Lehmä ja hirvi

Minna

Hei eläinystävät

Myönnän kiltisti, että olen kaupunkilainen, antakaa anteeksi.

Olin lapsena usein mummolassa viikonloppuja. Siellä oli lehmiä ulkona laitumella. Iso-vaari hoputti usein näin syksyisin, että lehmät pitää tuoda piha-aitaukseen. "Ettei hirvi käy". Mitä se tarkoitti ???

Voiko hirvi käydä syysyönä laitumella astumassa kiimaisen lehmän ?

Jos voi, tuleeko lehmä tiineeksi. Mikäli lehmä sitten poikii, miksi tulosta kutsuttiin ennen vanhaan.

Haluan vain asiallisia vastauksia. Kiitoksia.

13

3936

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näin

      Ei hirvi ihan totta astu lehmää eikä lehmä antaisikaan. Jos nyt kuitenkin tällainen erehdys sattuisi (siis mahdottomuus) ei siitä mitään vasikkavasa juttua syntyisi, vain harvat lajit pystyvät risteytymään eri lajin kanssa, yksi on hevonen ja aasi, tuloksena on muuli, joka on lisääntymiskyvytön. Luulen, että vaarisi on tarkoittanut sitä, että jos hirvi tulee, se saa pakokauhua lehmissä ja voisivat joutua karkuteille. Meillä on näin hevosten kanssa ja nyt kun hirvestys alkaa ja niitä muutenkin poukkoilee, otamme herkimmät hepat sisälle ennen hämärää.

    • Isäntä

      Näin sellaisen risteyksen joka ei ollut lehmä eikä hirvi eikä myöskään sonnikaan. Siitä puhuttiin että luultavasti hirvi oli päässyt tempaisemaan kiimaista lehmää laitumella. Ukkisi tiesi mistä puhui. Olen työskennellyt koko ikäni eläinten parissa ja tiedän millä tavalla kiimainen lehmä käyttäytyy.

      • ella_

        Ei kiimanen lehmä hirvee päästä lähelleen, vaan käyttäytyy niin kun laumansa..luultavimmin menee karkuun. Isäntä on tainnut nyt nähdä unta..!


      • Minna
        ella_ kirjoitti:

        Ei kiimanen lehmä hirvee päästä lähelleen, vaan käyttäytyy niin kun laumansa..luultavimmin menee karkuun. Isäntä on tainnut nyt nähdä unta..!

        Voisitko Ella tarkentaa ja perustella näkemystäsi. Miten pitkä kokemus sinulla on karjanhoidossa ??

        Isännän vastaus tuntui aivan asialliselta, kiitoksia hänelle.

        Kuten alussa sanoin, haluan vain asiallisia vastauksia.


      • ella_
        Minna kirjoitti:

        Voisitko Ella tarkentaa ja perustella näkemystäsi. Miten pitkä kokemus sinulla on karjanhoidossa ??

        Isännän vastaus tuntui aivan asialliselta, kiitoksia hänelle.

        Kuten alussa sanoin, haluan vain asiallisia vastauksia.

        Ihan järkeä käyttäen...olishan niitä hirvilehmiä nurkat väärällään, jos tuollanen risteytyminen olisi mahdollista. Miten pystyy perustelemaan, että hirvi uskaltaa tulla astumaan lehmän, koska hirvet pelkää hevosiakin..?!?


      • tutkija*

        Kromosomien erilaisuuden vuoksi hirven ja lehmän yhdistelmä ei ole geneettisesti mahdollinen. Jos sellainen olisi tapahtunut, olisi siitä luultavasti koko maailma jo kuullut.


      • Minna
        tutkija* kirjoitti:

        Kromosomien erilaisuuden vuoksi hirven ja lehmän yhdistelmä ei ole geneettisesti mahdollinen. Jos sellainen olisi tapahtunut, olisi siitä luultavasti koko maailma jo kuullut.

        Tutkija ei tiedä, mistä puhuu. Olet kait näppynaamainen teinipoju, kirjoitustyylistä päätellen.

        Jos et ole ennen tiennyt, vanhan kansan ihmiset olivat todellisia tietäjiä monessa asiassa. Et varmasti yllä heidän tasolleen koskaan.

        Kuten sanoin, haluan todellista tietoa. Sinä voit mennä tuonne seksipalstoille.

        Jos olet todellinen tutkija, kerro yhteystietosi.


    • Isäntä

      Kyllähän se älyttömältä kuulostaa jos ei sellaista otusta ole koskaan tavannut! Luonnonoikuja voi sattua vaikka kuinka paljon! Lehmäkin voi hurahtaa vaikka hirveen. Olen nähnyt kaikenlaisia lehmiä "en tarkoita naisia tällä vaan sorkkaeläimiä"! Jokainen lehmä on aivan sekopää kun tulevat kiimaan.

    • Maatilalla asuva

      Kyllä voin sanoo 17 vuojen kokemuksella et jos lehmät, vaikkaki kiimaset näkee hirven nii kyl ne lähtee aika livohkaa... ei ne jää kattoo et mitä se hirvi tekis...
      ja hirvi ei astu lehmää vaikka tarkotuksella usutettas eikä lehmä anna!

    • mie vaan

      Tarkoittikohan iso-vaari sitä että lehmät pitää saada sisälle ennenkuin hirvi käy rikkomassa aitauksen, kun hirviän ei pelkää sähköaitoja vaan talsii sähköaidan läpi ja lehmät karkaavat ku huomaavat etteivät enää ole ehjässä aitauksessa.

    • tiinuli

      ...hirvet käyvät rikkomassa lehmien aitauksia...ja ovatpa lehmät lähteneet hirvien mukaankin. Ikinä en tuollaisesta "risteymästä" ole kuullut:)

    • Anonyymi

      Vastaanpa nyt noin 19 vuotta vanhaan keskusteluun. Nimittäin noin 10 vuotta sitten eräs tutkija väitti, että ihminen olisi saanut alkunsa naarassimpanssin ja urossian parittelun tuoksinassa. Selittäisi, miksi ihmisellä on jokseenkin yhteistä molempien mainittujen eläinlajien kanssa. Tällä periaatteella voitaisiin vielä uskottavammin väittää, että nykykäsityksen mukainen hirvi olisi saanut alkunsa nautasonnin ja hevostamman parittelun tuoksinassa. Toisaalta kun hirvestä voi tulla mieleen hevonen, vaikkakin sillä onkin paljon yhteistä naudankin kanssa. Isältään tuo risteymä olisi perinyt sorkkuuden, märehtimisen, sorkkaeläimille tyypillisemmän ääntelyn ja sen että vain urokselle kasvaa sarvet. Äitiltään tuo risteymä olisi puolestaan perinyt korkeuden, sen että keskiruumiin ei tarvitse olla niin massiivinen muuhun ruumiseen verrattuna ja sen että naaraille ei kasva sarvia.

      Toki sitten on voinut olla niitäkin risteymiä, missä isänä on ollut hevosori ja äitinä nautalehmä. Kyseinen risteymä olisi perinyt isältään kaviot, ruoansulatuksen, kavioeläimille tyypillisemmän ääntelyn ja sen että uroksille ei kasva sarvia. Äitiltään tuo risteymä olisi puolestaan perinyt mataluuden, sen että keskiruumiin on oltava massiivisempi muuhun ruumiseen verrattuna ja sen että vain naaraille kasvaa sarvet. Kuitenkin mainittu eläinlaji kuoli omasta mahdottomuudestaan johtuen suhteellisen pian sukupuuttoon. Sukupuutto tapahatui niin äkisti, että todistuaineistoa ei jälkikasvuille jäänyt todistukseksi eläinlajin olemassaolosta. Sille ei myöskään ennätetty keksiä edes latinankielistä nimeä kun tuhtoutuminen oli niin pikainen ja tehokas. Kun ihminen aikoinaan kesytti hevosia ja nautoja kotieläimikseen menivät näiden eläinlajien edustajat sekaisin, kenen kanssa tässä nyt pitäisi paritella. Tämän kautta on sitten syntynyt erilaisia eläinlajeja näiden kesken, tosin vain kaksi erilaista lisää. Valitettavasti vain toinen näistä on säilynyt nykyaikaan eikä sukupuuttoon jääneestä jäänyt pienintäkään todistuskappaletta osoitettavaksi.

    • Anonyymi

      On vanha uskomus, että hirvi voi astua lehmän. Lehmän kiima on kova ja voihan olla, että joskus lehmä on päästänyt hirvisonnin rynkyttämään, mutta ei siitä vasikoita synny.

      Maalaiset ovat taikauskoisia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      2425
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      86
      2030
    3. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      257
      2016
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      56
      1757
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1671
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1639
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1544
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1367
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1331
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1238
    Aihe