Mikä koirarotu elää lyhimmän ajan?

karvakorva1

Isoäitini on nyt 77-vuotias ja virkeä ikäisekseen eli asuu omillaan ja tulee hyvin itsekseen toimeen.

Mummo on jo pitkään miettinyt itselleen koiran hankkimista ja haluaisi ns. helpon seurakoiran. Kuitenkin on miettinyt myös omaa kuolevaisuuttaan ja ymmärtää, ettei itsekään ole täällä enää loputtomiin.

Voisitteko kertoa, olisiko jokin koirarotu, josta olisi paijattavaa seuraa, mutta jonka keski-ikä olisi alle keskiarvon? Mummoni ei haluaisi joutua jättämään koiraa muiden hoidettavaksi kuoltuaan ja on siis hyvin realisti tässä suhteessa. Hän ei kuitenkaan haluaisi valmiiksi aikuista koiraa vaan pennun, jonka kanssa viettää alusta loppuun loppuelämänsä.

Anteeksi, jos kysymykseni jo lähtökohtaisesti loukkaa jota kuta, mutta olisin hyvin kiitollinen vastauksistanne.

24

3255

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jännä

      No ryttykuonot useimmiten kuten Shar pei:t, mopsi, enkku bulli... Tosin onhan mummola kattava kukkaro koska lyhin eliniän omaava on myös hinnakas klinikka kuluineen?

      • Anonyymi

        Yleensä suuret rodut ovat lyhytikäisimpiä.


    • McCann

      Irlanninsusikoirahan se on lyhytikäisin, mut ei taida ihan mummolles sopia.

      • Anonyymi

        Ei pidä paikkaansa.


    • Kehottaisin

      mummoasi kyllä harkitsemaan uudelleen sitä kantaansa aikuiseen koiraan. Iäkäs ihminen säästyy paljolta vaivalta, ja pidentää ehkä siten omaakin ikäänsä, kun ottaa jonkun seitsemän-kahdeksan ikäisen pystykorvan tmv. Ne alkaa nimittäin siinä iässä olemaan senverran rauhallisia ja lupsakoita elukoita eikä aiheuta infarktia pelkällä olemassaolollaan.

      Meidän mummu teki noin samoissa ikänumeroissa ja kun eli muutamaa kk:ta vaille satavuotiaaksi, niin ehti silti olla koiratta vielä viimeiset vuodet. Tuo mummon koira muuten eli 17-vuotiaaksi eli jotain kymmenen yhteistä vuotta viettivät nauttien lämmöstä jonka koira toi. Lapsenlapset ja lapsenlapsenlapset hoitivat pääosin koiran liikuttamisen. Mummu oli tyytyväinen kun kävi nuoria vieraita talossa päivittäin monta kertaa ja koira oli tyytyväinen moniin lenkkeilyttäjiinsä.

      • Anonyymi

        Tää oli jotenkin ihana lukea :)


    • Napolinmastiffi

      Napolinmastiffi on muistaakseni lyhytikäisin rotu, mutta se ei varmaankaan ole kovin hyvä koira vanhukselle.

    • Ranskanbulldoggi

      Ranskanbulldoggi elää Kennelliiton jalostustietokannan mukaan keskimäärin 5 vuotta 5 kuukautta. Jos ranskis pysyy terveenä, eikä mitään odottamatonta tapahdu, on keskimääräinen elinikä silloin 10 vuotta 11 kuukautta.
      Monissa koirakirjoissa ranskanbulldoggia suositellaan vanhuksille. Ranskanbulldoggi on ihmisrakas ja hellyydenkipeä seurakoira. Turkkikin on helppohoitoinen. Ranskanbulldogin huono puoli on se, että rotu on melko sairas.

      • karvakorva1

        Kiitos paljon hyvästä vinkistä. Ihan kivalta otukseltahan tuo ranskis näyttää :) Voiko tavallinen tallaaja mitenkään varmistua yksilön terveydestä ennen ostopäätöstä? Jos tutkii kennelliiton sivuilta kasvattajia, niin voiko niihin kaikkiin luottaa, että toimivat eettisesti ja koirien terveys on heille pääasia?


      • karvakorva1 kirjoitti:

        Kiitos paljon hyvästä vinkistä. Ihan kivalta otukseltahan tuo ranskis näyttää :) Voiko tavallinen tallaaja mitenkään varmistua yksilön terveydestä ennen ostopäätöstä? Jos tutkii kennelliiton sivuilta kasvattajia, niin voiko niihin kaikkiin luottaa, että toimivat eettisesti ja koirien terveys on heille pääasia?

        No, eihän valitettavasti nykyisin mihinkään voi varmasti luottaa, mutta katsele tuolta http://www.toydogs.net/rb/. "Ranskis" on varmasti nykyisin pentutehtailijoiden suosituin rotu, joten käytä rekattua kasvattjaa, äläkä vain osta jotain viron tuontikoiraa. Onnea pennun/koiran hankintaan.


      • minit
        karvakorva1 kirjoitti:

        Kiitos paljon hyvästä vinkistä. Ihan kivalta otukseltahan tuo ranskis näyttää :) Voiko tavallinen tallaaja mitenkään varmistua yksilön terveydestä ennen ostopäätöstä? Jos tutkii kennelliiton sivuilta kasvattajia, niin voiko niihin kaikkiin luottaa, että toimivat eettisesti ja koirien terveys on heille pääasia?

        En ottaisi mummulle koiraa,jolla saattaa olla hengitysongelmia,rohisee siis koko ajan.Ei kestä kesän helteitä....valitse mielummin joku terveempi koira,ettei tule koiran sairasteluista mummolle surua ja huolta.On noita kääpiörotuja muitakin,joista valita.


    • HuohToopet

      Voisko mieluummin jokin vanhempi kodinvaihtaja olla oikea ratkaisu..... turha 77-vuotiaan mummon ottaa mitään pentua, liikaa työtä pennussa.

    • ei se ikä kaikki

      Tässä jäi nyt oleellinen pois että missä kunnossa mummo nyt on, koska moni 77 vuotias on vielä täysissä sielun että ruumiin voimissa.
      Otetaan esim. äitini joka täyttää nyt joulukuussa 76 vuotta vielä viimetalvena ajoi moottorikelkalla noin 3500km ja meinaa myös tänä talvena vetää samat kilometrit
      Itse olen 52 ja tuntuu että olen paljon huonommalla hapella kuin äitini.

      • Ei kai?

        Taisit tarkoittaa moottorikelkalla ESLAn "moottorikelkkaa", etkä mitään skidoota tai lynxiä?


      • Anonyymi

        Sama täällä. Olen nyt 70 v, harrastanut oiria 63 vuotta, mutta en voi edes verrata kuntoani hänee,n äitiini, joka vielä 94 ulkoilutti ja teki lenkkejä 5 mäyräkoirani kanssa


    • ei kaikki asu eteläs

      Kyllä se sattuu olemaan Lynx yeti V800 eikä sieltä helpommasta päästä käsitellä
      jos nyt satut vähänkin tuntemaan moottorikelkkoja.
      Meilläpäin kelkka on kyllä sivuuttanut porot kauan aikaa sitten talviliikumisen suhteen löytyy kyllä yksi pulkkaporokin jos sille päälle sattuu.

    • mietin vain että....

      Sovippa mummosi kanssa,että sinä voit ottaa koiran jos tarve on,jos siis sinulla siihen mahdollisuus.Voitte ottaa koiran siis yhdessä,sinä voit sitä myös lenkittää yms.Rotuna kävisi phalene tai papillon,pieni ja helposti hallittava ilopilleri.

    • Anonyymi

      En suosittele koiraa tuossa iässä ja sukua ei voi velvoittaa mummon koiran hoitajaksi. Heillä omakin elämä. Itsekäs mummo jos itseensä vaan ajattelee ja koirakin kärsii, kun pitää töpötellä mummon tahtiin, ja kuunnella jatkuvaa höpötystä.

      • Anonyymi

        hyi häpeä.


    • Anonyymi

      Vanha ketju, mutta olipa hölmö kommentti viimeisin. Koirahan ei todellakaan kärsi vanhuksen seurana olosta vaan aivan päinvastoin! Kunhan siis rotu valitaan oikein, eli seurakoirarotu, jos vanhus ei ole enää niin hyvässä kunnossa, että jaksaisi monta pitkää lenkkiä ym. aktivointia koiran kanssa päivittäin.

      Mikä sen parempaa koiran elämää olisikaan kuin olla eläkeläisen seurana? Eläkeläisellä on koiralle paljon aikaa, eli koira ei joudu olemaan pitkiä työpäiviä yksin kotona. Koira pääsee luultavasti ulos useammin kuin nuoremman ihmisen kanssa, vaikka ne lenkit eivät pitkiä tai kovatempoisia olisikaan. Koira kuitenkin rakastaa tassutella hiljakseen ja nuuhkia tienvarsia rauhassa. Koira saa paljon huomiota, hellyyttä ja sille jutellaan, eikä vain tiuskita ja äyskitä käskyjä pari kertaa päivässä. Mitä enemmän koiralle puhuu sitä enemmän se ymmärtää, tiedätkös.

      Oma rotuni, kääpiösnautseri, esimerkiksi on erittäin sopeutuvainen, eli sopii niin aktiivisen ihmisen harrastuskumppaniksi (kunhan omistaja ei yritä suu viivana suorittaa, vaan osaa suhtautua huumorilla, jollei ihan aina joka lajissa olla parhaita) kuin eläkeläiselle seurakoiraksi ja ulkoilukaveriksi. Nämä ovat aina innolla lähdössä tekemään ja touhuamaan, mutta eivät mene sekaisin ja ala paloitella kalusteita, vaikka joutuisivat joskus viettämään viikon kuumeisen omistajan kainalossa sohvalla tai muusta syystä jäisi aktivointi välillä vähemmälle.

      Monilla ihmisillä on sellainen harhaluulo, että ihan jokainen koira tarvitsisi jatkuvaa puuhaa ja harrastamista. Seurakoiralle riittää oikein hyvin tavallinen elämä, jossa se saa olla mukana omistajansa arjessa, pääsee ulkoilemaan säännöllisesti ja sillä on muutama lelu sekä luita järsittävänä. Koira kaipaa ensisijaisesti rakkautta, läsnäoloa ja turvaa, toissijaisesti harrastuksissa ravaamista -poislukien tietenkin työkoirarodut, joille tekeminen on tärkeää ja sitä pitää niille järjestää. Tuskin kukaan vanhus kuitenkaan haluaakaan mitään belgianpaimenkoiraa, vaan varmastikin juuri jonkun pienen seurakoiran kaveriksi ja "ulos pakottajaksi".

      Itse aion ainakin olla "itsekäs vanhus" ja pitää koiraa niin kauan kuin suinkin voimia riittää. Siinä olisi lääke vanhusten yksinäisyyteen, kun ymmärrettäisiin alkaa tukea vanhojen ihmisten lemmikinpitoa.

    • Anonyymi

      Miksei koira voi vaihtaa kotia kun mummosi ei enää koiraa pysty hoitamaan? Koirat on sopeutuvaisia ja kyllä ne ainakin yhden kodinvaihdon kestää. Ehdottaisin mummollesi perhoskoiraa.

    • Anonyymi

      näin se on et pieni seurakoira sopii mummoillekkin, luin tarkemmin ja tuli mieleen vaan isot koirat, korjasin nyt käsitystäni

    • Anonyymi

      Berninpaimenkoirat elävät 6-8 vuotta, itsellä ollu 5 joista vanhin sinnitteli 10 v ja 7 kk ikään.

      Somia keskikokoisia,fiksuja ja lempeitä voisivat vaikka sopia iäkkäämmälleki ainaki omissa tutuissa oli eräs 85 v pappa jolla oli berni mutta lonkkamurtuman takia joutui luopumaan siitä suurella surulla :(

      • Anonyymi

        Nuori berni nyppäisee mummon samantien kumoon kyn jotain kivaa näkee, saa mummo lonkkamurtuman ja voi menettää liikuntakykynsä.ä jos henkiin edes jää.

        Pikkukoira, phalene/ papillon, ei vedä liikaa.Sopii mulloille, ulkoilukaveriksi.Se voi muuttaa sukulaiselle, vaikka kaupunkiin jos mummo ei enää hoitaa jaksa.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      58
      4377
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2219
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1734
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1478
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      24
      1402
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1278
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1205
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe