Mitkä optiikat käy D90:een

huuli pyöreänä

Tähän saakka pärjännyt yhdellä putkella. Tarjolla käytettyinä monenlaisia, mutta mitkä sopivat runkoon niin että tarkentaa ja valotus toimii. Tai voisi kai ne käsinkin tarkentaa, mutta valotusta en ala arpomaan.

4

735

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Viidellä lasilla

      D90 on vakavammille harrastajille suunnattu DX-runko. Siinä on runkoon sijoitettu tarkennusmoottori, joten myös vanhemmat AF-tyyppiset automaattitarkenteiset obiskat käyvät hyvin (rungon ja obiskan välillä on ruuvityyppinen mekaaninen voimansiirto tätä varten).

      Kaikki halvempiinkin uusiin Nikon-järkkärirunkoihin tarkoitetut, oman tarkennusmoottorinsa sisältävät AF-S-objektiivit käyvät toki myös.

      Mikään ei estä käyttämästä myöskään täyskennoisiin digirunkoihin ja filmirunkoihin tarkoitettuja FX-objektiiveja. Niiden ominaisuudet tahtovat vain DX-rungossa mennä vähän hukkaan (vähemmällä rahalla saa suunnilleen vastaavan DX-optimoidun obiskan). DX-runko (kuten D90) ei käytä hyväkseen FX-objektiivin koko piirtoympyrää vaan kaventuneen alueen sen keskeltä. Toisaalta DX-rungolla sanotaan saatavan "lisää polttoväliä ilmaiseksi": samalla polttovälillä kuvattaessa sama etäinen kohde saadaan DX-rungossa täyttämään suurempi osa kuva-alasta kuin FX-rungossa. DX-rungon pienempi APS-C-kokoinen kenno vaikuttaa kuvakulmaan samoin kuin polttovälin pidentäminen isolla (FX-formaatin rungon) kennolla. Karrikoidusti voi sanoa, että FX-runko on laajakulmakuvaajan ja DX-runko telekuvaajan kamera.

      Polttovälin ja kennokoon (DX/FX) vaikutusta kuvakulmaan voit katsella simuloidusti täällä:
      http://www.nikon.fi/fi_FI/product/nikkor-lenses/simulator

      D90:ssä on periaatteessa sama Nikonin F-kiinnitysbajonetti kuin Nikon-järkkäreissä on ollut v:sta 1959 lähtien. Niinkin vanhat Nikon-obiskat voi siis saada suoraan kiinni D90:een!

      Eriasteista automatiikkaa on sittemmin saatu vähitellen lisää, ja viimeisten n. 35 vuoden aikana valmistetut Nikkor-objektiivit ovat pääsääntöisesti hyvinkin käyttökelpoisia, vanhemmat omine rajoituksineen.

      Yksityiskohtaisempia yhteensopivuustaulukoita löytyy täältä:
      https://nikoneurope-fi.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/19070/related/1

      Myös mm. Tamronilta, Tokinalta ja Sigmalta löytyy Nikon-kiinnityksellä varustettua lasitavaraa automaattitarkennuksella ja ilman. Erityisesti Tokinan laajakulmalaseja kuulee kehuttavan. Samyangilla on manuaalitarkenteisia juttuja, kuulemma varsin skarppeja edullisuuteensa nähden.

      Itselläni on D90:n seuraaja D7000. Käyttökelpoisen objektiivivalikoiman laajuus on näillä malleilla identtinen. Ongelmana on juuri laajuus (valinnan vaikeus) eikä suinkaan suppeus. Itse olen saanut nikonostaasiini toistaiseksi kerätyksi viisi Nikkoria, jotka kattavat polttovälialueen 10–300 mm (osin päällekkäin tai limittäin). Kaikki ovat DX-formaattia ja omalla tarkennusmoottorillaan (AF-S). Yksi ruuvitarkenteinen, vanhempi, FX-kelpoinen AF-objektiivikin ehti välillä kuulua joukkoon. Toimi hienosti, mutta halusin tilalle samalle polttovälialueelle kuvanvakaimella (VR) varustetun mallin, joka sattui olemaan tyyppiä DX ja AF-S.

    • Olen käyttänyt useita kroppirunkoja kuten D90 joka on vieläkin kelpo vehje ja pysynyt suvussa. Hyvä yleis/turistilasi on Nikkorin 18 - 200 mm VR, nykyisin versio II. Valovoimaisempaan sisäkuvaukseen löytyy F2.8 valovoimalla lyhyempää zoomia jos niistä pitää, minä pidän. Myöskään tuon yleisoptiikan kyky toimia makrona tai pitkänä putkena ei ole kehuttava joten niihin tarkoituksiin tarvitset lisää optiikkaa.

      Tuo on paha tauti joka on minua kiusannut jo vuosia jos ei kymmeniä. Uutta tekee aina mieli ja säästöpossu on kovassa käytössä.

      Monet vannovat kiinteiden optiikoiden nimiin ja ne piirtänevätkin ainakin reuna-alueilla paremmin mutta esim. turistina kulkiessa on 18-200 superzoomi vallan mainio väline ja säästää monelta linssin vaihdolta käyttäjänsä.

      • huuli pyöreänä

        Kiitoksia teille molemmille. Sain teiltä hyvää, kaipaamaani tietoa!


    • Luettuani noita paria kommenttia voin esittää näytekuvia yhdistelmällä D90 ja Nikkor 18 - 200 mm F3.5 - 5.6 VR. Niitä löytyy muualtakin kansioistani mutta kyseisen kansion kuvista on suuri osa kuvattu juuri tuolla yhdistelmällä.

      https://picasaweb.google.com/Tapani.Niittyaro/EuroopanKiertoa2009AroundEurope2009#5340569577085989138

      Tuolta voit itse katsella tuloksia. Osa kuvista on varsinkin tuolla Pietarin katedraalissa kuvattu varsin pitkillä ajoilla käsivaralta kun edes monopodia ei saanut käyttää. Salama on myös unohdettu mutta D90 sallii varsin hyvin ISO1600 ja suuremmankin herkkyyden käytön kuten voit havaita jos enmemmän selailet noita kuvia.

      Tuon Nikkorin VR toiminto on myös varsin tehokas.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ole rohkeampi kuin koskaan

      ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
      Ikävä
      94
      2011
    2. Oulussa puukotettu lasta

      Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
      Perussuomalaiset
      418
      1551
    3. Mitä tekisit jos

      täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
      Ikävä
      91
      1303
    4. Nyt pärähtää - Uusi lavatanssiohjelma starttaa tv:ssä!

      Oletko toivonut lavatanssiohjelmaa televisioon? Puoli seiskan kesäilta tuo lavatanssit suomalaisiin koteihin. Juontajin
      Tv-sarjat
      14
      1096
    5. Milloin olet viimeksi nähnyt

      Kaivattusi ja missä? Onko ikävä vastaa rehellisesti.
      Ikävä
      73
      1052
    6. Kokki Akseli Herlevin ex-rakas Emmi Suuronen kisasi Diilissä - Nyt Selviytyjissä: "Vaikka olen..."

      Emmi Suuronen ja Akseli Herlevi ovat ex-pariskunta. Nyt Emmi nähdään taas tosi-tv-ohjelmassa. Takana on jo Diili ja mis
      Suomalaiset julkkikset
      10
      1006
    7. Ääripersu puukotti taas.

      Kamalaksi on mennyt. Persut ammuskelee ja puukko heiluu..
      Oulu
      179
      979
    8. Miten ihmeessä

      on kaksi niin samanlaista. Älä ymmärrä väärin, en yritä mitenkään itseäni ylentää mutta eiköhän me jollakin radioaallol
      Ikävä
      49
      959
    9. Onpas punavihreät taas ärhäkkäinä

      😺 Ihan tuntuu kuin syyttäisitte meikäläisiä/meikäläistä Oulun puukotuksesta. Tapaus on hyvin ikävä ja tuomittava. En
      Luterilaisuus
      249
      930
    10. Pelkäätkö että olisin

      Ilkeä sulle jos nähtäisiin? Naiselta miehelle
      Ikävä
      74
      837
    Aihe