Omaishoitajana lapselle ja töihin?

stressavaa yh

Hei! Toivottavasti osaan muotoilla asiani oikein. Olen 8-vuotiaan autismi pojan yksinhuoltaja ja työttömänä kotona. Minulla ei ole sellaista tukiverkkoa joka voisi auttaa jos joudun töihin tai koulutukseen. Olen alkanut miettimään että koska työhön meno olisi lapsenhoidon lisäksi aika raskasta ja lapsen päivähoitoon vieminen tarkoittaisi monen kuukauden kehityksen pysähtymistä, pahimmassa tapauksissa takapakkia, niin haluaisin toistaiseksi olla kotona lapsen kanssa. Työvoimatoimistoon taas jos menen tälläistä sanomaan katkaisevat työttömyysturvan ja sitten olen aikamoisessa pississä, yksinhuoltajana kun tarviin joka sentin lapselle ja elämiseen. Eikä lapsen isäkään ole kuvioissa, joten apua ei sieltäkään valitettavasti tule. Tottakai haluan joskus vielä töihinkin, mutta tällä hetkellä tuntuu että paras vaihtoehto on olla kotona toistaiseksi. Miten olette edenneet tässä asiassa? Eli miten saatte tulot pysymään kohdilla ( itellä tällä hetkellä (1500€/kk kaikkineen tukineen) ja voitte olla autistisen tai muun vammaisen lapsen kanssa kotona. Tosta mainitsemastani summasta kun ei olisi varaa pudota yhtään alas! Vähän olen tiedustellut tätä asiaa ja kovin ovat sitä mieltä että kannattaisi mennä töihin, valitettavasti myyjän palkalla tulot putoisivat ja vielä tarvitsisi jaksaa kotona hoitaa lasta ja kotiasiat yksinään. Onko jollain kokemusta miten asiassa kannattaa edetä jotta voisin olla huoletta kotona lapsen kanssa vai pitääkö vain yrittää pärjätä näillä mitä nyt on? Kyllä töihinkin olen koittanut, mutta eivät oikein ole suosiollisia siihen että tarviin vapaita pojan menojen vuoksi. Toivottavasti tästä sai nyt selvää mitä yritän hakea..

12

790

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Asiakirja Apinanen

      Mene soskuun ja pyydä 3500 € / kk tai soita Käteiselle, niin hän antaa sulle vaikka 700 000 € bonuksia"

    • stressaava yh

      Voi kun olit sitten ystävällinen! Halusin vain tietää miten saan talouden pysymään selaisena kuin se nyt on, enkä tiedustellut miten saan lisää rahaa. On oikeasti aivan tarpeeksi vaikeaa olla yksin lapsen kanssa joka ei ole terve ja vielä painostetaan töihin, joillakin kun ei ole sitä tukiverkkoa tai lapsen isä ei kykena auttamaan syystä tai toisesta. Ja olen ollut töissä ja voimat loppuivat väkisin kesken! Että kävikö mielessäsi laittaessasi tuollaisen vastauksen että täällä ihmisillä saattaa olla oikeasti ongelma ja haluavat tietää miten toiset on pärjänneet! Mutta kiitos kun olet noin ystävällinen ja avulias, jatka samaa rataa!

    • lappeenranta 44

      "kerroin vain tosiasiat ja pyydän anteeksi jos et tajunnut ironiaa. Tarkoitin Jyrki Kataisen kommenttia TV'ssä kun hän sanoi että omaishoitajia pitää kunnioittaa ja tukea : PASKANPUHUJA KATAINEN ja ASIAKIRJAVÄÄRENTÄJÄ" Se siitä fantastisesta kokoomussdp'n urpolaisestakin . jotka nauravat omaishoitajille kun heiltä viedään tuhkatkin pesästä.

    • neitineuvoo

      Saatko omaishoidontukea? Onko lapsella erityishuolto-ohjelma? Onko hän erityisluokalla? Hänen kuuluisi päästä koulun jälkeiseen erityislasten iltapäivähoitoon. Tästä ei mene maksua, koska on erityislapsi. Eli jos erityishuolto-ohjelmaa ei ole laadittu, niin pikaisesti sitä laatimaan, johon kirjataan tuo iltapäivähoito koulun jälkeen.

      Mikäli lapsi on haastavahoitoinen, kysy mahdollisuutta olla jonkin aikaa vain omaishoitajana kotona. Tällöin saat korotettua omaishoidontukea ja asumistukiea, jolloin tulot ei laske ellet ole liiton korvauksilla. Joudut toki myös hakemaan toimeentulotukea.

      Oletko ajatellut opiskelemista? Se on nykyäään niin joustavaa, että voisit lukea kotona kun lapsi on koulussa ja iltapäivätoiminnassa. Saisit "henkistä pääomaa". Omaishoidontuki, opintotuki, asumistuki tuloina. Kai lapsi saa vammaistukea?

      Olen sitä mieltä, että tuon ikäisen autistisen olisi jo hyvä opetella olemaan koulun jälkeen iltapäivähoidossa, koska mitä pitempään hän on vain kotona, sitä vaikeampaa sopeutuminen uusiin ympäristöihin on.

      Saatko vapaaviikonlopun 1-2 krt/ kk? Jos et ole omaishoitaja, hae tukiperhettä MLL:stä tai sosiaalitoimesta. Jos olet omaishoitaja, asia varmaankin on jo hoidossa?

    • autistinäiti

      Eikös sun 8 vuotias ole jo koulussa? Yksinhuoltajana käyn työssä, kaehiysvammainen lapsi käy koulua. Aamulla koulun jälkeen lapsi on hoidossa siihen asti kun tulen kotiin. Näin on ollut vuosikausia, eikä hän minnekään ole taantunut. Siellähän on toimintaa ja oppii sosiaalisia taitoja. Rahallisesti en työssäkäynnistä paljoa hyödy sillä teen osa-aikatyötä ja lapsi on hoitokodissa pari viikonloppua kuusta, josta maksan hoitomaksua. Mitään tukiverkostoa minulla ei ole, yksin olen kotona lapsen kanssa ja hoito on täysin sitovaa. Työssä käynti on kuitenkin tärkeä henkireikä. Näen ihmisiä, pidän yllä ammattitaitoa, eläkettä kertyy ja koen tekeväni hyödyllistä työtä. Ehkä lapsen aikuistuttua jaksan vastaanottaa kokoaika työn, silloin työhistoria on eduksi. Oletko käynyt erityistyövoima neuvonnassa? Kun itse olin vuoden työttömänä selvitin tilanteeni työkkärissä ja heille kyllä sopi että haen vain osa-aikatyötä. 8 tunnin työ työmatkoineen tietäisi lapselle näet liian pitkiä hoitopäiviä, eikä opiskelukaan onnistu jos hoidettavalta ei voi lukea iltaisin. Myöskään iltatyö, yötyö tai työ klo 6 alkean ei käy koska erityishoitoa ei näinä aikoina ole.Työnhakijana täytyy tietääkseni olla valmis vastaanottamaan työtä, mutta työnvälityksessä heidän täytyy myös ymmärtää rajoituksesi. Itselleni he teettivät jonkilaisen kuntokartoituksen jaksamisestani lääkärintarkastuksineen lausuntoineen tilanteeni ja jaksamiseni selvittämiseksi. Ota yhteys erityistyövoimaneuvontaan ja selvitä asiasi etukäteen ettei sinulle tule yhtäkkiä ongelmia työstä kietäytymisen takia. Se on tosiasia että yksinhuoltajaomaishoitaja on tiukoilla. Mutta täytyy vain sopeutua ja nähdä oman elämänsä valoisat puolet. Onnellisuus kun ei ole materiasta kiinni.

    • stressaava yh

      Kiitos vastauksista! Sen verran olen tutkinut asiaa ja lähin erityislastenhoito on 20 km päässä ja lähin pyskäkki 5 km päässä, onko kellään kokemusta saako kuljetuksen mahdollisesti hoitopaikkaan? Muutto ei ole vaihto-ehto, joten sen voi jättää kokonaan pois laskuista. Vaikka olen puhunut ongelmastani työvoimatoimistossa niin eivät ole tarjonneet erityistyövoiman palveluja ja omalta alalta ei valitettavasti löydy töitä edes osa-aikaisena. Opiskelu kiinnostaisi, on vaan kovin hakusessa mitä haluaisi tehdä, selkä kun rajoittaa kovin uuden uran valintaa ja yritystä on kyllä ollut, sillä olen jo opiskellut 4 eri ammattia ja jokaisessa ollut myös töissä. Siinä olen kanssa samaa mieltä että päivähoito olisi hyväksi, viimeksi kun oli, tein vuoden töitä ja joka päivä oli suuria ongelmia päivähoidon suhteen, joten minulta loppui voimat yksinkertaisesti, nyt kun vaan koulussa niin asiat menneet paljon paremmin. Se siinä pelottaakin että jos samat ongelmat tulee uudestaan, niin miten tulen jaksamaan kaiken uudestaan, varsinkin kun murrosiän ongelmiin pureudutaan jo nyt ja se informaatio mitä olen saanut on aika pelottavaa, kiukuspäiten hakkaamista, kotoota pois lähetemistä, miten ihmeessä jos pariskunnilla on vaikeaa niin selviän niistä yksin ja vielä kävisin töissä. Voi kuulostaa naurettavalta mutta kun tälläistä kuulee koko ajan ja meillläkin lyömistä ilmenee, niin pelottaahan tuo. Siksi ajatellut että toistaiseksi kotona oleminen olisi paras ratkaisu. Mutta kysynkin tästä opiskelusta tai osa-päiväisestä työstä, kunhan saan selvitettyä saanko pojalle kuljetuksen vai pitääkö minun saada hänet oikeasti kävelemään 5 km linja-autopysäkille! Jos ei saa niin menee aika mahdottomaksi ja pitänee vaan toivoa että asiat järjestyy jotenkin!

      • neitineuvoo

        Lain mukaan erityishuolto-ohjelman piirissä olevalle kuuluu ilmainen kuljetus kouluun, iltapäivähoitoon, kehitysvammaneuvolaan ja viikonloppuhoitopaikkaan, jos hoitopaikka on omaishoitajan vapaan ajaksi järjestetty tai/ ja erityishuoltolain muakista tilapäishoitoa.

        Eikö kuntasi sosiaalityöntekijä tee töitään, kun sinulle ei kerrota näistä asioista?

        Lain mukaan erityislapsen koulun jälkeinen iltapäivähoito kuuluu sivistystoimen = koulun järjestettäväksi. Lapsen pitäisi saada avustaja, joka on hänen kanssaan koulun jälkeen. Lain mukaan se hänelle kuuluu. Jos välimatkat noin pitkät, järkevintä olisi että saat korotetun omaishoidontuen että voit olla kotona lapsen kanssa ja kunta järjestää lapselle tilapäishoitopaikan että saat välillä vapaata.

        Onko lapsi saanut VPL- taksimatkat harrastustoimintaa varten? Eli 18 taksimatkaa kuukaudessa?

        Älä kuuntele muiden puheita murrosiän tmv kauhuista: lapset ovat yksilöitä. Toki pulmat hieman muuttavat muotoaan iän mittaan, mutta se ei aina tarkoita sitä että ne pahenevat!

        Neuvon sinua nyt ottamaan yhteyttä siihen henkilöön, joka kunnassanne hoitaa kehitysvamma-asiat ja vaatimaan seuraavista asioista lakisääteisiä virkamiehen päätöksiä:

        Erityishuolto-ohjelma, johon sisältyy:
        - korotettu omaishoidontuki
        - taksikuljetus kouluun ja iltapäivähoitoon
        - VPL- taksimatkat harrastustoimintaan ja asiointiin
        - kehitysvammaneuvolan vastaanottoaika tilanteen arvioimiseksi
        - jos iltapäivähoito on kaukana eikä siellä ole erityisosaamista autistisen hoitamiseen, vaadit saada lapselle avustajan koulun tiloihin
        - 3vrk vapaata kuukausittain, eli lapselle tilapäishoitopaikka/ tukiperhe
        - henkilökohtainen avustaja lapsen harrastustoimintaan 30 tuntia kuukaudessa

        Mikäli näihin ei suostuta, teet päätöksistä kantelun ja viet asiat oikeuteen. Nämä palvelut ovat lakisääteisiä, subjektiivisia, eikä kunta voi niitä evätä.

        Jos kunta ei maksa korotettua omaishoidontukea, että voit jäädä pariksi vuodeksi pois työkkärin kirjoilta, teet tästäkin erillisen valituksen. Mikäli lapsesi tarvitsee erityistä tukea ja sinun on yksinhuoltajana vaikeaa käydä töissä, sinun on saatava korotettu omaishoidontuki. Jos/ kun saat työttömyyskorvauksia, vothan roikkua työkkärissä kunnes saat karenssin, jos joudut kieltäytymään jostakin työpaikasta lapsen hoitojärjestelyihin liittyvien haasteiden vuoksi. Hae selästäsi lääkärintodistus työkkäriä varten, jos se ei jo ole sinne toimitettu.

        Autistista lasta ei voi laittaa kulkemaan julkisilla kulkuneuvoilla koulumatkoja, sen sanoo sekä laki että järki. Älä sitä ainakaan murehdi. Sinun ei tarvitse kuljettaa häntä omalla autolla, vaan koulutaksi täytyy olla!

        Älä pihahadakaan kenellekään kunnan työntekijälle, että olisit väsynyt tai stressaantunut, etteivät sotke lastensuojelua tähän tilanteeseen. Jos olet väsynyt, etsi vertaistukea esim kehitysvammaliitosta.

        Vaikka sinulla onkin jo monta ammattia, kannattaa silti opiskella. Mitä sitten teet kun lapsi on isompi, aikuinen? Olet loppuikäsi työtön? Voit opiskella esim avoimessa AMK:ssa tai yliopistossa ammattia jossa selkä ei rasitu. Jos sitten ala miellyttää ja työllistää, voit hakea varsinaisen koulun puolelle.


      • alzhaimerikon puoliso;)
        neitineuvoo kirjoitti:

        Lain mukaan erityishuolto-ohjelman piirissä olevalle kuuluu ilmainen kuljetus kouluun, iltapäivähoitoon, kehitysvammaneuvolaan ja viikonloppuhoitopaikkaan, jos hoitopaikka on omaishoitajan vapaan ajaksi järjestetty tai/ ja erityishuoltolain muakista tilapäishoitoa.

        Eikö kuntasi sosiaalityöntekijä tee töitään, kun sinulle ei kerrota näistä asioista?

        Lain mukaan erityislapsen koulun jälkeinen iltapäivähoito kuuluu sivistystoimen = koulun järjestettäväksi. Lapsen pitäisi saada avustaja, joka on hänen kanssaan koulun jälkeen. Lain mukaan se hänelle kuuluu. Jos välimatkat noin pitkät, järkevintä olisi että saat korotetun omaishoidontuen että voit olla kotona lapsen kanssa ja kunta järjestää lapselle tilapäishoitopaikan että saat välillä vapaata.

        Onko lapsi saanut VPL- taksimatkat harrastustoimintaa varten? Eli 18 taksimatkaa kuukaudessa?

        Älä kuuntele muiden puheita murrosiän tmv kauhuista: lapset ovat yksilöitä. Toki pulmat hieman muuttavat muotoaan iän mittaan, mutta se ei aina tarkoita sitä että ne pahenevat!

        Neuvon sinua nyt ottamaan yhteyttä siihen henkilöön, joka kunnassanne hoitaa kehitysvamma-asiat ja vaatimaan seuraavista asioista lakisääteisiä virkamiehen päätöksiä:

        Erityishuolto-ohjelma, johon sisältyy:
        - korotettu omaishoidontuki
        - taksikuljetus kouluun ja iltapäivähoitoon
        - VPL- taksimatkat harrastustoimintaan ja asiointiin
        - kehitysvammaneuvolan vastaanottoaika tilanteen arvioimiseksi
        - jos iltapäivähoito on kaukana eikä siellä ole erityisosaamista autistisen hoitamiseen, vaadit saada lapselle avustajan koulun tiloihin
        - 3vrk vapaata kuukausittain, eli lapselle tilapäishoitopaikka/ tukiperhe
        - henkilökohtainen avustaja lapsen harrastustoimintaan 30 tuntia kuukaudessa

        Mikäli näihin ei suostuta, teet päätöksistä kantelun ja viet asiat oikeuteen. Nämä palvelut ovat lakisääteisiä, subjektiivisia, eikä kunta voi niitä evätä.

        Jos kunta ei maksa korotettua omaishoidontukea, että voit jäädä pariksi vuodeksi pois työkkärin kirjoilta, teet tästäkin erillisen valituksen. Mikäli lapsesi tarvitsee erityistä tukea ja sinun on yksinhuoltajana vaikeaa käydä töissä, sinun on saatava korotettu omaishoidontuki. Jos/ kun saat työttömyyskorvauksia, vothan roikkua työkkärissä kunnes saat karenssin, jos joudut kieltäytymään jostakin työpaikasta lapsen hoitojärjestelyihin liittyvien haasteiden vuoksi. Hae selästäsi lääkärintodistus työkkäriä varten, jos se ei jo ole sinne toimitettu.

        Autistista lasta ei voi laittaa kulkemaan julkisilla kulkuneuvoilla koulumatkoja, sen sanoo sekä laki että järki. Älä sitä ainakaan murehdi. Sinun ei tarvitse kuljettaa häntä omalla autolla, vaan koulutaksi täytyy olla!

        Älä pihahadakaan kenellekään kunnan työntekijälle, että olisit väsynyt tai stressaantunut, etteivät sotke lastensuojelua tähän tilanteeseen. Jos olet väsynyt, etsi vertaistukea esim kehitysvammaliitosta.

        Vaikka sinulla onkin jo monta ammattia, kannattaa silti opiskella. Mitä sitten teet kun lapsi on isompi, aikuinen? Olet loppuikäsi työtön? Voit opiskella esim avoimessa AMK:ssa tai yliopistossa ammattia jossa selkä ei rasitu. Jos sitten ala miellyttää ja työllistää, voit hakea varsinaisen koulun puolelle.

        Hakeudu töihin sellaiseen paikkaan minne saat lapsesi hoitoon työsi ajaksi jolloin ja voit osallistua myös hänen päivä rutiini omassa hoito paikassa tsemppiä


      • neitineuvoo
        alzhaimerikon puoliso;) kirjoitti:

        Hakeudu töihin sellaiseen paikkaan minne saat lapsesi hoitoon työsi ajaksi jolloin ja voit osallistua myös hänen päivä rutiini omassa hoito paikassa tsemppiä

        Et kai tarkoittanut minulle vastaustasi. vastaan silti.. Kuinka sitä nykyaikana, kun on äärimmäisen vaikea löytää työtä, voi vain "päättää hakeutua tiettyyn paikkaan töihin"? Tarkoitit kai että äiti menisi töihin sinne päiväkotiin, missä lapsi on?

        Ensinnäkin en usko että työnantaja katsoo sitä hyvällä, että työntekijä = äiti käyttää työaikaansa nimenomaan oman lapsensa hoitamiseen, enkä usko että osin tästä syystä ja toisaalta myös eettisistä syistä edes halutaan palkata päiväkotirymässä olevien lasten omia vanhempia sinne hoitajiksi.

        Toisaalta, tuollainen tilanne sotkisi autistisen lapsen systeemit aivan totaalisesti, koska on mahdotonta noudattaa jossain yleisessä hoitopaikassa/ päiväkodissa täysin samoja sääntöjä kuin kotona. Lapsihan menee aivan sekaisin kun kotona äiti sanoo, tekee, määrää yhtä ja siellä hoitopaikassa toimitaan toisin ja äidin on tietysti noudatettava työpaikan sääntöjä.

        Jos et tunne autistisia lapsia, haen esimerkkiä alzheimerin akutta, eli kuvittele että alzheimer- henkilö on tottunut tiettyyn rytmiin ja sääntöhin, esim saa päiväkahvin kanssa aina pullaa ja sen jälkeen mennään kävelylle. Vaikeasti dementoitunut henkilö yleensä ahdistuu jos tästä rutiinista poiketaan ja häneltä esim kielletään se pulla ja pakotetaan syömään leipää.. Autistinen lapsi on lähes aina riippuvainen tietyistä rutiineista, kuten että välipalan jälkeen mennään ulos. Lapsi saa hirveät raivarit kun hänelle sanotaankin että "ei, nyt mennään lepäämään."

        Kolmannekseen, mitä ihmeen henkistä pääomaa ja virkistäytymistä, lisää voimia arkeen äiti saa siitä, että hoitaa palkkatyökseen samanlaisia lapsia joita joitaa kotona omaishoitajana...? Uskoisin, että 99,9 % autististen lasten vanhemmista EI HENKISESTI JAKSA palkkatyönään hoitaa yhtään ainoaa autsitista..

        En yhtään vähättele alzheimeiria sairastavan hoidon vaativuutta ja sitovuutta, mutta niin raaadolliselta kuin se kuulostaakin, vanhan ihmisen omiashoitaja tietää uupumuksen keskelläkin että hoitotyö loppuu joskus. Sairaan lapsen hoitotyö loppuu vasta kun hoitaja kuolee, eli voipi kestää 50-60 vuotta. Elä siinä sitten alle tonnin omaishoidontuella ja asumistuella koko loppuikäsi, yksin ja väsyneenä, 3 vrk vapaata kuukaudessa aikaa tavata ystäviä tai nukkua kunnolla. Vaihtoehtona on laittaa oma lapsi laitokseen, joita valitettavasti ei enää juurikaan ole. Kehitysvammaisten laitokset on lähes ajettu alas. Niistä harvoista paikoista taistellaan ja nitä jonotetaan vuosia. Ja kuten monen alzheimerinkin kanssa on, autistinen lapsi taantuu, yleensä pahasti, laitoksessa. Tunnen useita tapauksia, joissa autistinen lapsi muuttuu väkivaltaiseksi laitoshoidossa ja/ tai alkaa pissata ja kakata housuunsa. Jotkut tuhrivat ulosteilla huonettaan, seiniä myöten. Ei äiti halua ajaa lastaan siihen tilaan.


      • yh-äiti74 mansesta
        neitineuvoo kirjoitti:

        Et kai tarkoittanut minulle vastaustasi. vastaan silti.. Kuinka sitä nykyaikana, kun on äärimmäisen vaikea löytää työtä, voi vain "päättää hakeutua tiettyyn paikkaan töihin"? Tarkoitit kai että äiti menisi töihin sinne päiväkotiin, missä lapsi on?

        Ensinnäkin en usko että työnantaja katsoo sitä hyvällä, että työntekijä = äiti käyttää työaikaansa nimenomaan oman lapsensa hoitamiseen, enkä usko että osin tästä syystä ja toisaalta myös eettisistä syistä edes halutaan palkata päiväkotirymässä olevien lasten omia vanhempia sinne hoitajiksi.

        Toisaalta, tuollainen tilanne sotkisi autistisen lapsen systeemit aivan totaalisesti, koska on mahdotonta noudattaa jossain yleisessä hoitopaikassa/ päiväkodissa täysin samoja sääntöjä kuin kotona. Lapsihan menee aivan sekaisin kun kotona äiti sanoo, tekee, määrää yhtä ja siellä hoitopaikassa toimitaan toisin ja äidin on tietysti noudatettava työpaikan sääntöjä.

        Jos et tunne autistisia lapsia, haen esimerkkiä alzheimerin akutta, eli kuvittele että alzheimer- henkilö on tottunut tiettyyn rytmiin ja sääntöhin, esim saa päiväkahvin kanssa aina pullaa ja sen jälkeen mennään kävelylle. Vaikeasti dementoitunut henkilö yleensä ahdistuu jos tästä rutiinista poiketaan ja häneltä esim kielletään se pulla ja pakotetaan syömään leipää.. Autistinen lapsi on lähes aina riippuvainen tietyistä rutiineista, kuten että välipalan jälkeen mennään ulos. Lapsi saa hirveät raivarit kun hänelle sanotaankin että "ei, nyt mennään lepäämään."

        Kolmannekseen, mitä ihmeen henkistä pääomaa ja virkistäytymistä, lisää voimia arkeen äiti saa siitä, että hoitaa palkkatyökseen samanlaisia lapsia joita joitaa kotona omaishoitajana...? Uskoisin, että 99,9 % autististen lasten vanhemmista EI HENKISESTI JAKSA palkkatyönään hoitaa yhtään ainoaa autsitista..

        En yhtään vähättele alzheimeiria sairastavan hoidon vaativuutta ja sitovuutta, mutta niin raaadolliselta kuin se kuulostaakin, vanhan ihmisen omiashoitaja tietää uupumuksen keskelläkin että hoitotyö loppuu joskus. Sairaan lapsen hoitotyö loppuu vasta kun hoitaja kuolee, eli voipi kestää 50-60 vuotta. Elä siinä sitten alle tonnin omaishoidontuella ja asumistuella koko loppuikäsi, yksin ja väsyneenä, 3 vrk vapaata kuukaudessa aikaa tavata ystäviä tai nukkua kunnolla. Vaihtoehtona on laittaa oma lapsi laitokseen, joita valitettavasti ei enää juurikaan ole. Kehitysvammaisten laitokset on lähes ajettu alas. Niistä harvoista paikoista taistellaan ja nitä jonotetaan vuosia. Ja kuten monen alzheimerinkin kanssa on, autistinen lapsi taantuu, yleensä pahasti, laitoksessa. Tunnen useita tapauksia, joissa autistinen lapsi muuttuu väkivaltaiseksi laitoshoidossa ja/ tai alkaa pissata ja kakata housuunsa. Jotkut tuhrivat ulosteilla huonettaan, seiniä myöten. Ei äiti halua ajaa lastaan siihen tilaan.

        Itse olen 6v kehitysvammaisen pojan äiti. Poika siis aloitti pidennetyllä oppivelvollisuudella koulussa tänä syksynä. En omista autoa eikä lapsen isä ole avioeron jälkeen osallistunut hoitoon.
        Olen omaishoitaja (alin tuki) ja yksinhuoltaja (ihan virallisestikin).
        Meidän onneksi koulu on tien toisella puolella ja ryhmä on erityisluokka jossa 8 oppilasta 4 aikuista, lisäksi aamu- ja iltapäiväkerho kuudenteen luokkaan saakka (terveillä lapsilla vain tokaluokkaan saakka). Aiemmin kulki taksilla päivähoitoon joka oli 10km päässä.

        Itse aloitin opiskelu samaan aikaan pojan kanssa, oltuani melkein neljä vuotta työtön ja välillä pätkätöissä.
        Työvoimatoimistoon kerroin heti tilanteeni eli haen toki kokopäivä töitä (edellytys työttömyysrahalle) mutta en pysty ilta-, viikonloppu- tai vuorotyöhön tai kotipaikkakunnan ulkopuolelle matkusteluun lapsenhoitojärjestelyiden vuoksi.

        Aina työhakemuksiin laitoin reilusti em. Seikat. Myös niihin jotka työvoimatoimisto minulle esitti.
        Omaishoidon vapaapäiviä kuluu kaksi kun poika on tukiperheessä (tältä osin olemme siis sosiaalitoimiston asiakkaita).

        Saman asian kanssa pähkäilin aikanani ja onneksi omalle kohdalleni osuneet virkamiehet ovat olleet todella ihania!


    • stressaava yh

      Kiitoksia paljon neuvoista! Näillä eväillä yritetään eteenpäin! Kiitoksia vielä kerran.

    • samis2

      Hei omaishoitaja ja erityislapsi ! olen samassa tilanteessa, mutta nyt on viimein puskettava joko duuniin tai koulun penkille, kerhot ja kesähoitopaikka on kyllä järjestettu myös- voi kun saataisiin vaihdettua puh.numerot voisin auttaa sinua !!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2699
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      351
      2561
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      96
      2178
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      66
      1856
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1754
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1753
    7. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      69
      1654
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1583
    9. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      121
      1580
    10. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1389
    Aihe