vanhempien eri näkemykset vauvan ruokinnassa

Zuko

Nyt kun vauvamme on aloittanut kiinteän ruoan syömisen, olen puolison kanssa ollut usein napit vastakkain. Hän antaisi vauvalle jopa koko purkin kasvis- tai lihasosetta noin vain, kun minä taas haluaisin totutella vauvan uusiin makuelämyksiin vähitellen. No vauvahan kyllä syö, ja on käyrillään ok, mutta pelkään että hänestä tulee liian tukeva puolison metodeilla. Meidän suvussa pikkulapset ovat pieniä ja siroja, ja puolison suvussa kuin karhunpentuja; pyöreitä mutta suloisia tietty. Aika hankala ongelma, kun pelkkä maitokin on vielä vauvalle riittävää. Kumpi meistä tekee oikein?

7

143

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 3+3

      Teette neuvolan ohjeiden mukaan.

      Ruoka kannattaa tehdä itse luomukasviksista.

    • Itse selvittäen

      Minkä ikäinen vauva on kyseessä? Jos lapsi on jo puolivuotias, niin määrät voivat olla jo vähän isompia. Tosin puolivuotiaan antaisin syödä itse ruokansa sormiruokana ja vauvan säädellä siten syömisvauhtia ja määrää täysin itsenäisesti. Kannattaa nyt myös muistaa, että kyllä lapsella on syömisen säätely ihan olemassa, eikä vauva voi olla liian lihava. Sitäpaitsi jos lapsi täyttää mahansa kasvissoseella, niin hän kylläkin saa vähemmän kaloreita kuin samasta määrästä rintamaitoa. Rintamaito on rasvaista ja kaloripitoista ja jos vauva on hanakka syömään, niin ennemmin hän rintamaidolla itsensä pulleaksi saa. Totta tietysti on, että hyvin pitkälle rintamaito saa olla vauvan pääasiallinen ravinnonlähde. Syötäthän ensin maidon ja sitten vasta kiinteät? Niin pidetään huolta, että vauva saa tarvitsemansa määrän maitoa eikä täytä vatsaansa pelkillä kiinteillä ruoilla.

      Ja olen ensimmäisen vastaajan kanssa vähän eri mieltä tuosta neuvolan ohjeiden seuraamisesta: riippuu täysin neuvolasta. Uskokaa tai älkää, mutta niistä saa niin erilaisia (ja vanhanaikaisia) ohjeita, että kannattaa ennemmin itse ottaa asioista selvää, että tietää mitä tekee.

    • Hieman outoa????

      Et SAA ruokaa "säännöstelemällä" pitää lasta väkisin "pienenä ja sirona". Kuka edes haluaa tuolla tavalla vaikuttaa lapsensa luontaiseen kehitykseen ja kasvuun?
      Lapsi osaa itse päättää koska hän on syönyt tarpeeksi, jos te vanhemmat ette tuhoa tätä vaistoa häneltä!!!
      Mielestäni puolisosi tekee oikein, jos lapsi mielellään syö koko purkillisen, eikä hänelle ruokaa väkisin tuputeta. Toki normaali totuttelu uusiin ruokiin on luonnollista ja järkevää, mutta siitähän tässä ei liene ollut kysekään?

      Ruuan pihtaamisella voi olla myös arvaamattomia seurauksia luuston ja lihaksiston kehitykseen. Terveellinen ruoka ja säännölliset ruok-ajat eivät tee kenestäkään lihavaa!

    • zippi2

      SAmaa mieltä kuin edellinen vastaaja!!! Jos vauva on 6kk tai yli, anna syödä niin paljon kuin haluaa, lapsi osaa itse säädellä tarvitsemaansa ruokamäärää. Itse olisin tosi onnellinen jos vauvani söisi hyvin, mutta meillä on kohta 11kk poika, jolle ei ole koskaan maistunut kiinteät kovin hyvin ja miinuskäyrillä mennään.

      • Ei käyrässä vikaa

        Miinuskäyrä on aivan yhtä hyvä kuin pluskäyrä, jos lapsi kasvaa omalla käyrällään, vaikka neuvolasta välillä muunlaista palautetta saakin.


      • ihmettelen näitä
        Ei käyrässä vikaa kirjoitti:

        Miinuskäyrä on aivan yhtä hyvä kuin pluskäyrä, jos lapsi kasvaa omalla käyrällään, vaikka neuvolasta välillä muunlaista palautetta saakin.

        juttuja missä annetaan kuva että miinuskäyrällä oleminen on jotenkin väärin ja että kaikkien pitäisi pyrkiä/olla plussakäyrällä.


    • sdcxvbnmk

      jos lapsi syö niin anna syödä, kyllähän sen huomaa jos ruoka ei ole mieleistä tai vatsa on jo täynnä ja lapsi sylkee sitä pois. aika ajoin saattaa tulla kausia, ettei ruoka maita, joten silloin kun maittaa niin hyvin voi antaa ruokaa.
      jos kaksi kertaa päivässä lapsi saa kiinteää lämmintä ruokaa ja sen lisäksi hedelmäsoseita, velliä ja maitoa, niin tuskin tukevoituu liikaa. jos jossain vaiheessa alkaa neuvolan puntari näyttämään liikaa, niin miettikää sitten asia uudelleen. Eivät ne neuvolaihmisetkään aina kaikkea tiedä, ja lapset ovat yksilöllisiä. Omaa harkintakykyä saa käyttää, eikä liikaa tukeutua niihin neuvolan ja lapsenkasvatusoppaiden ohjeisiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2834
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      527
      2676
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1855
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1807
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1738
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1679
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1302
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      88
      1126
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      59
      1115
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1092
    Aihe