Käytä kupariputkea ja puserrusliittimiä tee-se-itse asennuksissa

Sähkökylmäputki-DIY

Käyttövesiasennukset kupariputkella:

Olen sitä mieltä että Tee-se-itse miehen turvallisin valinta on ei-kromattu pehmeä kupariputki (esim. Cupori 110 pehmeäksi hehkutettuna eli R220-laatu) sekä sen kanssa STF-hyväksytyt messinginväriset puserrusliittimet kunhan muistaa käyttää tukiholkkeja jokaisessa liitoksessa.

Kromattuja kannattaa välttää kahdesta syystä:
1) Kromipinnoite on perusmateriaalia kovempi (ja liukkaampi), jolloin puserrusliitin vuotaa herkemmin ellet sitten hio kromia pois liitäntähelmen kohdalta ennen kiristystä.
2) Messinginväriset liitososat ovat varmemmin ns. sinkkikadon kestävää laatua. Osa kromatuista (halpatuotanto) osista on ei-suositeltavaa höttöä, joiden kanssa tulee vaikeuksia vakuutusyhtiön/taloyhtiön suuntaan.

Liitosten määrä on syytä minimoida. Itse asennuksessa loivat kulmat kannattaa taivuttaa putkesta, jolloin välttyy turhilta liitoksilta. Rakenteiden sisään (piiloon) ei ole syytä tehdä yhtään liitosta sekä asennusmääräysten että vuotoriskin takia.

Työn suoritus:

Puserrusliittimien kiristämisen osalta yleissääntönä voi pitää kiristämistä kunnes ranteessa tuntuu löysemmän myötäämisen pysähtyminen. Pieni jälkikiristys kannattaa tehdä paineelliseen liitokseen (eli päähana hetkeksi auki ja heti perään kiinni ennen liittimen lisäkiristystä).

Isommat vesimäärät, kuten varaajan täyttyö, sitten pienissä erissä ensin vähän liruttaen samalla mahdollista vuotoa kuulostellen. Ilman poistuminen ennen verkostopaineen saavuttamista kielii liitosvuodosta. Toisessa vaiheessa sitten vesi ilman tilalle (=vesihana auki täytön aikana) liitoksia samalla tarkkaillen.

Edulliset harrastetyökalut (putkileikkkuri, taivutin, purseenpoistin) löydät vaikka Biltemasta tai K-raudasta.

Ja näin jälkikirjoituksena:

Kierreliitoksissa kannattaa (lähes) aina käyttää hamppua ja saniteettikittiä teflon-nauhan sijaan. Hamppu turpoaa kostuessaan ja salli jonkin verran myös takaisinpäinkiertoa jos siihen on tarvetta asennuksen suunnan korjaamiseksi.

Lisää asiaa löydät vaikka täältä:
http://www.biltema.fi/fi/Rakentaminen/LVI/Tyokalut-ja-tarvikkeet/

Muistaa tarkistaa, että jokainen ostamasi osa on joko STF-hyväksytty tai voimassaolevan standardin mukainen (esim. puserrusliittimet EN1254)

Putkiasennusharrastuksen vakavoituessa kannattaa vilkaista Suomen rakentamismääräyskokoelman osa D1 Kiinteistöjen vesi ja viemärilaitteistot, jonka löydät vaikkapa täältä:
http://www.finlex.fi/data/normit/28208-D1_2007.pdf

Asennustyön muuttuessa vakavaksi suosittelen, että työn päätteeksi suoritat D1:ssä mainitun painekokeen kaiken taiteen sääntöjen mukaisena.

--> Oikein (ammattitaidolla) suoritettu asennus, totettuna hyväksytyillä komponenteilla ja määräysten mukaisesti testattuna varmistaa yöunesi jatkossakin.

Onnea uuden harrastuksen pariin!

59

9512

  Vastaukset

  • Kerrankin asiaa yleisen vittuilun sijaan. Hyvä.

  • Teetätin mökkiini asetukset kupariputkilla vaikka asentaja ihmettelekin, että yleensä ne nykyään tehdään kromatulla putkella. Muutaman vuoden jälkeen ne ovat patinoituneet kauniin ruskeiksi ja jos haluaa, ne voi pinnoittaa haluamansa värisiksi.

   Puutarhassa taas olen hylännyt teflon-teipin ja käytän vain himphamppua, näin liitokset ovat tiiviimmät ja liitosten korjaaminen helpompaa. Joskus olen käyttänyt vain narusta revittyä kuitua - sekin toimii. En toki suosittele sitä sisätilojen putkiliitosten tiivistämiseen ettei vakuutusyhtiö hermostu.

  • EI jumalauta putkityöt ei ole mikään harrastus! Kyllä tuloo hyvä kun ti-miehet harrastelee...EI EI EI

  • Ei se nyt noinkaan mene.

   Asiaansa perehtynyt harrastaja saattaa osata homman yhtä hyvin ellei jopa paremmin kuin leipänsä asiasta tienaava. Vertaa vaikka metsästys tai metsänhoitotyöt.

   Kiire se on se joka yleensä tappaa laaduntekemisen. Harrastajalla on yleensä aikaa tehdä asiat kunnolla, ammattilaisten laatu heittelee riippuen siitä montako urakkaa on samanakaisesti tulella.

   • kiitos aloittajalle. hyvät vinkit.


  • Peesaan edellistä. Helppoa kuin heinänteko kun vähän ensin harjoittelee.

  • Kaikki on helppoa kun ensin harjoittelee.

  • Ihan hyvä teksti, mutta siinä olen eri mieltä, että kromatulla kupariputkella liitokset olisivat haastavampia/riskialttiimpia kuin kromaamattomalla. Saman lailla toimii.

  • Puserrusliittimet ovat historiaa!

   Vakuutusyhtiön korvauspuolella työskennellessä voin kertoa karun totuuden teille arvon TI-miehet ja naiset! Tuosta ei enään puutu ikean vuotavat hanat :)

   Amatööri ei saa puserrusliittimistä pitävää koskaan! Älkää sotkeutuko aloittajan kuvaamaan tapaan toteuttaa putkistoremontteja. Jos kiristät liikaa se vuotaa ja jos kiristät liian vähän jää liitos vuotamaan...

   Jokainen kupari / puserrusliitin liitos on liikaa. Suomessa asuvalla keskiverto perheellä on ainut oikea varallisuus kiinteistö jossa asutaan. Käyttäkää vippas konsteja kaikissa muissa, mutta teettäkää työt ammattitaitoisilla putkiliikkeillä.

   Käyttövesiremontin hinnat ovat halpoja, joten heti vain teettämään töitä sillä huomenna voi olla jo pissat housussa.

   Keskimäärin talojen käyttövesiputket pitäisi vaihtaa noin 30 vuoden iässä. Lämmitysputket kestää hiukan pitemmän aikaa. Jopa 40-50 vuotta, mutta riski kasvaa ja korvaus summat pienenee kun käyttöikä 30 vuotta.

   • "Puserrusliittimet ovat historiaa!

    Vakuutusyhtiön korvauspuolella työskennellessä voin kertoa karun totuuden teille arvon TI-miehet ja naiset! Tuosta ei enään puutu ikean vuotavat hanat :)

    Amatööri ei saa puserrusliittimistä pitävää koskaan! "

    Kerropa millä liittimellä amatööri voi muutaman liitoksen tehdä? Kuinka moni osaa juottaa kapillaariliitoksen ja omistaa tarvittavat laitteet tai viitsii vuokrata niitä muutaman liitoksen takia? Sama puristusliitosten kanssa. Vaatii erikoislaitteet. Joten kyllä se puserrus on ainoa vaihtoehto amatöörille.

    Niin, ja millä muulla kuin puserrusliitoksella liität putket kalusteisiin, vaikka omistaisit kaikki mahdolliset laitteet? Kyllä hana vaan puserrusliitimillä tulee kiinni sulkuihin ja putket puserrusliittimillä pintakulmarasioihin.


   • Mikään vakuutus virkailia sinä olet. Pulkkä tavallinen putkijulli, joka pelkää että loputkin ylihintaiset pikkutyö loppuvat. Kun virolaiset ja puolalaiset veivät jo isommat urakat. Etkä sinä siellä allaskaapissa yhtään huolellisempi ole laittamaan jotain putkiliitosta kuin omaansa tekevä ti-mies. Kiroillet aluksi pois otettavien kippojen ja purnukoitten kanssa ja kiroilu jatkuu kun yrität irroittaa sitä vanhanmallista hapettunutta hanarunkoa pois, kun mitkään valtakunnan avaimet eivät mahdu väliin. Kylliksi kun olet pääsilyönyt, selkääsi painaa asennussokkeli ja vanha homeen haju kun on työnsä tehnyt, niin et edes tarkista että jäikö uusi liitos tiputtamaan kun haluat ko. asunnosta pois. Se ti-mies kävisi vielä iltaisellakin kokeilemassa jollain vessapaperilla että kostuuko se ja vielä parin viikon päästäkin. Mutta se "luotettavan putkijullin" liitos onkin vuotanut jo pariviikkoa ja vakuutusyhtiöltä meneekin sitten muutama tonni korvauksiin. Vakuutusvirkailijana olisit voinut laittaa Suomen vuotovahinkojen maarän ja sen että moniko on Ti-miesten aiheuttama ja moniko LVI-urakoitsijoitten aiheuttamamia loput onkin sitten muusyyn tekosia.


   • Siis linkin pistoliittimiä on käytetty hyvinkin runsaasti.

    http://www.taloon.com/puserrusliitin-sk-1-2x15mm-em/LVI-1551202/dp

    Tuossahan on ohje, ei niitä kiristetä löysälle tai kireälle vaan ohjeen mukaan.

    Allaolevaan, jos kiristät liikaa messinkimutteri särkyy. Liian vähän, niin sukat kastuu (4.5 bar).

    Jos kiristät liikaa se vuotaa ja jos kiristät liian vähän jää liitos vuotamaan...


  • Se joka tekee vastaa tekemisistään ja osaamisestaan: jos ei osaa tai pysty ei pidä tehdä.

   Mikäli siltä tuntuu puserrusliittimet voi korvata kupariputkissa joko kova- tai pehmytjuotoksella tai puristusliitoksilla (esim. Mapress tai Viega). PEXillä ja komposiiteilla on vastaavat omat liitostyyppinsä.

   Mikäli asennuksessa noudatetaan standardeja ja määräyksiä sekä käytetään joko STF-hyväksyttyjä tai eurooppalaisen standardin mukaisia Suomen käyttöolosuhteeseen soveltuvia komponentteja niin vakuutusyhtiöllä ei ole nokan koputtamista niissa tilanteissa, joissa on sattunut "odottamaton yllättävä vahinko" kuten vakuutuskirjoissakin lukee.

   Luonnollisesti oman oikeusturvan takia painekoe pöytäkirja on syytä olla tehtynä itse asennuksesta.

   Korjaus- tai muutostoiminta itsessään ei vaadi vastaavaa koulutusta tai lupia kun esim. sähköala. Poikkeuksena KVV-pätevyys, joka tarvitaan uudiskohteen osalta, ja tämäkin velvoite on rakennusluvan myöntävän viranomaisen vaatimus.

  • "Poikkeuksena KVV-pätevyys, joka tarvitaan uudiskohteen osalta, ja tämäkin velvoite on rakennusluvan myöntävän viranomaisen vaatimus. "

   Höpö höpö

   • Mitä tarkoitat tällä "Höpö höpöllä"? Eikö uudiskohteessa tarvitakaan KVV-pätevyyttä, vai onko se jonkin muun kuin rakennusluvan myöntävän viranomaisen vaatimus?


   • tsfdgd kirjoitti:

    Mitä tarkoitat tällä "Höpö höpöllä"? Eikö uudiskohteessa tarvitakaan KVV-pätevyyttä, vai onko se jonkin muun kuin rakennusluvan myöntävän viranomaisen vaatimus?

    Aloituksessa ei kerrottu onko kyseessä leikkimökki vai uimahalli.


  • Lämpöjohdot kyllä kestää 100 vuotta jos ei pääse ulkoisen kosteuden kanssa tekemisiin.

  • prkle! vakuuutusfirmojen kantaon on ilmiselvä. riskejä halutaan välttää. talonomistaja maksaa ylihintaa sekä putkifirmalle että vakuutusfirmalle. ei mitään järkeä. jompikumpi riittää.

   • Thanks!


  • Puserrusliitin on ainoa luotettava liitin kunhan ei vedä liian piukkaan, tietysti juotos on varmin. Nuo mapressit sun muut vuotaa ihan varmasti pidemmän päälle, vesi yhden kumirenkaan varassa joka toiselta puolen ilman kanssa tekemisissä, hapertuu aikaa myöden.

   • Toi juottaminen ei ole nykyputkarien suosiossa. syykin on selvä kun kukaan ei halua ottaa riskiä mökin palamisesta. vissiin vakuutusyhtiötkin vaativat aika paljon etukäteisjumppaa ja jälkivartiointia jos tulitöitä haluaa tehdä sisällä. ulkona hitsauskin on helpompaa.


   • mää vaan mietin kirjoitti:

    Toi juottaminen ei ole nykyputkarien suosiossa. syykin on selvä kun kukaan ei halua ottaa riskiä mökin palamisesta. vissiin vakuutusyhtiötkin vaativat aika paljon etukäteisjumppaa ja jälkivartiointia jos tulitöitä haluaa tehdä sisällä. ulkona hitsauskin on helpompaa.

    Vaikkei oliskaan, niin onko mahdollista mennä kerrostalotyömaalle tekemään lämpöjohtoja ilman pillejä.


   • mää vaan mietin kirjoitti:

    Toi juottaminen ei ole nykyputkarien suosiossa. syykin on selvä kun kukaan ei halua ottaa riskiä mökin palamisesta. vissiin vakuutusyhtiötkin vaativat aika paljon etukäteisjumppaa ja jälkivartiointia jos tulitöitä haluaa tehdä sisällä. ulkona hitsauskin on helpompaa.

    Putkiliitosten juottaminen ei ole hitsausta eikä tulityötä. Tosin harvemmin nykyään enää tehdään juotosliitoksia niin kapillaariyhteillä kuin sisäkkäisliitoksillakaan, joissa toisen putken pää ensin laajennetaan laajennustyökalulla. Kyllä melkeinpä kupariputkien liitokset tehdään nykyisin vain ja ainoastaan puristusliittimillä ja niille tarkoitetulla (vitun kalliilla akkukäyttöisellä työkalulla).


   • ei.tulityötä kirjoitti:

    Putkiliitosten juottaminen ei ole hitsausta eikä tulityötä. Tosin harvemmin nykyään enää tehdään juotosliitoksia niin kapillaariyhteillä kuin sisäkkäisliitoksillakaan, joissa toisen putken pää ensin laajennetaan laajennustyökalulla. Kyllä melkeinpä kupariputkien liitokset tehdään nykyisin vain ja ainoastaan puristusliittimillä ja niille tarkoitetulla (vitun kalliilla akkukäyttöisellä työkalulla).

    Itse ainakin juottelen kapilaariosia yms. päivittäin.

    Harhaluuloa ettei enää juotettaisi.


  • Kokemuksesta: painekoe kannattaa aina tehdä kun on hanaa suurempi vaihtotyö tai uuden asennus.

   • "painekoe kannattaa aina tehdä kun on hanaa suurempi vaihtotyö tai uuden asennus."

    Saakos niitäkin laitteita Biltemasta, vai pitääkö ne vuokrata jostain?  • STF leimatut osat asennukseen niin kellään ei ole nokan koputtamista kuhan muistaa pistää tukiholkit hehkutetulle kuparille ja PEX putkille

   • remppa ny valmis. Käytin edullisia bilteman osia. Hyvin toimii. Kiitos vinkistä.


  • Ihan ulkonäöltä muistan tämän kirjoittajan ja oikein yrityksenkin.
   D1 direktiivistä vouhottaminen ylittää jo maalaisjärjenkin,jolloin vain direktiivi on sallittu..vaikka suunnattomat vahingot olisi vältetty pelkkää maalaisjärkeä käyttämällä.
   Mutta kun pitää nojata aina ja vakaasti tähän direktiiviin.
   Voi tietysti olla joku toinenkin.. tämä junkkasi taukoamatta d1,d1,d1 sitä ja tätä..ethän sä voi kun d1..
   Kyllä hyvää ja rehellistä rakennustapaa voi noudattaa ilman tuota d1,d1,deeykköstä..sehän on vain pränttiä,jonka joku insinöörinketku on päättötöikseen rustannut,eikä päivääkään ole raksahommissa ollut,saati minkäänlaisia liitoksia itse tehnyt.
   Nää on niin nähty myös nämä insinöörit,muut toimistotuolin kuluttajat ja d1 miehet.

  • Joo olihan tuossa asiaakin mutta muutama oikaisu:
   -puserrusliitin kromattuun putkeen on aivan loistava verrattuna naarmuutuneeseen kieppikupariin
   -tukiholkki "löijättyyn" kieppikupariin... eipä ole tullut laitettua 40v urani varrella. Tukiholkkeja alettiin käyttää 80-luvulla ja silloinkin vain pex-putkissa koska Upolet toimi ilman sitäkin, ensin tuli suositus että lämpimään veteen holkki mutta myöhemmin kaikkiin koska kustannus ei ollut suuri. Kaikkein yleisin virhe puserrusliitin (ennen puhuttiin Kutter-liitoksista koska oli aikansa markkinajohtaja kuten Heteka jousisängyissä) asennuksissa on putken asentaminen liittimeen vajaaksi jolloin helmi ei mene putken päälle kuin puoliksi. Tämä tapahtuu helposti kun laitat ensin tukiholkin putkeen ja alat sitten tunkemaan sitä liittimeen jonka pohjaanmenemisestä ei olla varmoja. Paras tapa on purkaa liitin eli mutteri ja helmi putken varrelle jonka jälkeen tukiholkki ja sen jälkeen työntää putki liittimeen jolloin voi varmistaa että putki on liittimen pohjassa ja sitten mutteri helmen kanssa kiristäen liittimeen. Senkin kiristämisessä pitää olla tolkku:Jos liittimestä ei näy yhtään kierrettä älä alaputkimieheksi koska liian kireälle kiristetty liitinmutteri saattaa ajan kanssa murtua eli halkeaa ja jos liitin joudutaan joskus avaamaan niin pitävyys on kyseenalaista.
   -Luottamus puserrusliitintä kohtaan on vankkumaton koska huono O-rengaspuserrus huonoilla tai jopa väärillä leuoilla kiireessä saattaa olla kohtalokas. No tulihan siinä avauduttua mutta jospa tuosta olis jollekin hyötyä kun itse oon jo urallani kaikki mutterini kiristänyt.

   • kiitos hyvistä kommenteista! Tukiholkkia en kyllä uskalla jättää pois pehmeällä kuparilla.


   • Sen verran kommentoisin, että en ihan ymmärrä tätä hehkutetun kuparin ylistystä.. Kovakin kupari tiivistyy ihan hyvin. Ja kaikenlisäksi näyttää usein paljon siistimmältä.

    Eikä se taivutusten teko ole kovin yksinkertaista pehmeälläkään kuparilla. Senkin saa lyttyyn aika helposti. Eikä siinä loppujen lopuksi tarvitse montaa putkimetriä pilata että sillä olisi jo maksanut sen kulmaliittimen.. Ja aika helposti käy niinkin, että kun oikein yrittää itse taivutellen vältellä kulmien käyttöä, niin kulman kummallekin puolelle tulee sitten suorat jatkokset, joista vähintään toisen olisi voinut helposti jättää pois jos olisi vaan laittanut sen mutkan sinne.

    Toinen mitä en ymmärrä on tämä pelottelu O-renkailla.. Kyllähän sen kuivapuoli varmaan ajan kanssa vähän kovettuu.. Mutta eihän sitä liikutella, eli kovettuu sitten asentoon jossa se on tiivis. Onhan se messinkikin aika kovaa jo valmiiksi. Mutta kun riittävästi annetaan painetta (kiristetään), niin se muovautuu vastinpintojaan vasten tiiviiksi. Luonnollisestikaan väärillä leuoilla ei tietenkään saa kiristää. Eikä sitä kyllä ihan helpolla pääse tapahtumaankaan, kun huomaahan sen jos on väärät leuat.

    En mitenkään halua keneltäkään TI-hommia kieltää. Mutta en ihan ymmärrä sitäkään miksi jotkut pelottelevat ammattilaisten ammattitaidottomuudella, ikäänkuin kaikki mitä ammattilainen tekee on jotenkin huonosti ja väärin. Sinänsä en kiellä sitä etteikö alalla häärisi vähän jokalaista yrittäjää.. Mutta silti, väitän kuitenkin että ammattimies on ammattimies. Ja joka firmalla on oma maineensa. Kyllähän nämä huijausfirmat tiedetään, jotka vaihtaa nimeä ja paikkakuntaa tämän tästä, kun ei samalla nimellä ja samalla paikalla kehtaa tehdä mitään kovin pitkään.


  • Sieluni silmin näen sinut tappelemassa vakuutusyhtiön kanssa korvauksista vesivahingon sattuessa. Ja vielä sait taloyhtiönkin tähän soppaan sotkettua.

   Nice 1

  • Ei ymmärrä. Mikä taloyhtiö, mikä vesivahinko, mitkä korvaukset ja miksi?

  • Totta. PEX putkia voi toki vetää ihan samalla periaatteella. Huolellisuutta ja kunnon liitokset niin eipä siinä voi kukaan juuri mokata.

   • Jep, kunnon putkia niilläkin saa. Ja sanoisin että melkeinpä helpommin se pexi tiivistyy kuin metalliputket. Tosin, ne tukihylsyt kannattaa muistaa. Saattaahan se joskus kestää ilmankin, mutta toisaalta ei tarvita kuin yksi irronnut liitos ja sitten on piru irti.

    Muutenkin, on hyvä sen verran pitää nöyrää asennetta mukana, että lukee oppaan tai vaikka toisenkin. Harvemmin jonkin asian tietämisestä haittaakaan on.


  • Uusi Bilteman kuvasto alkaa olla jo varsin kattava kupari tai PEX- komponenttien valikoiman osalta.
   - kupariset sivu 386 alkaen sekä
   - PEX sivu 390 alkaen

   Ja suurin osa näyttäisi olevan STF-(tyyppi)hyväksyttyjä, jotka siis kelpaavat virallisiin asennuksiin.

   10, 12, 15 ja 22-kokoisilla putkillahan tekee jo omakotitalon kokoiset hommat kivutta.

   Muista tarkistaa määräykset D1:stä ennen töihin ryhtymistä:
   http://www.finlex.fi/data/normit/28208-D1_2007.pdf

   • Tähän voisi täydentää että Bauhaus myy myös Mapress puristimelle sopivia liittimiä. Hinta on varsin suolainen mutta kyllä siinä tuntipalkoille pääsee kun itse tekee.

    Puristuspihtien vuokraaminen tai lainaaminen on toki haaste mutta pistämällä jollekin asialliselle foorumille ( esim. http://lampopumput.info/foorumi/index.php ) ilmoituksen vuokrausaikeista niin kyllä sellaiset saa lainaan, ja jopa putkifirmat lainaavat jos olet asiallinen tyyppi eli ostat tarvitsemasi putket ja puristusosat heidän kauttaan.

    Kusipäät sekä asiakkaana että myyjänä ovat toki erikseen; niille ei myydä ja niiltä ei osteta.


  • Ammattimies sitä ja ammattimies tätä. Itse pyysin meille ammattimiehen tekemään pari hieman isompaa putkihommaa, kun en uskonut oman osaamiseni riittävän. Lopputulos oli se, että kaveri tuli useita viikkoja myöhässä sovittuun aikatauluun nähden ja jätti kahteen kertaan työt kesken kun etsiskeli osia. Kertaakaan kaveri ei ilmoitellut mitään vaan minä jouduin soittelemaan ja selvittelemään. Oli myös kerran käynyt kääntymässä pihassa, mutta ei voinut tehdä mitään kun ei oltu kotona ja ovi lukossa. Siitäkin olisi selvitty jos olisi soitellut.

   Tuon seurauksena päätin, että vedän itse kuparit. Vuotaa tai ei vuoda, omahan on kotini ja voin syyttä vain itseäni jos homma ei etene. Ei ole mitään avaruusfysiikkaa. Kohta ei perkele voi edes tapetteja laittaa itse, koska "ammattimies ja vakuutusyhtiö".

  • Olen korjannut eläissäni seitsemän vesivuotoa kolmesta omakotitalosta, joissa olen asunut. Kaikki vuotaneet ovat olleet ammattimiesten tekemiä eli ei ne vuodot lakkaa tekee ne työt itse tai ammattimies. Suurin ongelma ovat olleet juotetut kupariputket rakenteiden sisällä. Näissäkin vältyin suuremmilta vahingoilta, kun olin lattiaremonteissa laittanut yläpohjan putkiin ohjaimet, joilla ohjasin mahdolliset vesivuodot liitoksista näkyviin seinän ja katon liitokseen ja tein putkille huoltoluukun lattian pinnoitteen alle. Tällainen kuparijuotos sitten petti n 15 vuoden kuluttua lattiaremontista ja vesi tuli heti näkyviin rakenteita pilaamatta. Itse tehtynä tahtoo nuo korjaukset tulla niin edullisiksi, etteivät kustannukset yllä edes omavastuuseen vakuutuksissa. Tässäkin tapauksessa poistin kaikki kupariputket ja vaihdoin ne muoviin, kolme jakotukkia ja 34m putkea 15 ja 18 mm ja hintaa tuli 250e. Puserrusliittimiä ainakin vanhempia ammattimiestenkin laittamia kannattaa seurata, jos liittimen pintaan tulee vaaleaa tai sinertävää hapettumaa voi liitin jopa katketa kierteen juuresta vähän kopsauttamalla. Tällaisia liittimiä oli kolme noista seitsemästä vuodosta. Eli vaihtakaa vanhat liittimet ajoissa, jos ne vähänkin vuotaa lyhimmät kestoajat ovat olleet n 15 vuotta 12mm liittimissä varaajan kuumanveden kierrätysputkissa.

   • En ole kuullutkaan että omakotitalossa on kuuman veden kierto.
    No, kai voi olla, mutta silloin on kyseessä jo melkoinen kartano.


  • Ammattilainen ja "ammattilainen" on eri asioita. Harrastelija voi olla Ammattilainen verrattuna "ammattilaiseen".

   Meillä ns. "ammattiputkimies" asensi uudiskohteessa viemärin tuuletusputken keskelle käytävää. Onneksi itse tuli tämä huomattua niin ei tarvinnut tilata Ammattilaista korjaaman.

  • Vanha aihe mutta edelleen paikalliset putkifirmat laskevat asiakkaan hinnan tukkurien ohjehintojen mukaan: alennus kuvastohinnasta tuppaa olemaan maksimissaan 30% ostohinnan firmalle ollessa alennukseltaan vähintään 50%, usein jopa 70%.

   Biltema on muuten laajentanut valikoimaa entisestään putkiosissa.

  • Kun kupariputki ei hajoa heti, kun sitä oikoo kirveellä, mutta puserrusliitoksesta en ole varma.

  • Muistakaa kitti ja hamppu!

  • Siis kierreliitoksiin toi hamppukuitu on teflonteippiä parempi ratkaisu. Voi vääntää inan takaisinpäin jos on tarvetta.

  • Uusin Bilteman kuvasto on ilmestynyt. Mukana muutama uusi putkitarvike, joissa useimmissa STF-hyväksyntä eli ovat ihan kelvollista sinkkikadon kestävää kamaa D1-rakennusmääräystenkin valossa.

   Kannattaa vilkaista putkiremonttiosien järjellinen hintataso jos sellainen on osaltasi ajankohtainen lähivuosina.

   Piiloon jäävistä perusosista on nyt-vaan-tyhmää maksaa liikaa, lukee niissä sitten Oras tai vastaava. Hanat sitten itse kunkin maun mukaan vaikka kullattuina.

  • Onpas paljon tarinaa tumpeloilta, jotka eivät saa edes kapillaarijuotosta aikaan.

  • HÖH HÖH...!
   Kapillaariliitos ei todellakaan ole mitään rakettitieteeseen verrattavaa vaikeusasteeltaan. Jos osaat juottaa tinalla osaat juottaa myös foskulla tai hopealla kunhan vaan saat tuotua riittävästi lämpöä kohteeseen.

   Tulitöiden hankaluudesta (vrt. jälkivartiointi, työmäärä, aika yms.) johtuen LVI-(ammatti)putkarit välttävät nykyisellään pääsääntöisesti kovajuotosten tekemistä käyttäen yleensä Mapress (M) tai Viega (V)-tyypin puristusosia. Ja Uponor jannut (PEX) tähän sitten päälle.

   Kylmäkonepiirien osalta sekä kartioliitos että kovajotos (kapillaariliitos) on SFS-EN 378:n edellyttämä menetelmä järjestelmän isommista painetasoista johtuen.

   Suosittelen siis kysymään LVI-(ammatti)putkaria valitessasi myös hänen mahdollista TUKES-rekisteröityä kylmälaitepätevyyttä työn tekemiseen, jotta voit olla varma henkilön riittävän laaja-alaisesta osaamisesta.

   Tai sitten voit tehdä homman itse: parin harjoituskappaleen jälkeen osaat homman itse vallan mainiosti (ellet sitten ole täystumpelo).

   • Ammatikseni tänäänkin juottelin kuparia, enpä ole ollut tähän mennessä kuin yhdellä työmaalla jossa ei kupareita juotettu, sielläkin tehtiin komposiitillä vain veden laadun vuoksi -oli kuparia syövyttävää se vesi.

    Nuo kylmälaitepätevyydet voit työntää pyllyysi...


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ammatikseni tänäänkin juottelin kuparia, enpä ole ollut tähän mennessä kuin yhdellä työmaalla jossa ei kupareita juotettu, sielläkin tehtiin komposiitillä vain veden laadun vuoksi -oli kuparia syövyttävää se vesi.

    Nuo kylmälaitepätevyydet voit työntää pyllyysi...

    Onhan siinä iso ero, kun toisen laittamisessa ei tarvitse osata mitään. Mitään on valtavan paljon enemmän kuin jotain myös bisneksessä, jos saa myytyä ei mitään isolla rahalla, sehän on neroutta ja arvon luontia.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Onhan siinä iso ero, kun toisen laittamisessa ei tarvitse osata mitään. Mitään on valtavan paljon enemmän kuin jotain myös bisneksessä, jos saa myytyä ei mitään isolla rahalla, sehän on neroutta ja arvon luontia.

    Ai täh?

    Mikä on se toinen missä ei tarvitse osata mitään?

    Missä tahansa hommassa kyllä erottaa osaajan ja osaamattoman tekemän työn.


  • Tässähän onkin asiaa molemmilta suunnilta

  • Laittaisin kuparia alku ja loppupäähän, siihen välille kaikkea mahdollista. Mikä on vaikeinta tai kalleinta liittää kupariin näistä kaikista luetelluista vaihtoehdoista ja tuotemerkeistä. Mitä materiaalia kenties en saa yhdistettyä kupariin. Sitten lisätään vielä galvanoitu vanhan talon remonttiin, kai sitä saa laitta, kun on ollut alunperinkin.

  • HÄH?

   Jos sulla on epäselvyyttä näistä asioist niin kanattaa vilkaista alan opusta:

   LVV-KUNTOTUTKIMUSOPAS 2013 - Opas lämmitys-, vesi- ja viemäriverkostojen
   kuntotutkimuksiin

   http://www.hometalkoot.fi/file/15840.pdf

  • Sanokaa mitä sanotte, mutta se putkiremontti kun ei saisi tilaajalle tai varsinkaan sukulaiselle maksaa juuri mitään. Usein olen kuullut, kuinka pakissani olevat puserrusliittimien osat eivät kuitenkaan minulle mitään maksa tai kuvitellaan, että kossupullolla ajetaan jonnekin liittämään asitianpesukone siitä tilaajan mitään ymmärtämättä ja huolloista piittaamatta. Asensin varaajan vuonna 2004 joka ruostui puhki 2018. Kiukkuisena sain soiton siitä kuuluuko takuu varaajaan? Haloo hei! en ihmettele syytä miksi kukaan ei kehtaisi tehdä tuttavalleen yhtään mitään. Viimeistään kateellinen naapurihan ilmoittaa asiasta jonnekin. Käyttäkää ammattilaisia, niin ei tarvitse riidellä vesivahingoissa.

  • Milläs helvetillä sen tippaavan puserrusliittimen saa vuotamattomaksi? Mitä sinne väliin voi laittaa ettei vuoda? En tiedä miksi vuotaa tai kuka asentanut, onko asennettu liian tiukkaan, kun ei kiristämällä ainakaan vuoto lopu. Jos liitintä alkaa kokonaan uusimaan, pitäisi vaihtaa pitkältä matkalta putkea. kun putket pitäisi katkaista helmien kohdalta, eivätkä ne sitten enää yletä uuteen liittimeen.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Poker Run kolari

   Ei mennyt aivan putkeen! Joku loukkaantui vakavasti ja taphtuma keskeytetty. Videolta näkyy ensin yksi vene ajaa melko hiljaa kovalla melulla ja vesis
   Yleistä veneilystä
   167
   3182