Koska maidontuotanto alkaa vähetä?

Yksi imettäjä

Minua on askarruttanut maidon tulon vähenemisen ajankohta eli koska rinnat alkavat luonnostaan vähentää maidon tuotantoa?

Tilanteeni on se, että vauva on 7 kk ja on ollut osaimetyksellä sairaalasta asti, syynä oma rinnan alueen leikkaus. Vauva on juonut noin 2/3 maidostaan rinnoista ja 1/3 vastiketta. Kiinteät aloitettiin noin 5 kk:n iässä ja niitä alkoi mennä hieman isompia määriä noin 6 kk:n iässä. Samaan aikaan vauva kuitenkin lisäsi myös rinnoista imemistään ja aloitti uudelleen öiset rintaruokailut. Nyt tilanne on se, että korviketta ei tahdo enää mennä, sen juontimäärä on laskenut selvästi. Sen sijaan vauva imee erittäin aktiivisesti äidinmaitoa.

Neuvolassa sanottiin kuitenkin, rintojen maidontuotanto vähenee itsestään kun vauva on 6 kk vanha, vaikka mitä tekisi ja sen takia tuosta iästä lähtien on pakko lisätä reippaasti muun ravinnon määrää.

Minua alkoi huolettaa, että saako vauva nyt riittävästi maitoa? Itse antaisin mieluummin äidinmaitoa ja vähentäisin korviketta, mutta jos tilanne on se, että äidinmaitoa ei enää tule, niin olisi kai pakko tuota korviketta tyrkyttää.

8

261

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Enpä ole

      vastaavaa koskaan kuullut, kyllä rinnat tuottaa maitoa niin kauan kuin on kysyntää. Itse aloitin kiinteät nuorimmaiselle 5kk ikäisenä ja monta viikkoa meni tuossa 5-6kk iässä kun rinnat totutteli tuottamaan vähempää määrää maitoa. Rinnat oli jatkuvasti tosi täynnä, vaikka sitä ennen maidontulo oli tasaantunut jo ajat sitten. Jos vauva syö 4-6 kertaa vuorokaudessa rintamaitoa 5:den aterian lisäksi niin kyllä maito pitäisi vauvalle riittää, ihan sinne 1-vuotiaaksi asti.

    • tosiasiat tiskiin

      "Neuvolassa sanottiin kuitenkin, rintojen maidontuotanto vähenee itsestään kun vauva on 6 kk vanha, vaikka mitä tekisi ja sen takia tuosta iästä lähtien on pakko lisätä reippaasti muun ravinnon määrää."

      Tämä on kyllä nyt suoraan sanoen täyttä paskaa. Uskomatonta, että jossain neuvolassa vielä moista sontaa äideille syötetään. Kiinteät aloitetaan 6 kk iässä, koska lapsi tarvitsee jo esimerkiksi rautaa muualta kuin äidinmaidosta. Maitoa sen sijaan tulee edelleen tarpeen mukaan. Osittaisimetyksen ollessa kyseessä on nimenomaan suositeltavaa, että kiinteiden ohella jätetään korvike pois, mutta jatketaan imetystä. Eli kiinteät korvaavat korvikkeen. Kai tiesit myös, että 6 kk iässä on yleensä ns. tiheän imun kausi, joten on täysin normaalia, että vauva lisää rinnalla oloa? Lisäksi, jos hän ei huoli enää korviketta, hän tietysti "tilaa" lisää äidinmaitoa, jotta saa maidontarpeensa tyydytettyä. Eli vauvasi toimii juuri, kuten pitääkin. Luota vauvaasi ja anna hänen käydä rinnalla niin usein kuin hän haluaa, niin maidontuotanto pysyy hänelle sopivalla tasolla. :)

    • josephiine.

      Kiinteät aloitetaan jopa aikaisemminkin siitä syystä, että vauva ei enää kasva maidon avulla, toisin sanoen maidosta ei saa niin paljoa energiaa eikä se pidä nälkää niin hyvin kuin kiinteät. Maitoa tulee kyllä ihan samaa tahtia, kuin ennenkin, riippuu "tilauksesta". Jotkut imettävät 7kk, toiset 15 kk. Taapero tissille niin tilausta on ja maitoa tulee.

      Ymmärsitköhän väärin tuon neuvolan jutun?

      • Tosiasiat esiin

        Jos viittasit kiinteiden aloitusiällä minun tekstiini, niin tarkoitin tuolla 6 kk iällä sitä, että siinä vaiheessa viimeistään lapsi tarvitsee rautaa muualtakin ja sen vuoksi silloin aloitetaan kiinteät, eikä siksi, että maidontuotanto vähenisi. Suuri osahan maistelee kiinteitä vain pieniä määriä pitkään, eikä niistä paljon kaloreita tule. Eli lapsi kasvaa pitkään pääosin maidolla. Äidinmaidossa on itse asiassa enemmän kaloreita, kuin samassa määrässä kasvissosetta, joten se kiinteiden varhainen aloitus harvoin on mikään taikatemppu kasvun lisäämiseen. Tietysti jos niitä haluaa saada menemään jo reilummin esim. puolen vuoden iässä, niin silloin se maistelu juuri on aloitettava aiemmin.


    • Yks imettäjä

      Kiitos vastauksista. Vähennän sitten sitä korviketta, ihan niinkuin vauvakin näkyy haluavan. Vauva imee äidinmaitoa nyt noin 7 kertaa vuorokaudessa. Tiheän imun kausi oli, mutta se jäi jotenkin päälle, kun samaan aikaan alkoivat kiinteät maistua ja korvikkeelle ei sitten enää ole ilmeisesti tilaa.

      Kyllä neuvolassa nimenomaan minua valistettiin, että rintojen "suorituskyky" vähenee tuon 6 kk:n jälkeen. Noista rauta-asioista puhuttiin myös erikseen, kun keskustelimme ruoka-aineiden valinnasta.

      • Tosiasiat tiskiin

        Neuvolan terkka ei ole nyt ihan kartalla. :) Käy lueskelemassa imetyksestä vaikka imetys.fi -sivustolta, sieltä löydät paikkansa pitävää tietoa imetyksestä. Rintojen suorituskyky ei mihinkään vähene, mutta puolen vuoden tienoilla lapsi tarvitsee muista syistä jo muutakin ravintoa maidon rinnalle. Anna mennä vaan lapsentahtisesti imettäen, lapsi varmasti edelleen tiheästi imemällä nostaa maidontuotantoa tarvittavalle tasolle korvikkeen vähentämisen jälkeen. Mitä enemmän rintoja tyhjennetään, sitä enemmän ne tuottavat maitoa. Teillä on kuitenkin koko ajan ollut korvikemäärä kohtuullisesen pieni, joten se on ihan helppo "korvata" kiinteillä.


      • päh

        Voi itku sentään! Eihän tuon terkan tarinoissa ole mitään perää. Toki on niin, että vauva alkaa kuusikuisena olla niin iso, että muutakin ruokaa kaivataan. Se ei kuitenkaan tarkoita, että maidontuotantokyky heikkenisi. Päinvastoin!

        On ihan turha ihmetellä, miksi suomalaiset äidit imettävät niin vähän eivätkä usko omaan kehoonsa ja sen kykyihin, kun kerran neuvolaa myöten pelotellaan, että ei se maito voi riittää.

        Maitoa tulee ihan varmasti hyvin jatkossakin, jos vauva vain jaksaa imeä ja sinä syödä ja juoda. Sinulla on fiksu vauva, joka korvasi korvikkeen kiinteillä mutta tykkää edelleen rintamaidosta, joka on täyttä superfoodia vaikka vielä vuosia eteenpäinkin:)


    • Facto

      Niin kauan kun on kysyntää on tarjontaa. Poislukien jotkut sairaudet ja joissakin tilanteissa uusi raskaus.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1897
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1584
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1306
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1234
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1232
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1196
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1170
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1161
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1160
    Aihe