoksi ,voi muuten loukata/runnoa toisen uhoilemaan tulevan uroksen,ja sitä riskiä en tahdo ottaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      88
      1234
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1046
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      61
      778
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      730
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      287
      695
    6. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    7. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      684
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      37
      636
    9. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      634
    10. Viime yönä mietin paikkoja luonnossa, missä olen kulkenut

      kävellyt ja ikävöinyt, ja ollut niin yksin. Monet kerrat. Ne palauttavat mieleeni sinut ja sen, kuinka kipeää on se kaip
      Ikävä
      57
      622
    Aihe