Eläkeläinen Matkustaisi

Rakastamaan

Hei,
Nyt on semmoinen tilanne, että rakkaani siis asuu toisessa Eu-maassa. Hänellä on siellä koulua käyvä lapsi ja vakituinen työpaikka. Olemme saman ikäsiä, ainoa ero oikeastaan on, että hän on vielä työkykyinen. Minä en ole. Minä saan peruskansaneläkettä, ei asumistukea, joskin indeksikorotus on. Me haluamme, elää yhdessä hissukseen. Näemmä on edullisempaa olla menemäti naimisiin – mutta kirjoitan selvittääkseni miten tämä kaikki pitää hoitaa.
Se ei ole niin yksinkertaisesti järjestetty = järjestämis-aikana piitäisi voida olla yhdessäkin.
Olen siis aloittanut valmistelut siten kuten parhaiten ymmärrän. Olen järjestänyt kuluni mahdollisimman vähäisiksi. Täysin puulämmitteinen kotini on perintötalo, joten minun pitäisi vielä asua siellä parivuotta, että voin paikan myydä verotuksellisesti edullisemmin.
Tiedän liian vähän. Jos ulkomailla aikoo olla kauemmin kuin 3kk siitä pitää Kellalle ilmottaa ja siitä kanssa kun tulee takasin. Asumistukea ei saa enää jos on ulkomailla yli puolivuotta (en nosta asumistukea). Jälleen yksi oikeus / sääntö on, että yhtä mittaisesti n. voden kestävän ulkomaan matkan voi tehdä - kun on siitä asianomaisille tahoille ilmoittanut. Tällä kaikella lie jotakin tekemistä sen kanssa, millon ihmisellä on oikeus Suomalaiseen sosiaaliturvaan = kelakortti = lääkekustannusasiat. Ja asia käy epäselväksi…
Ongelmallisesti tietoa on vain ulkomailla työskennellä tai opiskella aikoville. Käsittääkseni seuraavat kysymykseni ja pointtini ovat aika legimaatteja, koska täällä suomessa on sellainen yleinen käytäntö, ettei tietämättömyys kelpaa selitykseksi, jos tekee virheen (vaikka ei olis todella tiennyt).
1. Miten monta kertaa tai kauan suomalaiseläkeläinen saa ulkomailla LOMAILLA vuoden/parin aikana? Kokemuksesta puhuminen olisi poikaa kuulla.
2. Miten tämä tilanne täytyy hoitaa? Nyt pitäsi siis voida tehdä useampia reissuja, jotta ei (ennen muuttoa) joudu torpassaan yksin vaan ikävöimään.
Kun asiaa kyselin Kelalta ne pani oikeen expertin mulle soitteleen. Se sitten ittämällä intti tota - että jos aikoo olla yli 3 kk niin siitä pitää kelaan ilmottaa. Hei haloo !!! Minä siis kysyin sitä, miten kauan - miten monta kertaa - eläkeläinen, joka ei saa asumistukea, voi ja saa ulkomaille tehdä 3kk LYHYEMPIÄ reissuja?
3. Teitä ihmetyttänee kenties, miksi nimenomaan lyhyempiä reissuja? En voi tehdä väliaikaisia muuttoja, koska minun pitää asua taloani virallisesti 2 v. – myyntiverotus syistä. Kotivakuutukseeni kuuluu omavastuuton matkavakuutus, joka on voimassa karkeesti noin 40 päivää. Pidemmät reissut tarvitsisi lisävakuutuksia. Sitä paitsi haluan Kela-asioiden sujuvan rauhallisen yksinkertaisesti.
Joo lentäminen maksaa sekin, eli ei sitä kuiteskaan joka viikonloppu todellakaan voi reissata. Mun pitää saada tietää mahdollisuuteni – ja sitten kattoo pankkitilille. Onhan sitä kuultu, että eläkeläiset ovat puolisen vuotta ulkomailla - mutta se seikka tuntuu liittyvän jotenkin VAIN eläkeläisen asumistukioikeuteen (enkä minä saa asumistukea). Sitä paitsi – jos olisi puolivuotta yhteen putkeen – niin sitten nähdään toiset puoli vuotta ikävää ko nälkää?
4. Mitäs muuta minun pitäisi tästä asiasta tietää, tai osata kysyä ja selvittää? Joo kysyin kelaltakin - mutta jälleen intettiin 3kk = ilmoita. Tokkopa se virkailija tahallaan harhaan johtas, jos tässä nyt on jotain muuta tärkeetä – mutta ei se sitäkään kertonut onko muuta tiedettävää tai jollain tietyllä tapaa ymmärrettävää yksityiskohtaa. (Kaavakkeista kyllä puhu muuttoon liittyen kanssa, ja siitä että pitää kelan kanssa ensin asiat hoitaa ja sitten vasta rustata muuttoilmotus.. BUT – entäs se matkustaminen ennen muuttoa?)
5. Mitenkäs tämän asian puitteissa käytetyt sanat 'oleskelu' ja 'asuminen' pitää ymmärtää, mitkä termit ja miten ne on tärkeitä?
Lienee aiheellista lisätä – että EN omista kullan kotimaassa mitään. Minua ei edes ole vierailijana kirjattu taloon asukkaaksi - eli minulla ei ole siellä mitään virallista osotetta siellä. En maksa asumisesta, joskin kustannan toki ruokaa omalta osaltani. En tietty saa tai sais sikäläisiä tukia sen ohi mitä ulkomailla matkaava turisti saisi. Saan eläkettä ja indeksikorotuksen siihen – mutta en hyödynnä mitään tukiaisia. Saan laillisesti vierailla ilman oleskelulupaa kultani kotimaassa.
Lyhyesti: Mitkä ovat matkan kesto tai reissumäärä rajoitukset? Miten ulkomailla vietetty aika lasketaan (siis lasketaanko lentopäivät, tai reissujen kesto yhteen vai erikseen)?

6

160

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Rakastamaan

   Hei. Merkkirajoitus pakotti aikalailla pakkaamaan tuota viestiäni. Olen kotimaassa ja ikävä on tosi kova - mutta en tiedä miten uskaltais tehdä. Haluaisin ainakin lisätä kiitoksen etukäteen, mikäli juoku siellä tietäisi kertoa kuinka tämmöinen asia pitää todella hoitaa?

  • dgdfgdf

   Saatko ikään perustuvaa eläkettä vai työkyvyttömyyseläkettä?

  • Rakastamaan

   Ihan perus kansaneläkettä. Olen alle 40 v. eikä ole ammattia voitu hankkia koska sairastuin liian vakavasti opiskelujen loppuun viemiseen. En saa yhtään mitään muun muotosta eläkettä, ne työpuolelta maksoivat kerralla. Voimia on vähän, mutta ei se rakastumista estänyt - ja nyt sitten pitäs selvittää miten tämä yhteinen tulevaisuus järjestetään. Ja se nyt ensin kanssa, että vois olla mahdollisimman paljon yhdessä - kaiken sallitun puitteissa - ennenkuin muuttaa.

  • gfhfghg

   40 vuotiaalla kansaneläke on yhtäkuin työkyvyttömyyseläke..
   Siinä pitää ilmoittaa jo yli kuukauden poissaolot maasta
   Lähde
   http://www.kela.fi/tyokyvyttomyyselake_ilmoita-muutoksista

   Olethan muistanut hakea myös takuueläkettä, jos työeläkettä ei tule
   http://www.kela.fi/takuuelake

   Kelan maksama työkyvyttömyyseläke (muualta saadut ei ) edellyttää Suomessa asumista. Niitä "matkojasi" kun tarpeeksi ilmoittelet, niin yksi kaunis päivä voivat tulkita sinut ei suomessa asuvaksi. ON-OFF mtkaajalla se on monesti tulkintakysymys ja eikä tarkkoja aikamääriä voi sanoa.

   Kerran voi tehdä pitkän matkan mutta jos se on toistuvaa, niin tulkinnaksi menee. Sinuna eläisin hissunkissun rakastunutta elämääsi missä nyt haluat ollakkin ja lopeta asiasta kysely viranomaislta.

  • Rakastamaan

   No mulla on kansaneläkeläiskortti ja näemmä jopa vaan työkyvyttömyyseläkettä saavat voivat Espaniaan muuttaa - vaikka ovatkin nelikymppisiä. Tietty toi väliaika siihen pääsemisessä on sitten hämärä juttu - ja stressaava. Verenpaineet kaiken aikaa pilvissä, kun on niin hämillään.

  • osaulkomsuomalainen

   Jos olet osan vuodesta ulkomailla, niin sinun tulee, halutessasi pysyä suomalaisessa sosiaaliturvassa, ilmoittaa toistuvasta asumisesta Kelalle. Toistuvasti voit olla alle puoli vuotta vuodesta ulkomailla ( = 182 pv ulkomailla, 183 pv kotimaassa on karkea jako). Yhdellä, ei toistuvalla, ulkomaan matkalla voit olla vuoden, mutta tuo ei saa toistua. - Siis kyse on sosiaaliturvan säilymisestä Suomessa. Se vastaanottajamaa alkaa sitten jossain vaiheessa olla kiinnostunut sinun verotuloistasi, jos pääsääntöisesti asut siellä, mutta verotuksen siirtymäaika on kolme vuotta.

   Jos jossain vaiheessa olet pitempään kuin tuon puolet vuodesta ulkomailla, niin menetät suomalaisen sosiaaliturvan, mutta saat sen anottua takaisin, kun palaat kotimaahan takaisin yli puoleksi vuodeksi.

   Ihan loogisesti selitetty Kelan sivuilla. Ja virkailija sanonut niinkuin asia on.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tuksu pakenee poliisia!

   Tuksu on kaapannut lapsensa, jonka huoltajuuden hän menetti ja pakenee poliisia ilmeisesti Veijo Lallin kanssa. Lalli myi vastikään Loviisasta talonsa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   310
   9584
  2. Iik! Suosikkijuontaja Vappu Pimiä jakoi hyytävät kuvat lomareissulta: "Sydän meinas pysähtyä..."

   Yksi Suomen suosituimmista juontajista, Vappu Pimiä, on jakanut kuvia etelän lomaltaan. Pimiä on lähtenyt lomareissulle juuri ennen uuden Tanssii Täht
   Kotimaiset julkkisjuorut
   57
   5050
  3. Jussi Hakulinen on kuollut - YÖ yhtyeen hittien tekijä

   https://www.is.fi/viihde/art-2000008994171.html Vielä ei ole kerrottu kuoleman syytä. Jussi Hakulinen loi YÖ yhtyeen kuuluisimmat hit
   Maailman menoa
   198
   3950
  4. Miksi ihmiset katsovat Salkkareita?

   Miksi ihmiset katsovat Salkkareita? Onko syynä aina uudet julkkisnäyttelijät, kuten Esko Eerikäinen tai Konsta Hietanen vai dramaattiset juonenkuviot
   Julkkikset
   89
   1961
  5. Rakastan sut ja sua

   Oma turvallinen nallekarhuni. Kivaa alkavaa viikkoa parhaalle toivottaa se susta hehkuva..
   Ikävä
   226
   1824
  6. Loiri on kuollut.

   Poistui kuvioista.
   Maailman menoa
   131
   1774
  7. Miksi sinä tykkäät minusta

   Syitä tykkäämiseesi? Vastaa kuin omalle kaipauksen kohteellesi.
   Ikävä
   101
   1643
  8. Yön Jussi Hakulinen on Kuollut

   Näin kertoo lehdet, esim satakunnankansa. R.I.P. Jussi. Olit hyvä laulaja ja sanoittaja.
   Pori
   128
   1275
  9. Olit iso virhe J

   Joka olisi pitänyt vain ohittaa. Sinusta seurasi vain pelkkää surua ja harmia. Olisinpa ollut viisaampi. Onneksi se on nyt ohi.
   Ikävä
   54
   1256
  10. Kirja: Martina Aitolehti näki narkomaani-siskonsa piikitetyn käsivarren: "Sillä hetkellä tajusin..."

   Hyvinvointiyrittäjä ja triatlonisti Martina Aitolehti avautuu rehellisesti mm. pikkusiskonsa-Steffin huumehöyryisestä elämästä uudessa elämäkertakirja
   Kotimaiset julkkisjuorut
   20
   1163
  Aihe