Novascotiannoutaja, tollaus

Anneh

Hei,

olen yrittänyt etsiä ympäri nettiä tietoa tollerin tollauksesta? Eli siis tietääkö kukaan onko Suomessa noutavia novascotiannoutajia, jotka osaavat myös houkutella vesilintuja (kettua matkimalla?). Missään palstalla ei ainakaan ole mainostettu, ettät tämmösiä koiria olisi kellään? Haluaisin koiran juurikin metsähommiin, joten noutaminen on tietenkin ehdoton kyky ja tollaus olisi suuri plussa.

Onko kellään noutajia vesilinnunpyynnissä käyttävillä kokemuksia/mielipiteitä siitä, mikä noutaja rotu on "paras" vesilinnunpyynnissä?

Kiitti vastauksista!

6

509

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rauha_räppääjä

      Meillä on ollut labbis ja tolleri. Labbis on ainakin mainio noutaja, meidän kävi joitakin kertoja noutamassa. Nykyinen tolleri ei ole juurikaan päässyt metsälle, mutta sekin meni ns. pystymetsästä aikuisena ekan kerran noutamaan ja kovalla kannustuksella hoiti hommansa heti ekalla kerralla. En ole kuullut tollauksesta, mutta alkoi ihan naurattaa, kun luin kysymyksesi, sillä en oikein ole uskonut koko houkutteluun aiemmin. Viime kesänä sattui mökkilaiturilla hassu tilanne, kun tollerimme meni sinne yksin, jolloin lähellä uiskennellut sorsaperhe ui hirmu vauhdilla suoraan laiturille. Ihan kuin olisivat olleet kiinnostuneita koirasta. Tollaus kyllä tapahtuu vedessä, mutta olihan se huisku hienosti pystyssä siinä laiturillakin ja ilmeisen kiinnostavalta vaikutti, sillä ei sorsaemo toisi poikiaan mielestään vaaralliseen paikkaan.

      • doman55

        no jo. koiran nimikin tolleri tulee vahasta eglannista tolling ja tarkittaa houkutella. toleria ei juurikaan tarvitse koulutaa siihen. riittää kun tarpeeksi rymyää metsäreissuilla. ennen varsinkin toimivat varsin hyvin. metsästys ei ole pelkästään vesilintuihin kohdistuvaa vaan kykkä tulleri noutaa ja tollaa muutakin.


    • Nowascotia

      Likimain 6 vuotta olen metsästellyt novascotiannoutajalla. Suomessa on tällä hetkellä noin 7000kpl novascotiannoutajaa. Novascotiannoutaja on ainut noutajista joilla on tämä houkutteleva ominaisuus. Tätä houkuttelua sanotaan tollaamiseksi. Eli käytännössä koira houkuttelee linnun mukaansa rantaviivaa pitkin ja kuljettaa linnun ampujalle sopivaan paikkaan. Ampumisen jälkeen koira noutaa linnun vedestä. Siinä se näin karkeasti sanottuna on.

    • Tollaustako

      Onhan yhdistyksen sivuilla tuloksia tollauksesta, suomessa se ei ole vielä virallinen laji mutta useampi sitä harrastaa ja menee Ruotsiin kokeisiin. Jos haluat nähdä kuinka se tapahtuu, mene Youtubiin ja hae sanalla tolling jaktprov niin varmasti alkaa löytymään ja ja jos Ruotsi taittuu niin sieltä suunnalta löytyy kirjallisuuttakin.
      Mutta eihän se tollaus ole kun esim koiraa laitetaan noutamaan palloa rannanmyötäisesti ja omistaja piilossa, sitten koira kutsutaan viereen ja käsketään noutamaan jos ampuja osuu ;)

    • Nowascotia

      En ole palloja käyttänyt.

      • tolling

        Ruotsissa kokeessa ainakin palloa käytetään, mutta kai tässäkin kukin tekee tyylillään?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2710
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      94
      2001
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      40
      1518
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      274
      1059
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      69
      969
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      891
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      874
    9. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      870
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    Aihe