Koti tai talvimökki Portugalista: Vihanneksia pöytään

portugaliin_talveksi

Olen jo vuosia haaveillut talvimökistä Portugalissa. Vaikka hanke on vasta haaveen tasolla, suunnittelu tyssää tiedon puutteeseen. Monista asioista löytyy tietoa, mutta kasvimaan hoidosta en ole löytänyt tietoa tarpeeksi.
Olen lukenut, että Portugalin talvi on lämpötiloiltaan, kun huono kesä Suomessa. Riittääkö lämpö ja valo avomaalla ympärivuotiseen salaatin, juuresten ym. viljelyyn. Jos ei, voiko kasvihuoneessa kasvattaa vihanneksia ympäri vuoden?

6

268

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Portugalilla on pituutta (etelä-pohjoissuunnassa) noin 850 km ja leveyttä keskimäärin 250 km. Niinpä ilmasto vaihtelee maan eri osissa. Rannikolla on talvella lauhempaa sisämaassa viileämpää. Sisämaassa maan keski- ja koillisosassa sataa lunta ja pakastaa joka talvi. Ilmastoon vaikuttavat luonnollisesti myös pinnanmuodot, korkeammala on viileämpää. Alentejon (Lissabonista etelään) sisämaa on tunnettu yhtäältä kuumista ja kuivista ja kuumista kesistään ja toisaalta kylmistä talvistaan (lämpötila voi laskea useasti nollan tuntumaan). Leudointa seutua on eteläisin maakunta Algarve, jossa lämpötila satunnaisesti saattaa talvella laskea nollan alapuolelle rannikkoalueen ulkopuolella. Pelkästään ilmastosta en nopeasti löytänyt muilla kielillä kuin portugaliksi kattavaa selvitystä, http://pt.wikipedia.org/wiki/Clima_de_Portugal. Keskimääräisiä säätietoja voi tarkastella mm. sivustolta http://www.worldweather.org/003/m003.htm.

      Kaupallista vihannesten viljelyä on mm. Lissabonista pohjoiseen Oestessa eli länneksi kutsutulla alueella. Netistä löytyy muutamia englanninkielisiä puutarhan harrastajien blogeja, esim. http://www.expatfocus.com/c/aid=710/columnists/piglet-in-portugal/growing-fruit-and-vegetables-in-my-urban-garden/. Haku https://www.google.pt/#q=blogs gardening in portugal.

    • Eikös Masseur Azoreilla ja Madeiralla riitä kasvukautta ympäri vuoden? Kuinka monta satoa saadaan näillä saarilla keskimäärin?

      • Kasvavatko Masseur esim. banaanit manner Portugalissa? Onko niiden sato kerran vuodessa?


      • eemeli10_ kirjoitti:

        Kasvavatko Masseur esim. banaanit manner Portugalissa? Onko niiden sato kerran vuodessa?

        Tulkitsin kysyjän viestin siten, että se koski Manner-Portugalia. Niinpä vastaukseni oli se mukainen.

        Minun tietooni ei ole tullut, että banaaneja kasvatettaisiin Manner-Portugalissa, ei ainakaan siinä määrin, että niitä riittäisi myyntiin. EU tukee banaanin viljelyä Kanarian saarilla, Madeiralla ja Azoreilla. Havaintojeni mukaan banaani tuottaa satoa jatkuvasti.

        Madeiralla ja Azoreilla kasvukausi on ympärivuotinen. Keväästä syksyyn voi viljellä enemmän lämpöä vaativia kasveja, talvella vähemmällä lämmöllä toimeentulevia, kuten esim juureksia. Koskaan ei ole pakkasta. Tuulista ja runsaista sateista saattaa olla haittaa.

        Perunasta voidaan Azoreilla saada kolme satoa. Viljakasveista viljellään vain maissia, josta tuotetaan yksi sato. Melonit ja kurpitsat antavat satoa kesän lämpimämpänä aikana, samoin sokerimaissa. Tomaattia ja kurkkua viljellään ympäri vuoden, talvella muovihuoneissa; lämmitys ei ole tarpeen. Kotipuutarhuri saattaa saada satoa tomaateista suojaisella paikalla avomaalla myös talvella.


    • Netissä on useita portugalinkielisiä puutarhalentereita, jotka kertovat mitä kasveja eri kuukausina vuodesta voi kylvää tai istuttaa eri puolilla maata. Ne löytyvät esim. haulla calendario de horta portugal. Käännösohjelmalla selvinnee jotenkuten tekstistä? Seuraavalla sivustolla eräs englanninkielinen viljelijä kertoo kuukausittain kokemuksistaan Algarvessa, http://pigletinportugal.com/tag/growing-vegetables-in-the-algarve/. (Löytyi haulla garden calendar algarve.)

    • portugaliin_talveksi

      Kiitos vastauksista, pitääpä perehtyä noihin linkkeihin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1478
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1022
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      761
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      755
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      707
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      690
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      654
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      70
      628
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      597
    Aihe