Kuinka tulla opettajaksi?

fkfmtmv

Osaisiko joku opettajaksi jo opiskellut selventää minulle selkeästi, että kuinka opettajaksi käytännössä opiskellaan. Sen tiedän että haetaan kasvatustieteisiin yliopistoon, muuten on aika hämärää. Mitä nämä pedagogiset opinnot ovat mistä kaikki täälläkin puhuu? Entä miten toimitaan jos haluaa erikoistua, kuten minä ruotsinopettajaksi? Olen lukion toisella.

13

4508

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • opox

      Käy oposi juttusilla, niin saat tietoa. Lyhyesti voi sanoa, että aineenopettajaksi opiskellaan siten, että opiskellaan ko ainetta pääaineena ja sen lisäksi ne pedagogiset opinnot. Kasvatustieteitä opiskellen valmistutaan luokanopettajaksi.

    • opex

      Pyri yliopistoon lukemaan ruotsia. Valitse jokin toinen kieli sivuaineeksi, koska pelkällä ruotsilla tuskin työllistyt opeksi ainakaan peruskoulun puolelle. Opintojen aikana pyrit vuoden kestävään aineenopettajakoulutukseen, jonka aikana suoritat pedagogiset opinnot eli kasvatustieteen opinnot ja opetusharjoittelun.

    • Amishope

      Yksi konsti oli tehdä maisterin tutkinto ilman pedagogisia opintoja, olla 10 vuotta töissä ja sitten hakea amkkien yhteydessä toimivaan ammatilliseen opettajakorkeakouluun. Laaja-alainen pedagoginen pätevyys (=peruskoulusta alkaen) niihin sen maisterin tutkinnon aineisiin.

      (No pitihän niitä opetettavia aineita sitten vielä tehdä yksi lisää kun ei muuten olisi töitä saanut.)

    • akdasas

      Selvitä ensin, millaiseksi opettajaksi haluat. (Esim. ruotsinopettajaksi ei erikoistuta vaan ensin opiskellaan ruotsia ja sitten lopuksi "erikoistutaan" opettajaksi).

      Yleisimmät vaihtoehdot ovat varmaan nämä:

      a) LUOKANOPETTAJA (yleistäen opetat alakoulussa 1-6 luokkia) -> opiskelet kasvatustieteen maisteriksi yliopiston luokanopettajan koulutusohjelmassa (esim. Jki, Turku, Tampere, Jyväskylä, Oulu, Joensuu, Rovaniemi), ennen vanhaan nk. OKL.

      b) AINEENOPETTAJA eli jonkin tietyn aineen tai parin eri aineen opettaja, esim. matematiikka fysiikka/kemia, bilsa mantsa/kemia, psyka flosofia, enkku, ruotsi enkku, äidinkieli ja kirjallisuus, liikunta terveystieto, kuvataide, musiikki (yleistäen opetat yläkoulussa tai lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa). -> Opiskelet jotain ko. ainetta PÄÄAINEENA yliopistossa (esim. englantilaista filologiaa, psykologiaa, kirjallisuustiedettä jne.) ja jotain toista ainetta SIVUAINEENA. -> Opintojesi loppuvaiheessa suoritat yleensä n. 1 vuoden kestävät pedagogiset opinnot, jolloin saat maisterin tutkinnon lisäksi opettajan pätevyyden.

      c) AMMATILLISTEN AINEIDEN OPETTAJA, eli ammatillisessa oppilaitoksessa olevat opettajat (omat erityisalat) -> tästä en tiedä, mutta varmaan joku osaa vastata syvällisemmin

      Mene tosiaan opon puheille!

    • Jopsista

      Hei!

      Jos haluaa sekä luokan- että ruotsin opettajaksi peruskouluun, niin voi myös opiskella kasvatustieteen maisteriksi luokanopettajan koulutusohjelmassa. Siihen päälle kun lukee ruotsin kielen perus- ja aineopinnot, niin saa opettaa ruotsia ja toimia luokanopettajana.

      Lukiotason ruotsin opettaja opiskelee kieliä pääaineenaan ja tekee yleensä sivuaineeksi toisen kielen sekä ne opettajan erikoistumisopinnot, joihin kuuluu siis myös opetusharjoittelu.

    • eräs äikänmaikka

      Mieti vielä tuota ruotsinopettajuutta: haluatko opettaa monien pakkopullana pitämää ainetta? Lisäksi joudut opiskelemaan toisen kielen, esimerkiksi enkun. Ja jos ns. pakkoruotsi poistuukin joskus, niin käytännössä tulet opettamaan lähinnä vain enkkua.

      Esimerkiksi luokanopettajaksi lähtisin itse paaaljon mieluummin.

      Terveisin äikän ope, joka on JOUTUNUT pitämään myös ruotsin tunteja... Oppilaiden ja opiskelijoiden motivaatiossa on huima ero siinä, ollaanko äikän vai ruotsin tunnilla. Äikän eduksi (vaikkei äikkääkään aina niin kiinnostavana oppiaineena pidetä).

    • oikomista

      hmm...

      huom, aineen opettajaksi voi valmistua MYÖS opiskellen jotakin muuta kuin itse AINETTA pääaineenaan. esim. psykologian opettajaksi lukioon "riittää" jos luet itsesi kasvatustieteen maisteriksi opiskellen VÄHINTÄÄN AINEOPINTOtason opinnot psykologiasta.

      Kasvatustieteestä ei tule pelkkiä luokanopettajia.

    • Anonyymi

      Löytyykö mistään luokanopettaja-opintoja verkko/ iltaopintoina/ monimuoto.. olen aineenopettaja ja mielelläni jatkaisin. Päiväopintoihin ei ole mahdollisuutta. Töissä täytyy ja haluan käydä. Opesijaisuudet.

      • Anonyymi

        Aivan kaikkea ei sentään voi vielä opiskella verkossa! Peruskoulukin käydään ihan oikeasti todellisessa koulussa. Luokanopettajan opintoihin kuuluva opetusharjoittelu tehdään oikeassa koulussa päivisin klo 8 ja 16 välillä. Tai miten ajattelit sen onnistuvan verkossa? Skypellä?

        Kyllä ne lapsoset tarvitsevat ihan fyysisesti läsnä olevan opettajan, joka tarvittaessa ottaa syliin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aivan kaikkea ei sentään voi vielä opiskella verkossa! Peruskoulukin käydään ihan oikeasti todellisessa koulussa. Luokanopettajan opintoihin kuuluva opetusharjoittelu tehdään oikeassa koulussa päivisin klo 8 ja 16 välillä. Tai miten ajattelit sen onnistuvan verkossa? Skypellä?

        Kyllä ne lapsoset tarvitsevat ihan fyysisesti läsnä olevan opettajan, joka tarvittaessa ottaa syliin.

        Kunnes tuli korona ja ihan hyvin muksut pärjäs etäkoulussaki


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kunnes tuli korona ja ihan hyvin muksut pärjäs etäkoulussaki

        No ei pärjänny ihan hyvin!


    • Anonyymi

      Opiskelin aikoinaan Aalto-yliopistosta ja opintojeni ohella työskentelin tuntiopettajana ammattikoulussa. Pidin työstä kovasti, mutta olosuhteista johtuen vaihdoin opiskelualan oikeustieteeseen ja ammattikoulutyötkin loppuivat toiselle paikkakunnalle muuttamisen myötä. Olen nyt valmistuttuani alkanut miettimään, että kenties opetustyö sittenkin olisi minulle se oikea elämänura. Ilmeisesti tämä vaatisi taas pääsykokeet ja yliopistoruljanssin aloittamisen alusta pedagogisten opintojen parissa?

    • Anonyymi

      Opettajani haluaisi tapailla minua ylä koulussa mitä teen? auttakaa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1252
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe