Madeira ja Azorit

Kempperi

Voiko joku noilla saarilla käynyt valottaa hieman tarkemmin, millä tavoin nuo kaksi kohdetta eroavat toisistaan? Olen lukenut yhtä ja toista juttua, enimmäkseen positiivista kuitenkin! Lähinnä pinnanmuodot, luonnon erot, ravintolat sekä ilmasto-olot kiinnostavat meitä. Kummassa paikassa on parempi lomafiilis? Voikohan paikan fiilistä aina edes pukea sanoiksi, no ainakin voi yrittää. Millainen oli fiilis, kun saavuit Azoreille tai Madeiralle? Ensimmäisen päivän vaikutelma kertoo itselleni todella paljon, oli kohde mikä hyvänsä. Hintataso on noissa kohteissa varmasti lähes sama.

22

767

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Oma näkemys

      Minun mielestäni:
      - pinnanmuodot: Madeiralla selkeästi suuremmat korkeuserot, Azoreilla (Sao Miguel tässä ja loppukommenteissa) korkeuserot pienemmät, mutta maisemallisesti komeita paikkoja löytyy myös täältä ja tulivuorien kraaterit komeita (kunhan ei satu sumua)

      - luonnon erot: Korkeuseroista ja vanhoista istutuksista johtuvia, Madeiralla enemmän muualta tuotuja kasveja ja puita sekä ympäri vuoden löytyvää kukkaloistoa, Azoreilla hienoa hortensioiden kukkiessa ja kuumat lähteet erikoisuutena

      - ravintolat: Madeiralla laidasta laitaan ja paljon turisteille kelvollisia paikkoja, A:n Ponta Delgadassa ravintolassa enemmän paikallisten käyttämiä ja tyylisiä, hieman haasteita löytää hyvää turistipaikkaa tai illalla pizzeriaa tvs. (riippuu siis kumpaa hakee turistien vai paikallisen väen paikkaa, makukysymys)

      - ilmasto-olot: A hieman viileämpi ja sateen todennäköisyys suurempi, talvella Madeiralla myös lyhyet sadekuurot tyypillisiä. kummassakin voi sattua joskus sateisia päiviä enemmän. Talvikaudella Assa usein sumua ja samoin Mssä vuorilla, ainakin aamupäivällä.

      - lomafiilis, Mlla parempi, PD hieman suppea paikka, mutta kummassakin juju löytyy saaria kiertämällä näköalapaikoilta ja luontokohteista, patikoijilla omat himonsa. Funchalissa voi viettää viikon loman lähtemättä mihinkään ulkopuolelle, mutta PDssä tulisi aika pitäksi minulle.

      - kun saavuit: Mlla selkeästi parempi (1. kerta vanhaan aikaa, kun lentokenttä oli vielä lyhyt ja serpentiinitietä mentiin kaupunkiin), PDssä lentokentän ja hotellin väliin sattuneet murjut pelästyttivät alkuun että mihin sitä on tullut lähdettyä. Kummassakin on tehty tähän päivään menessä uudistuksia ja varsinkin Mlla on maantiet meneet totaalisesti uusiksi, toki SMlla on tullut uusia teitä idän suuntaan nopeuttamaan siirtymiä. Huom kuitenkin, että parhaat näköalapaikat löytyvät vanhojen teiden varsilta ja suomalainen autokuski saa omat fiiliksensä Madeiran vanhoilla kapeilla serpentiiniteillä kuin myös uudemmissa pitkissä tunneleissa.

      - PD lienee hieman edukkaampi kuin Funchal, jälkimmäisessä se korreloi vahvasti käyttääkö paikallisten suosimia palveluita vai turisteille suunnattuja. Vanhat nähtävyydet ja museot yleensä edukkaita tai ilmaisia, uudet taas turistihinnoittelulla, eli lipun hinna omaa luokkaansa, esim. Madeira Story Center.

    • On ilahduttavaa, että aloittajan kysymys matkailupalstoilla nousee esiin aina silloin tällöin. Se kertonee Azoreiden tunnettavuuden lisääntymisestä matkailukohteena. Jos mennään ajassa kymmenisen vuotta taaksepäin, kysymys tuskin heräsi, sillä niin tuntematon Azorit matkakohteena silloin oli. Madeiralla on näet vuosikymmenien perinteet merkittävänä ryhmämatkaohteena, Azoreilla vastaavaa historiaa on viitisentoista vuotta.

      Madeiralla matkailun osuus kansatuotteesta on noin 30 prosenttia, Azoreilla viitisen prosenttia, eli samaa luokkaa kuin kalastuksen. Azoreilla maidon, maitotuotteiden ja lihan tuotanto vastaa suoraan tai välillisesti noin 50 prosenttia saariryhmän kansantuotteesta. Madeiraa, etenkin Funchalia, voidaan kenties kuvata hienostuneeksi kaupunkiserkuksi, Azoreita rustiikkiseksi maalaisserkuksi. Kun Azoreilla matkailu on nuorta ja sen paino taloudessa on melko vaatimaton, Azorit ovat säilyneet autenttisena. Toisin kuin Madeiralla, Azoreilla voi tuskin mitään taloudellista toimintaa rakentaa pelkästään turistien varaan. Kun Madeiralla vuositasolla käy noin miljoona ulkomaista ja kotimaista turistia, on Azoreiden kohdalla vastaava luku runsaat 300 000, joista noin 70 prosentin matka suuntautuu saariyryhmän suurimmalle saarelle São Miguelille. Kummissakin luvuissa lienee hieman ilmaa, sillä niistä ei voida erotella puhtaasti turistimatkalla olevia työ- ym. matkalaisista. Molemmat tilastot perustuvat hotelliyöpymisiin.

      Azorit ovat yhdeksästä saaresta koostunut saariryhmä, jossa kolmea keskistä saarta ja läntisiä saaria lukuunottamatta saarien väliset etäisyyden ovat pitkät, lyhyimmillänkin kahdeksisen kymmentä kilometriä. Vähäinen rikkaus on siten hajautunut yhdeksälle saarelle, joissa asuu kaiken kaikkiaan 247 000 henkeä. Madeira koostuu neljästä saaresta, joista kaksi on asuttua. Saariryhmän väkiluku 275 000, Funchalin noin 100 000. Ponta Delgadan keskustan alueella asukkaita on 30 000, koko kunnassa 67 000. Näiden lukujen valossa on aivan selvää, että Funchaliin on keskittynyt huomattavasti enemmän rikkautta kuin Ponta Delgadaan, joka näyttää huomattavasti vaatimattomammalta.

      Madeiran kansantutote on korkeampi kuin Azoreiden, mutta Madeiralla on saman verraan (runsaat 6 mrd euroa) velkaa. Azoreilla vastaava, virallisesti ilmoitettu luku, on parisenkymmentä prosenttia.

      Azoreilla maisema on laajalti kumpuilevaa lehmänlaidunta kekomaisine nyppylöineen, joista kauan sitten purkautui tuliperäisiä aineita. Omaleimaisinta Azoreille on elävä tuliperäisyys kuumine lähteineen. Kun Madeira syntyi paljon aikaisemmin, siellä ei vastaavia ilmiöitä enää ole. Azorit ovat myös erinomainen alue nähdä valaita, etenkin kesäaikaan, sillä saariryhmä sijoitsee monien valaslajien vaellusreitillä. Azoreiden, etenkin São Miguelin tunnettavuus surffauskohtteena on nopeasti lisääntymässä, kiitos kansainvälisten kilpailujen. Erilaisia muita aktiviteetteja vaeltamisen lisäksi on tarjolla melkoinen määrä.

      Vaikka Azoreiden pinnanmuodot keskimäärin ovat leppeämmät kuin Madeiran, sijiatsee Portugalin korkein kohta kuitenkin saariryhmässä Picon saarella (2351 m). São Miguelin korkein huippu on Pico da Vara (1103 m) saaren koillisosassa. Noin 30 prosentista Azoreiden kasvilajeista on kotoperäisiä. Madeiralla on suojeltu noin 15 ha alkuperäistä laakeripuumetsää (laurissilva), São Miguelilla vastaava suojelualue on huomattavasti vaatimattomampi.

      • "matkanj-suunnitt"

        Suomesta Azoriteillä matkailu on nuorehkoa, (ei montaa vuosikymmentä vuotta järjestettyjä matkoja) mutta on siellä muut lomailleet josinmäärin 100-150 vuotta.
        Hispania aloitti matkat jo 1980- ja AurinkoM. Eli ei siellä suomea puhuta:)


      • "tilastotieteilijä"

        Mausser: Nykyiset tilastot 2012-13
        Madeira: Palvelut ja matkailu työllistää suuren osan väestöä ja
        saaren tuloista 60 % tulee turismista. Maanviljely n. 30 %. Hotelleja on rakennettu jatkuvasti lisää, turismin merkitys on kasvanut voimakkaasti 15 vuodessa mm. uuden kentän, markkinoinnin ym. ansiosta.

        Azorit: Turismin tuloja saadaan n. 10-15 % välille mikä on hitaassa kasvussa.


      • "tilastotieteilijä" kirjoitti:

        Mausser: Nykyiset tilastot 2012-13
        Madeira: Palvelut ja matkailu työllistää suuren osan väestöä ja
        saaren tuloista 60 % tulee turismista. Maanviljely n. 30 %. Hotelleja on rakennettu jatkuvasti lisää, turismin merkitys on kasvanut voimakkaasti 15 vuodessa mm. uuden kentän, markkinoinnin ym. ansiosta.

        Azorit: Turismin tuloja saadaan n. 10-15 % välille mikä on hitaassa kasvussa.

        Kerro lähteesi Azorien kohdalta Tietosi ei pidä yhtä sen kanssa mitä meillä täällä Azoreilla aiheesta kerrotaan. Vuodesta 2007 lähtien yöpymisten määrä on laskenut, samoin per huonetta kohti saatava tulo. Vuosi 2013 oli kohtalainen. Meillä on täällä useita hotelleja (5-6 kpl) suljettuina ympäri vuoden.


      • "matkanj-suunnitt" kirjoitti:

        Suomesta Azoriteillä matkailu on nuorehkoa, (ei montaa vuosikymmentä vuotta järjestettyjä matkoja) mutta on siellä muut lomailleet josinmäärin 100-150 vuotta.
        Hispania aloitti matkat jo 1980- ja AurinkoM. Eli ei siellä suomea puhuta:)

        Ryhmämatkailu Azoreille on parhaan tietoni mukaan varsin nuorta ja alkoi Suomesta 2000-luvun puolella, minulla ollut muistissa luku 2005, muista Pohjoismaista muutamia vuosia aikaisemmin.

        Suomalaisia Azoreille ovat tuoneet Hispania, Aurinkomatkat kaksi kokoanaista kautta ja Lomamatkat yhden kauden. Vuonna 2014 ryhmämatkoja Suomesta Ponta Delgadaan tekee tietääkseni vain Lomamatkat.

        Omatoimimatkailijoita Azoreille on toki käynyt pitkään.


      • kansantaloutta
        masseur kirjoitti:

        Kerro lähteesi Azorien kohdalta Tietosi ei pidä yhtä sen kanssa mitä meillä täällä Azoreilla aiheesta kerrotaan. Vuodesta 2007 lähtien yöpymisten määrä on laskenut, samoin per huonetta kohti saatava tulo. Vuosi 2013 oli kohtalainen. Meillä on täällä useita hotelleja (5-6 kpl) suljettuina ympäri vuoden.

        Ilmeisesti Te näette/ajattelette turismin tuoton kokonaisuutena aivan tai ainakin liian kapeasti. Aivan hyvin tuo puolentusinaa hotellia suljettuna voi olla suljettuna sen vaikutus on olematon. Se on vain 1-2 % luokkaa. Yöpymisten määrän väheneminen ei tarkoita lainkaan matkailijan Madeiralle jättämän keskimääräisen € laskemista.
        Puhumattakaan lainkaan Turismin prosenttiaalisen tulomäärän kavenemisesta.

        Palvelut ja matkailu työllistää suuren osan väestöä ja
        saaren tuloista 60 % tulee turismista. Se ei tarkoita lainkaan sitä, että turismi välttämättä suoranaisesti työllistäisi 60 %, mutta konaisuudessan se tu sen tuloista.

        Silti suljetustakin hotelleista kustannukset tilastoituu matkailun tuloiksi. (Mikro ja Makrotalouden perusteet. :) )


      • talouslaskentaa
        kansantaloutta kirjoitti:

        Ilmeisesti Te näette/ajattelette turismin tuoton kokonaisuutena aivan tai ainakin liian kapeasti. Aivan hyvin tuo puolentusinaa hotellia suljettuna voi olla suljettuna sen vaikutus on olematon. Se on vain 1-2 % luokkaa. Yöpymisten määrän väheneminen ei tarkoita lainkaan matkailijan Madeiralle jättämän keskimääräisen € laskemista.
        Puhumattakaan lainkaan Turismin prosenttiaalisen tulomäärän kavenemisesta.

        Palvelut ja matkailu työllistää suuren osan väestöä ja
        saaren tuloista 60 % tulee turismista. Se ei tarkoita lainkaan sitä, että turismi välttämättä suoranaisesti työllistäisi 60 %, mutta konaisuudessan se tu sen tuloista.

        Silti suljetustakin hotelleista kustannukset tilastoituu matkailun tuloiksi. (Mikro ja Makrotalouden perusteet. :) )

        Sao Miguelin saarella n. 40 hotellia (hotels.com haku) , jos niistä on 5 suljettu, niin se on enemmän kuin 2%.
        Huone tai punkkapaikat voi olla suhteessa jotain muuta, liian työläs alkaa laskemaan niiden mukaan...


      • voi ei pyhä yksinker

        Azoreilla voi tuskin mitään taloudellista toimintaa rakentaa pelkästään turistien varaan.


        Hyvänen aika mitä pötyä tuo on??

        Ei kai matkailu ole jokin sosiaalitoimi?


      • matk.alan ahmatti
        masseur kirjoitti:

        Ryhmämatkailu Azoreille on parhaan tietoni mukaan varsin nuorta ja alkoi Suomesta 2000-luvun puolella, minulla ollut muistissa luku 2005, muista Pohjoismaista muutamia vuosia aikaisemmin.

        Suomalaisia Azoreille ovat tuoneet Hispania, Aurinkomatkat kaksi kokoanaista kautta ja Lomamatkat yhden kauden. Vuonna 2014 ryhmämatkoja Suomesta Ponta Delgadaan tekee tietääkseni vain Lomamatkat.

        Omatoimimatkailijoita Azoreille on toki käynyt pitkään.

        Kuulo vai luulopuheiden mukaan?


      • kansantaloutta
        talouslaskentaa kirjoitti:

        Sao Miguelin saarella n. 40 hotellia (hotels.com haku) , jos niistä on 5 suljettu, niin se on enemmän kuin 2%.
        Huone tai punkkapaikat voi olla suhteessa jotain muuta, liian työläs alkaa laskemaan niiden mukaan...

        Kolme asiaa joihin pitää panostaa ovat: markkinointi, markkinointi ja markkinointi.


        Anteeksi tarkotin Madeiraa. Totta on, kuten totesit että yritystaloudessa ja kansantalous laskennassa on tosiaan hiukan enemmän "liikkuvia osia"
        kuin prosenttilaskussa:) Siellä Azoreillakin yöpymisistä vain 5 % vähentynyt. Ja oleellista ei on liikevaihto ( vaikka se ei sielläkään ole juuri lasken).
        (en kyllä luota edes tämän asiantuntijaamme enää juurikaan) Tärkeintä on kate eli Tulot – panokset eli kustannukset = saatu palkkio.
        Se pitää olla terveellä pohjalla pidemmän päälle. Tietoisesti kauppaa tehdään usein hetkellisesti negatiivisella tuloksella.

        Jos ei näiden saarien hotelleja saada myytyä paremmin, se on kyllä markkinoinnin vika, vasta vain pieni osa on niistä potentiaalisista turisteista saavutettu. Suuri osa on saaresta kiinostuneista ihmisistä edelleen hukassa. Segmentoinit on markkinoinnissa nyt pielessä. Hispania matkatoimisto kaatui osaamattomuuteen niin markkinoinnissa, rahoituksen hoidossa,asikaspalvelussa. Lisäksi myöskin lakien noudattaminen oli heille haasteellista. (tämä yksi pieni asia) Onhan asialla ollut AM jo useita vuosia. Suomalaisethan on saarilla edeelleen pieni vähemmistö. Eikä saaret ole saavuttaneet suosiota vielä meidän eläkeläistenkään talvehtimispaikaksi.
        Tusinamatkailijat menee kanarialle. Kokeneita, vaativia matkailijoita, varakkaita ikääntyneitä ihmisiä sinne on valmiita matkustamaan ympäri maailmaa. Ei vain britit jotka siellä on kulkeneet ja jotka ovat edustettuna enemmistönä 1800-luvullakin.

        Mutta nykyinen hotellikapasiteetti saattaa kyllä olla niin suuri, että sitä ei välttämättä ole kannattavaa enää lisätä. Lisäksi Madeira ei tällämenolla ole enää entisensä. Nykyiset ”hotellit” kyllä saadaan myytyä.

        Madeiralla turismi alkoi jo 1700 luvulla.

        Markkinointi vaatii kovasti työtä ja verkostoitumista. Pieni esimerkki on Matkailumessut tässä kuussa Helsingissä.
        Siellä on myyjiä näytteilleasettajia ympäri maailmaa. Toivotaan hyvää menestystä Portugalin (Madeiran ja Azoriten)
        kaupalle ja menekin edistämiselle.

        PS. mutta on meiltä on moni käynyt jo Saarilla vaikka ei ole käynyt edes kaikissa Pohjoismaissa.

        Yritystaloutta ja kansainvälistä markkinointia.


      • Kerran_azoreilla
        voi ei pyhä yksinker kirjoitti:

        Azoreilla voi tuskin mitään taloudellista toimintaa rakentaa pelkästään turistien varaan.


        Hyvänen aika mitä pötyä tuo on??

        Ei kai matkailu ole jokin sosiaalitoimi?

        Olen jostain lukenut, että Portugalin valtio rajoittaa Azoreiden (Sao Miguelin) turismia tarkoituksellisesti. Tämä tuskin koskee omatoimimatkailijoita, mutta ryhmämatkailua ei nähtävästi haluta Madeiran mittoihin.

        Luonto onkin säilynyt "koskemattomana", jopa niin, että peruspalvelutkin monessa mielenkiintoisessa kohteessa joko puuttuvat tai sitten on jokin siirrettävä vaunu, josta voi ostaa virvokkeita...


      • jokapaikanmatkaaja
        Kerran_azoreilla kirjoitti:

        Olen jostain lukenut, että Portugalin valtio rajoittaa Azoreiden (Sao Miguelin) turismia tarkoituksellisesti. Tämä tuskin koskee omatoimimatkailijoita, mutta ryhmämatkailua ei nähtävästi haluta Madeiran mittoihin.

        Luonto onkin säilynyt "koskemattomana", jopa niin, että peruspalvelutkin monessa mielenkiintoisessa kohteessa joko puuttuvat tai sitten on jokin siirrettävä vaunu, josta voi ostaa virvokkeita...

        Tuo luonnon "koskemattomuus" Azoreilla..., kun siellä kävin, kerrottiin että saaren kaikki makea vesi on saastunut,koska karjankasvattajat syytävät "niityillensä"suuria määriä lannoitteita (yli tarpeen ja lupien) ,myös turkoosi ja vihreä järvi saavat värinsä leväsaasteesta ja sammakonkudulta se vesi kyllä näyttikin.Miten lienee, masseur voisi varmaankin valaista asiaa .Niin ja opas varoitti lähtemästä yksin vaeltamaan,koska lehmiä vartioivat koirat ovat puolivillejä ja arvaamattomia, miten tämän asian laita on?
        Matkastani on kymmenisen vuotta aikaa.


      • Niitä on
        jokapaikanmatkaaja kirjoitti:

        Tuo luonnon "koskemattomuus" Azoreilla..., kun siellä kävin, kerrottiin että saaren kaikki makea vesi on saastunut,koska karjankasvattajat syytävät "niityillensä"suuria määriä lannoitteita (yli tarpeen ja lupien) ,myös turkoosi ja vihreä järvi saavat värinsä leväsaasteesta ja sammakonkudulta se vesi kyllä näyttikin.Miten lienee, masseur voisi varmaankin valaista asiaa .Niin ja opas varoitti lähtemästä yksin vaeltamaan,koska lehmiä vartioivat koirat ovat puolivillejä ja arvaamattomia, miten tämän asian laita on?
        Matkastani on kymmenisen vuotta aikaa.

        Juu lehmiä ja "miinoja" riittää...


    • Jakoa edelliseen:

      Ponta Delgadaan voidaan lentokentältä kulkea eri kautta hotellien sijainnista riippuen. Länsiosan hotelleihin voidaan tulla vaatimattoman asuntoalueen läpi. Mistään murjuista sentään ei ole kyse, vaikka joukkoon yksittäisiä rapistuneita taloja mahtuukin. Itäosan hotelleihin ajetaan pitkin kehätietä, jonka varrella on pitkälti lehmänlaidunta asutuksen lisäksi.

      Keskivertomatkailijalle, jolta kysyjä vaikuttaa tekstin perusteella, Madeira on todennäköisesti helpompi kohde. Autenttisuutta tavoittelevalle, rauhalllisesta maalaiselämästä pitävälle ja alkuperäistä kulttuuria hakevalle Azorit saattavat antaa enemmän. Molemmat ovat erinomaisia luontokohteita. Molemmissa on myös museoita, toisin pieniä, mutta monesti mielenkiintoisia. Pinnamuodoista ja useasta muusta aiheesta saa erinomaisen käsityksen Youtubeen tallennetujen videoiden välityksellä.

      Kerron Azoreista kotisivuillani ja Suomi24:n Azorit palstalla.

      • "matemaatikko"

        Keskiarvo ja keskiverto ovat kaksi eriasia. Puhut keskivertomatkaajasta.
        Tarkoitat kuitenkin keskimääräistä matkaajaa.


    • tarkennus

      Madeiran Laurisilva metsä on laajudeltaan 15000 ha, josta 12000 ha on suojelualuetta.

    • Ei tunnu enää missää

      Siinämäärin niissä on eroa, että kummassakin kannattaa käydä.
      Jos ette ole kovin kokenut matkailija niin suosittelen ensin Madeiraa.
      Noihin kysymyksiinne löydätte vastauksia netistä.

      Olen käynyt viisi kertaa Madeiralla mutta vain kerran Azoriteilla.
      Hispanian mentyä konkurssiin Azoriteille meiltä on enää harvoja
      matkanjärjestäjiä. Omatoimisestikkin siellä pärjää, ottamalla vain lennon ja hotellit.
      Portugalissa tulee ainakin yksi koneen vaihto, mutta se ei liene ongelma.

      • Kentällä asumista

        Vaihtoajat eivät ole kovin sujuvia...
        Pari päivää toiseen suuntaan mennessä Lissabonissa voisi olla hyvä vaihtoehto.


      • 210 € hengeltä
        Kentällä asumista kirjoitti:

        Vaihtoajat eivät ole kovin sujuvia...
        Pari päivää toiseen suuntaan mennessä Lissabonissa voisi olla hyvä vaihtoehto.

        14 vuorokautta suorat lennot Funchaliin, ei kodeiden vaihtoa.

        5.1.2014 08:15 AY1373
        19.1.2014 13:00 AY1374


      • Lue ajatuksella
        210 € hengeltä kirjoitti:

        14 vuorokautta suorat lennot Funchaliin, ei kodeiden vaihtoa.

        5.1.2014 08:15 AY1373
        19.1.2014 13:00 AY1374

        Se edellinen tarkoitti koneen vaihtoa Azoreille/PD mennessä, ei Madeiralle...


    • TAPilla

      http://www.travellink.fi/start


      1 Aikuinen
      Lento
      Meno: 12 tammi 2014
      05:25 su Helsinki-Vantaa (HEL), Suomi
      08:30 su Lisboa (LIS), Portugali
      09:25 su Lisboa (LIS), Portugali
      11:15 su Horta (HOR), Portugali
      13:35 su Horta (HOR), Portugali
      15:15 su Nordela (PDL), Portugali
      Paluu: 19 tammi 2014
      10:20 su Nordela (PDL), Portugali
      13:30 su Lisboa (LIS), Portugali
      22:00 su Lisboa (LIS), Portugali
      04:40 ma Helsinki-Vantaa (HEL), Suomi

      n. 500 € ei paha, Sinne vaan jos niin mieli tekee!

      "Tapilla"

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4499
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2229
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1754
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1488
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1423
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1288
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe