Kepulainen moraali !

"Keskustalainen Merja Ailus nousi Kuntien eläkevakuutuksen johtoon Markku Kauppisen (kesk.) jouduttua eroamaan vaalirahoituskohun takia. Ailusta vastassa Kuntien eläkevakuutuksen johtoon oli sitoutumaton Kevan varatoimitusjohtaja Timo Viherkenttä, joka on entinen valtiovarainministeriön budjettipäällikkö. Iltalehden mukaan "Ailusta on vaikea osoittaa Viherkenttää pätevämmäksi".

Hesari uutisoi:

Kevan tulisi kilpailuttaa yli 30 000 euron arvoiset hankinnat, mutta vaadittu raja ei ylittynyt vaihtoautojärjestelyn jälkeen. Toimitusjohtaja Merja Ailus ei kommentoi asiaa.

Kevan toimitusjohtaja Merja Ailus myi oman käytetyn autonsa päiväksi työnantajalleen kesällä 2011, ilmenee Helsingin Sanomien selvityksestä. Myynti liittyy järjestelyyn, jossa Ailus sai työsuhdeautokseen avomallisen BMW:n tavallista nopeammalla aikataululla.

Professori Tomi Voutilainen epäilee, että kuntien ja valtion eläkkeitä hoitava Keva kiersi järjestelyllä hankintalakia. Itä-Suomen yliopiston professori on erikoistunut hankintalain soveltamiseen.

Avoauton hankintaprosessi käynnistyi keväällä 2011, kun 2009 aloittanut toimitusjohtaja Ailus päätti ottaa hänelle luvatun autoedun käyttöön. Keva pyysi tarjouksia kolmelta BMW-myyjältä. Ailuksen tuolloin omistama Mercedes-Benz oli osana tarjouspyyntöä eli Keva edellytti sen ottamista vaihdossa.

Halvimman tarjouksen teki Veljekset Laakkonen neljässä päivässä. BMW 118i Cabrion perushinta oli 38 700 euroa, mutta Ailuksen siihen toivomat erilaiset varusteet nostivat hinnan 46 000 euroon.

Laakkosen antaman tarjouksen mukaan avoauto varustettiin muun muassa nahkaisella urheiluohjauspyörällä, ilmastointiautomatiikalla, metallivärillä sekä Boston Beige -värisillä nahkapenkeillä. Erikoisvaruste oli myös auton muuttaminen tupakointiin sopivaksi tupakkaversioksi.

Professori Voutilaisen mukaan julkista valtaa käyttävän Kevan pitää kilpailuttaa julkisesti yli 30 000 euron arvoiset hankinnat. Keva ei kuitenkaan tehnyt näin, kun se osti toimitusjohtajalleen avoauton.

Kevan sisäisten asiakirjojen mukaan autosta maksettu rahasumma laski alle 30 000 euron seuraavalla tavalla:

Merja Ailus myi omistamansa käytetyn Mercedes-Benzin Kevalle ensin 16 600 eurolla juhannuksen alla 16. kesäkuuta 2011. Keva maksoi autosta Ailukselle 9 426 euroa ja auton rahoittaneelle Pohjola Pankille 7 147 euroa.

Keva ehti olla Mercedeksen omistajana seuraavaan päivään eli 17.6. saakka, jolloin Veljekset Laakkonen sai sen vaihdossa Ailuksen uuteen työsuhdeautoon. Kun alkuperäisestä avo-BMW:n hinnasta vähennettiin 16 600 euroa, putosi rahasuoritus 29 465 euroon eli alle kilpailuttamista vaativan 30 000 euron kynnysarvon.

Professori Voutilainen sanoo, että hankintalaissa ratkaisevaa on kuitenkin kokonaisvastikkeen määrä. Hänen mukaansa avoauton osto olisi pitänyt kilpailuttaa julkisesti, koska hankinnan arvo oli 46 000 euroa.

Vastikkeena annettu vaihtoauto ja rahasuoritus pitää siis laskea yhteen.

Voutilaisen mukaan näyttää siltä, että järjestelyllä on kierretty hankintalakia.

"Laissa muistutetaan erikseen, että hankintaa ei saa jakaa eriin, osittaa tai laskea poikkeuksellisin menetelmin tämän lain säännösten soveltamisen välttämiseksi", Voutilainen sanoo.

Kevan toimitusjohtaja Ailus sai avoauton käyttöönsä nopeammin kuin hankintalakia soveltamalla, sillä laissa on pitkät määräajat. Erikoisvarusteltujen avoautojen toimitusajat ovat pitkiä.

Ailus sai avomallisen BMW 118i:n auton käyttöönsä juhannuksen alla 17. 6. 2011.

Helsingin Sanomat pyysi maanantaina Merja Ailukselta kommentteja siihen, miksi Keva ei näytä noudattaneen hankintalakia. Ailus ilmoitti viestintäjohtajansa välityksellä, ettei hänellä ole aikaa antaa kommentteja.

18

158

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • miten on?

      Panisitko Merjaa jos antaisi?

    • Huono diili

      Mersua ei kannattaisi vaihtaa bemariin.

    • ruokamarkkinat

      Söit lounaan minkä hinta pitää sisällään kuutiometrejä puuta, vettä tuhansia litroja, ajokilometrejä ym. liikevaihtoa ja näiden alihankkijoiden liikevaihtoa. Tämän hinta on 40 vuotta työtä. Hinta ei ole yksinomaan lounaan hinta, hinta on kaikkea muutakin minkä maksat muissa asioissa. Ei ihmiset turhan takia tee työtä 40 vuotta. Työn koituksena on tienata rahaa, että saa syödä lounaan ja työtä on kaikenlaista mitä ihmiset keksivät rahan tienaamiseen nurmikon leikkaamisesta puhelimien valmistamiseen. Kaikki tämä yhsen lounaan takia päivässä.

      Ihmiset eivät ymmärrä kokonaisuuksia. Suomessa kotitalouksien päivittäiskaupasta noin 14 - 15 mrd eurosta elintarvikkeet noin 13 mrd euroa. Lounaan hinta ei ole yksinomaan yksittäisen lounaan hinta.

    • suomituote

      Intialainen valitsee 480 euron puhelimen ja 1,60 euron leivän väliltä leivän. Yhdysvaltalainen valitsee 10 dollarin kultakolikon ja euron hampurilaisen välitä hampurilaisen.

      Intialaiselle ei ole hyötyä puhelimesta rahan hankintakeinona. Suomalainen käyttää puhelinta päivittäin asioiden hoitamiseen. Suomalainen valitsee puhelimen, koska puhelimella voi kysyä missä milloinkin jaetaan leipää. Yhden leivän sijasta saat muovipussillisen leipää tai jos on velkaa ja maksut rästissä niin puhelimen voi myydä.

    • ruokakuponki

      Suomessa voit vaihtaa elintarvikkeita melkein yhden suhde yhteen autokaupan 15 mrd ja asunto-osakekauppan 11 mrd kanssa. Jos säästät elintarvikekaupassa yhteensä 23 mrd euroa puolet niin voit ostaa ruoalla asunnon. Tarkoittaa, että annat asunnon myyjälle puolet ruoasta mitä ostat kaupasta esim. kuukaudessa maksat leipää, kinkkua, maitoa. Miksi ihmiset eivät käy kauppaa ruoalla?

      • liikevoitot

        Kuinka moni ottaisi maksuksi esim. 300 euron arvosta ruokaa? Jossakin päin maailmaa laihduttajille maksetaan kultaa kiloa kohden. Jotkut ovat hoksanneet, että ruoka on arvokkaampaa mitä kulta ja ovat valmiitta maksamaan kultaa ihmisille jotka laihduttavat toisin sanoen vähentävät ruoan kulutusta. Nämä kullan maksajat ostavat ylijäämä ruoan ja myyvät hyvään hintaan.


    • guguyuuy

      kaikki kevan spostiin mielipidettä asioista.

    • kasvunpaikka

      Venäjällä on kaikki valmiiksi rakennettu. Venäläiset eivät päässeet mukkaan jälleenrakentamiseen 1940 luvun jälkeen eikä talous ole tämän takia kasvanut. Venäläiset tipahtivat kuoppaan ja ovat olleet kuopassa 1940 luvulta alkaen. USAn talous on kasvanut armeijan takia ja kasvaa lisää.

      Kiina on kasvattanut taloutta rakentamalla ympäristöä valtavilla tyhjillä kaupungeilla. Tarkoituksena on siirtää maaseudulta noin 300 milj ihmistä kaupunkeihin. Venäjä on elänyt pysähtyneisyyden aikaa. Asevarustelu kylmänsodan aikana kasvatti Venäjän taloutta, mutta siitä on kauan ja aseet ovat ruostuneet. Venäjä on aloittanut uudestaan aseiden valmistamisen. USAn talous kasvoi Iranin sodan aikana tuhansilla miljardeilla dollareilla.

      Norjassa talouskasvua haetaan öljyvarantojen rahastoimisella. Norja on rahastoinut öljyvaroista suurimman osan. Tarkoittaa, että rahaa on nostettu pankista arvioidun öljyvarannon arvosta. Suomessa talouskasvua rakennetaan eläkelläisten, opiskelijoiden ja maaahanmuuttajien varaan (palvelurakenne). Sosiaaliturva on Suomessa jo 45 mrd euroa

      Saksan talouskavu perustuu luoton antamiseen ulkomaailmalle. Saksa kirjoittaa velkakirjan missä takaa velallisen velkapääoman ja tämän jälkeen Saksa nostaa pankista velkakirjan arvosta rahaa omaan käyttöön. Sama periaate mitä Suomessa autokauppa. Autakauppa antaa luottoa ostajalle ja nostaa summan pankista itselleen velkasopimuksen arvosta.

      • neuvoton

        Mitenkäs se kajaanin talouskasvun laita on, nousemaan vai laskemaan päin?
        Talvivaaran osakkeet, kannattaako nyt ostaa vai myydä?
        Muita vinkkejä hyvään talouden pitoon?
        Auton osto, onko nyt oikea aika hankkia?
        Asunto vai mikä paras sijoitus?
        Huonekaluissa umpipuu vai lastulevy?
        Pirkka vai rainbow?


      • vinkvink
        neuvoton kirjoitti:

        Mitenkäs se kajaanin talouskasvun laita on, nousemaan vai laskemaan päin?
        Talvivaaran osakkeet, kannattaako nyt ostaa vai myydä?
        Muita vinkkejä hyvään talouden pitoon?
        Auton osto, onko nyt oikea aika hankkia?
        Asunto vai mikä paras sijoitus?
        Huonekaluissa umpipuu vai lastulevy?
        Pirkka vai rainbow?

        Myy autosi kevan toimarille kepulaiselle Merja Ailukselle !


    • mulle-mulle-mulle

      Merja teki hyvän tilin kun möi oman autonsa itse johtamalleen puulaakille.
      Tästä koplaamisesta jo toinen kepulainen Kauko Juhantalokin olisi kateellinen.

    • kauppa se kannattaa

      Nyt kauppaamaan KEVAlle kaikki vanhoja autojaan.
      Maksavat niistä ihan mukavasti.

    • Yleinen ilmiö

      Me tavalliset tallaajat ihmettelemme miksi juuri ne menevät toisten kukkaroille, joilla luulis itselläkin olevan varaa kustantaa omat menonsa. Olen seurannut ammattini vuoksi eri yhteisöjen virkamiehiä, heillä on todella suuri kynnys ottaa esille omaa henkilökohtaista rahapussia .He ovat yksinkertaisesti tottuneet siihen että joku toinen maksaa. Eihän ole muutoin selitettävissä, mitenkä tunnettukin virkamies menettää kasvonsa mitättömien summien takia.

    • onon

      on

    • lestadiolainen penna

      lestadiolainen pennanen

    • persu pennanen

      persu pennanen

    • NO JOPA

      TAAS SE SIPILÄ KERKES!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      67
      2073
    2. SINÄ nainen hyvin läheltä

      Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
      Ikävä
      80
      1435
    3. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      87
      1408
    4. 52
      1273
    5. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      160
      1032
    6. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      71
      1019
    7. Siis ei ole edes mahdollista

      että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
      Ikävä
      44
      940
    8. J-miehelle

      haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
      Ikävä
      58
      908
    9. Minä en luota sinuun yhtään nainen

      ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
      Ikävä
      41
      901
    10. Martina kauniina lehtihaastattelussa

      Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      183
      893
    Aihe