APUA! Laude romahti...

-Nainen-

Ostimme pari vuotta sitten asunnon ja katsoimme jo silloin, että ylimmäinen laude oli oudosti takaa ylempänä ja edestä alempana. Noh, ajattelimme, että korjaamme asian jossain vaiheessa, mutta koska laude tuntui kuitenkin tukevalta niin se homma jäi. Muutama päivä sitten ylimmäisen lauteen ruuvi antoi kuitenkin periksi ja napsahti poikki yhdestä kulmasta. Tämä teki pienehkön reiän seinän paneeliin.

Tilasimme uudet lauteet ja mies meinasi, että paneelia ei tarvitse korjata ja että uudet lauteet voi asettaa seinään ja reikä jää sinne. Minua jäi kuitenkin nyt mietityttämään, että voiko näin todella tehdä? Homehtuuko koko seinä kun paneelissa on reikä? Vanhat lauteet olivat kymmenisen vuotta vanhat ja lauteiden pinnat näyttivät aivan normaalilta yläpuolelta, mutta nyt kun katsoimme lauteiden alapuolta oli ne jonkilaisen homeen vallassa (tummuneet joistakin kohdista ja oli hieman sellaista hometta jossa oli pienen pieniä mustia pilkkuja). Täytyy myöntää että en ole pessyt lauteiden alapuolta lainkaan. Voisiko tämä home olla ns. liasta johtuvaa vai tulisiko tuosta huolestua? Lauteet olivat siis päällisin puolin täysin normaalin ja terveen puun näköiset eikä tätä huomattu kun vasta nyt kun otimme lauteet kokonaan pois...

Voisiko joku ammattilainen vastata tähän ystävällisesti, kiitos!

10

2393

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rauno rämekorpi

      Meilläkin romahti kerran mutta ihan muista syistä : )

    • ..kijlkilkjhilkj

      Voi tehdä.

      Jonkun panelin vaihtaminen isohko homma, lauteet päälle ja reikä umpeen. Siinä ollut paha vika kiinnityksessä, ei kiinteät kalusteet saa putoilla. Joku tumpelo kai ruuvannut lauteet pelkkään paneliin kiinni, kyllä niitten pitää olla pystyissä kiinni.

      Itellä ei lauteet ole tippuneet, mutta pari rakentamisen laadusta kertovaa juttua sattunut, mitä ei ois saanut ikinä sattua. Kerran kiuas oli tippunut lattialle, oli ruuvattu paleliin. Ja toisen kerran alkoi patteri roikkumaan lauteitten alla, sekin oli ruuvattu paneliin. Kumpikin vika vaarallisia, aina tulipalon mahdollisuus ja patterin tapaksessa vesivahinko. Jos lauteet tippuu, se selvä turvallisuusriski.

      Homeesta en osaa sanoa. Kyllä saunankin saa homehtumaan, jos lutraa paljon veden kanssa ja ilmanvaihto ei hyvä, sekä peruslämpö liian pieni. Lattialämmitys saunassa voi kuulostaa liioittelulta, mutta sitten saunan lämmittäminen npeampaa, koska peruslämpö huoneenlämpö, lisäksi kosteus kuivuu nopeasti, harva viitsii vetää lastalla saunan lattiaa kakaroitten vesileikkien jälkeen.

      Älä ala hysteriseeraamaan. Periaatteessa et edes tarvitse uusia lauteita, vanhojen putsaus ja kiinnitysten korjaaminen voi riittää.

    • Aijai, huonolta näyttää

      Kosteuseristeet rei'itetty. Kun hometta on lauteissakin niin lämpöeristeet on jo sienifarmina.
      Synkät on tulevaisuuden näkymät uudelle vuodelle.

      • -Nainen-

        Mutta voisiko se home johtua lauteen pinnalla olevasta liasta? Laude oli kuitenkin istumapuolelta täysin kunnossa ja siisti ja alapuolellakin hometta oli vain tietyissä kohdissa...ei kokonaan. Kosteuseritseet rei'itetty? Pakkohan ne lauteet on jotenkin siihen paneeliin kiinnittää? Jos sauna olisi muuten homeessa niin eikö se näkyisi paneeleissa jotenkin? Tummina pillkuina? Saunan paneelit näyttävät täysin normaaleilta eikä mitään tummentumia ole.


      • jwg
        -Nainen- kirjoitti:

        Mutta voisiko se home johtua lauteen pinnalla olevasta liasta? Laude oli kuitenkin istumapuolelta täysin kunnossa ja siisti ja alapuolellakin hometta oli vain tietyissä kohdissa...ei kokonaan. Kosteuseritseet rei'itetty? Pakkohan ne lauteet on jotenkin siihen paneeliin kiinnittää? Jos sauna olisi muuten homeessa niin eikö se näkyisi paneeleissa jotenkin? Tummina pillkuina? Saunan paneelit näyttävät täysin normaaleilta eikä mitään tummentumia ole.

        Lauteet on pestävä muutaman kerran vuodessa, muuten alapinnat homehtuu. Saunan panelointi ei yleensä homehdu helposti kun takana on ilmarako. Noissa lauteissa olen tavannut hometta melko usein, kun olen purkanut saunoja. Paneeleissa en ole tavannut hometta vaikka niissä on ollut reikiä. Lämmöneristeet voivat tummua, mikäli höyrynsulussa on reikiä, mutta harvoin se on hometta.


      • jiji

        Saunan "kosteuseristys"... Mikä asiantuntija...


    • äly

      Lauteiden alapuoli kuivuu paljon hitaammin, kuin yläpuoli. Ihmisestä irtoava rasva ja lika valuu hien mukana lauteiden alapintaan ja aiheuttaa vähitellen pintahomeen kasvun. Aivan normaalia jokaisessa saunassa. Laudeliinoja käyttämällä lauteet kestävät pidempään.
      Lauteet tulisi kiinnittää pitkillä ruuveilla saunan runkorakenteeseen. Pelkästään pintapaneelissa kiinnitys ei pysy/kestä.
      Vanhat ruuvinreiät voi tukkia silikonilla, tai reikään sopivalla puutapilla. Höyrytiivistä saunasta ei kuitenkaan saa mitenkään. Aina jossakin on pieni vuoto, josta saunan lämpöeristeisiin ajan myötä pääsee kosteutta ja lämpöeristeiden homehtuminen on väistämätöntä. Perusteellinen saunaremontti olisi hyvä tehdä 10 - 15 v välein, mikäli haluaa saunoa homevapaassa saunassa.

    • Lfmxleld

      P@skaa.

      Hyvin tehty sauna on käytännössä ikuinen. Panelit toki tummuu, samoin lauteet mutta nämä ovat vain kosmeettisia haittoja.

      Persaluset on hyvä olla, säilyy lauteet pitempään hyvännäköisinä. Jälkilämmitys on hyvä asia, kuivuu sauna nopeammin.

      • Saunaolio

        Ostin 35 vuotta vanhan rivitaloasunnon 22 vuotta sitten.

        10 vuotta sitten teetti taloyhtiö kaikkien asuntojen pesuhuoneissa remontin, jossa uusittiin vesieristykset ja pintamateriaalit. Saunan paneelit ja lauteet olivat mielestäni tulleet 25 vuoden käytössä jo käyttöikänsä päähän ja purin ne pois samaan syssyyn. Sain pesuhuonetta värkkäävän remonttiyhtiön ammattilaiset uusimaan saunan höyrysulut ja muuttamaan samalla koolaukset vaakapaneloinnin mukaisiksi (aiemmin pystypaneelit). Uudet paneelit ja laudetarpeet (tervaleppää) hankin ja asensin/rakentelin itse. Tulokseen olen vieläkin tyytyväinen ja uskon, että näillä mennään vielä 15 vuotta eli toinen 25 vuoden rupeama täyteen.

        Jos asunnon käyttöiäksi lasketaan vaikkapa 100 vuotta, niin kyllä siihen ikään mennessä on aiheellista muutama saunaremppa tehdä – vaikkapa vain kosmetiikan/estetiikan ehdoilla!


    • äly

      Ikuinen on suhteellinen käsite. Aika monta saunaa olen nähnyt ja rempannut. Mikään niistä ei ole ollut lähelläkään ikuisen mittaisia kestoiältään. Pintakomeiden paneelien alla saattaa olla kaikki rakenteet läpilahoja tai eristevillat mustassa homeessa.
      Paras kestoiältään on hirrestä rakennettu perinnesauna, mutta sekään ei kestä edes sataa vuotta ilman säännöllisiä remontteja, saatikka ikuisesti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2859
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      403
      2752
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      96
      2220
    4. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      78
      1924
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      70
      1893
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1803
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1794
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      143
      1738
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1613
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1542
    Aihe