Et halua pentua pentutehtaalta - Entä lemmikkilinnun kanssa?

jarmo.tuutti

Kissojen ja koirien pentutehtailusta on ollut puhetta melko paljon, mutta lemmikkilinnut, varsinkin isommat papukaijat, ovat jääneet melko vähälle huomiolle. Suomessa papukaijojen poikasten "tehtailua" ei välttämättä ole paljoa (vaikkakaan ei kannata koskaan ostaa lintua Suomessakaan, jos et saa nähdä kasvattajan tiloja), mutta ongelmana on lintujen tuominen ulkomailta ilman tietoa sen taustoista.

Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n kampanja kysyykin: Tiedätkö lintusi alkuperän? Älä koskaan osta lemmikkilintua eläinkaupasta tai muulta vastaavalta kauppiaalta, jos sen taustat eivät ole tiedossa!

http://kaijuli.fi/linnun-alkupera/

Varsinkin isojen papukaijojen pyytäminen luonnosta lemmikiksi uhkaa monien lajien selviämistä luonnossa. Salakuljetetun linnun ostaminen on todellinen riski, vaikkakin suuremman ongelman muodostavat hyvin epämääräisistä lähteistä tulleet linnut. Esim. Itä-Euroopasta löytyy paikkoja, joissa tehtaillaan lintuja vähintäänkin yhtä huonoissa oloissa, kuin esillä olleet pehtutehtaat. Ongelman muodostavat myös erilaiset "lintutukut", jotka ostavat isojakin papukaijoja ja välittävät niitä eteenpäin. Millainen häly nousisi, jos joku aloittaisi tällaisen toiminnan Suomessa koirien kanssa? Miksi tämä olisi OK papukaijan kaltaisella älykkäällä eläimellä?

Jos haluat tukea asiaa ja levittää tietoa, käy myös tykkäämässä kampanjan Facebook-sivusta: https://www.facebook.com/linnun.alkupera

Muistuttaisimme myös, että isot papukaijat eivät kuulu eläinkauppojen hyllylle. Pienemmille parvilinnuille voi olla mahdollista tarjota hetkeksi kelvolliset olot (riittävän iso lentohäkki, rauhallinen paikka, seuraa ja virikkeitä), mutta isoille papukaijoille ei löydy riittävästi resursseja, jotta myyjä voisi kantaa vastuunsa ja samalla odottaa rauhassa osaavan ostajan löytymistä.

Jos et löydä varsinkaan isompaa papukaijalajia Suomesta, eikä sen hakeminen Ruotsista kasvattajalta ole mahdollista (joka olisi kyllä vaivan arvoista), osta se vain eläinkaupasta, joka tilaa sen suoraan sinulle tunnetulta hyvältä kasvattajalta. Älä osta sitä liikkeestä, joka myy näitä hyllyltä, tai jonka linnut tulevat sekalaisia reittejä pitkin.

5

179

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jarmo.tuutti

      Tähän liittyen myös World Parrot Trust on julkaissut kampanjasivun auttamaan afrikkalaisia papukaijalajeja, joiden määrät laskevat todella hälyyttävästi:

      http://www.parrots.org/africa/

      Tällainen tilanne luo uusia haasteita myös lemmikkilintujen omitajille, jos olet ostanut esim. harmaapapukaijan ilman papereita. Laji on tätä vauhtia kohta CITES I -laji, jonka myyminen vaatii Ympäristökeskuksen luvan. Tätä lupaa ei saa ilman alkuperäistodistusta.

    • Onthe

      Yes, when sending the bird over to you, she will come along with her
      birth and health certificates and also her food manual.
      So when do you want me to send parrot to you in Finland?
      Waiting on your response soonest.

    • Varjopuoli

      Nämä hyvää tarkoittavat lintujen hyväksi ajetut asiat tekevät lintujen otosta todellista arpa peliä. Suomessa ei ole kuin muutama kasvattaja ja poikaset myydään useimmiten sisäpiirin kautta ilman, että ne tulevat edes yleiseen myyntiin. Tämä johtaa siihen, että jos haluaa neitokakadua isomman linnun sen joutuu tilaamaan ulkomailta eläinkaupan kautta ja lintu on tällöin otettava, vaikka siltä puuttuisi pää (kärjistetysti).
      Olenkin ihmetellyt miksi asioita ajetaan siihen, että lintuharrastus pyritään pitämään vain muutamien tarkkaan valittujen ihmisten harrastuksena?
      Jos lintuja olisi eläinkaupassa myytävänä voisi edes vähän tutustua siihen mitä on ottamassa, eikä tarvitsisi ostaa sikaa säkissä, jos ei satu kuulumaan suomen lintu sisäpiiriin ja haluaa harrastaa lintuja.

      • Töyhtöhyyppä

        Nämä ajavat tarkoituksellista ja tärkeää asiaa, joka pyrkii palvelemaan lintujen lisäksi myös ostajaa itseään. Eihän näitä ajeta ostajan kiusaksi, vaan avuksi ja hyödyksi.
        Kuka haluaa linnun joka nääntyy nälkään pian uudessa kodissaan, kun se on luovutettu myyntiin liian aikaisin? Näin menetellään hyvin monesti kun myyjä haluaa rahat linnusta mahdollisimman pian. Tai kuka toivoo lintua jolla on mielenterveyshäiriöitä, väärästä käsittelytavasta johtuvaa agressiivisuutta, tai suoraan luonnosta laittomasti pyydetyn linnun, joka kiertää koko elämänsä talosta taloon vain siksi, että joku halusi hankkia linnun välittämättä lainkaan sen alkuperästä. Nämä ovat esimerkkejä ihan elävästä elämästä, eivät keksittyjä, ja niitä tapahtuu Suomessa edelleen, vaikka ne eivät iltalehden etusivulle pääsekään.

        Joskus kysymys on vain eettisyydestä, jolloin asia monimutkaistuu. Vaikka lintu olisi vastuulliselta kasvattajalta, kauppias voi olla valmis myymään linnun ihan kenelle vain. Tällöin ostaja tulee tukeneeksi tätä toimintaa ja omalta osaltaan hyväksyy ja sallii lintujen päätymisen henkilöille joista sitten luemme iltalehden sivuilla, kun neitokakaduja löytyy jostain päin Suomen talvea, tai kun koiraa roikutetaan parvekkeelta. On tietysti jokaisen oma asia haluaako tällaista toimintaa tukea, vai kantaa oman kortensa kekoon pyrkiäkseen eliminoimaan eläinten päätyminen väärille ihmisille, mutta on mielestäni erittäin ymmärrettävää että Lemmikkilintuyhdistyksen päämääränä on tiedottaa ihmisiä näistä asioista mikäli ei itse ole tullut sitä ajatelleeksi, ja toivottavasti muuttaa ihmisten asenteita.

        Eikä tällä ollenkaan tarkoiteta etteikö eläinkaupoistakin saisi lintua ostaa - eläinkauppa täytyy vain valita tarkoin. Olen itsekin ostanut eläinkaupoista lintuja, mutta olen kysynyt tarkasti tuontilintujen alkuperästä, ja tietenkin vaatinut alkuperätodistuksen kaikista ostamistani linnuista.
        Esimerkiksi Faunatar-ketjulla on korkeat standardit ja sen vuoksi omat paikkansa joista lintunsa hankkivat, ja he seulovat tarkkaan myös ostajaehdokkaat, erityisesti suurempien papukaijojen kohdalla, eivätkä ota "kaupan hyllylle" isoiksi luokiteltavia lintuja. Tämä ostajien seulonta ei ole huono asia, sillä jos ostaja on tehnyt mitä hänen kuuluu eli ottanut selvää tahtomastaan lajista ja tietää mitä on hankkimassa, tämän seulonnan läpäisy ei ole lainkaan ongelma.
        Vinkkinä voin kertoa, että Lemmikkilintuyhdistykseen kuuluminen ja sen jäsenmaksun maksaminen on otettu plussana, sillä se voi todistaa aidon kiinnostuksen lintujen hyvinvointiin. Myös lintujen alkuperän kyseleminen on plussaa.


    • tuontilintu

      Nykyään ihmisillä on kumma pakkomielle saada heti ja välittömästi jokin asia, olkoot se esine tai eläin. Sen etsimiseen ei jakseta nähdä vaivaa. Siksi usein se eläinkauppa on ensimmäinen vaihtoehto näille ihmisille, jotka vain haluavat sen linnun, välittämättä vähääkään sen taustoista.

      Joskus ne ihmiset ovat niitä samoja, joille joku kasvattaja on kieltäytynyt myymästä, koska kasvattajan mielestä ihmisellä ei ehkä ole oikeanlaisia resursseja tarjota linnulle tai ovat ottamassa lintua ihan vääristä syistä. Mutta tätäkään nämä ihmiset eivät hyväksy. Tai vaikka kasvattaja ehkä heille myisikin, mutta vasta seuraavasta poikueesta, nämä ihmiset eivät malta odottaa vuotta, koska se lintu pitää saada heti.

      Nämä ihmiset eivät myöskään ole valmiita tuomaan itse ulkomailta. Miksi nähdä vaivaa, tutustua kasvattajiin, heidän tiloihin, heidän jalostusvalintoihin, kun voi sieltä eläinkaupasta ostaa sen tehotuotetun tukkulinnun. Usein nämä ihmiset eivät tiedä, että sillä samalla rahalla, jonka maksavat eläinkauppaan, saa ihan oikeasti hyvänkin linnun tuomalla sen itse. Eikä tarvitse ottaa sitä sikaa säkissä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5015
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3167
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1635
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    10. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1235
    Aihe