Huoli vauvan kehityksestä

kohtasekaisin

Hei, minulla on ollut koko vauva ( ja raskaus) ajan huoli vauvastani ja siitä jos hän ei kehitykkään normaalisiti en tiedä miksi :( Tavallaan koko ajan etsin ja tarkkailen josko hänestä löytyisi jotain epänormaalia. Ja niinpä löydänkin. Esim. Nyt olen huomannut toispuoleisuutta? vauvassani joten kysyisin teiltä onko normaalia jos vauva lattialla maatessaan vatsallaan tavoittelee lelua vain vasemalla kädellään ja taputtaa lattiaa ja joskus istualtaan etukenossa ja seisotaessa tavallaan oikea käsi hieman puskee taakse päin. Istualteen hän välillä irrottaa käden maasta ja puskee taaksepäin kyynerpää edellä. Joskus maatessaan jos laitan lelun oikean käden viereen hän välillä tarttuu siihen useimmiten ei. Kädet kyllä liikkuu yli keskilinjan kummallekin puolelle lelun perässä. En ole varmaan tänä koko puolivuotis vauvaaikana nauttinut kuin max 5pv.

23

4063

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Saman läpikäynyt

      Oi voi! Tiedän tuon tunteen enemmän kuin hyvin:(
      Olin koko raskausajan aivan hysteerinen onko vauvalla kaikki hyvin ja kova huoli jatkui myös vauvan synnyttyä....
      Kokoajan etsin juuri "vikoja " vauvasta ja pelkäsin ja pelkäsin enkä nauttinut kunnolla vauva ajasta ollenkaan. Asiaa ei myöskään helpottanut että vauva kehittyi motorisesti muita hitaammin ja kehittyy edelleen. Huoli on siis vieläkin olemassa onko kaikki hyvin vai ei.
      Tuo toispuoleisuus on käsittääkseni aika yleistä sitä oli siis myös jonkunverran meidän vauvalla. Katseli enemmän selkeästi oikealle puolelle ja tarttui oikealla.
      Sain onneksi vauvalle järjestettyä fysioterapiaa. Toispuoleisuus korjaantui kyllä ajastaan kun vaan antoi paljon virikkeitä sille heikoimmalle puolelle.
      Mites teillä kehitys muuten mennyt eteenpäin??

      Vinkkinä annan ainakin sen että älä käy itse tekemään diagnooseja vauvallesi ja älä ainakaan mene nettiin googlettamaan mitään "oireita" sieltä saat vain pahanmielen.
      Vauvan kehitystä kuitenkin katsotaan aina kokonaisuutena eikä yksi "oire" kerro mistään mitään.

      Tosi paljon voimia sinulle huolesi kanssa ja yritä jättää se mahdollisimman paljon taka-alalle. Vauva kuitenkin aistii jos olet kovin ahdistunut:(

    • kohtasekaisin1

      Kehitys kai muuten menee ihan normaalisti täällä. On pari kertaa kääntynyt itse vatsalleen mutta ei sitä tee oikein muuten ei ole kiinnostunut jotenkin pyörii napansa ympäri ja mahallaan kädet ihan suoranan kannattelee päätään. Onko teillä vauva kuitenki kehittynyt "rajojen" sisällä vai jälkeen päin?? Nauraa hymyilee ja kuten sanoin käsillään tarttuun esineisiin ylittäen keskirajan kummallakin kädellä ja esineet menneen suuhun jo kauan..

    • kohtasekaisin

      En tiedä voiko johtua vauvan isosta koosta vai mistä että ei ole kovin liikunnalinen.. Onko teillä ollut isokokoinen?

    • Saman läpikäynyt

      Meillä tosiaan on isokokoinen lapsi, mikä voi sekin kuulemma hidastaa tuota liikkeelle lähtöä.
      En oikein tiedä mitkä ne "raja arvot" tarkalleen on,mutta luulen että ollaan niiden sisällä nippanappa pysytty. Eivät ole ainakaan neuvolasta olleet sen kummemmin huolissaan.
      Saa nyt nähdä sitten kun meillä lähestyy tuo puolitoistavuotias neuvola että mitä mieltä siellä sitten ollaan, olen aika paniikissa siitä jo etukäteen.
      Meillä vatsalleen käännyttiin jo 3 kk ikäisenä mutta kaikki muut taidot siis motoriset ovat tulleet "muöhässä"

      Ainakin teillä kuullostaa hyvältä että on suorien käsien varassa Vatsallaan!!
      Ja minulle monta kertaa sanottu että jos kaikki muut taidot on ok niin ei tarvitse huolestua jos kehittyy motorisesti hitaammin, syitä kun voi siihen hitauteen olla moniakin...
      Ja eihän teillä edes vielä olla hitaita, ei monet 6 kk vielä liiku eteenpäin:)

    • Kohtasekaisin

      Taidan vaan tuomita aina liian aikaisin ainakin vauvan isän mielestä kaikki on normaalisti. Taitaa olla laiska poika vaan. Onko teillä kehittynyt muut taidot nopeammin kuin motoriset?

    • Saman läpikäynyt

      No en nyt osaa sanoa että nopeammin mutta normaali tahdissa ainakin.
      On esim todella näppärä käsistään ollut pienestä pitäen ja puheen ymmärrys todella hyvällä tasolla.
      Meillä myös lapsella erittäin rauhallinen luonne ja varovainen, minkä luulen myös vaikuttavan hitauteen.

    • Kohtasekaisin

      :) Niihän ne sanoo että puhe jää jalkoihin tai toisten päin kuten nähtävästi teillä ja meillä..Meillä poika tarvitsee koko ajan seuraa ja syliä nytten vasta on alkanut jotenkin viihtymään lattialla n. kuukauden tai kahden verran. En tiedä puheen ymmärryksestä vielä mutta kädet toimii kuten pitääkin ja juttellee itesekseen ja joskus meillekkin riippuu mikä fiilis pojalla. Toivottavasti kaikki menee hyvin täällä ja siellä....

    • pyydä apua

      Jos vauvasi on vasta puolivuotias, niin liikkumisella ei ole todellakaan mikään kiire. Hän osaa ilmeisesti kääntyä itse vatsalleen (vaikkei kovin usein sitä tekisikään) ja pyörii jo napansa ympäri. Navan ympäri pyöriminen pitäisi osata kahdeksaan kuukauteen mennessä ja jollain lailla liikkeelle (ryömiminen, konttaaminen) olisi lapsen hyvä lähteä kymmenen kuukauden ikään mennessä. Jos lapsi ei ole tuolloin lähtenyt liikkeelle, suositellaan neuvolasta yleensä piipahtamaan fysioterapeutin vastaanotolla, jotta voidaan tsekata, onko kaikki ok. Jos on (niin kuin yleensä on), niin sitten vain vielä odotellaan ja vanhemmat saavat ohjeita, miten tukea lapsen liikeellelähtöä. Turhaan siis kulutat energiaa huolehtimiseen, kun lapsesi on vielä noin pieni, eikä hänellä ole kiire mihinkään. Jos todella asiat painavat sinua ihan jatkuvasti, niin voisit ehkä mainita asiasta neuvolassa ja päästä vaikka neuvolapsykologin juttusille vähän käsittelemään pelkojasi. Se voisi olla hyvä idea, koska myöhemmin sinua kyllä harmittaa, jos et ole yhtään kyennyt lapsesi ainutlaatuisesta vauva-ajasta nauttimaan, vaan olet turhaan pelännyt koko ajan.

    • Mamma 25

      Mun oli pakko kirjoittaa sulle, sille huoli on varmasti monen äidin ongelma lähtee se vauva nopeesti tai hitaasti liikkeelle..
      Mutta et ole yksin asiasi kanssa.
      Täällä näin karkeasti:
      Kääntyminen selältä vatsalleen: 5,5 kk
      Kääntyminen vatsalta selälleen: 8 kk
      Pyöriminen kellonviisarina: 6 kk (ja pakittaminen)
      Jaloille varaus: 6,5 kk
      Ilman tukea istuminen: 8 kk
      Ryömiminen: 9 kk
      Pinsetti ote: 9,5 kk
      Ensimmäinen sana: 9 kk
      Alkanut ottaa askelia kainaloista/käsistä pideltäessä 9,5 kk

      Nyt ollaan 10 kk ikäisiä ja viikon päästä neuvola.
      Ei osata vielä:
      Kontata (asentoa kyllä hakee)
      Nousta istumaan itse (paitsi kiskoen jostain)
      Ei nousta seisomaan (paitsi hieman avustettuna)

      Itse huolehdin, mutta taas kukaan lähipiiristä ei :D
      Neuvolassa aion nyt avata suuni, mutta luulen ettei sielläkään olla huolissaan.
      Meillä tyttö ottaa hyvin kontaktin, juttelee paljon itsekseen ja perheenjäsenille, vierastaa paljon ja kokee eroahdistusta. Toistaa sanoja perässä mm. osoittaa lamppua niin sanoo perään amppu. Äiti on tullut jo jostain 7 kk iästä, mutta nyt 9 kk iässä hän on liittänyt sen minuun eli Äitiin.
      Jokainen lapsi lähtee omassa aikataulussaan liikkeelle.
      Mm. meidän vauva on juuri tuollainen varoivainen. Tekee temput kun vasta varmasti ne osaa, joten eipä sen vuoksi ole kolhujakaan vielä tullut yhtään :D

      • pyydä apua

        Täytyy todeta sinullekin, että lapsesi on kehittynyt aivan normaalisti. :) Koska nopeasti liikkeelle lähteneiden vauvojen äidit mielellään kertovat kilpaa, kuinka aikaisin lapsi lähti liikkeelle, tulee usein normaalin kehityksen rajoista vähän vääristynyt kuva. Mutta teillä nyt esimerkiksi ollaan käännytty selältä vatsalleen ennen puolta vuotta (normaalia), pyöritty kellonviisarina puolivuotiaana (normaalia), ryömitty yhdeksän kuukauden iässä (normaalia). Kaikki muutkin luettelemasi taidot ovat tulleet täysin normaalin kehityksen rajoissa. Vatsalta selälleen kääntyminen muuten ei ole mikään erityinen opittava taito, toisinpäin on tärkeää oppia. :) Mutta sano ihmeessä neuvolassa huolestasi, sieltä ainakin osataan sitten rauhoitella.


    • Satusalama,

      Hei muut huolestuneet äidit!! Liityn joukkoonne:) itselläni myös jos minkälaisia huolia ollut neidistämme matkan varrella, mutta lähinnä juuri tuosta hitaasta liikkeelle lähdöstä. Meidän neiti on nyt 10 kk 2 viikkoa eli melkein samanikäinen kun sinulla mamma 25. Kehitys myös on mennyt melko samaa rataa...

      Eli meillä kääntyminen vatsalleen 4 kk
      Takaisin selälleen 7 kk
      Navan ympäri noin 8 kk
      Ryömiminen 9 kk
      Saimme 10 kk neuvolasta tsekkaus käynnin fysioterapiaan kun ei noussut itse istumaan, nyt on muutamana päivänä noussut konttausasennon kautta mikä myös lähipäivinä löytynyt, toivottavasti pian hoksaisi tuon konttaamisen.

      Meillä kaikki pihan lapset ja tuttujen oppineet kävelemään noin 9 kk ikäisinä, joten meidän neidistämme on myös moni muu kuin minä huolissaan. Neuvola ja fysioterapeutti eivät olleet. 8 kk lääkäri sanoi että epätodennäköistä että oppisi vuoden kieppeillä kävelemään:(

      • pyydä apua

        No tähänkin on vielä pakko kommentoida, että on kyllä todella erikoinen sattuma, jos kaikki tutut lapset ovat oppineet kävelemään yhdeksän kuukauden iässä, sillä se on TODELLA aikaisin. Ei todellakaan ole mikään tavanomainen ikä oppia kävelemään! Aivan normaalilta kuulostaa tuo teidänkin kehitys. Ja mikäs kiire sillä kävelemisellä on, että pitäisi just vuoden iässä kävellä? :) Jos puoleentoista ikävuoteen mennessä oppii kävelemään, niin se on vielä ihan normaalia, eli ei teillä ole hoppu eikä mikään.

        Sitä paitsi, kehityksestä on todella vaikeaa sanoa etukäteen mitään. Yhtäkkiä voi tulla sellainen ryöpsähdys, että oksat pois. Meillä lapsi lähti jollain lailla hilautumaan eteenpäin kahdeksan kuukauden iässä (ei voi sanoa ryömimiseksi kyllä sitä raahautumista...), reilun yhdeksän kuukauden iässä hilasi yhtäkkiä itsensä pystyyn (kyllä, vatsaltaan), vähän yli kymmenkuisena oppi laskeutumaan seisaaltaan alas ilman tukea ja lähti siitä yhtäkkiä konttaamaan ja 11 kk iässä lähti tuosta vaan kävelemään. Että eipä se aina niinkään mene, että kaikki taidot kehittyvät hitaasti.

        Kaikki te hitaammin kiiruhtajien äidit: ymmärrän todella hyvin tuon huolen, mutta jokaisen tähänkin ketjuun kirjoittaneen lapsi kuulostaa aivan normaalilta. Nauttikaa siitä, että ei tarvitse koko ajan olla silmät selässä, kun puolivuotias vailla järjen hiventä kolauttelee kalloaan lattiaan! Kyllä ne lapset siitä lähtevät omassa tahdissa ja ei se vauva-ajan hidas liikkeellelähtö ennusta mitään huonoa motoriikkaa tms. myöhemmin. Osa vain on hieman rauhallisempia tapauksia. Ihanaa syksyä kaikille, nauttikaa vauvoistanne!


      • Mamma 25
        pyydä apua kirjoitti:

        No tähänkin on vielä pakko kommentoida, että on kyllä todella erikoinen sattuma, jos kaikki tutut lapset ovat oppineet kävelemään yhdeksän kuukauden iässä, sillä se on TODELLA aikaisin. Ei todellakaan ole mikään tavanomainen ikä oppia kävelemään! Aivan normaalilta kuulostaa tuo teidänkin kehitys. Ja mikäs kiire sillä kävelemisellä on, että pitäisi just vuoden iässä kävellä? :) Jos puoleentoista ikävuoteen mennessä oppii kävelemään, niin se on vielä ihan normaalia, eli ei teillä ole hoppu eikä mikään.

        Sitä paitsi, kehityksestä on todella vaikeaa sanoa etukäteen mitään. Yhtäkkiä voi tulla sellainen ryöpsähdys, että oksat pois. Meillä lapsi lähti jollain lailla hilautumaan eteenpäin kahdeksan kuukauden iässä (ei voi sanoa ryömimiseksi kyllä sitä raahautumista...), reilun yhdeksän kuukauden iässä hilasi yhtäkkiä itsensä pystyyn (kyllä, vatsaltaan), vähän yli kymmenkuisena oppi laskeutumaan seisaaltaan alas ilman tukea ja lähti siitä yhtäkkiä konttaamaan ja 11 kk iässä lähti tuosta vaan kävelemään. Että eipä se aina niinkään mene, että kaikki taidot kehittyvät hitaasti.

        Kaikki te hitaammin kiiruhtajien äidit: ymmärrän todella hyvin tuon huolen, mutta jokaisen tähänkin ketjuun kirjoittaneen lapsi kuulostaa aivan normaalilta. Nauttikaa siitä, että ei tarvitse koko ajan olla silmät selässä, kun puolivuotias vailla järjen hiventä kolauttelee kalloaan lattiaan! Kyllä ne lapset siitä lähtevät omassa tahdissa ja ei se vauva-ajan hidas liikkeellelähtö ennusta mitään huonoa motoriikkaa tms. myöhemmin. Osa vain on hieman rauhallisempia tapauksia. Ihanaa syksyä kaikille, nauttikaa vauvoistanne!

        Kiitoksia ihanista kirjoituksistasi. :D

        On totta että nopeammin liikkeelle lähtevien lasten äidit huutelevat herkemmin, joten niistä saa jokapaikassa lukea.
        Mutta vertauskuvallisesti meidän naapurin muksu joka siis kaksi kuukautta nuorempi lähti konttaamaan 5 kk iässä, joten tulihan siinä huoli kun oma oli 8 kk ja naapurin pikkainen 6 kk kun se naapurin pikkainen yritti silloin jo nousta seisomaan ja oma ei edes vielä ryöminyt :D

        No kaikki aikanaan ja ainahan sanotaan että edes sisaruksia ei saisi vertailla keskenään.

        Hyvää syksyä kaikille mammoille. Kyllä nämä meidänkin pienet saavat äitiinsä vauhtia aikanaan :D


    • Elmeri,,

      Tuo on niin totta että vain ne äidit joiden lapset lähteneet nopeasti liikkumaan kertovat siitä.. Ei kuulu mistään että " jee meidän puolitoistavuotias oppi juuri kävelemään" :) nii kuin meidän "elmeri" ..
      Kehitys kulki samalla tavalla niin kuin yllä olevien lapsilla, mutta otti ensi askeleet juuri päivää ennen kun oli puolitoistavuotta ja kyllä olin huolissani!!!
      Nyt on kuukauden kävellyt, mutta vieläkin menee joitakin matkoja konttaamalla esim ulkona kun hankalaa kun niin paljon päällä...

      Neuvola ei ollut missään vaiheessa huolissaan meidän muksusta. Ottanut kaikki varman päälle, ei ole paljoa kaatuillut.
      Tosin meidän puolitoistavuotis neuvola oli vasta viikko sitten että en tiedä jos olisi ollut aikaisemmin kun ei niin hyvin kävellyt niin olisimmeko sitten käyneet fysioterapeutilla.

    • tässävaan

      Entäs toi toispuoleisuus mitä se meinaa?? Millä kaikilla tavoin se ilmenee?

    • Harjoittelija..

      Toispuoleisuus tarkoittaa sitä että vauvalla on esim vasen puoli heikompi kuin oikea.
      Tarttuu paremmin toisella kädellä, kääntyy vain toisen kyljen kautta, pitää päätä enemmän toisella puolella jne...
      Tämä on tosi yleistä pienillä vauvoilla.
      On ollut ehkä huono asento kohdussa tai vastaavaa.
      Toispuoleisuus korjaantuu yleensä kun aktivoi heikompaa puolta ja kun vauva lähtee liikkeelle kun joutuu käyttämään monipuolisesti lihaksia.
      Joskus todella harvoin todella huomattava toispuoleisuus voi olla merkki esim cp vammasta, mutta siis harvoissa tapauksissa. En usko että ap:n vauvalla missään tapauksessa olisi mitään vakavampaa taustalla!!

      Tiedän jotain näistä asioista kun olen ollut lasten fysioterapeutin harjoittelijana muutaman kuukauden:)
      Tuli myös sinä aikana paljon ns banaani vauvoja, vartalo ihan c kirjaimen muotoinen.
      Nämäkin kaikki "oikenivat" parissa kuukaudessa. Tästä olivat monet vanhemmat kovin huolissaan ihan turhaan..

    • vierailija9

      kyllä nimenomaan huono asento kohdussa tai syntymä itsessään voi aiheuttaa vauvan toispuoleisuutta. Myös pääseudulla ja kropassa olevan "jumit" voivat aiheuttaa ettei vauva halua/pysty käyttämään toista puolta yhtä tehokkaasti. Esim vauvoille annettava hellä osteopatia on tähän loistavaa! :)

    • huolestunuttäällävai

      Pitäisikö huolestua jos vauva kääntyy vain vasemman kyljen kautta ja pyörii napansa ympäri vain vasemman kautta :( :( :( Joskus houkuttelemalla saa käännytettyä oikelle kyljelle mutta ei mahalleen asti, tarttuu kummallakin kädellä esineisiin..

    • asdfghjkfsa

      ?????

    • 3rg43t2g

      Hei onko normaalia jos vauva ryömii toispuoleisesti? Eli vetää vasurilla ja oikea käsi jaa mahan alle ja työntää vain vasurilla hän kyllä laittaa ensin oikean kätensä vasemman kanssa eteen mutta vetäessä käsi jää mahan alle loppujen lopuksi ja ottaa pois jne.. kova on huoli
      muuten kyllä käyttää käsia tasapuolisesti tarttuu esineisiin jne.. =(=(=(=(=(

    • 34r2566

      https://www.youtube.com/watch?v=pSclsTPUkp0 < näin mutta toisella puolella siis ja tässä kyseissä videosa lapsella on cp vamma....
      ja meillä nyt kohta 8kk vauva joka nousee konttaus asentoon ja heijailee itteensä siinä ja varaa jaloilleen ei nouse itse istumaan mutta istuu ilman tukea hyvin,,,

    • Nöfff

      Meillä ryömi myös kovin toispuoleišesti ja olin huolissani asiasta.
      Silloin kun oppi konttaamaan niin vasta sitten osasin rentoutua enkä epäillyt esim cp vammaa jne.
      Jos lapsi kuitenkin tarttuu molemmilla käsillä niin en olisi huolissaan.
      Monen lapsen olen nähnyt ryömivän "ei oikeaoppisesti":)

      • jsokjeiowod

        Ja hän myös vetää oikeaa käsivarttaan taakse päin esim seisottaessa ja välilmä istuessaan....eli siis oikea koo käsivarsi kyynertaipeen kohdalta on vedettyna selkään jos tajusitte...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      251
      18429
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      83
      3135
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2161
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1850
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      269
      1403
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1272
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      82
      1083
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe