Kertoako läheisille/ystäville?

Pihalla77

Ocd:ni on todella pahana. Olen jumissa kotonani. En ole tällä hetkelä töissä. Läheiseni ja ystäväni ihmettelevät eristäytymistäni ja outoa käytöstäni. Oletteko kertoneet läheisillenne tai ystävillenne taudistanne? Jos olette, miten teitte sen? Mikä oli reaktio? Helpottiko se teitä?

6

260

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kerro jos haluat

      En ole uskaltanut kertoa tarkasti sairaudestani. Äidilleni mainitsin asiasta mutta hän tokaisi ajatuksieni olevan nuorille aikuisille tyypillisiä, stressistä johtuvia. Ei siis uskonut minulla olevan mitään sen kummempaa sairautta, vaikka oikeasti elämäni on yhtä helvettiä ja käytän pakkoajatuksiini koko hereilläoloaikani, josta syystä en ole pystynyt täysipainoisesti opiskelemaan koko syksynä. Olen siis 20.v amk-opiskelija ja kärsin "pure-o";sta, ajatuspainotteisesta pakko-oireisesta häiriöstä.

      Kavereille olen maininnut jotain, tietävät että aloitin terapian mutten kertonut syyksi kuin kovan ahdistuksen. Mutta kannattaa kertoa edes jotain, ei siitä minulle haittaakaan ollut.

    • pihalla77

      Jotenkin tuntuu, ettei kukaan voi ymmärtää tätä jos ei ole itse kokenut. Ja pelkään, että jos muut tietävät, olen sitten jatkuvan tarkkailun alla.
      Onko terapiasta tuntunut jo olevan apua? Millainen terapia se on?

      • OCDkärsivä

        Voin sanoa, että mitään sairautta ei voi kokonaan ymmärtää, jos itsellään sitä ei ole.
        Mutta henkilöt, joilla ei ole, voivat yrittää ymmärtää. Eikä muiden sitä edes tarvisikaan ymmärtää, kunhan vain hyväksyvät sen.

        En usko, että ihmiset alkaisivat tarkkailemaan sinua. Ehkä alussa, kun heidän pitää puntaroida asiaa, mutta kun he ymmärtävät sen niin lopettavat ja elämä jatkuu.
        Tosin poikkeuksiakin on, mutta kunhan itse jatkat elämääsi eteenpäin, niin eiköhän muutkin tule perässä.

        Itse kävin 3 vuotta psykiatrilla ja sitten vuoden psykologilla.
        Kummassakin puhuttiin asioita läpi ja yritettiin keksiä harjoitteita, jotka auttaisivat asiassa.
        Tuo 3 vuoden psykiatrilla käynti auttoi minua suunnattomasti ja pakko-oireeni pienenivät monen tunnin jaksoista, välillä mieleen pulpaltaviin ajatuksiin.

        Tuo vuoden psykologilla käynti oli todella huono kokemus. En tullut psykologin kanssa oikein toimeen, joten en luottanut hänelle edes arkisia tietoja.
        Joten pyysin, että jos voisin tulla silloin kun on huono olla, niin tuli vastaus, että minut siirretään tk:n hoitoon, koska hoito on ainoastaan niille, joilla menee huonosti.

        Silloin en halunnut itsekkään jatkaa, joten hyväksyin päätöksen.
        Tosin nyt jälkeenpäin on tullut mieleen, että olisi kiva mennä juttelemaan asiasta.

        Tosin tk:n palvelut sen myös mahdollistavat. Voin pyytää aikaa psykologille, että pääsen juttelemaan, mutta ei ole tullut mentyä. On muka aina kiire.
        Itse olen miettinyt, että olisi kiva saada nuo loputkin OCD ajatukset pois.
        Siitä pitää keskustella lääkärin kanssa.


    • kerro jos haluat

      Juuri tuota samaa itsekin ajattelen, että ei minulla ole sanoja selittää tätä niin että kukaan ymmärtäisi, en olisi itsekään ymmärtänyt vielä vuosi sitten jos olisin pelkän taudinkuvan lukenut. Pelkään myös, että muut eivät tajua tämän olevan sairaus vaan luulevat näiden ajatuksien olevan osa persoonaani tai vain itse kehitetty ongelma jolla haen huomiota.

      Olen toistaiseksi käynyt vasta ns. puheterapiassa, sillä en aluksi tajunnut kärsiväni pakkoajatuksista, luulin olevani sekoamassa tms jonka takia hakeuduin psykoterapeutin juttusille. Olen käynyt siellä n. 5 kertaa ja on siitä sen verran ollut apua että sain hieman selkoa tilanteestani. Ahdistavat ajatukset eivät ole merkittävästi vähentyneet, mutta ahdistus on hieman lieventynyt. Puheterapiasta ei kuitenkaan ole kuitenkaan pitkällä tähtäimellä apua koska siinä asioita vain "pyöritellään".

      OCD-ammattilaiselle on tarkoitukseni hakeutua ja se terapia on käsitykseni mukaan kognitiivista. En vain tiedä miten pääsisin sinne, maksavat hirveästi ja tk:n kautta tuntuu olevan mahdoton päästä jonojen takia...

    • hfggjhj

      Olen yrittänyt välttää puhumista kenellekään harva ymmärtää. Minulla ongelma on loputon tarkastelu(levyt ovet..tulipalopelko), masennustaipuvaisuus ja sitoutumispelko(työ, ostot etc) päättämättömyys. Ystäväni jolle kerroin sanoivat että lopeta ettei mene pahemmaksi ja et voi olla tosissas.

      Muutokset hirvittää minua oli sitten reissu tai muu.

      Hyvä olisi toisaalta keskustella mutta mutta...olen onnistunut peittämään asian hyvin mutta stressaan töihin menoa ja tarvin paljon aikaa aamuun. :(
      Harva uskoo jos sanon ongelmani ääneen.

      Ja oireet häviävät jos en ole stressaantunut mutta kierre alkaa hormonikierron masentuneisuudesta tai jos joudun tarkistamaan levyt kun kukaan muu ei ole kotona. Ja toisinaan myöhästyn töistä sen takia. Ja vältän asioita töissä jossa joudun huolehtimaan rahasta tai kuka laittaa ovet viimeisenä lukkoon..

      Hitsi näin kun kirjoittaa kuulostaa pahalta. :( Onko muilla samaa..

    • OCDkärsivä

      Silloin, kun en enää kestänyt sairauttani ja aloitin hoidot, niin kerroin äidilleni ja isälleni. Äitini joutui sulattelemaan ajatusta pitempään ja hänestä on tullut sen jälkeen suojeleva minua kohtaan, joka ei tunnu kivalta. Koska se tuntuu, että hän näkee minut minun sairauteni kautta.

      Isäni otti asian hyvin ja siinä ei ollut mitään ihmeempää.

      Kerroin myös parhaalle ystävälleni ja hän hyväksyi sen mutkitta.
      Muille ystävilleni kerroin myöhemmin, mutta kaikki ottivat sen todella hyvin.

      Sisarelleni ja veljelleni kerroin, kun tauti todettiin, mutta eivät uskoneet. Luulivat vain, että kyse on ns. teini draamasta.
      Tänä vuonna tuli puhetta psykiatriasta ja mainitsin, että silloin kun itse vielä kävin, niin... Ja veljeni hämmästyneenä kysyi, että miksi minä nyt psykiatrilla olen käynyt. Kerroin hänelle uudelleen, sen mitä kerroin 5 vuotta sitten. Nytten hän otti sen tosissaan. Hän oli vähän aikaa hämmentynyt, mutta hyväksyi asian.
      Hänen vaimonsa tokaisi "Minä en ole koskaan ymmärtänyt, miksi ihmiset tekevät noita pakko liikkeitä.". Itse en alkanut luennoimaan asiasta, koska ymmärrän, että mielentilasairaudet saattavat joillekkin tuntua järjettömiltä.
      Muutenkin veljeni vaimo on suorapuheinen, mutta ei tarkota sanomisillaan pahaa.


      Minua helpotti suuresti vanhemmille kertominen, koska olin vihdoin päässyt hoitoon ja halusin asian vain pöydälle, koska muuten en olisi jaksanut enää pitkään pyristellä omineni.

      Muille kertoessani en ole niinkään välittänyt mitä he sanovat asiasta, koska olen aina luottanut, että he hyväksyvät minut sellaisena kuin olen. Ja voin onnellisena sanoa, että olin oikeassa heidän suhteen.


      Reaktioissa olen saanut suurimmaksi osaksi hyvää reaktioita. Ainoa vähän negatiivinen reaktio tuli äidiltä ja negatiivisuus siinä on tuo suojeleminen.
      Hän ei tee sitä koko ajan, mutta jos jotain pahaa tapahtuu, niin hän on heti huolissaan olenko ottanut lääkkeeni jne.
      Mutta sinänsä sen ymmärtää, koska olen hänen lapsensa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      41
      3021
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      11
      2011
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      17
      1473
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      21
      1355
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      11
      1331
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      17
      1241
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1161
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1095
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      1054
    10. 22
      1047
    Aihe