vauvan kakkaamattomuus...

Kakkajutut

Paljon olen kuullut juttuja, että vauvoilla saattaa helposti olla viikon tai jopa kahden viikon taukoja kakkaamisesta, mutta vastaani ei ole tullut keskusteluja, että tauko olisi tosta kahdestakin viikosta enemmän. Meidän reilu 4kk ikäinen neiti ei ole nyt reiluun kahteen viikkoon kakannut ja alkaa jo huolestuttamaan! Syö pääsääntöisesti rintamaitoa ja nyt toista viikkoa maistellaan luumusosetta. Perunalla aloitin, mutta vaihdoin aika pian luumusoseeseen, kun oli tuossa vaiheessa jo viikko vierähtänyt kakkaamisesta ja pelkäsin, ettei peruna ainakaan edistä suolen toimintaa. Lisäksi olen antanut mallasuutetta ja vettä olen myös hörpytellyt. Pissaa tulee onneksi todella paljon, mutta kakasta ei tietoakaan. Kovasti piereskelee kyllä ja pahanhajuisia onkin! Luulisi, että tässä vaiheessa alkaisi neidin olo olemaan kovinkin tukala, mutta yllättävän hyväntuulinen tyttö on ja päivisin etenkin menee ihan hyvin. Öisin sen sijaan on alkanut itkemään usein tissillä ja tuntuu, että itkee just mahanväänteitä. :( Neuvolaan olen soitellut ja lääkäri arvioi huomenna annetaanko pienoisperäruiske kakan saamiseksi. Onko kellään vastaavia kokemuksia?

9

1382

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kakkajuttuja prööt

      Vähän isomman lapsen kanssa on, mutta ei vauvan. 2-vuotias lapsi rupesi kakkaamaan itselleen liian harvoin ja kakka oli sitten hirveän kovaa ja läpimitaltaan hurjan kokoista. Sitä yritettiin vääntää useampanakin päivänä ennen kuin se tuli. Tilanne pääsi niin pahaksi, että lapsi oksensi ponnistaessaan. Ilmeisesti se ponnistamisen paine sai mahan sisällön nousemaan takaisin ja näytti hurjalta, kun sitä tuli sekä suusta että nenän kautta. Ei kakkaa tietenkään vaan mitä lapsi nyt olikin viimeksi syönyt/juonut.

      Kotoa löytyi onneksi Microlax-pienoisperäruiskeita, joita olin hankkinut kaiken varalta kun ummetus näytti jatkuvan. Olihan se ollut sellaista kovaa ja hankalaa vääntämistä jo pitempään, mutta meni yhtäkkiä sitten ihan oksentamiseksi. Tuo sattui ilta-aikaan ja soitin puhelinlääkärille neuvoa kysyäkseni. Hän kehotti laittamaan Microlaxin ja odottamaan sen vaikutusajan. Jouduin laittamaan itse asiassa kaksi ennen kuin suoli toimi noin tunnin kuluessa. Microlaxin sanotaan vaikuttavan 5-15 minuutissa.

      Vein lapsen lääkäriin ja mitään vikaa ei löytynyt. Katsottiin että ruokavaliokin on kunnossa. Keliakia- ja laktoosi-intoleranssikoe olivat negatiiviset. Kehotettiin vain antamaan aamuisin Levolacia tai Duphalacia, jotka lisäävät suolen sisältöä ja pehmentävät sitä laiskistamatta kuitenkaan suolta pidemmässäkään käytössä. Ja jos ei muu auta niin sitten Microlaxia ettei tilanne mene oksentamiseen saakka ja tule lapselle ulostamiskammoa.

      Terveysaseman lääkäri konsultoi asiasta Lastenklinikan lääkäriä, jolta tuli sitten meille kotiin paperi. Hän totesi että näyttö mallasuutteiden tehosta ummetuksen hoidossa on olematon. Microlax ja Levolac/Duphalac sopivat tarvittaessa myös pidempiaikaiseen käyttöön (oisin kuin terveyskeskuslääkäri oli meille sanonut) eivätkä ne laiskista suolta. Verikokeista ei ole paljoa iloa ummetuksen selvittelyssä. Että näin täällä.

      Duphalacia on sitten annettu ja toimiihan tuo maha. Ilman sitä kuitenkin huonosti. Microlaxeja ei ole enää tarvittu.

      Teillä on vielä noin pieni lapsi, että en tiedä voiko hoitaa samalla tavalla. En ainakaan uskalla ohjeistaa siitä mitään. Eiköhän se lääkäri osaa kertoa sitten jotakin. Toivottavasti tilanteenne selviää :)

    • gdf

      Meillä lapsen kakka vauvana oli tiukkaa ja siihen käytettiin mallasuutetta (saa apteekista) maitoon sekoitettuna. Johan lähti joka kerta. Se ainakin toimi meillä joka kerta.

      Vähän isompana sitten luumusosetta,mutta onneksi kasvaessaan kakka on luistanut hyvin

    • Hoookki

      Ei teillä varmasti mitään hätää ole, kun tyttö on ihan hyväntuulinen pääosin kuitenkin. Ei se poikkeuksellista ole, että on noin pitkä tauko. Varmasti johtuu juuri tuosta kiinteiden aloittamisesta. Se on muuten huvittavaa, että meillä esellewn nykyaikanakin hoetaan sitä perunaa vauvan ensimmäiseksi ruoaksi. Useassa muussa maassa kun suosituksissa erikseen mainitaan, että ei perunaa ennen yhden vuoden ikää, kun se on niin kovin huonosti sulavaa. :)

      • Hoookki

        Esellewn = edelleen


    • syö myös

      itse kunnon annos luumua,jospa auttais tissimaidon muodossa siten myös vauvaa.

    • Kakkajutut

      Kainalokakatkin voi näköjään olla näitä äitiyden iloja, kun niitä viimein pääsi tänään pesemään! :D
      Aamulla soitti neuvolantäti ja kehotti hakemaan apteekista Duphalackia ja jos ei se auttaisi, kehotti laittamaan pienoisperäruiskeen. Neiti aamulla ähki ja puhki ja viimeinkin oli vaippa täynnä tavaraa. Meillä näytti aika huonosti toimivan tuo luumusose ja mallasuute. Mutta onneksi ei tarvinnut sen enempää lääkitä, vaan tuli lopulta normaalisti ja onneksi vielä löysänä. Nyt neiti nukkuu todella pitkiä päikkyjä ulkona, kun kertyi varmaan hänellekin univelkaa masuvaivojen takia. Viime yönäkin itki kahteen asti ja yöt on olleet jo pidempään levottomia vatsanväänteiden vuoksi. :/ Jospa noi yötkin nyt taas rauhoittuu. :)

      • vähän myöhemmin

        Olisiko muuten mahdollista jättää ne kiinteät vielä hetkeksi? Vauvan suolisto kypsyy esimerkiksi nelikuisesta viisikuiseksi jo huimasti ja vatsa voisi toimia paremmin, jos siirtäisitte hieman aloitusta. :)


    • ravinto.
      • aegtio

        Haloo, aloittajan vauva on nelikuinen, eikä ole vielä saanut viljoja. Viljat aloitetaan noin viisikuisena. Ap itse voi tietysti välttää ummetusta aiheuttavia ruoka-aineita, jos vauva reagoi niihin rintamaidon kautta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      2112
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      172
      1639
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      155
      1557
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1358
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      50
      1332
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      287
      1182
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      135
      1069
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1033
    9. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1032
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      54
      892
    Aihe