Kokemuspohjaisia vinkkejä

Kokenut matkaaja 112

Tervehdys

Olemme viisissäkymmenissä oleva pariskunta ja olemme vuokranneet "kämpän" Lissabonin keskustasta noin 2,5 viikoksi. otamme mielellämme vastaan kokemuspohjaisia vinkkejä.

Parhaista elintarvikeostospaikoista: Erilaiset torit, pienet kala/lihapuodit, supermarketit ja jne. Miten kyseisiin paikkoihin kannattaa mennä. ? (Pyrimme tekemään ruokaa itse hyvinvarustellussa keittiössä)

Metrolla Lentoasemalta-keskustaan: kuinka hankalaa metroasemilla on kulkea isojen matkalaukkujen kanssa ? Vai onko joka metroasemalla ns. Esteetön kulku liikuntarajoitteisille, jolloin pystyy kulkemaan myös isoilla "pakaaseilla".

Kulkeminen viinitiloille: Mihin viinialueelle on järkevin/helppo mennä ja miten ?

Kulkeminen nähtävyyksille: Nippeli tietoa jota oppaista ei löydy.. ? (esim. Mene sen ja sen kujan kautta tai ota se bussi ja jää siellä ja siellä pois.)

Mitä erityistä kannattaa otta huomioon Lissabonissa kun siellä viettää joulun ja uudenvuoden ?

Millainen vaatetus on järkevää joulukuun lopulla- tammikuun alussa ? (miten Atlantin tuulet tuivertaa. Pärjääkö kesätakilla vai pitääkö "heittää" toppatakkia niskaan ja kaulukisa pystyyn)

Oikeesti vaaralliset paikat joita kannattaa vältää ja jne. ?

Kaikki muukin kokemukseen pohjautuva tieto kiinnostaa.. Matkaopas- ja nettilinkkitiedon löydämme kyllä itsekkin.

Hyviä vinkkejä odotellen...

11

824

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kokenut matkaaja 112

      ........... Ylläolevaan lisäten.

      Onko kellään kokemusta, Auton vuokraamisesta tai autolla ajamisesta Lissabonissa. Kaikki "tutut ja kylän miehet" sanoo ÄLÄ VAAN VUOKRAA AUTOA LISSABONISSA, sillä se on yksi maailman helppoimmista tavoista päästä hengestään..

      Kysynkin niiltä jotka ovat asiaa kokeilleet, pitääkö paikkansa ?

      Niitä vinkkejä odotellen.

    • Lisboa

      Suosittelen taksia lentokentältä. Hintaa 15 euroa ja matka-aika 10-20 minuuttia.

      Mistä muuten saitte asunnon vuokrattua? Siis mitä kautta? Ja myös: mille alueelle keskustassa majoitutte?

      • Kokenut matkaaja 112

        Varasimme huoneiston netin kautta ja asunto sijaitsee lähellä Restauradoresia.


    • koukero

      Esim. seuraavista linkeistä löytyy apartmenttejä Lissabonissa. Aika edullisia tuntuvat olevan ja mikäli aikoo olla viikkoa vähän kauemmin, voivat olla jopa mukavampia kuin pienet hotellihuoneet:
      www.only-apartments.com
      http://www.housetrip.com/en/portugal

      • Ruokakaupat ovat yleisesti kiinni Portugalissa joulupäivänä ja uudenvuodenpäivänä. Joku minimercado (lähikauppa) saattaa tästäkin tehdä poikkeuksen ja olla avoinna mainittuina päivinä esim. klo 9-14. On ravintoloita, jotka tarjoavat jouluruokaa niin jouluaattoiltana kuin joulupäivänäkin. José Maria Fonsecan viinitila sijaitsee Azeitãossa, Setúbalin niemimaalla Lissabonisat etelään (tunnettu mm. Periquita-viineistä), jonne pääsee myös julkisilla (juna/bussi Setubaliin ja sieltä edelleen bussilla). Viinitiloja löytyy Lissabonista niin etelään (Alentejo) kuin pohjoiseenkiin (Estremadura), hakusana vinhedos de estremadura, vinhedos de alentejo, vinhedos de setubal, vinhedos de palmela. vinhedos=viinitila.

        Joulun ajan pääjumalanpalvelus (se johon saattavat mennä sellaisetkin, jotka muuten eivät käy messuissa) on aattona keskiyöllä (missa do galo). Joulusta tekee joulun Portugalissa kapakala, bacalhau, suolattu ja kuivattu turska, jonka valmistamiseen löytyy 1000 ja yksi reseptiä. Tänä päivänä syödään yleisesti myös kalkkunaa.


    • LissuT

      Samaa mieltä kuin "Lisboa", taksi on lentokentältä toimivin konsti mennä Restauradoresiin laukkujen kera.

      Restauradores on ihan kaupungin sydämessä. Martim Monizin alueella on leipomoita, lihakauppoja yms. Rua 1 de Dezembrossa on Pingo Doce kauppa (ketjukauppa, tyyliin K-kauppa) ja ihan sen vieressä luomukauppa. Principe Real -nimisellä torilla on ainakin aiemmin ollut kahdesti viikossa luomutori, jotenkin muistan kuulleeni, että se olisi lopettanut, joku muu tietänee paremmin nykytilanteen - muutin pois Lissabonista kolme vuotta sitten ja maan kurja taloustilanne on vaikuttanut moniiin asioihin... Mercado da Ribeira (Avenida 24 de Julho) joen lähellä on ollut hyvä kauppahalli, siitäkin huhut kertovat, että asiakkaat ja sitä myöden myyjät ovat kaikonneet.

      Fonsecan viinitila on suht lähellä Lissabonia, vuokra-auto lienee paras tapa mennä sinne.

      Joulu on iso juhla, yksi niitä harvoja aikoja, jolloin ruokakaupat (ja useimmat ravintolatkin) ovat kiinni, eli niille päiville teidän pitää ostaa ruuat säilöön, jos ette löydä ravintolaa, jonne vielä saatte pöytävarauksen.

      Tammikuussa voi olla yölämpötilat jopa nollan kieppeissä. Päivällä vesisateseen kannattaa varautua.

      Kun asuin Lissabonissa en mennyt pimeällä Martim Monizin, Baixan ja Cais do Sodren (Rua de São Paulo on Lissabonin "punaisten lyhtyjen" katu) alueille. En ota kantaa ovatko "vaarallisia", mutta itse koin ne epämiellyttäviksi alueiksi naisen pimeällä kuljettaviksi. Alfamasta kerrotaan hurjia tarinoita ryöstelivistä narkkareista jne, mutta siellä en koskaan mitään moista kokenut (tosin siellä pimeällä liikkuessani olin aina osana isompaa porukkaa).

      Minulla oli auto kun Lissabonissa asuin, Lissabonin liikenne vaatii tottumista ja ehkäpä hieman agressiivista asennetta ja hyviä hermoja (ruuhkissa jonotetaan, jonotetaan ja jonetetaan). Suurin ongelma mielestäni kapeat kadut, jyrkät mäet, yksisuuntaiset kadut ja tiet pitkäksikin ajaksi tukkivat "pysähdyn tähän hetkeksi" autot. Ja jos auton vuokraatte, muistakaa, että jalankulkija on kunkku, jos kävelijä edes vilkaisee suojatietä niin auto pysähtyy päästämän tämän tien yli!

      • Kokenut Matkaaja 112

        Kiitos kaikille tähänastisista vinkeistä.

        Kysyisin LissuT:ltä Tarkemmin tuosta luomutorin sijainnista (Principe Real) Sillä en löydä sitä sitten millään "kirjoista ja kartoista"

        Monet muut kauppahallit ja erilaiset torit on kyllä "pongattu" mutta ylläoleva ei vaan tartu silmään.

        ... Ja toreista sen verran... onkos kellään tieto voiko "tavallinen taatelintallaaja" mennä ostoksille kalamarkettiin/kalamarkkinoille joka sijaitsee siellä Alfamaassa, Vai onko se ns. kalatukku joka on tarkoitettu vain yrityksille.

        .... Sekä kannattako mennä ostoksille raitsikkalinja 28 päätepysäkin (Rua Savarian) pohjoispuolella olevalle Mercado Campo de Ourique torille uhraamaan aikaansa.

        Edelleen otetaan vastaan lisää tietoa Lissabonista ja sen "metkuista"


    • LissuT

      Hei, paikan virallinen nimi on "Jardim do Principe Real", on Rua dom Pedro V varrella, sitä vastapäätä on muuten hieno yliopiston kasvipuutarha - (jardim botanico)joka ei tosin liene kovinkaan hienossa kukassa joulu-tammikuussa.

      Mercado Campo de Ourique on (ollut) kiva. Campo de Ouriquessa on myös useita pikku courmet putiikkeja, joissa kannattaa poiketa jos sinne "matkailette" keskustasta. Ja siellä 28 ratikan viimeisellä päättärillä (sillä on 3 eri pituista reittiä) on komea hautausmaa Prazerisissa

      • Kokenut Matkaaja 112

        Hei "LissuT" (ja kaikki muutkin jotka tietävät)

        Sellainen täsmentävä kysymys viellä.

        Onko niin ettei kaikki 28 ratikat menekkään sinne vihonviimeiselle päätepysäkille asti vaan kääntyvät, takaisin paluumatkalle" välipäätepysäkeiltä" ?

        Jos näin on, niin mitä 28 raitiovaununussa pitää lukea että pääsee suoraan oikeaan paikkaan Campo de Ouriquessaan asti ?

        Kuullut kehuja kyseisestä hautausmaasta, voisi olla kyllä elämys Jouluna...


    • LissuT

      28e ratikka lähtee Martim Monizista tai Gracasta ja kääntyy takaisin joko Camoes -aukiolla (Chiadossa eli ydinkeskustassa), tai Estrellassa (sen päättärin vieressä hieno puisto ja kirkko) tai sitten siellä Prazeres:ssa eli Compo de Ouriquessa. Noin siis viime keväänä, mutta nyt aikataulussa ei enää mainita Camoesia päättärinä.. http://www.carris.pt/fotos/produtos/e028_1.pdf
      No joka tapauksessa "välipäättärit" ovat se pitkän varrella olevia pysäkkejä ja jos ratikkamatka tyssääkin ennen aiottua päättääriä niin sitten vaan odottamaan seuraavaa 28e:tä. Joku noista päättärin nimistä lukee ratikan edessä.

      • Kokenut Matkaaja 112

        Hei !

        Kiitos sinulle oikein paljon. Kyseinen 28e reittijuttu, Campo Ouriqueen tuli selväksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2072
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1624
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1481
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      23
      1462
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1387
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1321
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe