Miksi niin ilkeä?

On niin vaikeaa

Äidilläni (85 vuotta) on alzheimer ja hänestä on tullut niin ilkeä. Haukkuu kaikki, lyö hoitajia, huutaa ja räyhää, yrittää lähteä karkuun, on pitänyt sitoa kiinni. Ja paljon muuta.

Onko muilla tälläistä? Voiko tehdä mitään?

100

4553

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dementiahoitaja

      Neurolepteja ei missään nimessä dementikoille, jokin mieto rauhoittava lääkitys auttaa tilapäisesti. Neuroleptit tuhoavat enenevässä määrin ja nopeammin aivokudosta kuin itse tauti! Ilkeys ei kuulu ihmisen peruspersoonallisuuteen vaan kertoo äärettömästä hädästä silloin kuin kukaan ulkopuolinen ei ymmärrä hänen tuskaansa eikä tarpeitaan oikein taudin vuoksi!

    • No joo,meillä nyt ollut neurolepti 2 kk, ja kaikki aggressiiivisuus poissa.Rauhoittavat eivät auttaneet yhtään ja geriatri jopa kielsi ne,aivot menee vaan tukkoon ja tuska lisääntyy,lisäksi tulevat kaatumiset ja luunmurtumat.Meiän muru kaatui niistä rauhoittavista.Nykyajan muistisairaita ei lääkitä rauhoittavilla,vaan täsmälääkityksellä.
      Onhan muistisairaalla hätä,mutta sairaus sen tekee.
      Mun muru jopa hymyilee joskus kun saatiin aggressiivisuus hyvällä laitoshoidolla ja oikealla lääkityksellä kuriin.
      Siellä missä muruni nyt on,niin melkein kaikilla neurolepti,ei rauhoittavia.

    • dementiahoitaja

      Kaikki aggressiivisuus poissa ja kaikki muukin aivotoiminta kuollut. Tiesitkö, että neuroleptit aiheuttavat jopa terveillekin ihmisille dementiaa? Rauhoittavat rauhoittavat, mutta eivät tee pysyviä lisävaurioita aivoihin kuten neuroleptit. Sairaus ei tee hätää pelkästään vaan ympäristötekijät sekä sairautta ymmärtämättömät ihmiset jotka potilasta hoitavat. Osaatko asettautua muistisairaan asemaan? Millaista kohtelua itsellesi tahtoisit samassa tilanteessa, et taatusti lääkitystä joka huonontaa muistia entisestään ja saa aikaan fyysisen kunnon heikkenemistä. Pääkaupunkiseudun tasokkaimmissa sairaaloissa ei käytetä neuroleptilääkityksi juurikaan muistisairaiden hoidossa.

      Kysypä myös jostain yksityissairaalasta neuvoa kuinka dementiapotilasta tulisi kohdella.

      • Ulal oot

        No kellä nyt varaa yksityiseen me köyhät otamme vastaan mitä tarjotaan.


    • Heh ei ole tarvetta kysyä yksityiseltä neuvoa.Jotenkin on kokemusta miten meidän dementia toimii,loppusuoralla ollaan.Nyt on hyvä kunnallinen hoitopaikka,ja eipä ole paljon aivotoimintaa ollutkaan ennen lääkitystä.Tällä hetkellä se neurolepti paras,ja luotan ihan ammattitaitoiseen lääkäriin.Edellisen hoitopaikan lääkärien ja hoitajien syöttämät rauhoittavat aiheuttivat täystuhon,siihen emme palaa.
      Kyllä minä osaan asettaututa muistisairaan maailmaan,olen jo kohta 5 vuotta,se vaan harmittaa kun hoitohenkilökunta ei osannut.
      Onneksi tämä kohta loppu.

      • dementiahoitaja

        Mietihän sitä kun nuorehko esim. 50-vuotias sairastuu dementiaan ja hänelle aletaan syöttää neurolepteja, jotka edesauttavat dementiaoireistoin vaikeutumista. Ei kovin mukavaa. Hyvä jos läheisesi on saanut tarpeellisen avun eikä koe tuskia, psyykkisiä eikä fyysisiä. Voimia sinulle.


    • No mun nuorehko sairastui 59v ,mietin kyllä,jatkuvasti,yötä päivää.Luojan kiitos saatiin kunnon neurolepti,muuten olisi jompikumpi päättynyt hautaan tai vankilaan.4 vuotta oli täysi katastrofi kun ei kukaan auttanut,syöttivät vaan rauhoittavia,aivan kamalaa.
      Ei dementia vaikeutunut,ekan kerran minäkin saan elää suhtkohta seesteistä elämää.

    • potilasasiamies HUS

      Neuroleptit lopetettakoon kokonaan vanhustenhoidossa. Dementiaoireistoa ne eivät mitenkään paranna päinvastoin, tekevät ihmisestä helppohoitoisen zombien, jolla ei ole enää omaa tahtoa eikä mielenkiintoa mihinkään. ja joka vaipoissa makaa sairaalahuoneessa odottamassa loppuaan. Nämä läheiset jotka ovat tilanteeseen tyytyväisiä tulis saattaa pakkohoitoon psykiatriseen sairaalaan mikäli eivät ole kykeneviä tai halukkaita ymmärtämään mistä eutanasiassa on kyse. Onko potilas antanut hoitotahdon silloin kuin vielä ymmärsi ennen neuroleptihoitoja asioistaan ja itsemääräämisoikeudestaan joka on jokaiselle lain mukaan turvattu, jotain?

      • Voithan tulla laittamaan minut pakkohoitoon,sen kautta ollaan jo käyty muutaman kerran :)
        Tervetuloa meille hoitamaan.


    • ymmärrystä!

      Onko joku yrittänyt keskustella hänen kanssaan asiallisesti? Millaisia tunteita hän kokee hoitajia tai läheisiä kohtaan, miksi tahtoo lähteä pois hoitopaikasta? Kaikelle löytyy syynsä. Kuka tahansa jos sidotaan kiinni väkisin tai ei kuunnella mitä potilaalla on sanottavanaan, ei ymmärretä mitä hän milläkin tarkoittaa, suuttuu, ihan terveetkin ihmiset.

      • on kyllä ymmärretty

        Onkohan sulla mitään käsitystä koko asiasta? Miten sä keskustelet asiallisesti tunteista vaikeasti dementoituneen kanssa? Miten sä kuuntelet ihmistä, joka ei pysty puhumaan? Jos puhuu, niin ollaan 50-luvulla ukin kanssa autoretkellä. Ja sinne kotinurkille pitäisi koko ajan päästä äidin luokse, mutta kun ovet on lukittu. Siksi hän haluaa pois hoitopaikasta, hän haluaa sinne missä on äiti, isä ja sisarukset. Kotipiha, navetta ja pihassa pystykorva.

        Tottakai pitää kuunnella ja ymmärtää sanatontakin viestintää. Tottakai pitää tehdä kaikki mahdollinen, että olisi hyvä olo. Mutta kun sille itse sairaudelle ja sen oireille ei voida oikein tehdä mitään. Voidaan vain yrittää ymmärtää ja pyrkiä TURVALLISEEN ympäristöön.

        Tervetuloa ymmärtämään, joka houtopaikassa on tarvetta esim vapaaehtoisille ulkoiluttajilla ja ruokailun avustajille.


    • Voi herrajumala,"hus mikä lie" minäkin 4 vuotta keskustelin,ja keskustelen edelleen mieheni kanssa,toimintaa kykyjen mukaan jne,kirjottelin "ohjeita" mitä voi tehdä ja miten äijän kanssa.Kävin auttamassa hoitajia,oli sitä sun tätä,hellyyttä ja silitystä,mutta kun ei niin ei,hoitopaikassa tilttas kaikki..Jos joku olisi auttanut aikasemmin,olisimme säästyneet pakkohoidosta,aggressiivisuudesta,tuskasta,surusta...Mies kävi kuin pendoliino vaan, vaikka oli äärirajoille lääkitty rauhoittavilla.
      Minä puhuin kuin papupata,ja koitin ymmärtää,tuntikaupalla.Kotona pärjäsimmekin,minulla kun oli rutkasti aikaa,mutta kyllä jossain kulkee raja.
      Jos emme olisi saaneet lääkitystä,aisianmukainen,yksi pikkuinen pilleri,niin lehdestä olisi löytynyt 2 kuolinilmoitusta,minun ja mieheni,niin raskasta oli,ja mie olin henkisesti ja fyysisesti aivan loppu,harkitsin vakavasti kaiken lopettamista oman kääden kautta,niin piipussa oltiin.
      Nyt meillä sujuu,hän tulee pesulle,saa suihkuun(ei tarvitse tuntikaupalla yrittää),saa jopa vaipan vaihtaa.Hoitolaitoksissa kukaan ei saanut edes koskea häneen.Nyt sielläkin toimii,kun on lääkitys oikea ja ymmärtävät hoitajat.
      Kyllä se lääke oli tämän perheen pelastus.Mieheni jopa hymyilee,yhtenä päivänä tanssi kun laiton musan soimaan.
      Muistan kun geriatri katseli mieheni touhuja,niin tokaisi,että eipä oo ennen moista nähnyt,noin nuorella.Hänkin sai kyllä hiipii melkein ,mieheni läheisyydessä.
      Vieläkin suorastaan vituttaa ,kun ajattelen miten paljon hommia tein,mutta kukaan ei tarjonnut oikeaa lääkettä.
      Ei ikinä enää,nyt eletään loppua,seesteisesti,ja minullakin hyvä olla,koko perheellä nyt parempi,kun isä on lääkitty.
      Hohto-elokuva sai nyt uuden lopun.!!

      • 2+1

        Jos joku olisi auttanut aikasemmin,olisimme säästyneet pakkohoidosta,aggressiivisuudesta,tuskasta,surusta...

        Eikö nimimerkki "dementiahoitaja" juuri tuota tarkoittanut, että jos olisi ollut aiemmin, jo heti sairauden alkuvaiheessa resursseja terveydenhuollossa enemmän, ei olisi tarvinnut alkaa käyttää neurolepteja, jotka edistävät dementiaoireiston kehittymistä vaikeammaksi?


    • Ei en tarkoittanut sitä,vaan oikea lääkitys,oikea kohdennettu neurolepti, ja seuranta ,olisi pitänyt saada jo aikoja sitten.Saatiin vasta kun oltiin tuhon partaalla,miehen maksa tilttas rauhoittavien,dementialääkkeiden,epilespialääkkeiden ja päälle lykättiin vielä niin paljon Ketipinoria että mies oli aivan sekaisin,sairaudestaan.

      • Ei dementia mennyt lääkkeistä pahemmaksi,mieheni dementia eteni niin nopeasti,ettei kukaan kerennyt mukaan.Esim.vuoden aikana tullut epilepsia,puhe kadonnut,katerointi,laihtunut 15 kg,sydämen vajaatoiminta ja on täysin autettava,lisäksi valtavat käytösoireet.


    • kysyvä

      Mietin vaan,kun ei muuta apua ole kuin nuo neuroleptit,mitenkähän tämä hus hoitaja sitten hoitais,ilman lääkkeitä????

      • vastaava

        "Jos joku olisi auttanut aikasemmin,olisimme säästyneet pakkohoidosta,aggressiivisuudesta,tuskasta,surusta...

        Eikö nimimerkki "dementiahoitaja" juuri tuota tarkoittanut, että jos olisi ollut aiemmin, jo heti sairauden alkuvaiheessa resursseja terveydenhuollossa enemmän, ei olisi tarvinnut alkaa käyttää neurolepteja, jotka edistävät dementiaoireiston kehittymistä vaikeammaksi?"


      • dementiahoitaja Hki
        vastaava kirjoitti:

        "Jos joku olisi auttanut aikasemmin,olisimme säästyneet pakkohoidosta,aggressiivisuudesta,tuskasta,surusta...

        Eikö nimimerkki "dementiahoitaja" juuri tuota tarkoittanut, että jos olisi ollut aiemmin, jo heti sairauden alkuvaiheessa resursseja terveydenhuollossa enemmän, ei olisi tarvinnut alkaa käyttää neurolepteja, jotka edistävät dementiaoireiston kehittymistä vaikeammaksi?"

        "vuoden aikana tullut epilepsia,puhe kadonnut,katerointi,laihtunut 15 kg,sydämen vajaatoiminta ja on täysin autettava,lisäksi valtavat käytösoireet. "

        Noin käy dementoituneelle vanhukselle, joka ei olla ajoissa osattu auttaa, mikä kertoo terveydenhuoltomme tilasta Suomessa. Kaikki oireet, mitkä vaikeuttavat dementoituneen elämää, johtuvat neuroleptien syöttämisestä turhaan. Potilaita tulisi ajoissa osata auttaa muutenkin kuin syöttämällä lääkkeitä kourakaupalla.


    • Ja millähän lääkkeellä estetään alzheimerin etenemistä,onko hushoitajalla ihmelääkettä,äijä sai parasta mitä tällä maapallolla on tarjolla.?"Nopeasti etenevää alzheimeria sairastava" lukee papereissa.
      Mieheni ei ole vanhus,eikä tilan romahtaminen johtunut kourakaupalla syötetyistä lääkkeistä,vaan sairaus on niin paha.3 vuotta syönyt pelkästään dementialääkettä.
      Miestäni ei auta mikään,se on aivan sama mitä enää tekee enään.
      Tila jopa kohentunut nyt,kiitos uuden neuroleptin.

      • dementiahoitaja

        Kuinka tila on kohentunut? Sinun vaiko läheisesi mielestä? MIkä on paras lääke mitä dementiaan on tällä hetkellä tarjolla Suomessa ts. mikä lääkeaine estää/hidastaa taudin etenemistä parhaiten? MItä lääkettä syönyt 3 vuotta?
        Kiitos jos jaksat vastata asiallisesti.


    • HUS Hki

      Hakekaa ajoissa apua ammattitaitoisilta tahoilta jottei tarvitsisi ottaa dementiaa edistäviä lääkityksiä käyttöön mikäli ette tahdo mahdollisimman pian eroon läheisestänne.

    • kts.

      Dementiasta kärsivän kyky suunnitella päivittäisiä toimintoja, jäsentää kokonaisuuksia ja ymmärtää vertauskuvallisia ilmauksia on heikentynyt.

    • dementiahoitaja Hki

      Laitan tällaiseen videoon linkin, jos jotain kiinnostaa.
      Olen itse aikuisiällä kokeillut neurolepteja lyhyen aikaa pienimmällä
      mahdollisella annoksella; en pystynyt kunnolla kävelemään, puhumaan, ajatustoimintalamaantui sekä muistitoiminnot alenivat hälyttävälle tasolle.

      Child with severe Tardive Dyskinesiawww.youtube.comMy daughter, who is 5 years old, and has developed Tardive Dyskinesia because of medications. She is trying to play with Barbies and carry on a conversation. As you can see, neither are easy for her. I am publishing this video in an attempt to reach out to other parents, and also to try to educate others about how very real childhood mental illness is in the world. We need to increase understanding, funding, and TREATMENT for mental illness--especially in children, before they grow up to be adults and more tragedies happen due to untreated, mistreated, or under-treated serious mental illness! See my other video about my
      daughter, Sky, and her journey with mental illness.
      http://www.youtube.com/watch?v=vRoBRATF9RY

      "Neuroleptien antikolinerginen vaikutus saattaa aiheuttaa häiriöitä potilaan verenkierrossa, rauhastoiminnoissa kuten hormonien erityksessä, ruoansulatuksessa, virtsaelinten toiminnoissa[14] sekä unen-[15] ja lämmönsäätelyssä[16]. Muita antikolinergisiä haittavaikutuksia ovat esimerkiksi muistin ja ajatustoimintojen heikkeneminen, kiihtyneisyys, sekavuus, näköhäiriöt ja hallusinaatiot[17].

      Neuroleptien korkea-annoksinen, pitkäkestoinen käyttö voi aiheuttaa pysyviä vahinkoja aivojen tunne-elämää ja älyllisiä toimintoja sääteleville osille.[18] Tämän johdosta niiden käyttö tulisi rajoittaa lyhimpään tarpeelliseen määrään ja aikaan, sekä ainoastaan vakavien mielenterveyden ongelmien hoitoon.

      Neuroleptien säännöllinen pitkäaikaiskäyttö voi johtaa myös tardiiviin dyskinesiaan, joka ilmenee useimmiten suun ja kielen, joskus myös vartalon lihasten matomaisina pakkoliikkeinä, kasvojen nykimisenä tai vapinana.[13][19] Tardiivi dyskinesia on sitä yleisempää, mitä pidempään lääkitystä on käytetty. Oireyhtymä korjautuu hyvin hitaasti lääkityksen lopettamisen jälkeen ja jää usein pysyväksi.[19][18]

      Neuroleptit voivat aiheuttaa haittavaikutuksia myös motoriikan, aineenvaihdunnan,
      immuunipuolustusjärjestelmän ja sydän-verisuonielimistön alueilla.[20] Alankomaissa tehdyn farmakoepidemiologisen tutkimuksen mukaan neuroleptien käyttö skitsofreenikoilla ja skitsoaffektiivisesta häiriöstä kärsivillä johtaa viisinkertaiseen riskiin sairastua diabetekseen.

      Neuroleptit lamaavat autonomista hermostoa mikä voi johtaa muun muassa ummetukseen ja suun kuivumiseen. Neuroleptit aiheuttavat usein myös väsymystä. Monet neuroleptit lihottavat ja ne voivat aiheuttaa vakavia, kuolemaanjohtavia sydänhäiriöitä. Lisäksi neuroleptien pitkäaikaiskäyttö lisää riskiä sairastua diabetekseen.[21]

      Neuroleptien aiheuttamiin neurologisiin haittavaikutuksiin kuuluvat epileptiset
      kohtaukset ja kognitiiviset häiriöt, kuten muistin ja ajatustoimintojen
      heikkeneminen.[22][23]

      Neuroleptit voivat aiheuttaa myös kiihtyneisyyttä, hallusinaatiota, sekavuutta ja
      näköhäiriöitä.[24][23] Neuroleptien käyttö lisää merkittävästi vanhusten
      kaatumistapaturmia.[25][26][27] Lisäksi neuroleptien on todettu nopeuttavan dementian etenemistä.[2]"


      "Tardiivi dyskinesia=neuroleptihoidon sivuvaikutuksena ilmenevä häiriö, jossa ilmenee toistuvia pakkoliikkeitä etenkin kasvojen alueella ja jotka voivat jäädä pysyviksi.
      Neuroleptit ovat hermonsalpaajia, jotka estävät aivojen välittäjäaineiden sekä
      hermoverkoston normaalin toiminnan. Ne aiheuttavat myös ennenaikaista dementoitumista pitkäänkäytettyinä. Neuroleptit ovat tarkoitettu skitsofrenian sekä kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoitoon."

      Kysyisin vielä, miksi hyökkäätte minun kimppuuni jos jaan teille asiallista informaatiota? Jos ette kestä kuulla totuuksia, sekö on minun syytäni? Yritän auttaa ihmisiä, joiden omaiset tai jotka itse eivät vielä ole dementoituneet niin pahasti, etteivät voisi omiin hoitokäytäntöihinsä yrittää vaikuttaa. Jos itse sairastun dementiaan joskus, takuulla hoitotahtooni olen kirjannut; Ei yhtään neuroleptia KOSKAAN.

      Kirjoitukseni ei ole mikään kampanja, toistaiseksi, tosin siitä voisi sellaisen tehdä, jotta vanhuksia jatkossa osattaisiin hoitaa inhimillisemmin jo muistisairauden alkuvaiheessa.

      • Kaikisssa lääkkeissä sivuvaikutuksia,dementialääkketkin tosi vahvoja,niissäkin paljon haittoja,mutta hyöty suurempi.
        Meillä jotka hoidamme muistisairaita on paras mahdollinen info mitä voi saada,näemme reaaliajassa mitä tapahtuu koko ajan.
        Et voi vaatia ettei sinulle anneta neuroleptejä.Jos saat dementian,ja tulet niin sekavaks ja aggressiiviseksi,ettei kukaan pärjää sinun kanssa,sinut laitetaan pakkohoitoon,tainnutetaan ja sen jälkeen alkaa neuroleptit juoksemaan.
        Pakkohoitoon et voi vaikuttaa millään paperilla ja sinne joutuu jos ei normilääkkeillä selvitä tai jos ei normi hoitolaitos pärjää siun kans.


      • .....
        ristiina kirjoitti:

        Kaikisssa lääkkeissä sivuvaikutuksia,dementialääkketkin tosi vahvoja,niissäkin paljon haittoja,mutta hyöty suurempi.
        Meillä jotka hoidamme muistisairaita on paras mahdollinen info mitä voi saada,näemme reaaliajassa mitä tapahtuu koko ajan.
        Et voi vaatia ettei sinulle anneta neuroleptejä.Jos saat dementian,ja tulet niin sekavaks ja aggressiiviseksi,ettei kukaan pärjää sinun kanssa,sinut laitetaan pakkohoitoon,tainnutetaan ja sen jälkeen alkaa neuroleptit juoksemaan.
        Pakkohoitoon et voi vaikuttaa millään paperilla ja sinne joutuu jos ei normilääkkeillä selvitä tai jos ei normi hoitolaitos pärjää siun kans.

        Et voi vaatia ettei sinulle anneta neuroleptejä.Jos saat dementian,ja tulet niin sekavaks ja aggressiiviseksi,ettei kukaan pärjää sinun kanssa,sinut laitetaan pakkohoitoon,tainnutetaan ja sen jälkeen alkaa neuroleptit juoksemaan.
        Pakkohoitoon et voi vaikuttaa millään paperilla ja sinne joutuu jos ei normilääkkeillä selvitä tai jos ei normi hoitolaitos pärjää siun kans.

        Eipä pidä paikkaansa. Minä teen oman hoitotahtoni jonka mukaan minua hoidetaan. En yhtäkkiä tule sekavaksi ja aggressiiviseksi, jos osaan hakea apua ajoissa, jolloin voin välttyä mm. neuroleptilääkityksiltä.Siltä varalta että minulle tyrkytettäisiin neuroleptejä minulla on lääkkeitä varastossa niin paljon että voin niillä tappaa itseni hetkessä.


      • 17+10
        ristiina kirjoitti:

        Kaikisssa lääkkeissä sivuvaikutuksia,dementialääkketkin tosi vahvoja,niissäkin paljon haittoja,mutta hyöty suurempi.
        Meillä jotka hoidamme muistisairaita on paras mahdollinen info mitä voi saada,näemme reaaliajassa mitä tapahtuu koko ajan.
        Et voi vaatia ettei sinulle anneta neuroleptejä.Jos saat dementian,ja tulet niin sekavaks ja aggressiiviseksi,ettei kukaan pärjää sinun kanssa,sinut laitetaan pakkohoitoon,tainnutetaan ja sen jälkeen alkaa neuroleptit juoksemaan.
        Pakkohoitoon et voi vaikuttaa millään paperilla ja sinne joutuu jos ei normilääkkeillä selvitä tai jos ei normi hoitolaitos pärjää siun kans.

        "Jos saat dementian,ja tulet niin sekavaks ja aggressiiviseksi,ettei kukaan pärjää sinun kanssa,sinut laitetaan pakkohoitoon,tainnutetaan ja sen jälkeen alkaa neuroleptit juoksemaan.
        Pakkohoitoon et voi vaikuttaa millään paperilla ja sinne joutuu jos ei normilääkkeillä selvitä tai jos ei normi hoitolaitos pärjää siun kans."

        Ei pidä paikkaansa. Missä paikkakunnalla noin toimitaan, toiminta on lainvastaista.


      • 17+10 kirjoitti:

        "Jos saat dementian,ja tulet niin sekavaks ja aggressiiviseksi,ettei kukaan pärjää sinun kanssa,sinut laitetaan pakkohoitoon,tainnutetaan ja sen jälkeen alkaa neuroleptit juoksemaan.
        Pakkohoitoon et voi vaikuttaa millään paperilla ja sinne joutuu jos ei normilääkkeillä selvitä tai jos ei normi hoitolaitos pärjää siun kans."

        Ei pidä paikkaansa. Missä paikkakunnalla noin toimitaan, toiminta on lainvastaista.

        Meillä meni just niin,M1 lähete,ja pakkohoitoon määrättiin 5 päiväksi.Tahdosta riippumaton hoito.Minulla ei ollut sen 5 päivän aikan minkäänlaista valtaa puuttua mieheni hoitoon.

        M1 on juridinen asiakirja,jolla puututaan ihmisen perusoikeuksiin,mielenterveyslain perusteella.Mielenterveyslaki alkaa heti kun on tämä M1 ja arvio on tehty,että pakkohoitoon.Sen jälkeen ei päde normilait.Ei siellä kysytä mitä on kirjattu hoitotahtoon,siellä noudatetaan omat lait.Näin kertoi mulle johtava psykiatri ja koko poppoon pomo.Siellä lääkitään heidän lakien mukaan.Mieheni oli viikon tainnutettuna,ja kesti 3-4 viikkoon herätä,eikä koskaan palaa entiselleen.
        Ei se ole lainvastaista,koska jos olet M1 lähetteellä,osasto tekee raportin ja seuraa,ja ilmoittaa siitä valvovalle viranomaiselle.Valvova viranomainen seuraa vaan,että ei rikota mielenterveyslakia.


      • Aspergerinfo/HUS
        ristiina kirjoitti:

        Meillä meni just niin,M1 lähete,ja pakkohoitoon määrättiin 5 päiväksi.Tahdosta riippumaton hoito.Minulla ei ollut sen 5 päivän aikan minkäänlaista valtaa puuttua mieheni hoitoon.

        M1 on juridinen asiakirja,jolla puututaan ihmisen perusoikeuksiin,mielenterveyslain perusteella.Mielenterveyslaki alkaa heti kun on tämä M1 ja arvio on tehty,että pakkohoitoon.Sen jälkeen ei päde normilait.Ei siellä kysytä mitä on kirjattu hoitotahtoon,siellä noudatetaan omat lait.Näin kertoi mulle johtava psykiatri ja koko poppoon pomo.Siellä lääkitään heidän lakien mukaan.Mieheni oli viikon tainnutettuna,ja kesti 3-4 viikkoon herätä,eikä koskaan palaa entiselleen.
        Ei se ole lainvastaista,koska jos olet M1 lähetteellä,osasto tekee raportin ja seuraa,ja ilmoittaa siitä valvovalle viranomaiselle.Valvova viranomainen seuraa vaan,että ei rikota mielenterveyslakia.

        Oletko laittanut asian Eduskunnan Oikeusasiamiehen käsiteltäväksi?

        http://www.oikeusasiamies.fi/Resource.phx/eoa/kantelu/index.htx

        t.dementiahoitaja

        ps. ihmisoikeuksia rikotaan, joten EOM:n jälkeen kantelu Ihmisoikeustuomioistuimelle EIT

        http://formin.finland.fi/Public/default.aspx?contentid=204925


      • aitova
        ristiina kirjoitti:

        Kaikisssa lääkkeissä sivuvaikutuksia,dementialääkketkin tosi vahvoja,niissäkin paljon haittoja,mutta hyöty suurempi.
        Meillä jotka hoidamme muistisairaita on paras mahdollinen info mitä voi saada,näemme reaaliajassa mitä tapahtuu koko ajan.
        Et voi vaatia ettei sinulle anneta neuroleptejä.Jos saat dementian,ja tulet niin sekavaks ja aggressiiviseksi,ettei kukaan pärjää sinun kanssa,sinut laitetaan pakkohoitoon,tainnutetaan ja sen jälkeen alkaa neuroleptit juoksemaan.
        Pakkohoitoon et voi vaikuttaa millään paperilla ja sinne joutuu jos ei normilääkkeillä selvitä tai jos ei normi hoitolaitos pärjää siun kans.

        Neuroleptidit on aika tyypillinen lääkebisneksen "saattohoito"lääke,aiheuttaa sen verran paljon haittavaikutuksia,että saadaan taas myytyä uusia mömmöjä niihin

        Samaa havaittavissa statiinilääkkeissä,fluorokinoloneissa,masennuslääkkeissä..jne
        Jokainen lukutaitoinen voi lukea lääkeen haittavaikutuslistan,,ja se on yleensä JÄRKYTTÄVÄN pitkä..


      • lääke joka lähtöön
        aitova kirjoitti:

        Neuroleptidit on aika tyypillinen lääkebisneksen "saattohoito"lääke,aiheuttaa sen verran paljon haittavaikutuksia,että saadaan taas myytyä uusia mömmöjä niihin

        Samaa havaittavissa statiinilääkkeissä,fluorokinoloneissa,masennuslääkkeissä..jne
        Jokainen lukutaitoinen voi lukea lääkeen haittavaikutuslistan,,ja se on yleensä JÄRKYTTÄVÄN pitkä..

        Kuten monilla lääkkeillä. Kun lukee vaikkapa jonkun tulehduskipulääkkeen pakkausselosteen, niin hei vaan.


    • oi voi

      Pyri mahdollisimman pian eroon äidistäsi. Syöttämällä hänelle neurolepteja yhteinen tienne on lyhin ja pääset lopulliseen rauhaan.

    • Aspergerinfo/HUS

      Nykyinen hoitolinjaus vanhustenhoidossa on käyttää neuroleptilääkäityksiä, jotta vanhuksista saataisiin helppohoitoisempia. Asia vahvistettu viralliselta taholta. Surullista mutta totta.

      Siirrän tämän ketjun päivityksineen AspergerINFOfoorumiin kohta. Sain foorumin ylläpitäjältä luvan kaiken materiaalin siirtoon, jonka olen tänne kirjoittanut, myös turhaan poistetut kirjottamani viestiketjut ovat tallessa.

      t. dementiahoitaja

      • Kerroppas miten hoitaisit miestäni ilman lääkitystä?Kukaan ei ole selvinnyt hänen kanssaa hoitolaitoksissa,aika epeli olisit :)
        Eniten mua kaalittaa se että yksi vaivainen pilleri oli ratkaisu,eikä kukaan kertonut.
        Kaikki tuska ja suru,valvotut yöt.


      • Aspergerinfo/HUS
        ristiina kirjoitti:

        Kerroppas miten hoitaisit miestäni ilman lääkitystä?Kukaan ei ole selvinnyt hänen kanssaa hoitolaitoksissa,aika epeli olisit :)
        Eniten mua kaalittaa se että yksi vaivainen pilleri oli ratkaisu,eikä kukaan kertonut.
        Kaikki tuska ja suru,valvotut yöt.

        Nimenomaan puhuin alunperin siitä, ettei neurolepteja tarvittaisi välttämättä, mikäli muisisairauteen sairastunut olisi saanut lääkeetöntä apua ajoissa, jolloin lääkitykselliset hoidot voitaisiin jättää kokonaan tgai melkein kokonaan pois. Suurin osa dementoituneiden vanhusten käytösoireista johtuu siitä, ettei heitä ole asianmukaisesti alunalkaen osattu hoitaa ja oireisto on havaittu vasta liian myöhään, jolloin ei enää ole ollut resursseja muuhun hoitoon kuin lääkityksiin. Tämä sama koskee psykiatrisia potilaita, esim. skitsofreenikoita pakkohoitolaitoksissa. Kertoo hyvin Suomen terveydenhuollon tilasta. Jos olen ymmärtänut oikein olette miehesi kanssa noin 65-vuotiaita ja asutte länsirannikolla. Tämä ei tietenkään minulle mitenkään kuulu, mutta olisi vain mielenkiintoista tietää, millä paikkakunnilla syötetään pilvin pimein neuroleptejä vaivaan kuin vaivaan. Otan osaa suruusi ja toivotan edellee voimia.


      • 7+7
        Aspergerinfo/HUS kirjoitti:

        Nimenomaan puhuin alunperin siitä, ettei neurolepteja tarvittaisi välttämättä, mikäli muisisairauteen sairastunut olisi saanut lääkeetöntä apua ajoissa, jolloin lääkitykselliset hoidot voitaisiin jättää kokonaan tgai melkein kokonaan pois. Suurin osa dementoituneiden vanhusten käytösoireista johtuu siitä, ettei heitä ole asianmukaisesti alunalkaen osattu hoitaa ja oireisto on havaittu vasta liian myöhään, jolloin ei enää ole ollut resursseja muuhun hoitoon kuin lääkityksiin. Tämä sama koskee psykiatrisia potilaita, esim. skitsofreenikoita pakkohoitolaitoksissa. Kertoo hyvin Suomen terveydenhuollon tilasta. Jos olen ymmärtänut oikein olette miehesi kanssa noin 65-vuotiaita ja asutte länsirannikolla. Tämä ei tietenkään minulle mitenkään kuulu, mutta olisi vain mielenkiintoista tietää, millä paikkakunnilla syötetään pilvin pimein neuroleptejä vaivaan kuin vaivaan. Otan osaa suruusi ja toivotan edellee voimia.

        Onpa täällä sairasta porukkaa kirjoittelemassa kun asiallisimmatkin viestit miinustetaan jatkuvasti.


    • No en asu länsirannikolla,kaukana sieltä,enkä ole 65 vaan 48..Eikä kukaan ole syöttänyt pilvin pimein neuroleptejä miehelleni,hänen oireisto on ollut koko ajan tiedossa.Mitäpä sinä sillä tiedolle teet,kun olet pelkkä hoitaja?
      Mieheni käytösoireet johtuivat rajusta sairaudesta.

      • 3+5

        Onpa teillä ikäeroa. Sun jutut alkaa menemään ristiin. Lisäksi tunnut olevan hyvin katkera etkä pysty ottamaan mitään tietoa vastaan joka sotii omia mielipiteitäsi vastaan. Pääkaupunkiseudulla on maan paras osaaminen, joten jos on vaikeata vastaanottaa faktoja, ei ainakaan tarvitsisi käyttäytyä töykeästi kirjoittajia kohtaan jotka yrittävät kannustaa. Käytösoireet johtuvat neurolepteista tai persoonallisuushäiriöstä joka on puhjennut jo nuoruudessa. Suurin osa dementiapotilaista on alistuvia, kilttejä, apaattisia, ilman lääkityksiä. Vain jo muutenkin häiriintyneet käyttäytyvät impulsiivisesti ja aggressiivisesti sairastuttuaan eli hyvin pieni osa kaikista muistisairaista.


    • Miehelläni ei ollut persoonallisuushäiriötä ennen alzheimeria,ja neuroleptit tulivat kuvaan vasta kun käytöshäiriöt ei muuten saatu kuriin,meitä ne auttoi.
      Aika töykeä olet itsekin.Ikäero ei ole haitannut meitä ;)
      No osaaminen ja osaaminen,samalla tavalla, jos ei enemmän ,muistisairaat on heitteillä siellä kuin muuallakin.
      Minulla on omat mielipiteet,ja jokainen syöttäköön mitä haluaa omalle muistisairaalleen.Meitä auttoi neurolepti.

    • bitter sweet

      Jokainen alzheimer on omanlaisensa,pääasia että saa apua,oli se sitten lääke tai taivaallinen apu.Kokemuksesta tiedän että on todella raskasta hoitaa käytöshäiriöitä,kun ei mikään mene enää perille.Jos sopiva lääke löytyy niin avot!!

      Tuttava asuaa pääkaupunkiseudulla,siellä on kyllä kiven takana,sekä avun että hoitopaikan saanti.

      Kaikki me ollaan tympääntyneitä alzheimeriin!!Jokaisella se oma paras näkemys hoidettavansa sairaudesta!!!

    • 20+3

      MItä varten miinustatte ja nollaatte nimimerkin dementiahoitaja kirjoitukset? Ettekö pysty ottamaan faktaa vastaan kuinka pääkaupunkiseudulla asioita hoidetaan jos tieto perustuu omakohtaisiin kokemuksiin sekä lääketieteen ammattilaisten näkemyksiin, päivitettyyn tietoon? Jos jollain on negatiivisia kokemuksia pääkaupunkiseudulta koskien dementoituneiden hoitoa, voisitko olla ystävällinen ja ilmoittaa missä näin tapahtuu.

    • Nou hätä meil hyvä geriatri ja lääkitys kunnossa,sekä hoidettavalla että hoitajalla!

    • ???

      Eipä ole vieläkään kukaan uskaltanut kertoa missä ja miten dementiaa sairastavia pääkaupunkiseudulla hoidetaan? Miksei? Täällä käydään uhoamassa ja kirjoittelemassa valheita muttei uskalleta kertoa sen tarkemmin asioista? PItääpä sitten itse ottaa selville kun ei näköjään yhteistyö suju.

    • HUS

      Kuinka autat 50 vuotiasta muistisairasta? Otatko yhteyttä eri sairaanhoitoyksiköihin hoitokäytäntöjen parantamiseksi vai tyydytkö vain osaasi?

      Kaikki me kuolemme johonkin, mutta..kuka tahtoo läheisensä lähtevän pois nopeimmalla mahdollisella, mutta yhdellä henkisesti kivuliaimmista tavoista? Neuroleptikuolema ei ole kivuton vaan tuskallinen pitkäaikainen prosssi, jossa ihmiseltä viedään koko minuus lääkityksellisin keinoin lopullisesti ja jonka muistisairas itse joutuu käymään kokonaisuudessaan avuttomassa tilassaan lävitse yksin.

    • koettua kerron

      Olisi kyllä kiinnostanut lukea koottua tietoa ja hyviä kokemuksia "ajoissa annettavasta lääkkeettömästä avusta" Asia on tärkeä ja tuskin uusinnasta pilaantuu.
      Jos kerran joku kysyy ja itsellä on tietoa, niin miksi ei voi vastata asiallisesti, vaan pitää heittää typerä möläytys uusavuttomuudesta ja 'etsi itse'.

      Entä keinot tarjota varhaisen vaiheen apua? Oma lähikokemus on, että alkuvaiheessa muistisairas osaa hyvin tehokkaasti torjua kaikenlaisen avun - kun ei häntä kerran mikään vaivaa! Kaikki ovat vaan tulleet hulluiksi kun häntä vainoavat.

      - Hän ei lähde kerhoihin - "paskat siellä mitään virkisty, eikä kukko käskien laula"
      - ei huoli muistin apuvälineitä kotiinsa
      - hygieniaan ei saa puuttua
      - ei tarvitse ulkoiluttajaa eikä muitakaan 'perseensä takse kyttäämään'
      - eikä varmasti syö lääkkeitä
      (se oli sillä selvä, niitä ei todellakaan pakkosyötetty)

      Parhaimmillaankin kaikki hoitavan tahon käynnit ym. oli lähinnä sietämistä. Vanhus odotti pääsevänsä omaan rauhaan tekemään hommiaan (jotka yksi toisensa jälkeen lakkasivat pelittämästä.)

      Mitään persoonallisuushäiriöitä ei ollut läheiselläni ennen sairautta, vahvasti omillaan pärjäämistä arvostava vanhus, mutta hänen kanssa kaikki tulivat yleensä hyvin toimeen.
      Kuitenkin, jos hänellä olisi ollut terve ymmärryksensä eikä muistisairauden hämärtämä, hän ehkä olisi huolinut apua sairautensa alkuvaiheessa, huolimatta yksin pärjäämisen motostaan.
      Tämä avusta kieltäytyvien ryhmä onkin se haasteellisin - omaisia syyllistetään kun eivät huolehdi(!), ja varsinkin laitokseen laittamisesta.

      Miten sitten sairauden entisestään änkyröittämille voisi tarjota tuota Aspergerinfo/HUS- nimimerkin tarkoittamaa lääkkeetöntä apua ajoissa, sairaiden toiveita kunnioittaen? Kaipa heilläkin olisi sitä oikeus saada.

      • Aspergerifno

        Ettekö huomannut muistisairautta ajoissa? Muistisairaus ei tule yhtäkkiä vaan siitä on merkkejä havaittavissa jo vuosia ennen sen vaikeimpia vaiheita.

        On erittäin ymmärrettävää omaisten avuttomuus sekä huoli läheisensä sairastuttua vakavasti; muistisairauteen sairastunut läheinen herättää usein suurta huolta ja tuskaa omaisissa, koska maallikon on vaikeata ymmärtää prosesseja mitä sairauden eteneminen tuo tullessaan. Dementia, kuten ei moni muukaan vaikea kuolemaanjohtava sairaus ole pelkästään sen kantajansa murhe, vaan siinä on osallisina suuri joukko myös kanssaihmisiä, läheisiä, tuttavia jne. Jokaiselle sairaus tuottaa suurta tuskaa, senpä vuoksi tauti olisikin hyvä pystyä tunnistamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta mahdollisimman vähälääkitykselliset hoidot mahdollistuisivat.


    • Aspergerinfo

      Lopuksi vielä; muistisairaan peruspersoonallisuudesta riippuu kuinka hän alkaa käyttäytyä sairauden edetessä; jotku muuttuvat aggressiivisiksi vääränlaisen tai riittämättömän hoidon vuoksi, toiset vetäytyvät kuoreensa eli muuttuvat apaattisiksi. On täysin turha omaisten tulla esim. tänne syyllistämään sairastunutta lähimmäistään, täältä ei todennäköisimmin ainakaan minkäänlaista asiallista vertaistukea saa. Omaisten kannattaisi ottaa yhteyttä oman paikkakuntansa yhdistyksiin, jotka ajavat dementiasta kärsivien sekä heidän omaistensa etuja. Näin voitaisiin edesauttaa inhimillisempien hoitokäytäntöjen toteutumista maassamme sekä helpottaa sekä hoitajien että hoidettavien etuisuuksien toteutumista käytännöntasolla.

      • Samaa toistoa taas

        "Muistisairaan peruspersoonallisuudesta riippuu kuinka hän alkaa käyttäytyä sairauden edetessä; jotku muuttuvat aggressiivisiksi vääränlaisen tai riittämättömän hoidon vuoksi, toiset vetäytyvät kuoreensa eli muuttuvat apaattisiksi."

        Onko jotain tutkimustulosta tai julkaisua väitteesi tueksi? Mitä on vääränlainen tai riittämätön hoito?

        Kyllä se on siitä kiinni, mistä kohtaa ne aivot surkastuvat. Otsalohkot säätelevät käyttäytymistä, ja otsalohkodementia on omaisille todella raskas. Lewyn taudista ja alzheimerista on myös monta variaatiota. Jopa erittäin kilteistä ja empaattisita ihmisistä tulee usein varsinaisia piruja.

        Hei aspergen/dementiahoitaja/hus, oletko ikinä ollut mukana muistisairaiden hoitotyössä? Kerro meille vähän mitä kokemusta sinulla on asiasta. Ainakin meidän yhdistyksestä sinut naurettaisiin pihalle.

        Nimimerkki "koettua kerron" kirjoittaa asiaa. Niin se menee.


      • 15+11
        Samaa toistoa taas kirjoitti:

        "Muistisairaan peruspersoonallisuudesta riippuu kuinka hän alkaa käyttäytyä sairauden edetessä; jotku muuttuvat aggressiivisiksi vääränlaisen tai riittämättömän hoidon vuoksi, toiset vetäytyvät kuoreensa eli muuttuvat apaattisiksi."

        Onko jotain tutkimustulosta tai julkaisua väitteesi tueksi? Mitä on vääränlainen tai riittämätön hoito?

        Kyllä se on siitä kiinni, mistä kohtaa ne aivot surkastuvat. Otsalohkot säätelevät käyttäytymistä, ja otsalohkodementia on omaisille todella raskas. Lewyn taudista ja alzheimerista on myös monta variaatiota. Jopa erittäin kilteistä ja empaattisita ihmisistä tulee usein varsinaisia piruja.

        Hei aspergen/dementiahoitaja/hus, oletko ikinä ollut mukana muistisairaiden hoitotyössä? Kerro meille vähän mitä kokemusta sinulla on asiasta. Ainakin meidän yhdistyksestä sinut naurettaisiin pihalle.

        Nimimerkki "koettua kerron" kirjoittaa asiaa. Niin se menee.

        "Kyllä se on siitä kiinni, mistä kohtaa ne aivot surkastuvat."

        Mikä siis on mistä kiinni, tarkentaisitko?


      • 2+19
        Samaa toistoa taas kirjoitti:

        "Muistisairaan peruspersoonallisuudesta riippuu kuinka hän alkaa käyttäytyä sairauden edetessä; jotku muuttuvat aggressiivisiksi vääränlaisen tai riittämättömän hoidon vuoksi, toiset vetäytyvät kuoreensa eli muuttuvat apaattisiksi."

        Onko jotain tutkimustulosta tai julkaisua väitteesi tueksi? Mitä on vääränlainen tai riittämätön hoito?

        Kyllä se on siitä kiinni, mistä kohtaa ne aivot surkastuvat. Otsalohkot säätelevät käyttäytymistä, ja otsalohkodementia on omaisille todella raskas. Lewyn taudista ja alzheimerista on myös monta variaatiota. Jopa erittäin kilteistä ja empaattisita ihmisistä tulee usein varsinaisia piruja.

        Hei aspergen/dementiahoitaja/hus, oletko ikinä ollut mukana muistisairaiden hoitotyössä? Kerro meille vähän mitä kokemusta sinulla on asiasta. Ainakin meidän yhdistyksestä sinut naurettaisiin pihalle.

        Nimimerkki "koettua kerron" kirjoittaa asiaa. Niin se menee.

        "Ainakin meidän yhdistyksestä sinut naurettaisiin pihalle."

        Eli jätätte vuosiksi ensin yksin ja huomasitte vasta silloin puuttua asioihin kun omaisenne alkoi oirehtia?
        Toimiiko dementiayhdistyksissä henkilöitä, jotka nauravat dementoituneiden omaiset tai heitä hoitavat henkilöt “pihalle”?? Antaisitko yhdistyksen nimen, jossa näin toimitaan?

        "Hei aspergen/dementiahoitaja/hus, oletko ikinä ollut mukana muistisairaiden hoitotyössä?"

        Kyllä olen. Pitääkö sinun käydä nollaamassa kaikki muiden kirjoittajien viestit kuin omasi?


    • koettua kerron

      Huomasimme (muualla asuvina) hänen sairastumisensa siten kuin muistisairaus yleensä huomataan, eli ihmetellään hienoisia muutoksia, kunnes osataan ryhtyä epäilemään.
      Yksin asuva vanhus koki olevansa terve tai jos jotain alussa osasi epäillä, pyrki salaamaan oireet - aikansa se onnistuikin melko hyvin. Fyysisesti hyväkuntoinen vielä.
      Tässä ei ole sairastuneen syyllistämisestä kyse, vaan sen toteamisesta että häntä ei voinut lähestyä oikein mitenkään auttaakseen tai tukeakseen koska koki sen tunkeutumisena reviirilleen.

      Edelleen haluaisin kuulla, miten se tarkoittamasi varhainen tuki KÄYTÄNNÖSSÄ toimitetaan sairaalle?
      Eihän pelkkä omaisen valistaminen edistä itsenäistä asumista tai muutakaan hyvää sairaan elämässä, jollei sairas itse käytännön toimia kelpuuta (menee jopa huonompaan kuntoon kiukutellessaan "elämäänsä puuttumisesta"!) - eikä halua mitään höpötyksiä edes kuunnella.

    • Aspergerinfo

      Kuinka voi olla mahdollista, etteivät omaiset havaitse muistisairautta heti ensimmäiset merkit siitä huomatessaan? Miksi hoitoonohjausta viivästytetään niin kauan kunnes yhteistyö ei enää suju muistisairaan kanssa?

    • koettua kerron

      Kommentoit minun viestiäni, joten huomautan, että en ole kirjoituksissani väittänyt kenenkään nauraneen minua tai ketään muutakaan pihalle mistään tämän kuvaamani tapauksen yhteydessä.

      Onko sinulla kokemusta muistisairauden varhaisvaiheessa olevasta henkilöstä? Olisipa nimittäin hienoa, jos oireet tulisivat kaikille tämän ikävän sairauden uhreille samalla tavoin, listan mukaan, eivätkä esim. persoonalliset piirteet sekä varhaisvaiheessa olevan joskus uskomaton kyky salata tilansa vaikuttaisi. (viittaan sinällään valaiseviin linkkeihisi ja olen toki itsekin aikoinani etsinyt netistä kaiken mahdollisen tiedon).

      Lainaus alimmaisesta linkistä; ( "tietoa muistisairauksista")
      "----jokaisella muistisairauksia epäilevällä tulisi olla oikeus päästä (varhaisiin) tutkimuksiin. Jos potilaalla todetaan viitteitä etenevästä muistisairaudesta, mutta diagnoosia ei heti voida tehdä, tulee tilannetta seurata säännöllisesti."
      Hyvä, hienoa, juuri näin.

      Mutta vielä kerran - miten tutkimus toteutetaan jos ei sairas lähde lääkäriin? Ja jos hänet sinne tekosyyllä huijataan ja lääkettä määrätään mutta hän ei sitä halua syödä? Eikä lähde kuntouttavaan toimintaan.
      Pakollako sitten?
      Sinä kuitenkin kovasti alleviivaat itsemääräämisoikeutta.

      Entä miten lainaamassani linkissä mainittu tilanteen "seuraaminen" vaikuttaa sairauden etenemistä hillitsevästi? Mielestäni yhtä kaikki johtaa samaan tulokseen kuin hoitamattomana etenevä sairaus.

      Tunnut kovasti ihmettelevän ja kyseenalaistavan, muttet osaa mitään konkreettista itsekään esittää, edes ehdotuksia. Esität sen sijaan perusteettomia arvailuita tilanteesta jonka yksityiskohtia et tunne ja joita itse en halua selvitellä tässä enempää, joten jätän aiheen nyt osaltani tähän.

      Toivottavasti tähän hirveään sairauteen löytyy ratkaisu tai edes auttavia hoitomuotoja lähitulevaisuudessa.

      • ...

        No, jos et kykene aiheesta asiallisesti enempää keskustelemaan, ei ole mikään ihmekään, jos maassamme hoidetaan tulevaisuudessakin muistisairaita pelkillä neurolepteilla. Luulisi sinun omaisena olevan aiheesta edes sen verran kiinnostunut, että tekisit kaikkesi mm. yhdistystasolla muistisairaiden hyvän hoidon edistämiseksi.

        En valitettavasti ole laatinut noita kirjoituksia mistä linkeissä on puhuttu, tosin voisin niihin joitain korjauksia tehdä jossain välissä jo sinä et sitäkään tahdo tehdä vaan mieluummin täällä valittaa. Asiat eivät korjaannu koskaan, jos ei joku niille käytännössä ole valmis mitään konkreettista tekemään.

        Sinun viestiäsi ei sitäpaitsi kommentoitu, vaan suomifoorumi toimii niin, että palstoilla toisinaan heitellään kommetteja sinne tänne.


      • .........

        "eivätkä esim. persoonalliset piirteet sekä varhaisvaiheessa olevan joskus uskomaton kyky salata tilansa vaikuttaisi."

        Senpä vuoksi omaisten olisikin ennen sairauden varsinaista puhkeamista osattava järjestää omaisensa dementiasairauksia tuntevan psykologin vastaanotolle, joka voisi jo ennalta kartoittaa kuinka jatkossa toimia.

        "miten tutkimus toteutetaan jos ei sairas lähde lääkäriin? Ja jos hänet sinne tekosyyllä huijataan ja lääkettä määrätään mutta hän ei sitä halua syödä?"

        Muistisairaus ei tarkoita että henkilö joka siihen sairastuu olisi tyhmä. Suostuisitko itse pakkokeinojen käyttöön jos pystyisit vielä ajattelemaan omilla aivoillasi?

        Ihmettelen millaisista yhdistyksistä olet yrittänyt jo muistisairauden alkuvaiheessa hakea tukea, jos suhtautumisesi omaiseesi on noin negatiivissävytteistä jatkuvasti? Syyllistät ihmistä joka ei itse voi sairaudelleen mitään. Paljonkin apua ja tukea omaisille olisi saatavilla, mutta sinulla taitaa olla asenneongelma koko sairautta kohtaan; sen näkee hyvin tuosta, että tahdot sanoa viimeisen sanan ja lopetat asialliset keskustelut siihen. Toimitko noin myös omaistasi hoitavien henkilöiden suhteen?


      • 4+3

        Voisko sinä joka poistata asiallisia linkkejä täältä suutuspäissäsi kertoa, miksi toimit noin?


    • En oikein ymmärrä tätä hus/dementia/asperger tyyppiä.Miksi syyllistät omaisia?En tunne yhtäkään omaishoitajaa joka ei tekisi kaikkensa,sen minkä pystyy/osaa,että muistisairaalla olisi hyvä olla.Sukulaisia on turha syyllistää,että eivät puutu tai edistä muistisairaiden hoitoa.
      Muistisairaus on niin monimutkainen sairaus,sen toteaminen,diagnoosin saaminenkin,vaatii paljon työtä.Jos muistisairas vastustaa,ollaan heikoilla jäillä.Ei ole maailman helpoin asia saada hoitoa,vihamieliselle muistisairaalle,joka on ehdottomasti sitä mieltä,että kaikki muut ovat hulluja ja hän terve.Siinä ei auta edes vaikka puhuisit kuin ruuneperi.
      Itse tein kaikkeni,diagnoosi saatiin nopeasti,oli sen verran raju sairaus.En voi edes kuvitella minkälaista olisi elämäni ollut jos ei olisi ollut lääkitystä.Ne valvotut yöt,kun piti vartioida,että mies ei tappanut minua taikka lastamme,ovat elämäni kamalimmat.Hän oli silloin ilman neuroleptejä,ainut lääkitys Ebixa.
      Tein kaikkeni,kotona ,ulkoilutin,oli terapiaa,toimintaa,ruokavalio,lepoa jne jne...Kotona sujui jotenkin,koska mie yritin kaikkeni.Oman terveyteni meinasin menettää,oman elämäni.
      Muistiliittoa ja Suomen Muistiasiantuntjoita myöten,geriatria,neurologia pyysin apua.
      Nyt saimme.
      Jos harkitsenkin,lääkityksestä luopumista,muistelen vain niitä kauhujen öitä,vuosi sitten alkoivat,niin en ikinä haluais niitä itselleni taikka miehelleni takaisin.
      Koko perhe sairastaa kun on alzheimer,ei vaan se muistisairas.Siinä pitää miettiä,kokonaisuutta,että kaikki jaksavat.
      Surujen sairaus,mitä sitä syyllistämään,kukaan ei ole vielä parantunut alzheimerista,kaikki kuolee,ja joillakin hyvin rajua ja tuskallinen sairaus.

      Mieheni suuteli minua yksi päivä,sain käsisuudelman,hän silittää minun hiuksia joskus,hymyilee jopa,tanssi jopa kun soitin musaa.
      Onko sitten lääkitys niin väärä,jos ilman sitä mulla olisi oma hirviö,jota kuskattaisiiin psyk.osastolle,koska ei muuta ole...??

      • ....

        "En oikein ymmärrä tätä hus/dementia/asperger tyyppiä.Miksi syyllistät omaisia?"

        Miksi sinä syyllistät hoitohenkilöstöä ja henkilöitä jotka koettavat täällä sinua auttaa?
        Täällä on puhuttu varhaisesta dementiaoireiston tunnistamisesta, mikä olisi äärimmäisen tärkeää. Ihmiset kirjoittavat eri lähtökohdista käsin; joillain voi olla loppuvaiheessa olevia dementikkoja hoidettavanaan, jotkut ovat vasta sairauden alkutaipaleella omaisen/omahoitajan roolissa.
        Hienoa, jos olette vihdoin saaneet asiantuntevaa apua. Toivotan kaikille ihan aidosti voimia.

        Pyytäisin, että osaisitte myös vaikeista ja surullisista voimia vieneistä kokemuksistanne huolimatta arvostaa muidenkin nimimerkkien kannanottoja aiheeseen. Teistä kukaan ei voi tietää, millaisen taustan ja koulutuksen omaavia henkilöitä tännekin kirjoittelee. Kaikilla todennäköisesti on sama tarkoitus viimekädessä; pyrkiä ratkaisemaan tämän sairauden mukanaantuomia ongelmia, helpottamaan kaikkien, sekä potilaan että itsensä ja lähipiirin oloa. Toivon, että kaikkien kannanotot hyväksyttäisiin; kaikkien kokemukset ovat yhtä arvokkaita.


      • 7+6
        .... kirjoitti:

        "En oikein ymmärrä tätä hus/dementia/asperger tyyppiä.Miksi syyllistät omaisia?"

        Miksi sinä syyllistät hoitohenkilöstöä ja henkilöitä jotka koettavat täällä sinua auttaa?
        Täällä on puhuttu varhaisesta dementiaoireiston tunnistamisesta, mikä olisi äärimmäisen tärkeää. Ihmiset kirjoittavat eri lähtökohdista käsin; joillain voi olla loppuvaiheessa olevia dementikkoja hoidettavanaan, jotkut ovat vasta sairauden alkutaipaleella omaisen/omahoitajan roolissa.
        Hienoa, jos olette vihdoin saaneet asiantuntevaa apua. Toivotan kaikille ihan aidosti voimia.

        Pyytäisin, että osaisitte myös vaikeista ja surullisista voimia vieneistä kokemuksistanne huolimatta arvostaa muidenkin nimimerkkien kannanottoja aiheeseen. Teistä kukaan ei voi tietää, millaisen taustan ja koulutuksen omaavia henkilöitä tännekin kirjoittelee. Kaikilla todennäköisesti on sama tarkoitus viimekädessä; pyrkiä ratkaisemaan tämän sairauden mukanaantuomia ongelmia, helpottamaan kaikkien, sekä potilaan että itsensä ja lähipiirin oloa. Toivon, että kaikkien kannanotot hyväksyttäisiin; kaikkien kokemukset ovat yhtä arvokkaita.

        Miksihän edellinen viesti on nollattu? Täällä taitaakin kirjoitella ilkeitä ja katkeria omaisia, jos joku yrittää tukea niin tulee miinusta tai sontaa niskaan.


    • Eipä se varhaisoireen tunnistaminen ole helppoa,vaikka sen kanssa elin.
      Kaikkea löytyy,olen tavannut ns.koulutettuja hoitajia,joiden käsiin en antaisi edes kissaani.

    • ps.jos täällä on ammattitaitoista ja koulutettuja, jotka haluavat helpottaa meidän arkea,ottakaa ihmeessä yhteyttä.Eipä ole kukaan vielä ovelle tullut.

    • HUS/Infoa/Asperger

      Käytösoireet alkavat jo vuosia tai vuosikymmeniä ennen varsinaisen dementiadiagnoosin saamista, sen näkee tämän foorumin kirjoittelijoista. Dementiasairauksiin sairastuminen on usein perinnöllistä, muttei läheskään aina. Suurin osa vanhuksista kärsii jonkin näköisestä dementiasta, joka omaisten tulisi osata huomioida ajoissa. Vaikkei käytösoireita olisikaan vielä ilmaantunut, voidaan dementia havaita jo varhaisessa vaiheessa asianmukaisin tutkimuksin. Ajoissa diagnosoidut mielenterveyden- sekä persoonallisuushäiriöt on tärkeää osata tunnistaa myös ajoissa, jotta voitaisiin jo etukäteen suunnitella mahdollisen tulevan dementiapotilaan hoitokäytäntöjä. Myös varhaiseen diagnosointiin tulisi entistä tarkemmin keskittyä siis juurikin edellisen vuoksi.

    • Infoa AS

      Ilkeys kulkee perimässä. Vaikkei personallisuushäiriötä olisi koskaan diagnosoitu, muistisairas vanhus jolla sellainen on, alkaa käyttäytyä erittäin huonosti sairauden edetessä. Toisin käy sairastuneille, joiden persoonallisuudenominaisuuksiin on lapsesta asti kuulunut rauhallisuus sekä maltillisuus. Älykäs henkilö pystyy muistisairaudesta huolimatta sen alku-sekä keskivaikeassa vaiheessa hoitamaan omia asioitaan vielä järjellä. Hän halutessaan pystyy sanallisesti ilmaisemaan itseään, mikäli tahtoo. Jos ympristö ei ymmärrä sairauden laatua syvällisesti eikä tunne sairastuneen peruspersoonallisuutta läpikotaisin, voi vastapuoli alkaa käyttäytyä aggressiivisesti.

    • ....

      Infoa AS=HUS/Infoa/Asperger

    • Juu,tässä kun syyttelee itseään päivitttäin, niin alkaa läikkyyn yli, jos tuntematon alkaa arvostelemaan,etteivät omaiset olisi kaikkensa tehnyt.Koko arkihan kuluu siihen kun koittaa parhaansa tehdä.Omatunto soimaa,jos suuttuu väsymyksen alla,tai jos en vie kävelylle vaikka,koska en kerta kaikkiaan jaksa.Mitä minä tiedän ja tunnen omaishoitajia,kyllä kaikki koittaa jotenkin hoitaa parhaansa mukaan,mutta kaikilla ei ole tarpeeksi tukea tai tietoa.
      Itse olen myös hoitamisen ohella,käynyt lukematon määrä keskusteluja suurimpien muistiin erikoistuneiden liittojen kanssa,geriatrien,neurologien,hoitajien,psykologien,psykiatrien.....jotta saataisiin hoitokäytäntöjä muutettua niin että laitoksissa tajuttaisiin että jokainen muistisairas on yksilö,ei hihnahoidettava jota voi viskellä minne haluaa jos ei sovi osaston aikatauluun.Jokaisen muistisairaan takana on perhekin,joskus jopa alaikäisiä lapsia,sitäkin joutuu ottamaan huomioon kun mietitään lääkitystä ja kokonaistilannetta,sekä taloudellista että elämänlaatua.
      Eilen oli mukava käydä mieheni hoitokodissa,avarat tilat,iloiset hoitajat,ja jopa laitoksen johtaja hääräs siellä hoidettavien kanssa.Se lämmitti mieltä,tuntuu olevan ajatteleva ja välittävä pomo,uudessa hoitopaikassa.Luulen että mieheni tunnisti minut,ainakin sanoi "no nii "ja pieni hymynhäivähdys,mutta sitten hän katosi alzheimermaailmaan.Enää ei tule "katastrofipuheluja" milloin mistäkin,tuolla osastolla koitetaan ennakoimalla,välttää pattitilanteita.
      Ei voi sanoa että kaikki lääkitys on huonoa,ei edes neuroleptit,jos se kerran on auttanut meitä.Sitä kyllä toivon,seurantaa,ja YKSI lääkäri joka tuntee muistisairaan edes jotenkin,eikä niinkuin meillä,kymmenkunta ja jokainen lääkitsee eri tavalla.
      Se auttoi kun katastrofin jälkeen,geriatri otti mieheni osastolle ja 3-4 viikkoa seurasi ,miten mieheni toimii ja mikä lääke olisi paras,tällä hetkellä on hyvin.

      Voi jestas,kun nyt muistelen miten loppu olin,itkin vaan ja maailma oli aivan musta,siis aivan sumussa.Kaaliitti kyllä kun kesti näin kauan,mutta jospa se niin,että jostain karmeasta kasvaa jotain hyvääkin,asiat muuttuu.
      Mutta en mie anna periksi,vieläkään,loppuun asti vaadin hellää ja sairaudenmukaista hoitoa.
      Kaikki apu mitä on joka auttaa muistisairasta ja hänen perhettään on hyväksi,pitää aina muistaa että omaishoitajakin on osa pakettia,ja hänkin elää mukana toisen sairaudessa.

      • ei kukaan

        Kuka sinua on syytellyt?


    • Aspergerinfo

      Dementia on josku perinnöllistä, muttei aina. Kuinka välttäisitte omaa sairastumistanne mahdollisimman pitkään jos se olisi mahdollista, ja kuinka pystyisitte järjestämään itsellenne mahdollisimman tehokasta hoitoa sairastuttuanne? Kaikilla muistisairailla ei ole omaisia, jotka heistä huolehtisivat, paljon on olemassa yksinäisiä ihmisiä, jotka sairastuvat, jäävät hoitamatta kokonaan liian pitkäksi aikaa maassamme, kuka tällaisista henkilölistä välittää ja mitä heidän eteensä voisi tehdä?

    • kuka ja mitä

      Tuolla puolvälissä nimimerkki 'samaa toistoa taas' esittää kysymyksen as/dem/hussille;
      - "Hei aspergen/dementiahoitaja/hus, oletko ikinä ollut mukana muistisairaiden hoitotyössä?"

      Kysymykseen vastaa hieman alempana (lainaten tuon em. kysyjän kysymyksen viestiinsä) nimim. "2 19" ;
      - "Kyllä olen".

      Joku ystävällinen asiantuntija vastasi toisen asiantuntijan puolesta:)

      • 4+6

        Eli? MIksi Aspergerinfon viestejä ei poisteta vaikka ne nollataan toistuvasti? Ovatko muistihäiriöisten omaiset katkeria ja tahtovat purkaa ne ihmisiin, jotka heitä yritttävät kannustaaa ja auttaa eteenpäin? Mikäli näin on, läheisille takuuvarmasti syötetään sellaisia lääkkeitä, jotka tappavat nopeimmin. Eli; rautalangasta, kunnioittakaa läheisimpiänne, varsinkin niitä, jotka teitä yrittävät auttaa ja tukea turhan päänaukomisen sijaan vaikka kuinka kyllästyneitä olisittekin omaan elämäänne.


      • Infoa AS
        4+6 kirjoitti:

        Eli? MIksi Aspergerinfon viestejä ei poisteta vaikka ne nollataan toistuvasti? Ovatko muistihäiriöisten omaiset katkeria ja tahtovat purkaa ne ihmisiin, jotka heitä yritttävät kannustaaa ja auttaa eteenpäin? Mikäli näin on, läheisille takuuvarmasti syötetään sellaisia lääkkeitä, jotka tappavat nopeimmin. Eli; rautalangasta, kunnioittakaa läheisimpiänne, varsinkin niitä, jotka teitä yrittävät auttaa ja tukea turhan päänaukomisen sijaan vaikka kuinka kyllästyneitä olisittekin omaan elämäänne.

        Siksi koska aspergerilaisilla on tavallista tarkempi kyky havaita, ketkä kulloinkin tarvitsisisvat jokinnäköisiä tukitoimia..


    • 14+5

      Aloittajalle; siksi koska ilkeys kulkee suvussa diagnooseista huolimatta. Sen näkee tämän palstan kirjoittelijoista; vaikka kuka tahansa yrittäisi kannustaa muistisiraan hoidossa, tulee jatkuvasti paskaa niskaan. Näin asioihin suhtautuvia henkilöitä ei ole mitään mieltä pitää jatkossa enää elossa, siksi neuroleptit, jotka nopeuttavat kuolemaa.

    • Aspergerinfo

      Kaikille voimia ja jaksamista tilanteestanne huolimatta. Älkää purikako syyttömiin pahaa oloanne, muillakin kuin teillä voi olla todella vaikeata.

      • ihmettelijä.

        MIksihän tämäkin viesti on taas kerran nollattu?


    • ...

      Tässä täytyy olla jotain kummallista, ettei Helsingin Kaupungin työntekijöiden näkemyksiä ja heidän tarjoamaansa apua pystytä vastaanottamaan. Jos joku tällä foorumilla yrittää tukea tai auttaa, nollataan kaikki viestit. Onko syynä kateus, ettei itse asuta pääkaupunkiseudulla, josta löytyy Suomen paras osaaminen myös dementikkojen hoidossa ja jos omaista on jossain peräkylässä hoidettu vuosikausia väärin tai jätetty jopa kokonaan hoitamatta, niin sekö on sitten näiden ihmisten syytä, jotka tänne yrittävät kirjoitella asiallisesti?

    • ongenkoukku5

      Geriatrian professori Sirkka-Liisa Kivelä,Helsingin Sanomat 21.11.2013

      "Hän iskee pöytään faktoja: keväällä julkistetun tutkimuksen mukaan Helsingissä joka neljäs vanhainkodin tai palvelukeskuksen asukas on aliravittu. Joissain hoitopaikoissa vanhukset saattavat jäädä liian vähälle ruualle, koska eivät itse pysty syömään eikä hoitajilla ole aikaa syöttää. Näin ovat hoitajat Kivelälle kertoneet."

      ...että se siitä Helsingin kaupingin erinomaisuudesta ja parhaasta osaamisesta...

      • Infoa AS

        Kuinka siis edesauttaisit henkilökohtaisesti vanhuksien hoitokäytäntöjä pääkaupunkiseudulla, missä ne ovat maan parhaita?


      • 8+14

        Eivätkö omaiset tee asioille mitään? Jos, niin mikseivät? Tämä sama ongelma ilmenee maanlaajuisesti. Tälläkin foorumilla vain dementiahoitajia ja tukea antamaan pyrkiviä kirjoittajia haukutaan.


      • Aspergerinfo
        Infoa AS kirjoitti:

        Kuinka siis edesauttaisit henkilökohtaisesti vanhuksien hoitokäytäntöjä pääkaupunkiseudulla, missä ne ovat maan parhaita?

        Tässä muutama linkki, mistä voi hakea tukea mm. asumiseen sekä omaisesi hyvinvointiin pääkaupunkiseudulla:

        http://www.villatapiola.fi/?utm_campaign=Dementiakoti&utm_source=google&utm_medium=ppc&utm_term=dementiakoti&utm_content=1006242x874023961144488211

        http://www.kapylanpalvelukeskus.fi/index.php?tk_polku=9_14

        http://www.mehilainen.fi/ikääntyneiden-palvelut?gclid=CLPFl8OR-boCFY5b3godXTsAuQ

        http://www.wilhelmiina.fi/

        http://palvelukotikukkasrahasto.fi/

        http://aspapalvelut.fi/

        http://www.kaarikeskus.fi/index.php


      • omaisille
        8+14 kirjoitti:

        Eivätkö omaiset tee asioille mitään? Jos, niin mikseivät? Tämä sama ongelma ilmenee maanlaajuisesti. Tälläkin foorumilla vain dementiahoitajia ja tukea antamaan pyrkiviä kirjoittajia haukutaan.

        Miksi muuten kenekään tulisi hoitaa ketään dementiasta kärsivää, jos omaiset käyvät haukkumassa joka puolella hoitajia? Hoitaisivat itse kokonaan läheisensä, jos löytyy noin paljon kuin tässäkin ketjussa on tullut esiin vainoharhaisuutta sekä dementiahoitajien haukkumista. Misä sitten, jos jäisittekin täysin yksin muistisairaan omaisenne kanssa ettekä saisi enää mitään apua tai tukea mihinkään ja kaikki lääkkeet evättäisiin?


      • HS AS

        Toimivatko Hesarin toimittajat siis Aspergerinfon ylläpitäjien kanssa yhteistyössä?
        Omaiset; nyt faktaa esiin, miksi arvostelette toimittajia, jotka tahtovat tuoda esiin muistisairaiden omaisten kannanottoja tasapuolisesti ottaen huomioon sekä hoitajien että hoidettavien kuten omaistenkin näkökannat?


      • 1+13

        Se siitä vääristelystä. Otetaanpa yhteyttä Kivelään ja kysytään mistä lähteestä hän on tietonsa hankkinut vaiko mahdolisesti kommenttinsa jopa itse keksinyt.


      • toimittaja Y

        Eivätkö omaiset siis välitä läheisistään vaan sysäävät kaiken vastuun heidän hoitamisestaan muille? Keitähän nämä hoitajat ovat, ketkä ovat kertoneet tuollaista, mutta eivät silti itse ole olleet halukkaita pyytämään omaisia mukaan hoitotyöhön? Tai mikäli ovat, millaiset omaiset kieltäytyvät omaistensa hoidon tukemisessa?


    • omainen maalta

      Tässä on (kai?) ollut kyse pääkaupunkiseudusta mutta laitan lusikkani soppaan. Pienessä kotikunnassani saa hyvää kunnallista hoitoa. Muistisairaiden yksikössä on alle 15 asukasta. Kaikki suunnilleen tuntevat/tietävät kylällä toisensa (toki sen jossain muissa yhteyksissä voi nähdä haittanakin...! :) joten ei niin helposti ilmene kasvotonta välinpitämättömyyttä vanhusten hoidossa. Minua on informoitu hyvin lääkitys- ja muissakin asioissa.

      Kyllä hoitajat toki tiukilla ovat, ja lisää tarvittaisiin. Mutta olen tyytyväinen omaiseni saamaan hoitoon eikä hän itse moiti oloaan. Juttelu sujuu, ruokailu, wc-käynnit, lenkillä käydään ym. pientä virkistystä. Hänellä on hyvin säilyneet taidot joita oli laitoshoitoon siirtyessä, tietenkin huomioiden se tosiasia että muistisairautensa etenee vääjäämättä. Mutta yleinen vireys jopa parempi kuin yksin asuessaan. Säännöllisyys, seura ja turva auttavat.

      Jos/kun tulee kuntaliitosten aika, niin jää nähtäväksi sitten tuleeko muutoksia ja millaisia hoidon toteuttamiseen ja tasoon.

      • Aspergerinfo

        Kiitos kommentistasi. Hyvä tietää, että edes jossain asiat toimivat jo nykyisikin kuten pitäisikin. Tuo toimintakykyisyyden säilyttäminen sekä mielenvireyden ylläpitäminen ovat tärkeimpiä asioita muistisairaan hoidossa. Juuri on kuin kerroit; säännöllisyys, seura, turva.


    • koettua kerron

      nimim. "omaisille" kirjoittaa; "Hoitaisivat itse kokonaan läheisensä, jos löytyy noin paljon kuin tässäkin ketjussa on tullut esiin vainoharhaisuutta sekä dementiahoitajien haukkumista."
      -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
      En käy arvailemaan mihin kirjoituksiin nimimerkki viittaa. Palasin vaikken enää aikonut oikaistakseni omalta osaltani, että vaikka olen edellisissäni kyseenalaistanut, en ole haukkunut tänne kirjoittaneita hoitajia, en myöskään käytännön elämässä. (Enkä toimittajia jotka asioita nostavat esiin). Päin vastoin. Olen kiitollinen avusta ja hoidosta jota omaiseni lopulta on saanut ja saa, sekä itse saamastani tuesta.

      Pointtini oli, että omaiselta ei voi edellyttää (saati syyllistää häntä) ettei hän huomaa läheisensä oireita ennen kuin varsinaiset muistisairauden oireet edes ilmenevät.
      Kaikilla ei kerta kaikkiaan ole eväitä ammattitaitoa vaativaan hienovaraisten muutosten tulkitsemiseen. Elämänvaiheet vaikuttavat, mm. vaihdevuosioireetkin voivat muistuttaa muistisairauden varhaisoireita. Jopa lääkäreillä on vaikeuksia tunnistaa selkeitä muistiongelmia - ja tästä on kokemusta.

      nimim." ...." kirjoittaa; Senpä vuoksi omaisten olisikin ennen sairauden varsinaista puhkeamista osattava järjestää omaisensa dementiasairauksia tuntevan psykologin vastaanotolle, joka voisi jo ennalta kartoittaa kuinka jatkossa toimia."
      ja
      HUS/INfoa /Asperger kirjoittaa: "Vaikkei käytösoireita olisikaan vielä ilmaantunut, voidaan dementia havaita jo varhaisessa vaiheessa asianmukaisin tutkimuksin."

      No, näihin tutkimuksiin (mm. aivotutkimus) voi olla perin vaikea päästä jos ilmoittaa haluavansa vain tarkistaa omaisen muistin tila, ilman viitteitä varsinaiseen muistisairauteen. Varsinkin jos henkilö ei itse koe olevansa sairas.

      Toinen pointtini oli, että vastahankaista, itsenäistä ihmistä on miltei mahdoton saada ajoissa tutkimuksiin. Itse vastustan pakkoa, mutta kun retorisesti yritin kysyä miten siis toimia, niin syntyi seuraava sananvaihto;

      (lainaus ylempää)
      Oma kysymykseni;
      "miten tutkimus toteutetaan jos ei sairas lähde lääkäriin? Ja jos hänet sinne tekosyyllä huijataan ja lääkettä määrätään mutta hän ei sitä halua syödä? Eikä lähde kuntouttavaan toimintaan. Pakollako sitten?"

      nimim. "........." vastasi;
      Muistisairaus ei tarkoita että henkilö joka siihen sairastuu olisi tyhmä. Suostuisitko itse pakkokeinojen käyttöön jos pystyisit vielä ajattelemaan omilla aivoillasi?

      Siis...?!
      Enpä ollut muistisairasta tyhmäksi väittänytkään. Enkä ole pakon kannalla. Koetin vain saada selville, onko olemassa keinoja joita itse en aikoinaan osannut käyttää taistellessani apua vastaanpanevalle vanhukselle. Ei mitään apua tukihenkilöistä, heidät vanhus toivotti pippurimaalle. Moni asia tuli aivan liian myöhään koska hän yksinkertaisesti ei suostunut.

      Asialisista uusista näkökulmista/ehdotuksista ehkä olisi apua jollekulle omaiselle tulevaisuudessa.

    • tiedote 23.11.2013

      Kiitos linkistä. Aspergerinfolla olikin jo foorumillaan tuonne linkitys olemassa vuonna 2011. Kunhan foorumi avataan uudelleen häirikköjen karkoittamisen jälkeen, sieltä löytynee myös dementiaosio, sillä foorumi on keskittynyt pääosin neurologisiin sairauksiin.;)

      • infoa.

        Valvira ilmoitti kysyessäni heiltä näistä asioista, että he puuttuvat vasta silloin kun on kuolemantapauksesta tai vakavasti vammautumisesta kyse ja omaiset hakevat korvauksia, voin linkittää tänne sähköpostiviestini jossain vaiheessa kuka ja koska noin kertoi Valvirasta olevan.


    • lue tarkemmin

      Tuossa Valvira kysyy mielipiteitä vanhustenhoidosta,saa esittää mielipiteensä,kun valmistelevat uusia lakeja!

      • mietihän vähän

        Valvirako niitä lakeja säätää?


      • lisää esimerkkejä

        Valvirasta kerrottiin, etteivät he koskaan kyselyistä huolimatta pysty asioihin mitenkään vaikuttamaan, vaan kantelut on tehtävä Eduskunnan oikeusasiamiehelle suoraan!
        Esim. psykiatristen potilaidenkin oikeuksia on vuosia räikeästi rikottu ympäri maata, eikä Valvira ole tehnyt asioille mitään. Viimeksi sinne soitettaessa pallottelivat työntekijöiltä toiselle, samoin kävi sähköpostikirjeenvaihdon kanssa, ja kertoivat etteivät voi mitenkään auttaa. Tästä seurasi potilaan tilan romahtaminen, eli kyseessä on ollut vuosien mittaan tehty hoitovirhe usean työntekijän toimesta, minkä johdosta nuorehko potilas on invalidisoitunut työkyvyttömäksi. Valvira ei tällaisista kuulemma vastaa mitenkään. Väärinkohtelu tapahtui julkisen sektorin toimipisteessä.


    • omainen

      Kiitos HS:n toimittajien sekä Aspergerinfon yhteistyöstä dementiaa sairastavien hoitokäytäntöjen parantamiseksi!

    • tuttava

      Siksi, koska ilkeys periytyy eikä ole sairauden laadusta tai vaikeusasteesta kiinni.

    • omaishoitaja

      No ei periydy,ja on kyllä vaikeusasteesta kiinni ja laadusta!

      • perustelisitko

        Kertoisitko tarkemmin. Ja jos sinulla on esittää joku tieteellinen tutkimus väitteesi tueksi, olisi mielenkiintoista tutustua sellaiseen. Yleensä persoonallisuudenominaisuudet periytyvät geneettisesti ja voimistuvat mm. muistihäiriön edetessä.


      • dementiahoitaja Hki
        perustelisitko kirjoitti:

        Kertoisitko tarkemmin. Ja jos sinulla on esittää joku tieteellinen tutkimus väitteesi tueksi, olisi mielenkiintoista tutustua sellaiseen. Yleensä persoonallisuudenominaisuudet periytyvät geneettisesti ja voimistuvat mm. muistihäiriön edetessä.

        Täysin samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa. Minulla vanhemmat, jotka kummatkin kärsivät muistihäiriöistä; toisesta on tullut aggressiivinen uhkailija, toisesta vetäytyvä, kummallekin ominaista on minun syyttely kaikesta mahdollisesta sekä asioiden kääntäminen juuri päinvastoin mitä ne todellisuudessa eli ovat ilkeita minulle mutta syyttävät minua ilkeydestä heitä kohtaan, vaikka itse ovat ilkeästi toimineet, mitä eivät pysty ymmärtämään. Kummallakaan ei ole lääketieteellisesti vielä diagnosoitu dementiaa.


    • periytyy

      dementiahoitajasta tulee sitten ilkeä muistisairas :)

      • ystävä

        Tuskin ko. henkilöstä koskaan tulee ilkeä...muistisairaita jokatapauksessa meistä kaikista jossain määrin vanhemmalla iällä tulee ja jokaista tulisi pystyä hoitamaan yksilöllisten ominaisuuksiensa mukaan, vaikka mm. Käypähoitosuosituksessa edelleen suositaankin pääosin neurolepteja jo varhaisissakin sairauden vaiheissa, ikävä kyllä, mikä kertoo pelkästää resurssien puutteesta.


      • tuleemikätulee
        ystävä kirjoitti:

        Tuskin ko. henkilöstä koskaan tulee ilkeä...muistisairaita jokatapauksessa meistä kaikista jossain määrin vanhemmalla iällä tulee ja jokaista tulisi pystyä hoitamaan yksilöllisten ominaisuuksiensa mukaan, vaikka mm. Käypähoitosuosituksessa edelleen suositaankin pääosin neurolepteja jo varhaisissakin sairauden vaiheissa, ikävä kyllä, mikä kertoo pelkästää resurssien puutteesta.

        "Tuskin ko. henkilöstä koskaan tulee ilkeä..."

        Ja millähän perusteella tämän voi päätellä noin vaan 'lonkalta'? Kenestäkään? Ainakaan ilkeydestä syytteleminen puolin toisin ei kovin lupaavalta kuulosta.


      • ...
        tuleemikätulee kirjoitti:

        "Tuskin ko. henkilöstä koskaan tulee ilkeä..."

        Ja millähän perusteella tämän voi päätellä noin vaan 'lonkalta'? Kenestäkään? Ainakaan ilkeydestä syytteleminen puolin toisin ei kovin lupaavalta kuulosta.

        No, katsotaanpa muutama vuosi eteenpäin, niin löydät netistä tieteellisiin tutkimuksiin perustuvia julkaisuja, joiden mukaan dementiaan sairastuneen peruspersoonallisuudesta päätellen voidaan nähdä kuin hän pääosin tulee muistisairauden edetessä käyttäytymään.


    • agree

      näin on,ei kukaan pysty ennustamaan mitä tulee
      jokainen sairaus on hyvin yksilöllinen

    Ketjusta on poistettu 75 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miehille kysymys

      Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse
      Tunteet
      136
      4035
    2. Miksi kaivattusi on

      erityinen? ❤️‍🔥
      Ikävä
      88
      1982
    3. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      15
      1861
    4. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      57
      1487
    5. Haluaisin jo

      Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos
      Ikävä
      54
      1442
    6. Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.

      Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat
      Haapavesi
      133
      1385
    7. VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia

      Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu
      Maailman menoa
      99
      1312
    8. Nainen olet valoni pimeässä

      valaiset tietäni tietämättäsi ❤️
      Ikävä
      74
      1206
    9. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      94
      1067
    10. Mitä toivot

      Tulevilta päiviltä?
      Ikävä
      69
      1053
    Aihe