Koira haistelee liikaa ulkona?

haistelija

paimenkoirani haistelee ulkona taukoamatta maata ja pensaita eikä suostu hetkeäkään kävelemään esimerkiksi nätisti vierellä vaan koko ajan vetää hajujen perään.saan sen enintään pariksi sekunniksi vierelle ja sitten vetää taas kuonon väkisin maahan.voiko liika haistelu olla stressikäytöstä?

20

6418

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rusettirinta

      Voi. Haistelulla koira varmistaa reviiriään. Yleensä koira haistelee tutussa ympäristössä. Koira tutkii hajujen perusteella, mikä haju toistuu usein ja jos sattuu saamaan kontaktin toiseen koiraan, niin tunnistaa sen hajun perusteella. Se on reviirin tarkastamista. Yritä viedä koira sille outoon ympäristöön ja katso jatkuuko haistelu vai kulkeeko vierelläsi.

    • Miksi haluat

      sen väkisten pitää vierelläsi? Anna koiran haistella rauhassa, enemmän se siitä stressaa jos pakotat luonnottomaan käytökseen. Vaikka kuinkakin olisi mielestäsi kaunis näky että omistaja ja koira kävelevät rintarinnan. Jos pelkästään se jatkuva pysähtely harmittaa, niin ota avuksi fleksi, kymmenmetrisellä ei itsesi tarvise joka askeleella pysähtyä. Se on koirankusettajan paras apuväline.

    • ratican

      Et maininnut aloituksessa onko kyseessä uros vai naaras ja minkä ikäinen.

      Oma koirani oli aivan samanlainen nuorempana (voi olla myös rotutyypillistä koska on saksanpaimenkoira - venäjänajokoiramix), suurin syy siihen oli että on uros ja hormoonit hyrräs niin voimakkaana ettei mikään muu kiinnostanut kun narttujen tuoksut. Joten käytiin leikkauttamassa, siis ihan muistakin syistä kuin haistelusta itseäni se ei haitannu liiemmin huvitti lähinnä.

      Toinen asia minkä tein oli että opetin sen etsimään eri asioita (kuten leluja/nameja/tuoksuja) miten leikittiin sitten kotona ja koiratarhalla, niin pikkuhiljaa alkoi hiipua pakkomielteinen nuuskiminen kävellessä.

      Ikää tullessa tuo nuuskiminen myös rauhottuu kun maailma ei ole enää niin uusi, upea ja ihmeellinen vaan perustallaaminen on tarpeeksi rentouttavaa vuhkulle (tämäkin on tietenkin koirakohtaista, mutta yleisesti rauhottuu vanhetessa).

    • nuusku

      Anna koirasi haistella. Jos haluat käydä lenkillä tasasita tahtia kävellen, lähde ilman koiraa.

      • toinen haistelija

        Jos antaa koiran vain haistella, edetään puolessa tunnissa noin 500 metriä, mikä on ainakin minulle aika turhauttavaa, kun kaupunkialueella asutaan ja haluan viedä koiran puistoon tai metsikköön. Ymmärrän siis aloittajan ongelman ja turhautumisen. Olisi kiva, jos koira kävelisi kohtuullisen reippaasti sinne ulkoilualueille, joissa luulisi olevan kiinnostavampia hajuja kuin kaduilla.
        Itse en kyllä usko siihen, että normaali nuuskuttelu olisi stressikäytöstä; koira vain "lukee uutisia" reviiriltään kuten eräs vastaaja totesi.

        Meillä nuori uroskoira nuuskuttelee rasittavuuteen asti kotikortteleissa, mutta kun lähdetään kauemmaksi, kulkee reippaasti mukana.


    • ghjhgjjhjj

      Anna koiran haistella normaalia se on..se on tulkintaa kukakulkenut alueella ja yleensä merkataan tärkeimpiin kohtiin.

      Ei ole missään nimessä stressikäytöstä.

      Koirasi mielestä olet mielenkiinnottomampi kuin hajut..ota vaikka pallo mukaan jota heittelet silloin tällöin tai koulutat välillä namin kanssa tai sitten vain sanot että mennään ja silloin vaikka juokset ja kävelet nopeasti hassutellen innostaen ja kun mieltää mennään sanan nopeampaan kävelyyn jättää hajut.

      Mutta hajujen haistelu on tehokas energiasieppari koirallesi ja kuuluu koiran sosiaalisuuten jota ei saa liikaa poistaa.

    • harrrrrrrastajaaa

      Mitäs jos laittaisit koirasi nenähommiin? Sillä on selvästi erinomainen nenä :D ja intoa käyttää sitä. Jälkeä metsään jne.
      Oma koirani on myös haistelija ja vähintään kerran viikossa tehdään jälkeä erilaisiin maastoihin. Kotona tehdään joka päivä jonkun herkun etsimistä ja pelataan aktivointipeliä, johon liittyy namin etsimistä.
      Olen myös opettanut, että on kahdenlaisia lenkkejä: haistelulenkkejä (lyhyempiä) ja fyysisiä lenkkejä, joilla kuljetaan kovempaa ja haistelu ei ole sallittua. Tämä on onnistunut seuraamisharjoituksilla.

    • aloittaja1

      Niin tosiaan koirani on narttu - vuosi ja 2 kk. Ja haistelu on melkein pakonomaista.Kyllä koirani saakin haistella mutta mielestäni jos omistaja ottaa koiran vierelle ja pitää hihnaa lyhyellä niin koiran kuuluisi kävellä nätisti mutta vaikka kuinka olen yrittänyt saada koiraani vierellä kävelemään niin koko ajan yrittää vetää väkisin sinne ojanpientareelle. se on rasittavaa jos tulee vaikka suojatien ylitys eteen niin koira ei suostu millään odottamaan että autot menevät ohi vaan väkisin yrittää vetää lähimpään ojaan ja kun ylitämme tien niin kauhea vetäminen toiselle puolelle että pääsee haistelemaan. Mietin tässä että voisikohan liittyä jotenkin siihen että on lähes aina aluksi agressiivinen vieraita koiria kohtaan? jos on pakkomielle haistella kerran toisten koirien hajujakin?ja jos toisen koiran näkee ulkona niin niskakarvat pystyssä tuijjottaa eikä suostu millään jatkamaan matkaa....

      • ratican

        Vahva veikkaukseni olisi että on epävarma muiden lajitoveriensa kanssa ja pelkää lähinnä muita koiria. Omalla koirallani ns. "arch enemy" joka on seinänaapurin JÄTTIMÄINEN paimenkoira, haistaa toisen helposti jostain puolen kilometrin päästä ja hirvee vinku/veto/piippaus/rähjä toisen luo ja heti kun törmätään niin niskavillat pystyyn ja hampaat esillä tuijotetaan.

        Kokeile totuttaa muiden koirien kohtaamiseen jos helpottaisi asiaa, ettei tarvii haistelemalla etsiä "paholaista" (:


      • rtytytyiyuiyu

        No voit tehdä niinkuin itse tein eli annoin koiran haistella hajuja kuten normaali koira tekee mutta kun halusin lähteä pois reippaasti niin hihkaisin koiralle iloisesti mennään ja laitoin yhden vaihteen lisää. Sana mennään on merkki koiralle nyt ei haistella vaan mennään..ja voit palkita tästä lelulla tai namilla ja kehu ja innosta.

        Omani oppi tämän hyvin ja jos menin kaupungilla bussiin ja junaasemalle meni kuin virkamies ei hetkeäkään sivulle katsonut kun missio oli ehtiä bussille eli menimme reippaasti koira edellä bussiasemalle..sillä oli siis tehtävä viedä minut reippaasti asemalle. :)

        Oppii eron milloin haistellaan ja milloin mennään..mutta anna siis haistellakin se on normaalia käytöstä ja alueen kartoitusta kuka kulkee tällä alueella..kontaktiharjoittelu ja tehtävien laitto auttaa myös lisäämään koiran ohjattavuutta ja teidän yhteistoimintaa..ja voit kotona tehdä varta vasiten vaikka hakuhommia käskyn kera eli piilota namit ja komenna viereen istumaan ja käsky hae..opettaa myös kontaktia luottamusta yhteistoimintaa ja kurinalaisuutta ja kärsivällisyyttä. :)


      • ytryututyi
        ratican kirjoitti:

        Vahva veikkaukseni olisi että on epävarma muiden lajitoveriensa kanssa ja pelkää lähinnä muita koiria. Omalla koirallani ns. "arch enemy" joka on seinänaapurin JÄTTIMÄINEN paimenkoira, haistaa toisen helposti jostain puolen kilometrin päästä ja hirvee vinku/veto/piippaus/rähjä toisen luo ja heti kun törmätään niin niskavillat pystyyn ja hampaat esillä tuijotetaan.

        Kokeile totuttaa muiden koirien kohtaamiseen jos helpottaisi asiaa, ettei tarvii haistelemalla etsiä "paholaista" (:

        Aloittajalla tuskin on tuonkaltaista käytöstä vaan normaalia koirien sosiaalista toimintaa..


    • Susiuros

      Koirahan elää tietysti nenänsä kautta, joten käytös on kovin koiramaista. Jos koiran päästäisi etenemään ilman taluttajaa niin se todennäköisesti kulkisi nenä maassa koko ajan eikä kävelisi suoraviivaisesti pää pystyssä.

      Sinä olet kuitekin se joka taluttaa ja määrää tahdin, joten voisitko jakaa lenkkinne kahteen osaan:

      Lenkin alkuosa (vaikkapa 15-30 min) mennään pidemmässä hihnassa, koira saa nuuskia ja selvitellä hajuja pitkälti omaan tahtiinsa. Samalla se todennäköisesti, ainakin uros, kusee joka toisen puun ja katulampun juureen.

      Lenkin loppuosa (15-30 min) kuljetaan sinun tahtiisi, jolloin otat koiran selvästi lyhyempään hihnaan ja pidät tahtia yllä. Aluksi koira yrittää vetää sivuun ja pysähdellä mutta jos et anna tähän tilaisuutta niin eihän se muuta voi kuin seurata.

    • _koirankouluttaja

      Koiran haistelu on toivottavaa käytöstä, sitä pitää kannustaa.

      Haistelu antaa koiralle virikkeitä ja se käyttää samalla aivojaan ja kuluttaa energiaansa. Kun koira haistelee, se ei myös juurikaan välitä vastaantulevista koirista, hajut ovat usein mielenkiintoisempia.

      Haistelussa koiran energia kohdistuu oikeaan asiaan ja koira tekee sitä mitä se luontaisesti tekisi. Koiran ei-toivotut käyttäytymismallit vähenevät, mitä enemmän koira haistelee.

      Väittäisin, että koira ei voi haistella "liikaa".

    • rusettirinta

      ^ " Väittäisin, että koira ei voi haistella "liikaa". "

      Normaalin koiran kuuluukin haistella, mutta jatkuva haistelu ei ole normaalia. On epävarmoja koiria, jotka haistelevat kadulla, vaikka kulkisivat aivan keskellä katua. Pakonomainen eteneminen haistamalla on verrattavissa pakonomaiseen kivien, nenäliinojen ym. roskien syömiseen, jota koira jatkaa yli pentu iän. Se on nuoren koiran neuroosi, jota on hyvin vaikea korjata. Aikuistuessaan koira ei enää viitsi työstää niin paljon ja kulkee pää ylhäällä vasta yli kaksi vuotiaana.

    • Kodinvaihtaja

      Minun koirani, 4v, jotain paimenrotua ehkä, muistuttaa eniten pyreneitten paimenkoiraa, on hyvin päättäväinen ja haistelee koko ajan ja pitkään ja hartaasti samaa kohtaakin. Ihan hävettää kun joutuu sen kanssa vain seisoskelemaa pitkin kadunkulmia ja pukea täytyy aina vahvasti kun ei voi liikkua. Kotona sitten seuraa minua ja otetaan päivänikosia yhdessä. Pidän irti hihnasta turvallisilla alueilla, niin päästään joskus kotiinkin takaisin.

    • Anonyymi

      jos omistaja on lauman johtaja niin hän päättää milloin kävellään ja milloin pysähdytään. opeta koira sivulla seuraamaan, pää pystyssä ja maata haistelematta. käytä talutinta jolla koira on hallinnassasi. älä kuitenkaan piikkipantaa. anna harjoituksien välillä koirallesi riittävästi vapaata. käytä komentoja "seuraa" ja "vapaa." vaikuttaa siltä että koirallasi on erinomainen vainu. miksi et harrasta sen kanssa jälkilajeja?

    • Anonyymi

      Jos satut olemaan tupakkamiehiä/naisia niin pilvi tupakansavua koiran kuonoa kohti tekee terää.

      • Anonyymi

        oletko eläinrääkkääjä?


    • Anonyymi

      "paimenkoirani haistelee ulkona taukoamatta maata ja pensaita eikä suostu hetkeäkään kävelemään esimerkiksi nätisti vierellä vaan koko ajan vetää hajujen perään.saan sen enintään pariksi sekunniksi vierelle ja sitten vetää taas kuonon väkisin maahan"

      Et vissiin ole tajunnut että koira on eläin. Ei sen intresseihin kuulu tanssia sinun pillisi mukaan.

    • Anonyymi

      Parempihan sen haistella ja olla kiinnostunut hajuista, kuin lähteä ulos karvat pystyssä ja valmiina rähjäämään jokaiselle vastaan tulevalle koiralle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1641
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1295
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1287
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1263
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1244
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1220
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1156
    Aihe