Väsynyt kuolaamiseen!!!

Hapenpuutteesta?

Poikani on nyt 1v 8kk ikäinen.
Hän on kuolannut koko elämästä ajan niin että leuka ja kaula ovat kokoajan vähän kosteat. Nyt kuitenkin parin kuukauden aikana tilanne on pahentunut niin että paitakin kastuu 10 minuutissa! Kaikki "kuolalaput " repii hetkessä pois.
Eikö kuolauksn pitäisi helpottaa iän myötä eikä pahentua? Mistä tämä voi johtua?
Tuskin näin pitkäaikainen kuolaaminen hampaista johtuu...

Puheesta sen verran että sanoo kyllä paljon sanoja, mutta ei käytä lainkaan kovia konsonantteja k,p,t. Puheen ymmärrys on aina ollut hyvin kehittynyttä, lisäksi poika on keksinyt itselleen käsiviittomia ja tulee näin ymmärretyksi.
Muutenkin kehittynyt normaalisti ja on terävän oloinen vesseli, mutta huolestuttaa tuo kuolaus, varsinkin kun tilanne on pahentunut(neuvola ei ota kantaa).
Osaa myös imeä pillistä, naksutella, tehdä suulla kaikenlaista, eikö tämä kerro että suun lihakset olisivat kunnossa!?

Se mikä tässä nyt itseäni pelottaa on se kun poika kärsi synnytyksessä lievästä hapenpuutteesta, sai pisteet 5,7,9 virkosi nopeasti eikä sen suhteen pitänyt olla huolta. Nyt kuitenkin tulee heti mieleen voiko se hapenpuute oireilla nyt kuolauksena?:( onko syytä epäillä esim kehitysvammaa/häiriötä tuon kuolauksena takia jos on muuten kehittynyt ok?

7

1150

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pyry1

      En kantaisi huolta asiasta vielä. neuvola puuttuu kyllä asiaan jos se vaatiui toimenpiteitä, tietenkin voit itse ottaa myös yhteyttä ja kysellä neuvolasta asiasta! Mutta tosiaan kuolaaminen voi vaihdella, lisääntyä ja vähentyö yksilöllisesti aika paljonkin :) Itse olen äitini kertoman mukaan kuolaillut 2-vuotiaaksi ja sisareni yli 3vuotiaaksi. Sisareni kuolaili todella paljon, kaikissa kuvissa hänellä on märkä kaulus ja kuolavana leualla! Sisareni on ihan terve aikuinen jolla ei ole mitään vikaa missään.

      • Lkjhhj

        Kyllä meillä ainakin kuolataan niin maan paljon, kun hampaita tulee. Siis mikseivät ota edes kantaa neuvolassa? Mikä teidän hammastilanne on? Kulmat kun tulevat niin kyllä kuolataan! Ja juuri hampaiden vuoksi.


    • Hapenpuutteesta?!

      Hampaita puuttuu vielä kyllä. Alas kulmahampaat ovat tulleet, mutta ylös eivät, eikä takana ole hampaita. Mielestäni ikenet eivät "pullota" niin kuin hampaat olisi puhkeamassa, toisaalta poika ei anna katsoa suuhun kunnolla...
      Jotenkin tuntuu hankalalta enää uskoa että olisi kyse hampaista kun on kuolannut niin kauan.
      Kysyin kuolaamisesta 1v6 kk lääkärineuvolassa, mutta sanottiin ettei tämän ikäisen kuolaamiseen puututa kun voi johtua vielä niin monesta asiasta esim juuri hampaista.

      Toivottavasti kuolaaminen loppuisi pian eikä kyseessä olisi mitään vakavampaa "aivoperäistä" ongelmaa..

    • ll.

      Varaahan lapselle aika yksityiseltä pediatrilta tai lasten neurologilta.

    • ...

      Minä kehoittaisin ottamaan yhteyttä neuvolaan ja pyytäisin puheterapeutilta tai vastaavasti toimintaterapeutilta konsultaatioita, eli joko ihan käyntiaika tai sitten vaikka vain harjoitteluohjelman paperilla saamiseksi. Itse tekisin vain omalla näppituntumalla harjoitteitta jos kyseessä olisi oma lapseni, mutta niitä on vaikea tehdä jos ei ole koskaan suunmotoriikan harjoitteista kuullut ja nähnyt ohjeistusta.

      Kaikenmaailman suunmotoriikka harjoittelujahan on olemassa, niitä tehdään usein illoin ja aamuin hampaiden pesun yhteydessä, hierotaan suun ympärystä hammasharjan päällä tietyssä järjestyksessä, hierotaan kieltä harjalla tietyssä järjestyksessä... Voihan niitä googlellakin löytyä, jos ei halua terapeutteja vaivata. Syömiseenkin voisi kiinnittää huomiota, jos syötät lasta vielä, eli siinäkin hyvä paikka harjoittaa suunmotoriikkaa; lusikka ei koskaan mene suuhun asti vaan jää huulille, ja lapsi itse imaisee lusikasta ruuan, käyttämällä oman suunsa lihaksistoa.

      Cp-vammahan on se oletettavin jos hapen puutteesta johtuisi, mutta silloin lihasjäntevyyteen olisi varmasti kiinnitetty jo muussakin huomiota. Lapsella on varmastikin vain laiska suu jostain syystä. Suutahan voi opettaa aktiivisemmaksi noilla erilaisilla harjoitteilla, vaikka kuolan määrä johtuisi ihan vain hampaistakin, ei ehkä ole kauhean tärkeää, kuten lääkärissäkin on teille todettu, mutta jos sinua haittaa tuo esteettinen puoli. Kun suu on aktiivisempi, lapsi nieleskelee enemmän.

    • Älä huolestu

      Toiset vaan ovat alttiimpia kuolaamiselle. Älä huolestu!
      Jos kyseessä olisi tuo cp vamma niin olisihan se näkynyt jo lapsen motoriikassa.
      Meidän kohta 2 vuotias ei muuten kuolaa, mutta jos vähänkin nuhaa,yskää tai hampaita niin paidat kastuu heti. Onneksi suostuu pitämään "kuolalappua"

    • liygliyg

      Mua harmitti aikanaan, kun kukaan ei osannut sanoa, miksi meitin poika kuolasi niin kamalasti. Kehittyi muuten normaalisti, tai hyvin. 4 vuotiaana kuitenkin saimme vinkin: lapsella on isot nielu- ja kitarisat!!!! No, mars lääkärille, ja tapaus oli selvä. Nielu- ja kitarisat leikattiin ja kuolaus väheni n. 80%. Nyt pojalla on ikää vajaa 6v. Pikkuisen on risat kasvaneet takaisin. Edelleen syljen eritys on isoa, mutta ei enää paidat kastu. Aika näyttää, pitääkö leikata uudelleen.

      Lääkäri vain ihmetteli, kun lapsella ei koskaan ollut korvatulehdusta, nuhakierrettä tms. Yleensä isoilla risoilla on.

      Ei siis sun lapsi vielä kovin vanha kuolaamaan ole... Ei tarvitse huolestua.:)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      377
      1451
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      104
      1263
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      114
      1187
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      158
      1072
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      41
      951
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      886
    7. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      796
    8. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      790
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      85
      777
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      166
      662
    Aihe