Tess Gerritsenin kirjasarja Rizzoli&Isles

haluantietää

Pitääkö kirjasarja lukea järjestyksessä, vai onko jokainen kirja oma tarinansa?

2

696

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • haisuli

      enpä tiedä

    • -parta

      Jokainen kirja on oma tarinansa eli voi aivan hyvin lukea missä järjestyksessä tahansa. Tietysti on joitain päähenkilöiden elämään ja ihmissuhteisiin liittyviä piirteitä, jotka kehittyy tarinoiden edetessä, mutta eivät itse tarinoiden kannalta ole olennaisia.

      Kirjallisuussivustolleni tein Gerritsenistä pienen "esitelmän" olisikohan ollut 2008 tai niillä paikkeilla, siis ennen tätä tv:stä tulevaa sarjaa. Minua Gerritsen kiinnosti lähinnä LAPSEN SYDÄN kirjan vuoksi. Runsas vuosi sitten päivitin "esitelmääni" kirjailijan tuotannon osalta.

      Tässä lyhennelmänä:

      Kolmannen sukupolven amerikankiinalainen Tess Gerritsen, kalifornialaisen ravintolanomistajan tytär, syntyi ja kasvoi San Diegossa, Kaliforniassa. Sisätautilääkäriksi valmistuttuaan hän työskenteli mm. Honolulussa.

      Amerikkalaisten sivustojen mukaan Tess Gerritsenin esikoisteos oli romanttinen tarina Adventure's Mistress, 1985, minkä jälkeen ilmestyi Love's Masquerade, 1986. Gerritsenin ensimmäinen suositumpi teos Call After Midnight on hänen kolmas julkaistu teoksensa.

      Yhdentoista vuoden aikana (alkaen vuonna 1985 julkaistusta esikoisteoksesta) Gerritsen kirjoitti kymmenen romantiikkaa ja jännitystä sisältävää viihdekirjaa. Näinä vuosina hän sai kaksi RITA (Romance Writers of America) -palkintoa parhaasta romanttisesta jännitysromaanista. Romaanien lisäksi hän kirjoitti muutamia tv- ja elokuva-käsikirjoituksia.

      Varsinaiseen kultasuoneen Gerritsen osui ryhtyessään hyödyntämään lääkärinkoulutustaan. Hänen ensimmäisestä lääketiedettä ja sairaalamaailmaa käsittelevästä trilleristään Harvest (1996) tehtiin miljoonan dollarin kustantajasopimus, kirjan käännösoikeudet myytiin kahteentoista maahan ja Paramount Pictures osti teoksen elokuvaoikeudet.

      Todellisuuspohjaisen romaanin syntyhistoria on mielenkiintoinen. Gerritsen oli luopumassa lääkärinurasta keskittyäkseen kirjoittamiseen ja voidakseen hoitaa lapsensa kotona. Eräänä iltana hän illasti henkilön kanssa joka oli perillä Venäjän liikemaailmaan pesiytyneen rikollisuuden kuvioista. Tämä entinen poliisi johti amerikkalaisten liikemiesten Venäjän matkojen turvallisuudesta vastaavaa toimistoa. Gerritsen kuuli mieheltä järkyttäviä asioita venäläisten katulasten katoamisesta, nämä oli todennäköisesti kidnapattu rikollisliigan tai -liigojen toimesta, joiden johtoon kuului myös lääkäreitä. Lasten elimiä myytiin Keski-Idän markkinoilla.

      Gerritsenin parhaana teoksena kriitikot ovat pitäneet hänen viidettä sairaalatrilleriään The surgeon (2001).

      2004 ilmestyneessä trillerissä Body Double kuolinsyyntutkija Maura Isles kokee elämänsä järkytyksen palatessaan konferenssimatkalta Pariisista. Hän löytää kotipihaltaan tapetun naisen, joka on hänen täydellinen kaksoisolentonsa. Uhri osoittautuu Mauran kaksoissisareksi, jonka olemassaolosta hänellä ei ole ollut aavistustakaan.

      Tapaus johtaa Mauran ja etsivä Jane Rizzolin vankilaan tapaamaan kaksoissurmasta tuomittua mielisairasta naista, joka yllättäen väittää olevansa Mauran äiti. Kuka on naisen mainitsema Peto, jonka hän sanoo edelleen olevan vapaalla jalalla - onko kyseessä naisen houre, hänen sivupersoonansa vai todellinen henkilö?

      Kun menneisyydestä paljastuu kasvava joukko kadonneita, raskaana olevia naisia, ymmärtävät Maura ja kahdeksannella kuulla raskaana oleva Rizzoli olevansa vaarassa. Ovatko he tuntemattoman murhaajan seuraava kohde.

      Askeleen vielä rankempaan suuntaan Gerritsen ottaa vuonna 2006 ilmestyneessä The Mephisto Clubissa. Romaani on sekoitus väkivaltaa, uskonnollisuutta ja mystiikan tuottamia harhoja.

      Mephisto Clubin jälkeen Gerritsenin uusi aluevaltaus on ollut historiallinen jännitysromaani.

      "Luutarhaa varten Gerritsenin piti tutkia historiaa tavalla, joka ei oikeastaan sopisi hänen vuosirytmiinsä. Yli kymmenen vuoden ajan hän on julkaissut kirjan vuodessa: kymmenen kuukautta menee kirjoittamiseen ja kaksi markkinointiin... Kustantaja ei pitänytkään Luutarhan ideasta. Myönnytyksenä Gerritsen loi kirjaan karmivan sarjamurhaajan."

      (Helsingin Sanomat 13. 8. 2008)

      HS:n mukaan Tess Gerritsen on yli kymmenen vuoden ajan julkaissut kirjan vuodessa. Tämä pitää paikkansa suomennetun tuotannon suhteen. Tosiasiassa Gerritsen on vuoteen 2008 mennessä julkaissut kirjan vuodessa yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

      Suomennettu tuotanto:

      Lapsen sydän (1996; alkuteos Harvest, 1996). Elämän lähde (1998; Life Support, 1997). Henkeen ja vereen (2000; Bloodstream, 1998). Painoton tila (2001; Gravity, 1999). Kirurgi (2002; The Surgeon, 2001). Taidonnäyte (2003; The Apprentice, 2002). Synnintekijä (2004; The Sinner, 2003). Kaksoisolento (2005; Body Double, 2004). Katoaminen (2006; Vanish, 2005). Mefisto-klubi (2007; The Mephisto Club, 2006). Luutarha (2008; The Bone Garden, 2007). Voitonmerkki (2009; The Keepsake, 2008). Jääkylmä (2010; Ice Cold, 2010). Hiljainen tyttö (2011; The Silent Girl, 2011).

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      624
      4622
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      468
      3509
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      154
      3211
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      168
      2469
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2309
    6. 252
      1867
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1457
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1349
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      95
      1340
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1140
    Aihe