Suurperheen joulu

äiti x 9

Millainen on teidän joulunne tänä vuonna?

Me olemme vuokranneet viikoksi niin ison mökin Lapista, että mahdumme sinne koko perhe eli minä, mies , kaikki lapset (myös jo aikuistuneet) , miniät, vävyt. lapsenlaset ja apivanhemmat. Yhteensä meitä on 24 henkeä.

Jouluaatto ja joulupäivä ovat sellaisia, joiden kulun osaan ennustaa. Lapset ovat tarkkoja traditioista ja sen heille suon, vaikka joskus kiusoittelenkin, että kun pikkuhiljaa tulee aina vuosien ja vuosikymmenten varrella uusiakin traditioita, niin tätä vauhtia meillä 10 vuoden päästä on joululle minuuttiaikataulu.
:D

Aatto sujuu suunnilleen näin:

- Aamulla on sauna saunaa toivoville. Siihen sisältyy sauntaiat lasten kanssa, uhrilahja saunatontulle ja mm. enkeleiden tekeminen alastomana lumihankeen. Tapaa olla hauskaa.
- Aamulla on myös aamiainen, jonka konsistenssi on tarkoin määrätty. Siihen sisältyy riisipuuroa (yksi manteli piilossa tietenkin), sekametelisoppaa, kotitekoista limppua ja nimenomaan silloin ja vasta silloin saa ensimmäisen kerran koko joulun aikaan maistaa kinkkua (yhtä kinkuista, kuten varmaan väkimäärästä osaatte päätelläkin.)
Aamiainen on aika raskas, mutta se onkin sitten ainoa ateria ennen neljää.
Myös tontuille (joilla on sentään ollut melkoisesti työtä vakoillessaan näin isoa lapsimäärää koko joulukuun ajan) viedään ulos puuroa ja kinkkua.

- Aamiaisen jälkeen touhutaan viimeisiä ruokavalmisteluja, siivotaan jäljet, vaihdetaan pyhävaatteet päälle, kammataan, meikataan jne. Aikuiset tyttäret, ystävätär ja anoppi ja minä olemme mukana touhuissa ja se tapaa olla hauskaa kun on oma "meikkaaja" ja "kampaaja".
Valmiita tapaamme olla noin yhdentoista maissa.

- Silloin lapset ja lapsenlapset ( ikähaitarilla vauva - 10-vuotias tätinsä. Käsikirjoitus on 15-vuotiaan käsialaa. Lapsenlapsia on yhteensä 8 ja noita omia on 3, jotka sopivat tuohon ikähaitariin) esittävät joulunäytelmänsä. Sitä on käsikirjoitettu, harjoiteltu, puvustettu jne jo kuukausia. Minä ja käsikirjoittajatytär tietää mistä muksuilla on tänä vuonna näytelmässään kysymys. Lavastajana toimiva poika taitaa osata aavistella. Muille se on SUURI SALAISUUS, jota on vartioitu kuin Fort Knoxin kultaa konsanaan.
- Näytelmän (Ja jälkipelien eli olemme salaa varanneet kukkakimput "artisteille" ihan Broadway-tyyliin) jälkeen lämmitetään glögi ja istumme alas kuuntelemaan joulurauhan julistusta.

Minä olen kuullut sen pian 50 kertaa. Ja lapset ja lapsenlapset kukin ikänsä verran eli jossain vaiheessa - tavallisesti siinä vaiheessa, kun kieli kääntyy ruotsiksi alkaa siellä täällä kukin puhua Turun pormestarin päälle ja lopulta julistus annetaankin meidän olohuoneestamme, eikä Turusta.

- Sen jälkeen heittäydytään vapaalle kukin tahtomallaan tavalla eli eri pöydille levitetään lautapelejä (tänä vuonna kai ainakin lasten ja aikuisten Trivial Pursuit, Monopoli ja Besserwisser. Twister on pienimpien mieleen.) ja kukin saa mennä mieleisempiinsä gameihin.

- Noin puoli kolme tms. kiskotaan ulkovaatteet niskaan ja mennään sopivaan paikkaan ulos (Tämän vuoden mökki on meille uusi eli en vielä tiedä mikä se spotti on.) ja sytytetään kynttilät poissaoleville rakkaillemme; vanhemmilleni, isovanhemmille, mieheni siskolle, kuolleelle tyttärelleni ja kuolleelle pojanpojalleni jne. Tähän "rituaaliin" kuuluu myös laulu ja lyhyt puhe, jossa jokainen kertoo kenelle sytyttää kynttilänsä.

- Tämän jälkeen osa lähtee kirkkoon. Osa jää kotiin kattamaan joulupöytää. Ketään ei pakoteta kumpaankaan vaan valinta on vapaa ja monella lapsista on murkkuvaiheessa ollut aika jolloin tämä hetki on pyhitetty netille, musiikille, mökötykselle tms. Tosin pikkuhiljaa nuo ovat tainneet kokonaan hävitä. En usko tämän vuoden teineistä kenenkään satsaavan tänä vuonna siihen vaan enemmän löytyy heitä kattausväestä ja yksi tai kaksi kirkostakin.

- Kirkkoväen palattua joulujumalanpalveluksesta on aattoaterian vuoro. Meillä - niin kuin kai useimmissa Suomen kodeissa - se on ylenpalttinen. Runsautta lisää vielä se, että kokkaajia ja leipojia ja laittajia on näin isossa sakissa monta ja jokainen tahtoo jotain oman kätensä (tai lompakkonsa) jälkeä esiin.
- Ateria alkaa sillä että seisomme paikallamme tuoliemme takana, kun lapset laulavat "Enkeli taivaan" (10 v on kieli poskessa opetellut soittamaan sen kitaralla ja 8 v nokkahuilulla). Sitten - aina se nuorin, juuri lukemaan opetellut, eli tänä vuonna 6v eskarilainen - lukee jouluevankeliumin ja muut "kärsivät" ääneti toisen tankatessa jokaista sanaa hiki otsallaan ja saamastaan "kunniasta" intopinkeänä.
- Ja sitten syödään!.

Jatkuu toisessa viestissä.

41

2267

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äiti x 9

      - Jossain vaiheessa ateriaa joku miesväestä pitää joulupuheen. Puheenpitäjyys kiertää vuosi vuodelta. Alunperin sen tarkoitus oli kasvatuksellinen eli idea oli opettaa lapsille luonteva maljapuheenpitotaito. Sittemmin homma on edennyt ja karannut ja nykyään muistellaan vuosienkin päästä kippurassa nauraen joitain pitkälle harkittuja puheita. Niinkuin sekin vuosi, jolloin T puhui pitkään liikuttavasti siitä, mikä joulun perimmäinen sanoma on ja siitä, joka uhrasi henkensä, jotta me saisimme viettää joulua syntimme sovitettuna jne. Kun se odotettu "uskonnollinen huipentuma" sitten tuli, T kohotti maljan "sialle, joka uhrasi kinkkunsa meidän joulumme eteen"...

      - Aterian jälkeen siivotaan jäljet porukalla. Hermoillaan vähän. Lauletaan vähän. Odotetaan, odotetaan, odotetaan...
      - Ja kello 18 (18.20 tänä vuonna) tulee joulupukki tonttuineen. Tänä vuonna (Lapissa kun ollaan) hän tulee porojen vetämällä reellä. Viime vuonna tuli hevosten vetämällä ja pienet lapset saivat kukin istua tovin pollen selässä ja kiertää pienen lenkin pitkin pihamaata).
      - Pukille lauletaan. Leikitään pari piirileikkiä kuusen ympäri.
      - Aletaan purkamaan lahjasäkkejä. Lukutaitoiset pikkulapset auttavat pukkia a tonttuja.
      - Sitten lauletaan hyvästiksi ja pukki tonttuineen jatkaa matkaansa muiden lasten luokse.

      - Pukin lähdettyä aletaan avata lahjoja. Perheen pienin aloittaa. Hänelle luetaan paketin päällä oleva lahjaruno tai muu teksti ja paketti avataan. Kaikki näkevät ja kommentoivat. Sitten on vuorossa toiseksi nuorin ja sama proseduuri. Ja kolmanneksi nuorin... ja neljänneksi nuorin... jne. Vanhimman avattua oman pakettinsa alkaa kierros jälleen nuorimmasta.
      - Aikaa kuluu. Glögiä kuluu. Ihannemallissa paketit on avattu ennen yötä. Joulupukki vaan tuppaa olemaan niin antoisa (paljon kummeja, mummeja, tätejä, setiä, enoja jne.) ettei aina ehditä loppuun asti vaan osa jää seuraavalle päivälle (jolloin (amerikkalaiseen tyyliin) saa lahjat avata ilamn järjestystä heti aamusta herättyään - vaikka aikuiset nukkuisivatkin vielä.

      - Pikkuhiljaa lapset vetäytyvät unille, kukin ikänsä ja väsymyksensä mukaan.

      - Aikuiset saunovat. Ottavat ehkä lasin viiniä tai konjakkia. Osa pelaa. Osa lukee. Osa vetäytyy omiin kammareihinsa jouluaaton "taikalempipuuhiin". Kukin tekee mitä lystää.

      Ja niin tulee jouluyö.

    • äiti x 9

      Ja kolmas jatko-osa:

      Joulupäivä alkaa "sekalaisesti". Minä, mies, osa lapsista (pääsääntöisesti ne pienimmät lapsenlapset - Jostain syystä tuo viiden herääminen ei kaikkia lapsia ja lapsenlapsia/miniöitä/vävyjä nappaa. :D ) heräämme jo viiden jälkeen ja pukeudumme sekä teemme eväät. 5.30 tulee tänä vuonna kaksi pororekeä . Kotona tulisi yksi isompi hevosreki
      Yhtenä vuonna mentiin Inarissa koirien vetämissä reissä... eli traditio pysyy, vaikka yksityiskohdat vaihtelevat. Jouluaamun kirkkoon kuitenkin mennään ja sen jälkeen käymme hautausmaalla sytyttämässä kynttilöitä. Sytytämme yhtä monta kuin edellisenäkin päivänä, mutta tällä kertaa viemme ne sellaisille haudoille, joilla ei ole yhtään.

      Sitten takaisin mökille hitaasti ja rauhallisesti reessä eväät syöden. Aamupala pakkasessa.

      Kämpillä jokainen on tehnyt mitä tahtoo. Aamiainen ja usein lounaskin on lähinnä seisovan pöydän tyyppisesti joko esillä tai jääkaapissa esillä (ettei ottaisi myrkytysosumaa). Pelit rulettavat. Suurin osa meistä on enemmän tai vähemmän lautapelifriikkejä. Osa lukee. Osa katsoo leffoja netflixistä. Viime vuonna appi pelasi jotakuinkin koko joulupäivän wee-golffia. Muksut leikkivät lahjuksillaan.

      Tapanina sitten tulee (jo tilatut ja pitää mainita sekin, että paikallinen yrittäjä ilahtui rekikisaideasta niin paljon, että melkein puolitti "virallisen" hinnan) MONTA rekeä. Tällä kertaa taitavat kaikki lähteä kirkkoon. Idea on nimittäin kisata rekien nopeudesta. Tapanin "voittaja" on vuoden ajan Neitsyt Marian erityisessä suojeluksessa eli panos on kova. ;-)

      Paluumatkalla. kun ei enää ole kiirus, pysähdymme erämaalaavulla (vuokraamamme mökin omistajan ehdotus) ja grillaamme makkaraa ja syömme&juomme eväitä.

      Seuraavat mökkipäivät menevät sitten laiskotellen, lasketellen (rinne 3 kilsan päässä), ratsastaen (sovittu jo valmiiksi paikalliselta tallilta 6 hevosta, maneesi kahdeksi tunniksi ja sama määrä maastoratsastutunteina), moottorikelkkaillen, vaellellen, pelaillen, lukien, nettaillen, telkkua tuijottaen yms. 16 lippua osti appi mökkipaikkakunnan uudenvuodenshowhin, jonka ensiesitys on 28 päivä eli päivä ennen kuin erkanemme kukin taas tahoillemme.

      • joulumuori

        Onpas teillä ihana joulu. Oikein aikataulut ja kaikki.

        Mitähän sinä tällä haavejoululla, haluat meille muille kertoa? Haluatko kateutta, kehumista vai voivottelua kuinka ehdit ja jaksat? En ymmärrä.

        Minä vietän joulun perheeni kanssa ilman aikatauluja ja organisaatiota. Olemme ja nautimme joulusta, ja se riittää meille.

        Onnellista joulua kaikille!


      • Äiti x 11
        joulumuori kirjoitti:

        Onpas teillä ihana joulu. Oikein aikataulut ja kaikki.

        Mitähän sinä tällä haavejoululla, haluat meille muille kertoa? Haluatko kateutta, kehumista vai voivottelua kuinka ehdit ja jaksat? En ymmärrä.

        Minä vietän joulun perheeni kanssa ilman aikatauluja ja organisaatiota. Olemme ja nautimme joulusta, ja se riittää meille.

        Onnellista joulua kaikille!

        Mksi tuolla kuvauksella pitäisi haluta mihinkään muuhun kuin käynnistämään keskustelua erilaisista tavoista viettää joulua? Oletko muissakin asioissa samanlainen eli yrität löytää kaikesta jotain salattuja negatiivisia merkityjksiä ja pahaa sanottavaa? Jos olet, niin en oikein usko siihen, että perheesi nauttii joulustaan.


      • joulumuori
        Äiti x 11 kirjoitti:

        Mksi tuolla kuvauksella pitäisi haluta mihinkään muuhun kuin käynnistämään keskustelua erilaisista tavoista viettää joulua? Oletko muissakin asioissa samanlainen eli yrität löytää kaikesta jotain salattuja negatiivisia merkityjksiä ja pahaa sanottavaa? Jos olet, niin en oikein usko siihen, että perheesi nauttii joulustaan.

        Mitenkäs se vanha sanonta meni...se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.

        Joulunviettoasi ei siis saa kyseenalaistaa tai epäillä?


      • kuuden äiti
        joulumuori kirjoitti:

        Mitenkäs se vanha sanonta meni...se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.

        Joulunviettoasi ei siis saa kyseenalaistaa tai epäillä?

        No nyt en ymmärrä. Miksi toisten joulunviettoa pitäsi kyseenalaistaa?

        Me olemme kotona oman perheen kesken. Soitellaan sukulaisille joulun toivotuksia ja syödään jouluruoista niitä, joista pidämme eli kinkkua, lanttulaatikkoa ja maltanriisiä. Sitten levätään ja nautitaan lomapäivistä.

        Hyvää joulua kaikille


      • Haaveillaan vaan
        joulumuori kirjoitti:

        Onpas teillä ihana joulu. Oikein aikataulut ja kaikki.

        Mitähän sinä tällä haavejoululla, haluat meille muille kertoa? Haluatko kateutta, kehumista vai voivottelua kuinka ehdit ja jaksat? En ymmärrä.

        Minä vietän joulun perheeni kanssa ilman aikatauluja ja organisaatiota. Olemme ja nautimme joulusta, ja se riittää meille.

        Onnellista joulua kaikille!

        Luinpa tuon kertomuksen, joka on postattu myös Vauva-lehden keskustelupalstalle.

        Pukkaa tämän tästä naurattamaan moinen surrealistinen haavejoulu rekineen, joka on paranneltu versio erään bloginpitäjän elämästä otettuine samuuksineen ja ruotsin kielineen kaikkineen. Hupaisammaksi vielä tuon tekee kömmähdys alussa: asiat eivät ole edes vielä tapahtuneet, mutta kaikki käänteet tiedetään etukäteen minuutin tarkkuudella. "Jouluaatto ja joulupäivä ovat sellaisia, joiden kulun osaan ennustaa". :) Vain lapseton ihminen voi olettaa, että tilanteita, jopa joulunpyhät voi etukäteen ennustaa.

        Lieneekö jälleen blondimama asialla, sama tyyppi joka näitä menyitä kirjoitteli:

        http://keskustelu.suomi24.fi/node/11352964#comment-60844471

        Bloginpitäjä kyllä tietäisi niinkin yksinkertaisen jutun, että Turussa ei ole pormestaria eikä kaupunginjohtajakaan lue joulurauhan julistusta.

        Kun sitä alkaa noinkin yksityiskohtaisesti kertomaan asioista, ihmettelee joidenkin olennaisten asioiden puuttumista muuten niin yksityiskohtaisen tarkasta kuvauksesta. Pelkkä logistiikka tuolla porukalla (mille kertomuksessa ei ole uhrattu riviäkään), tuottaisi ylipääsemättömiä vaikeuksia, eikä siitä sanota sanaakaan.

        Kuulostaa niiiiiin tutulta. Mulla oli asiakkaana eräs tyttö, joka keksi tällaisia unelmakertomuksia elämästä mitä haluaisi elää kunnes hän jäi nolosti kiinni.


      • Mammamedfyra

        Kyllä olet nopea kirjoittaja. Eka jakso lähetetty 15.15., toka 15.17 ja kolmas 15.19. Ettet vaan olisi kopioinut mistään?

        Ymmärrän. Aikoinaan nuorempana haaveilin itsekin tuohon tapaan elämästäni. Kyllä oli ihan sukkahousujen värikin tiedossa eri tilaisuuksiin ja pieninkin yksityiskohta selvillä omassa mielessäni.
        Se lohdutti, kun ei ollut mitään. Ei sinne päinkään, että olisi ollut tulossakaan.

        Muista, että haaveet ovat haaveita ja elämä muualla.


      • äiti21
        joulumuori kirjoitti:

        Onpas teillä ihana joulu. Oikein aikataulut ja kaikki.

        Mitähän sinä tällä haavejoululla, haluat meille muille kertoa? Haluatko kateutta, kehumista vai voivottelua kuinka ehdit ja jaksat? En ymmärrä.

        Minä vietän joulun perheeni kanssa ilman aikatauluja ja organisaatiota. Olemme ja nautimme joulusta, ja se riittää meille.

        Onnellista joulua kaikille!

        Onpa teillä aikataulu joka asian jopa jouluun.


    • irrma

      Kuulostaa todella upealta! Ihailen suurta panostustanne joulun viettoon. Voi kunpa minullakin olisi paljon sukulaisia, joiden kanssa nauttia hienosta juhlasta. Te elätte kyllä todellisen unelmajouluni! Erittäin hyvää joulua sinne! :)

    • kikapoo2

      Osannottoni äiti x 9:lle vanhempiensa poismenon johdosta, eihän tästä ole pitkäkään aika, kun kertoili, kuinka ovat hyvissä voimissa.

      • äiti x 9

        Hups. Tarkoitin isovanhenmpieni.
        Olipa ikävä moka. Tuli oikein kylmät väreet.
        Ihan kuin olisin "ennustellut" jotain tms. Ja sitä en todellakaan tahdo!


      • Copycat vauhdissa
        äiti x 9 kirjoitti:

        Hups. Tarkoitin isovanhenmpieni.
        Olipa ikävä moka. Tuli oikein kylmät väreet.
        Ihan kuin olisin "ennustellut" jotain tms. Ja sitä en todellakaan tahdo!

        Niinpä. Pitää olla tarkkana, kun valehtelee ja keksii juttuja (kopioi toisten elämää), ei muista eikä huomaa, mitä valehtelee.


      • Ei jaksais...
        äiti x 9 kirjoitti:

        Hups. Tarkoitin isovanhenmpieni.
        Olipa ikävä moka. Tuli oikein kylmät väreet.
        Ihan kuin olisin "ennustellut" jotain tms. Ja sitä en todellakaan tahdo!

        "...sytytetään kynttilät poissaoleville rakkaillemme; vanhemmilleni, isovanhemmille,..."

        Miksi mainitsisit isovanhemmat 2 kertaa?

        Jos vanhempasi nyt kuitenkin olisivat elossa niin miksi he eivät kuulu perheeseesi?
        "...koko perhe eli minä, mies , kaikki lapset (myös jo aikuistuneet) , miniät, vävyt. lapsenlaset ja apivanhemmat. "


    • 1+1+3

      Meillä jouluaattoon kuuluvat hautausmaakäynnit, syöminen, saunominen, lahjojen jako ja lautapelien pelaaminen. Näin lyhykäisyydessään.

    • wannabee

      Mites ne kanat, vai otitteko mukaan joulunviettoon, entä miten raskautesi on sujunut. Kiva kun olet taas täällä kirjoittelemassa.

    • Perhe 2+3+haukku

      Me olemme onnellisia kun emme viettäneet ollenkaan kulutuskrääsähysteria joulua. Nyt meillä on rahaa ja hermot levänneet, kaikilla on hyvä mieli aloittaa uusi vuosi ilman velkaa ja köyhyyttä.
      Vielä kun vietämme uudenvuoden ilman raketteja rauhaisessa piilopirtissä hyvää ruokaa tehden, kynttilän valosta nauttien ja ennen kaikkea koiramme paukkupelkoisena voi rentoutua kanssamme. Lämmitämme puusaunan oikein kuumaksi ja pulahdamme paljuun, jos mahdollista tähtitaivasta ihaillen.

      Mikä maallinen mammona ja turhuuksien turhuus voi tätä onnea meiltä viedä, ei mikään.

      • 1+1+3

        Silloin kun rahaa on vähän, on järkevää pysytellä erossa kulutushysteriasta. Suomessa on kuitenkin vielä monilla asiat niin hyvin, ettei eletä kädestä suuhun, eikä lahjoja osteta velaksi.
        Se että on varaa ostaa lapsille lahjoja, ei automaattisesti tarkoita sitä, että uusi vuosi aloitetaan köyhyydessä. :)

        Teille "Perhe 2 3 haukku" voi vain sanoa, että kyllä Suomessa pärjää kolmilapsinen perhe taloudellisesti loistavasti, kun vain tekee töitä.


      • Perhe 2+3+haukku
        1+1+3 kirjoitti:

        Silloin kun rahaa on vähän, on järkevää pysytellä erossa kulutushysteriasta. Suomessa on kuitenkin vielä monilla asiat niin hyvin, ettei eletä kädestä suuhun, eikä lahjoja osteta velaksi.
        Se että on varaa ostaa lapsille lahjoja, ei automaattisesti tarkoita sitä, että uusi vuosi aloitetaan köyhyydessä. :)

        Teille "Perhe 2 3 haukku" voi vain sanoa, että kyllä Suomessa pärjää kolmilapsinen perhe taloudellisesti loistavasti, kun vain tekee töitä.

        No voin masentaa, mutta kun meillä on lahjapäiviä useamman kerran vuodessa. Ne ovat vielä yllätyksenä eikä pakko juttuina. Oli muuten lasten ja koiran kanssa hieno uusi vuosi, pelattiin ja leikittiin :)
        Lapset kun nukahtivat niin vietettiin iltaa vain kahdestaan, eikä pahuksen raketteja kuulunut illanviettoon. En ole koskaan edes nuorena tykännyt mistään rakettien paukuttelusta, vaikka hauskaan on osattu pitää, vähän liikaakin


      • 1+1+3
        Perhe 2+3+haukku kirjoitti:

        No voin masentaa, mutta kun meillä on lahjapäiviä useamman kerran vuodessa. Ne ovat vielä yllätyksenä eikä pakko juttuina. Oli muuten lasten ja koiran kanssa hieno uusi vuosi, pelattiin ja leikittiin :)
        Lapset kun nukahtivat niin vietettiin iltaa vain kahdestaan, eikä pahuksen raketteja kuulunut illanviettoon. En ole koskaan edes nuorena tykännyt mistään rakettien paukuttelusta, vaikka hauskaan on osattu pitää, vähän liikaakin

        Eiköhän kaikilla ole lahjapäiviä useamman kerran vuodessa. Kuulutte meihin keskivertoperheisiin. Ei siis mitään mainittavaa, paitsi, että ette anna hyviä joululahjoja rakkaillenne. :)


    • Blogin lukija
      • Plökielämää

        No tämmöstä epäiltiinkin....

        Mikseikähän jollekulle riitä kertoa ihan oikeasta joulunvietostaan ja oikeasta elämästään? Onko siinä pelko, että se ei ole ihannekuvien mukaista, ei pysty täyttämään jotain vaatimuksia? Tämä on kai tätä suoritusyhteiskuntaa, missä eletään. Vanhemmuus ja äitiys ja perhe-elämäkin on jotain sellaista, missä pitäisi suorittaa ja missä kilpaillaan siitä, kenellä idyllisintä, kenellä askarrellaan, perhe-elämän pitäisi olla jotain sellaista, mitä pystyy blogeissa esittelemään, tai se ei ole oikeata tai tarpeeksi laadukasta.

        Jos ei ole rekijoulua tai jos ei pääsiäisenä askarrella ei voi olla onnellista elämäää? Pitääkö perhe-elämän olla kuin Larssonin kuvituksissa?

        http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0a/Julaftonen_av_Carl_Larsson_1904.jpg

        Kukapa ei tuollaista idylliä haluaisi, mutta ei kukaan elä tuollaisissa.
        Minusta on jotenkin surullista lasten kannalta. Heidänkin pitää esittää tässä näytelmässä jotain roolia, mitä vanhemmat haluaa esittää muulle maailmalle. Eikä heiltä kysytä, että haluavatko he sellaista.


      • Naapurin G
        Plökielämää kirjoitti:

        No tämmöstä epäiltiinkin....

        Mikseikähän jollekulle riitä kertoa ihan oikeasta joulunvietostaan ja oikeasta elämästään? Onko siinä pelko, että se ei ole ihannekuvien mukaista, ei pysty täyttämään jotain vaatimuksia? Tämä on kai tätä suoritusyhteiskuntaa, missä eletään. Vanhemmuus ja äitiys ja perhe-elämäkin on jotain sellaista, missä pitäisi suorittaa ja missä kilpaillaan siitä, kenellä idyllisintä, kenellä askarrellaan, perhe-elämän pitäisi olla jotain sellaista, mitä pystyy blogeissa esittelemään, tai se ei ole oikeata tai tarpeeksi laadukasta.

        Jos ei ole rekijoulua tai jos ei pääsiäisenä askarrella ei voi olla onnellista elämäää? Pitääkö perhe-elämän olla kuin Larssonin kuvituksissa?

        http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0a/Julaftonen_av_Carl_Larsson_1904.jpg

        Kukapa ei tuollaista idylliä haluaisi, mutta ei kukaan elä tuollaisissa.
        Minusta on jotenkin surullista lasten kannalta. Heidänkin pitää esittää tässä näytelmässä jotain roolia, mitä vanhemmat haluaa esittää muulle maailmalle. Eikä heiltä kysytä, että haluavatko he sellaista.

        Tunnen tuon Viipaleita -blogin perheen ihan oikeassa elämässä enkä usko, että lapset esittävät mitään roolia vaan ihan oikeata elämää elävät. Blogissakin kerrotaan paljon vaikeista asioista siinä missä kivoistakin. Pääsiäisenä askarteleminen, joululeivonta tai rekiretket eivät sulje pois esimerkiksi surua ja kuolemaa vaan molemmat mahtuvat kokonaiseen elämään.
        Se taas, jos joku haluaa yrittää kopioida heidän elämäänsä onkin jo ihan eri asia.


      • 3+3+3
        Naapurin G kirjoitti:

        Tunnen tuon Viipaleita -blogin perheen ihan oikeassa elämässä enkä usko, että lapset esittävät mitään roolia vaan ihan oikeata elämää elävät. Blogissakin kerrotaan paljon vaikeista asioista siinä missä kivoistakin. Pääsiäisenä askarteleminen, joululeivonta tai rekiretket eivät sulje pois esimerkiksi surua ja kuolemaa vaan molemmat mahtuvat kokonaiseen elämään.
        Se taas, jos joku haluaa yrittää kopioida heidän elämäänsä onkin jo ihan eri asia.

        Carl Larsson-kuvaelman esittäjien lapset viattomina ei keksikään roolejaan tietenkään itse, vaan heille annetaan roolit ihan aikuisten tekemän käsikirjoituksen mukaan.

        "Onnellinen suurperhejoulu rekiajeluineen" alkuperäisidea Carl Larsson, käsikirjoitus, lavastus, ohjaus, leikkaus ja kuvaus, special effects Patu Viipale. Tulee levitykseen pylly- ja tissikuvineen tammikuussa. Oscareita otetaan vastaan, mutta arvostelu on luonnollisesti kielletty. K-18.


      • 12 + 8
        Plökielämää kirjoitti:

        No tämmöstä epäiltiinkin....

        Mikseikähän jollekulle riitä kertoa ihan oikeasta joulunvietostaan ja oikeasta elämästään? Onko siinä pelko, että se ei ole ihannekuvien mukaista, ei pysty täyttämään jotain vaatimuksia? Tämä on kai tätä suoritusyhteiskuntaa, missä eletään. Vanhemmuus ja äitiys ja perhe-elämäkin on jotain sellaista, missä pitäisi suorittaa ja missä kilpaillaan siitä, kenellä idyllisintä, kenellä askarrellaan, perhe-elämän pitäisi olla jotain sellaista, mitä pystyy blogeissa esittelemään, tai se ei ole oikeata tai tarpeeksi laadukasta.

        Jos ei ole rekijoulua tai jos ei pääsiäisenä askarrella ei voi olla onnellista elämäää? Pitääkö perhe-elämän olla kuin Larssonin kuvituksissa?

        http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0a/Julaftonen_av_Carl_Larsson_1904.jpg

        Kukapa ei tuollaista idylliä haluaisi, mutta ei kukaan elä tuollaisissa.
        Minusta on jotenkin surullista lasten kannalta. Heidänkin pitää esittää tässä näytelmässä jotain roolia, mitä vanhemmat haluaa esittää muulle maailmalle. Eikä heiltä kysytä, että haluavatko he sellaista.

        Huomaatko, että samalla kun kritisoit sitä, että joku kopioi toisen elämää, yrität myös mitätöidä sen kopioitavan elämää?

        Olen Viipaleita-blogin lukija 10 vuoden ajalta ja 8 vuoden ajan olen tavannut perhettä myös todellisessa elämässä. He eivät valehtele tai kaunistele..Päinvastoin perheen äiti, miehensä ja vanhimmat lapset "alikirjoittavat" tarinaansa. Eivät anna itselleen kunniaa mistään mitä ovt tehneet tai mistä ovat selvinneet.... tai mitä yhteisölleen nykyään antavat.


      • kunniankukkokiekuu
        12 + 8 kirjoitti:

        Huomaatko, että samalla kun kritisoit sitä, että joku kopioi toisen elämää, yrität myös mitätöidä sen kopioitavan elämää?

        Olen Viipaleita-blogin lukija 10 vuoden ajalta ja 8 vuoden ajan olen tavannut perhettä myös todellisessa elämässä. He eivät valehtele tai kaunistele..Päinvastoin perheen äiti, miehensä ja vanhimmat lapset "alikirjoittavat" tarinaansa. Eivät anna itselleen kunniaa mistään mitä ovt tehneet tai mistä ovat selvinneet.... tai mitä yhteisölleen nykyään antavat.

        Eikös se olekin muiden kuin ihmisten itsensä asia "antaa kunniaa".


      • 12 + 8
        kunniankukkokiekuu kirjoitti:

        Eikös se olekin muiden kuin ihmisten itsensä asia "antaa kunniaa".

        Niinhän he juuri tekevät ja siitä heitä netissä moititaan.


      • hyyssykkä
        12 + 8 kirjoitti:

        Niinhän he juuri tekevät ja siitä heitä netissä moititaan.

        Siis ketkä tekevät ja mitä? tipuin kärryiltä. Siis antavat itselleen kunniaa vai eivät anna.


      • lukijaluu
        12 + 8 kirjoitti:

        Huomaatko, että samalla kun kritisoit sitä, että joku kopioi toisen elämää, yrität myös mitätöidä sen kopioitavan elämää?

        Olen Viipaleita-blogin lukija 10 vuoden ajalta ja 8 vuoden ajan olen tavannut perhettä myös todellisessa elämässä. He eivät valehtele tai kaunistele..Päinvastoin perheen äiti, miehensä ja vanhimmat lapset "alikirjoittavat" tarinaansa. Eivät anna itselleen kunniaa mistään mitä ovt tehneet tai mistä ovat selvinneet.... tai mitä yhteisölleen nykyään antavat.

        Mites se vanha yhteisö, jonka jättivät taakseen, jatkavatko lapset äitinsä viitoittamalla tiellä vai miten?


      • Tuttava
        lukijaluu kirjoitti:

        Mites se vanha yhteisö, jonka jättivät taakseen, jatkavatko lapset äitinsä viitoittamalla tiellä vai miten?

        Jatkavat samalla tiellä.
        Ja viettävät tänäkin vuonna kaikki yhdessä, myös "kantaäiti" puolisoineen, joulun.
        Eli ei ole jättänyt perhettään "taakseen" vaikka ei enää joka päivä kaikkia lapsenlapsia hoidakaan.

        Porukkaa alkaakin olla jo melkoisesti:
        isovanhemmat, vanhemmat, 8 lasta, 6 lasten puolisoa, 10 lapsenlasta (joista kaksi ei ole biologisia vaan vävyn uusperheeseensä tuomat pienet kaksostytöt), yksi entinen vävy ja adoptoitu täti.
        30 henkeä aaton aterialla?


      • lukijaluu
        Tuttava kirjoitti:

        Jatkavat samalla tiellä.
        Ja viettävät tänäkin vuonna kaikki yhdessä, myös "kantaäiti" puolisoineen, joulun.
        Eli ei ole jättänyt perhettään "taakseen" vaikka ei enää joka päivä kaikkia lapsenlapsia hoidakaan.

        Porukkaa alkaakin olla jo melkoisesti:
        isovanhemmat, vanhemmat, 8 lasta, 6 lasten puolisoa, 10 lapsenlasta (joista kaksi ei ole biologisia vaan vävyn uusperheeseensä tuomat pienet kaksostytöt), yksi entinen vävy ja adoptoitu täti.
        30 henkeä aaton aterialla?

        Yhteisö tarkoitti kyläyhteisöä, jossa toimi aktiivisena, että jatkavatko lapset sitä perinnettä. Ei kai kukaan ajattele, että ko ihminen jättäisi PERHEENSÄ taakseen.
        Mutta wau, uudesta vävystä ja kaksostytöistä ei olekaan blogissa tainnut olla juttua ollenkaan.


    • ikitursokas

      Kukapa ulkopuolinen olisi arvannut, että viime joulu jäi viimeiseksi yhteiseksi heillä.

      • ihaniteaattele

        Voe kaaheeta, onpa laakeeta aakeeta. Kahtokee jokkainen ommoo pyllyänne. Mittee teelle kuluu toesten immeisten tekeminen. Antakee toesten ellee ja eläkee itekkii.


      • kunetasioistatiiä
        ihaniteaattele kirjoitti:

        Voe kaaheeta, onpa laakeeta aakeeta. Kahtokee jokkainen ommoo pyllyänne. Mittee teelle kuluu toesten immeisten tekeminen. Antakee toesten ellee ja eläkee itekkii.

        Olisi kernaasti annettu, jopa toivottu, että olisi saanut elää, mutta toisin kävi. Ei ole katsos meidän antamisista kiinni kenenkään elämä.


    • oyuoupy

      Meitä on suvussa 3210 ja olemme vuokranneet jäähallin, jotta kaikki mahtuvat. 320 meistä toimii joulupukkeina, jolloin saamme muodostettua sopivankokoisia ryhmiä lahjojenjaon toimeenpanotilanteessa.

    • ikävöinedelleen

      Kun lukee tätä ketjua sitä taustaa vasten, että Satu oli vakavasti sairas, niin näkee sen, että taustalla jotain pyristelyä väistämätöntä vastaan.

    • ikävöinedelleen

      Siis tätä neljä vuotta vanhaa ketjua, jonka aloituksessa ei sanallakaan mainittu mistään sairaudesta tai Sadusta

      • yhätialatiikävöin

        Niin, välillä ikävä iskee, hän oli aktiivinen monilla nettifoorumeilla.
        Ei se mikään salaisuus ole, että kuoli joulukuussa 2015. Aloituksesta en sano mitään, mutta joka tapauksessa hänen bloginsa on tänne kopipastetun joulukertomuksen lähde ja hänestä tässä ketjussa muutamissa kommenteissa keskustellaan.


    • SuuriMenetys2017
      • Anonyymi

        Satu ja Hugh ehkä yhdessä siellä jossain.


    • Anonyymi

      Tulee pian jo 6 vuotta siitä, kun tuo tämänkin keskustelualueen kantava voima siirtyi tuonilmaisiin. Ikuinen muisto! Ikävä on. Tekeeköhän G vielä joulukalenterin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1535
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1174
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1107
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1006
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      965
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      927
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      852
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      674
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      650
    Aihe