Suosittele traktoria lumiauraukseen n.2km ja 2-kaistanen soratie

A1.
Mitä traktoria ((Merkki& malli) suosittelisit jos haluan sitkeän menopelin joka käynnistyy helposti talvellakin ja kestää käyttöä ja helppo saada varaosia kohtuuhintaan?

A2.
Mitä lisäosia tarvitsen talveksi : (lumilinko/ etu vai takaaura/ kuuppa.. tms. )

Mietin jos muuttaisin maalle (Karkkila- Hyvinkää alueelle) ja joutuisin itse auraamaan noin 2 kilometrin kaksikaistasta soratietä läpi talven.

B.
Aurauksen lisäksi tarvitsen traktoriin etukuormaimen ja trukkipiikit joten voin purkaa kuormaauton perästä EUR-lavoja ( noin 6-800kg/lava) pari kertaa kuukaudessa.

C.
Miten paljon tehoa sitä tarvitaan että tarktori jaksaa aurauksessa ilman että pitää koko ajan "ottaa vauhtia" ?

D.
Jos traktori on ulkoisesti jotenkuten kunnossa niin mikä on vielä siedettävä tuntikäyttöikä?

E.
Onko jotain tiettyä taraktorimallia joka ei sovi?

F.
Tuleeko jotain muuta mieleen jota minun kannattaa otta huomioon?



Kiitos etukäteen ehdotuksista!
/
svedu

30

725

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • konservatiivi1

      Esim, Fiat 70-80 tai 80-90 4-vedolla ja kuormaajalla, ovat edullisempia kuin valmetit tai Valtrat. Kannattaa suorittaa perusteellinen koeajo, etenkin testata kytkimen toiminta. Päällepäin siisti, huollettu, hyvillä renkailla ja alle 10th ajettu traktori toimisi varmaan pitkään.

    • Pieni on kätevä
      • foortin tallissa

        Tähän ei pidä sortua, jos tietä on aurattavana 2km pätkä ja niitä lavoja pitää nostaa. Tämä peli on lelu ja maksaa kuitenkin niin paljon, että sillä ostaa kunnollisen traktorin etukuormaajalla kohtuu käytettynä, jolla homma hoituu kunnollisen lumilingon kanssa.

        Asun nimittäin maalla ja ikää on 55v. En moiti tuota pienkuormainta, se on paikassaan hyvä, mutta ei sovellu vallan suuriin lumitöihin.


    • Kiitos molemmista vastauksista.

      Harkitsin myös noita monitoimikoneita, vaikuttavat aika käteviltä mutta jään hiukan epävarmaksi kun ei ole tuuli/sade suojaa kuljettajalle. Mitä mieltä te muut olette tästä?

      Riippuen minne muutan niin ei välttämättä ole konehallia/suojaista tilaa joten siitä syystäkin suojainen koppi traktorissa vaikuttaa järkevämmältä...

      Mutta olen kyllä valmis kuuntelemaan ehdotuksia teiltä jolla on omia kokemuksia tarkoreista ja lumitöistä.

      • Pieni on kätevä

    • Tietysti Valmet

      A1 Valmet A2 Valmet B Valmet C Valmet D Valmet E Valmet F Valmet

      • yiriyriy6riy76

        Miksi ostaa Valmet/Valtra kun samalla hinnalla saa jo oikeitakin traktoreita


      • Maanilveilijä
        yiriyriy6riy76 kirjoitti:

        Miksi ostaa Valmet/Valtra kun samalla hinnalla saa jo oikeitakin traktoreita

        Siksi jotta valtiokin pystyisi sun ja sun serkkus asumis/elämistuen maksamaan, kun metallimiehillä on joko suoraan tai välillisesti töitä. Muuten jouduttaisiin ottaamaan enempi velkaa tähän Suomen "sirkukseen".Näin se vaan täällä hamppien ja pummien luvatussa maassa on. Jos ostat ulkomaisen traktorin, niin sen työn arvo hyödyttää ulkomaista hampuusia.


      • Valtran(kin) ostanut
        yiriyriy6riy76 kirjoitti:

        Miksi ostaa Valmet/Valtra kun samalla hinnalla saa jo oikeitakin traktoreita

        Kyllä Valtra on ihan oikea traktori, jos ostaa ihan rahalla traktorinsa. Toki oikeita traktoreita on muitakin, olen ajanut Belaruksellakin kohtalisen paljon ja löytyypä kalustostani nytkin iso puolalainen Ursus. Muutaman uuden Valtran olen teetättänyt itselleni Suolahdessa ja mielestäni kilpailutin ostokseni sen verran hyvin, että tämä vaihtoehto on jäännyt kohdallani parhaaksi. Lisäksi kotimaisen työn osuus painoi paljon ostoksiani tehdessä.


    • Zektori

      Nämä pienkuormaimet on tehty pyörimään sisätiloissa betonilattialla.Niillä ei aurata kahden kilometrin tietä Suomen talvessa.Hyvä jos pääsevät sen tien päästä päähän edes traktorilingon perässä.Niitten voimansiirtokaan ei ole tehty kestämään tieajoa.

      • Valtra 245 hv.

        Niin täytyy muista vaikka Suomessa eletään että tuo lumi on maassa 4kk ja loput onkin sitten kesä.
        Kyllä pienkuormaajalla on enemmän käyttöä kun jonkun vanhan Fiat traktorin kanssa.


    • foortin tallissa

      A1 Tuohon nyt soveltuu monikin traktori, mutta jos uutta olet ostamassa, niin ihan rukkasmallin A-Valtra ja siihen sopiva etukuormaaja esim Isme 140L, tällä yhdistelmällä ihan rahalla rahalla ostaen pääset kaikista edullisemmin ja saat toimintavarman laitteen. Koko paketin saat ostettua kerralla, mutta kuormaaja asennetaan kotona asiakkaan luonna. Tehtaallakin saa Valtraan kuormaimen asennettua, mutta on kalliimpi ja ruotsalainen.

      A2 Etukuormaajaan trukkipiikit ja riittävän leveä yleiskauha, perään esim. Ala-Talkkarin lumilinko

      D Käytetyillä traktoreilla jos taas ajattelit pärjätä, suosittelen Belarus 825 taikka 826 mallia etukuormaajalla, jos löydät sopivan vähillä tunneilla jonkun valmiin lumikoneen, niin kaikista paras ratkaisu, etkä mene maksamaan itseäsi kipeäksi. Tunnit ovat tietty niin suhteellisia, mutta mahdollisimman vähän niitä olisi hyvä olla mittarissa ja traktorin yleiskunto tuntien mukainen. Vähillä tunneilla saattaa löytyä joskus todellisia aarteita, kun joku on jo ostanut samanlaiseen käyttöön uuden traktorin, mihin sinä sitä nyt ajattelet ja myy sitä sitten vanhuuden taikka sairauden vuoksi pois. Uuden hintaa ei kuitenkaan kannata maksaa käytetystäkään, vaikka tunteja olisi kuinka vähän. Tervettä järkeä mukaan!

      F Jos olet muuttamassa maalle täysin ummikkona, niin ota huomioon, että maalla on usein talvella varsinkin sähkökatkoja ja tarvitset todennäköisesti agregaatin, että saat sähköä siellä maalla. Kovalla pakkasella et saa sähkökatkon aikaan traktoriasi käyntiin välttämättä ilman lämmitystä. Tuohon riittä pieni bensaräpätti, mutta jos tarvitset lisäksi laadukasta sähköä työskentelyyn maalla, niin parempia kannattaa harkita.

    • tekkijä

      Voisi olla hyvä se pienkuormaaja pihan putsaukseen ja lavojen siirtelyyn,tien aurauksen ulkoistat . Edullisin vaihtoehto toimia noin ,kaikki ehdot täyttävä kalusto tulee hintoihin merkistä riippumatta.

    • Tuo agregaatin hankkiminen oli hyvä ehdotus, ajattelin katsoa jos löytysi jotain vanhaa varavoima systeemiä , vaikka lister diesel joka jaksaisi tuottaa ainakin 3-6kW pitkiäkin aikoja, tulen ylensä toimeen paremmin yksinkertaisten (= helppo huoltaa) laitteiden kanssa.

      Sama pätee traktorin valinassa, en tarvitse (eikä ole varaa...) ostaa uutta, joten käytetty Fiat tai Belarus taitaa olla mitä etsin.

      • murheita

        pelaruksesta saat kyllä murheita niin paljon että et muutakerkiä.tehä älävain sorru,fiiatti hakaa mennen tullen sen,kokemusta,45v


    • Akseli Ulosotto

      Ei tuollaisella 3-6kw "polkupyörän dynamolla" mitään tee. Jossain mökkipaikan sähköistyksessä se menee, jos lompsa kestää ostaa tätä huippukallista polttoainetta. Mulla jäi käteen muutama vuosi sitten uusi 40:n KVa:n traktorilla pyöritettävä agrekaatti. Ja kun valmiudet eli vielä vaihtokytkimen asennuksen sain koulukaverini tekemään, niin elämä onkin ollut niiltä osin murheetonta sähkökatkoista huolimatta. Eihän se nyt yhtä laadukasta se sähkö ole kuin valtakunnan verkossa mutta hyvin pärjää.

      • foortin tallissa

        No agregaatit tarpeen mukaan ja toin nyt essille tämän maaseudun ongelman, että sähkökatkoja riittää. Itselläni on ollut akuuttiin tarpeeseen vain 2,2kw agregaatti, jolla toimivat vesipumppu ja mikroaaltouuni, sekä muutamia valoja voi laittaa vielä lisää. Tarpeen tullen sillä voi pitää pakastimia kylmänä. Iso rälläkkä pyörii sillä ja samaan voi laittaa vielä työvalonkin, mutta mitään kulutusjuhlia sillä ei tosiaan vietetä. Riittää kuitenkin pumppaamaan vettä aika suurellekin karjalle.
        Vaan tuohon bensankulutukseen... Se ei kyllä ole mikään kohtuuton ollut näiden yli 30v. aikana, mitä tämä räpätti on meillä ollut. Kuitenkin näin mukavuuden haluisena tietenkin on tullut kaipuu suurempaan agregaattiin ja dieselkäyttöinen tavalla taikka toisella. Toistaiseksi on kuitenkin pärjätty tuolla pienellä agregaatilla.


    • Zektori

      Olen "murheita" nimimerkin kanssa vahvasti samaa mieltä.Kyllähän Belaruksilla tehdään paljonkin töitä,mutta totuus nyt vaan on että kyllä niissä on sitä jatkuvaa "pientä säätöä".Koska et ole vielä ihan traktoriammattilainen,kehottaisin pysymään yleisissä länsimerkeissä.Jos kerran joudut nostelemaan painavia lavoja lumikelilläkin,pakko olla neliveto turvallisuudenkin takia.Takaveto ei vedä eikä jarruta etupäällään.

    • Kiitos kaikesta palautteesta, sain paljon uutta pohdittavaa ja on se paljon helpompaa näin etukäteen selvittää asiat.

      Varavoimaagregaatista vielä:

      Kävin läpi eri sähkölaitteita jota tarvisten ylläpitää mahd. sähkökatkoksen aikana, ja harva laite on koko ajan päällä joten energian tarve on milestäni aika haastava hahmottaa...

      Tässä olisi lista mitä minulla tulee normipäivänä käytettyä melkein joka päivä ja niiden käyttömäärä:

      Tietokone normipäivä 8 tuntia (0600-1500)
      Työkoneet 200-500W 2-4 tuntia ( 1000-1400 )
      Jääkaappi-pakastin 1,5kWh/vrk.
      Pesukone( 1 kerran viikossa)
      Mikro (2 kertaa/päivä)
      Hella/uuni (2 kertaa/päivä)
      Astianpesukone ( 1 kerran viikossa)
      Valaistus
      Kiertovesipunppu ?
      ilmalämpöpumppu?

      Kohteen lämmitysmuoto ei ole vielä päätetty, mutta ajatuksessa oli peruslämmitys (puulla lämmityetty vesikiertoinen patterilämmitys ja/tai ilmalämpöpumppu) sen lisäksi tukena isompi varaava takka/leivinuuni pienempi takka/hella keittiöön.

      Ei kaikkea sähkölaitteita tarvitse käyttää samaan aikaan jos tulee sähkökatkos,
      mutta jokapäiväset työt vaativat tietokonetta tulostin (ainakin 2-3tuntia) ja jotkut pienemmät työkoneet (200-500W)1-2tuntia/vrk, jos sen lisäksi talossa pitää edes hiukan valistusta ja jääkaapin käytössä niin luulisi että 3kW agregaatti riittäisi, vai olenko aliarvioinut minimi kulutukseni?

      Kannattaako harkita erillistä Lister dieseliä, tai onko tarktoriin liitettävä agregaati parempi vaihtoehto?

    • Akseli Ulosotto

      Tottakai tuollainen omalla voimalähteellään toimiva agrekaatti on paras. Näissä on yleensä automaatti säädöt , joka pitää virran kuormituksesta riippumatta tasalaatuisena. Nämä tr.käyttöiset ovat suht. edukkaita , mutta niissä joutuu tuuppaamaan lisää usvaa putkeen , jos kuormitus muuttuu eli pökätään lisää sähkövehkeitä pyörimään. Yksi tämmöinen esimerkki on vaikka 11kw:n moottorilla varustettu jauhomylly. Kun sen laittaa käynnistää lypsyn aikana jolloin esim. lantakone on jo käynnissä, ja tietysti vesipumppu käy siinä samassa harvakseltaan puhumatikkaan maidon jäähdytys prosessista. Niin kyllä siinä 40KV:an agrekaattikin ottaa myllyn käynnistyessä traktorista tehoa, jota traktorin koosta riippuen joutuu korjaamaan kaasuvivun tönäisyllä, jotta hertsit ja voltit pysyy kohdillaan. Mutta onhan tuossa tr.agrekaatissa se hyvä puoli, että pystyy tekemään tilapäisen hitsaushomman vaikka umpikorvessa, että päästäisiin rikkoutuneilla vehkeillä kotivarikolle. Tietokonekin kuulemma pelailee, mutta itse en kyllä viitsi sitä käyttää em. kuormitusvaihtelujen takia. Mainittakoon vielä että itselläni vesipumppu on 4,5kw:n ja lantakoneen moottori 5,5kw:n tehoinen. Lypsykoneen moottorin teho n. 1,5kw ja tilasäiliön ottamaa tehoa en edes muista. Ja kun on vielä valaistusta ja talon oma sähköntarve siihen päälle keittiöineen, niin kyllä siinä tuolla omalla agrekaatilla on riittävästi kuormaa. Joten kokemuksesta sanon ettei turhan pientä kannata laittaa, varsinkin jos ne sähkökatkokset alkaa olla puolesta kellonympäryksestä eteenpäin. Mieluummin satsaa pikkasen suurempaan kuin sellaiseen "hiinä ja hiinä" tai "nippa-nappa" -riittävään kokoon.

      • foortin tallissa

        No tuo vesipumppu juttu, vaihdoin ihan varta vasten vesipumpun sellaiseen, että selviän tuolla pienellä agregaatilla sähkökatkoista ja saadaan vettä. Porakaivopumppu olisi sitten toinen juttu...
        Tietokoneet toimii tuolla pienellä agregaatilla, sen verran tasaista sähkö siitä tulee, että emäntä voi tehdä etätöitä kotosalla sähkökatkon aikaan ja minäkin voin hoitaa omia asioitani.
        Vaan nyt on alkanut tosiaan olemaan tarvetta isommallekin agregaatille, kun on ollut muutaman kerran ongelmia viljakuorman tekemisessä kuivurilla. Ajattelin tosin senkin toteuttaa joko pienemmällä kolmivaiheisella agregaatilla taikka sitten ostaa traktorin perään isomman. Yksi vaihtoehto on käynnyt myös mielessä, että asentaisin kiinteän agregaatin vanhaan hevostalliin, josta koko farmi saisi sähköt tarpeen tullen. Yksi puimuri jäi tuossa joutilaaksi ja siinä hyvä moottori, jolla voisin pyörittää agregaattia.
        Vaan se on jokaisen mietittävä kohdallaan se agregaatin tarve, mutta kuten tuolla jo aiemmin totesin, täällä maalla asumisessa on omat realiteetit ja sähkökatkot kuuluu niihin.
        Tuosta Belaruksesta sen verran, kun sitä tuossa on arvosteltu. En tarkoittanut mitään kiertopalkintoa, vaan ihan kunnollista valmista lumikonetta, joita löytyy kyllä etsimällä. Etsimällä löytyy muitakin hyväkuntoisia, jos pitää länsikoneista, mutta niistä joutuu herkästi maksamaan melkoisesti kunnollisella etukuormaimella lähes uuden rukkasmallin A-Valtran hinnan.
        Oli nyt ap. kysyjän konemiehen taidot mitä, niin suosittelen ostamaan koko paketin kerralla, eli traktori kunnollisella etukuormaajalla ja käyttämään hankintaan riittävästi aikaa. Kaverini osti karjatilalleen todella hyvän Lamborghini Premium 1300 Ismen 140 etukuormaajalla, vähillä tunneilla ja aivan taskurahalla, ei jäännyt juuri kuormaajalle hintaa. Ohessa hieman vastaava traktori, mutta kalliimpi ihan vain esimerkin vuoksi http://www.nettikone.com/same/silver-w95/1251990 ja nettikoneesta voit muutenkin katsella ja vertailla. Pikaisella silmäyksellä siellä näytti muutamia traktoreita olevankin etukuormaajalla varustettuna.


    • Pärjäsit varmaan hyvin jollain -05 sarjan valmetilla noissa töissä. Ja itsellä on maatilan pyöritykseen traktorin perään laitettava aggregaati. Mutta jos tollaisia maataloustarpeita ei olisi niin se omalla moottorillaan ole listeri riittäisi ihan hyvin.

      Mutta jos teitä aurailet sen pari kilsaa ja lavoja haluat nostella niin joku -05 sarjalainen valmetti etukuormaajalla on kova sana, kunhan on nelivetona tai vaikka tuo 604T valmetti nelikkona. Alueauralla lähtee tie hyvin puhtaaksi, kannattaa kattoa nettikoneesta usein tollasissa etukuormainkoneissa tulee trukkipiikit ja joku kauha mukana.

      Kuormainen kanssa sitten kannattaa muistaa noi sovitteet kun eri kuormaimiin tehdyt laitteet ei käy ristiin keskenään, kun noita sovitteita on jokaisella kuormainvalmistajalla omansa. Tietysti käsistää kätevä saa hitsattua uudetkin sovitteet, mutta kumminkin hyvä tietää tuokin asia, ettei tule yllätyksenä.

    • virhekö

      Tuossa pisti silmään nimim.Akseli Ulosotto, kun hänellä on vesipumpussa 4,5kw moottori. Miksi on noin kookas moottori? Itsellä 3-siipinen pyörii 0,75kw:lla ja naapurillakin vain 1,5kw .

    • Akseli Ulosotto

      Pikkasen muistin väärin, se oli tasan 4kw:a. sain sen joskus vähän käytettynä huippu halvalla. Pumpun halkaisija ja tietysti tuotto on suurempi kuin noissa pikku makolaisissa. Toki pienemmälläkin olisi pärjätty, mutta toisaalta se onkin mulla porakaivosta imemässä, ja pelaa hyvin.

    • ripli

      jos takapotkun ostat niin ketju

      kytkimen kunto kannataa varmistaa. vanhoissa tahtoo olla lopussa

    • hardis

      John Deere
      Case ih
      New Holland


      siihen linko ja perälevy.

      eteen etukuormain ja traktorin levyinen lumikauha

      vähintään 70hv niin pärjää

      kannattaa testata hytin puhalin ja traktorin termostaatti.
      tympeä ajaa, kun lasit huurtuu, paleltaa ja kylmää vaan tulee ohjaamoon


      tuo perälevy kun semmoinen märkä loska ei tahko lumilinkolla lähteä.

      jos lumiaura löytyy eteen niin silläkin pärjää

      trukkipiikit ehdottomasti tehdastekoiset
      omatekoiset ei tahdo kestää vaan menee mutkille

    • ei hyvät hyssykät

      Kannattaakohan noin työkoneista tietämättömän ihmisen ollenkaan haaveilla maalle muuttoa?.

    • tanhuala

      Tekemällä oppii myös maalla
      Massikkaan kun ei erehdy niin hyvin menee

    • MF on paras.

      Jos haluat oikean työkoneen joka on tehty kestämään. 50 - 60 kW:n traktorilla tekee täysin jo kyseiset työt. Lumilinko ei paljoa tehoja tarvitse, eikä trukkilavojen nostelu.

    • Pyrynperä

      Vai ei lumilinko tehoja tarvitse ? Sehän riippuu täydellisesti lumenmäärästä ja ajonopeudesta. Jos malttaa hissukseen ajella, niin kyllä pienelläkin traktorilla pärjää. Mutta nämä pyryt nykyään on aika pieniä, 5-10 cm jos tulee kerralla niin pärjäilee vaikka pikku Dextalla, jos ei kiire ole.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      26
      1356
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1282
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1196
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1194
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1173
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1171
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1167
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe