Esiopetukseen ei kuulu uskonnonharjoitus

Kuudes pykälä

Uskonnonharjoitus ei kuulu esiopetukseen: http://vapaa-ajattelijat.fi/node/335

Esiopetuksen tulee olla uskonnollisesti sitoutumatonta ja tunnustuksetonta myös käytännössä, painottaa Vapaa-ajattelijain liitto esiopetuksen opetussuunnitelmaa valmistelevalle työryhmälle antamissaan kommenteissa.

- Evankelis-luterilainen uskonnonharjoitus, kuten hartaustilaisuudet, pikkukirkko, jumalanpalvelus kirkossa tai henkilökunnan johtama ruokarukoiluttaminen, ei kuulu enää julkisen palvelun varhaiskasvatuksen, esiopetuksen eikä oppivelvollisuuskoulun henkilökunnan työtehtäviin, täsmentää pääsihteeri Esa Ylikoski. Uskonnonharjoitus on kotien ja seurakuntien asia.

Vapaa-ajattelijain liitto nostaa esiin lapsen sekä molempien vanhempien uskontoa tai vakaumusta koskevan yksityisyyden suojan viittaamalla Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen sekä Suomen apulaisoikeuskanslerin ja apulaisoikeusasiamiehen viimeaikaisiin ratkaisuihin.

- Päiväkotien ja koulujen tulee uudistaa perinteitään, sillä julkisen instituution ei tule asettaa ihmisiä tilanteeseen, jossa he joutuvat suoraan tai epäsuorasti vasten tahtoaan paljastamaan uskontoon tai uskonnottomuuteen liittyviä käsityksiään, huomauttaa Esa Ylikoski. Uskonnonharjoitukseen osallistuminen tai pois jääntihän paljastaa suhtautumisen.

Esiopetusta antavan päiväkodin tai koulun ei tule opetuksessa ja kasvatuksessa muutenkaan korostaa lasten perheen uskontoa tai uskonnottomuutta. Niiden pitää liiton kannanoton mukaan myös ottaa huomioon luonnollisena asiana, että lapsen vanhemmilla voi olla myös keskenään erilaisia katsomuksia ja kuulumisia.

Vapaa-ajattelijain liiton kommentit nähtävissä kokonaisuutena:
http://vapaa-ajattelijat.fi/node/336

.

7

228

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • esiopettaja

      Voimassa olevaan opetussuunnitelmaan se kuuluu, ja sen mukaan esiopetus järjestetään.

      • Kuudes pykälä

        Täsä kyllä sekoitetaan uskontokavatus ja uskontoon kasvattaminen, uskontokasvatus ja uskonnonharjoitus.

        Peruskoulunmin opetussuunnitleman perusteissa sanotaan erikseen, että opetus on uskonnolisesti tunnustuksetonta ja poliittisesti sitoutumatonta. Sama pätee esiopetukseen.

        Varhaiskavatuksen "uskontoksvatuksen" ei ole ollut tarkous olla tunnustukellist ja uskonnonharjoitusta sisältävää, mutta kirkon lapsityön ammattilaiset ovat ylisuurilla resursseillaan jotenkin kaapanneet päikodit syleilyynsä ja aiheuttaneet uskonnollisen kasvihuoneilmiön.

        Päiväkodit ja monet koulut ovat kirkollisempia kuin kirkon jäsenperhet itse.


      • Kuudes pykälä
        Kuudes pykälä kirjoitti:

        Täsä kyllä sekoitetaan uskontokavatus ja uskontoon kasvattaminen, uskontokasvatus ja uskonnonharjoitus.

        Peruskoulunmin opetussuunnitleman perusteissa sanotaan erikseen, että opetus on uskonnolisesti tunnustuksetonta ja poliittisesti sitoutumatonta. Sama pätee esiopetukseen.

        Varhaiskavatuksen "uskontoksvatuksen" ei ole ollut tarkous olla tunnustukellist ja uskonnonharjoitusta sisältävää, mutta kirkon lapsityön ammattilaiset ovat ylisuurilla resursseillaan jotenkin kaapanneet päikodit syleilyynsä ja aiheuttaneet uskonnollisen kasvihuoneilmiön.

        Päiväkodit ja monet koulut ovat kirkollisempia kuin kirkon jäsenperhet itse.

        Näin, ja lisäksi tilanne on se, että esim. Helsingissä vain joka toinen vauva enää kastetaan, mutta silti "sosialisoitu" uskonnonharjoituttaminen jyrää päiväkodeissa ja koulujen alaluokilla vanhasta muistista

        eivätkä kirkon jäsenetkään ole niin uskonnoliisa... Eikös Sarasvuonohjelmassa kerrottu Taloututkimuksen kyselytutkimuksesta, jonka mukaan vain 40 % uskoo "kuolemanjälkeiseen elämään" siihen Sarasvuo huudahti, että puolet kirkon jäsenistä kuuluuu kirkkoon ihan turhaan...


    • Humanistisesti

      Muten, 25-34-vuotiaissa on kirkkoon kuuluvuus enää 60 prosentin luokkaa. Se tarkoittaa, että pienten lasten tuon ikäisistä vanhemmista yli puolet on pareja, joista jompi kumpi ei kuulu tai molemmat eivät kuulu kirkkoon.

      No, myös vanhemmat, joista molemmat kuluvat kirkkoon, voivat hyvin ilmoittaa päiväkodissa, että lapsi ei osallistu tyrkytettyyn seurakunnan pitämään uskonnonharjoittuttamiseen.

      Näin voi tehdä jo osoittakseen kunnalle mielipiteen, että lapsen uskonnollinen ja katsomuksellinen kasvatus on ensi sijassa kodin (ja mahdollisesti seurakunnan) asia eikä kunnan toimintoihin kuuluva asia.

      Seurakunnat käyttävät 350 miljoonaa euroa lapsi- ja nuorisotyöhön, jossa pääasiallisena hommana on saada pikkulapsetkin totutettua rukolemiseen, jopa ääneen rukoilemiseen. toiminta on uskonnollisempaa kuin seurakuntalait tai Suomen kansa. Siksi - ilmaiskaamme oma kantamme.

    • Kannatetaaan
    • Kansalaisaloitteella

      Päivähoitolain mukaisen uskontokasvatuksen ei pitäisi olla tunnutuksellista, kuten ei opetuksenkaan peruskoulussa pitäisi olla uskonnollisesti tunnustuksetonta, mutta sen "ulkoistaminen" ev.lut. kirkolle muuttaa päiväkotien uskonto- ja eettisen kasvatuksen sekä koulun uskonnolliset tilaisuudet ev.lut. tunnustuksellisiksi.

      Kirkko satsaa lapsi- ja nuorisotyöhön 350 miljoonaa euroa, minkä pohjalta sadat tai tuhannet papit ovat täydessä valmiudessa käymään päiväkodeissa ja kouluissa...

      Kirkko on menestyksellisesti "sosialisoinut" uskonnon harjoittamisen asiakashankinnan: kun ihmiset eivät tule vapaaehtoisesti kirkkoihin jumalanpalveluksiin eikä lapset kirkon omiin pyhäkouluihin, pistetään rehtorit ja johtajat asialle, niin saadaan lapset arkipäivillä "asiakkaiksi"... Varsinainen kikka kolminaisuus?

      Tähän voi ottaa kantaa mm. täällä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/707

      • Kansalaisaloitteella

        Siis uskontokasvatuksen ei pitäisi olla tunnustuksellista ja opetuksen tulisi peruskouussa opetussuunnitelman olla uskonnollisesti tunnustuksetonta eli ei olla tunnustuksellista


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      92
      1643
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      174
      1300
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1100
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      1077
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      946
    6. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      44
      878
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      68
      871
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      65
      840
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      758
    10. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      753
    Aihe