Vielä tätä?

meneekö silmät?

Voinko ampua 7.62x53R pesitetyllä kiväärilläni 7.62x54R patruunaa??

Mittailin 53R:n ja 54R:n patruunoita niin 54R patruuunan luoti selvästi mauserilla mitattaessa halkaisijaltaan suurempi ja hylsy 1 millin pidempi.

4

101

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 5+2

      Voit, voit, voit ja vielä kerran voit! Piipun kuluminen on toki tiukemmassa röörissä isompaa, mutta vastaus on edelleen VOIT! Näin siis 95 % tapauksista.
      Ainoan varsinaisen poikkeuksen tiettävästi tekevät ilman D-leimaa olevat suomalaiset sotilaskiväärit. Niihin ei pidä työntää ainakaan rautavaipalla olevia 54R patruunoita.

    • vielä tätä?

      Mikäs tekee D-leimasta niin erikoisen että voi ampua myös näitä 54R rautavaipalla olevia paukkuja, eli kyseessä sitten niinkuin eri patruuna kun ei voi ampua ihan millä vaan ja mitä vaan. Ainakin googlen avulla löytyy piirrokset patruunoista joissa eri mitat, moni väittää että kyseessa aivan sama patruuna mutta miksi sitten eri mittoja löytyy patruunoiden mitoista, onko kyse toleranssista vaan??

      • 5+2

        D-leima tarkoittaa suomalaisissa sotilaskivääreissä sitä, että ase on porattu käyttämään pitkää ja raskasta D166-luotia, joka sattuu olemaan mittasuhteiltaan liki identtinen saman aikakauden venäläisten 7,62x54R luotien kanssa (0,311 tuumaa). Olisiko tässä ollut yhtenä taka-ajatuksena se että sotatilan syttyessä saaliiksi jääneet paukut olisivat käyttökelpoisia omissa pyssyissä? Näinhän siinä sitten tosiaan kävikin.
        Varhaisissa suomalaisten solttukiväärien versioissa 1920-luvulta 30-luvun alkuun (A tai B leima) käytettiin keveämpää ja kapeampaa luotia (0,308 tuumaa). Kun sitten siirryttiin D-luotiin, porattiin ja leimattiin kaikki vanhatkin aseet sille. Jotain ihan ykköskappaleita jäi käsittelemättä, ja vaikka ne ovatkin nykypäivänä suuria harvinaisuuksia, niin niiden kanssa saa olla oikeasti tarkkana paukkujen suhteen. Muutoin tosiaan 54R paukkujen ampumisessa suomalaisissa sotilaskivääreissä (D-leimatuissa) ei pitäisi olla ongelmaa. Syy on edellä mainittu.

        Ja ei, 53R:n ja 54R:n mittasuhde-eroissa ei ole kyse toleranssista. Kyseessä on ihan virallisestikin kaksi eri kaliberia, jotka kuitenkin ovat niin lähellä tosiaan että tänä päivänä menevät suurimmalta osalta virkamieskunnastakin suloisesti sekaisin. Soppaa sekoittaa sekin että 7,62x53R:n määritelmät ovat peräisin patruunan syntyajoilta 1920-luvun alusta, ja ne ovat sen mukaiset kuin olivat aiemmin mainituissa A ja B-leimallisten sotilaskiväärien paukuissa. Nykyisellään täysin noissa mittasuhteissa ei patruunaa taida tehdä kukaan.


    • meneekö silmät

      Kiitos tyhjentävästä vastauksesta, itsekin samaa mieltä tuosta kahdesta kaliiperista mutta tuo D-leima oli hieman hämärän peitossa vaikka uumoilinkin jotain tuollaista.

      Pari vuotta sitten otin yhteen sanallisesti kivääriäni tarkastaneen poliisimiehen kanssa kun menin mmainitsemaan näistä kahdesta kaliiperista ja väitin että kysehän on eri kaliipereista niin sain sellaisen vastauksen että "ei ole; kyseessä aivan sama kaliiperi, ainoastaan merkintä erilainen" ja pian olisin oillut varmaan putkassa jos olisin alkanut vielä kiistämään, no, vitsi tuo..liki samoissa mitoissa mennään mutta tosiaankin pysyn sillä kannalla että kyseessä kaksi eri kaliiperia, väitti joku mitä tahansa.

      Se, että molempia patruunoita voidaan ampua samasta aseesta tekee monelle sen että uskovat niiden olevan tismalleen sama kaliiperi.

      Liekö vastaavaa tapausta missään muussa/muissa kaliipereissa??

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      429
      3013
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      102
      2354
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      363
      2102
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1933
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1797
    6. 163
      1234
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1227
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1156
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1072
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      947
    Aihe