Eläkeläinen Matkustaisi

Rakastamaan

Hei,
Nyt on semmoinen tilanne, että rakkaani siis asuu toisessa Eu-maassa. Hänellä on siellä koulua käyvä lapsi ja vakituinen työpaikka. Olemme saman ikäsiä, ainoa ero oikeastaan on, että hän on vielä työkykyinen. Minä en ole. Minä saan peruskansaneläkettä, ei asumistukea, joskin indeksikorotus on. Me haluamme, elää yhdessä hissukseen. Näemmä on edullisempaa olla menemäti naimisiin – mutta kirjoitan selvittääkseni miten tämä kaikki pitää hoitaa.
Se ei ole niin yksinkertaisesti järjestetty = järjestämis-aikana piitäisi voida olla yhdessäkin.
Olen siis aloittanut valmistelut siten kuten parhaiten ymmärrän. Olen järjestänyt kuluni mahdollisimman vähäisiksi. Täysin puulämmitteinen kotini on perintötalo, joten minun pitäisi vielä asua siellä parivuotta, että voin paikan myydä verotuksellisesti edullisemmin.
Tiedän liian vähän. Jos ulkomailla aikoo olla kauemmin kuin 3kk siitä pitää Kellalle ilmottaa ja siitä kanssa kun tulee takasin. Asumistukea ei saa enää jos on ulkomailla yli puolivuotta (en nosta asumistukea). Jälleen yksi oikeus / sääntö on, että yhtä mittaisesti n. voden kestävän ulkomaan matkan voi tehdä - kun on siitä asianomaisille tahoille ilmoittanut. Tällä kaikella lie jotakin tekemistä sen kanssa, millon ihmisellä on oikeus Suomalaiseen sosiaaliturvaan = kelakortti = lääkekustannusasiat. Ja asia käy epäselväksi…
Ongelmallisesti tietoa on vain ulkomailla työskennellä tai opiskella aikoville. Käsittääkseni seuraavat kysymykseni ja pointtini ovat aika legimaatteja, koska täällä suomessa on sellainen yleinen käytäntö, ettei tietämättömyys kelpaa selitykseksi, jos tekee virheen (vaikka ei olis todella tiennyt).
1. Miten monta kertaa tai kauan suomalaiseläkeläinen saa ulkomailla LOMAILLA vuoden/parin aikana? Kokemuksesta puhuminen olisi poikaa kuulla.
2. Miten tämä tilanne täytyy hoitaa? Nyt pitäsi siis voida tehdä useampia reissuja, jotta ei (ennen muuttoa) joudu torpassaan yksin vaan ikävöimään.
Kun asiaa kyselin Kelalta ne pani oikeen expertin mulle soitteleen. Se sitten ittämällä intti tota - että jos aikoo olla yli 3 kk niin siitä pitää kelaan ilmottaa. Hei haloo !!! Minä siis kysyin sitä, miten kauan - miten monta kertaa - eläkeläinen, joka ei saa asumistukea, voi ja saa ulkomaille tehdä 3kk LYHYEMPIÄ reissuja?
3. Teitä ihmetyttänee kenties, miksi nimenomaan lyhyempiä reissuja? En voi tehdä väliaikaisia muuttoja, koska minun pitää asua taloani virallisesti 2 v. – myyntiverotus syistä. Kotivakuutukseeni kuuluu omavastuuton matkavakuutus, joka on voimassa karkeesti noin 40 päivää. Pidemmät reissut tarvitsisi lisävakuutuksia. Sitä paitsi haluan Kela-asioiden sujuvan rauhallisen yksinkertaisesti.
Joo lentäminen maksaa sekin, eli ei sitä kuiteskaan joka viikonloppu todellakaan voi reissata. Mun pitää saada tietää mahdollisuuteni – ja sitten kattoo pankkitilille. Onhan sitä kuultu, että eläkeläiset ovat puolisen vuotta ulkomailla - mutta se seikka tuntuu liittyvän jotenkin VAIN eläkeläisen asumistukioikeuteen (enkä minä saa asumistukea). Sitä paitsi – jos olisi puolivuotta yhteen putkeen – niin sitten nähdään toiset puoli vuotta ikävää ko nälkää?
4. Mitäs muuta minun pitäisi tästä asiasta tietää, tai osata kysyä ja selvittää? Joo kysyin kelaltakin - mutta jälleen intettiin 3kk = ilmoita. Tokkopa se virkailija tahallaan harhaan johtas, jos tässä nyt on jotain muuta tärkeetä – mutta ei se sitäkään kertonut onko muuta tiedettävää tai jollain tietyllä tapaa ymmärrettävää yksityiskohtaa. (Kaavakkeista kyllä puhu muuttoon liittyen kanssa, ja siitä että pitää kelan kanssa ensin asiat hoitaa ja sitten vasta rustata muuttoilmotus.. BUT – entäs se matkustaminen ennen muuttoa?)
5. Mitenkäs tämän asian puitteissa käytetyt sanat 'oleskelu' ja 'asuminen' pitää ymmärtää, mitkä termit ja miten ne on tärkeitä?
Lienee aiheellista lisätä – että EN omista kullan kotimaassa mitään. Minua ei edes ole vierailijana kirjattu taloon asukkaaksi - eli minulla ei ole siellä mitään virallista osotetta siellä. En maksa asumisesta, joskin kustannan toki ruokaa omalta osaltani. En tietty saa tai sais sikäläisiä tukia sen ohi mitä ulkomailla matkaava turisti saisi. Saan eläkettä ja indeksikorotuksen siihen – mutta en hyödynnä mitään tukiaisia. Saan laillisesti vierailla ilman oleskelulupaa kultani kotimaassa.
Lyhyesti: Mitkä ovat matkan kesto tai reissumäärä rajoitukset? Miten ulkomailla vietetty aika lasketaan (siis lasketaanko lentopäivät, tai reissujen kesto yhteen vai erikseen)?

6

146

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rakastamaan

      Hei. Merkkirajoitus pakotti aikalailla pakkaamaan tuota viestiäni. Olen kotimaassa ja ikävä on tosi kova - mutta en tiedä miten uskaltais tehdä. Haluaisin ainakin lisätä kiitoksen etukäteen, mikäli juoku siellä tietäisi kertoa kuinka tämmöinen asia pitää todella hoitaa?

    • dgdfgdf

      Saatko ikään perustuvaa eläkettä vai työkyvyttömyyseläkettä?

    • Rakastamaan

      Ihan perus kansaneläkettä. Olen alle 40 v. eikä ole ammattia voitu hankkia koska sairastuin liian vakavasti opiskelujen loppuun viemiseen. En saa yhtään mitään muun muotosta eläkettä, ne työpuolelta maksoivat kerralla. Voimia on vähän, mutta ei se rakastumista estänyt - ja nyt sitten pitäs selvittää miten tämä yhteinen tulevaisuus järjestetään. Ja se nyt ensin kanssa, että vois olla mahdollisimman paljon yhdessä - kaiken sallitun puitteissa - ennenkuin muuttaa.

    • gfhfghg

      40 vuotiaalla kansaneläke on yhtäkuin työkyvyttömyyseläke..
      Siinä pitää ilmoittaa jo yli kuukauden poissaolot maasta
      Lähde
      http://www.kela.fi/tyokyvyttomyyselake_ilmoita-muutoksista

      Olethan muistanut hakea myös takuueläkettä, jos työeläkettä ei tule
      http://www.kela.fi/takuuelake

      Kelan maksama työkyvyttömyyseläke (muualta saadut ei ) edellyttää Suomessa asumista. Niitä "matkojasi" kun tarpeeksi ilmoittelet, niin yksi kaunis päivä voivat tulkita sinut ei suomessa asuvaksi. ON-OFF mtkaajalla se on monesti tulkintakysymys ja eikä tarkkoja aikamääriä voi sanoa.

      Kerran voi tehdä pitkän matkan mutta jos se on toistuvaa, niin tulkinnaksi menee. Sinuna eläisin hissunkissun rakastunutta elämääsi missä nyt haluat ollakkin ja lopeta asiasta kysely viranomaislta.

    • Rakastamaan

      No mulla on kansaneläkeläiskortti ja näemmä jopa vaan työkyvyttömyyseläkettä saavat voivat Espaniaan muuttaa - vaikka ovatkin nelikymppisiä. Tietty toi väliaika siihen pääsemisessä on sitten hämärä juttu - ja stressaava. Verenpaineet kaiken aikaa pilvissä, kun on niin hämillään.

    • osaulkomsuomalainen

      Jos olet osan vuodesta ulkomailla, niin sinun tulee, halutessasi pysyä suomalaisessa sosiaaliturvassa, ilmoittaa toistuvasta asumisesta Kelalle. Toistuvasti voit olla alle puoli vuotta vuodesta ulkomailla ( = 182 pv ulkomailla, 183 pv kotimaassa on karkea jako). Yhdellä, ei toistuvalla, ulkomaan matkalla voit olla vuoden, mutta tuo ei saa toistua. - Siis kyse on sosiaaliturvan säilymisestä Suomessa. Se vastaanottajamaa alkaa sitten jossain vaiheessa olla kiinnostunut sinun verotuloistasi, jos pääsääntöisesti asut siellä, mutta verotuksen siirtymäaika on kolme vuotta.

      Jos jossain vaiheessa olet pitempään kuin tuon puolet vuodesta ulkomailla, niin menetät suomalaisen sosiaaliturvan, mutta saat sen anottua takaisin, kun palaat kotimaahan takaisin yli puoleksi vuodeksi.

      Ihan loogisesti selitetty Kelan sivuilla. Ja virkailija sanonut niinkuin asia on.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1779
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      41
      1575
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      47
      1529
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1477
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1457
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      2
      1122
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      2
      1102
    Aihe