Päiväunista

Neuvoja

Eli meillä 1v3 kk tyttö joka ei meinaa nykyään millään nukahtaa päiväunille.
Nukkuu omassa sängyssä, omassa huoneessa.
Välillä saattaa pyöriä puolitoistatuntiakin ennen kuin nukahtaa.
Kuinka pitkään olisi sopiva aika antaa tytön pyöriä sängyssä ? Pitäisikö jo tunnin kuluttua ottaa pois jos ei ole nukahtanut?
Harmittaa kun näen kuitenkin että hän tarvitsee vielä päiväunet, jos ne jäävät väliin niin on koko ilta yhtä väsymys kitinää!
Olen myös yrittänyt ottaa päiväunille viereeni, mutta se menee vain leikkimiseksi
(on aina tottunut nukahtamaan yksin)
Ollaan joka aamu vähintään 1,5 tuntia ulkona ettei ulkoilman puutteesta ainakaan johdu ettei nukuta.
Olen myös yrittänyt että päikkärit alkaisivat vasta klo 14, mutta sitten on ihan turha yrittää laittaa tyttöä klo 21 nukkumaan illalla..

11

144

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • gjjj

   Monelta teillä herätään aamulla? Tuleeko aamuherämisen ja päikkäreiden välille riittävästi valvomista? Mutta heti tähän sanon myös sen, että kyseessä voi olla vain jokin vaihe ja päiväunille nukahtaminen helpottuu jo pian.

  • myemarii

   Meillä on ollut samankaltaista ongelmaa ja lopulta ratkaisin asian sillä että nukahtaa myöhemmin päiksyille mutta en anna nukkua kauaa(30-45min) että saan illalla lapsen ajoissa nukkumaan ja silti jaksaa ilman suuria kitinöitä. Kun asiasta omalle äidilleni valitin n iin sain kuulla olleeni samanlainen ja päiväunet on kohdaltani loppunut jo 1v ja 7kk iässä..

   • huolestunut th

    Hyvänen aika! 1 v 7 kk iässä?!

    Johan Mannerheimin lastensuojeluliittokin kertoo lapsiperheisiin ilmaiseksi jaettavissa oppaissaan, että lapsi tarvitsee hermostonsa kehittymisen takia päiväunet viiteen ikävuoteen saakka!

    Vaarannatte lastenne kehityksen kun jätätte heiltä liian aikaisin päiväunet pois!


   • Ja mä olen lääkäri
    huolestunut th kirjoitti:

    Hyvänen aika! 1 v 7 kk iässä?!

    Johan Mannerheimin lastensuojeluliittokin kertoo lapsiperheisiin ilmaiseksi jaettavissa oppaissaan, että lapsi tarvitsee hermostonsa kehittymisen takia päiväunet viiteen ikävuoteen saakka!

    Vaarannatte lastenne kehityksen kun jätätte heiltä liian aikaisin päiväunet pois!

    No, et ainakaan ole ihan oikea terveydenhoitaja, jos et vielä ymmärrä, että lasten unentarve on yksilöllinen ja jotkut lapset nukkuvat niin pitkät yöunet, ettei heillä ole tarvetta päiväunille.


  • ...

   Eikö lapsi tule pois sängystä, jollei häntä nukuta? Jos hän nukkuu häkkisängyssä on aivan ajan kysymys, koska hän tulee sieltä pää edeltä lattialle. Itse en pitäisi vartista kauempaa lasta sängyssä, jollei hän nukahda.

   • h4sgha

    Meillei kumpikaan lapsista ole kyllä pyrkinyt pois sängystä, jostain ihme syystä, ilman "lupaa". Meillä on ollut semmoinen noin puolisen tuntia rajana, että saa hakea unta, mutta jos ei uni tule siinä ajassa, haen pois. Yleensä se siinä noin puolessa tunnissa kuulee jo äänestä rauhoittuuko vai onko ihan vauhti päällä pölinää vielä. Tosin tuo meidän pienimmäinen on jo 2v ja nyt välillä jää päikkäreitä pois, jos on nukuttu aamulla n. 9 asti.


  • ....

   Yritä laittaa nukkumaan aikasemmin päiväunet. Mitä myöhemmin päiväunet, sitä myöhemmin menee nukkuu, ei väsytä lasta. Ruokailut tiettyyn aikaan (ja ulkoilukin)

   • kahden äiti

    Omilla lapsillani ovat jokapäiväiset päiväunet jääneet pois n. 1,5-2vuotiaana; pojalla myöhemmin ja tytöllä aiemmin.

    Jos tyttö (nyt 2v.) on tarpeeksi väsynyt, niin hän ottaa nykyään oman tyynynsä ja kapuaa meidän tai omaan sänkyyn ja menee nukkumaan. Erikseen en nukkumaan "laita" tai "vie".

    Toki molemmilla oli alkuun kitinää ja kätinää, kun illalla olisi sitten väsyttänyt kovastikin. Yleensä lapsi on silloin mennyt aiemmin yöunille.

    Kotona ei siis useinkaan päikkäreitä nukuta, mutta jos vaikka autolla lähdetään liikkeelle, niin lähes poikkeuksetta pienet unet maistuvat ;)

    Yöunet ovat olleet molemmilla noin 21-07. Joskus viikonloppuisin saattavat nukkua jopa kahdeksaan :)


  • yksilöllistä kai..

   Kuulostaa tosiaan hurjalta tuo, että 1v7kk jää päikyt pois. Kun meillä ainakin nukuttiin puolitoistavuotiaaksi saakka kahdet päikyt. (yöunet n. 21-07 ja päikyt n.10.30-12 ja n.16-17.30 aikaan). Vasta tosiaan 1v6kk iässä jaksoi olla noin 5h hyvin hereilllä ja siirryttiin yksiin päikkyihin. Sama lapsi täytti juuri 3v ja jättänyt nyt parin kuukaden aikana päikyt pois. Selvästi ei enää tarvi niitä. Nukkuu hyvin 11h yössä. Eli en myöskään ymmärrä 4-5 v. pakkopäikkyjä.

   • no tosiaan

    yksilöllistä kun täällä siirryttiin vuoden ikäisenä yksiin päiväuniin(joka lapsen kohdalla) ja tämä kuopus(ikää nyt 1v 6 kk) ei ole nukkunut kuin tunnin päiväunet.Ollut koko pienen ikänsä vähäuninen päivällä.


   • yksilöllinen juttu

    Yksilöllistä se on. Meillä siirryttiin tasan vuoden iässä yksiin päiväuniin ja nekin jäivät pois noin 2,5-vuotiaana. Tyttö nukkua hiukan vaihtelevasti 12-14 tunnin yöunia ja jaksaa hyvin 10-12 pituiset päivät osoittamatta väsymisen merkkejä kuin vasta illalla nukkumaanmenon aikoihin.

    Joskus mummolassa yrittävät nukuttaa hänet päiväunille ja jos se joskus harvoin rankan ulkoilun jälkeen onnistuu, niin maksavat siitä sitten sillä, että lasta ei nukuta yhtään illalla vaan sitten keikutaan yli puoliyön. Joten ei tosiaan tarvitse enää niitä päiväunia. Ikää on nyt 3 vuotta.

    Jos lapsi on aikaisin alkuillasta hirveän kiukkuinen ja väsyneen oloinen, niin silloin varmaan tarvitsee vielä päiväunensa, mutta jos koko päivä menee sujuvasti ilman väsymyksen oireita ja siitä johtuvaa kiukuttelua, niin turhahan sitä lasta on väkisin yrittää nukuttaa. Nukkuu sitten paremmin yönsä kun on oikeasti uninen :) Maalaisjärkeä voi käyttää tässäkin asiassa ;)


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kamala onnettomuus

   Miten tällaiset mönkijäonnettomuudet yleensä tapahtuu? Liikaa vauhtia? Saako mönkijöillä ajaa lasten kanssa ja ilman kyp
   Suomussalmi
   155
   7157
  2. Mönkijäpnnettomuus

   Harmillinen homma. https://www.hs.fi/suomi/art-2000010557170.html
   Suomussalmi
   34
   1915
  3. Tietäisitpä miten haluaisin sinut kohdata

   Vaikka vaan katsella ohimennen. Voisitko telepaattisesti lähettää viestiä, - löytyisikö kohtauspaikkaa?
   Ikävä
   63
   1326
  4. Tilitoimisto!!!

   Mikä tilitoimisto jäi kiinni rikoksesta Rovaniemellä?
   Rovaniemi
   26
   1325
  5. Milloin oot nähnyt kaivattusi

   ensimmäistä kertaa?
   Ikävä
   55
   965
  6. Kerro kaivatustasi jotakin mukavaa.

   Itse aloitan: hyvännäköinen ja ahkera ❤️‍🔥
   Ikävä
   66
   909
  7. Missä päin suomea kaivattusi asustelee?

   Oma kaivattuni (mies(J) asuu Uudenmaan läänissä.
   Ikävä
   49
   827
  8. Oon pahoillani sun puolesta

   kun olit muuttunut niin paljon ulkoisesti. Ja huonompaan suuntaan. Koeta pärjätä. Naiselle mieheltä vuosien takaa
   Ikävä
   38
   774
  9. Tiesitkös nainen että mulla on paljon vientiä?!

   Sänkyseuraa riittää, valinnan vaikeus.
   Ikävä
   85
   749
  10. Tikanmäen vastaus Haavistolle

   Aika erikoinen puolustautuminen valtuuston puheenjohtajalla kaupunkilaisen kirjoitukseen. Haavisto ihmetteli niitä tunn
   Pyhäjärvi
   95
   708
  Aihe