Asunto vuokrattaessa siivoamatta ja täynnä tuholaisia

LohdutonAsukas

Haluaisin kuulla mielipiteitä seuraavasta asiasta:

Muutimme avopuolisoni kanssa vuokra-asuntoon syyskuun lopulla. Muutimme kaukaa toiselta paikkakunnalta ja koska normaali muuttopäivä, 1.10., osui keskelle viikkoa, sovimme edellisen asukkaan kanssa, että he palauttavat avaimet vuokranantajalle sitä aikaisemmalla viikolla, jotta pääsemme muuttamaan viikonloppuna 27.9.-29.9. Koska yhtiön käytännön mukaan vuokralaisen ei tarvitse palauttaa avaimia ennen kuun viimeistä päivää, vuokranantaja ei suostunut tekemään sopimusta alkavaksi ennen 1.10., vaan ilmoitti, että vuokrasopimusta aikaistetaan, mikäli edellinen asukas todella palauttaa avaimet aiemmin.Tämä siksi, että vuokranantaja säästyisi mahdollisesti turhalta paperityöltä.

Aiemmin muuttoviikolla soitin vuokranantajalle varmistaakseni homman etenemisen. Hän selitti toimintatavan ja kertoi, että kun asunto luovutetaan ennen kuunvaihdetta, uusi asukas menettää oikeutensa valittaa asunnon siisteydestä. Jos en ihan väärin muista, olimme tällöin jo allekirjoittaneet 1.10. alkavan vuokrasopimuksen, mutta aikaistamista ei oltu vielä tehty.

Edellinen asukas luovutti avaimet torstaina aamupäivällä 26.9.. Soitin vuokranantajalle ja pyysin, että joku kävisi tarkistamassa asunnon kunnon ennen muuttoamme la 27.9.. He ilmoittivat, että käyvät jos ehtivät. Kuulemma se ei välttämättä onnistuisi, koska kyseessä oli aikaistettava vuokrasopimus ja "nopea avaintenvaihto". Ihmettelin tätä, koska eihän heillä normaalistikaan olisi kovin paljoa aikaa tehdä asunnon lopputarkastusta, sillä normaalisti avaimet palautettaisiin viimeinen päivä ja asunto luovutettaisiin uudelle asukkaalle ensimmäinen päivä.

Asunto ehdittiin kuitenkin tarkistaa ja tarkastajan arvion mukaan asunto oli ehyt, mutta epäsiisti. Vuokranantaja kertoi, että he yrittävät saada asuntoon siivoojan, mutta ei luvannut mitään. Muutimme asuntoon lauantaina ja se oli melko epäsiisti, ilmeisesti siivoja ei ollut ehtinyt käydä.

Heti seuraavana päivänä (su) huomasin keittiössä elintarviketuholaisia. Ilmoitin tuholaisista päivystävälle kiinteistöhoitajalle. Hän lupasi, että heiltä tulisi joku tarkastamaan tilanteen heti maanantaina. Kukaan ei kuitenkaan tullut maanantaina käymään. Tiistaina kun mitään ei ollut vieläkään kuulunut, otimme yhteyttä vuokrayhtiöön. Keskiviikkona huoltomies tuli vihdoin käymään. Ötököitä todettiin olevan ja huoltofirma tai vuokrayhtiö otti yhteyttä tuholaistorjuntafirmaan. Asiat etenivät niin, että perjantaina saatiin ensimmäinen myrkytys tehtyä.

Tuholaisten vuoksi jouduimme kiinteistösihteerin ja tuholaistorjuntafirman suosituksesta heittämään roskiin kaikki kuiva-aineet, jotka eivät olleet tiiviissä astioissa asuntoon tullessamme. Jouduimme myös hankkimaan purkit uusille ruoka-aineille.

Tuholaismyrkytys tehtiin laajan esiintymän vuoksi kaikkiin huoneisiin. Käytettävän myrkyn vaikutus kestää 3-4 viikkoa ja tänä aikana sitä ei saa pestä pois. Myrkytys tehdään kahdesti ja se kestää yhteensä 7-8 viikkoa. Mahd. pidempään, mikäli tuholaisia ei tässä ajassa saada torjuttua.

Tuholaismyrkytyksen vuoksi kaappien ja seinänvierustojen tuli olla tyhjät, joten emme voineet laittaa tavaroita paikalleen ennen perjantaista myrkytystä. Asunto on siis ollut tämän viikon ajan ennemminkin varasto, kuin asunto. Meidän täytyy myös tyhjentää ainakin keittiön kaapit uudestaan sitten kun myrkytys uusitaan muutaman viikon kuluttua.

Kun kysyimme vuokranantajalta hyvitystä, meille ilmoitettiin, että ötököitä on joskus ja hyvitystä ei ole mahdollista saada. Myrkytyksen he kuitenkin maksavat.

Tuholaistorjuntafirman työntekijän suosituksesta veimme lemmikkijyrsijämme hoitoon kasvattajan luo (toiselle paikkakunnalle), sillä ne eivät voisi turvallisesti jaloitella myrkytetyssä asunnossa ja niiden kuivikkeet, ruoat ja ulosteet tarjoaisivat tuholaisille pesintäpaikkoja.

Mietin siis, voiko vuokranantaja todella evätä vuokralaiselta oikeuden valittaa asunnon siisteydestä sillä perusteella, että vuokrasopimusta on aikaistettu? Eikö meillä ole oikeutta vaatia korvausta siitä, että olemme itse joutuneet siivoamaan asunnon?

Onko meilä oikeutta vaatia vuokrahyvitystä tuholaisten vuoksi? Asunto on tarkastettu vuokrayhtiön tarkastajan toimesta ja tarkastaja ei ole huomannut tuholaisia, vaikka niitä oli näkyvillä kaapeissa ja lattioilla kaikissa huoneissa. Onko vuokrahyvitykseen mahdollisuutta edes ajalta välillä kun ilmoitimme tuholaisista ja kun myrkytys oli tehty?

Kiitos niille, jotka jaksoivat lukea tämän viestin ja suuri kiitos etukäteen kaikista vinkeistä ja ajatuksista tilannetta koskien!

16

5307

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ihan leebeni vaan

      Mitä lukee allekirjoittamassasi vuokrasopimuksessa kohdassa kunto? Onko se ainoa paperi jonka olet allekirjoittanut? Oletko antanut hyväksynnän vuokraisännän toimiin jollain tavalla?
      Vuokra-asuntolaki: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1995/19950481#L2P16 lue läpi.
      Varsinkin kuntoon liittyvät §20 ja §21. Sinuna ottaisin myös yhteyttä kuluttajasuojan neuvontaan ja kirjottaisin kaikki kirjallisena vuokranantajalle ja vaatisin kaikkea kirjallisena takaisin.

      Tämä kannattaa huomioida kans tarkkaan: "Jos huoneisto on vuokrasopimuksen ehdon mukaan vuokrattu siinä kunnossa, jossa se oli sopimusta tehtäessä, voi vuokralainen silti käyttää edellä tässä pykälässä säädettyä oikeuttaan, jos vuokralainen sopimuksen tehdessään ei tiennyt huoneistossa olevasta puutteellisuudesta eikä olisi tavallista huolellisuutta käyttäen voinut havaita tai odottaa sitä huoneiston iän, alueen vastaavaan tarkoitukseen käytettyjen huoneistojen kunnon ja muut paikalliset olosuhteet huomioon ottaen." -vuokra-asuntolaki, pykälä 20

      Vähintään teillä on oikeus purkaa vuokrasopimus välittömästi ja saada takaisin tämän kuukauden vuokra ja mahdollinen (joskin epätodennäköinen?) vuokravakuus. Mikäli asunnosta vielä maksetaan vuokravakuutta, on edellinen vuokralainen sen todennäköisesti menettänyt kunnon takia ja se olisi jo suurempi rikos jättää se sitten laittamatta kuntoon, vuokrata eteenpäin jne. Tuolla tavalla jotkin pienemmät firmat tekevät hyvät massit ja se ei ole oikein. Isommatkin tavallansa käyttävät systeemiä hyväksi, mutta kiertävät sen käyttäen omia siivousfirmoja aivan naurettavilla taksoilla (VVO mm. suihkun lattiakaivon tyhjennys 120e jne.)

      Suosittelen jokaista vuokra-asuntoon muuttavaa ottavan valokuva todisteita kämpän kunnosta muutenkin AINA (varsinkin mahdollisista puutteista), silloin on turha tulla kenenkään väittämään muuta. Sana sanaa vastaan kun on vähän vaikea tilanne.

      Tiivistettynä vielä: Teillä on oikeus puolella, pitäkää kiinni siittä, älkääkä antako periksi nuille kusipäille. Niitä ei sen asunnon kunto kiinnosta, kunhan rahat tulevat perille. Välittömään vuokrasopimuksen purkuun riittää ainakin näyttö, kunhan se on sitten paperilla viestejen muodossa tai kuvia. Jos ei irtoa kuin puheita, niin ehkä ovela avokki nauhottaa ne puhelut sulle. Se on laillista ja legittiä kamaa vaikka oikeudessa :)

      Voimia ja kaikkea hyvvää teille, näyttäkää niille, sekä massipomoille, että ötököille!

      • Jatkoleebeni

        Pakko lisätä vielä tuohon, että kuvia huoneistoon muuttaessa juuri tuon takia, kun jotkut ottavat aina nuo vuokravakuudet edellisiltä eivätkä siivoa kämppää. Seuraavat tulevat ja vuokrasopparissa lukee kunto hyvä. Siivoavat kämpän, asuvat ja jättävät sitten muuttaessa "kuntoon missä sen vuokrasivat" ja menettävät taas vuokravakuudet jne.


      • AvutonAsukas

        Sopparissa lukee:

        "Huoneisto vuokrataan siinä kunnossa kuin se on vuokrasuhteen alkaessa. Vuokralainen on tutustunut huoneistoon ja hyväksyy huoneiston laitteineen siinä kunnossa kuin se on."

        Hohhoijaa. Tuo ei mielestäni riitä kattamaan ainakaan niitä ötököitä.


      • Kokemuksen rintaääni
        AvutonAsukas kirjoitti:

        Sopparissa lukee:

        "Huoneisto vuokrataan siinä kunnossa kuin se on vuokrasuhteen alkaessa. Vuokralainen on tutustunut huoneistoon ja hyväksyy huoneiston laitteineen siinä kunnossa kuin se on."

        Hohhoijaa. Tuo ei mielestäni riitä kattamaan ainakaan niitä ötököitä.

        Valitettavasti tuo kyseinen lause tarkoittaa sitä, että ootte vuokranneet sen kämpän just siinä kunnossa, missä se nyt sitten ikinä sattuukaan olemaan - myös ötökät mukaan lukien....

        Mulla sama juttu, vuokrasopparissa tuo lause ja kämppä oli kuin viisi vuotta siivoamatta jäänyt alkoholistiasuntola....

        Ei muuten ollut ollenkaan eka paskainen kämppä, olen muuttanut elämäni aikana noin 30 kertaa ja vain ehkä kaksi kämppää on ollut oikeasti siivottuja, kaikki loput täysiä sikolättejä.... ARVAA VITUTTAAKO SIIVOTA JOKA JESSUKSEN MUUTOSSA SEKÄ UUSI, ETTÄ ENTINEN ASUNTO, ihan helvetillistä puuhaa.....


      • Juuper 69
        Kokemuksen rintaääni kirjoitti:

        Valitettavasti tuo kyseinen lause tarkoittaa sitä, että ootte vuokranneet sen kämpän just siinä kunnossa, missä se nyt sitten ikinä sattuukaan olemaan - myös ötökät mukaan lukien....

        Mulla sama juttu, vuokrasopparissa tuo lause ja kämppä oli kuin viisi vuotta siivoamatta jäänyt alkoholistiasuntola....

        Ei muuten ollut ollenkaan eka paskainen kämppä, olen muuttanut elämäni aikana noin 30 kertaa ja vain ehkä kaksi kämppää on ollut oikeasti siivottuja, kaikki loput täysiä sikolättejä.... ARVAA VITUTTAAKO SIIVOTA JOKA JESSUKSEN MUUTOSSA SEKÄ UUSI, ETTÄ ENTINEN ASUNTO, ihan helvetillistä puuhaa.....

        Ei tuo lause käsitä epäsiisteyttä eikä niitä tapahtumia, mitä on tapahtunut asuntoon tutustumisen ja muuton välillä. Jos asuntoon tutustuttaessa siellä ei ole näkynyt elukoita, niin ei niitä saa tulla sinne välilläkään. Tai jos asuntoon tutustuttaessa siellä on ollut jääkaappi, niin se pitää olla siellä myös sisään muuttaessa.


    • Eihyvä suinkaan

      Viestistä ei ilmennyt, että kävittekö asuntoa katsomassa ennen vuokrasopimuksen tekoa? Jos niitä ötököitä oli kaikkialla, eikös niitä huomannut. Inhottava tilanne. Niitä ötököitä saattaa olla koko taloyhtiössä. Jollei yhtiötä myrkytetty, pääsetteköhän niitä kokonaan eroon. Mitä ötököitä ne olivat?

      • AvutonAsukas

        Sukulainen kävi puolestamme katsomassa asuntoa. Asunto oli kuitenkin tällöin asuttu ja siellä oli tavarat paikoillaan, joten hän ei huomannut tuholaisia.


      • alnjaklnmflaknm fla
        AvutonAsukas kirjoitti:

        Sukulainen kävi puolestamme katsomassa asuntoa. Asunto oli kuitenkin tällöin asuttu ja siellä oli tavarat paikoillaan, joten hän ei huomannut tuholaisia.

        Mistä ötököistä oli kyse?


      • AvutonAsukas
        alnjaklnmflaknm fla kirjoitti:

        Mistä ötököistä oli kyse?

        Riisihäröjä ovat.


    • 0lli

      miksi kaiken pitää olla niin avutonta,eikö kaupasta olisi saanut muutamalla eurolla purkin RAIDIA sumuttanut sillä kaapit ja aamulla imurilla raadot pois.Teit itse jo enempi töitä yrittäessäsi saada jonkun siivoamaan ,kuin olisit siivonut itse.

      • AvutonAsukas

        Se vaihtoehto ei käynyt mielessäsi, että tuo olisi tehty jo?

        Kahteen otteeseen kokeiltiin itse myrkyttää, mutta niinkuin epäilin ja tuholaistorjuja vahvisti, ei nuo kaupan myrkyt riitä.

        Ammattilainen kävi laittamassa pitkävaikutteista myrkkyä kaikkiin huoneisiin listoihin ja kaappeihin ja käsittely pitää uusia ainakin kerran muutaman viikon päästä.

        Älä viitsi aliarvioida ihmisiä tuolla tavalla.


    • just just

      Saatko sinä muutamassa päivässä siivoojan ? Ettekö olisi voineet muuttaa viikon päästä. Kyllä ei hyvältä näytä teidänkään käyttäytyminen koko ajan vaaditaan ja vaaditaan, ilmaista asumista yritätte kärttää ja anna kun arvaan ne kauheat tuholaiset oli sokeritoukkia ? Meilläkin on niitä kylppärissä ,tulevat viemäreistä.

      • AvutonAsukas

        Ongelmana on se, että vuokranantaja antoi ymmärtää, että kun muutamme muutamaa päivää aiemmin, menetämme oikeuden vaatia asuntoon siivousta tai vuokrahyvitystä itse siivoamisesta.

        En tiedä voiko tätä enää pyörtää, kun olen mennyt tuohon myöntymään.

        Avaimet oli siis palautettu vuokranantajalle pari päivää ennen muuttoa ja normaalistihan ne ehtisivät olla siellä alle vuorokauden. Eli ei tämä ainakaan sen nopeampi muutto ollut kuin yleensä. Kyllähän siivooja voisi ihan hyvin tulla käymään muuttomme jälkeenkin jos siivojaa olisi päätetty käyttää.


      • AvutonAsukas
        AvutonAsukas kirjoitti:

        Ongelmana on se, että vuokranantaja antoi ymmärtää, että kun muutamme muutamaa päivää aiemmin, menetämme oikeuden vaatia asuntoon siivousta tai vuokrahyvitystä itse siivoamisesta.

        En tiedä voiko tätä enää pyörtää, kun olen mennyt tuohon myöntymään.

        Avaimet oli siis palautettu vuokranantajalle pari päivää ennen muuttoa ja normaalistihan ne ehtisivät olla siellä alle vuorokauden. Eli ei tämä ainakaan sen nopeampi muutto ollut kuin yleensä. Kyllähän siivooja voisi ihan hyvin tulla käymään muuttomme jälkeenkin jos siivojaa olisi päätetty käyttää.

        Ja lisäyksenä vielä, että emme voineet muuttaa viikon päästä, koska edellisestä asunnosta oli pakko lähteä viim. kuun viimeisenä päivänä.


    • Vuokranantaja maalta

      Oli ikävä kuulla, että jouduitte muuttamaan epäsiistiin asuntoon.

      Minulla on tästä kokemusta vuokranantajan näkökulmasta. Vuokralainen muutti asunnosta pois ja oli tehnyt perusteellisen lähtösiivouksen. Asunto oli kuukauden tyhjillään ennen seuraavien vuokralaisten muuttamista sisään. Silloin huomattiin, että kuukauden aikana tyhjään asuntoon oli ehtinyt kertyä pölyä, ja ikkunat kaipasivat pesemistä. Minua hävetti. Arvioin yhdessä vuokralaisten kanssa, että siivoamiseen kuluisi päivä. Sovimme, että tästä hyvityksenä eli korvauksena siivoustyöstä he saavat ensimmäisen kuukauden vuokrasta alennusta.

      Fiksu vuokranantaja pitää välit kunnossa asukkaisiin ja heidät tyytyväisinä.

      • Kokemuksen rintaääni

        No ikkunoihin, lattioille ja muille pinnoille kertynyt pöly on jotain ihan muuta, kuin vuosien p*skat pitkin seiniä, kattoja, lattioita, kaappeja jne.... Pölyt pyyhkäsee puolessa tunnissa, siis tyhjästä asunnosta, mutta niiden pinttyneiden schaissejen jynssäämiseen menee äkkiä päiväkausia....


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      575
      15281
    2. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      44
      12378
    3. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      362
      8995
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      10
      3917
    5. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      36
      3827
    6. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      359
      2657
    7. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      9
      2157
    8. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      130
      1928
    9. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      95
      1753
    10. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      194
      1633
    Aihe