Malamuutin kanssa ongelmia

malamuutti11

Mulla on siis aivan ihana 1,5v vanha Alaskanmalamuutti narttu.
Muuten on tosi kiva koira, mutta ongelmiakin on..

1. On hyvin reviiritietoinen eli kun joku perheen jäsen kävelee koiran nukkumapaikan vierestä, se alkaa murista tosi paljon. Samalla tavalla suojelee ruokaansa ja luita, meinannut käydä kiinni jos on yrittänyt ottaa luuta pois (tosin olen opettanut että minä omistajana saan ottaa luun pois ja välillä se antaakin sen ihan ongelmitta).
2. Jos tulee vieraita kylään niin koira pelkää ja murisee, tulee jonkun ajan päästä vähän nuuhkaisemaan mutta muuten on pelkkää murinaa. Voisiko johtua siitä että kun meillä ei käy niin usein vieraita että koira ei vain ole tottunut ja ihmettelee että ketäs muukalaisia tänne tuli?
3. Hyökkää muiden koiriemme kimppuun jos ovat samassa kerroksessa "hänen reviirillään" ei tosin aina, kyllä ne on leikkineetkin monet kerrat eikä ulkoillessa isottele yhtään, mutta just tuo kun päästää ne hänen apajilleen niin tulee tappeluita. Ja ne tappelut on ihan semmoisia että kaksi ihmistä tarvitaan siihen väliin irrottamaan. Lenkillä tulee kyllä toimeen tuntemattomienkin koirien kanssa.
4. Ulkona jos joku haluaa tulla silittämään, niin yleensä koira perääntyy ja katsoo pää alhaalla ylöspäin sitä ihmistä ja saattaa haukkumurista epävarmaan sävyyn.
Ei ole siis koskaan ollut semmonen että menee häntä heiluen TUNTEMATTOMIEN ihmisten luokse.

tässä kai nämä oli... neuvoja?

muuten tämä malamuutti on mulle todella rakas ja oikeen ihana koira, tykkää kun rapsutan ja halin, leikin ja vien metsään juoksemaan. Antaa mun puhdistaa korvat, leikata kynnet, suihkuttaa jos on likainen ja ihan kaikki perus asiat ja pidän lenkillä ilman hihnaa ja tulee luokse kun kutsun...
Mulle joku toinen muutin omistaja joskus sanoi että pentuna hänen koira oli todella arka mutta siinä neljä vuotiaana tuli "normaalimmaksi".
En oikeen tiedä sitten... Pitäisikö vaan kouluttaa? Neuvoja?

4

371

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Enpä oikein osaa

      kauhian paljon valaista kun en muuttia ite omista. Mutta mietin tuota lenkkeily- ja liikuntapuolta. Nehän ovat pitkien matkojen juoksijoita, joten pelkkä irtojuoksu pienessä mettikössä ei taida ehkä ihan riittää. Pitäisi ajaa jollain kelkalla tai fillarilla sen kanssa kymmensiä kilometrejä päivittäin.

      Koulutusta vaan kehiin, ehkä olet jopa paaponut sitä hiukan liikaa joten tiettyä jämäkkyyttä peliin ja kaikkinaiset kahinat ennaltaehkäistään. Käytä siihen ääntäsi reippaasti, mutta silti ole pelkästään rauhallinen. Ja tilanteen ohituttua palaa välittömästi entiseen äänenkäyttöön.

      Tuo mitä tuttusi sanoi omastaan pitää varmasti paikkansa. Ero voi silloin olla kuin yöllä ja päivällä. Yhtenä päivänä vaan ihmettelet että mihin on se vanha riekku-mustis-tuhoeläin kadonnut. Mutta päästäksesi tuohon onnelliseen tilanteeseen kouluta sitä koko ajan ja pidä huoli perustarpeista eli liikunnasta ja ruoasta sekä terveydestä.

      Jaa, vielä yksi asia. Muista pitää koirasi kytkettynä. Koskaan et voi tietää kuka on se koirapelkoinen joka tahattomalla toiminnallaan provosoi koirasi ylilyönteihin esim. sinua puolustaessaan. Muutit ovat kai aika ahneita, joten kytkeminen kannattaa myös sikäli että on erilaisia mt-potilaita avoihoidossa joiden ainoa elämänsisältö on koiria kohtaan tunnettu viha ja keinona myrkynkylväminen ympäristöön.

      • malamuutti11

        Käytän kyllä ääntäni enkä hemmottele koiraa.
        Metsässä lenkit eivät siis ole sellaisia että katson kun koira juoksee, vaan me mennään reippaasti metsäpolkuja, jyrkkiä mäkiä yms.
        Nyt kun talvi tulee ja koira on jo sen ikäinen että saa opettaa vetämään, niin voi harjoitella esim hiihtämistä tai kelkkaa.
        Pidän koiraa siis irti vain kun ei ole ihmisiä lähettyvillä, en ole niin tyhmä että annan kulkea ihmistenkin ilmoilla ilman hihnaa :D
        Malamuutin omistajana olen tietenkin jo ennen koiran hankintaa tutustunut rotuun ja on ollut pitkään suosikkina kunnes päätin ottaa itselleni :)
        Tässä siis vain hieman tarkennuksia.


      • Ok, hyvältä tuo
        malamuutti11 kirjoitti:

        Käytän kyllä ääntäni enkä hemmottele koiraa.
        Metsässä lenkit eivät siis ole sellaisia että katson kun koira juoksee, vaan me mennään reippaasti metsäpolkuja, jyrkkiä mäkiä yms.
        Nyt kun talvi tulee ja koira on jo sen ikäinen että saa opettaa vetämään, niin voi harjoitella esim hiihtämistä tai kelkkaa.
        Pidän koiraa siis irti vain kun ei ole ihmisiä lähettyvillä, en ole niin tyhmä että annan kulkea ihmistenkin ilmoilla ilman hihnaa :D
        Malamuutin omistajana olen tietenkin jo ennen koiran hankintaa tutustunut rotuun ja on ollut pitkään suosikkina kunnes päätin ottaa itselleni :)
        Tässä siis vain hieman tarkennuksia.

        kuullostaa. Mietin vaan että hyvin usein tuo liikuntapuoli unohtuu ihmisiltä ja siksi koira oireilee. Nuo reviirin, vieraiden ja ruokakupin vahtimiset olisi kyllä syytä saada pois, ne eivät iän myötä varmaan itsestään parane, joten hiukan jämäkkyyttä siihen opettaessa ettei tarvetta turhaan älämölöön. Vieraiden kanssa ehkä on syytä vaan laittaa koira toiseen huoneeseen rauhoittumaan, nakkaa vaikka mankka päälle ettei kuule turhia ääniä ja stressaa niistä. Voi olla että haluaakin vain olla rauhassa myöhemminkin. Ruokakuppiongelmaan voisit tehdä saman kuin minä omalleni. Eli "syömme" vain yhdessä. Olen siis koirani seurana parvekkeella piiputtelemassa ja rapsuttelen koissua sen lounaalla. Tämäkin voi olla koiralle oikeastaan miellyttävä tapa, koska jos itsellä sattuu olemaan jotain muuta tekemistä silloin, niin koira saattaa odotella kunnes ehdin hänen kanssaan "pöytään".

        Ja vielä siitä irtipidosta, jos et aivan jossain rämekorvessa asu, niin siellä metsissä saattaa olla kyllä muitakin, kuten sienestäjiä, metsästäjiä, muita koirankusettajia. Ja itse olen kyllä keskellä korpeakin joutunut erottamaan tappelevia koiria. Puolustamaan koiraani puolimetrisessä lumihangessa kahden irtokoiran hyökkäystä vastaan. Ei mikään helppo eikä miellyttävä homma kun irtonaisten omistaja huhuilee harjun toisella puolella rekkujaan. Kannattaa mieluummin kaiken varalta pitää kyllä juoksunarussa tai fleksissä.


    • järkyttynyt

      Ei tuo kyllä ollenkaan kuulosta normaalilta malamuutin käytökseltä.
      Mistä koira on hommattu, onhan kunnon kasvattaja?
      Malamuutin ei kuulu pelätä/olla agressiivinen ihmisille. (sanotaan että murtovarkaiden tullessa malamuutti keittäisi niillekkin kahvit jos osaisi :D ) Toisia koiriakin yleensä sietää jos ei ole ruuasta kyse.

      Onhan koira sosiaalistettu kunnolla pennusta asti?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      91
      6510
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2624
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      32
      2200
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      74
      1876
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1661
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1447
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1357
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1279
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1233
    Aihe