Kallio vittää taloon päin

auttakee toista mäes

Hei, talomme päädyssä on taloon päin viettävä kallio. Keväällä ryömintätilassa käydessäni totesin, että sulamisvedet ovat kastelleet juuri tämän päädyn kivijalkaa. Rappi on osittain kulunut (talo 13 v vanha). Puut näyttivät olevan kunnossa, mutta olen silti huolissani siitä, että tuon kosteuden hahtumien kestää jonkin aikaa ja aiheuttaa samalla ylimääräistä kosteutta ryönmintatilaan kesänmittaan kuivuessaan. Vaikka silmin nähden totesin että kapilaarieste on (bitium kerni) perustuksen ja talon välissä, olen myös huolissani siitä, voiko kosteus nouta vuosrin mittaan ylös talon seinään.

Yrin tilata jonkun tutkimaan sadevesikaivoja (onko päätyyn asennettu ja ovatko ne auki). Kiireinen henkilö kävi ja totesi vain, että päätyyn voisi laittaa patolevyn, koska musta töhnä/matto päättyy 30 cm maanpinnasta (eikä sitten voinut tarkistaa niitä sadevesiviemäreitä).

Toinen raksaäijä sanoi, että koko taloon pitää kaivaa patolevyt (30 000€)! Muualla talossa musta aines on korkemammalla, niin että melkein näkyy sorakerroken takaa, eikös se ole melkein sama asia, maa ei kosketa suoraan kivijalkaan.

Tietämättömälle koko rakennusala on täysi villilänsi... oikeaa ammattilaista vakea löytää ja kikilla on kiire.

Kunnon ratkaisuja odotellessa, olemme päättäneet yksinkertaisesta kolota lumet kallion päältä talven mittaan.

6

3934

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 3+1

      Tarkoittanet salaojia ja niiden kaivoja etkä sadevesiviemäreitä? Jälkimmäisethän näkee silmällä, että onko asennettu vai ei.

      Jos kosteusongelma on todellinen, miettisin vakavasti salaojituksen uusimista. Käytännössä talon ympärystä kaivetaan auki ja kaivantoon asennetaan salaojat. Tai jos löytyvät vanhat kaivot, niin niistä tarkistetaan, että salaojat vetävät. Pelkkä seinän eristäminen patolevyllä tai vastaavalla ei välttämättä korjaa ongelmaa, koska vedellä pitää olla joku paikka, jonne se menee.

    • Talot-on..

      Jos siellä kallion puolella musta, ilmeisesti bitumikermi päättyy 30 cm maanpinnan alapuolelle, niin ensiksi voisi laittaa patolevyä limittäin bitumikermin päälle, niin jotta ylettyy maanpinnalle reilusti 10 cm ja sitten katsoo, kuivuuko perustus keväällä. Senkin voisi tarkistaa, onko kivijalan ja anturan välissä bitumikermi kosteuseristeenä, joka estää veden nousun anturasta kivijalkaan. Jos anturan ja kvijalan väklissä ei ole mitään, niin kosteus voi nousta sieltä myös kivijalan alareunaan. Kuten joku jo mainitsikin, niin salaojat olisi tarkistettava. Salaojakaivot ovat yleensä talon joka nurkalla senävieressä ja kun ottaa kannen pois, niin näkee onko siellä vettä vai kuivaa. Kallion on hankala kaveri talon yläpuolella. Se valuttaa kaikki vedet herkästi talon alle, perustusta tehdessä pitäisi räjäyttää oja talon perutuksen viereen ja siihen 100 mm salaojaputki ja routaeristeet päälle.

    • auttakee

      Noita silmillä nähtäviä salaojan tarkistuskaivoja ei ole. Mielestäni salaojat tulivat pakollisiksi 1999 kun tämä talo on rakennettu 2001. Sen sijaan yksi umpikannellinen viemärin kansi on paikannettu joka on lähellä oikeaa hullevesikaivoa, minne käsitteekseni sadevedet talon turkilta on ohjattu (tuossa aikaisemmin meni sade ja salaojat sekaisin).
      Nyt naapureiden kanssa on tuumattu, että reunusta kaivetaan ja patolevy laitetaan alhaalta asti vain ongelmapäättyyn, muissa kohdissa kun ei ole ongelmia. Onko patolevyn asentamisesta sen bitiumkernin päälle haittaa?

      Jos osottautuu, että salaojaa ei ole, onko sen asentamnen pelkästään yhteen päätyy iso juttu ja voiko sen ohjata jo olemassa olevaan sedevesikaivoon?
      Jos salaoja loytyy ja se ei selvästikkää ole vetänyt niin kuin olsi pitänhyt, onko jostain lämmityksestä keväällä mitää hyötyä vai pelkästään haittaa?

      Nyt kun mietin, nin viereisen taloyhtiön tontti viettää tähän ongelmapäätyyn päin, sitten tulee kallio ja sitä vielä vähän alempana meidän talo. Voisiko ojan kaivamisesta olla jotain iloa. Porukka on tosin sen verran ilkeää että tuskin suostuvat, mutta kuitenkin. Voiko ojaa tehdä piiloojana vai pitääkö sen olla avo-oja.

      Kiitos etukäteen.

      • 45r3

        jos kerran on noin tuore talo niin luulisi löytyvän kuvat jotta näet salaoja ja sadevesisysteemit,,,,, sadevesikaivot lienee niin ylhäällä ettei siihen voi liittää kuin aivan pintavesien salaojitusta (liekkö sallittuuakaan, sadevesiä ei ainakaan saa johtaa salaojalinjastoon)
        salaoja pitäisi olla hieman anturan alapinnan korkoa alempana, päällä sitten salaojasoraa ja sepeliä,,,,routalevyt ja taas soraa,,, joten lämmityksestä ei luulisi olevan iloa kun putket on suojattu ja siinä syvyydessä ei pitäisi olla pakkasta,,, bitumikermin päällä ei haittaa vaikka on patolevy,,älä riko bitumia kun kaivat


      • Voisitko piirtää kuvan ongelmasta ylhäältä päin, sekä sivuleikkaukset. Missä on kallio, missä on maata, jne. Se auttaisi asian pähkäilyssä. Voit tallentaa ne nettiin johonkin kuvienjakopalveluun.


    • Minä Vaan

      Jollakin tapaa ongelma selvisi. Kallio siis viettää taloon päin.

      Onko kallion päällä maata? Onko kallion pinta tasainen, vai onko siinä syviä monttuja?

      Jos päällä on maata ja se on ihan tasainen, voisit tehdä vaikka 1-2 m päähän seinästä ojan V-muotoon, eli keskellä 2 m päässä seinästä ja nurkissa 1 m päässä. Tällöin tulisi laskua. Ojan pohjan voisi puhdistaa todella puhtaaksi. Sitten ojan talon puolelle voisi tehdä jollakin tapaa aidan (betonia tai pikeä). Ojan pohjalle sitten salaojaputki ja hyvää soraa lähelle kallion pintaa. Eli olisi putki kallion pinnassa, jolla yritetään johtaa kallion pintaa pitkin valuva vesi pois. Tiuka maa-aines, kuten savi, voisi toimia myös esteenä. Toki kallioon voi piikata ojan, mutta on aika työläs homma. Jos melua ja pölyä ei pelkää, niin kyllä konevuokraamon laitteilla roilottaa piikkaa kalliion 100 mm uran, jos on intoa ja voimia. Toki löytyy louhintaurakoitsijoita, jotak tekee kerrralla suuremman uran.

      Pintavesille pitäisi olla sama homma. Olisi hyvä, jos olisi seinästä poispäin kaatoa ja tässä notkelmassa vaikka salaoja. Sama kuin edellinen?

      Toki ylemmäksi voi tehdä salaojia ihan vaikka lapiolla. Voi olla kylläkin, että vesi menee kallion pintaan ja salaojan ali, eikä putkeen.

      Kun itse pähkäilet ratkaisua, niin muista maalajit. Sora läpäiseet vettä ja savi ei.

      Lumien kolaaminen auttaa. Kuivamiseen auttaa myös, jos seinän edusta ja piha ylipäätään saa aurinkoa ja tuuli käy. Älä ainakaan mitään puskia seinän vieressä ala kasvattamaan.

      Jos kallion päällä on maata, niin periaatteessa tähän maahan istutetut puut imee vettä maaperästä ja kuivattaa. Menee kuitenkin vuosia, ennen kuin puut ovat isoja ja yleensä puista on vain haittaa rakennuksien lähellä.

      Älä nyt heti maksa suuria summia tuon ongelman ratkaisusta. Suomessa on paljon rakennuksia, joissa ei ole salaojia. Voitte itse kaivaa seinän vierestä ja katsoa mitä sieltä löytyy. Puolessa tunnissa tutkitte asian vallan hyvin, jos on matalat perustukset.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 173
      5109
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      126
      4613
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      2946
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1947
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1794
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1737
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1720
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1716
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1623
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1561
    Aihe