KKKn vartiointikyky & turkiltaan Suomen kesään sopiva rotu

Töhkö

Elikkä tässä ois nyt teoreettinen tilanne että oisin tilalle koiraa hankkimassa näin vahtimistarkotukseen. Erittäin patrioottisena ihmisenä suosin suomalaisia rotuja, mutta auttamattakin mietin että Karhukoira on liian pieni tai kyvytön hoitamaan vartiointitehtäviä. Ja sehän on metsästyskoira, ei se varmaan pihalla pysyis vaikka kuinka kouluttas.

Joten jos hankkisin koiran joka ei olekaan kotoisin Suomesta, millä roduilla olisi rahkeita etteivät ihan kuumissaan olisi kaikkia kesiä? Monet laumanvartijat on kotosin vuoristoista joissa on suht viileetä kesäisinkin. Siitä johtuen ne sitten ovat melkosia karvakasoja enkä viittis alkaa ajelemaan koiraa sen takia että turkki ahistaa. Kuvasz ja anatoliankoira näyttää siltä että voisivat pärjätäkin, mutta entäs muut?

13

205

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vt-emäntä

      Meillä pyörii tuossa pihalla ja navetan ympäristössä kaukaasialainen. Hyvin tuntuu pärjäävän kelillä kuin kelillä. Helteellä pulahtaa mielellään veteen, mutta vesisateessa hakeutuu suojaan, elikkä löytyy olohuoneesta.
      Täydellinen vahti ja pysyy kotosalla. Vieraat suhtautuvat sopivan arasti ja odottelevat autossa, kun poika on ihan kiitettävän kokoinen. Maitoauton kuskin kanssa ovat parhaimpia ystäviä, kun saa juoda sitten pohjatipat. Muutkin rekalla kulkevat saa tulla ja mennä hännän huiskauksella, mutta muulla kulkuneuvolla meidän pihaan ei sitten tullakaan. Täydellinen kulkukauppiaan karkottaja. Enään ei omenoita ja herkkukurkkuja tuputeta jatkuvasti.
      Suosittelen lämpimästi.
      Kouluttaminen on aika vaativaa, on sen verran kovapäinen kaveri, mutta uskollisuus on täydellistä.

      • Titinox

        Samanlaiset on kokemukset. tuo kaukkari on kumma koira. Jo pentuna halusi nukkua yksinään yöllä ulkona. Katselin ikkunasta että kuinka pärjää. Kovat on hermot.
        Kova haukkumaan että se pitää ottaa huomioon. Ja kun ääni on murea kuin karhulla niin se hyytää naapurien selkää.


      • jokunen33
        Titinox kirjoitti:

        Samanlaiset on kokemukset. tuo kaukkari on kumma koira. Jo pentuna halusi nukkua yksinään yöllä ulkona. Katselin ikkunasta että kuinka pärjää. Kovat on hermot.
        Kova haukkumaan että se pitää ottaa huomioon. Ja kun ääni on murea kuin karhulla niin se hyytää naapurien selkää.

        Keskareita on kahta tyyppiä lyhyt ja pitkäkarvaisia. Ovat kotoisin kuumista maista, samoin kangal joten luulisi kestävän suomen kesän._


    • caucasian owcharka

      Kaukaasialainen pärjää kyllä hyvin Suomen kesässä kun on vain varjoa ja raikasta vettä saatavilla kokoajan! Sinälläänhän se ei poikkea muista laumanvartijaroduista yleisesti, se on vain aika "tulinen" luonne, mutta hyvin sosiaalistettuna sen kanssa kyllä pärjää. Mikään agilitykoira se ei kylläkään ole ja vahvan vartiovietin omaavana sen tulee tietää paikkansa perheen hierakkiassa. Herkkähän se on tulkitsemaan eri tilanteita oman päänsä mukaan, eikä aina nuo toimintapäätökset ole oikeita, mutta eihän ole ihmisilläkään. Ehkä kaukkari on jollainlailla väärinymmärrettykin rotuna kun historiansa vuoksi siitä edelleen käytetään termiä "tappajakoira", mutta jos olet hakemassa luotettavaa kodinturvaaja suosittelen positiivisen väkevästi ja nimenomaan pennusta kasvattaen.Itselläni on yksi joka tuli pari vuotiaan kodonvaihtajana ja alku oli vähän takkuista, mutta nyt kun hän lukee minua ja minä häntä en voisi kuvitella elämää ilman. Kotiväelle äärimäisen hellä ja rakastava koira, mutta helvetin tarkka omasta elinympäristöstä. Termiin vaarallinen voisin kommentoida, että jokainen laumanvartija on, mikäli sitäei pidetä sen edellyttämällä tavalla voi muuttua ainakin hankalaksi jos nyt ei vaaralliseksi, mutta siinä yleensä on syy omistajan, eikä koiran. Tulinen se nimenomaan on silloin kun tarve puolustaa läheisiä ja omaisuutta.

    • Titinox

      Kaukkarin kun vie koirapuistoon niin jopa ohikulkijat tulevat kyselemään, mikä koira tuo on. Koira herättää ihastusta ja kiinnostusta. Vieppäs puistoon joku pikku piski terrieri niin kukaan ohiajava ei pysäytä autoaan ja tule vartavasten katsomaan.

    • Kestää kuuman

      Keskiaasiankoira lyhytkarvaisena kestää kuumuudet hyvin,koirahan pystyy kuumissa maissa olemaan jopa viikon juomatta vettä,että sikäli kestää kuumuutta ja kylmääkin.

      Mutta keskiaasialainen ei pysy pihassa koko ajan jos on irti,taipumuksena on laajentaa reviiriä ja tämä kuuluu sen ominaisuuksiin.

      Tälläisen koiran kun ottaa niin tietoa pitää hankkia paljon,on niin vähän aikaa ollut suomessa ettei rotua todella vieläkään tunneta ja koiran syvää olemusta,rotu on sisarrotu kaukaasialaisesta ,kaukaasialainen jalostettiin tästä keskiaasialaisesta eli kyseessä on hyvin hyvin alkukantainen rotu.

      Kyseessä on todellinen vartija ja perhekoira (siis perhekoira).

      Keskiaasiankoiran omistaminen on hyvin haasteellinen,tämän takia omistajalla tulisi olla koiranlukutaitoa halua ja oppia rodusta.

      Keskiaasialainen ei ole paimenkoira mutta tulinen perheen puolustaja tai villieläinten häätäjä omalla reviirillä.

      Meillä koira on täysin valkea,omaa korkean vahtivietin,ensikoiraksi ei käy,suojelee perhettään viimeiseen asti,kuten meillä on tehnyt,tositilanteessa karhua vastaan itärajalla,häätää meillä kaiken pihalta usein miten linnutkin.

      Kuulee kaukaa noin kilometrin päästä kun on omalla reviirillä,käypäälle ja taistelussa vaipuu transsitilaan jolloin ei tunne kipua.

      Näyttelyssä jos sellaisissa käy jakaa kilpakehän kaukaasianlaisen kanssa,ei hauku turhaan,ei koskaan räksytä jos ei ole oikeaa aihetta.

      Kun kaukaasilainen haukkuu niin keskiaasiakainen on tyynen rauhallinen,käyttää lähes kaiken tilaisuuden maakaamiseen jos tilanne sen antaa myöten,eli juontaa alkukantaisuudesta (säästää maksimi määrän energiaa) ja syttyy niin nopeasti ettei au sana kerkiä sanomaan,tämän takia koiraa pitäisi osata tulkita ja olla askeleen edellä.

      Hyvissä kädissä koira on todella unelma mutta kyseessä on todellakin kuin ladattu ase,erittäin nopea,juoksee metsässäkin 50km tunnissa siis metsässäkin joten sellaisessa vauhdissa ei perässä pysy.

      Paino määrä 40-100kg voi painaa jo 1.5 vuotiaana lähes 90kg sellainen on tuttavallani,korkeutta voi olla tanskandokinkin verran mutta silloin koira kärsii hitaudesta.

      Keskiaasilainen on vaativampi rotuna kuin kaukaasialainen,keskiaasilainen on erittäin älykäs,tässä vertaan esim:saksanpaimenkoiraan,kyseessä on vähintään yhtäälykäs ellei älykkäämpikin.

      Keskiaasilainen ei siedä vieraita yleensä omalla tontilla kovinkaan helposti.Mutta sietää kuumuutta hyvin,ei siis mitään heikkoa,meillä ei edes juo kuumina päivinä vettä vaan vesi on ujutettava ruuan sekaan.

      • kestää kuuman

        Vielä tuohon vesi juttuumkeskiaasilainen on niin alkukantainen että jos on kuuma se kaivaa maasta kosteaa vettä tai juo ojista ennemmin kuin hanavettä.

        Eli vesi löytyy luonosta,keskiaasilainen on vaatimaton ja pärjää pienellä ruokamäärällä ja vesi on ihan sivuseikka jos vartija hommia iskee päälle ,samoin on jos yrittää tarjota herkullisia lenkkimakkaroita niin ei ota,vieraalta ei ota olenkaan mitään ,ainakaan miedän koira,ei ota koko päivänä lenkki makkaraa jos sen maahan on jättänyt ,vain käskyllä ottaa muutoin jää siihen.


      • kestää kuuman
        kestää kuuman kirjoitti:

        Vielä tuohon vesi juttuumkeskiaasilainen on niin alkukantainen että jos on kuuma se kaivaa maasta kosteaa vettä tai juo ojista ennemmin kuin hanavettä.

        Eli vesi löytyy luonosta,keskiaasilainen on vaatimaton ja pärjää pienellä ruokamäärällä ja vesi on ihan sivuseikka jos vartija hommia iskee päälle ,samoin on jos yrittää tarjota herkullisia lenkkimakkaroita niin ei ota,vieraalta ei ota olenkaan mitään ,ainakaan miedän koira,ei ota koko päivänä lenkki makkaraa jos sen maahan on jättänyt ,vain käskyllä ottaa muutoin jää siihen.

        Vielä jatkan ruokailusta.

        Keskiaasialainen tulee pitää 1 vuorokausi täysin ilman ruokaa joka viikko,tällöin sen suolisto kestää paremmin ja on koiralle hyväksi.

        Tänään kun olemme olleet reisussa tienpäällä 500km ja sen päälle teimme metsässä kävelyn noin kaksituntia niin ei ole juurikaan vettä juonut kuin kielellä lipasten samoin kuin ruuan kanssa.

        Olimme alueella joka ei ollut tuttua aluetta mitenkään(korpea,)koira johdatteli metsässä takaisin oikeille poluille koska eksyimme sipoon korpeen,hyvin suodattaa mökkikylän naapuri mökit,ei ongelmaa,koira tottunut liikkumaan suurissa ihmismassoissa,käytin pentuna totutus aikana tivolissa,hyvin sietää ääniä,huomenna menemme keskelle helsinkiä,syksyllä olimme taiteiden yössä ja koira toimi hienosti.

        Siedättää ihmiset kuin seurakoira kun on opetettu johdonmukaisesti oman tontin ulkopuolella.


    • kestää kuuman

      tehtäviin kuului karjalaumojen vartioiminen Keski-Aasian kuivilla aavikkomailla ja tuulisilla vuoristoseuduilla. Keskiaasianpaimenkoirat johdattivat karjalaumat keitaille silkkitiellä ja avustivat paimenia suurriistan metsästyksessä.

      Vaativat luonnonolosuhteet sekä ruuan ja veden puute sanelivat ankarat ehdot rodun kehittymiselle. Paimenet edesauttoivat tätä kehitystä karsimalla pois koirat, joilla ei ollut fyysisiä tai psyykkisiä edellytyksiä toimia vartiokoiran tehtävissä vaativissa olosuhteissa. Lopun ratkaisikin luonto; se joka ei sopeutunut, karsiutui pois. Leirinuotiotarinat kertovat koirista, jotka voimallaan, rohkeudellaan ja sinnikkyydellään pelastivat kallisarvoiset karjalaumat petojen kynsistä aina uudestaan ja uudestaan.

      Luonne ja käyttö

      Keskiaasianpaimenkoiran jalostus keskittyi pääsääntöisesti työskentelyominaisuuksien ylläpitämiseen kattaen luonteen, terveyden, kestävyyden sekä koon. Muut kosmeettiset seikat eivät niinkään olleet tärkeimmässä asemassa, tämä näkyy mm. rodun ulkoisena monimuotoisuutena. Rodun eduksi voidaan myös laskea se, että niin luonteensa kuin ulkonäkönsäkin puitteissa se on onnistunut säilymään lähes muuttumattomana. Tuhatvuotisesta historiastaan huolimatta, tai ehkä juuri sen vuoksi, rotua voidaan edelleen pitää luotettavana reviirin ja omaisuuden vartijana. Tätä käyttäytymistä ei keskiaasianpaimenkoiralle tarvitse opettaa, vaan se tulee verenperintönä koiran geeneissä.

      Ihanteellinen keskiaasialainen on olemukseltaan jäyhän rauhallinen, hyvähermoinen, itsenäinen, sopeutumiskykyinen ja tasapainoinen. Sille on tyypillistä käyttäytyä epäluuloisesti uusia asioita kohtaan, mutta se EI saa olla arka, eikä omistajansa seurassa tarpeettoman aggressiivinen. Koira tulisi jo pennusta pitäen totuttaa siihen, että myös vieraat voivat käsitellä sitä vapaasti, sekä sosiaalistaa pentu huolellisesti. Tämä totuttamistyö on pitkäjänteinen prosessi, joka tulee aloittaa heti kun pentu muuttaa uuteen kotiin.

      Kotioloissa keskiaasialainen viihtyy parhaiten ulkona ja valitsee mieluusti makuupaikakseen pihan keskeisemmin kohdan, josta se pystyy tarkkailemaan aluettaan. Vaaran uhatessa keskiaasialainen pystyy hetkessä muuttamaan käyttäytymistään aluettaan intensiivisesti, tarvittaessa jopa aggressiivisesti vartioivaksi työkoiraksi, mutta omistajansa läsnäollessa sen tulisi kyetä hyväksymään "uhka", joka tavallisesti on esim. vieras ihminen. Edellytyksenä sille, että koira luottaa tilanteiden hallinnan omistajalleen on, että koiran ja omistajan välillä on hyvä ja tiivis suhde.

      Koulutus

      Keskiaasianpaimenkoira tunnustaa johtajakseen ainoastaan rauhallisen, varmaotteisen ja ehdottoman oikeudenmukaisen ihmisen. Hallitsemisenhaluisena koirana se ottaa ohjat omiin tassuihinsa huomatessaan epäjohdonmukaisuutta tai epävarmuutta. Ei myöskään pidä olettaa, että itsenäinen ja itsetoimiva keskiaasialainen toteuttaisi jokaisen päähänpistosi, sillä turha mielistely tai liehittely ei kuulu tämän ylvään ja ylpeän rodun ominaisuuksiin. Se on kyllä nopea oppimaan ja oivaltamaan asioita, mutta eriasia on, mitä temppuja se viitsii käskystä toteuttaa. Keskiaasianpaimenkoira on säilyttänyt luonteessaan villieläimen pehmeyden; sen täytyi muistaa, mistä suunnasta uhka tuli ja mille se näytti. Tämä piirre on hyvä pitää mielessä, kun keskiaasialaista opetetaan. Se oppii kokemuksistaan, niin hyvässä kuin pahassakin. Se tottelee vain, kun siitä seuraa jotakin hyvää, mutta jättää tottelematta, jos sille on jäänyt siitä epämiellyttävä muisto.

      Kun suhde koiraan on kunnossa, on keskiaasialainen mitä erinomaisin perhekoira, joka suhtautuu isäntäväkeensä kärsivällisen lojaalisti ja hellän omistautuvasti. Se ei tee suurta numeroa olemassaolostaan, vaan käyttäytyy mieluummin huomaamattoman hillitysti. Nämä piirteet tekevät siitä myös erinomaisen lapsiperheen koiran. Se viihtyy hyvin
      suuremmassakin koiralaumassa, edellyttäen, että lauman sisäinen hierarkia on kunnossa.

      Kun keskiaasianpaimenkoiran hankkimista harkitaan, tulisi muistaa, että kyseessä ei ole mikä tahansa kaupunkioloihin soveltuva koira, vaan alkukantainen reviirin vartija, kookas, vahva ja vaistonvarainen eläin, joka vaatii varmaa ja johdonmukaista käsittelyä. Keskiaasianpaimenkoiran kanssa työskenteleminen on haastavaa, mutta mielekästä. Pitkäikäisenä ja verrattain terveenä rotuna se palkitsee omistajansa onnistuneesta yhteiselosta pyyteettömällä ystävyydellään, jonka eteen se on valmis uhraamaan jopa henkensä.

    • Titinox

      No nyt mun kaukkari meinasi koirapuistossa tappaa suomenpystykorvan. En tajua mikä meni pieleen mutta pystiksellä ei ollu mitään jakoa kun kaukkarilla oli sekunnissa purenta ote sen niskasta. Onneksi sain sen vedettyä pois. Omaa tyhmyyttäni kun en seurannut koiran liikkeitä ja eleitä. Pystiksen emäntä kirkui hirveessä hädässä, -draama queen. Se pahensi asiaa.
      Täytyy ruveta käymään joksikin aikaa toisissa puistoissa ja tarkkailla koiraa tarkemmin. Toisaalta koirani kimppuun käytiin jo pentuna samaisessa koirapuistossa, what you reap you sow.....

      • vt-emäntä

        Oiskohan niin, että sitä kaukkaria ei ole oikein kaupunkielämään tarkoitettu? Aloittajakin etsi ja mietiskeli maatilalle sitä koiraa. Minun ostaessa tuon omani, niitä ei edes myyty kuin maalle.
        Itse en veisi koirapuistoon lainkaan. Tuollaisen pelkkä leikki saattaa jo viedä hengen keskenkasvuisilta.


      • caucasian owcharka

        Tuosta purenta-alueesta käy hyvin ilmi mikä fiilis kaukkarilla on ollut, eli olet todenäköisesti ihan oikeassa, että eliminointi meininki siinä on ollut kyseessä koska niskaan on käynyt kiinni. Yleisesti kaukkari pyrkii joko pysäyttämään tai pahin vaihtoehto "lopettamaan" hyökkäyksen kohteeksi koetun toisen koiran. Pysäyttäminen monesti tapahtuu korvalliselta/poskelta maahan painaen ja siinä paikallaan pitäminen. Eliminoinnin otteet ovat monesti kaularanka, joskus myös kurkun alue. Varsinkin jos silloin pentuna "kiusaaja" on ollut pystikseen verratava rotu niin voin uskoa, että tuo "viha" ei laannu ihan hevillä. Kaukkarisi ikä ei tule tuossa ilmi, mutta oletan sen olevan 1,5-3 vuoden välillä jolloin yleensä kuperkeikkaikä tekee liikkeet joltainosin arvaamattomiksi tai ainakin ennalta vaikeasti tulkittaviksi. Kaikesta huolimatta kaukkaristina sanon, että rotu on upea ja uskollinen. Tuli vielä mieleen, että jos pystis oli samaa sukupuolta ja teki sinun huomaamatta ns. valehyökkäystä muistuttavan asennon niin silloin kaukkari toimii vaistojen varassa ja hyökkäykselle on suuri riski.


      • 5432
        caucasian owcharka kirjoitti:

        Tuosta purenta-alueesta käy hyvin ilmi mikä fiilis kaukkarilla on ollut, eli olet todenäköisesti ihan oikeassa, että eliminointi meininki siinä on ollut kyseessä koska niskaan on käynyt kiinni. Yleisesti kaukkari pyrkii joko pysäyttämään tai pahin vaihtoehto "lopettamaan" hyökkäyksen kohteeksi koetun toisen koiran. Pysäyttäminen monesti tapahtuu korvalliselta/poskelta maahan painaen ja siinä paikallaan pitäminen. Eliminoinnin otteet ovat monesti kaularanka, joskus myös kurkun alue. Varsinkin jos silloin pentuna "kiusaaja" on ollut pystikseen verratava rotu niin voin uskoa, että tuo "viha" ei laannu ihan hevillä. Kaukkarisi ikä ei tule tuossa ilmi, mutta oletan sen olevan 1,5-3 vuoden välillä jolloin yleensä kuperkeikkaikä tekee liikkeet joltainosin arvaamattomiksi tai ainakin ennalta vaikeasti tulkittaviksi. Kaikesta huolimatta kaukkaristina sanon, että rotu on upea ja uskollinen. Tuli vielä mieleen, että jos pystis oli samaa sukupuolta ja teki sinun huomaamatta ns. valehyökkäystä muistuttavan asennon niin silloin kaukkari toimii vaistojen varassa ja hyökkäykselle on suuri riski.

        Joo itsellä on vastaava kokemus keskarini kanssa kun oli kyseessä pystärin valehyökkäys.
        Alle sekunnissa oli niskaote, onneksiei purrut leukoja yhteen, joten kerkesin väliin.
        Johtuu varmaan perimästä, ei sudelle parane kääntää selkäänsä.jos kääntää niin susi tappaa, tai viimeistään paimen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      1981
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1888
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1578
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      143
      1458
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1194
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1143
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1118
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    Aihe