Kuinka tulla opettajaksi?

fkfmtmv

Osaisiko joku opettajaksi jo opiskellut selventää minulle selkeästi, että kuinka opettajaksi käytännössä opiskellaan. Sen tiedän että haetaan kasvatustieteisiin yliopistoon, muuten on aika hämärää. Mitä nämä pedagogiset opinnot ovat mistä kaikki täälläkin puhuu? Entä miten toimitaan jos haluaa erikoistua, kuten minä ruotsinopettajaksi? Olen lukion toisella.

9

1000

Vastaukset

 • Käy oposi juttusilla, niin saat tietoa. Lyhyesti voi sanoa, että aineenopettajaksi opiskellaan siten, että opiskellaan ko ainetta pääaineena ja sen lisäksi ne pedagogiset opinnot. Kasvatustieteitä opiskellen valmistutaan luokanopettajaksi.

 • Pyri yliopistoon lukemaan ruotsia. Valitse jokin toinen kieli sivuaineeksi, koska pelkällä ruotsilla tuskin työllistyt opeksi ainakaan peruskoulun puolelle. Opintojen aikana pyrit vuoden kestävään aineenopettajakoulutukseen, jonka aikana suoritat pedagogiset opinnot eli kasvatustieteen opinnot ja opetusharjoittelun.

 • Yksi konsti oli tehdä maisterin tutkinto ilman pedagogisia opintoja, olla 10 vuotta töissä ja sitten hakea amkkien yhteydessä toimivaan ammatilliseen opettajakorkeakouluun. Laaja-alainen pedagoginen pätevyys (=peruskoulusta alkaen) niihin sen maisterin tutkinnon aineisiin.

  (No pitihän niitä opetettavia aineita sitten vielä tehdä yksi lisää kun ei muuten olisi töitä saanut.)

 • Selvitä ensin, millaiseksi opettajaksi haluat. (Esim. ruotsinopettajaksi ei erikoistuta vaan ensin opiskellaan ruotsia ja sitten lopuksi "erikoistutaan" opettajaksi).

  Yleisimmät vaihtoehdot ovat varmaan nämä:

  a) LUOKANOPETTAJA (yleistäen opetat alakoulussa 1-6 luokkia) -> opiskelet kasvatustieteen maisteriksi yliopiston luokanopettajan koulutusohjelmassa (esim. Jki, Turku, Tampere, Jyväskylä, Oulu, Joensuu, Rovaniemi), ennen vanhaan nk. OKL.

  b) AINEENOPETTAJA eli jonkin tietyn aineen tai parin eri aineen opettaja, esim. matematiikka fysiikka/kemia, bilsa mantsa/kemia, psyka flosofia, enkku, ruotsi enkku, äidinkieli ja kirjallisuus, liikunta terveystieto, kuvataide, musiikki (yleistäen opetat yläkoulussa tai lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa). -> Opiskelet jotain ko. ainetta PÄÄAINEENA yliopistossa (esim. englantilaista filologiaa, psykologiaa, kirjallisuustiedettä jne.) ja jotain toista ainetta SIVUAINEENA. -> Opintojesi loppuvaiheessa suoritat yleensä n. 1 vuoden kestävät pedagogiset opinnot, jolloin saat maisterin tutkinnon lisäksi opettajan pätevyyden.

  c) AMMATILLISTEN AINEIDEN OPETTAJA, eli ammatillisessa oppilaitoksessa olevat opettajat (omat erityisalat) -> tästä en tiedä, mutta varmaan joku osaa vastata syvällisemmin

  Mene tosiaan opon puheille!

 • Hei!

  Jos haluaa sekä luokan- että ruotsin opettajaksi peruskouluun, niin voi myös opiskella kasvatustieteen maisteriksi luokanopettajan koulutusohjelmassa. Siihen päälle kun lukee ruotsin kielen perus- ja aineopinnot, niin saa opettaa ruotsia ja toimia luokanopettajana.

  Lukiotason ruotsin opettaja opiskelee kieliä pääaineenaan ja tekee yleensä sivuaineeksi toisen kielen sekä ne opettajan erikoistumisopinnot, joihin kuuluu siis myös opetusharjoittelu.

 • Mieti vielä tuota ruotsinopettajuutta: haluatko opettaa monien pakkopullana pitämää ainetta? Lisäksi joudut opiskelemaan toisen kielen, esimerkiksi enkun. Ja jos ns. pakkoruotsi poistuukin joskus, niin käytännössä tulet opettamaan lähinnä vain enkkua.

  Esimerkiksi luokanopettajaksi lähtisin itse paaaljon mieluummin.

  Terveisin äikän ope, joka on JOUTUNUT pitämään myös ruotsin tunteja... Oppilaiden ja opiskelijoiden motivaatiossa on huima ero siinä, ollaanko äikän vai ruotsin tunnilla. Äikän eduksi (vaikkei äikkääkään aina niin kiinnostavana oppiaineena pidetä).

 • hmm...

  huom, aineen opettajaksi voi valmistua MYÖS opiskellen jotakin muuta kuin itse AINETTA pääaineenaan. esim. psykologian opettajaksi lukioon "riittää" jos luet itsesi kasvatustieteen maisteriksi opiskellen VÄHINTÄÄN AINEOPINTOtason opinnot psykologiasta.

  Kasvatustieteestä ei tule pelkkiä luokanopettajia.

 • Löytyykö mistään luokanopettaja-opintoja verkko/ iltaopintoina/ monimuoto.. olen aineenopettaja ja mielelläni jatkaisin. Päiväopintoihin ei ole mahdollisuutta. Töissä täytyy ja haluan käydä. Opesijaisuudet.

  • Aivan kaikkea ei sentään voi vielä opiskella verkossa! Peruskoulukin käydään ihan oikeasti todellisessa koulussa. Luokanopettajan opintoihin kuuluva opetusharjoittelu tehdään oikeassa koulussa päivisin klo 8 ja 16 välillä. Tai miten ajattelit sen onnistuvan verkossa? Skypellä?

   Kyllä ne lapsoset tarvitsevat ihan fyysisesti läsnä olevan opettajan, joka tarvittaessa ottaa syliin.


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Maisa menee naimisiin

  Seiska julkaisi että Maisa menee sittenkin naimisiin. Maisalla olisi nyt vauva ja olisi Jm kanssa naimisissa jos ei keskenmenoa olisi tullut . Olisiko
  99
  4045
 2. Mistä Trumpia syytetään?

  Kertokaas nyt tällaiselle politiikasta tietämättömälle se. Onko se tehnyt Ukrainan presidentin kanssa jonkun salaisen sopimuksen missä Ukraina tuhotaa
  Maailman menoa
  79
  520
 3. KORONAVIRUS: 11 milj. asukkaan Wuhan eristetty!

  Kiina on keskeyttänyt Wuhanin kaupungista lähtevän liikenteen. Wuhanin epäillään olevan uuden tappavan koroaviruksen alkulähde. WHO:n mukaan 11 miljo
  Maailman menoa
  96
  476
 4. Martinan virheelliset ravitsemusneuvot

  Tänään antaa vinkkejä sitruunavedestä, jonka teksti "lainattu" mtv3-sivulta, jossa sentään on mainittu lähde(toisin kun Martinalla) Toisekseen sitruun
  34
  427