Hei! Auttakaa minua

kaisa1

En tiedä kuuluuko kirjoitukseni tänne, mutta pakko kirjoittaa jonnekin. Mieheni käyttäytyy oudosti. On käyttäytynyt jo kauan, mutta lähiaikoina tilanne on pahentunut. En oikein tiedä kuinka tämän selittäisin. Mutta hän ei huomaa minua eikä muita ihmisiä ympärillään. Hän on aivan kuin toisessa maailmassa, omissa ajatuksissaan. Puhun hänelle ja hän ei kuule saatika vastaa. Hän ei muista asioita joista olemme keskustelleet. Hän on myös röyhkeä mulle ihmisille: Esimerkiksi kritisoi äitiäni usein, joskus jopa päin naamaa. Ei tervehdi tuttujamme, en voi mennä hänen kanssaa enää syömään ystäväpariskuntiemme kanssa kun hävettää. Tuntuu, että häneltä puuttuu empatiakyky. Hän sanoo törkeitä asioita eikä tunnu tajuavan mistään mitään. Hänellä on hankalaa olla paikallaan, kokoajan täytyy pitää ääntä tai naksutella sormia.

Onko teillä mitään diagnoosia tai tietoa mihin nämä oireet littyisivät? En oikeasti kestä enää kauaa tälläistä elämää jossa olen näkymätön.

Kiitos.

22

392

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kaisa1

      Lisäksi hän kertoi joskus näkevänsä harhoja.

    • drugs R bad

      Onko käytössä mitään aineita?

      • kaisa1

        Ei ole. Alkoholia ei käytä. Joskus käyttänyt liikaakin siispä lopettanut.


      • drugs R bad
        kaisa1 kirjoitti:

        Ei ole. Alkoholia ei käytä. Joskus käyttänyt liikaakin siispä lopettanut.

        Tarkennan vielä, onko mitään mielialalääkkeitä? En kyllä osaa muuta valitettavasti kertoa kuin, että mielialalääkkeet voivat aiheuttaa sekaista käytöstä, mutta ei niitäkään pidä tai kannata koskaan seinään lopettaa ilman, että tietää mihin ryhtyy. Alkoholi totta kai voi olla syynä outoon käytökseen, mutta jos ei enää ole käyttänytkään niin ei kai siinä tapauksessa. Laitoit viestin skitsofrenia-palstalle, onkohan hän saanut tällaiset diagnoosin joskus?

        Onko elämässänne tapahtunut jotain poikkeavaa tai hänen mistä käytös voisi johtua? Vaikeahan se on tässä oikein mitään sanoa tai ehdottaa, kun ei teitä kumpaakaan tunne tai ole nähnyt koskaan. :(


    • Taitaa olla tyytymätön elämäänsä tai hyvinkin tyytyväinen,mistä sen tietää.Uskoisin tuon kuvauksen sopivan moneenkin mieheen!!Ehkä hän vaan on erilainen kuin sinä itse.
      Jos hänen käytös on radikaalisti muuttunut entisestä,silloin tietysti kannattaa jo miettiä mitä on meneillään.

      • Kannattaa kysyä joltain neurologilta tai asiantuntijalta!


      • Kenen pillinmukaan
        tipsytii kirjoitti:

        Kannattaa kysyä joltain neurologilta tai asiantuntijalta!

        Lobotomia voisi tepsiä,niin tulisi viellä vaarattomammaksi sivilisaatioomme.


      • Se on aasi
        Kenen pillinmukaan kirjoitti:

        Lobotomia voisi tepsiä,niin tulisi viellä vaarattomammaksi sivilisaatioomme.

        Olet aasi.


    • uem

      Yritä saada käymään lääkärissä, jos voisit ensin jutetella lääkärille tai jollekin hoitsulle huolesi.Parasta olisi jos saisi psyk.tutkimuksiin. Harhat viittaa psykoottisuuteen. Jos saisi oikean lääkityksen ei menisi niin huonoon kuntoon.
      Mulla tulee ekana mieleen skitsofrenia ja maanis-depressivinen, mutta voihan se olla muutakin.

    • TSTSTS

      Paranoidinen psykoosi. Ei kai tämä vain ole Vuosaaresta? Juttu on nimittäin niin että miehesi kuulee ääniä tai oikeammin ajatuksia pahalta taholta, joka sekoittaa hänen mielensä täysin. Se ei tietenkään ole enää hyvästä, kun ne suorastaan yrittävät sekoitta hänen ajatuksensa. Pahemmaksi vain menee. Nyt ei välttämättä auta mikään lääke, kun lääkkeet eivät poista noita ajatuksia. Tietenkin joku rauhoittava ja tasapainoittava lääkitys voisi parantaa mielenlaatua. Hyviä lääkkeitä ovat vanhemmat psykoosilääkkeet (Suprium, Neurotol, Truxal, Peratsin jne.) sekä lisäksi Diapam. Näillä olo ainakin voi parantua, mutta haittapuolena on se että pitää aika pitkään etsiä juuri oikeaa lääkettä tai lääkeyhdistelmää, joka sopii juuri sinun miehellesi. Jos lääkkeestä tulee paha olo, se ei ole sopiva, vaikka lääkäreillä onkin usein tapana väittää että syö sitä vain niin kyllä se siitä. Lääkityksestä siis pitää tulla nimenomaan parempi olo, silloin se on oikea. Voit myös yrittää saada miehesi kääntämään kuulemaansa "kanavaa" jonnekin hyvälle taholle, mutta se lienee vaikeaa...

      • edelliselle

        Hei sinulle täytyy kyllä nyt sanoa, että varsinkin Truxal ja Peratsin ovat joidenkin ihmisten kohdalla hyvin lamaannuttavia lääkkeitä.

        Itse en suosittelisi niitä, koska minulla on niistä omakohtaista kokemusta.

        Mieheni jopa kyllästyi Truxaalin syömiseen niinkin pajon,että veti ne vessanpöntöstä alas, koska minusta tuli tunteeton ja välinpititämätön, sekä hyvin laiska niitä ottaessani.
        Peratsinia pienelläkin annoksella ottaessani minä en osannut enää keskustella ihmisten kanssa normaaliin tapaan, koska minulla ei vain yksinkertaisesti ajatus kulkenut hyvin ja kaikki ihmettelivät, että mitä sille mukavalle ja puheliaalle ihmiselle on tapahtunut.

        Pitää siis muistaa, että lääkkeet vaikuttavat hyvinkin erilailla eri ihmisillä ja juuri nuo vanhemman polven psykoosilääkkeet saattavat poikkeuksia lukuunottamatta olla hyvinkin lamaavia.
        Huom. poikkeuksia lukuunottamatta!

        Oikeassa olet siinä, että sopivaa lääkeyhdistelmää pitää joskus etsiä kauan, jopa vuosia.

        Rauhoittavaa lääkettä en pitäisi tähän tilanteeseen pahana, koska kyseinen henkilö mitä todennäköisemmin kärsii myös ahdistuksesta ja jos hänellä on harhoja, niin rauhoittava saattaa tehdä niistä siedettäväpiä mutta jos henkilö on jo valmiiksi lamaantunut, niin ei siis vielä lamauttavampaa psykoosilääkettä.

        Paras puhua lääkärin kanssa juuri oikeanlaisesta vaihtoehdosta hänelle.

        Vai mitä mieltä itse olet? Sinä edellinen.


    • Sinulle Kaisa

      Onko teidän elämäntilanteessanne sattunut jotain merkittävää niinä aikoina, kun tämä on alkanut?
      Minkä ikäinen miehesi on? Viittaan tässä siihen, että jotkin sairaudet alkavat tietyissä vaiheessa elämää.
      Saatko häneen edes välillä kontaktia?

      Oma mieheni on ajoittain myöskin sulkeutunut ja ei osaa olla paikallaan, vaan aina pitää liikutella käsiä tai jalkoja jotenkin. Tilanne on myöskin pahentunut viime aikoina.
      Olen ollut ymmärtäväinen ja se on auttanut. Olen antanut hänelle omaa rauhaa, silloin, kun hän sitä tarvitsee, enkä stressaa turhilla puheilla pahimpina hetkinä. Olemme tosin tunteneet kauan jo. Hänellä epäillään jonkinlaista tarkkaavaisuus/keskittymishäiriötä.

      En suosittele, että menisitte vain sairaanhoitaajalle puhumaan miehesi asioista. Hän ei kuitenkaan ole lääkäri ja saattaa tulkita asiat väärin.
      Kirjoita/kirjoittakaa Kaikki oleellinen ylös paperille ja miettikää, mitkä asiat ovat tähän johtaneet.
      Jos miehesi ei halua osallistua asiaan, niin sitten sinä voit kirjoittaa, mitä olet havainnut.
      Sitten menette mieluiten psykiatrian erikoislääkärille (itse suosittelen) ja kerrotte nämä asiat, mitkä olette kirjoittaneet ylös.
      Kokenut lääkäri kyllä huomaa, jos on jotain psykoosisairauteen viittaavaa. Psykoosisairauksia on monia erilaisia.
      Valitkaa joku sellainen, kuka on ollut alalla vähän pidemmän aikaa.
      En suosittele päivystäviä psykiatreja.

      Oman arvioni mukaan, niinkuin sinunkin, jokin on kyllä vialla mutta en haluaisi täällä alkaa kertomaan mitä epäilen, koska saatan olla väärässä. En kuitenkaan ole lääkäri, vaikka tiedänkin näistä asioista paljon.

      Mukavalle lääkärille siis :) Jos hän epäilee vaikkapa psykoosia tai psykoosisairautta ja ehdottaa lääkitystä, niin keskustelkaa kunnolla siitä, ennenkuin päätätte lääkkeen/lääkkeet. Kysele eri lääkkeiden vaikutuksista ja kaikesta, mitä haluat tietää. Tieto on arvokasta myös sinun kannaltasi!
      Jos lääkäri ehdottaa sairaalahoitojaksoa tilanteen arvioimiseksi, niin sinä itse tiedät silloin, että sairaalahoitoa ei turhaan ehdotella mutta harkitse siinäkin tarkkaan jos miehesi ei itse pysty tai halua ajatella asiaa tilanteensa vuoksi.
      Sairaalat eivät ole mukavia paikkoja. Eivät varsinkaan jotkin psykiatriset osastot, joten se voi tietyissä tilanteissa pahentaa asioita. Riippuu tietysti ihmisestä.

      Jos päätätte mennä jonnekin puhumaan, niin kerrothan miten kävi? Voin kyllä vastailla itsekkin sen verran, kun tiedän jos haluat kysyä vielä jotain ennen mahd. lääkärikäyntiä.

      Ymmärrän huolesi ja huomaan, että välität miehestäsi. Se on hyvä :)

      Kaikkea hyvää teille ja jaksamista vaikeassa tilanteessa!

    • kaisa1

      Kiitos vastauksistanne paljon!

      Mieheni on 43-vuotias. Elämässämme ei ole tapahtunut suurempia muutoksia. Mitään lääkkeitä hän ei käytä eikä varmasti suostuisi käyttämään. Olen puhunut hänelle tästä asiasta ja yrittänyt kysellä, mutta sulkeutuu vaan enemmän. Hän ei suostu käymään lääkärissä eikä sairaanhoitajalla eikä missään. Hän ei näe ongelmaa, mutta minua tämä raastaa vaikka olen yrittänyt olla ymmärtäväinen. Kirjoitin siksi tälle skitsofrenia-palstalle, koska olen epäillyt skitsofreniaa hänellä. En kuitenkaan ole varma, enkä voi diagnosoida häntä. Ettekä voi tekään, mutta toivoin kirjoituksellani saavan hieman vinkkejä mikä hänellä voisi olla tai kuinka toimia.
      Saan häneen välillä kontaktin ja meillä on hyviä hetkiä. Valitettavasti ne käyvät harvemmiksi ja harvemmiksi. Olen kysynyt haluaako hän olla kanssani, ja hän sanoo että haluaa. En vaan ymmärrä.
      Meillä on kaksi tytärtä ja hekin ovat alkaneet olla ihmeissään isänsä käytöksestä.

      • Sovitteko ennen yhteen täydellisesti ja nyt yhtäkkiä hän sulkeutuu ja ei halua puhua kanssasi?


    • sinulle kaisa

      Luulisi, että skitsofrenia olisi alkanut jo ennen 30 ikävuotta.

      Ennemminkin kyseessä voisi olla psykoosi, joka voi mennä ohikin, eikä enää koskaan palata. Se on sitten eriasia, että onnistuuko paraneminen ilman lääkitystä.

      Onko miehelläsi unen kanssa ongelmia?

      Voisit googlata netistä psykoosin ennakko-oireita tai ensioireita.
      Ja vielä vaikkapa ihan psykoosin oireita.

    • Vaikeaa sanoa mikä on,jos hän vaan on väsynyt eikä jaksa,mutta jos kyselet asiasta kaipa hän kertoisi väsymmyksestään.Entäs tosiaan muistiongelmat tms, miksi ajattelet kyseessä olevan skitsofrenia,se on aika syvältä ajat4eltu kyllä!!??

    • tststs

      Edelliselle:
      Ihan hyvin tarkensit, että on hyvin yksilöllistä mitkä lääkkeet sopivat kenellekin. Ihan oikein. Ehdotin vain alkajaiseksi jotain.

    • Lily

      Hei! Yritän nyt auttaa jotenkin.. Jos miehesi on kertonut näkevänsä harhoja, se viittaisi aika vahvasti siihen, että miehesi kärsii psykoosista. Jos kyseessä on ensimmäinen psykoosi, siitä ei vielä skitsofreniadiagnoosia tehdä, vaan useimmiten diagnoosi on pelkkä psykoosi. Psykoosi voi olla tosin skitsofrenian oire, mutta sitä on hankala alkuvaiheessa määritellä. Jos miehesi tulevaisuudessa sairastaa useamman psykoosijakson, silloin diagnoosiksi voi tulla skitsofrenia tai jokin muu psykoosisairaus, kuten kaksisuuntainen mielialahäiriö. Psykoosi menee ohi oikean lääkityksen avulla. Joskus lääkitys voi tehota jopa muutamassa päivässä, joskus voi mennä muutama viikko. Yleensä kuitenkin ihminen saadaan tolpilleen oikeanlaisella ja oikean vahvuisella psykoosilääkityksellä. Nykyään käytetään paljon uudempia psykoosilääkkeitä, jotka ovat usein paremmin siedettyjä kuin vanhat. Näitä uuden polven psykoosilääkkeitä ovat esimerkiksi Risperdal, Seroquel ja Zypreksa. Lisäksi miehesi voi tarvita ahdistukseen rauhoittavaa lääkitystä. Jos miehesi on niin sekava, että hän on vaaraksi itselleen tai ympäristölleen, silloin on paikallaan sairaalahoito. Se voidaan toteuttaa suljetulla osastolla tai avo-osastolla tai molemmissa, riippuen miehesi voinnista. Ennen kaikkea nyt olisi tärkeää saada miehesi lääkärin vastaanotolle, ja mahdollisimman pian. Mitä aiemmin psykoosia hoidetaan, sen parempi on ennuste.

    • Aina kun näkyy harhoja ja kuuluu ääniä ni psykiatrin vastaanotolle. Kyllä ne lääkkeet oloon vaikuttaa ja hoitokontakti on hyvä olla olemassa. Poissaolevana omissa maailmoissaan ja heikot sosiaaliset vuorovaikutukset. Ei se lääkitys vaikuta sosiaalisuuteen vaan lähinnä oloon. Juot pari kolme kaljaa ja oot tietyllä tuulella alkoholin vaikutuksesta ja vähän samoin ku on lääke alkoholin sijaan tirtyllä tavalla vaikuttamassa. Sit ku se psykoottisuus on lääkkeiden kanssa ja hoitokontaktissa niin tehdään skitsodiagnoosi ja alkaa avohoito ja muu mielenterveyshömppä vaikuttamaan ku liikkuu mielenterveysseuroissa joissa kyl onkin asiallisia skitsoja. Seuralla kun on taipumus tehdä kaltaisekseen. Jos sitten psykiatri toteaa psykoosin ja määrää lääkitystä ja hoitoa niin luulempa sen menevän parempaan suuntaan. Psykiatrialla kun on tietynlainen vaikutus kuhunkin yksilöön ettei se ihan kylmäx jätä ja mielikin siinä muuttuu ku funtsii erilaisia epätodellisuusasioita ja koittaa löytää syyn ja seurauksen yms. rationaalista ajattelua. Se mitä se on psykiatrin vastaanotolla ja ku popsii lääkkeitä ja miettii milloin mitäkin. Suosittelen tietenkin psykiatrilla käyntiä. Jokapäiväinen psykoottisuus ei ole kaikille hyväksi vaikka jotkut siihen saattaa tottuakkin. Sairauden tunto on ensimmäinen askel parantumiseen. Se et tunnustaa itselleen olevansa sairas päästään ja nöyrtyy pyytämään apua. Psykiatriassa on monia parannuskikkoja ja se on aika toiminnallista eikä hassumpaa ajankulua. Lähtisin kumminkin siitä et toteaa itsellään olevan sellaisia harhoja,harhaisuutta ja muuta poissaolevaisuutta et tarvitsee siihen psykiatrian apua. Mikäli psykiatri toteaa jotakin muuta niin kyseessä ei ole se epätodellinen maailma eli psykoosi ja ei tarvii lääkitystä. Jos se harhaisuus on sitä luokkaa et ei erota kunnolla todellisuutta niin mielellään psykiatrian vastaanotolle mars mars.

    • AsiantuntijaHaavisto

      Kannattaa pistää muna perseeseen t: Haavisto

    • Liian yksipuolista

      Kertokaa myös itsestänne jotain ja asuinympäristöstänne?

      • kalavelat

        Loppuiko yksipuolinen rutina


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      177
      3938
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      113
      2569
    3. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      324
      2204
    4. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      130
      2165
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      49
      1869
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1485
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      107
      1351
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      30
      1322
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1160
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1051
    Aihe