Valehtelevat poliisihallinnon virkamiehet

812481204810812

http://www.mikkoniskasaari.fi/node/172

"
Lakimuutos tuli voimaan 13.6.2011. Teräasekeskus myi siis sen jälkeenkin, viranomaisten tieten, toista vuotta näitä leikkipyssyjä, eikä se ollut viranomaisille mikään ongelma. Teräasekeskuksen omistaja Sami Raunio kertoo myös soittaneensa kesällä 2011 Pohaan, kysyneensä vaikuttaako lakimuutos starttiaseiden kauppaan, ja saaneensa ylitarkastaja Jussi Kytösaarelta vastauksen, ettei vaikuta: ne ovat edelleen lupavapaita.

Esitutkinnassa Kytösaari kiisti tällaisen neuvon antaneensa. Toisaalta Kytösaari tunnusti kuulustelussa, ettei starttipistooleista ole lakimuutoksen jälkeen uusia ohjeita annettu, joten vanhat ohjeet ovat voimassa. Ohjeiden mukaan kaikki starttiaseet ovat lupavapaita.

Kihlakunnansyyttäjä Mikael Lohse nosti heinäkuussa syytteen, ja asian piti olla esillä Vantaan käräjäoikeudessa 11.11.2013. Hän vaatii Teräasekeskuksen omistajaveljeksille peräti puolentoista vuoden ehdollista vankeutta. Jo haastehakemuksesta oli kuitenkin nähtävissä, että syyttäjällä - ja poliisihallituksella - on ongelmia.

Kaikkein raflaavimmassa, esitutkintaan laatimassa lausunnossaan Pohan ylitarkastaja Reima Pensala väitti heidän ampuneen starttipistoolista muuntamallaan aseella "useita lippaallisia" .380 ACP-luotipatruunoita sarjatulella, jonka nopeudeksi Pensala arvioi, arvaili tai valehteli 800-1000 laukausta minuutissa.

Pensalan väite on epäilyttävä, sillä starttipistooleita ei yleensä tehdä asemetallista, joten ne eivät kestä korkeaa painetta. Tulinopeuskin olisi oudoksuttavan korkea. Toisaalta, video joka todistaisi tuollaisen ammunnan olevan mahdollista Teräasekeskuksen maahantuomalla starttiaseella, helpoin muutostöin, olisi tietysti syyttäjälle kohtalaisen hyvä todiste ainakin siitä, että starttiaseista saa hyvin toimivia ampuma-aseita.

Video puuttui syyttäjä Lohsen kirjallisten todisteiden luettelosta. Pensalan kehumaa videota ei ole myöskään esitutkintapöytäkirjassa. Miksi syyttäjä jättää käyttämättä parhaan todisteensa?

Mikael Lohse jäi sittemmin virkavapaalle, ja 11.11 istunnossa syyttäjänä piti olla kihlakunnansyyttäjä Mikko Sipilä. Oikeudenkäynti kuitenkin peruutettiin lokakuun viimeisenä päivänä, syyttäjän pyynnöstä. Käräjäoikeuden mukaan syyttäjä teettää asiassa lisätutkintaa, eikä uutta istuntopäivää ole määrätty. En tavoittanut Mikko Sipilää ennen tämän blogin julkaisemista, mutta oletettavasti lisätutkinnan kohde on puolustuksen esittämä perin kiusallinen todiste.

Puolustus on toimittanut Vantaan käräjäoikeudelle todisteen, joka osoittaa Pohan hyväksyneen Teräasekeskuksen myymän Retay-merkkisen starttipistoolin lupavapaaksi, heinäkuussa 2011. Siis lakimuutoksen jälkeen. Eräs asiakas oli ollut joko varovainen, tai osannut ennakoida Pohan vilpillisyyden, ja kysynyt oman paikkakuntansa lupapoliisilta, tarvitseeko koirankoulutuspistooli aseluvan. Lupapoliisi oli todennut, ettei tarvitse, mutta varmuuden vuoksi asiaa asiaa oli kysytty myös poliisihallituksesta. Se päätti heinäkuun 2011 lopulla, että "starttiaseet eivät tarvitse lupia". Ei Teräasekeskuksen myymä Retay, eivätkä mitkään starttiaseet.

Miten siis on mahdollista, että samaisen poliisihallituksen virkamiehet alkoivat joulukuussa 2012 väittää samaisten starttipistoolien tarvitsevan luvan, takautuvasti 13.6.2011 lähtien? Ovatko Pohan lukuisia lausuntoja esitellyt ylitarkastaja Reima Pensala ja ne allekirjoituksillaan hyväksyneet asehallinnon entinen päällikkö Heidi Nuoritalo ja nykyinen päällikkö Mika Koponen valehdelleet kautta linjan?

Juttu on vieläkin pahempi. Puolustus on nimennyt asiantuntijatodistajia, ja näiden on tietenkin saatava tutustua syyttäjän materiaaliin, etukäteen, voidakseen siitä lausua. Puolustuksella on ylipäänsä oikeus tutustua kaikkeen syyttäjän aineistoon etukäteen. Kun se ei ole muutoin aineistoa saanut, puolustus jätti käräjäoikeuteen editiovaatimuksen, koskien Pohan ja KRP:n rikoslaboratorion tutkimuksia, kaikkea kuvamateriaalia ja niin edelleen.

Käräjäoikeus on määrännyt aineiston luovutettavaksi, ainakaan 31.10 mennessä puolustus ei saanut mitään vaatimastaan. Ei myöskään videota, jossa Pohan aseinsinöörien kerrotaan ampuvan starttipistoolilla lipaskaupalla ja sarjatulella .380 patruunoita.

Nämä poliisihallituksen yllättävät toimitusvaikeudet, joihin selitystä odottavat puolustuksen lisäksi mielenkiinnolla sekä koko ammuntaa ja metsästystä harrastava, että tämän maan toisinaan kovin kummallista oikeudellista elämää seuraava suuri yleisö, olivat tiettävästi toinen syy peruuttaa istunto.
"

21

804

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ketkuilta luvat

      Virkamiehet ei kyllä valehtele. Teräasekeskukselta vietiin luvat aivan syystä.

      • --------------------

        Lukemattomissa muissa aseliikkeissä on useita vuosia myyty samanlaisia paukkupyssyjä. Miksi yksikään näistä liikkeistä ei joutunut samanlaisen syynäyksen kohteeksi ?

        Kyse siis on / oli todellakin samanlaisista starttipistooleista.

        Fakta on on, että todellisuudessa tässä on vain käynnissä Reima Pesalan oma henkilökohtainen ajojahti Teräasekeskus liikettä kohtaan. Pesala ja kumppanut ovat suoraan valehdelleet yrittäessään saada syyttäjän syyttämään ko. yksityisyrittäjää.


    • asetekniikkaa

      Muissa aseliikkeissä ei olekaan tilattu niihin muutossarjoja.

      • Tuutiitutöötituu.

        Onko tämä faktatieto, vai hevosmiesten tietotoimistosta?


      • ammuskelija.

        Miksei starttipistooliin voisi olla muutossarjaa, jolla sittä saisi ampumakuntoisen aseen. Tämähän ei ole laitonta. Tarvitaan luvallinen piippu, luisti tai mohdollisesti rulla. Kyllä niitä saa myydä lupaa vastaan.
        Tosin en oikein usko tuollaisia muutossarjoja starripistooleihin saatavan, sillä starttiaseen runko on sen verran huonoa metallia, ettei sellaiseen kannata asentaa lujempa osin. Ampumakuntoinen starttari kestäisi aika vähän laukauksia. Jos starttarin runko olisi vahvempi, niin siitä tulisi aika kallis.

        Teräasekeskus on ollut jo pitkään viranomaisten hampaissa ja sen toiminnan keskeyttämiseen on jo kauan haettu tekosyytä. Toivottavasti näyttö ei riitä ja syytteet huomataan täysin kestämättömiksi. Näin voitaisiin alkaa syyttää virkamiehiä virkarikoksista ja saataisiin heidät pois viroistaan. Virkamies on kansan palvelija eikä toisinpäin.


    • hyvä päätös

      Juu ei puliveirareiden pidä saada aseita myydä.

      • afasfasfasfas

        Kyseisen liikkeen myymiin aseisiin ei ole ollut tarjolla mitään helvetin "muutossarjoja".

        Se joka näin väittää, puhuu paskaa.

        Kukaan täysjärkinen ei rupeamaan mitään oikeaa patruunaa aseella joka on tehty kirjaimellisesti "pataraudasta". Se on välittömästi silmillä.

        Ko. liike myi näitä pistooleja hintaan 79 euroa (!!). Siinä on luonnollisesti mukana suomalainen alv.

        Kuvitteletteko te, että aseella jonka sisäänostohinta on alle 50 euroa, siis vähemmän kuin suurimmassa osassa esim. muovikuula-aseista, kestää ampua jotain oikeaa patruunaa ?! Jo pelkkä pyssyn reaalinen hinta kertoo, mistä se on tehty.


      • Stainles steel.
        afasfasfasfas kirjoitti:

        Kyseisen liikkeen myymiin aseisiin ei ole ollut tarjolla mitään helvetin "muutossarjoja".

        Se joka näin väittää, puhuu paskaa.

        Kukaan täysjärkinen ei rupeamaan mitään oikeaa patruunaa aseella joka on tehty kirjaimellisesti "pataraudasta". Se on välittömästi silmillä.

        Ko. liike myi näitä pistooleja hintaan 79 euroa (!!). Siinä on luonnollisesti mukana suomalainen alv.

        Kuvitteletteko te, että aseella jonka sisäänostohinta on alle 50 euroa, siis vähemmän kuin suurimmassa osassa esim. muovikuula-aseista, kestää ampua jotain oikeaa patruunaa ?! Jo pelkkä pyssyn reaalinen hinta kertoo, mistä se on tehty.

        Ampuma aseeseen tarvitaan riittävän lujaa terästä, tai vastaavaa muuta ainetta.

        Sinkki tms. ei kestä sellaista painetta.


    • turhaa vikiset

      Älä viitsi itse puhua paskaa, jos kerran et kestä lupiesi menetystä, niin opettaa se ensikerralla noudattamaan lakia.

    • Jäykkäniskainen

      Syy näihin poliisihallinnon irtiottoihin on Teräasekeskuksen raflaava mainonta ja varsinkin sen videot. Niitä on hallinnossa pidetty epäsopivina.

      Jos ei suostu kumartamaan virkamiehelle, niin virkakoneisto alkaa kyykyttämään.

      Kuka kumartaa seuraavaksi?

    • virkamiehen kertomaa

      Niin joskus (ei suorittava kenttätyö) hallinto osasto näyttäisi ottavan vallan omiin käsiinsä, kuten ampumarata-asioissa ja hallussapitoluvissa, sekä käyttää niissä poliisilain suomaa harkintavaltaa, mutta se onkin mielivaltaa..??

      Esimerkkejä on ollut jo ja näinollen tuntuu, että poliisi "anastaa" vallan tuomioistuimelta ja toteuttaa "ns tuomioita" oman mielensä mukaisesti eri paikkakunnilla eriarvoisesti???

    • oikeus voitti

      Tässä tapauksessa virkavalta oli täysin oikeassa. Puliveivarit vain jäi kiinni veivaamisistaan.

      • Law and Order

        Oikeus ei ole vielä sanonut sanaansa, sitten vasta näkee tuloksen.


      • oder law
        Law and Order kirjoitti:

        Oikeus ei ole vielä sanonut sanaansa, sitten vasta näkee tuloksen.

        Syyttäjän täytyy olla varsinainen ääliö, jos vie jutun oikeuteen asti. Perusteita ei ole ja poliisi on mahdollisesti syyllistynyt valehteluun ja mielivaltaiseen toimintaan. Jos juttu menee oikeuteen asti, on vaara että poliisi saa syytteen virkavirheestä.


    • Wesson Smith

      Homma haisee. Tapaus piti mennä oikeuteen jo viime syksynä, mutta syytteiden tekaisussa tuli ongelmia.

      Nyt Gestapolta on "yllättäen" alkanut kadota tapauksen asiakirjoja...

      http://www.teraasekeskus.com/mainpage.asp

    • vai

      Onko suomi tasavalta jossa eduskunta ja hallitus päättää asioista ja laeista, epäilen ettei ole.

    • tottuus

      Varrotaan nyt uutista joka tulossa asian tiimoilta!!

    • puliveivareita vain

      Katkerat vainoharhaiset ketkut täällä mölyävät. Aiheesta on luvat viety.

    • tottuus

      Kyllä ne uutiset tuloillan on varrotaan nyt rauhassa, posittiviset

    • Uutisia odotellessa
    • kyll

      Vartoillaan ny kai ne uutiset sieltä tulee,positiiviset

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1575
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1414
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1331
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1305
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1258
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1186
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1094
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1082
    Aihe