Analyysi palstasta

Teol. yo

Pikainen analyysi paljastaa muutamia huomionarvoisia asioita. Kaikki kirjoittajat ovat tavalla tai toisella kiinnostuneita uskonnoista ja kirkosta. Kielteisemmin ovat kirkkoon suhtautuneet vapaakirkolliset, mutta myös vapaa-ajattelijat. Näyttävätkin olevan kuin samasta puusta veistettyjä, vain eri etumerkillä.

Luterilaista kirkkoa ja sen pappeja on täällä vain harvoin kehuttu. Sanoo sitten mitä vaan niin aina tulee lunta tupaan. Tätä kyllä hieman ihmettelen. Myös luterilaisuutta arvostavat ovat suhtautuneet pappien sanomisiin hämmästellen koska niistä on paljastunut usein vain pyrkimys olla kaikille, kaikelle ja erityisesti työnantajalleen mieliksi. Monet asialliset kommentit ovat kyllä tulleet maallikoiden kirjoittamina nimimerkeistä päätellen. Pappien tiedoissa olisi minusta kyllä parantamisen varaa, onhan yliopistokoulutus ollut maamme huipputasoa.

Sitten on nämä jotka eivät siedä mitään kritiikkiä omaa herätysliikettään kohtaan, vaan elävät jossain omissa maailmoissaan todellisuuden kustannuksella ja ulkopuolella ja haluaisivat kieltää sananvapauden ja ovat toivoneet palstan lopettamista. Uskonyhteisön pedofiliaa ei saisi paljastaa eikä homovihaan syyllistyneitä tahoja kertoa. Avoin puhe ja tosiasioiden kertominen uhkaa silloin jonkun auktoriteettiuskovan identiteettiä.

Sitten on näitä jotka ovat jääneet oman salaliittoteoriansa vangiksi ja arvuuttelevat nimimerkkejä ja huutelet trolli, trolli kun asiat koskettavat heitä itseään jostakin syystä. Nämä ovat olleet innokkaita ketjujen poistajia ja ovat nyt vihdoin helpottuneita kun palsta loppuu. Kun toinen haluaa sulkea ovea ja toinen avata, ei silloin keskustelusta tahdo tulla mitään. Näin on usein fundamentalistisiin liikkeisiin kuuluvien kanssa.

Jotkut ateisteiksi itseään nimittävät ovat olleet iloinen tuulahdus muuten tekopyhyyttä ja ummehtuneisuutta aistittavalla palstalla. Sellaista realiteettitajua olen arvostanut kristittynäkin. Kristityn ei tarvitse olla tyhmä, eikä torjua oikeaa tietoa. Tiedon ja uskon erottamisen taito tuntuu puuttuvan monelta. Myös historiallisen raamatuntutkimuksen edustaja voi olla uskova kristitty vaikka hän ottaa tieteenalansa vakavasti. Tästä raikkaan tuulahduksen toi pastori Hannu Lehdeskoski.

Toivoisin tulevaisuudelta ja kirkon työntekijöiltä enemmän perehtyneisyyttä uskontojen psykologiaan ja uskonliikkeiden vallankäytön muotoihin. Kaikki henkisen ja hengellisen väkivallan muodot olisi tuotava julkisuuteen, silloin niitä voidaan paremmin hallita ja uskontojen uhreilta vältyttäisiin. Avoimuus ja kaiken kriittinen arviointi pitäisi kuulua uskon laatuun. Missä kriittisyys uskonliikettä kohtaan kielletään ja kirjoja poltetaan, siellä voidaan polttaa ihmisiäkin.

9

81

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kaiken kaikkiaan hyvä analyysi!

    • tsau vain

      Jaahah, vakitrollikin terästäytyi palstan lähestyessä loppuaan. Olisit kirjoittanut nuo mielipiteesi vain tekeytymättä miksikään teol.yo:ksi, vielä kerran, vaikka ulkoahan ne osataan jo muutenkin.

    • Eniten tämä opetti kuinka kaukana luterilaiste papit ovat kristinuskosta. He ovat saaneet teologisen koulutuksen, jossa opetetaan tulkitsemaan ja arvioimaan tieteellisin menetelmin Jumalan sanaa ja tällainen kuvio kyllä eksyttää joskaisen.

      Raamattua ei arvioida kuten jotain historiallista dokumenttia, vaan kun Raamattua lukee, niin täytyy tiedostaa visusti, että kirjoittaja on Jumala, joka on tiennyt jo kirjoitusvaiheessa kaikki tulevat trendit ja tieteelliset virtaukset ja on tiennyt myös aikakaudet. Tästä syystä Hän on pyrkinyt luomaan Raamatusta sellaisen, että sitä voidaan lukea kaikkina aikakausina. Välillä on ollut mystiikka se trendi - välilllä taas rationalismi ja välillä taas naturalismi kuiten nykyään. Jumalan sana kestää kaikki nämä aikakaudet, kun vaan muistaa, etä se on KAIKKITIETÄVÄN tekstiä.

      Tämä dilemma tulee esiin näissä "ristiriitaisuuksissa", joita älyköt kuvittelee löytäneensä. Heidän ajattelunsa tänään kulkee rationalismin ja ihmisen tasolla olevan logiikan kautta, mutta hetikun alkaa ajatelle KAIKKIVALTIAAN näkökulmasta, niin ristiriidat ratkeaa. Suurin osa "ristiriidoista" ratkeaa samalla tapaa mitä sovelletaan rikostutkinnassa - keskenään ristiriitaiset havaiinot yhdistetään ja näin saadaan yhtenäiskuva tapahtuneesta.

      • estetiikan-yo

        tt 11

        Eli kun toisaalla sanoo, että Jahve elää pimeydessä,ja toisaalla, että valoissa, niin tässä ei ole mitään ristiriitaa . Ohjeita ei kirjoiteta tekijän, vaan käyttäjän tarpeisiin. Ja miksi panna kaikki sotkut Jumalan tiliin, joita joku jäljentäjä on tehnyt, joko tahallaan ,tai vahingossa. Ja miksi olettaa, että Jumalan moraalikoodi muuttuu, esimerkiksi insestin osalta.
        Mikä on kokonaiskuva tästä yleistilanteesta. Yhtäältä Raamattu sanoo, että Saul tappoi itsensä, toisaalta, että joiku muu sen teki. Myös Goljatin lopusta on kaksi versiota. Mutta teenpä minäkin "yhteenvedon": Miten se Jeesus kuoli niin äkkiä?, No yhdistelläänpä asioita, selityshän on ihan luonnollinen ja silmiemme edessä. Siinä oli ristin juurella monenlaista sukankuluttajaa. Kun siellä myös oli hapanviiniastia, niin kappas vaan, joku avulias aatu kävi pistämässä ruukkuun voimakasta myrkkyä ja kun Jeesus sitä imaisi, ensin meni taju ja sitten luultiin kuolleeksi! Sittenhän virkoaminen oli lastenleikkiä ja kyljenpistokohtaus oli niin, että sotilas vain LUULI pistäneensä, tai häikäisevä valo aiheutti sen, että keihäs osuikin toveriin. Olen tässä seurannut sinun/Paavolan tulkintatraditiota. Notta näin se on helppoa - gaspadin Durak!


    • 6k36kk56kk

      " Pappien tiedoissa olisi minusta kyllä parantamisen varaa, onhan yliopistokoulutus ollut maamme huipputasoa. "

      Täytyy sanoa, että täällä on ollut maallikkoja eli tavallisia konservatiiviuskovia, joiden tieto ja älyllisyystaso on ollut sellaista luokkaa, että oksat pois. Eikä edes tee isoa numeroa älystään tai itsestään, puuttuu sellainen hienostelevuus ja turhantärkeys, mikä taas on leimallista ollut usein piip piip piip ja siksi piip piip on pii piip. Siksi näin ettei tule loukattua ketään liberaaliksiluokiteltua mutta totuushan on lineraaleista että piip piip piip.Raamattua lukevat ovat mielestäni yliopistoloulutusta korkeammassa koulutuksessa jos pitää verrata eri osa-alueita.

      • estetiikan-yö

        6k36k....

        Liberaalien syntihän on siinä, että ovat lotkauttaneet korvaansa viimeaikaiselle tutkimukselle, ja sen melko kiistattomille johtopäätöksille.


    • beenthere

      Ihan terävää analyysiä ja tervetullutta.
      Hyvää uutta vuotta!

    • lyh

      Pikainen analyysi. Tämä palsta on ollut käärmeiden ja skorpionien temmellyskenttä, johon lut kirkko on osasyyllinen. Hyvä, että tämä loppuu.

      On täällä kyllä jonkun verran julistettu evakeliumiakin.

    • Liirum laarun jne......

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      453
      2331
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      238
      2076
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      189
      1592
    4. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1581
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      53
      1355
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      3
      1351
    7. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      152
      1335
    8. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      52
      1226
    9. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      68
      1105
    10. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      101
      1069
    Aihe