Aloittelijalle makro-objekti?

Domi

Elikkä kuten otsikossa tulikin esille niin olen etsimässä ensimmäistä makro-objektia. Kameran on Canon EOS 600D. Tietysti näin alkuun haluaisin mahdollisimman hyvän objektin edulliseen hintaan :) Auttakaahan!

9

177

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Noitahan löytyy noiden kameravalmistajien lisäksi vaikkapa Tamronilta ja Sigmalta jos "alkuperäisen" valmistajan lasit vaikuttavat liian kalliilta.

      Itse lähtisin liikkeelle jostain 100mm luokasta, ainakin 105mm löytyy Sigmalta ja Nikonilta joka ei tosin sovi Canoniin.

      Vähemmillä euroilla voi saada 50mm mutta sen kuvausetäisyys 1:1 kuvattaessa on varsin lyhyt joten kamera pitää viedä lähes kiinni kohteeseen. 105mm antaa hieman enemmän tuota tilaa kameran ja kuvattavan välille joskin vaikka 150mm tai 180 mm antavat vielä enemmän.

      Riippuu myös siitä mitä haluaa kuvata, mitä vikkelämpi kohde sen pidempi polttoväli jos minulta kysytään. Kukkia ja sammaleitahan voi kuvata varsin läheltä kun ne eivät lähde viilettämään tiehensä jonkun lähestyessä mutta vaikka ampiainen tai perhonen antaa helposti tilaa jos joku alkaa tunkeutua heidän reviirilleen.

      Kun lähdet opstamaan ensimmäistä niin muista, paras on hyvän pahin vihollinen eli jos haet parasta saattaa olla ettet saa lopultakaan mitään koska jokaisella meistä se paras vaihtelee. Täällä palstalla monella on pelkkä mielipide vaikka ei ole edes vastaavia laitteita saatikka että olisi niillä enempää kuvannut.

    • dsg

      Tuossa on listattuna suurinpiirtein kaikki Canoniin saatavat macrot.
      Kaikkia makrot on hyviä.

      http://www.cyberphoto.fi/index_fi.php?/pri_objektiivit_fi.php?ArticleIDGroup=&MF=3&subMONTH=999&subMF=999&objtype=43

      Siitä sitten vain valitsemaan sopivaa.

      Lyhyt polttoväli on parempi käsivarakuvaukseen ja sillä pääsee helpommin suuriin suurennuksiin lisälaitteilla.
      Huonoa on lyhyt kuvausetäisyys.

      Pitkäpolttovälisiä kehutaan, mutta ne vaatii aina jalustan (vakaajasta ei juuri hyötyä) ja suurennus rajoittuu käytännössä 1:1:n.
      Hyvää suurempi kuvausetäisyys arkoja hyönteisiä kuvattaessa.

    • 90 mm

      Osta Tamron 90 mm makro. Se on myös hyvä muotokuvaobjektiivi.

    • vehkeilijä

      Nyt meni edelliset vastaajat halpaan ja puhuivat erheellisesti objektiivista. Aloittajahan haluaa siis halvan kohteen makrokuvauksen aloittamiseen. Ilmaisia on esimerkiksi pienet kivet, kasvit ja hyönteiset. Monilta löytyy kotoa myös kaikenlaisia pikkuesineitä makrokuvaamisen objektiksi. Aloittelijalle hyviä makro-objekteja ovat sellaiset, jotka eivät liiku ja silloin voi keskittyä rauhassa kuvaamisen tekniikkaan. Kaikki makrokuvaamisesta kiinnostuneet kuvaavat alkuvaiheessa myös saippuavaahtoa.

      • ei ei näin

        Luettelemasi kohteet ovat kaikki ilmaisia ei edullisia. Oletan sisäpaisti että kyseessä olikin vain aapeen ajatus- tai kirjoitusvirhe.


      • jhgjhfw
        ei ei näin kirjoitti:

        Luettelemasi kohteet ovat kaikki ilmaisia ei edullisia. Oletan sisäpaisti että kyseessä olikin vain aapeen ajatus- tai kirjoitusvirhe.

        Se on sitä chattikieltä, ei jakseta kirjoittaa loppuun.


    • Makropoulos

      Canon EOS 600D on pikkukennoinen kamera, jonka rajauskerroin (engl. crop factor) on 1,6. Jos haluat käyttää makrokakkulaa muuhunkin kuin varsinaiseen makrokuvaukseen, voi 60 mm:n luokkaa oleva polttoväli olla mielekkäämpi kuin tätä pidemmät.

      Täyskennoiseen kannattaisi varmastikin harkita mieluummin jotakin 100–105-millistä, joka toimii paremmin varsinaisessa vakavammassa makrokuvauksessa (ei tarvitse mennä aivan ”kiinni” kohteeseen, valaistus on helpompi järjestellä ja perspektiivivaikutelma on luontevampi). Kroppikennoisessa kamerassa sellainen vain pakkaa olemaan yleiskuvaukseen kuvakulmaltaan aivan liian ahdas.

      Itselläni on kroppikennoinen Nikon D7000 ja olen valinnut siihen makro-obiskaksi (hintasyistäkin) 60-millisen Micro Nikkorin f/2.8. Ei ole ihanteellinen makrokuvaukseen, mutta toimii hienosti yleiskuvauksessa skarppina ja halpiszoomeja valovoimaisempana pikkutelenä, mikseipä jonkinlaisena potrettilasinakin. Canonilta löytyy aivan vastaava.

      Kompromissien taidettahan tämä valokuvaus pakkaa olemaan. Jos myönnytyksiä haluaa välttää viimeiseen saakka, käy homma kovasti kukkaron päälle.

      • riippuu vähän

        Itselläni on Tamron 90mm pikkukennoisessa Pentax K-5 kamerassani (rajauskerroin 1.5) mutta, jos muuta käyttöä ajattelee, niin ottaisin nyt mieluummin 100mm objektiivin, kuin lyhyemmän, niin olisi vieläkin parempi, esim. keikoilla artisteja kuvattaessa.


      • Makropoulos
        riippuu vähän kirjoitti:

        Itselläni on Tamron 90mm pikkukennoisessa Pentax K-5 kamerassani (rajauskerroin 1.5) mutta, jos muuta käyttöä ajattelee, niin ottaisin nyt mieluummin 100mm objektiivin, kuin lyhyemmän, niin olisi vieläkin parempi, esim. keikoilla artisteja kuvattaessa.

        Tuollaisessa käytössä 100- tai 105-millinen varmastikin puoltaa paikkaansa! Minä en juuri kuvaa artisteja enkä ylipäänsäkään keikkaile (tämä foorumikin on Harrastukset-sateenvarjon alla).

        Niinhän se menee, että eri kuvaajien mieluisimmat kuvauskohteet vaihtelevat ja polttoväli tulee valita sen (ja kukkaron!) mukaan.

        Toki minäkin haluaisin (toiseksi) makro-objektiiviksi 105-millisen Nikkorin, jossa on vielä lisämausteena kuvanvakain (VR). Kun valovoimakin on ihan mukavissa lukemissa (f/2.8), olisi siinä mainio keskipitkää tavoitteleva tele yleiskäyttöön ja heikompiin valaistusolosuhteisiin, jos nyt ei ihan lintulinssiksi sentään.

        Arkojen öttiäisten kuvaamiseen – siis todelliseen makrokäyttöön – 105-millinen on useimmiten selvästi parempi kuin 60-millinen. Monet makrospesialistit puhuvat vieläkin pidempien polttovälien puolesta. Hinta tahtoo silloin vain mennä toiselle tuhatluvulle ja runkona on jokin täyskennoinen semipro tai pro.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      262
      2481
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      91
      1977
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      77
      1596
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      157
      1417
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      65
      1244
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1185
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1074
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1066
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      1010
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      901
    Aihe