vanhempien eri näkemykset vauvan ruokinnassa

Zuko

Nyt kun vauvamme on aloittanut kiinteän ruoan syömisen, olen puolison kanssa ollut usein napit vastakkain. Hän antaisi vauvalle jopa koko purkin kasvis- tai lihasosetta noin vain, kun minä taas haluaisin totutella vauvan uusiin makuelämyksiin vähitellen. No vauvahan kyllä syö, ja on käyrillään ok, mutta pelkään että hänestä tulee liian tukeva puolison metodeilla. Meidän suvussa pikkulapset ovat pieniä ja siroja, ja puolison suvussa kuin karhunpentuja; pyöreitä mutta suloisia tietty. Aika hankala ongelma, kun pelkkä maitokin on vielä vauvalle riittävää. Kumpi meistä tekee oikein?

7

146

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • 3+3

   Teette neuvolan ohjeiden mukaan.

   Ruoka kannattaa tehdä itse luomukasviksista.

  • Itse selvittäen

   Minkä ikäinen vauva on kyseessä? Jos lapsi on jo puolivuotias, niin määrät voivat olla jo vähän isompia. Tosin puolivuotiaan antaisin syödä itse ruokansa sormiruokana ja vauvan säädellä siten syömisvauhtia ja määrää täysin itsenäisesti. Kannattaa nyt myös muistaa, että kyllä lapsella on syömisen säätely ihan olemassa, eikä vauva voi olla liian lihava. Sitäpaitsi jos lapsi täyttää mahansa kasvissoseella, niin hän kylläkin saa vähemmän kaloreita kuin samasta määrästä rintamaitoa. Rintamaito on rasvaista ja kaloripitoista ja jos vauva on hanakka syömään, niin ennemmin hän rintamaidolla itsensä pulleaksi saa. Totta tietysti on, että hyvin pitkälle rintamaito saa olla vauvan pääasiallinen ravinnonlähde. Syötäthän ensin maidon ja sitten vasta kiinteät? Niin pidetään huolta, että vauva saa tarvitsemansa määrän maitoa eikä täytä vatsaansa pelkillä kiinteillä ruoilla.

   Ja olen ensimmäisen vastaajan kanssa vähän eri mieltä tuosta neuvolan ohjeiden seuraamisesta: riippuu täysin neuvolasta. Uskokaa tai älkää, mutta niistä saa niin erilaisia (ja vanhanaikaisia) ohjeita, että kannattaa ennemmin itse ottaa asioista selvää, että tietää mitä tekee.

  • Hieman outoa????

   Et SAA ruokaa "säännöstelemällä" pitää lasta väkisin "pienenä ja sirona". Kuka edes haluaa tuolla tavalla vaikuttaa lapsensa luontaiseen kehitykseen ja kasvuun?
   Lapsi osaa itse päättää koska hän on syönyt tarpeeksi, jos te vanhemmat ette tuhoa tätä vaistoa häneltä!!!
   Mielestäni puolisosi tekee oikein, jos lapsi mielellään syö koko purkillisen, eikä hänelle ruokaa väkisin tuputeta. Toki normaali totuttelu uusiin ruokiin on luonnollista ja järkevää, mutta siitähän tässä ei liene ollut kysekään?

   Ruuan pihtaamisella voi olla myös arvaamattomia seurauksia luuston ja lihaksiston kehitykseen. Terveellinen ruoka ja säännölliset ruok-ajat eivät tee kenestäkään lihavaa!

  • zippi2

   SAmaa mieltä kuin edellinen vastaaja!!! Jos vauva on 6kk tai yli, anna syödä niin paljon kuin haluaa, lapsi osaa itse säädellä tarvitsemaansa ruokamäärää. Itse olisin tosi onnellinen jos vauvani söisi hyvin, mutta meillä on kohta 11kk poika, jolle ei ole koskaan maistunut kiinteät kovin hyvin ja miinuskäyrillä mennään.

   • Ei käyrässä vikaa

    Miinuskäyrä on aivan yhtä hyvä kuin pluskäyrä, jos lapsi kasvaa omalla käyrällään, vaikka neuvolasta välillä muunlaista palautetta saakin.


   • ihmettelen näitä
    Ei käyrässä vikaa kirjoitti:

    Miinuskäyrä on aivan yhtä hyvä kuin pluskäyrä, jos lapsi kasvaa omalla käyrällään, vaikka neuvolasta välillä muunlaista palautetta saakin.

    juttuja missä annetaan kuva että miinuskäyrällä oleminen on jotenkin väärin ja että kaikkien pitäisi pyrkiä/olla plussakäyrällä.


  • sdcxvbnmk

   jos lapsi syö niin anna syödä, kyllähän sen huomaa jos ruoka ei ole mieleistä tai vatsa on jo täynnä ja lapsi sylkee sitä pois. aika ajoin saattaa tulla kausia, ettei ruoka maita, joten silloin kun maittaa niin hyvin voi antaa ruokaa.
   jos kaksi kertaa päivässä lapsi saa kiinteää lämmintä ruokaa ja sen lisäksi hedelmäsoseita, velliä ja maitoa, niin tuskin tukevoituu liikaa. jos jossain vaiheessa alkaa neuvolan puntari näyttämään liikaa, niin miettikää sitten asia uudelleen. Eivät ne neuvolaihmisetkään aina kaikkea tiedä, ja lapset ovat yksilöllisiä. Omaa harkintakykyä saa käyttää, eikä liikaa tukeutua niihin neuvolan ja lapsenkasvatusoppaiden ohjeisiin.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mua kiinnostais

   Aika paljon vietellä sut vielä J... ❤️❤️
   Ikävä
   89
   2901
  2. Martina, Jasser ja kaik neljä tytärtä Järvisydämessä

   Sinne se Jasseri kiitää pitkin baanaa. Esko oli niin kiva, että antoi autonsa hälle. Noin toimii fiksu, avarakatseinen ex.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   297
   2446
  3. Aion ottaa yhteyttä sinuun

   ens tai seuraavalla viikolla. Tähän vaan tiedoksi että osaat varautua rakas :)
   Ikävä
   141
   1891
  4. Jos laittaisin viestin

   Laittaisn: vaan: Moi, mitäs kuuluu 😊 Se riittäisi kertomaan tarpeeksi kaiken jälkeen. Mitä itse laittaisit?
   Ikävä
   78
   1393
  5. Valtamedia VALEHTELI Oodin tapahtumista, paikalla ollut pastori kertoo totuuden

   Eli ainoa joka häiriköi oli naiseksi pukeutunut mies(sairasta), joka töni ja jopa löi pastoria ja haastoi kaksintaisteluun. Youtubelta löytyy video j
   Maailman menoa
   414
   1368
  6. Helteet paljastaa.

   Sumin naiset on kyllä aika läskejä, osa ihan yököttää ku vähissä vaatteissa kauppaa lyllertävät, läskit tursuu ja sit koittavat viel pitää tiukkoja va
   Suomussalmi
   66
   1322
  7. Miten musta tuntuu

   että sä teet niitä mulle :) Olen katsonut rivien välistä ja ymmärrän ehkä mitä tarkoitat. Olemme samalla viivalla ja täysiä idiootteja jos me ei yhdis
   Ikävä
   47
   1006
  8. En halua elää ilman sinua

   Mutta ei sinun kanssakaan voi elää. Miten tästä voisi päästä yli..
   Ikävä
   47
   812
  9. Jos en olisi rakastunut sinuun

   voisin sentään tapailla muita. Rakastumalla sinuun tuomitsin itseni yksinäisyyteen.
   Ikävä
   57
   803
  10. Miten reagoisit

   Jos heräisitkin aamulla palstalaisen vierestä?
   Sinkut
   141
   795
  Aihe