Lapsiperheille?

Missä arvot?

Dubai, kiehtova ja saastainen
Vuolailla kauppapaikoilla on kauhistuttavat kääntöpuolensa.

Esa SalminenLisää kommentti »

Se olisi voinut olla mikä tahansa yökerho tropiikissa, jos raha ei olisi haissut niin voimakkaasti kaikkialla. Ilmastointi hurisi täysillä, etiopialainen orkesteri soitti hypnoottisesti ja kolme nuorta naista tanssi lavalla vähissä vaatteissa miesten vilkuilevien katseiden kajossa.

Naisilla oli ammattilaisten julkeat ja kutsuvat katseet, mutta ystäväni vakuutti, että sitä he eivät olleet: tänne Dubaihin lennätetään uusi bändi tyttöineen Addis Abebasta aina kuukaudeksi kerrallaan. Naiset iskivät silmää ja kutsuivat luokseen, mutta jos he jäisivät kiinni sivubisneksistä, annettaisiin heille heti lähtölippu – ja pahasti pataan. Tanssijat eivät saaneet poistua hotellista täällä ollessaan kertaakaan, eivätkä bändin pojat liioin.

Kyllä tanssijattariakin silti nussittiin, ystäväni sanoi. Joku siitä etiopialaisesta suvusta, joka tätä hotellia pyöritti, kävi varmasti yökylässä vuorotellen jokaisen luona. Raha tuskin vaihtoi omistajaa, sillä hotellin omistaja koki naiset oikeudekseen.

***

Sillä klubilla istuivat liikemiesten lisäksi usein myös merirosvot. Niin ystäväni sanoi, ja tunsin itseni yhtäkkiä melko pieneksi. Hän viittasi vaivihkaa nurkkapöydän hyvin pukeutuneeseen seurueeseen, jotka eivät tietenkään itse koskaan nousseet rynnäkkökiväärit kourissaan länsimaisiin aluksiin Somalian rannikolla. Siinäkin bisneksessä toiset tekevät, toiset käärivät kermat.

Merirosvoja pidetään joissain piireissä sankareina: Daavideina, jotka ovat uskaltautuneet nousemaan goljatteja vastaan. Ainakin alkuperäisiä Somalian merirosvoja riepoi se, että rikkaat rosvosivat heidän merensä kalasta. Eurooppalaiset ja aasialaiset ryöstökalastajat saavat nyt monien mielestä ansionsa mukaan, kun joku lyö takaisin.

Vaan tietävätköhän köyhät kalastajat Somaliassa, että merirosvokapteenit juovat ruuvareita dubailaisessa yökerhossa?

Todennäköisesti. Somalian keskiluokan jääkaapit ja muut kulutustavarat nimittäin seilaavat Dubain satamasta täyteen lastattuina merirosvovesien läpi Somalian satamiin, ja yhteydet sukujen sisällä ovat tiiviit. Kauppalaivoihin ei tietenkään kosketa, ystäväni sanoi, sillä rosvouksessakin on kyse klaaneista. Ei kukaan uskalla napata somalialaista kauppa-alusta, koska siitä jäisi kiinni heti. Laivavarkaus kostettaisiin suvulle kotona.

***

Dubai on kauppapaikka. Arabian niemimaan lävitse on kulkenut kauppareitti Aasiasta Afrikan sarveen ja takaisin suurin piirtein aina. Tästä lävitse kulkee virta, jossa liikkuu kaikkea ihmisistä ideoihin, kalasta käteiseen, musiikista matkapuhelimiin ja sukusiteistä sukupuolitauteihin.

Sekasorto ei kaupankäyntiä lopeta, sillä kaaoksessa on aina mahdollisuuksia, ja yritteliäisyys on täällä huipussaan. Sen kääntöpuoli – ahdingon hyväksikäyttö – näkyy tänään kirkkaana: niin naiskaupassa kuin siinä, kuinka merirosvokapteenit antavat sukulaispojilleen eurooppalaisen troolarin varjossa kalashnikovit. Se näkyy nyt yhtä kirkkaana kuin niinä aikoina, kun näissä satamissa kaupattiin orjia.

Kirjoittaja on Kepan verkkojulkaisujen toimitussihteeri. Hän vieraili Dubaissa viime vuonna. Kepan verkkokolumneissa esitetyt mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.

http://www.kepa.fi/uutiset/9530

1

129

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • F. Gallardo

      Mainio seikkailuromaanin esipuhe, mistä kirjasta ote?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1468
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1012
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      761
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      745
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      697
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      690
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      654
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      70
      628
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      597
    Aihe