Vinkkejä minijärkkärin hankinnasta?

Kameraa vailla

Mikä olisi hyvä minijärkkäri? Ja mitä ominaisuuksia kannattaisi kamerassa arvostaa? Kuvaan paljon lapsia, joten liikkuvan kuvan laadukas kuvaaminen olisi plussaa sekä nopea tarkennus. Minulla on pokkari (Canon Ixus), jonka kuvanlaatu on aika huono. Varsinkin jos valoa on yhtään heikommin, kuvat ovat huonoja ja tarkennus tosi hidasta. Haluaisin parempia kuvia ja pieni kuvaamisen opiskelukaan ei haittaisi. Kameran pienuus on kuitenkin plussaa, jotta voisi kantaa hyvin mukana lasten kanssa. Videoominaisuus tulisi olla myös. Budjetti voisi olla max. 4n. 400 e.

Näitä olen harkinnut:
Nikon 1 S1
Samsung NX1000
Olympus Pen E-PL3

Ominaisuuksia on valtavasti enkä tiedä, mitä kannattaisi painottaa. ISO? Kennon koko? Pikseleiden määrä?

Olisin tosi kiitollinen vinkeistä!

9

743

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Et kertonut millä tavoin ne nykyisen kameran antamat kuvat ovat huonoja joten siltä osin on vaikeaa ottaa kantaa.

      Mihin aiot noita kuvia käyttää ratkaisee mikä on paras ja vaatimaton budjettisikin saattaa rajoittaa hankintaa. En tiedä noiden mainitsemiesi kameroiden hintoja mutta Digikuvan mukaan tuo Nikon maksaa 450€, nuo muut ovatkin näköjään vanhempaa mallia joten tuossa lehdessä on hieman eri mallit joiden hinnat ovat vähän ylempänä.

      Nettiin ja kymppikuviksi ja jopa A4 kuviin riittänee noiden jokaisen laatu jos opit niitä käyttämään. Kuvaaja nimittäin pilaa paljon enemmän kuvia kuin kamra itse. kamera useimmiten tekee mitä käsketään vaikka miten hassua.

      Noista jokaiselle löytynee puolustajansa mutta harva pystyy kokemuksesta lausumaan jotain jokaisesta, toisaalta täältä löytyy tyyppejä jotka tietävät kaikesta kaiken mutta heitä ei kannata uskoa koska oikeasti tuollaista tietoa ei löydy mistään.

      Kuvan laatuun vaikuttaa käytetyn objektiivin piirtokyky ja kontrastin toisto, siihen vaikuttavat kennon ominaisuudet, sen dynamiikka, erottelu (pikselimäärä) ja kohina eri ISO arvoilla. Noihin ainakin kannattaa kiinnittää huomiota.

      Lue nettiarvosteluja joita löydät kun kirjoitat kameran tyypin kuukelin hakukenttään. Löydät jokaisesta useampia arvosteluja tosin yleensä Lontoon murteella.

      Onnea valintaan!

    • Nexisti

      Lisäisin tuohon listaasi vielä yhden vaihtoehdon:

      SONY NEX-F3 white 18-55 KIT Rajalasta 249 €

    • kätevin ratkaisu

      Suosittelen hyvää laajan zoomalueen pokkaria. Käytännössä sama kuvanlaatu kuin mikrojärkkäreillä ilman pelleilyä irto-objektiivien kanssa.

    • Lumix

      Lumix G5 ja 14-45 zoomi. Hinta 440 verkkokauppa.com

    • Kameraa vailla

      Mikä voisi olla esimerkki laajan zoomalueen pokkarista? Googlailin vaihtoehtoja, mutta menee pää pyörälle, kun tietoa ei ole riittävästi. Ominaisuudet menee usein ristiin eikä tiedä, mikä on lopulta tärkeää. Muutama muukin vaihtoehto osui netissä silmään, joita kehuttiin:

      SONY SLT-A37 18-55 KIT - lienee pieni järkkäri ja vanha malli, mutta voisi ehkä olla hyvä vaihtoehto

      Sony NEX-3N -> mahtaako toi SONY NEX-F3 olla parempi?

      Jossain keskustelussa minijärkkärin etsijä oli päätynyt ostamaan Olympus XZ-2 iHS pokkarin. Ilmeisesti tuottaa hyviä kuvia ja on koon puolesta kätevämpi. Mutta mahtaako minijärkkäri kuitenkin olla parempi?

      Kuvien laadulla tarkoitan siis yleisesti sitä, että Ixus vääristää mielestäni värejä, salaman kanssa varsinkin kuvat ovat usein ylivaloitettuja, liikkuvaa kuvaa kuvatessa tulee tosi epätarkkoja kuvia, jne. Kamera on n. 6 vuotta vanha, joten ehkä uudemmmat vastaavat on laadukkaampia.

      • Nexisti

        Ilmeisesti pitäsi olla kamera jolla saa hyviä kuvia heikossa valossa niin kyllä kameran sensorikoko on silloin avainasemassa: priorisoisin nuo vaihtoehdot näin. 1)APS-C sensori ;Samsung NX1000 tai esim Sonyn NEX 3F tai joku muuvastaava
        2) mikro 4/3 sensorit:Olyn Pen E PL 3 tai Panan joku vastaava malli
        3) 1 tuuman sensorit :Nikon 1 S1 tai Sonyn DSC-RX100 ja 4) viimeiseksi pokkarit (1/1,7 tuuman sensorit)


      • Porkkari + jäkkäri

        Ominaisuudet menevät todellakin ristiin: on vaikeaa ellei mahdotonta rakentaa pokkariin objektiivi, jossa on sekä suuri valovoima että laaja zoomausalue. Toisen onnistumiseksi on toisesta tingittävä. (Jos hinnasta ei tarvitse tinkiä, päästään vähemmin rajoituksin.)

        Mikä sitten on itse kullekin tärkeää? Minä arvostan pokkarissa ehdottomasti enemmän valovoimaisuutta kuin yletöntä zoomausvaraa. Käsivarakuvaus pokkarin pitkillä polttoväleillä on enemmän tai vähemmän arpapeliä ja minun pokkarikuvauskohteeni kaipaavat ulottuvaa laajakulmapäätä enemmän kuin telemillejä.

        Pokkarini on Canon PowerShot S100 (noin 1½ vuotta sitten ostettu). Taitaa olla jo poistumaan päin tai poistunut markkinoilta, tilalla S110 ja S120. Olen omaani hyvin tyytyväinen. Zoomausvara on ”vain” 5 × (kinovastaavuus 24–120 mm), mutta piisaa minulle mainiosti.

        Toisaalta minulla kyllä on pitkien polttovälien tarpeisiin kroppikennoinen järkkäri (ei mini-) ja lasitavaraa 300 mm:iin (kinovast. 450 mm) saakka.

        Jos ensisijainen kuvauskohde on lapset, ei pitkille polttoväleille liene juurikaan tarvetta.

        Kunnon pokkareiden ominaisuudet riittävät varmasti hyvinkin pitkälle lapsia kuvattaessa. Liikkuvien lasten kuvaamisessa voi tulla ongelmia, jotka ratkeaisivat järkkärillä paremmin. Pokkarin laukaisuviive on oleellisesti pidempi. Kun laukaisinta painaa, kamera reagoi painallukseen vasta hetken kuluttua – jolloin tilanne on usein jo ohi! Järkkäreissä tämä kiusa on selvästi vähäisempi.


    • kätevin ratkaisu

      Vaihtoehtona vaikkapa Panasonic Lumix DMC-FZ200, polttovälikerroin 24, valovoima koko alueella f2.8. Suunnilleen vastaavia ovat esimerkiksi Canon PowerShot SX50 ja Nikon Coolpix P510.

      • Porkkari + jäkkäri

        Bridge- eli superzoom-kamera? Mikäpäs siinä – järkkärin koko ja pokkarin kyvyt, noin kärjistetysti. Eri kameratyyppien huonot puolet koottu onnistuneesti yhteen vai sveitsiläinen linkkuveitsi, jolla voi tehdä mitä tahansa mutta ei mitään oikein kunnolla?

        Jos joku haluaa välttämättä kuvata välttävästi yhdellä ainoalla kameralla sitä sun tätä, niin tuollainenhan on ihan käypä ratkaisu! Ja täytyy myöntää, että on tuo ratkaisu tuntuvasti halvempi kuin (halpakin) järkkärirunko laukullinen lasitavaraa.

        Niinhän se on: kun lasi on puolillaan juomaa, on se joillekin puoliksi täysi ja toisille puoliksi tyhjä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      261
      2403
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      84
      1921
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      77
      1586
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      141
      1371
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      65
      1224
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1165
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1066
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1064
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      1000
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      901
    Aihe