Käydäänkö yliopistoista osakseen turhia asioita?

Miksi näin..

En tiedä miten asiat menee esim. lääkiksessä, mutta omasta kokemuksesta ja mitä olen kuullut ystäviltäni tuntuu, että käydään osakseen aika turhia asioita työelämän kannalta. Itse kun haluaisin työllistyä nopeasti enkä oppia asioita, jolla en käytännössä tee tulevaisuudessa yhtään mitään työssä johon vaadittavaa koulutusta tarvitaan. (tietenkään kaikki kurssit eivät ole tämmöisiä, mutta osissa kursseissa tulee semmonen tunne, että miksi hemskutissa tämmöstä opiskellaan)

Tuntuukin, että yliopistossa on aivan liikaa teoreettista opiskelua ja aivan liian vähän käytännön läheisyyttä... Ja omasta mielestäni viellä ärysttävämpää on se, että on pakollista ottaa sivuaineita, jotka vaan pitkittävät tutkinnon suorittamista... Välillä tuntuu, että olisi pitänyt mennä AMK:hon kun siellä saa tutkinnon suoritettua puolet lyhyemmässä ajassa.

24

545

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Oma valinta

      Amiksen suorittamalla olisit jo työelämässä. Jos taas olisit ymmärtänyt jättää opinnot peruskouluun, olisit jo pitkään ollut joko työttömänä tai viimeisen vierimäisissä p-töissä.

      • Miksi näin..

        Muuten, mutta en halua duunarin työtä.


    • Hohottaja

      Onnittelut! Olet vasta 983 642 174:s ihminen, joka on tehnyt saman uraauurtavan havainnon. Olet siis kärkijoukkoa.

      Vakavasti puhuen, jos haluaa vain mahdollisimman nopeasti paperit käteen ja sitten (hyvässä lykyssä) töihin, ei yliopisto varmastikaan ole oikea paikka. Tuo valitus sivuaineopiskelusta oikein alleviivaa sitä, ettei yliopisto taida olla sinun paikkasi. Se osaaminen, jota yliopistokoulutus tarjoaa, perustuu laaja-alaiseen yleissivistyksen kartuttamiseen, mikä ei onnistu vain yhden aineen opiskelulla. Toki yliopistolla on spesifimpääkin tietämystä tuottavia aloja, kuten oikeustiede, mutta sitä spesifiä tietämystä tuleekin sitten valtavan monelta osa-alueelta.

    • Jaaha.

      -Haluan alalle töihin johon vaaditaan vähän korkeampaa koulutusta, joten yliopisto on juuri se oikea paikka.
      -En tule tekemään sillä yleissivistyksellä yhtään mitään työelämässä. Hyvät arvosanat ja hyvät suhteet riittävät aivan mainiosti työpaikan saamiseen.

      Olen vain vähän pettynyt tähän yliopisto opiskeluun kun olisin luullut, ettei tämä olisi ollut niin lukion kaltaista, vaan jollain lailla käytännön läheisempää. On vaan vähän motivaatio alhaalla, kun mietin mihin näitä opittavia asioita edes tarvin ikinä.

      • Miksi näin..

        ^Olen siis AP ja vastaukseni piti tulla hohottajalle.


      • Jaa-a

        No mene sinne AMK:hon? Miksi kuvittelit alunperinkään, että yliopisto, tuo teoreettisen opiskelun mekka, olisi jotenkin käytännönläheistä?

        Eli et halua duunarin työtä, mutta haluat käytäntöön nopeasti? Tuntuu siltä, että kuvasi haluamastasi alasta ja oikeasti siinä vaadittavasta teorian hallinasta eivät kohtaa. Mahdatko itsekkään tietää mitä haluat?


      • tiedoksvaan

        "-En tule tekemään sillä yleissivistyksellä yhtään mitään työelämässä."

        Siitä ei vielä ole mitään takeita, missä tulet työskentelemään, varsinkaan 20 vuoden kuluttua. Yleissivistys on aina eduksi työelämässä ja yksityiselämässä erityisesti, vaikka päivän rutiinitehtävistä selviää ilmankin. Monia töitä hoitavat jo robotit ilman yleissivistystä.

        Kaikissa vaativissa, hyväpalkkaisissa tehtävissä odotetaan myös yleissivistystä ja tätäkin tutkitaan psykologisissa testeissä, joihin työnhakijat usein joutuvat.


      • Hohottaja

        Yhdyn nimimerkkiin "Tiedoksvaan". Lisäksi huomauttaisin, että toki on niinkin, etteivät työelämän vaatimukset ja yliopiston opetus suinkaan kaikilta osin kohtaa. Vika ei ole yliopisto-opetuksessa, vaan nykyisessä massakoulutuksessa, joka on aiheuttanut korkeakoulutuksen inflaation. Tosin sanoen, maisterintutkintoa vaaditaan nykyään moniin sellaisiinkin tehtäviin, joista käytännössä selviäisi vaikka merkonomin papereilla. Tämän vuoksi on nyt sitten tultu siihen, että yliopistoja vaaditaan muuttumaan ammattikouluiksi.


    • KTM vaikka?

      No joku kauppatieteellisen ala sitten ehkä.

    • 11+2

      Ehkä kannattaa syventyä myös äidinkieleen, niin menisivät nuo yhdys sanat oikein. Eli yhteen.

      • 1+23

        Ja AMK:hon voit toki mennä, lue vaikka tradenomiksi. Siinä työssä riittää runsaasti käytännönläheisyyttä, kun kysyt 1127 kertaa päivässä: "Laitetaanko pakasteet pieneen pussiin?"


      • 20+15
        1+23 kirjoitti:

        Ja AMK:hon voit toki mennä, lue vaikka tradenomiksi. Siinä työssä riittää runsaasti käytännönläheisyyttä, kun kysyt 1127 kertaa päivässä: "Laitetaanko pakasteet pieneen pussiin?"

        Täytyy vain valita se ammattikorkeakin huolella - mm. mikrobiologiaa lukevilla on paljon teoriaa opinnoissa... Eikä kirjoitusvirheitäkään saa tehdä etenkään latinankielisissä nimissä.

        Mutta ehkä just jokin kauppis tai muu yksinkertainen ala. Yksi tradenomimerkonomikaupankassa muiden seassa.


    • McCurtiss

      Hienoa. Suomikaksneljän trollialoitukset ovat viimein muuttuneet realistisemmiksi.

    • 12+3

      Joo, otsikko jo oli kovin kuvaava.

    • ylikkö

      Miksi mennä yliopistoon hakemaan tietoa työelämään? Yliopiston perustehtävä on edelleen tuottaa tutkimusta, ja siihen siellä painotetaan edelleen, vaikka harva tutkijaksi valmistuu.

      • Anonyymi

    • Tee oma valintasi

      Riippuu vähän mitä nyt opiskelet. Yliopistoissa kun ei voi opiskella samoja asioita kuin Ammattikorkeakouluissa. Ja päinvastoin. Itse olen varsin tyytyväinen, että suoritin AMK:n, elämä hymyilee, vakituinen työ ollut heti valmistumisen jälkeen ja vaimon kanssa asunto Lauttasaaressa.

    • 3+4

      Varsinkaan kun et vielä tiedä, että vaimosi pettää sinua lääkärin kanssa.

    • ...

      Suomalainen yliopisto on aina loistanut juuri tässä "no nämä asiat kuuluu opiskella vaikka niillä ei mitään teekään" lähestymistavassa opettamiseen. Lopputuloksen on maisterin paperi josta järkyttävän suuri osa on oikean työnteon kannalta täysin hyödytöntä liirumlaarumia ja muutama hassu kurssi oikeaa asiaa.

      Onko näistä papereista todellista hyötyä työpaikan hakemisessa? Ei ole, työn antajaa ei kiinnosta mitä olet lukenut ja missä laajuudessa, vaan se osaatko käytännössä jotain. Tässä kohtaa suurin osa maistereista onkin jo käytännössä katsoen pihalla työntekijöiden valintaprosessista.

      • Hohottaja

        Kuten tässä on yritetty sanoa, sen, joka haluaa koulutukselta pelkästään työelämässä "oikeasti" tarvittavaa kouriintuntuvaa osaamista, kannattaa todellakin mennä amikseen, eikä yliopistoon. Ei tämä koske pelkästään suomalaisia yliopistoja. Tuollaista "mutteri A työnnetään reikään B" - tyylistä tietoa ei vain akateemisella tasolla ole olemassa niin paljoa, että siitä saisi koostettua korkeakoulututkinnon. Kun sanotaan, että suurin osa yliopisto-opetuksesta on "turhaa", tarkoitetaan todellisuudessa, että yliopistot ovat turhia. Tietysti esim. lääketieteen ja tekniikan kaltaisilla aloilla keskitytään pitkälti siihen työssä tarvittavaan osaamiseen, mutta ihmistieteiden puolella on pakostakin toisin.


    • austerism1

      Tässähän on ns. perinteinen sivistysyliopisto versus jonkinlaisen ammattiyliopiston ajatus, jota ammattikorkea ehkä jollain lailla vastaa, joskaan ei täysin eikä kaikilla aloilla.

      Sinänsä on mielestäni hieman outoa, että yliopistoon edes pääsee tällaista porukkaa, mitä tässäkin ketjussa useimmat edustavat. Tai miksi edes mennä yliopistoon, jos ei arvosta sieltä saamaansa oppia?

      Periaatteessa alasta riippumatta yliopistosta pitäisi valmistua ihmisiä, jotka osaavat kehittää omaa alaansa (~tutkia) ja jakaa siihen liittyvä tietoa (~opettaa).

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      ainahan itsellä on omat tarpeet ja kuvitelmat mitä yliopiston tulisi opettaa.
      Se on vain oma itsekäs näkemys. Monet lähtevät siitä mistä helpoiten pääsee riman ylitse. Eik ihme. Työelämä on täynnä riman hipoen ylittäneitä maistereita. Tolvanoita. Se on surullinen tosiasia jonka kanssa joudumme elämään.

    • Anonyymi

      Ketjun aloituksesta on aikaa yli 10 vuotta. Liekö aloittaja jo tajunnut, että elämään kuuluu muutakin kuin työ ja että yliopistosta parhaimmillaan saa eväitä muuhunkin kuin yksittäisiin työtehtäviin. Se on yliopiston tarkoitus.

      Ammattikoulu ja ammattikorkeakoulukin valmentavat yksioikoisesti aika kapeisiin, yksinkertaisiin töihin. Muu anti on olematonta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      690
      5294
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      469
      3554
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      157
      3337
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      170
      2583
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2399
    6. 261
      1990
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1497
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      101
      1409
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1379
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1160
    Aihe