KAHVIPIRTTI 87 / 2014

Uusi pirtti pystyyn, muistin uuden vuosiluvunkin laittaa.
Vuosi on vaihtunut, vanha vuosi vienyt elämän tapahtumat arkistoon, uutta tehdään tilalle, tuntematon on tulevaisuus, ennusteitakaan en lue.
Taidan laittaa tähän pimeyttä valostamaan hieman kevyemmät ja vaaleammat verhot, ukkosen sinertävää, harmaan sävyiseen siirryn.
Samaa sävyä liinat ja kauniin valkoiset atsaleat pöytiä koristamaan. kynttilät vaihtuvat vakoisiin.
Olen unohtanut kertoa, että Laten aikoinaan tuoman peikonlehden kuoltua, juurrutin uuden ja nyt se jo kivasti vihreyttä tuonne nurkkaan antaa.
Pöytään pitkästä aikaa jäätelökakku, joka tietysti kestää vaikka kuinka pitkään, pakkasen puutteeseen syödään jäätelökakkua;)
Ikkunalle laitan vielä valkeita amarylliksiä, nyt on niiden aika, punaisena täällä livenä kotona loistavat.

Kiva oli nähdä pirtissä Neankin pistäytyneen ja tulenlieskat samoin, hyvää uutta vuotta kummallekin.
Runonurkkaan en ole aikoihin kurkannut, taitaa runoilukin olla hukassa, milloinkahan katoaa tämä viestien laittokin.
Hurskainen puhut asiaa, kyllä ne kuluttajan pussista kaikki otetaan, luonnon aiheuttamat tuhot myös, nyt olisi tullut säästöjä lämpimästä johtuen, mutta tuhot luonnossa laskua kasvattaa.
Ei talvea kokonaan ole peruttu Ramoona, tulee se, mutta lyhenpänä;)
Kaikella on hyvät puolensa, nyt tämä, että liukkaudet on jääneet vähäisiksi, vaikka anlis joutuikin lenkille lähdön perumaan.

Joulukuusta ei minulla tänä vuona ollutkaan, pitäisi laittaa kasvamaan kuten ynnämuu, kiikkustuoliakaan en omista, joten en Katleijan tapaan voi kiikustella.

Nyt Loppiaispäivää viettämään, telkkarista Teemalla ainakin Tukkijoki vanhana versiona, lienee muitakin elokuvia katseltavaksi.
Eilinen meni rattoisasti, katsoin neljä elokuvaa, ihana Päivien kimallus yhtenä, moneskohan kerta lienee senkin katsominen.

Hyvää Loppiaisen viettoa, lopetetaan pyhät tähän ja aloitetaan härkäviikot;)
Tervetuloa uudistettuun pirttiin, puhdas päiväkirja odottaa viestejänne ja kynnys matala kaikkien yli astua, sisään vaan;)

209

1073

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kahvipirtille huvää uuttavuotta -
      Olenko nyt ihan ensimmäinen -- mutta kun tykkäsin onnitella ja nyt se sitten tuli -- ja Skillanille vaan voimaa ja samaa innostusta jatkossakin -
      Tämä Kahvipirtti on 70 paras sivu , luen joka päivä (melkein) tämän ja aina tulee hyvä mieli.
      Ei minunkaan tarvitse esitellä itseäni --näinä vuosina kai olen senvenverran kirjoitellut -- että jääköön - Uusia ei paljoa ole tullut ainakaan rekattuja .
      Mutta eikai se tahtia haittaa kunhan kaikki sovitaan mukaan -- ja täälä onkin aina ollut kivaa jutustelua .

      Terveisiä Ullamirjamilta ja Jerrycottoniltakin.

    • Tervehdys Pirttiin ja sen ystäville. Täällä on maa mustana ja lämmintä, mutta siellä "Varkauksissa" lienee jo talvi.

      Hyvää vuotta 2014!

    • Ilokseni huomasin, että Ruuneperikin on tullut pi
      stäytymään Pirtissä.. Mukava tavata täälläkin.

      Tämä Porttikin on taas saanut uutta ilmettä kun emäntä Skillan laittoi uudet verhot ja kukat pöydille.

      Sisäkasvit kuulemma karkoittavat pahan hajunkin huoneista, eli monenlaista hyötyä kasveista.
      Tänne ei ole onneksi mikään haju pystynytkään tarttumaan, sillä kaikki tuuletamme jos ruoan tai muun haju on liian häiritsevä.

    • Ehtoota vain pirttiin.
      Kyllä emäntämme sen aina niin lämpimän oloiseksisaa.

      Mustana on maa taas meilläkin,eilen vähän jotain valkoista härmää näkyi,vaan ei enää.

      Nyt on ollut muutama huono päivä minulla,huomenna soitan tuonne "arvauskeskukseen"miten minun tulee toimia.
      En viitsinyt näin pyhänä soitella,kun ei ne kumminkaan mitään tee,muuta kun makuuttavat vain.

      No huominen näyttää missä mennään.

      voikahan hyvin kaikki.
      näkyillään....

    • Pirtti on taas saanut uuden ilmeensä. Pitäisihän se piristää, vaikka ruuhkaa ei näemmä nyt olekaan.

      On täälläkin ihan yllättävän paljon "pirttejä", kahviloita, juottoloita ja ruokapaikkojakin kävelymatkan ulottuvilla. Vaikka en niitä paljonkaan käytä, tuleehan niitä kävellessä ulkopuolelta vilkaistua. Vaihtuvuuskin on ollut aika suurta, katoaa ja tulee uusia. On näkynyt suuriakin remontteja yrittäjän vaihtuessa. Joitain laatua ja erilaisuuttahan, kansainvälisiä tuulahduksia sillä haetaan ja usein mönkään menee. Eipä ole yhdellä kymmenestäkään kapakista suomalaista nimeä. Tietenkään en ymmärrä miksi on näin. Minä kyllä mielelläni valitsen kotimaisen nimisen, jos muutoin ovat käyttötarpeeseeni samanlaisia.
      Eipä tämä ole päänsärkyni.

      Normaali rutiineissahan tämäkin päiväni on mennyt. Ei ole mitenkään eronnut arkipäivästä. Parin päivän sapuskojen järjestely ei erikoisia toimia vaadi. Arkipäivinä kyllä käyn marketissa. Se sopii hyvin siksi, että tulle samalla jaloittelua ja onhan kaupassa hyvät säilytystilat, joten varastoa ei tarvitse kotona paljon pitää.

    • SkillaN*

      Huomenta arkeen, nyt sitten pyhistä on päästy ja arkinen rytmitys elämässä jatkuu.
      Oikein hyvä ja tästä sitä aloitetaan päivän jatkumista seuraamaan, tulisi nyt aurinko välillä esiin, ehkä jo eron huomaisimme, no tulee se aikanaan, nyt sataa lunta/räntää, mittari nollan lukemissa.
      Kiitos Ruuneperille toivotuksista, samaa toivon sinunkin elämään, oikein onnekasta tätä vuotta.
      Ei ole meillä talvi, mutta nyt on valkea maa, kunnes taas päivän mittaan katoaa, pitäisi tuo mittarin lukema muuttua, että pysyvän talven saisimme.

      Mukava kun ullamirjamikin sieltä naapuri maasta pirttiin viestittelit, hyvää tätä vuotta myös sinulle ja Jerrylle, minkäs ikäinen Jerry onkaan?
      Vieläkö käyt chatissa, muistan joskus alku aikoina, kun siellä minäkin aikaa vietin;)

      Hyvin on Hajupoika lupauksensa pitänyt, pois on pirtistä pysynyt, jos sitten muualla morkkaakin, mutta eipä haittaa, hänen tapaansa" haukkuva koira ei pure"
      joten jos tuon kaltaisesta onnen saa, suotakoon.
      Lukemassa toki käy, sehän onkin luvallista hänellekin;)
      Toki harmittaa tuo palstan ainainen täyttäminen vanhoilla ketjuilla, mutta ilonsa kullakin, eihän niitä ole pakko noteerata.

      Eikö ne nyt mitään helpotusta löydä muorille, ole tiukkana ja älä anna periksi ennen kuin joku lääkitys löytyy.
      Masentaa tuo jo mielen kokonaan, kun ainainen kipu ja vaiva seuraa.

      Tuo ulkomaisten nimien kirjo kyllä näkyy ja meikä mummoa ärsyttää, eletään kumminkin suomen maassa.
      Enpä muista milloin olisin kahvilassa kahvit juonut, aina vaan kotiin kiirehtii sen kupposen keittämään, huomattavasti edullisempi tapa.
      Luin ja vertailin tietoja eläkkeen saajista ja köyhyys luokkaan kuulun minäkin, no ei se mitään uutta ollut, olen sen huomannut ja kokenut.
      Asian näin ollen näin eletään, ehkä kiusallakin;)
      Tasan nämä olot ei koskaan ole ollut, ei tule olemaankaan, piste.

      Nyt alan valmistautua tapaamaan laulukavereita ja aloittelemaan nämä harrastelut, ikävä on jo ollutkin, ei ihminen yhtä juhlaa aina kestä;)
      Hyvää arjen alkamista teille toisillekin.

    • L S.

      Huomenta pirttiläiset, nyt ihan poikkeuksellisesti tuon sitaatin tänne, kun monilla on kipuja ja särkyjä, joita soisin pystyttävän lievittämään.
      Tämä on Jani Kaaron kirjoittama, arvostan hänen juttujaan tosi paljon yleensäkin.

      Monet ovat jo varmaan huomanneetkin, mutta sille, joka ei vielä huomannut, voi olla tervetullutta uutta toivoa antava.

      "Tutkimus: Kiinalainen rohdos tehoaa hermokipuun
      7.1.2014 8:11 1
      Jani Kaaro
      Kiinalaisessa lääketieteessä käytetty yrtti, kiurunkannus, on osoittautunut lupaavaksi kivun hoidossa. Sen vaikuttava ainesosa tehoaa etenkin hermokipuun, johon ei tähän asti ole ollut kunnollisia lääkkeitä

      "Kipu jaetaan kolmeen kategoriaan: akuuttiin kipuun, tulehduskipuun ja hermokipuun", sanoo tutkimusta johtanut Olivier Civelli Kalifornian yliopistosta, Irvinesta. "Kahteen ensin mainittuun meillä on hyviä lääkkeitä, mutta hermokipuun ei."

      Kiurunkannuksen kipuun vaikuttava ainesosa, dehydrokorybulbiini, tehosi eläinkokeissa kaikkiin kolmeen kipukategoriaan.

      Kalifornian yliopiston tutkimus on osa laajempaa tutkimusta, jossa koetetaan etsiä ja dokumentoida kaikkien kiinalaisen lääketieteen käyttämien yrttien vaikuttavat kemialliset aineet. Tuore tutkimus pureutui Aasiassa kasvavaan kiurunkannuslajiin (Corydalis yanhusuo), jonka juurimukulasta eristettyä rohdosta määrätään yleisesti kiputiloihin, esimerkiksi päänsärkyyn ja selkäkipuun.

      Tutkijat eristivät kiurunkannuksesta satoja kemiallisia aineita, mutta päätyivät lopulta dehydrokorybulbiiniin kaikista lupaavimpana kiputuntemusta salpaavana ainesosana. Tutkijat olettivat, että se jäljittelisi morfiinia, mutta havaitsivat, että se ei sitoudu samoihin reseptoreihin kuin morfiini. Sen sijaan sen vaikutustapa näyttäisi selittyvän dopamiinia sitovien D2-reseptorien kautta.

      Havainto on mielenkiintoinen, sillä Turun yliopiston tutkijat ovat aiemmin osoittaneet. että D2-reseptoreilla on paljonkin tekemistä kivun kanssa. Mekanismista tiedetään hyvin vähän, mutta dehydrokorybulbiini tarjoaa mahdollisuuden haarukoida vaikutustapaa tarkemmin.

      Tutkijoiden mukaan dehydrokorybulbiini tuskin tehoaa kovaan hermokipuun, mutta voi osoittautua tehokkaaksi lievemmän, kroonisen kivun hoidossa.

      Suomessakin esiintyy kiurunkannuksia, sekä luonnonvaraisia lajeja että villiintyneitä puutarhakarkulaisia. Etenkin juurimukulalliset lajit sisältävät voimakkaasti vaikuttavia alkaloideja, joten niistä ei pidä tehdä rohdoksia omin päin. Tutkimuksen julkaisi Current Biology." ( Helsingin sanomat)

      http://www.hs.fi/tiede/Tutkimus Kiinalainen rohdos tehoaa hermokipuun/a1389061305330

    • Hintriika*

      Täytyy välillä elonmerkkejä antaa tännekin. Hieno on taas pirtti kuten aina ennenkin, ja hienoa, että emäntämme jaksaa pirttiä hissata.

      Meillä on nyt vähän maa valkoisena, mutta plussan puolella sitkeästi yrittää mittari pysytellä vieläkin. Jos pakkaselle mene, niin pian ollaan taas samassa vesikelissä, jota on riittänyt. Lumilinnankin takia toivottavaa olisi edes vähän kylmetä.

      Eipä tänne sen kummempia kuulu. Joitakin projekteja on muka koko ajan menossa. Tuleeko mistään sen kummempaa, sitä ei tiedä. Kuluupahan aika, kun on jotakin tekevinään. Tänään alkaa improkin joulutauon jälkeen. Ja muutenkin ihanaa, että on kokonaista 14 viikkoa ilman ainuttakaan arkipyhää. Jospa viikkohöperyydestä pääsisi irti, että tietäisi edes, mitä päivää eletään.

      Mitä tässä enempää höpisee, kun ei ole asiaakaan enempää. Elellään ihmisiksi ja katsellaan, mitä tämä vuosi mukanaan tuo. Hyvää vointia kaikille!

    • Ramoonalle
      Jossakin ketjussa kysyit minulta poistaako ananas nesteitä kropasta. Muistan kuulleeni että auttaa. Koivunlehdet tunnetusti toimivat diureettina, joita löytyy kauppojan luontaistuotehyllyillä.
      Jos nestettä on kertynyt runsaasta suolan käytöstä se neste poistuu ihan omia aikojaan aika nopeasti, rasvakudoksen sulatus vie vähän enemmän aikaa.
      Diureetteja pitäisi käyttää vain lääkärin määräyksestä sairauksiin.
      Vippaskonsteina painon pudotuksessa voivat olla haitaksikin.

      Googeloitua "tietoa" nestettä poistavista ravintoaineista:

      "Ananas, sipuli, piparjuuri, ruusunmarjat, vihreä tee, parsa, maissi, selleri,
      mansikka, puolukka, punaherukka
      Koivunlehti,kultapiisku, rosmariini, tilli, voikukka, nokkonen,peltokorte,persilja, kanerva,ruiskaunokki, pihatata."
      En kyllä tiedä paljonko mitäkin pitää tai saa popsia.

      • Ramoona*

        Kiitos Katleija, onhan tuossa luettelossa tuttuja ja hyvänmakuisia tuotteita., joita normaalistikin tulee popsittua. Jätän nuo muut koivunlehdestä eteenpäin luetellut vain silmänruuaksi. ..mutta tillin ja persljan kyllä nappaan ja niitä itsekin kasvatan. En varsinaisesti ole nesteenpoiston tarpeessa, mutta suolaista tuli syötyä joulun aikaan tavallista enemmän, istuskeltua seurustelemassa ja pientä kiristystä tuntuu vyötärönauhassa ja janottaahan se suolaisen syönti. En niinkään ole makean perään, mutta juustotarjotinta ja kalapöytää en voi vastustaa. Joulukilon tai kaksi saan helposti kerättyä, ainakin toinen sitä ihtiään rasvaksi muuttunutta, mutta nythän onkin härkäviikkojen ja reikäleipien aika.

        Koko pimeän päivän on satanut vettä, koira pitää tuoda suihkun kautta sisälle. Kävin kirjastossa, sillä joululahjakirjani jo luin vähän harppomalla, en oikein lämmennyt Hirvisaaren Me keisarinnalle, kuten en yleensäkään Lailan kirjoille. Laitoinkin jo sen kierrätykseen.
        Uimahalli vetää taas puoleensa , koira pitää huolen lenkeistä, kyllä tämä taas tästä !

        Loppuviikon luvattuja pakkasia odotellen !


    • Pääsin vähällä pitkistä pyhistä ohi. Joskus olen joutunut ponnistelemaan runsaiden läskieni kanssa. Jojotelinkin alas, ylös, mutta sain juonesta kiinni. Käytin myös ammattiapua kuntoutuslaitoksessa. Tenttasin ravintoterapeuttia perusteellisesti. Siitä se lähti ja myös kilot. Eikä mitään ihmetököttejä tarvinnut. Niinpä lähes 20 vuoden aikana en ole painoni kanssa jojotellut. Mikään tekosyy ei vain saa antaa valtaa törsäilylle.

      Voi tuntua turhan ahdasmieliseltä elämänmenoltani. Ikäänkuin elämästä nauttiminen jäisi näillä menoillani puutteelliseksi. Voihan näinkin hyvin tulkita, mutta kyllä tasainen meno paljon antaakin. Näin olen kokenut ja ymmärtänyt. Kyllä vaivoja silti ilmestyy iän mukana, niitähän ei voi välttää, mutta onhan ongelmien hoitokin ehkä helpompaa kun ei ole ylimääräistä taakkaa.

      Eiköhän tämä hallintakeinoillani kehuminen riittänekin. Toiste muita asioita, jos sattuu mieleeni putkahtamaan. Hei!

    • SkillaN*

      Huomenta, lunta tai paremminkin räntää sataa ja maa on peittynyt valkoisen harson alle, plussan puolella edelleen.
      Pakkasia luvassa ja ehkä myös toiveissa se keltainen pallo tuonne taivaalle, vieläkö tuota tunteekaan.
      Tavatessa tuttavia kaikilla sama virsi, masentaa tämä ainainen harmaus, pakko on yhtyä sanojiin, ei mieltä ylennä ulos katsella, vesilammikoita tammikuussa.
      Ainahan sitä valittamista on löydyttävä, nyt säästä.

      Nostan hattua ynnämuulle, luonnetta tuo tuollainen vaatii ja harmikseni en sitä tämän kilojen kanssa painiessa omista.
      Itsepäinen kuulemma muuten kyllä olen;)
      Noiden kirjojen kanssa muistan minäkin, että harvoin jaksoi kirjailijan viimeisimmät tekeleet samaa intoa saada syttymään, kuin alku tuotanto.
      Nuo lukuharrastukseni ei vaan ole uudelleen ilmaantuneet, harmittelen sitäkin.

      Minulle ei nuo yrtti eikä muukaan siihen verrattava ole auennut, näitä tavanomaisia, tuttuja turvallisia popsin, sipuliakin aika tavalla.
      Olen tilannut joskus kaikenlaista pilleriä ja parempaa oloa en ole saanut, ovat sitten jääneet syömättä ja tähän totuttuun turvalliseksi koettuun olen tyytynyt.
      Vähän samanlaista on tämä kosmetiikka tuotteiden kanssa, niitäkin on kylpyhuoneen kaapit täynnä, väliin innostun rasvailemaan ja sitten kyllästyn, rypyt vaan lisääntyy, olen kai liian helposti periksi antava.
      Itseäni saan rypyistäni kiittää ja muustakin saamattomuuden tiliin menevästä, sepäs sitten siitä:)

      Noita tutkimuksia tehdään perän jälkeen ja samaan tahtiin niitä kumotaan, no kyllähän pakko on joihinkin uskoakin, onhan monet taudit tutkimusten tuloksina saatu parannettua, ikävä vaan että aina uusia ilmestyy.
      Mikä näitä kaiken maailman tauteja tuottaakaan, onko siinäkin perimäisenä syynä ihmisen ahneus?
      Tuhotaan kaikki luonnon oma rikkaus, mikä edesauttaisi elämän kulkua, no jätänkin tämän pohdinnan, tehköön sitä sellaiset joille eväät on annettu.

      Hintriika, kyllä se lumilinna vielä syntyy, aikaa on vielä monta kuukautta talven pitoon, lunta ja pakkasta tulee, eihän suomen talvi näin voisikaan mennä.

      Nyt alkaa pullanpaisto talkoiden pito ja kestää toukokuulle, jos näin on suotu, olen samaa mieltä monen ihmisen kanssa, ihanaa kun arki alkoi.
      Tämä eläkeläisen elämä kun on sitä samaa juhlaa tai arkea kaiken aikaa, mutta kiva, että toisillakin arki alkoi pyörimään, se sitä elämän sykettä antaa.
      (voivat työssä käyvät olla eri mieltä)

      Pilkettä silmään, ei anneta tuon harmauden litistää;)

      • No niin, täälläkin eilen illalla satoi räntää, maa oli aamulla aikaisin valkea. Kun lopulliesti heräsin kaikki valkeus oli hävinnyt, Mittari näytti jo yli kolme astetta, puoliltapäivin 5,5 astetta. Vettä tihuttanut koko päivän. Uhmasinhan minä sitä tihkua ja kävelin postiin.
        Eilen kävin Järvenpäässä, olin jo keväällä paikallisessa kuulotutkimuksessa, nýt jo toisen kerran Järvenpäässä, kuun lopulla saan kuulolaitteen. sitä kuulema pitää harjoitella, jotta oppii paremmin kuulemaan. No minä kuulutan sitten kun kuulen paremmin.
        Tuosta painonpudotuksesta, minähän pudotin painoani puolessa vuodessa 20 kg. ilman, että olisin yrittänyt itse laihduttaa. Painoni on kuitenkin senjälkeen noussut 12kg, kuitenkin tunnen itseni aika kevyeksi, jouluna tuli parikiloa lisää joka tuntuu taas häviävän. Aika remontin olen joutunut tekemään vaatteideni kanssa, entiset tuntuivat kaljasaavin peitteiltä. En kuitenkaan kovinpaljon vielä uusinut, pakko seurata vähän mihin se paino pysähtyy.
        Lukutoukkahan minä olen ollut, viime vuosi meni plörinäksi alkuvuonna luin yhden kirjan aloitin toisen, se on vieläkin kesken. Lainnannut olen pikkupojasta saakka kirjoja, koulussa oli jo lainaamo.Kotonakin satoja kirjoja olen kai niistä ne luettavat kirjat lukenut, on joitakin tullut luetuksi usemminkin. kirjastoon lyhyt matka, saa nähdä koska taas alan lukemaan.

        Eläkerahoista taisin olla liian optimistinen, arvelin, jotta saamme parikymppiä kuussa enemmän käteen kuin viimevuonna, totuus paljastuu vasta helmikuussa, kuitenki kävi niin, valtio ja kunta nosti verotusta 1/2 prosenttia kumpikin joten pakkaselle jäädään. Onneks on ollut leuto talvi.
        Tosi pimeetä muutama katuvalo näkyy, nekin sellaisia keltaisia, hämärän näköisiä.
        Kyllä maalla on mukavaa, Late.


    • Nea*

      Laitanpa pienen viestin ennenkuin teen tuon pikkuisen iltakävelyni.

      Harmaata ja pimeää on nyt, mutta se on ilon aihe, ettei ole liukkautta!

      Voi ihan reippaasti kävellä, siksi täytyy nyt oikein varastoon olla
      matkassa, koska liukkaitakin on pian luvassa.

      Ramona ja Katleija juttelivat diuriiteista, mitkä parhaiten poista nestettä
      kehosta.
      Minulla on ainakin kahvi sellainen,muutenkin sen piristävä vaikutus
      on ilmeinen, huomaa ainakin silloin, jos aamukahvi syystä tai toisesta
      on jäänyt juomatta.

      SkillaN kertoi sipulia paljon käyttävänsä. Sipuli antaa voimia ja
      terveyttä. Laitan juustoleivälle usein sipulirenkaita, myös valkosipuli
      on ihanan makuinen leivällä tai pitsassa.
      Valkosipulissa on vain se voimakas tuoksu, mutta kun syö kurkkua ja persiljaa viimeiseksi se vie tuoksut.

      Jouluna on niin paljon makeita kakkuja ja pipareita y.m. että
      hyvä taas nauttia aivan tavallisista ruuista.

      Pian jää lenkki tekemättä, jos vielä kauan tässä istuskelen!

      Hyvää iltaa pirttiläiset!

    • Anlis ek

      Tulin iltakahville, vaikka ulkona karma loskakeli. Mistäpä muustakaan valittaisi kuin iänikusestä säästä.
      Tämä nyt ei vielä mitään, mutta kun Tyynenmeren saarillakin on ollut pakkasasteita. Eli maailman sääkirjat ja kartat täysin sekaisin!
      Luontaistuotteista seuraava valitukseni. Minua ne eivät ole koskaan piristäneet. Varsinaiseen sairauteenhan en mitään tarvitse koska olen saanut olla terve. Kuitenkin
      lisää "virtaa" olisi mukava saada, mutta luulen, että valoisa vuodenaika sitten aktivoi, reipastuttaa, niin ettei tarvitse piiskata itseään liikkeelle, kuten nyt kaamosaikana.

      Laiskoja ja saamattomattomia näyttävät muutkin olevan, sillä Slillan kävi käynnistämässä Pirtin, eikä täällä "vieraskirjasta" päätellen ole muita tänään käynytkään:(

      • Sääkirjat sekaisinko?

        Kun ihminen on toimillaan sotkenut koko maailman sään, on tulos ihmisen itse aikaansaama'

        Jos tämä lämpeneminen, eli muutokset, jatkuvat, muttuu suomi lämpimäksi maaksi.
        Yleisimmin voidaan ¨sanoa, että kaikki muuttuu, kasvisto, eläinkunta, tuulten (myrskyjen) voima, samoin sateiden.

        En toivo, mutta ennustan, että kun aurinko nyt valaisee pohjoisnapaa ja siellä syntyy voimakas länsituuli, on siitä seurauksena suuri pohjoinen kylmyys.
        Mitenkähän olis 40 astetta!?


    • Iltaa, samaa pimeää on riittänyt, lämmintäkin päivällä 6. En tiedä, onko tässä hämärässä elämisessä jotain muinoin perittyjä geenejä mukana. Kun pärevalokaudessa on täysin eletty, varmaan pötkähdetty nukkumaan aikaisin. Minulla kuitenkin päivänokosetkin ovat pitentyneet. Olisikohan karhun perimää jäänyt ja siitä kaipuu talviunille. Eipä se uni pahaa te vanhallekaan, vaikka sitä ennen nuorille lääkityksenä suositeltiin.

      SkillaN jutusteli terveysasioista. Enpä ole asiantuntija. Kun jotain sanon, se on "minusta tuntuu" tasoa. Kyllähän lääketiede on elinaikanamme valtavasti kehittynyt ja sitä myöten tutkimukset. Niin on myös seurannut alalla bisneksen teko. Monenlaista humpuukimaakaria, pillereiden myyjää ja huuhaa tason hoitoja jakelevia on tullut apajille. Niin suuria kuin pieniä yrittäjiä. Terveys on vetävä ala myös humpuukille. Ja aina löytyy "todistajia", jotka vannovat näiden ihmetuotteiden tehoon. Siinäpähän julkkikset saavat pientä tuloa, kun alistuvat sen kummemmin ajattelematta humpuukinkin todistajiksi ja tuotemerkin ihmeellisestä voimasta mainoksissa kertomaan.

      Lääketieteen ansiota on, että yleensä täällä vielä elelen. Toimenpiteet ja tarvittavan hoidon olen ihan julkisesta terveydenhoidosta. Olenko sitten tavallista onnekkaampi, kun erikoista valittamisen aihetta en ole löytänyt. Tietysti jos hakemalla hakee, voisi jurnuttaa kun ei eka kerralla hyvää tulosta tullut. Ymmärrän kyllä myös lääkäreidenkin työn niin, että yllätyksiäkin voi tulla ja "paikkaamista" tarvitaan.

      Turhina pitämiäni pillereitä ja pulvereita olen vältellyt. Unilääkeitä, vitamiinipillereitä en ole popsinut. Lääkärin määräämät olen käyttänyt. Tosin olen niissäkin harkintani mukaan tehnyt vähennystä. Silloin kun tapaturmaisesti loukkasin selkäni, söin erikoisvahvoja lääkkeitä tarpeeseeni. Se "tarve" oli viedä tuhoon. No jotenkin palautumista tapahtui, sekä päätä että selkään täytyi jumpata todella. Ja vielähän se jatkuukin.

      Näin se jatkuu, päiväni on taas tullut pilatuksi. Saa nähdä, meneenkö huominenkin samaan jonoon. Hei!

      • Näkyypi jääneen kirjoitusvirheitä. Kyllä ne ainakin sanaristikkojen ratkojille selvinnevät!


    • lallinmöyly

      Kehossa oleva paikallinen tulehdustila aiheuttaa sen, ettei kirjoittamisesta eikä asioiden hammottamisesta tulee oikein mitään.
      Olisi lääkärin paikka heti eikä vasta ensiviikolla, mutta talventuloon on sanottu olevan enää huominen päivä. Työt on saatava tehdyks sitä ennen.
      Kirjoittaminen on turhauttavaa kun joka sana pitää tarkistaa.

      Edelleen ihmettelen tätä palstaa, rauhansaareketta; miten tälläinen paikka pysyy ja pysyy ilma rääväpäiden mekastusta.
      Että talven pimeydessä voi olla rauhallinen soppi ruikuttaa omista asioistaan kuten se viisas Kettunen sanoi.

      • Tämän palstan salaisuus tällaisena rauhan tyyssijana on kyllä selitettävissä.
        Tänne eivät tulee huonot, asiattomat kirjoittajat, koska täällä ei heille ole tilaa
        Tämä pirtti oli myös sheriffi BilmaNnin suojeluksessa. BilmaN oli tehokas luuta, joka piti hajupojankin kokonaan poissa.

        Hyvää uutta vuotta pirttiin!


    • SkillaN*

      Sumuisesta Savosta taas huomenia huikkasen, vettä satoi eilen illalla kuin syksyllä konsaan, lätäköitä noihin kadun reunuksiin syntyi.
      Kuivahtaisi nyt hieman ennen pakkasten tuloa, ettei jäällä luisteltaisi.
      Ihmeellinen talvi, sillä jo varsinainen toinen talvikuukausi menossa, maaliskuu jo kevääksi lasketaan, vaikka onhan silloin vielä ainakin yöpakkasia, koviakin.
      Hankiaisten aikaa silloin, miten nyt käykään saadaanko lunta, hankiaisista ei muuten puhettakaan.

      Eilen alkoi kerhotoiminta ja 170 henkilöä kahvitettiin, pullat teki kauppansa ja kiva puheensorina salin tilan täytti, kaikilla kovasti paljon kerrottavaa.
      Tuosta virheiden määrästä kirjoittelussa, olen huomioinut nyt kun koneeni punaiseksi sanan värjää, että paljon niitä tulee, mutta kunhan asian edes ymmärrettäväksi saa, ei muusta välitetä.
      Joskus selkeä kirjoituskin jää vaille sitä ymmärtämistä, mitä kaiketi yritetään sanoa, ja väärin käsityksiä tulee, sen varmasti palstalla olemme todenneet.

      Ikävä asia todella tuo mitä ynnämuu kirjoitti, että sairauden hoidossa on myös näitä lieve ilmiöitä, lääkefirmojen ja heidän tuotteiden tarpeellisuudella hyvin kaupallistakin touhua.
      Luontaistuotteissa löytyy sellaisia tuotteita myös, että eivät vastaa tarkoitustaan, ainakin näitä toisilla tahoilla mitätöidään.
      Onneksi jokainen voi toteuttaa omia uskomuksiaan, tulla autuaaksi uskollaan ja ehkä avunkin saada.

      Samaa sanon kuin anlis, terveenä olen saanut olla ja tuntemattomaksi on jäänyt koko tehohoitoihin kuuluva, mutta vieläkin voi ehtiä vaikka mitä tapahtua ja kaikkeen mahdolliseen joutua turvautumaan.
      On ne maailman kirjat todella sekaisin, kun pakkaseen kuolee ihmisiä rapakon takanakin.
      Onkohan Lokari löytänyt lämmintä päälleen?

      Tuohon valkosipuliin en ole ihastunut, en tiedä olisiko se "hajun" pelko sen estänyt vai muutenko vaan en ole sitä paljon käyttänyt.
      Kaikesta löytyy hyvät puolet, tästä nykyisestä säästäkin, voi kävellä täydellä jalalla pelkäämättä kaatumista, ainakaan liukastelun seurauksena;)

      Yhdeksän euroa tuli eläkettä lisää, mutta kunhan ei tuplaten ainakin hupene ensi kuun alussa, se on sitä taaksepäin menoa se, hyvä ei ole ollut tähänkään asti ja aina vaan huonommaksi muuttuu.
      No ruokaan vielä riittää ilman sitä kokonaan ei toimeen tule.
      Kyllähän se pakko laihdutus saattaa tulla jos sairastelu voittaa, sitä kuitenkaan kukaan ei toivo ja minäkin kädet ristiin laitan ja kilojani yritän jaksaa, kun en parempaan näköjään pysty.

      Tähän mielialan mustumiseen ihan hyvä konsti tämä pirttiinkin kirjoittelu, vai mitä, saa mieltään purettua se jo helpottaa;)
      Jäädäänpä nyt odottelemaan sitä talven tuloa, kyllä se tulee, ei ole koskaan jäänyt tulematta näille leveysasteille, moi, moi.

    • fundtsija

      Hei, hyvää huomenta! Sanoit Skilla eilisessä viestissäsi lääketieteen tutkimuksen saavutuksista: "onhan monet taudit tutkimusten tuloksina saatu parannettua", ja niinhän onkin, että jopa syövän hoito on aivan viime aikoinakin saanut paljon parempia mahdollisuuksia kuin vielä viime vuosisadan lopussa oli.
      Ja Ynnämuu sanoi: " Lääketieteen ansiota on, että yleensä täällä vielä elelen."
      Kyllä annan tutkimukselle arvoa minäkin, ilman niiden tutkijoiden työtä eläisimme vaikeammissa oloissa.
      Ihan perustutkimuskin on tärkeä ollut, se on ollut se pohja, mille rakentaa.
      Vieraita aineita olen koettanut välttää minäkin. Muistan ihmetelleeni erään tuttavani tapaa pesuaineiden käytön suhteen, tuntui melkein, että heillä oli ruuissakin niitä.

      Nyt Hesari kirjoittaa käsidesissä olevista vaarallisista aineista:
      http://www.hs.fi/kaupunki/Helsingin kaupungin käsihuuhteista löytyy vaaralliseksi luokiteltua ainetta/a1388717147913

      • Tämäkin tärkeätä

        "Vaarallisia homeenestoaineita vedetään markkinoilta - onko tätä myrkkyä sinun kodissasi?
        Riskikemikaaleja on käytetty asuntojen, koulujen ja päiväkotien desinfiointiin. Tukes myöntää, että Suomessa ihmisiä on saattanut sairastua homedesinfiointien seurauksena. Ulkomailla aineita hengittäneitä ihmisiä on jopa kuollut." HS

        Home voi olla siis tälläkin tavalla vaarallista.


    • Hintriika*

      Jos millä niin terveydellä tehdään bisnestä. Ynnämuun mainitsemien julkkisten lisäksi on kaiken maailman tohtoreita, joilla on oma "terveysfirma". Luulen, että lääketieteelliset perustelut heidän kauppaamiensa rohtojen terveellisyyteen lähtevät enemmän omasta kukkarosta kuin tieteellisistä tutkimuksista.

      Perusterveydenhuollosta minäkin olen kaiken tarvitsemani avun saanut ja yleisesti ottaen olen tyytyväinen. Joskus tutkimuksiin pääsyä joutua jonottamaan, mutta jos hätä on suuri, niin kyllä silloin pääsee jonojen ohi. Sitä voi vain arvailla, mitä raharuuvin jatkuvat kiristäminen tuo tullessaan, mutta siitä ei voi syyttää terveydenhuollon henkilökuntaa.

      Nyt taas satelee lunta ja on päästy jopa pakkasen puolelle. Eiliseen saakka on saanut kahlata nilkkoja myöten vedessä ja sohjossa. Mukavalta tuntuu katsoa mittaria ja ilmassa leijuvaa lunta. Entisen tietäåmyksen mukaan nyt pitäisi alkaa sydäntalvi, vaikka aika sydämettömältä on ilmojenhaltija tähän saakka tuntunut.

      Jostakin luin kansainvälisen ennusteen, että muutamia kylmempiä jaksoja lukuunotttamatta lauhkeaa riittää koko lopputalveksi. Johan yhdessä uutisessa peruttiin koko talvi ainakin eteläisemästä Suomesta. Vaikkan joku saattaa olla siitä riemuissaan, niin luonto ei ainakaan. Kaikki kasvit ja eläimet kärsivät epänormaaleista olosuhteista. Ja suuri osa ihmisistäkin, joita enää ei aina arvaa laskea luontoon kuuluviksi.

      Minä kuitenkin käytin aamupäivän tekemällä laulunsanat aiheesta sydäntalvi. Jospa se auttaisi talventuloon!

      Hyvää sydäntalvea pirttiin ja pirttiläisille!

      • Anlis ek

        Totta, ainakin puolueettomasti ja rauhanomaisesti ilmaistuja mielipiteitä ja tietoja täällä leppoisassa Pirtissämme.

        Luojalle kiitos, että Hajupoika vain joskus "kurkkaa" Pirttiin, niin kuin hän itse norkoilemistaan sanoi.

        Puskasta huuteli minullekin tuolla toisaalla, että olen taas kirjoittamassa koska lääkitykseni ei ole kohdallaan, eikä hän jaksa sekoiluihini yhtyä, kaiken huipuksi olen kertonut hänelle "taudistani" ja olen muka ollut hoidossa.

        Kuka sitä tosin varmasti tietää kun puskasta valehtelee ja ilkeilee onko se sama hajupoika, mutta harva on noin ilkeä, tai jos on, niin saa laittaa itsensä samaan kategoriaan päähajun kanssa.

        Tämä oli nyt tälläinen kiukunpurkauksen tapainen, mutta koska on tapana syyttää aina jotain, tai joitakin, niin olkoon ankea ilma syynä kielteisyyteeni.


    • Niinhän se menee, kuten Anlis kertoi. Juuri siksi rääväsuut pitävät vapaudesta työntää herjauksia tuntemattomasta lähteestä. Siinä se on "asia on tärkein." Hitostako varmuuden ottaa siitä, kuka kulloinkin sontaa työntää. Näin tästä kärsivät myös vipittömästi vaihtelevin nimimerkein kirjoittavat. Vähin olisi, että käyttää ainakin samassa ketjussa samaa kirjoittajatunnusta.

      Kuinka ollakaan, kun Hintriika kirjoitti kasvien ja eläinten kärsivän epänormaaleista luonnonolosuhteista, niin uutisissa kerrottiin karhujen kömpineen talviuniltaan pesästään. Kun penikoille ei ole ehtinyt tulla kunnon turkkia ja kuntoa, voi käydä kalpaten. Monena vuotena olen huomannut, että läheisessä joessa on ollut kiinni jäätyneitä pullasorsia. Nämä sorsat ovat kai luulleet olevansa sellaisessa paratiisissa, josta ei kannat vähällä pois lähteä. "Luontoystävälliset" mummot kantavat ruokaa ja joestakin jotakin löytyy. Ehtiipä siinä sorsien lentokykykin kuntoilun puutteessa heikentyä.

      Kyllä vuodenajat ihmisiinkin vaikuttavat. Tosin meillä on kalenteri, josta voi tarkistuksia tehdä ja jossain määrin käsittää vaihteluitakin.
      Onhan myös suhtautuminen vuodenaikoihin hyvin yksilöllistäkin. Kun vapauduin eläkkeelle, vietin mökilläni pitkiäkin jaksoja. Siellä tuli kesäisin uusi rytmi. Kipsahdin ylös 3-4 aikoihin aamulla ja jos vettä päästellyt, keitin kahvin nuotiolla ja katsella pällistelin ympäröivää luontoa ja auringon hivuttautumista yhä ylemmäs. Konsertti tuli ympärillä olevasta metsästä. Ja sitten töihin, ainahan siellä riitti puuhastelua. Runsaat päivänokoset kyllä sain aikaisiksi sielläkin. Vaikka illan ihailukin saattoi mennä pitkäksi, kertyi myös uniaikaa riittävästi. Kirjoitin menneessä muodossa. Niin se onkin, viimeisinä vuosina olen tehnyt parin viikon pätkissä mökillä käyntejäni. Siinä ei ehti kunnolla "kesäelämään" sopeutua.

      Nytpä sopeudun kohtuuden nimissä lopettamaan jaaritteluni. Hyvvee jatkoo teille!

    • No Mutta !Ettei pimeän masennus ja kielteisyys pesiytyisi pirttiin, tuon tuliaisiksi kuukauden annoksen aurinkoa pilvettömältä taivaalta, iloa,lämpöä,lempeä, leikkimieltä ja ennenkaikkea sitä Valoa !!!!!!!
      Kun eilen illalla kone pysähtyi kentälle klo 15 maissa, oli pimeää sateista suttuista sumuista.
      Ilmoitin kanssa matkustajille, että taidankin istua penkissä niin kauan kun kone lähtee takaisin sinne mistä tulikin.
      Siis Gran Ganarialle. Edellis illan kävelylenkillä oli klo 20 lämmintä ulkona 22 astetta. Voi ihme miten ihana sää - kuu roikkuin "kynsistään"
      Taivaalla ja tähdet kimmelsi...meren pauhu ja laineiden laulu kuului kun ranta katulaatoitusta kulki näppäskengissä.
      Ylipäätään hyvät säät koko ajan .Kirjanhan tästä taas saisi kyhättyä.
      Mutta armahdan teitä ...hyvät pirttiläiset ! Nyt tuntui suomen suuntainen keli saavan valtaa sinnekin. Tilapäisesti.

      Tässä nämä terveiset.
      Samaa mieltä että terveys tuotteet ovat suurimpia humpuukin aiheita joilla jotkut tahot keräävät itselleen mahtavat tulot.Hyvä uskoiset maksavat.
      Myydään mielikuvilla kaikenlaisia .. muutut sellaiseksi ja tulet tälläiseksi kun näitä käytät. tämä auttaa siihen ja tämä tuohon..

      Itsekin olen pudottanut painoani nuorempana 25 kg Vain ruokavaliolla. Ja liikunnalla.
      Enkä nälkää ole vielä nähnyt, sisua kyllä pitää olla.

      Oikeaa lääketiedettä arvostan suuresti. Aina olen saanut tarpeellisen avun ja ystävällistä kohtelua. Mitäpä sitä muuta.
      Luontaistuotteita ei ole testattu mitenkään, ei ainakaan kaikkia.
      Eikä sitä miten ne sopii muiden henkilön käyttämien lääkkeiden kanssa yhteen. Vaikutus voi olla päinvastainen kuin olisi tarkoitus.
      Sitä työtä tehneenä tiedän miten moni mummeli on sekaisin, kun käyttää kaikenlaisia tuotteita omat ja naapurin "hyvät lääkkeet" ja lisäksi luontaistuotteita.
      Sitten kun lääkitys puretaan (osastolla) alta paljastuu ihan eri ihminen.

      Mutta tämähän on asia jossa jokainen järkevä tekee omat ratkaisunsa.
      Nyt oma ratkaisu on se että, stop tykkänään, terveiset on tuotu.
      Kohta lumi valaisee maan ja mielet virkistyvät ja kevät lähenee että kohina kuuluu ! MOi !

    • SkillaN*

      Räntää, räntää ja huomenet silti vaan pitää laittaa.
      Mittarissa on edelleen plussaa, kovasti odotellaan kylmenevää tännekin.
      Musta on maa ja maisema, ihmiset virvelöivät järvellä, aika outoa.

      Tervetuloa kotimaahan meri-kukka, olenkin jo monesti kaipaillut, matkasi oli onnistunut, mutta eikö uni kotona kumminkin maistunut.
      Ei tuo aurinko matkassasi meille tullut, mutta kestetään vielä, kyllä se siitä.

      En yhtään tuomitse tutkijoiden työtä missään mielessä, mutta se aina ihmetyttää miten erilaisia tuloksia saavat.
      Esimerkkinä joku ruoka aine, jota kansa saadaan syömään hyvien ominaisuuksien vuoksi ( ehkä muutenkin) ja seuraava tai toinen tutkimus kumoaa tämän tuotteen huonoksi, siis tämä aiheuttaa epäilyjä tutkimuksien suhteen.
      Mikä on luotettava, uskottava tutkimus tulos?
      Nyt juuri tuo käsidesikin, väliin tuntui, että aina jotakin kosketeltua oli kädet näillä aineilla putsattava, nyt niissä esiintyykin jotakin haitallista ainetta.
      Jääkö tutkimukset kesken eräisiksi?
      Minulle ei mitään ongelmaa tuostakaan, vesi ja saippua riittää, onhan sitä jotakin epäpuhdasta jäätävä jo vastustus kyvyn kasvamiseen.
      Tulipa taas asiaa mistä en mitään ymmärrä, mutta puhuttava on;)

      Tuo home, siinä yksi ongelma, ennen ei moisia asioita tutkittu, osattiin rakentaa talot ja kartanot, nyt tiedon ja taidon lisäännyttyä, puretaan taloja urakalla.
      Mistä löytyy viisas joka tämän ongelman selvittää, kai tätäkin ongelmaa tutkitaan.
      Mitäs nyt tehdään, kun luontokin näitä ongelmia laittaa, ei karhutkaan saa unistaan nauttia ja entäs miten paljon muu luonto kärsii, eikä taideta muuta kuin ihmetellä.

      Toiset ne vaan laulunsanoja rustaa, mutta kun se onnistuu niin siitä vaan ja onnistuuhan Hintriikalta se tiedetään, laitappa näytettä meillekin;)
      Joskus hyvin harvoin sytyttää minullakin, tosin vaan vähän huononlaisesti, eihän tarvitsekkaan, olen jo tottunut vailinaisuuteeni.
      Omaksi iloksi aina yritän;)
      Hyvilläni olen, kun tämä ketjujen suoltaja/nostaja pitää lupauksensa ja pysyy pois pirtistä.

      Eilen uurastimme jäsen kirjeet postiin, 700 kappaletta, mutta reippaita kun oltiin, tuntiin selvittiin;)
      Viikonloppu edessä ja ei mitään suunnitelmia, mitenkähän sujuukaan;)
      Kahvin tuoksuja aikaan sain pirttiin, jospa se innostaisi kurkkaamaan;)

    • fundtsija

      Huomentapäivää!
      (Poistin äskeisen viestini korjatakseni joitain virheitä, mutta kyllähän niitä vieläkin voi tekstissä vilistä.)

      Sade ropisi aamulla ikkunaan, kun heräsin. Niin märkää on nyt, etteivät karhunpesätkään enää nukkumismukavuutta anna.
      Vuosikymmeniä puheenaiheena on Suomessa tuo home ollut monessa talossa.
      Kun muovi ja energiakriisi olivat uutta, silloin se alkoi.Vain 1960 ja -70-luvulla olivat osaamattomat suunnittelemassa ja rakentamassa hometaloja.
      Energiakriisin tultua ja kun vielä muovi oli uutta rakentamisessa, tehtiin säästösyistä tuulettumattomia 'pullotaloja', jotka homehtuivat.
      Sen jälkeen jo 1980-luvun lopulla valmistuneet arkkitehdit osaavat suunnitella tuulettuvan sokkelin sekä ottaa huomioon huoneiston muut tuulettumistavat. He tuntevat jo muovin haitatkin.
      Erään mielipiteen olen kuullut ikuisesti märästä kuivaamattomasta kylpyhuoneesta, jossa jotkut joka aamu kastelevat suihkussa niin seinät kuin lattiatkin ja jättävät silleen märiksi, että sellaisessa huoneistossa ei mikään laatoitus kestä sitä homehtumatta. Laattojen väliset saumat alkavat lopulta pettää. Vesi tihkuu seinän sisään.
      Kylpyhuoneenkin voi suihkun jälkeen vedellä lastalla kuivaksi, jopa pyyhkiä, ja tuulettaa.
      Vesi ja tuulettamattomuus on homeen edellytykset.

      Varmaankin ravinnon kohdalla tutkimus onkin vieläkin vaikeampaa, kun kokeet on tehtävä ihmisillä.
      Ihmisten ruokavalio on monipuolinen, miten voi sen yhden aineen vaikutuksen siinä silloin havaita, sitä ihmettelen.

      Hyvää päivänjatkoa pirttiläisille!

    • Pimeää aamua.
      Niinpä niin. Liian tiiviitä taloja viisaatkin rakensivat 60 luvulla, ei tuuletus pelannut eikä ilma kiertänyt mitenkään,. kuten fundtsija sanoikin.
      Onneksi nyt ovat viisaampia.
      Tuon ruuan terveellisyyden kanssa vatuloivat puoleen ja toiseen.
      Lisäksi pitäisi osata asettaa sanansa oikein, ettei tule väärin ymmärryksiä.
      Esimerkkinä: Heikkilä puhui ruisleivästä siten, että kenelle se tekee vatsavaivoja sitä ei pidä silloin syödä. Joka nyt on itsestään selvyys
      (paitsi ei kaikille).
      Menin läheiseen markettiin ohjelman jälkeen. Siellä oli leipämaistiaisia tarjolla. Eräs vanha rouva ilmestyi rollaattorin kanssa hyvin hädissään: Mitä nyt kun hän on ikänsä syönyt ruisleipää, miten hänen nyt käy... hätä tuntui olevan suuri,kun hän ei ole tiennyt ettei pitäisi ruista syödä.
      Rauhoiteltiin häntä ettei pidä ottaa niin kirjaimellisesti, asioista ollaan milloin mitäkin mieltä. Jos maistuu eikä vaivoja ole niin miksi ei söisi.
      Teki kyllä mieli sanoa että vanhaksihan olette eläneet ruisleipää syömälläkin, varmaan lähellä 100 vuotta.

      Oli miten oli eletään vanhemmiksi kuin koskaan ennen. Itse pitää jokaisen valita ne syömisensä. Meikäläisellä se omena on pahin, vaikka joskus syön sitäkin ja pidän vatsavaivani. Mutta se on oma valinta.
      Eräs ystävä soitti Ganarialta äsken, että siellä oli kova ukonilma
      Siis meillä oli hyvä valinta tulla pois juuri sopivasti-- lämpöiseen pirttiin.Taidankin ottaa nappikahvit ja pullaa tietenkin. Ja miksi ei nurkkiksesta jotain kahvin seuraksi. Onneksi Late pitää kaapin ajantasalla, on aina jotain otettavaa.
      Seuraavaksi siirryn keittiöosastolle. Mukavaa päivää kaikille. Heippa !

    • Nea*

      Kauppakierrokselta juuri palasin, maito oli tarjouksessa ja innostuin
      ottamaan kohta parilitraa suunnitellen riisipuuron keittoa.

      Emme ole sitä joulunaikana ehtineet keittääkään, koska olimme
      jouluvieraina tyttären perheessä.

      Kysyin mieheltäni, että laitankos mantelit, tottakai, oli vastaus.
      No, nyt päivällisellä varmaan on kova mantelinetsimisoperaatio!

      Kiva kuulla meri-kukan lomamatkasta ja tervetuloa takaisin!


      Hyvää päivän jatkoa!

    • Olen useinkin ajatellut noita "tutkimuksia" ja mielessäni on käynyt että tutkimus on tutkijansa näköinen. Margariinitehtaat tutkituttavat kevytlevitteet ynm. terveellisiksi ja Valio taas mainostaa "voi on aina voita"- tyyliin.
      Niin tai näin, mutta kyllähän me ilman käsidesejäkin olemme eläneet jo tähän ikään, ilman pahimpia hygieniahaittoja.
      Sairaaloissa on yleensä niin steriiliä, että jos siellä jokin pöpö jää henkiin, niin se onkin varsinainen tihutyöntekijä.
      Olen kuullut joidenkin saaneen sairaalabakterin ja se on ollut tosi paha

      Kylpyhuoneen tiloista ukkoni on tosi tarkka. Hän vetelee sauna ja kylpykertojen jälkeen lastalla lattian ja panee vielä minut kuivaamaan kuivalla rätillä.
      Tämä talomme on valmistunut 1988 lokakuussa ja muistelen, että muovia pantiin ainakin lattiaan. En kyllä aivan tarkkaan muista. Rakentaminen oli miesten työtä. Sain minä kuitenkin lakata lattioita ja sisäkattoja.

      Mukavaa päivän jatkoa ja koetetaan kestää tämä harmaa ja ankea ilman ala.
      Minä poltan sähkövaloja joka juoneessa ja kiukuttelen, että sähkölasku tulee maksamaan maltaita:)

      • Taitaahan se tutkiminen olla joskus jonkun tuotteen valmistajan tilaama, ja saa mieleisen lausunnon kun maksaa tutkijalle. Tutkijoita on paljon ja lausunnot ovat montkertaa vastakkaisia.
        Olisko niin, että sitä saa mitä tilaa.
        Kuitenkin on hyvä, että tutkitaan, mailma on kehittynyt vuosikymmenien saatossa, ja meidänkin elinaikanamme hyvään, että huonoon suuntaan.
        Ihminen elää kuitenkin paljon vanhemmaksi kuin meidän lapsuudessamme.

        Tuo homeongelma on tullut 60- 70 luvun kiirisen rakentamisen seurauksena. Nykyään kylpyhuonneisiin laitetaan lattiaan ja seiniin kosteussulku pari kertaa ikäänkuin maalataan pinnat, ja sitten vasta laatoitetaan. On pakollinen toimenpide.

        Noista desifiointi asioista, kävin keskiviikkona terveyskeskuksessa ovella luki jos olet sairastanut flunssaa tai parhaillaan olet flunssanen desifoi kätesi, pullo oli pöydällä. en tiedä ovatko muuten vähebtäneet käsi desifointia.
        Minusta kotona riittää käsipesu saippualla kun vessassa käyt, tai aina tarpeen vaatiessa.
        No minä, Late Vaan.


    • Selailin Pirtissä käyneitä, enkä olekaan kirjoittanut Meri-Kukan tulon jälkeen. Kyllä, selvästi tulee valoa ja vipinääkin M-K: n mukana. Olikohan kukka usein paikallaan meressäkin kellumassa? Pikkasen pistää kateeksi, kun toiset "kesässä" reissaa. Ei paljoa kuitenkaan, tulee vaan mieleen. Nyt vain on turha minun miettiä mitään lähtöjä. Päällä on odotus tutkinnan tuloksista. On oltava valmiina, jos sittenkin tarttee minun suhteeni toimiin tarttua. En kuitenkaan jännittele.

      Jotenkin kävi mielessäni, ettei Latestakaan ole mitään kuulunut. Eipä tuosta sentään monta päivää ole kun kirjoitus löytyi. Vähän tahtoo nämä päivätkin sekoa uutisia selatessa ja pätkähtäähän sieltä yllätyksiäkin joskus. Enpä nyt niistä täällä enempää.

      Homeongelmistahan on tullut ihan kansakunnan riesa ja tietysti suuria kustannuksiakin. Olen jo niistä kirjoitellut ja kun tiedossani ei ole mitään suurta ratkaisua, niin jääköön pohdintani tällä kertaa.

      Ja niinpä jätän tällä kertaa ilmoittautumiseni tähän. Ei tunnu löytyvän sutjakkaa vetoa pitemmälle. Palataan kun keritään!

    • Märkää ehtoota ja saunaterveiset.

      Meillä on tänään satanut jotain valkeaa ja sitten vettä oikein ropisemalla.

      Minä sain lapsiltani semmosen suolakide lampun ja tuntuu että jotain "taikaa" siinä on,ainakin huoneilma tuntuu raikkaalta.

      Kyllä sais lunta tulla,vaikkei tupaan;)

      Nyt nukkumatti tuntuu kutsuvan.
      Näkyillään,,,

      Ai nii Laitahan hintriika*niitä lauluja tännekin;))

      Näkyillään kuiteskin...

    • Lokari-x

      hyvää huomenta.

      Tulkaas ny kaikki aamukahveelle mä nimittäin justiinsa pistin tippumaan , niih ja pistin teevetenki kiehumaan.

      Mää ole vähä ihmetelly noit suoamen ilmoja , kuh vettäsataa vaan joka päivä.
      tääl mun asuinmaasanih kuh on vähäsen liikakih kuvaa .
      Nääs kuh viimevuonnakih tuli vaan 1/4 siittä mikä on ollu semmonen normaali.

      Tuolla itärannalla oh kyl tullu lunta ja pakkasia , vähän liikaakih mun mielestäni nääs .
      Mut ku se mun mielipire ei ole se mitä tulee.

      Kyl mää visiinki osasi valita hyvän paikan , kuh ei tervitte lunta lapiora eikä suuremmin palentuakkan .

      Kul mää olen kävelly lyhyt hihanen paita päälläni, tota on mul kyl housukkin jalassa niih ja jonkinlaiset kenkäkin, hyvin olen tarjennu.
      Niin tulkaa nyh otaa kahveeta kuh se oh just pöyrälle kaarettu, ennen kuh järki jäähtyy,
      Tuol kaapisa oh pullaaa ja kaikennäköstä hyvää ,niih jos kahvi oh liika kuumaa niin sieltä nurkka kaapista löytyy valkosta kermaa.
      Nääs.

      Trv: Lokari-x

    • SkillaN*

      Huomenta ja kiitosta rapakon takaa pistäytyneelle kahvinkeittäjälle.
      Oletpa todella onnekas Lokari, kun ei pakkanen siellä sinun nurkissa pauku, kun kuitenkin isoa osaa sen maailman kolkkaa tuntuu koskettavan.
      Appelsiinisikin sitten säilyneet.
      Meillä täällä nyt sitten kahdeksan astetta mittarissa ja maa valkoisena, jokohan se tästä talveksi rupeaa.

      Tuo home on jossakin muodossa ollut aina ihmisten elämässä, vanhat hökkelit homeessa, mutta kai silloin oli niin hataraa rakentaminen, että tuuletuksen teho tepsi.
      Muistan lapsena miten home kuorittiin hillopurkin päältä ja hilloa sitten vain suuhun, eikä mitään ongelmia tullut.
      Kai se oli sen laatuista, että lääkkeenä tepsi.
      Tuo ruisleipäkin, sehän se oli jokapäiväinen ravinto ja ei yhteen palaan tyydyttykään, ihmiset jaksoivat päivät työtä sen voimalla tehdä.
      Epäilen suuresti että nykyinen teho viljely kaikkine lannotteineen ja lisä aineineen ruisjauhosta tekevät niin epäkelvon.

      Riisipuuro harvoin keitettynä onkin mukava nautinto, sitä ei juurikaan tule keiteltyä, joskus piirakan tekoon ja silloin tulee maisteltua.
      Tuokin on ihmeellinen tuo sairaala pöpö, luulisi siellä kaiken varmistelun jälkeen olevan erittäin varmaa, että ei taudit liiku.
      Sellaisen "pöpön" jos saakin kuuluu olevan hyvin tiukassa saada pois.
      En osaa kotona niin tarkka olla minkään suhteen, kai sitä näihin omiin pöpöihinsä on immuuni, jos niitä nyt sitten onkaan;)
      Asun 61 vuona rakennetussa talossa ja ei ole tullut tietooni hometta ei muutakaan harmia.
      Normaali riittänee kaikessa, niin hygieenisyydessä, kuin ruuassakin, minä vannoutunut voin käyttäjä, se mitä ruuanlaitossa tarvitsen, leipää en paljon syökään ja ilman voita se vähäsenkin, juusto vaan katteeksi.

      Tutkimus tuloksien jälkeenkin on matkoja tarjolla ynnämuu, jos sellaista mieli tekee ja terveys sen sallii, mutta kohtahan on" korpivaelluksenkin" aika jälleen;)

      Nyt aion taas tuonne pakkasta haistelemaan vuodevaatteet ja matot viedä, on niin hankala vain imurilla ottaa pölyjä, käy niin näppärään, kun matot ei tiellä ole.
      Mukavaa lauantai päivää, nyt jo näyttää vaalenevan, eipä kuitenkaan vieläkään aurinkoa odotettavissa.

      • Poikkean tuolta kamppailusta hiukan lepäämään. Täällä etelässä on n. asteen verran kylmyyttä ja haikauksen verran lunta.


      • Ruuneperi kirjoitti:

        Poikkean tuolta kamppailusta hiukan lepäämään. Täällä etelässä on n. asteen verran kylmyyttä ja haikauksen verran lunta.

        Johan selvisi, miksi en saa kirjoituksiani Kahvipirttiin.
        Kiitos, Ruune, selvityksestäsi 9.1.2014 klo 11.11!
        Hyvää uutta vuotta sinulle ja tietysti perävaunurekallinen onnea Kahvipirttiin!

        Puskasuleima haluaa myös onnitella:

        Viime yönä näin unta,
        että taivaan täydelta tuli lunta.
        Pirtin viereen tehtiin peffamäki,
        ja siinä liukui koko Pirtin väki.
        Päivä se kului joutuisasti.
        Lystiä piisasi ehtooseen asti.


      • ruune
        Venlastiina kirjoitti:

        Johan selvisi, miksi en saa kirjoituksiani Kahvipirttiin.
        Kiitos, Ruune, selvityksestäsi 9.1.2014 klo 11.11!
        Hyvää uutta vuotta sinulle ja tietysti perävaunurekallinen onnea Kahvipirttiin!

        Puskasuleima haluaa myös onnitella:

        Viime yönä näin unta,
        että taivaan täydelta tuli lunta.
        Pirtin viereen tehtiin peffamäki,
        ja siinä liukui koko Pirtin väki.
        Päivä se kului joutuisasti.
        Lystiä piisasi ehtooseen asti.

        So,so! Ilkeäksi akaksi olet muuttunut kun tuollaisia luulet.Paranna heti tapasi tai et ole enää Velmustiinani.

        Parempaa Vuoden jatkoa ja pilkettä silmään!


      • selittele nyt?
        Ruuneperi kirjoitti:

        Poikkean tuolta kamppailusta hiukan lepäämään. Täällä etelässä on n. asteen verran kylmyyttä ja haikauksen verran lunta.

        Ruuna
        Arkalainen olet! Pakenitko häpeissäsi mummojen helmoihin? Eikö "lapsetkaan" (30 ) lämminneet sinun satuihisi?


    • Kyllä se aurinko vaan pilkistelee. Mutta mitäs kamppailua tuo ruuneperi käy ?No, en viitsi kurkistaa pirtin ulkopuolelle...
      Onhan näitä penkkejä ja kiikkustuoleja pirtissä vaikka koko palstaväki piipahtaisi kylässä ! Kivahan se on.
      Vielä noista tutkimuksista. Kyllä lääketiede on mennyt paljon eteenpäin tutkimusten ansiosta. Osataan hoitaa monia juttuja joista ei ennen tiedetty. Uskon että oikeammalla tiellä nyt ollaan kuin ennen. Kuten todettu eletään vanhemmiksi kuin koskaan.
      Lonkka- ja polvileikkauksia tehdään yli 80 vuotialle. Jos vaan "Yläpää" toimii ja ajatus kulkee. Hyvä niin.

      Kyllä se kotiympäristöstä poistuminen tekee välillä hyvää.
      Ajatukset ikäänkuin nollautuu.
      Silti Päiviä pitää miettiä täälläkin ,mikä päivä on Vai muutenko sekopäisyys piinaa. Olin niin täpinöissäni että jäi kiittämättä kaikkia jotka tervetulleeksi toivottelivat. nyt Kiitos !
      ENhän siellä lomalla keskipäivän auringossa ollut yhtään. Kävelyt tehtiin aamuin illoin.Oli ihana iso aurinkoparveke jossa voi olla kuka voi auringossa olla. Meitähän oli eka viikolla 14 aikuista. Yhdet 50v päivät juhlittiin. Ja kaikilla oli niin mukavaa..........

      Ensiviikolla on aika jälkitarkastukseen. Saas nähä mitä tohtor setä sanoo ?
      Aika aikaiseen nuo lokarin kahvit oli, vasta kylkeä käännettiin silloin.
      Meinasi tulla taas virhe (Kännättiin) , onneksi huomasin.
      Kaksi täysin eri asiaa.
      Nyt pakko lopettaa ennenkuin menee vielä höperömmäksi tämä juttu.
      pirtin kafeet siemaisen ja poistun takavasemmalle. MOi, ja kivaa päivää kaikille.

    • fundtsija

      Päivää pirttiin, lauantai jo iltapäivän puolella, mihin se aika katoaa!
      Homeen aiheuttajasta vielä pari sanaa lauantain "ratoksi",
      eipä ihan varsinaista rattoa taida olla kylläkään.

      Yhteen aikaan rakennettiin isoja omakotitaloja, ja tasakatto päälle.
      Kun lumikuorma sitten talvella painoi kattoa, siihen alkoi muodostua lommokohtia, joihin vedet keräntyivät ikuisiksi lammikoiksi, jotka sitten tulivat sieltä vähitellen läpi sisään.

      Suomessa on eri luonnon olot kuin Etelä-Euroopassa,
      josta tuo tasakatto-buumi on peräisin.
      Rakentamisessa on otettava huomioon lumi ja pakkanen.
      Siksi rakentaminen on niin arvokasta Suomessa.

      On sateisia säitä, kun rakennusta tehdään, kiire voi olla rakennusurakoitsijalla. Silloin sekin voi olla myös syynä homeeseen, ettei anneta betonivalun kuivua tarpeeksi pitkään.
      Vesieristys aina tottakai laatoituksen alla. Vettä ei tarvitse imeytyä saumoihin edes paljoa, jos se on jatkuvaa ja pitkäaikaista, niin saumat homehtuvat. Puhtaus, kuivaus ja tuuletus ovat lääkkeet.

      Nyt jätän tämän aihepiirin miettimisen, ei minullakaan omakohtaista kokemusta ole, kuten ei Skillallakaan.

      Sekin on yksi tekijä, että nykytytöt samoin kuin pojatkin peseytyvät suihkussa usein, joka aamu useimmiten. Silloin sisätiloissa on tuo kosteus aina,
      toisin kuin ennenvanhaan, kun sauna oli eri rakennuksessa, ja niinkuin jo sanottiinkin, harvaan rakennetussa, tuulettuvassa saunassa.

      Nyt muihin aiheisiin. Hyvää päivänjatkoa pirttiin!

    • Nytpä pyrähti iltapäivällä lunta tännekin ja pakasta sen verran, ettei heti sulahda pois. Tapasin pari päivää sitten miehen, joka talkoilee Hakunilan rinteillä SM- hiihtojen latuja. Viikon päästähän ne. Kovin oli huolissaan, kuinka käy. Nyt se onnistuu kun lumitykkejä on myös käytössä. Enpä tiedä, lähdenkö katsomaan vai tyydynkö mukavuussyistä telkkariin.

      Tänään oli erinomainen keli kävellä, päivällä ei ollut edes lunta, eikä muutakaan liukastetta. Täytyi tehdä kaksi lenkkiä, toinen varastoon huonon kelin varalle.
      Nyt taas tuntuu siltä, että täytyy rentoutua päivän raskaan raatamisen jälkeen. Eihän sitä muuten jaksa nukkuakaan. Siispä toimeksi. Hei vaan!

      • Pakkasta on täälläkin vähäsen, lunta vain nimeksi. Mailma näyttää taas yhtä pimeeltä kuin aiemminkin.
        Osittain kuuntelin Tuota Waalruusin keskustelua on Suomi liian kallis maa ei kukaan ulkolainen sijoita Suomeen, palkat liian suuria.
        Kuitenkin Euroopan mittapuun mukaan Suomi on kilpailukykyisimpiä maita, Ahneus vei kymmenituhansia työpaikkoja suomesta halpatyövoiman maihin. ja nyt sallitaan halpatyövoiman käyttö Suomessa, Puolalaiset Virolaiset ja Venäläiset vievät työt Suomalaisilta Niillä on kymmenia eri alojen yrityksiä ja tuovat tullessaan työntekijänsä mukanaan, maksavat mitä sattuu työntekijöilleen, ja verot jäävät maksamati Suomeen.
        Kyllähän Waalruusilla on varaa pullistella, miljoona tulot ja suuri maatila taitaa olla tuhat hehtaaria ja saa EU: tukea montasataatuhatta € vuodessa.
        Ei taida tulot jäädä pakkaselle niinkuin meillä eläkeläisillä nyt jää.
        Koitetaan pärjätä edes päivä kerrallaan. Late Vaan.


    • SkillaN*

      Sunnuntaiaamun rauhaa ,hiljaista on ja pakkastakin kymmenen astetta, kuulee hyvin omien korvien suhinan;)
      Sellaisen havainnon olen tehnyt jo joku aika sitten, suhina kuuluu, lieneekö joku vika vai vanhuutta, kuulo kyllä ihan hyvä.
      Ei ollut tarkoitus ruveta vaivoista kertomaan, mutta jotenkin tähän kohtaan sopi;)
      Lunta on sadellut sen verran, että maa valkoisena, ei vielä norpille, ei karhuillekaan noista lumista apua ole.
      Luonto on armoton, jospa nyt kumminkin molempien poikaset jotenkin selviäisi.

      Mielestäni todella kummallinen tuo touhu, töitä ei ole oman maan kansalaisille, mutta ulkoa työvoimaa haalitaan.
      Surullista kaiken lisäksi, että myös ulkoa tulevat työttömien kaartia lisäävät, kielitaidottomina hyvin heikkoa työhön pääsy.
      Suomalaiset suuryrittäjän ulkomaille siirtyvät, teettämään töitä halvalla ja luontoa tuhoamaan, se ahneus on mittavaa.

      Kallista on suomen rakentaminen, katselin juuri lehdestä uuden talon myötä myyntiin tulevia asuntoja, hinnakkaita olivat, vaikka täällä asuntoja paljon vapaina ennestään.
      Onhan se uusi aina uusi, varmasti varustetasokin kelvollinen, ei kuitenkaan houkuttanut kyselemään.

      Tulee mieleen, että miten hyvin kuntoutuukaan nämä iäkkäät noista polvi ja lonkkaleikkauksista, vähän huonompaa luulisi luiden yhteen liimaantuminen olevan, hyvä kuitenkin että apua näihinkin vaivoihin saa.

      Puskasuleima riimitteli kivan runon, eiköhän sitä sitten laskiaisen aikoihin pulkkamäkeen mennä?
      Masentavaa on tuo palstan touhu, en ihmettele jos lepoa välillä sieltä kaipaa, tämä "ystävä" aina yöaikaan touhujaan harrastaa, mutta onneksi pirttikin vielä löytyy, vaikka kuinka nurkan taakse yrittää.
      Mainosten vuoksiko hänen annetaan temmeltää, luulisi jo palstan olemassa olon vuoksi tämä aloitusten nosto kiellettävän.
      Sivuutan nämä ketjut kyllä taitavasti, kunpa kaikki niin tekisi, loppuisiko sitten, vaikka itsehän hän vastauksia antaa ja ehkä tämä tilanne jatkuu, paras kun ei puutu koko hommaan.
      Mistä tällänen into moiseen hommaan riittääkään, katkeruusko?

      Nyt kumminkin päivän viettoa suunnittelemaan, Teemalta tulee näitä Palmu elokuvia, illalla meinasin katsella, mutta uni voitti, ohjelmista katsoin että tänään uusitaan.
      Jaksaako nytkään syventyä, illalla luvassa kumminkin Zorbas, se pitää katsoa, en muista olenko sitä nähnytkään.
      Istumiseksi taas päivä taitaa mennä, mutta puikot kumminkin heiluvat, ei aivan hukalle päivä mene.
      Näin nyt meinaan, miten sitten käykään, illalla viisaampi olen asian suhteen, kivaa pakkaspäivää kaikille.

    • Huomenta, pikku pakkasta -8, hyvältä ilma näyttää ikkunasta kurkkien. Ulos lähden, en ehdi enempää toskata. Nostin kuitenkin Pirtin näkyvämmälle paikalle!

      • Sitä se mun uneni tiesi: pakkasta kahdeksan astetta, lunta maassa ja lisää vihmoo kaiken aikaa.
        Että terveisiä vain täältä talvisesta meidänkylän meiltä.


    • !!!!!!!!!!!!!!!!!!

      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      • Puumerkki pitää näkyä, samalla lailla kun Nummisuutarin Eskolla.


    • Aurinkoa näkyvissä. Äskeisen kävelylenkin aikana nimittäin kimmelsi kauniisti puiden lomasta kirkkaat säteet päin silmiä. Nyt ne ovat hävinneet. Niin ja kivaa pakkaslunta leijaili taivaalta. Maa puhtaan valkoinen, ja 10 as.pakkasta.
      Siinä sää tiedoitus.
      Tuohon muuhun maailman menoon ..parempi kun ei sillä mieltään pahoita.. ainakaan näin sunnuntaina, niin on menossa höperöön suuntaan.
      Siitä vaan kuskaavat kielitaidottomia ja liekkö ammattitaitoakaan- ei ainakaan suomen tasoista.. Kyllä maailma nyt pelastuu........
      Mihin lie järki touhuista hävinnyt ??
      Nyt kuitenkin otin kantaa, mutta hyvää ja leppoisaa sunnuntaita kuitenkin kaikille.

    • Ehtoota vuan;)

      Pakkasta on meilläkin,-8.4c

      Katselin tuoss FOX;silta semmosta Hämähäkki ohjelmaa.

      Onneks meillä ei elä semmosia otuksia,minä INHOON noita kaikkia rotikaisia.
      Aikoinaan tapoin hiiriä ja rottia paljain käsin,mutta nuo ötökät saaminulla KAUHUN aikaan.

      Olin tuolla kerhohuoneella ja haaskoo olj.
      Ja se kahvi maistuu siellä paremmalta kun täällä kotona.
      Viisaat sanoo;johtuu seurasta;)paljon mahdollista.

      Nyt sitten loppuilta töllön seurassa;)

      voikaa hyvin.
      näkyillään....

    • Anlis ek

      Pikku pakkanen ei pelottanut, vaan posket reippaan kävelyn jälkeen punaisina astuin kahvintuoksuiseen Pirttiin.
      Tuo 11 astetta , mitä mittarimme näyttää on oikeastaan talvi-ilmaksi leuto sää.
      Olimme tottuneet lämpimämpään, joten täytyi viritellä takkaan sekä leivinuuniin tuli. Ei niinkään kylmyyden takia, vaan tunnelman luojaksi.

      Oikeassa on muori67, sillä kahvi maistuu mukavassa seurassa paremmalta, niin kuin
      nyt täälläkin seurassanne.

    • Aamulla jo kerran Pirtissä kävin. Silloin oli kiire. Eräs tuttu soitteli, kun hänen telkkarinsa oli mykistynyt. Enhän ole alan seppä, vaikka suvussani on sellainenkin. Lupasin ensin vilkaista, josko vika löytyisi.
      Löytyihän se, kcart- liitin oli altapäin tökättävä. Siivousväline kai oli johtoa nykäissyt, ei irti, mutta sen verran ettei kosketusta tullut. Sainpahan halvalla korjaajan mainetta!

      Siinä reissussa sitten uusi kahvikierros tuli. Paremmalta olisi maistunut, ellen olisi jo kotonani ehtinyt ryystää. Olihan kuitenkin jutut. Niistäkin pääsin aika helpolla, papalla suu kävi juohevasti, etten hennonut paljonkaan keskeytellä.

      Ihan se kesän jäljiltä ilma tuntui rapsakalta kun pieni tuuli tehoa lisäsi.
      Totutteluksi ihan sopiva, hyvä keli, eikä paljon kävellessä lipsunut.
      Mitäs tässä muuta, terveiset täältä melko suuresta kaupungista!

    • Kiitos ynnämuu kaupunkiterveisistä!
      Meikäläinen asuu maalla, eli olen maalainen.

      Samaa mieltä siitä, että ilma taitaa olla mukavampi näin: Pikku pakkasta ja varsinkin sen verran lunta, että ulkona näyttää pikkuisen valoisammalta, vai onko päivä jo todella jatkunut?

      Minäkin olen hyvä kuuntelija, sanotaan, sekä olen sellainen omastakin mielestäni.
      Yleensä kuuntelevana osapuolena, vaikka luonne meikäläisellä karjalaisen vilkas,

    • SkillaN*

      Huomenta uuden viikon alkuun, puolta kuuta jo lähestytään, vuosi hyvällä alulla.
      Mitään ihmeellistä ei ole tähän mennessä sattunut, talvi kuitenkin on merkkinsä jättänyt, lunta vähän ja pakkasta kymmenen astetta.
      Nyt kai routakin syntyy, kasvustot pääsee lepotilaan
      Katsoin "Soita minulle Zorbas" ja aika julmia tapoja siinä ilmeni, mutta mukanaan piti, loppuun katsoin.
      En ollut aiemmin katsonutkaan, melkein kaikki vanhat kuvat on tullut katsottua, no ei kai kaikki, mutta paljon kuitenkin

      Maalla asun minäkin, ainakin Hesalaiset näin ajattelevat, vaikka kaupunki onkin asuinpaikkani.
      Pienestä se topin tekee joskus tämä tietokonekin, joku piuha vaan irti, eipä pelaa
      Mitähän uudistuksia onkaan taas tulossa näihin tietsikoihin, radiosta vaan kuulin ja ymmärsin, että uutta on opittava tai peräti ostettava, voi sentään.
      Miten vanhat perässä pysytään ja juuri pankki asiointia koski ainakin.

      Kyllä jää minultakin nuo pahimmat ötököitä ja käärmeitä esittelevät ohjelmat katsomatta. luonto ohjelmatkin aika raakoja, vaikka hyviä ovatkin, taidokkaasti toteutettuja.
      Jospa se järkikin on niin taidokkaaksi muuttunut nykypäättäjillä, että tämän ikäiset turhaa sen perään huhuilee, eihän me ymmärretä, katsellaan maailman menoa ja päätä pyöritellään, mikään ei ole kuin ennen.

      Niin, puumerkki pitää jättää, jos ei keksi sanottavaa, hyvä konsti onkin jos pelkästään ketjun esiin nostaa;)
      Tuo nurkan taakse joutuminen onkin hyvin joutuisaa tällä palstalla.

      Pitäisipä talvi pakkasen näissä lukemissa, jopa kelpaisi elellä, eikä lämmityskulutkaan kovin nousisi, vaikka ei noista säästöistä näy kerrottavan, ei ainakaan missään laskussa huomaa, vaikka kuinka otollinen ilmanala olisi.
      Aina vaan ylöspäin on suunta, kun laskuja tulee, no maksettava on, tai tulee vieläkin kalliimmaksi, jos jättää maksamatta.
      Vielähän nuo on jaksanut maksaa, vaikka joskus meinaa tulla"ei oo" tilanteitakin.
      Ajattelen aina, että nyt ei uusia laskuja ilmaannu, mutta joskus heikkona hetkenä on jotain tilannut ja laskut seuraa, omaa tyhmyyttä sekin

      Nyt rupean kerho kahvittelun kanssa jotakin purtavaa tekemään, paistaisiko jonkun marja piirakan vaikka.
      Alkuviikolle taas ohjelmaa ja se on kiva.
      Pirteää pakkaskeliä kaikille.

    • Ramoona*

      Täällä rannikolla saa totisesti tuta, mitä tarkoittaa sääennusteen "tuuli lisää huomattavasti pakkasen purevuutta". Ilolla tervehdin kuitenkin talvista raikkautta ja vielä hentoa lumipeitettä kurakauden jälkeen. Lumikiteet kimmelsivät jo ulkovalojen loisteessa , mikä elämys, jos saa todistaa auringon säteiden osumisen niihin !
      Näin vanhemmiten kiinnittää enemmän huomiota kaikkiin luonnon muutoksiin, mieleen häivähtää myös, montako kevättä ja kesää saa vielä nähdä. Jos sen voisikin kääntää myönteiseksi voimaksi nauttia juuri tästä päivästä. Kummasti vaan päässä pyörii jo kevään ja kesän suunnitelmat, mutta eiköhän sekin ole elämän merkki.

      Meri-kukan matkaskuvausta lukiessa tuntuu kovin tutulta, samoista asioista nautin marraskuussa. Eikös Merihuiskukin puhunut Kanarialle lähdöstään. Kuun sirppi on tosiaan siellä alaspäin, ja yö sinisempi ja kuin silkkisamettia , tähdet näkyvät selvästi. Kävimme tulivuori Teidellä tähtiretkelläkin. Suomessa on ollut jo toinen hyvin pilvinen syksy ja talvi, tähtien tiirailu kaukoputkella ei ole useinkaan luonnistanut. Ilman otsonikerros on tutkijoiden mukaan palautumassa, ja sehän on hyvä uutinen myös auringossa viihtyville.

      Rapsakka on tosiaan keli, pakastimen voisi sulattaa ja matot heivata ulos. Mutta jospa keskityn itseni ulkoiluttamiseen ja lämpimänä pysymiseen, uimahallissa on lämmin vesi ja koiralenkillä raikasta. Joulusta jäi punajuuria, taidanpa keittää borssikeiton tänään.

    • katleijanen!

      Tuli talvi tänne lounaisnurkkaankin viimein. Maa on valkoinen ja kylmää pukkaa, mittarissa 14 miinusmerkkistä.
      Hyvin sain uudestaan unen päästä kiinni kun makuukamarin parvekkeen oven yläpuolisen tuuletusluukun avasin ja ilman raikastin. Kylmäksi oli huoneen vetänyt kun heräsin, mutta lämpimän peiton alla tarkenin mainiosti.
      Tänään on nähtävissä tuo ihana valoilmiö, sillä taivas on ihan sees.
      Ruoanlaitto kun on pääelinkeinoni niin siitä sen verran että eilen tuli taas ravittua jälkipolveä aina neljänteen polveen asti, kun sitä neljättä polvea oltiin pulkkamäessä liu'uttamassa.
      Isomamman keitto ja Ahvenmanmaan pannukakku tekivät kauppansa mansikoiden kera. Nyt perjantaina onkin sitten 4-vuotispäivät tiedossa. Cityyn onkin lähdettävä lahjan ostoon ja pantava lämpimästi päälleen.
      (nyt noustaan taas vähäksi aikaa tuonne ylemmäksi)

      • Miinuksia kymmenen, maa valkoinen ja taivas valoisa.
        Muutama pikkulintu lentelee oksalta oksalle.
        Tänne ei kuulu kummempia, paitsi että pyöräkassimme hajosi, ja nyt on uusi hakusessa. Kyllä se onkin aikansa palvellut, ja sen jälkeen kun avio-oymme toinen osapuolikin oppi pyöräkassia käyttämään, on silloin tällöin tiellä näkynyt muutama muukin urhea pappa pyöräkassia vetämässä.
        Kun on isot pyörät, kassi kulkee mukavasti jopa raput ylös.

        Hei! Nyt rupesi aurinkokin paistamaan.
        Oikein aurinkoista päivää Kahvipirttiin!


    • Samaa rataa miinukset tulee täälläkin. Onhan nyt ainakin valoisampaa. Valoisan näkemiseni on lisääntynyt siitäkin, että sain tiedon juuri, että minusta repäisty "lihakimpaleeni" on tutkittu. Ei ole ainakaan välittömiä ongelmia, myöhäsyksyyn tuli uusi tutkinta. Hyvin on huolenpito terveydestäni toiminut. Sitä paitsi, nyt lähti verukkeeni pois siitä, että joudun olemaan varalla tavoitettavissa. En nyt kyllä vieläkään matkatoimistojen tärppimyyntejä kyttää. Katselen kuinka täälläkin sujuu.

      Anlis 3 mainitsi maalaisuudesta. Enpä kaupunkiterveisiä siksi lähettänyt, että kukkoilisin kaupunkilaisuudellani. Kyllä se on ehtinyt karista yli 50 vuoden kaupungin kirjoilla olemiseni jälkeen. Jos nyt koskaan on "päähäni noussutkaan." Sanontani on, että en ole mistään kotoisin. Onhan sekin todettava, että en ole kunnon maalainenkaan, vaikka puheissani olen korven kasvatti ja edelleenkin elämyksiäni sieltä nypin. Vantaa on kuitenkin iso kaupunki Suomen mitassa. Siitä huolimatta, vaikka Helsinki yrittää omia suuren lentokentänkin, vaikka se on selvästi Vantaalla.

      Eilen kehuin pisteilläni, jotka sain naapurin telkkarin "korjaamisesta". Nyt ongelmia läppärissäni. Joku toimii hetken ja sitten taas kränää. Ei tosin kirjoitteluani haittaa. Niinhän sanotaankin, että suutarin lapsilla ei ole kenkiä. Kyllä niitä hommia muille tehdään. Lisäksi olen aika paljon itsepäinen pässi, apua olisi helposti saatavilla, mutta kun ei, ei sitten millään.
      Voi kehvelä, nyt paistaa rojottaa aurinkokin ihan täysillä! Väkisinhän tämä iloksi muuttuu. Onhan tästä hyvä toiste jatkella!

    • Hintriika*

      Aurinko se on meidänkin taivaalla ja -15 lukemissa mennään. Parempi näin kuin vesikeli. Kaupungin matkailuelinkeinolle pakkanen on plussaa eikä miinusta! Lumilinna kohoaa ja jäänmurtaja Sampo rouskuttelee jäitä.

      Kävin perjantaina yli kuukauden tauon jälkeen kuntosalilla. Kylläpä ystäväni Kunto oli huonoksi mennyt. Jos nyt tähän kirjoitan, että lähden kohta kuntosalille, niin en kehtaa olla lähtemättä. Kunto kuntoon, sanoi kunnon tyttö!

      Ulkona pärjää hyvin, kun vetäisee toppapöksyt jalkaan ja karvareuhkan päähän. Ei pohjosen likka saa pakkasta pelätä. Ennen vanhaan niitä kunnon pakkasia riitti Kemissä moneksi talvikuukaudeksi. Ainoa pakkasraja oli koulun välitunnilla ulosmenon suhteen. Jos oli yli -25, niin sai olla välitunnin sisällä, mutta kouluun oli tultava säällä kuin säällä.

      Lauantaina, kun oli eka kunnon pakkaspäivä, sulatin pakastimen. Ei ollut mitään kiirettä, kun pakasteet säilyivät parvekkeella sulamatta. Sitä on muka muistavinaan, mikä pakasteessa on, mutta kun hyllyt on täyteen tungettuja, niin aina jää taakse jotakin.

      Löysin monta puolikasta pussia vihanneksia sortiltaan vähän kaikkea. Olipa siellä pieni nyssykkä poropyöryköitäkin, joita muuan pohjoisempi vieras ruukaa tuoda tuliaisiksi. Siitäpä tulikin ainekset keittoon. Ei kun lihaliemen sekaan kaikki avattujen pussien sisällöt, vähän mausteita ja pyörykät. Sitä soppaa syön tänäänkin, taidan syödä vielä huomennakin. Melkein kuin ilmaista ruokaa moneksi päiväksi! Ja pakastimessa on nyt niin avaraa, kun on tavarat järjestyksessä...

      Nyt ei auta kuin ruveta laittamaan kuntoiluvaatteita kassiin. Kiitos kahvipirtille, ilman tätä kirjoitusta olisin voinut laiskuuttani laistaa lähdön.

      Olkaa tekin kunnolla!

    • anlis ek

      En ole käynyt kuntosalilla sen jälkeen kun "kunnonkaverini" kuoli. Olimme ehdottomia salilla kävijöitä. Yhdessä siellä pakersimme ja katselimme nuorempien teholiikuntaa.
      Sellainen, meidän harjoittamamme lihasvoimailu oli juuri passeli ikäisillemme. Nuoretkin suhtautuivat hyvin myönteisesti meihin, sillä eihän siinä kukaan jää kenenkään jalkoihin. Emme ole juoksulenkillä, emmekä ota osaa sellaiseen maratoniinkaan, mikä juostaan täällä päin, se on nimeltään "Naisten vuoksi".
      Kaakkoiis- Suomessa, täällä Imatralla päin on liikkeitä, joilla on nimenä Vuoksi, tai Saimaa. On optikkoliike "Näon Vuoksi, tilitoimisto "Saimaan Laskenta" ja monia muita Saimaata tai Vuoksea mainitseva. Kuopiossa on taas "Kallan" tai " Puijon"

      Tampereella ja Turussa sekä useimmissa kaupungeissa varmaan omat "logonsa".

      .

    • Nea*

      Aurinko armas ihanasti paisteli tänään, että innostuin pienen, noin
      yhden kilsan lenkin tekemään, mutta tuuli oli niin kylmää,pohjoisesta,
      että katsoin parhaaksi hipsiä sisälle.

      Siivosin sitten maikkarin ja vaihdoin petivaatteet laittaen ne kohta koneeseen.
      Matto oli niin kylmä kun hain sen ulkoa äsken, ettei uskaltanut sillä
      kävellä, kaippa se siinä pian lämpiää.
      Kyllä se aurinko on hyvä, laittaa kohta toimimaan antaen voimia ja
      ehkäpä yksi syy, että auringossa näkee pölyt!

      Huomenna olkkari vuorossa, tiistai on toivoa täynnä, vai oliko se
      torstai, hyvää illan jatkoa!

    • Niin alkoi kevät-talven harrastukset. Ensin aamupäivän jumppa.Vaki ohjaaja oli sairas joten sijainen ohjasi. Sanoen: nyt otetaan vähän helpompi ja kevyempi ohjelma, näin loman jälkeen.
      Mitä vielä, niin rankkaa, että vapisutti vielä kauan kotonakin.
      luulisi että kunto on pohjalukemissa. Mutta toisaalta; kävin eilen kuntosalilla ja totesin että kaikki sujui tosi hyvin. kuukauden tauon jälkeen samoilla painoilla ja vastuksilla mentiin ihan kepeästi.. siis olin sittenkin kunnon mummo.
      Tuli niin mahottomasti liikettä siellä lomareissulla. Suorastaan Kunnonkohotusta, sanoisin.
      Sitten vielä s- tanssia 2 tuntia. Siinä tämänpäivän ohjelma.
      Ehdin ottaa päivällä ompelukoneen esille päivällä ja tuunata joitain vaatekappaleita.

      Oman ymmärryksen yli menee ihmiset joilla ei ole "mitään "tekemistä".
      Enempi aikapulasta on kysymys. Toisaalta valintakysymyksiä ovat nuo tekemiset, monet niistä voi itse määritellä !
      Maaseudulla sitä on omakin lapsuus vietelty. Eikä tämä mitään keskustaa nytkään ole.

      Aurinko se vaan paisteli täälläkin, pakkas asteita tusinan verran.
      Mitä mainioin ulkoilusää. Kylmä tuuli mutta siitä selvisi vaatteilla.
      Nythän valitsee jo pimeys.
      Heippa.

    • SkillaN*

      Huomenta jälleen, tiistai päiväähän sitä aloitellaan, pakkasta viitisentoista astetta, lunta tullut vähän lisää, aurat jyryää kaduilla.
      Nyt sitten aurinko näyttäytyi ja ihmiset huomattavasti iloisemman näköisinä vastaan käveli, kun kerhoon menin ja päivä on todelle pidentynyt.
      Tästäpä sitä on mukava kevättä kohti taivaltaa, vaikka vielä monet pakkaspäivät ja lumisateet varmaan edessä on, mutta päivä pitenee.

      En uskaltaudu mihinkään kuntosalille, voisin todella olla kankea kuin rautakanki, tässä omin avuin koetan jalkoja heilutella ja muutakin viruttelua suorittaa.
      Onnellinen kuitenkin olen, kun vielä aika hyvin liikkeelle pääsen, voisi olla huonomminkin.
      Kunnon" mummo" todella olet meri-kukka.
      Kunnosta huolehtiminen myös anlis3 ja Nealla, kuntosalille Hintriikakin oli menossa, ihaillen teille hattua nostan ja häpeän omaa saamattomuuttani.
      Laiska olen tässä suhteessa, mutta kyllä jotakin ahkeroin minäkin,,, välillä:)
      Tuohon kuntoilu ryhmään pitää ynnämuukin liittää joka päiväisine lenkkeineen ja onnea sinulle hyvistä testi tuloksista, mukava tuollaiset uutiset on saada.
      Kyllä tässä on suunnitelmia minullakin huhtikuun puolen välin aikoihin, Turkkiin on aikomus, ellei nyt jostakin syystä perumista tapahdu, levotonta niillä suunnilla meinaa olla.

      Merihuisku nyt lämpimässä köllöttelee, varmaan ihan mukava matka hänelläkin.
      Pyöräkassia minäkin perässä vedän, kun enemmän tavaraa on kaupasta haettava, hyvä väline on, todella vetäen portaatkin nousee ketterästi.
      Kassia tuskin jaksaisinkaan kantaa, on nuo voimat huvenneet.
      Ramoonan tapaan alkaa minullakin jo kukkaset mieleen tulla ja silloin on kevät jo lähellä, siemeniä kohta vaan multaan, no on nyt maltettava vielä reilu kuukausi, sitten törppöjä ikkunalaudalle ilmestyy.
      Se on taatusti elämisen merkki Ramoona;)
      Minun jälkeläiset hyvin harvoin enää ruokailemassa luonani käyvät, kutsuja enemmänkin heidän luokseen, no kyllä sitä tuli jokunen soppakattilallinen tarjottua aikoinaan.
      Sain juuri kutsun lapsenlapsen pojan 18- vuotis päiville, on vanhin sitä sarjaa, nuorin on kuusi vuotias.
      Auton osto hänellä edessään, omilla rahoilla hankkii, on jotakin pientä vuosien kulussa tehnyt ja osannut säästää, nyt sitten ihan itsenäisesti toimii.
      On se kumma miten erilaisia voi saman perheen lapset olla, vuotta nuorempi veli pistää menemään sen mitä onnistuu hankkimaan.
      Erilaisia sitä ollaan, onneksi, olisi aika kuolettavaa jos kaikki samalla tavoin toimisivat;)

      Nyt sitten alan minäkin valmistautua toimimiseen, laulamaan ja ohjelmaa suunnittelemaan ensi kerhoon, tiedä vaikka jotakin suoritusta minäkin joudun tekemään;)
      Aurinkoista pakkaspäivää ystävät ja kylänmiehet.

      Ai niin kurkkasin yhteen ketjuun ja toruja sain siitä, kun pirttiläiset käyvät keljuilemassa muissa ketjuissa, taitaa syytökset mennä sivu, itse tyydyn jotakin joskus lukemaan siihen jää.
      En usko toistenkaan viestejä laittaa "noihin" ketjuihin.

      • Tervehdys!
        Aurinko paistaa, taivas on sininen ja maa valkoinen.
        Puut seisovat hievahtamatta, ja eläinkuntaa edustaa yksi ainoa talitiainen koivun oksalla.
        Joku kertoi saaneensa suolalamput ja sytyttäneensä ne ilmaa raikastamaan. Minä tein omilleni saman tempun. Ainakin suolahuone teki hyvää, niin miksipä eivät nämä lamputkin pienemmässä määrin.
        Ja sitten vielä pyöräkassiin: sen korjasi yksi onnellinen mies, joka luuli hävittäneensä kaikki työkalut, kun muutimme kerrostaloon. Niiden löytyminen eteisen komerosta ja kassin korjaamisen onnistuttua ukko hymyili puoli päivää kuin puuhevonen kuutamolla.
        Kai se on niin, että kun on tottunut käsillään tekemään, sen sortin askareita kaipaa. Jonkinlaista plussaa on sekin, ettei tarvitse uutta kassia ostaa, ja säästyy muutama euro.
        On se ilon aihe, kun on taito tallella ja tarvittavat työkalut.

        Kyllä tällainen päiväkin on ilon aihe, ja oikein ilosta päivää Teille kaikille.


    • Hilipeä keli oli kävellä, ihan mieli teki töppöstä nostella näpäkämmin. Jaa ttä minäkin liityn kuntokohentajiin, kuten SkillaN on päätellyt. Kyllähän touhuissani on sitäkin lajia terveydenhoitoani. Aamusta varttitunti verryttelyä talon kuntokämpässä, että sitten on kahvin juonti kunnossa.

      SkillaN nyt vähättelee omaa toimintaansa, ainahan olet menossa ja touhussa. Se se vasta on kunnonkohotusta, hyötyliikuntaa, kulttuuriripausta ja kielen verryttely päälle. Voisko täydellisempää ollakaan.

      Onpa sekin erinomainen suoritus, jos rojuksi luullusta näppäräkätinen tekee toimivan välineen. Passaa siinä jo pikkaisen polleakin olla. Pienestä se alkaa myös maailman pelastaminen. Enemmän se on kuin yhden tuikun sammuttaminen säästösyistä.

      Tänä aamuna kuu möllötti täytenä, kun heräsin ja kiipesin vakipaikalleni ikkunan ääreen. Jähmetyin pitkäksi aikaa seuraamaan kuun kulkua. Liekö ollut tavallista kiireenpää kuulla, siltä ainakin näytti.
      Olipa joutavaa aikaa seurata. En kyllä ehtinyt kuuhulluksi itseäni nimetä, vaikka varhaistahan se oli minulle, vähän vaille kuusi. Onpahan tänään pitempi päiväni, tosin taisi jo päivänokosissani jo tasoitusta tulla.
      Hyvää vointia teille!

    • Minusta näytti ihan pikkuisen vasemmasta laidasta vielä täysikuulta puuttuvan, komea se kyllä jo sellaisenakin oli!

      "Samaa kuuta katselemme!" Se ajatus lohdutti lapsena, kun olin koulussa vieraalla paikkakunnalla ja kotiväkeäni ikävöin iltaisin.
      Kun otavan löysin, tiesin, että sama tähtikuvio näkyy kotipihaltani naapurini päällä loistavan.
      Lapsi voi ikävöidä kovasti, mutta niinhän aikuinenkin.
      Hyviä illanjatkoja!

      • Minäkin huomasin, ettei vielä ole täysikkuun aika. tuossa ikkunasta näkyy vielä hiukan vajavainen kuu-ukko. 16 päivä on kalenterin mukaan täydenkuun aikaa. Nyt kun on ollut aurinkoinen päivä, huomaa helposti myös päivän pidenneen.
        Kelpaa taas mennä kepeästi kohti kevättä.
        No tuosta kepeydestä tuli mieleen nuo kuntoliikunnat, tunnustan, vähiin on jäänyt minulta, Enkä tehnyt mitään uudenvuoden lupausta. Painoni kuitenkin on kohdallaan jos sanon 72 - Vuodentakaiseen - 6 kg. Liikunnalla tai syämisellä ei mitään osuutta.
        Taitaa ensiyönä olla etelän kylmin yö, aamulla oli -16 nyt melkein täysikuu ja pakkanen taitaa kiristyä.
        Sulattelin päivällä pakastimen sopiva keli viedä tavarat parvekkeelle, nyt voisi taas pakata takaisin, on jo pakkasta kaapissa 18,1 astetta.
        Auto narunnokassa taidan vielä mennä kauppaan. eli moikka Late Vaan.


    • j hurskainen

      Hyvä kun otit esille Late tuon jääkaapin sulattamisen. Sanoin aina että sulatan kaappipakastimeni heti kun pakkanen tulee.
      Kaappi on siks niin karmeessa jäässä kun pakastimen ovi oli jäänyt yöksi auki. Siitä on vielä aikaa. Vie varmaan sähköäkin enemmän kuin huollettu kaappi.

      Ostaessani päätin sitten säästää. Laittaa se aittaan. Mainitsin siitä myyjällekin. No hei hei hurskainen, pilallehan se heti menee pakkasten tultua, myyjä toppuuttel Toki uskoin.

      Huonosti suojatut vesiputket voivat olla siellä täällä kovilla kun pakkanen pysyy yhtäjaksoisesti yli -12C.
      Oikein laitto huvittaen kun säätoimittaja sanoi tämänhetkisen pakkastilanteen olevan tilastollisesti hiukan keskiarvoa kylmempää. Taretkaamme!

      • Liisa S.

        Ei heti pakkasten alettua, vaan sitten kun pakkanen lähentelee -20°C, silloin on pakastimen sulatuksen aika. Tavarat sieltä yöksi lasitetulle parvekkeelle, pari tuntia riittää melko pienen pakastimen sulattamiseen, jääpalojen kokoamiseen lavuaariin kuuman veden alle, pakastimen kuivaamiseen ja pyyhkimiseen.
        Riittää ainakin, jos viime talvenkin pakkasilla sen sulatit.

        Aamulla tuon pakasteet paikoilleen, suljen sen ja laitan tehojäähdytyksen päälle, kunnes punainen valo sammuu, silloin se on jäähtynyt valmiiksi.

        Jääkaapin tyhjään parvekkeelle silloin, kun ulkona on jotain 3°C - (tammikuun alkupuolella tänä vuonna) .
        Voin sitten pestä tyhjän jääkaapin, mutta takaseinän sulatuksen takia oli kyllä pakastin joksikin aikaa irroitettava sähköstä.
        Pakastin on ainakin minun kodissani sillä tavalla yhteydessä jääkaappiin.

        Minulla riittää jääkaapin puhdistus kerran vuodessa, samoin pakastimen sulatus. Pysyy suht. hyvässä kunnossa.

        .


      • hurskainen
        Liisa S. kirjoitti:

        Ei heti pakkasten alettua, vaan sitten kun pakkanen lähentelee -20°C, silloin on pakastimen sulatuksen aika. Tavarat sieltä yöksi lasitetulle parvekkeelle, pari tuntia riittää melko pienen pakastimen sulattamiseen, jääpalojen kokoamiseen lavuaariin kuuman veden alle, pakastimen kuivaamiseen ja pyyhkimiseen.
        Riittää ainakin, jos viime talvenkin pakkasilla sen sulatit.

        Aamulla tuon pakasteet paikoilleen, suljen sen ja laitan tehojäähdytyksen päälle, kunnes punainen valo sammuu, silloin se on jäähtynyt valmiiksi.

        Jääkaapin tyhjään parvekkeelle silloin, kun ulkona on jotain 3°C - (tammikuun alkupuolella tänä vuonna) .
        Voin sitten pestä tyhjän jääkaapin, mutta takaseinän sulatuksen takia oli kyllä pakastin joksikin aikaa irroitettava sähköstä.
        Pakastin on ainakin minun kodissani sillä tavalla yhteydessä jääkaappiin.

        Minulla riittää jääkaapin puhdistus kerran vuodessa, samoin pakastimen sulatus. Pysyy suht. hyvässä kunnossa.

        .

        Liisa S.

        Luin viestisi siitä miten pakastin tai jääkaappi sulatetaan, kuivataan ja jäähdytetään oikeaoppisesti. Tai viikolla tulla aiheesta Ylen Puheella.
        Siellä vaan vitsailtin kun kaikki suomalaiset eivät osaa jääkaappia oikein käyttää.

        Hurskaisen kaappipakastaminen oli yllättävän aikaa puuhaa. Irrotin kaapelin pistorasiasta. Yksi vetolaatikoista oli niin umpeen jäätynyt, että kesti tunteja sulattaa.
        Illan mittaan jäätä lähti 2 täyttä muovisangollista. Pakastinta ei oltu vuosiin sulatettu. Valmisruokia lemppasin laatikollisen pois.
        Hakkasin pikku vasaralla sulavaa jäätä pois, kunnes viimeinen jäänokare oli pois ja laitteen saattoi kuivata pyyheliinoilla.

        Kun valo oli muuttunu vihreeks, hain ennen puoltayötä ulkonta hedelmät ja marjat, pakkasin ne uudelleen. Tilaa jäi nyt reilusti.
        Ja voihan olla, että laite saattaa kuluttaa sähköä ehkä vähemmän. Nyt kun laitan halliten homman, palaan asialle n. vuoden päästä.


      • Liisa S.
        hurskainen kirjoitti:

        Liisa S.

        Luin viestisi siitä miten pakastin tai jääkaappi sulatetaan, kuivataan ja jäähdytetään oikeaoppisesti. Tai viikolla tulla aiheesta Ylen Puheella.
        Siellä vaan vitsailtin kun kaikki suomalaiset eivät osaa jääkaappia oikein käyttää.

        Hurskaisen kaappipakastaminen oli yllättävän aikaa puuhaa. Irrotin kaapelin pistorasiasta. Yksi vetolaatikoista oli niin umpeen jäätynyt, että kesti tunteja sulattaa.
        Illan mittaan jäätä lähti 2 täyttä muovisangollista. Pakastinta ei oltu vuosiin sulatettu. Valmisruokia lemppasin laatikollisen pois.
        Hakkasin pikku vasaralla sulavaa jäätä pois, kunnes viimeinen jäänokare oli pois ja laitteen saattoi kuivata pyyheliinoilla.

        Kun valo oli muuttunu vihreeks, hain ennen puoltayötä ulkonta hedelmät ja marjat, pakkasin ne uudelleen. Tilaa jäi nyt reilusti.
        Ja voihan olla, että laite saattaa kuluttaa sähköä ehkä vähemmän. Nyt kun laitan halliten homman, palaan asialle n. vuoden päästä.

        Hurskainen! - Huomasin viestisi, ja olen iloinen että sait pakastimesi kuntoon! Sähkölaskusi pienenevät. - Hyvää illanjatkaoa!


    • SkillaN*

      Huomenet neljäntoista asteen pakkasesta, ihan sopiva lämpötila talvelle.
      Tuosta pakkasen sulattamisesta, se minulla myös tähtäimessä, tai paremmin siinä ohessa tehtävä yhden pakkasen tyhjentäminen.
      Olen niin huonosti pakastettavat syksyllä pakastanut, että joka pakkasesta olen pakasteita käyttöön ottanut ja nyt pitää yhdistellä, että saan yhden pakkasen tyhjäksi.
      Nytpä sitten tunnustan tuollaisen virheen tehneeni, kun pakastin on parvekkeella, viekö se siellä enemmän sähköä, vai miksi sitä ei siellä voisi pitää, kerrotko hurskainen
      Muutaman talven siellä olen pakastanut, en mitään huonoa ole kokenut, ei sähkölaskukaan ole kovin paljon ainakaan noussut.

      Nukuin vähän huonosti, jokohan se täysikuu alkaa minullekin kiusaa tekemään, en ennen ole huomannut, no voi olla muutakin.
      Katsoin elokuvan sodasta illalla, kai se jätti pahat ajatukset ja uni ei tullut.
      Muistan lapsena kovasti ikävöineeni, kai vähän samoja peruja vieläkin matkassa kulkee.

      Tuo minun liikunta on sitä sisällä touhuamista enemmän ja matkat ei kovin pitkäksi kerry, jääkaapilta telkkarin ääreen ja sitten harvemmin tietokoneen ääreen, lenkki kuitenkin;)
      Kaikki kohteeni missä harrastan on niin lähellä, että ei lähellekään kilometriä kerry edes mennen tullen.
      Tämä haitta siitä, että asuu kaiken keskellä, kaupatkin viereisellä kadulla, siis pitäisi lenkkimatka suunnitella erikseen.
      Olen minä joskus viiden kilometrin lenkin joka aamu tehnyt, siitä vaan on aikaa.
      Tämä taas siitä minun saamattomuudestani, oma on vika tässäkin valittelussa.

      Onko niihin kärreihin saatavilla uusia pyöriä, katselin tuota omaa kärriäni, kumit alkavat olla heikoilla.
      Kuka sitten pyörät vaihtaisi, se on sitten toinen juttu, osaisinko itse sen tehdä.
      Mietin tuossa juuri yhtä sähkö töpseliä, on ehken irronnut piuhat sisällä, uskaltaisiko ruveta korjaamaan,,,, jätän väliin, en osaa edes sulakkeita vaihtaa, jos ne palamaan remontillani saisin, olkoon, pitänee pyytää miehistä apua;)
      Tunnustettava on, että joskus miehistä apua tarvitsee;)

      Nyt kuitenkin aloittelen päivääni, illalla tupaantuliaiskekkerit ystävättären kodissa, mukavia pakkaspäivän lenkkejä ja ihasteluja, aurinko se varmaan tänäänkin ilonamme on.

    • Huomenta!
      Sopisiko pieni tietokilpailun tapainen heti aamutuimaan?

      Jos tämänhetkisen lämpötilan voisi muuttaa Kielon päiväksi, niin katsokaapa kalenterista kuinka paljon asteita täällä on.

      Kahvikin on kuumaa, ja sen kanssa tarjotaan porkkanakakkua.
      Uskallan kehua, että se on hyvää. Miniä sen eilen toi, kun hän usein tulee omat eväät pussissaan.
      En tiedä, onko porkkanakakku miniän tekemä vai ostama, mutta jos voileipäkakusta olisi kyse niin miniä tekee tosi herkullisia voileipäkakkuja.

      Jestas! Ei nyt kyllä järki juokse muualle kuin pois.
      Toivottelen hyvää talvipäivää. Tavataan taas joskus.

    • anlis ek

      Kielon päivä on 14.6, eli teillä siellä on pakkasta tuon päivämäärän verran. Ymmärsinkö kysymyksen oikein?
      Joka tapauksessa pakkasesta puheen ollen : meillä on 12 astetta.
      Ihana kielon päivä kesäkuussa! Juhannuksen odotusta ja toivottavasti lämmintä!

      • Tietokilpailun on voittanut ylivoimaisesti anlis ek.
        Kilpailulautakunta onnittelee lämpimästi voittajaa!


    • HuHuu, onko kukaan nähnyt kadonneita. nimittäin taas kaksi päivää on kateissa.. missä lienevät ja minne menneet. Minkään näköistä jälkeä ei ole jäänyt. Tai onhan kun mietin; sain sentään varatuksi teatteriliput. Katri - Helenasta kertovaan teatteriesitykseen. Kuu järven yllä.
      Päivät vaan lipuu ohi tasaista tahtia.

      Pirtin väki on pakastimia sulatellut. Itsellä on semmoinen kaappimallinen jossa on joka hylly oman ovensa takana. Vetolaatikoita ikäänkuin. Ja tietenkin se oikea iso ovi.
      Joskus olen sen sulatellut, en edes joka talvi. Tavoitteena on, että se on tyhjä viimeistään äitienpäivänä, jolloin sammutan se kesäksi kokonaan koska ei täällä silloin ole kukaan eikä ketään. Silloin myös puhdistan sen perusteellisesti. Mökillä on pieni pakastin kesäkäyttöön.
      Mansikka aikana taas pakastin toimimaan. Sitten syksyn marjat talteen pikkuhiljaa. Jääkaappia tulee siivoiltua useikin tarpeen mukaan, joskus tarpeettomastikin.
      Paljonhan naiset tekee ns.turhaa työtä. Mutta omista ratkaisuista sekin riippuu. Toisen mielestä voi olla turhaa ja toisen mielestä tuiki tarpeellista tai välttämätöntä.

      Onhan se hyvä kun ei enää eletä anoppi- miniä aikaa. Vaikka omistinkin tosi mukavan ja suvaitsevaisen anopin, ei sotkeentunut nuorten asioihin käydessään. Antoi vapauden toimia omalla tavalla.
      Mutta kaikilla ei ollut niin hyvin. Paljon tuli niitä sukupolvien välisiä näkemyseroja arkipäivän asioissa.

      Kyllä noiden sähkölaitteiden kanssa kannattaa olla varovainen.
      Varsinkin jos jotain "erivärisiä johtoja" pitää yhdistää toisiin, pitäisi tietää mihin ja minkävärisiin. Siis täyttä hebreaa minullekin kunhan vaan puhun kun joskus olen "sivusta seurannut" miesten tekemisiä.

      Porkkanakakku on hyvää, nam, nam ja terveellistäkin Kai. Useampi resepti on tallella mutta sitä yhtä (omasta mielesta parasta) tulee tehdyksi.
      Nyt muistan : minähän roikotin vuodevaatteita eilisen päivän pakkasessa. Luin pirtin vieraskirjasta .... illan kulmalla vasta takaisin sisälle ja vuoteeseen puhtaat lakanat. Olipa raikasta. On se hyvä kun täältä pirtistä saa aina vinkkejä, hölmömpikin lopulla hoksaa toimia ja käyttää pakkaset hyväkseen.
      Huomenna katsellaan ihan pyöreää kuuta. Nythän on todistettu ettei kuu-hulluutta olisi olemassakaan. Miten lie ?
      Jäädään oottelemaan tuleeko se kuu hulluus vai eikö ? Moi !

    • Niinpä, päiväni on hurahtanut ihan huomaamattani ja eipä se hulluus ole tainnut tarttua, mitä nyt entistä lienee siedettävästi jäljellä. Katselin kyllä tänä aamunakin nyt jo täyttä kuuta. Komea oli, toivottavasti pääsen irti sen vahtaamisesta. Aamulla pidän huolen, että pysyn pehkuissa lähemmäs seitsemää.

      Mitäpä muuta...aurinko paisteli pitkin päivää. Pakkanenko lienee eläkeläiset säikäyttänyt, marketin "orsi" oli tyhjillään. Eipä nyt asiaakaan ollut, olisin vain päivää sanonut. Sitä tarvetta varten en odottelemaan jäänyt.

      Koska ei tunne löytäväni luontevasti sanoja jonoon, lopettelen. On vielä pieni hommeli hoidettava iltani päätteeksi. Jatkot toiseen kertaan!

    • Niinpä, päiväni on hurahtanut ihan huomaamattani ja eipä se hulluus ole tainnut tarttua, mitä nyt entistä lienee siedettävästi jäljellä. Katselin kyllä tänä aamunakin nyt jo täyttä kuuta. Komea oli, toivottavasti pääsen irti sen vahtaamisesta. Aamulla pidän huolen, että pysyn pehkuissa lähemmäs seitsemää.

      Mitäpä muuta...aurinko paisteli pitkin päivää. Pakkanenko lienee eläkeläiset säikäyttänyt, marketin "orsi" oli tyhjillään. Eipä nyt asiaakaan ollut, olisin vain päivää sanonut. Sitä tarvetta varten en odottelemaan jäänyt.

      Koska ei tunne löytäväni luontevasti sanoja jonoon, lopettelen. On vielä pieni hommeli hoidettava iltani päätteeksi. Jatkot toiseen kertaan!

      • Pirskatti! Väkkärä vaivaisesti tökkien pyöri ja antoi merkin uuteen lähettämiseen. Nyt on sitten tuplaten! Ei viestini sentään niin tärkeä ollut!


      • ynnämuu kirjoitti:

        Pirskatti! Väkkärä vaivaisesti tökkien pyöri ja antoi merkin uuteen lähettämiseen. Nyt on sitten tuplaten! Ei viestini sentään niin tärkeä ollut!

        Ynnämuulle: Vara on viisautta eikä vahingon enne!
        Meri-kukalle: Älä välitä! Meilläkin päin päivät joskus katoilevat.
        On sentään hyvä asia, että on olemassa lääkedosetti. Siitä ainakin huomaa, että taas on yksi päivä lähtenyt lippahivoon.


      • katleijanen!
        ynnämuu kirjoitti:

        Pirskatti! Väkkärä vaivaisesti tökkien pyöri ja antoi merkin uuteen lähettämiseen. Nyt on sitten tuplaten! Ei viestini sentään niin tärkeä ollut!

        Helppohan nuo sinun on poistaakin, jätät vaan tuon ensimmäisen. Mutta suattaahan nuo tuossa ollakki.
        Vähän tuntuu armas Suomi24 hidastelevan.


    • si kurimattoat

      Aamu-pressalle kaikki sumppia kaipaamattomat.

    • SkillaN*

      Huomenta tällekin päivälle, meni vähän pidemmäksi kirjoitus, kun lueskelin Feisbookista sukulaisteni tekemisiä.
      Sieltä näkee missä milloinkin sukellushommaa tehdään, miten nuoren opettajan päivä kuluu, ym.
      Itse en sinne juurikaan mitään kirjoita, hyvä kun jaksan tämän aamu sepustuksen aikaan saada.
      Ei olisi minusta kirjailijaksi, ei tämä näpyttely juurikaan innosta, mutta hyvää tekee tuonne aivokoppaan edes jotakin miettimistä saada.
      Eipä näillä "hengen tuotteilla" kirjaa kirjoitettaisikaan;)

      Jatkuupahan pirtin ketju, kun tuplaten saat viestin aikaan ynnämuu, joskus aikoinaan niillä pitkillä ketjuilla oli kilpailuakin, kuten myös lukijamäärillä.
      Kovin pitkät ketjut ei ole kivoja, siksi aina lopetankin vanhan siihen 200 viestin paikkeille.

      Oikein onnittelen itseäni, sain sen parvekkeen pakkasen tyhjennettyä ja yksi virran kuluttaja vähemmän ja pitää toivoa että pakkasta riittää, sillä osan pakasteista jouduin kylmälaukkuun laittamaan.
      Pian saan tilaa pakkaseen, kun mansikoita aika vauhdilla syön, kiva iltapala onkin.
      Tuntuu se väliin melko turhalta tuo ainainen siivoaminenkin, mutta on se niin raikasta hengitellä tuulettelujen jälkeen, mistä sitä pölyä oikein jatkuvasti tuleekaan.

      Eilinen ilta meni rattoisasti, juttu luisti, maailma parani, ainakin puheissa, tiedä sitten muuten.
      Kivoja nämä ystävien kohtaamiset, mikähän onkaan seuraavan tapaamisen syy ja aihe, odotetaan
      Päivä jo valoistunut, kohta katuvalot sammuu, ehkä aurinko taivaalle kipuaa, pakkasta seitsemäntoista astetta, kunnon talvinen keli.
      Siitä vaan päivän viettoon itsekukin.

    • Skillan*

      Voi,voi miten onkaan pirtti jollekin punainen vaate, no ei anneta moisen häiritä;)

    • Huomenta! Säätila on ennallaan. Se hyvää, että SM- hiihtojen latujen tekijät onnistuvat. En nyt kovin kiihkeä seurailija ole, mutta kun kisat ovat asuin kaupungissani ja puolituttujakin järjestelyissä talkoilee, on hyvä että ilmat viimehetkellä suosivat.

      Osaisin kyllä tuplaviestini puolittaa, mutta kerran "puukautena" poistin viestini ja mukana humahti iso joukko muitakin, päätin etten koskaan poista omaa, enkä edes ehdota toisten viestiä poistettavaksi. Siinä se "vara viisautta" ja koko joukko jästipäisyyttäni.

      Kauanhan tuo Kahvipirtti on käsittelyssä ollut. Huiskien luin ylös nostettuja ketjuja. Olen kyllä aiemmin omatoimisesti muutamia vanhoja ketjuja lukenut, mutta en ole nostellut.

      Tästäpä se päiväni alulle lähtee ja vanhat kaavat toteutuu. Ilmoista en saa tekosyytä muutoksiin. Ihan kaikkia turiani ei tavitse vielä päälle ripustaa. Täytyyhän jotakin jättää pahan päivän varalle, jos sellainen sattuu vielä ilmestymään. Töpinäksi on pistettävä! Hei vaan!

    • Hyvän päivän tervehdys kaikille !
      Eipä haittaa yhtään,, mahtuuhan tänne vaikka kolme samanlaista kirjoitusta. "Paperi "ei lopu kesken, ym. usko pois.
      Kyllä tosiaan oikeasti päivät menee välillä sekaisin. Pitää pohtia missä mennään. Käytössäni on sellainen dosetti, johon mahtuu kahden viikon lääkkeet. Monenmoista pilleriä.
      Välillä havahtuu että juurihan minä sen täytin ja taas lopuillaan on.
      Kuka
      kumma niitä hävittää. Olen ainut pillerien popsija perheessä, niin ei auta käydä hyvin ponnekkaasti ravistelemaan toista, että olet käynyt vika dosetilla pillereitä kahmimassa..
      Pääsisi vielä epäilemään että olen itse niitä joukkotuhonnut urakalla.

      Hyvähän se on kun aika kuluu,kun ei käsistä karkaa.

      Pilvetkin tulivat kuin kiusalla ettei kuuta näkynyt. Mutta voihan se vielä
      illalla kurkistella.
      Hyvää päivän jatkoa kaikille

      • Kaunis päivän alku tänään. Johtuisikohan siitä, että tänään on torstai?
        Hullu juttu! Olen koko ikäni ollut tuntevinani, että olen syntynyt torstaina. Äidiltä en tullut kysyneeksi, mutta voisihan sen jostakin kalenterista tarkistaa.

        Juntturaan meni! Pitkän kiistan ja vihaisen murinan jälkeen teksti vihdoin palasi, mutta nyt en enää muista mitä "lennokasta" oli tarkoitukseni kirjoittaa.

        Ennen kuin lopetan, ilmoitan, että minun puolestani aika saa kulua niin paljon kuin lystää, mutta se on kyllä aika härskiä, että se vie kirjoitukseni mennessään.

        Moikka!


      • Venlastiina kirjoitti:

        Kaunis päivän alku tänään. Johtuisikohan siitä, että tänään on torstai?
        Hullu juttu! Olen koko ikäni ollut tuntevinani, että olen syntynyt torstaina. Äidiltä en tullut kysyneeksi, mutta voisihan sen jostakin kalenterista tarkistaa.

        Juntturaan meni! Pitkän kiistan ja vihaisen murinan jälkeen teksti vihdoin palasi, mutta nyt en enää muista mitä "lennokasta" oli tarkoitukseni kirjoittaa.

        Ennen kuin lopetan, ilmoitan, että minun puolestani aika saa kulua niin paljon kuin lystää, mutta se on kyllä aika härskiä, että se vie kirjoitukseni mennessään.

        Moikka!

        Hei Venlastiina
        Tästä näet sen allakkasivun jolla syntymäpäiväsi on. Minun äitini kertoi syntyneen kun kirkon kellot soi, mutta minäpä täältä tarkistin ja totesin että hieman nuorempi veljeni syntyi sunnuntaina ja minä olen maanantailapsi.
        http://almanakka.helsinki.fi/arkisto/yliopiston-almanakka-1608-1999/1900-luvun-almanakat.html


    • Terveiseni tuolta toisenpuolta jokee,matka kokonaisuutena erittäin positiivi.

      Päätökseni on muuten tämähetken, sellaisia tunteita, että matka oli etelän lämpöön viimeinen. Lentomatka ilman paineen vuoksi eivä sovi minun elämääni. Konelennolla jäi tilatut ruakani syömättä,,olin pahan olon pussien
      kanssa ,joten matka ei mainio. Perillä oli kiva ja kotiintulo aivan ihanaa.

      Alan toipua, sieltä!"! Hypistely" reissulta kuumia sydämen lämpöisiä tuliaisia.....

      Voitte nauraa minua ei naurata vielä,mutta ehkä jo!" huomenna."heta

      • Tervetuloa vaan kotisuomeen, ja ehkä olet jo Pohjois Karjalassakin. Kun nyt pirtissä kävit muistitko ottaa nurkkakaapista vahvistusta oloosi.
        Ei minulla tähänasti ole lentovaikeuksia ollut, onhan viime lennostani tosin yli kolme vuotta.
        Saa nyt nähdä tuleeko mentyä, pitäisi ainakin Berliinissä käydä, siellä on sukulaisia asunut lähes 40 vuotta ja jälkipolvea on vieläkin.
        Ensikesä näyttää mitä tapahtuu, pitäisi myös käudä mökillä siellä Mujejärvellä.
        Käydä Porokylässä ja Kuhmossa. lähimmät kaupat.
        No päivät pitenee ja kevät lähestyy. sitten tietää enemmän.
        Terveisiä huiskutan sinulle ja muillekkin tutuille Late


    • Olen kuullut merisairaudesta, mutta "lentosairaus" on minulle uutta. Se kuitenkin iski
      merihuiskuun lentokoneessa. Harmi!
      Mukava kuitenkin kuulla, että perillä oli kivaa ja paluumatkalla ei tietoakaan huonosta olosta.
      Tervetulo minunkin puolestani tänne rapsakkaan pakkasilmaan!

    • Skillan*

      Aamua pakkasen kourista, nyt olisi sopiva pakkanen seitsemäntoista astetta, enempää ei talveni tarvitsisi, lunta vielä vähän ja siinäpä se olisi.
      Auraus kustannukset olleet vähäisiä, samoin hiekotus, näkyyköhän missään menoissa.

      Tervetuloa kotiin merihuisku, ikävää on matkanteko, kun ei kunto ole kohdillaan ja onhan ne laskut ja nousut monellekin aika ikävä koettelemus, jos sitten vielä muutakin vaivaa tulee, harmi.
      Nyt olet kumminkin turvallisesti kotona ja mukavia muistoja kaikesta huolimatta mukana.
      Minua ei edes nuo laskut ja nousut ole kiusanneet olenkin sellainen kummajainen, että en kertaakaan ole edes pyörtynyt, siis en ollenkaan mikään hento, heikko nainen, pitäisi varmaan sopivasti osata jotakin naisellisuuden konsteja;)
      No leikkiä puhun, näillä mennään, jalat tukevasti maassa.
      Eteenpäin elävän mieli, ihan oikein Late suunnitelmia pitää tehdä.

      Pillereitä purkista yksi kappale aamuisin, sillä konstin en päivien kulusta selvää saa, kieltämättä joskus joutuu kertaamaan mielessään, että mitäs päivää eletäänkään.
      Piti tarkistaa syntymäpäivä, kun katleijanen kaiken esille taikoo, no torstai se päivä oli, en kyllä mitään tunnetta ole päivästä tuntenut, toisin kuin Venlastiina.
      Hyvä päivä on ollut, onhan torstai toivoa täynnä;)

      Kuu kuulemma möllötellyt täytenä, joiltakin unen karkottanut, ei minulta, tosin en koko kuuta nää ollenkaan, silloin kun sitä voisin katsella nukun sikeästi.
      Ikkunani ovat sen suuntaisesti.
      En nostele minäkään vanhoja ketjuja, miksi niin tekisin, mennyt on mennyttä ja voihan käydä katsomassa arkistosta, jos jotakin kaipaa.
      Sekaisuutta palstalle tekee, mutta se kai on tarkoituskin, no ainakin aloituksia syntyy ja vilkkaasti ketjut siirtyy;)

      Tänään sellainen suunnitelmaton päivä, kiva ihan, voi tehdä vaikka jotakin aikaa viepää hommaa, kun ei lähtöjä minnekään.
      Tässäpä sitä nyt alan päivää kuluttamaan, jospa kiva päivä tulisi, myös teille kaikille palstalaisille;)

    • Nea*

      Hei kaikki nukkuneet ja nukkumattomat! Itse olen viime yön kieriskellyt
      kyllä nukkumattomien puolella!
      Yleensä nuku hyvi, vaan nyt heräilin loputtomasti.
      No kuu siellä loisti suoraa huoneeseen, ei voinut laulaa edes, että Intiassa kuukin on kuumempi, oli se niin kaunis, mutta unt häipyy.

      Rupesin katselemaan tietoa tuosta "herättäjästä".
      Kuun kiertoaika Maan ympäri on 27 päivää 7 tuntia ja 43 minuuttia.
      Ainoa taivaankappale jolla on ihminen kävellyt.

      Kuu kiertää Maata ellipsin muotoisella radalla.
      Kuulla ei ole varsinaista kaasukehää ja tämän vuoksi lämpötilat vaihtelevat 130-200 välillä.

      Maapallolla olisi samanlaiset olosuhteet ellei Maalla olisi kaasukehää!

      Kuusta on aina sama puoli kääntyneenä Maata kohti.
      Vasta avaruusluotaimilla pystyttiin kartoittamaan kokonaan.
      Näkyvä osa Kuun pinnastaon kuitenkin vähän enemmän kuin puolet.

      Ehkäpä nukun ensiyönä paremmin , kun olen nyt tutustunut tähän
      ilmojen salaperäiseen haltijaan.
      Moikka!

    • Satu*

      Lapsena vinttikamarissa nukkuessani aina halusin, että kuu katselee minua nukkuessani peitteeni ja ''täkkilakanani'' alla. Muistatteko vielä pitsein ja nimikirjaimin koristellut täkkilakanat eli päällyslakanat?

      Isompana mielenkiintoani herättivät Kuun "Hiljaisuuden meri" ja "Tyrskyjen lahti", mietin miten lahdessa voivat tyrskyt vaahdota, jos meri on hiljainen, ja miten voi Kuussa olla meri, kun siellä ei ole vettä?!

      Tästä olen kerran avannut ketjun täällä tultuani 60 palstalle syksyllä vuonna 2005. Sen linkki on tässä:

      Kuu näyttää niin hassulta - 60 plus - Suomi24

    • tervehdys.
      Johan minä sen arvasin. Ilmankos on aina tuntunut että olen sellainen
      "maanantaipäivän tuote" - tiedättehän .
      Oikein arvattu. guugletin ja niinhän se meni. Sieltä olikin helppo. Vuosiluku ja kuukausi ja kas, siinä se oli koko kalenteri avoinna.
      Onneksi maanantaipäivän lapsikin voi olla syntynyt onnellisten tähtien alla.
      Vaikka "koneosastolla" nuo maanantaipäivän tuotteet remppaavat yhtenään. Aina rikki tai menossa rikki.. On kyllä ihan kokemusta kodinkoneosastolla.
      Yleensä ne vielä valitsevat ajankohdan somasti.
      Kuten astianpesukone sanoi sopimuksen irti juhannusaattona, pyhien alla. Tai sähköuunista irtosi ripa juuri kun jouluksi piirakat olivat uunissa paistumassa. Ei kuitenkaan viime jouluna vaan joskus
      aikaisemmin. Onneksi korjausmieskin oli lähellä. Eihän sitä tulista luukkua saa avattua mitenkään ilman ripaa. Tai jotain muuta apuvälinettä olisi käytettävä.
      Siis tämmöisiä me maanantaipäivän tuotteet olemme. jotenkin ole aina vaistonnut kuuluvani .....Ole ja elä sitten tämmöisten kanssa !!
      On ne vempeleetkin aika viisaita, mokomatkin.
      Sunnuntain lasta ei talossa ole joten ei voi verrata.

      Varsinaisesti poikkesin toivottelemaan kaikki lomalta palaavat tervetulleiksi pirttiin takaisin.
      Ikävää aina kun lomalla sattuu sairauksia. Sitä en ole kuullut, että joku olisi pyörtynyt koneen laskun takia. Tai sitten on ollut valmiiksi sairas. Jos on flunssaa tms. silloin tuo lasku osuus käy korviin ja päähän.
      Semmoisen jälkeen on kiva olla maan kamaralla- ainakin jos on vielä sairas.

      Olen melko varma että moni monivuotinen kukka on paleltunut,kun tämä talvi on tämmöinen. Lunta ei suojana ollut, sitten yhtäkkiä
      kovat pakkaset. Mitään en syksyllä suojannut mitenkään.
      Saa nähdä keväällä mitä mullasta nousee ja mitä ei.
      Rattoisaa ehtoota kaikille !

      • Liisa- Satu

        Nyt täytyy pyytää pirttiläisiltä anteeksiantoa,
        olette EHKÄ jo saaneet tarpeeksenne vanhoista linkeistä ilman, että minäkin vielä yhden tänne rustasin.

        Takavuosina joskus tällä saitilla tuota Helsingin Yliopiston almanakkaa jo selasimme, ja silloin osoittautui, että olen toivorikkaan torstain lapsi kuten SkillaNkin.
        No toivossa on hyvä elää, vaikka eivät toiveet aina toteutuisikaan.
        Mutta ei menetetä toivoa ikinä! - Eihän!

        Hyviä illanjatkoja!


    • Liisa S.

      Muistaakseni Kuussa oli myös
      Kirkkauden meri
      Vaarojen meri
      Sateiden meri
      Hedelmällisyyden meri
      Myrskyjen valtameri
      Kylmyyden meri
      Mare Nectarum
      Mare Humorum


      .
      Mare Nubium

    • Liisa-Satu

      Wikipedia: "Perigeum on kappaleen kiertoradan piste,
      jossa se on lähinnä maata.
      Termiä käytetään usein esimerkiksi kuun tai satelliittien kiertoradan kuvaamisessa.
      Radan maasta kaukaisin piste on apogeum."

    • Onhan sitä kuuta paljon tutkittu ja siellä ihmisetkin kävelleet-
      Lapsuudesta muistan iltojen leikit ulkona kuun valossa. Maallahan ei ollut sähköjä. Täysikuun aikana uskomattoman paljon valaisee , heittää pitkiä ja epämääräisiä varjoja. Välillä varjot seuraa itseään, missä suhteessa olet kuuhun nähden.
      Siellä juostiin porukalla piilosta ja milloin mitäkin. Aina ei tiennyt mistä varjo läksi oliko se jonkun "piilossa" olevan, vai kuusta johtuvan varjo.
      Mutta suunnattoman jännää oli riittävän pieni kun oli itse.

      Etelän maissa tosiaan tuo kuu - puolikuu- makaa "selällään" ja roikkuu ikäänkuin kynsistään. Miksiköhän se näyttää sellaiselta ??
      En ole perehtynyt asiaan, miksi niin on.

      Kyllä muistetaan nuo lakanat. Pitsit reunassa ja välipitsitkin piti olla
      Mieluimmin itse tehdyt. Ja olihan niitä itse tehtyjä "mustalaisen hääyötä" ja kaikenlaista. Pitseillä oli nimet.
      Vuosikymmeniä niitä säästelleenä tarjottelin tyttärelle välipitsillä olevia lakanoita. Olisiko hänellä käyttöä niille kun minulla ei ollut.
      Oli kuulema: suraavan kerran käydessä jotkun niistä roikkui ikunassa
      verhona. Ja uskokaa tai älkää ne näyttivät hienoilta ja moderneilta kauniine pitseineen.
      Mitä parhainta uusiokäyttöä.
      Pitsit ja kuut- nyt on vuorossa muut.

    • Maapallon varjohan se saa kuun pienenemään, etelässä erilailla kuin pohjoisessa, ja kun varjomme on poissa kokonaan pääsee aurinko valaisemaan kok kuunpinnan :)

      • huitelia

        Minulle oli uutta tietää, että myös aurinko vaikuttaa planeetta maan vuorovesiilmiöön silloin kun aurinko on lähempänä maata.
        Netistä ehkä luin tämän. Aurinko sentään 8.20 valominuutin päässä maasta.


      • ( ) ((

        Maan varjo kuussa aiheuttaa osittaisen tai täydellisen kuun pimennyksen.


    • Minulle on jäänyt mieleeni opettajana toiminut 8v. vanhempi setäni. Hänellä oli supistetun (4.v) kansakoulun pätevyys. Minusta hän oli erinomainen opettaja ja tulostakin tuli.

      Hän latoi tuvan pöydälle lankakerät, siinä oli maa ja kuu. Öljytuikut himmennettiin ja pieni karbiittilamppu toimi aurinkona. Näillä välineillä ratkesivat maan ja kuun liikkeet sekä suhde aurinkoon. Pienillä kysymyksillä selvisi minullekin ymmärrettäväksi varjot ja muut liikkeet, vaikka ikäni lie ollut 6-7 vuotta. Siksipä se on jäänytkin muistikuviini melko elävästi. Setäni opetti myös minut lukemaan. Kyllä hänellä oli persoonalliset opetusmenetelmät, mutta tehokkaiksi myönnän. Ehkä hänellä oli tarkoitus näyttää oppineisuuttaan ja mikäs siinä - olihan hän. Aikaakin oli kouluttamiseen. Mitäpäs sitä aina pimeällä iltapuhteella olisi ollut tekemistäkään. Ei ollut tekniikan vempeleitä aikaa haukkaamassa. Joutihan setäni, viikari-iässä, minua entraamaan ja olihan minullakin oppimishaluja. Senkin muistan

      Helpohko oli mennä kouluun ensi kerran suoraan kolmannelle luokalle.
      Joitakin tapoja tietysti jouduin opettelemaan. Kouluni alku myöhästyi kahden evakkoretken takia.

      Vanhaan ansaan lensin. Mitäs vanha voi muuta tehdä kuin muistella, kun ei muista jarruja muistelmille pistää. Hyvvee jatkoo itekullekkii!

    • Miks'ei me saataisi muistella? Minäkin muistan lämmöllä vanhaa opettajaani kansakoulussa, joka oli ihan omistautunut opetustehtävälleen. Minusta hän oli ihminen kaikkineen, ja antoi parastaan meille.
      Minulla kun oli tavallaan niin rikkinäinen lapsuus, Isän menetys sodassa, vuodet Ruotsissa sotalapsena, niin sain kokea ehjän opettajan kasvattavaa ja tietomäärää lisäävää opetusta.

      Onneksi minua kohtasi hyviä ihmisiä siellä Ruotsissakin, lapsettomia ensin, mutta saivat ollessani siellä ensimmäisensä. Tant Anni oli jo 39 avioituessaan, joten yli 40 oli pojan tullessa maailmaan:)
      Pari vuotta myöhemmin sai vielä tytönkin, mutta silloin olin jo Suomessa. Teini-ikäisenä olin "lapsenlikkana" kesän Gotlannissa, muistot on siitäkin ihan valoisat, ja Annin hyvät ruuat, kotitalousope kun oli koulutukseltaan.

      Yngve, miehensä oli maanviljelijä, joka rakensi Annilleen hyvän tapatun kivitalon, kaikkine nykyaikaisuuksineen, Anni kun oli suuren talon naimaton tytär:)
      Nyt pitävät nuoret tilaa, enkä ole pitänyt yhteyttä enää, kun vanhemmat jo ovat poissa.
      Kiitollisena muistan niitä onnellisia aikoja, maalaistalossa eläinten---rakkaan ja ihanan Bessiekoiran, ja navettakissankin, ei niitä kaupunkilainen saanut kotona kokea.
      Kaikesta voi oppia:) ,...heippa,. ja hyvää illanjatkoa kaikille
      Kahvipirttiläisille!

    • Täällä muisrelevat lapsuus ja kouluaikoja, minä koulun aloitin 1941, siis sotaaikana. Maallahan minä asuin, linnuntietä Helsinkiin reilu 30 km, sota näkyi kylässämme Lentokoneet useasti menivät kohti Helsinkiä ja iltaisin näkyi kun valonheittimet etsivät koneita myös valopommien pudotus näkyi. Muutenkin se meillä tuntui 6 veljeäni oli sodassa mukana, me nuorimmat kävimme koulua, vanhin veli asui Helsingissä, Hänen lapset olivat samanikäisiä meitin nuorempien kanssa Kaksi hänen lastaan olivat Tanskassa sota-aikana. osa asui meillä ja kävivät koulua, samaa mitä minäkin. Kaksi nuorinta syntyi meillä, nuorin pariviikkoa isänsä kuoleman jälkeen, jatkosodan alettua.
      Sota jatkui, siinä meidän naapurissa oli Suojeluskuntatalo sinne tuotiin Venäläisiä sotavankeja, niitä kuljetettiin töissä maalaistaloissa, ehkä jotain muutakin tekivät.
      Meiltä matkaa 100m siihen suojeluskuntataloon, lähelle ei saanut mennä, kuitenkin koulupolku kulki aika läheltä ja hyvin välillä näki niitä vankeja. Joissain taloissa oli oma vanki, joka asui samassa talossa missä töitäkin tekivät.
      Kylän väki lisääntyi kun tuli aika paljon Karjalaisia evakoita, myös muutama Inkeriläinen asui sota-ajan.Sota loppui aikanaan Hesalaiset menivät Helsinkiin, mutta Karjalaiset jäivät kylään. Minulla oli monta hyvää ystävää niissä Karjalaisissa, ja joku vieläkin elelee siellä. Koulun kävin loppuun hyvällä menestyksellä, ei minusta maisteria tullut, mutta helvetin hyvä työmies kuitenkin.
      Kun nyt itse pääsin sanomaan, terveisin Late Vaan.

      • Olihan reippaasti todettu oma arvo:D Iloisen naurun se saikin!
        Osatekijä on varmaan ollut tuo isossa lapsiperheessä kasvu, ja isän menetys! Kyllä siinä joutuu työn oppimaan jo nuoresta pitäen, niinkuin monissa maaseudun omavaraistalouksissa.

        Onhan äitinikin kertonut lapsuudestaan, jolloin joutui pienempiään hoitamaan, ja retuuttamaan jopa pellolle heinäaikaan äidille imetettäväksi.
        Riukuaidan ylitse kun ei saanut vauvaa nostettua, joutui työntämään aidan alitse vaan:D mutta perille pääsivät! Hieman paheksuvan näköisenä äiti sitä vanhana kertoi, eipä taitanut ajatella, miten tärkeää on saada heinät poudalla seipäille:D. Sittenhän ne sadettakin kestää paremmin.

        moikka


    • SkillaN*

      Huomenta, pakkasta liki kaksikymmentä astetta, nyt jo tuntuu kylmältä, totesin sen, kun mattoja ja muita tuuletettavia parvekkeelle rahtasin.
      Siellä nyt ovat ja toivottavasti pakkanen pölypunkit tuhoaa:
      Tammikuusta jo yli puolet tuhottu, näin se aika kulkee ja vuodet kertyy, onnittelut vaan tänään juhliaan viettävälle;)

      Viisaita olette jutelleet, en osaa mitään aiheisiin lisätä, tuo kuu kumminkin paistoi, sen nyt minäkin näin, kun satuin parvekkeelle oikeaan aikaan.
      Harsoa oli päälleen saanut, melko täytenä vielä paistoi.
      Muistoja, muistoja niitä aina mieleen putkahtaa, mikä onkaan ihanampaa, enemmän vielä ne hyvät muistot mieleen tuleekin.
      Sanonta muistot kultaantuu, pitää paikkansa.

      Minun lakanat ovat pussilakanoiden tulon jälkeen kuluneet aluslakanoina, vähän
      harmittelin sillä aikaa meni niitä pitsejä virkatessa.
      Itse virkkasin kaikkiin lakanoihin pitsit, no eihän niitä niin mahtavan paljon ollut, vaatimaton oli kapio kirstuni.
      Hyvin kumminkin toimeen on tultu, vieläkin osa tekeleistä tallella, pyyheliinojakin melkein koskemattomina kaapissa, niidenkin käyttö kuivauskaappien myötä väheni.
      Tiskikonekin kuivaa itsestään sisällön.
      Pitkäikäisiä ovat olleet sen ajan lakana kankaat, kun vertaa nykyisiin.
      Merkatut liinatkin seisovat kaapissa, poppanat sijalle tulleet helppohoitoisina, joskus juhla tilanteisiin liinoja pöydille asettelen.

      On oikein mukava lukea valmiiksi etsittyä tietoa tälläisen joka itse ei jaksa tietoja hakea, joten linkit eri asioihin oikein tervetulleita mielestäni.
      On jännä miten kone on eri mieltä joistakin sanoistani, teen kirjakielen mukaan virheen ja minun mielestäni sana on ihan oikein kirjoitettu, ehkä murre on yksi syy kielioppi taitojeni puuttumisen lisäksi tähän virheeseen.

      Nyt päivä on valennut ja nämä pienet puuhani odottavat tekijäänsä, joten eikun puuhastelemaan.
      Vaatetta reilusti päälle jos ulkoilla aiotte, kivaa päivää vietittepä sitä miten tahansa.

    • Minä täällä melkein vilttiin kääritynyt , varmuudeksi ettei flunssa tule ,kun tänne tuon pakkasen teitte22 astetta,joten mummolle liikaa. Tuosta menneisyydestä ,
      asuimme 30km venäjänrajalta,enkä pelkoa tuntenut.Vuosi45 menin kouluun -
      14v silloin peruskoulusta pois pääsi ja Karjalaiseen ilmoituksen pistin-juuri koulunsa päättänyt tyttö haluaa töihin-nim: minne vaan. Näin läksin Helsinkiin
      Elantoon,siellä kouluttivat lihamestariksi ja siitä elämä urkeni.

      VÄLLYN ALLE MENEN....höpötyksineni......

    • Ikäisiemme muistelmissa on paljon yhteistä kun sota ja sen jälkeinen aika tuo muistelmiimme saman värityksen.
      Läheisiä kaatui sodassa ja yksinhuoltajia olivat silloin sotalesket. Lapsiluku oli suurempi, ahtaissa asunnoissa asuttiin ja puukengissä kuljettiin. Meille sota-alueen ihmisille kodin menettäminen oli vaihtoehtona sodan jalkoihin joutumiselle.
      Kiitos johtajillemme että järjestivät evakuoinnin ja meidän asuttamisemme nyytteinemme suojaan taivasalta.
      Mitenkähän nykylapset tulevat lapsuuttansa muistelemaan kuudenkymmenen vuoden kuluttua. Millainen on maailma silloin ja oliko tämä aika kulta-aikaa jona he tämän muistavat verratessaan siihen vuoteen 2074.
      Sitä emme tiedä.

    • Aamupäivää.

      Tulin äsken kaupasta,olihan kirpakka ilma.
      Sain oikein punaiset posket.

      Kiitos Skillan kortista.

      Olen ollut vähän matalapaineessa,tuon selkäni kanssa.
      Ei inspiroi oikein mikään.

      Mutta eiköhän se siitä vielä lutviudu;)

      näkyillään...

    • Hyvää päivää pirttiin!

      Eilen laitoin GOOGLEen hakusanat: Hiljaisuuden meri ja Tyrskyjen lahti.
      Sitten katsoin, niin ekana olikin tuo oma viestini Suomi 24 vuoden 2005 syyskuulta.
      Siksi linkin toin tänne, vaikka muuten en paljoa noita vanhoja lue. - Kiitos SkillaN hyvästä vastaanotostasi! - Omissa arkistoissani ne ovat siirrettyinä, ja poikani on laittanut kaiken varmuuskopiollekin.
      Vara on viisautta, eikä vahingon enne, niinhän sanoo vanha kansanviisauskin.

      Jonkin ulkomaanmatkankin taas kävivät hyväksyttämässä minulla, tulevaisuudessa sitten on edestä löytymässä, kivakin on isolla joukolla reissata. Varausmaksut ovat nyt kuulemani mukaan jo maksaneet.

      Mieheni aina koneen nousukiidon aikana jutteli, että katopas nyt, ihan kuin olisit menossa töihin aamulla, maisemat vilisevät sivuilla...
      Samanainen huumorintaju taisi meillä aivan alusta asti olla suurin yhteinen tekijä.
      Toivottavsti kukaan joukosta ei sairastu ennen matkaa, lapsillahan helposti jotain aina tulee, kun tartuntalähteitä on vielä enemmän kuin meillä aikuisilla.

      Hyviä päivänjatkoja!

    • SkillaN*

      Huomenta, hiljaisuus on täydellistä
      Niin mukava kuin onkin elää arkea ja sitä hyörinää kuunnella, on tämä sunnuntaiaamun aikainen rauha, myös jotakin täydellisyyttä, vain omat ajatukset selkeinä päässä kuulet.
      Olen sen verran rauhaton ihminen, että en osaa keskittyä, kun elämä kiihkeänä ympärillä soljuu, näin hiljaisuus tuntuu rauhoittavalta.
      Olikohan ymmärrettävä aloitus, no tätä tavallista sitten, pakkassää jatkuu, viisitoista astetta, tulossa aurinkoinen kaunis päivä.
      Ikkunasta voin katselle pakkastimantteja vähäisessä lumessa, lunta on todella vähän.

      Kyllä se mielen matalaksi vie, jos aina muistutus kivusta ja huonosta olosta päälimäisenä, jaksamista vaan muori, ehkä väliin tulee joku helpompikin hetki, näin toivon.

      Ryhmämatkailuja minä harrastan myös, en juurikaan ainakaan yksin uskaltaisi mihinkään lähteäkään.
      Matkat varataan aikaisin, eihän sitä sitten tiedä mikä kunto on, pääseekö lähtemäänkään.
      Maailma muuttuu, ei todella osaa ajatella, mitä se onkaan, kun lapsemme ja lapsenlapsemme meidän ikäisinä tätä palloa tallustaa, onko yleensä olemassakaan, merkit tuhoa ennustavat.
      Muistan kyllä jo minun nuoruudessani maailman lopusta puhuttiin, vielä vaan täällä ollaan.
      Tietokone maailma kaikkine hakkereineen on todella pelottava asia, eipä minun pohtimisella sekään asia miksikään muutu, joten olkoon.

      Aika monella se elämä on kuljetellut, kuten sinuakin merihuisku, minä juurillani olen saanut olla koko elämäni, muutama jakso tuli muitakin maisemia katseltua lapsena, mutta tänne palattiin ja täällä olen ja kuolen, hyvä on ollut olla ja asua.
      Pikku kaupungin eläjä olen, yksi Luojamme muurahaisista, mikä lienee minunkin elämän tarkoitus ollut, ihan tässä Havukka-ahon ajattelijaksi rupean;)

      Tänä päivänä juhlitaan lapsenlapsen lapsen kahdeksantoista vuotis päivää. ehkä yksi tarkoitus elämässäni on juuri tämä, saan nähdä jälkeläisteni kasvavan ja selviävän tavalla tai toisella tässä elämisen taidossa.
      Onnellinen saan olla, ihmisen tavoille ovat kaikki tähän asti sopeutuneet, mitäpä sitä muuta osaisi toivoakkaan.
      Iso-mummon ajatukset ja toivomukset näiden nuorempien kohdalla tuottakoon tulosta, elää en heidän puolestaan voi, en ehdikään.

      Oikein mukavaa päivää kaikille, piristäköön pakkanen ajatuksia ja tekoja;)

      • Hyvää sunnuntaiaamua!
        Lyhyenlaiseksi jäi yöunet, ilmeisesti syystä että hauduin koko päivän sisällä ja enimmäkseen istuskelin ruoanlaittoa ja pieniä askareita lukuun ottamatta. Kyllä joka päivä olisi ulkoiltava, ei tämmöinen vetele.

        Kyllä sinä SkillaN olet ahkera muurahainen ollut ja olet edelleenkin. Minä olen saanut silloin tällön inspiraation aloittaa esim ikkunanpesun kun siitä palstalla olet kertonut tehneesi. Samoin ruoka- ja leivonta ideoita.

        Siitäpä päästiinkin taas ruokaan, mieliaiheeseeni. Eilen tein kunnon hapankaalikeiton. Lidlistä saa erinomaista saksalaista hapankaalia vajaa kilon purkissa. Lihan ostin hallista Jokisen lihatiskiltä. Se on Turun paras lihakauppa. Keittoon tarvitsin naudanlapaa ja vähän myös sianlihaa, jotka olivat niukkarasvaisia. Siksi sain kaupanpääliseksi pari ydinluupalaa.Pari porkkanaa ja muutama peruna lisukkeeksi ja mausteeksi reilusti sipulia ja myös valkosipulia muutama kynsi. Loppukypsennys uunissa.

        Hyvänen aika kuinka nopeita teillä ollaan oltu. Minun jälkipolveni neljännessä polvessa ovat ehtineet vasta neljän ja yhden vuoden ikään, sinulla jo 18 vuotias. Varmasti äiteet ovat esikoisensa saaneet alle parikymppisinä.
        Sinähän Skillan olet vielä vuoden minua nuorempi. Hyvässä lykyssä vielä ehdit viidennenkin sukupolven nähdä putkahtavan maailmaan.


    • Samat ovat täältäkin terveiseni kuin SkillaNillakin, niin säät kuin hiljaisuuskin. Eilen lipsahti Pirtissä käyntini ohi. Kävin hiihtojakin vilkaisemassa, mutta lyhyeksi jäi katsomiseni. Vankempi olisi pukeutumiseni pitänyt olla. Niinpä totesin, että tämä on nähty, ei kantsi terveyttään riskeerata.

      Muurahaisen elämä yksilönä on pientä, mutta joukolla tulee paljon aikaan. Niinhän se on "ihmismuurahaistenkin", heidänkin, jotka ovat "helvetin hyviä työmiehiä" kuten Late mainitsi. Tietysti myös naiset tasapäin mukana. Kyllä työmiehenä taivaltaminen kunnialla, on vaatinut enemmän voimakasta itsetuntoa kuin nöyryyttä. Sen turvaamiseksi, että itsensä lisäksi myös toiset pärjäävät.

      Nöyryys on ollut tarpeen, kun työhön perehtyminen vielä aluillaan. Siinä joutunut katsomaan vanhempia" mestareita" oppimismielessä niin työssä kuin muissakin toimissa. Sitten kun työkalut alkavat sujuvasti käteen sopia, voi paremmin oman arvonsa mittauttaa. Muistan kun olin pikkufirmassa hommissa, sanoin päällikölle, että nämä työt tällä palkalla suju. "Voi hyvä mies!" pomo päivitteli ja alkoi pitkä kertomus hänen kuluistaan. No, minä kerroin omani, ilmoitin palkkatarpeeni ja että en tullut tänne talkootöihin. Olinhan siinäkin puljassa muutaman kuukauden kunnes kohdalleni tuli toinen vaihtoehto. Tämmöistä muisteluani urani alkuvaiheista. Ajalta, jolloin alan irtisanomisaika oli yksi tunti ja sekin perustelematta. Myös sitä sodanjälkeistä aikaa, jolloin ay-liikekin kävi vielä toimintansa rakennusvaihetta. Toimintahan oli suurelta osin kielletty ennen sotaa ja muutoinkin ajettu ahtaalle.

      Näinpä sitä yritetään nykyisinkin tehdä, tai esitellään sen suuntaisia toimia. Jos omahyväisesti sanoisi, onneksi on ikää ja jotenkin päässyt alimmalle oksalle roikkumaan. Ei ole muurahaisten elämä helppoa. Ja aina vaanii joku karhu, hunajan ja herkun syöjä.

      Hyvää jatkoa talvisen päivän merkeissä!

    • Ramoona*

      Suomi - neidon helmuksetkin ovat jäässä, mittari näyttää 14 miinusastetta, pari kilometriä aamulenkiksi riitti, iltapäiväksi luvataan -10. Forecan sääennusteessa kerrotaan myös tuulen vaikutus ja 6 merin luoteistuulen takia tuntuu kuin olisi -18 .

      Perjantaina käytiin Helsingissä matkamessuilla heti niiden auettua keskipäivällä. Olipa tosi ryysis , Pasilassa joka junalta tuli varsinkin eläkeläisiä suoranaisesti pilvin pimein. Kotimaisiakin matkakohteita esiteltiin näkyvästi, oli paljon maistiaisia juustoista oliiveihin ja karkkeja joka standilla. Hienoja mainoskasseja saatiin saaliiksi ja kiiltävälle paksulle paperille painettuja esitteitä on tässä lueskeltu ja matkahaaveita viritelty. Oi, ollapa Japanissa kirsikankukkien aikaan , Unkarin pustalla tai Singaporen hulinassa ,Sloveniassakin näyttää olevan hienoja maisemia, Balin ihanuuksista puhumattakaan. Kalifornian punapuumetsätkin on näkemättä ja Ausralian pussieläimet. Onneksi on upeita luonto-ohjelmia, pääsee maailman ihmeitä näkemään. Ville Haapasalo seikkailee nyt Jäämeren rannoilla, onhan se oma maailmansa sekin.

      Eihän tästä pihapiiristä edes pääsisi nyt irrottautumaan, kun on alettu lintuja ruokkia ja siipikarjan määrä senkun kasvaa näin kylmällä. Pähkinähakkeleita ja närhiä käy näitten pienten lisäksi, varisten ja harakoiden nälkä koetetaan tyydyttää isoilla rasvamakkaroilla, etteivät tulisi maapähkinä- ja siementarjoilulle. Myöspalokärki on muuten muuraispesien pöllyttäjä ja ryöstäjä, ei vai nalle.

      Katleijalla on aina hyviä ruokavinkkejä, hapankaalinkin olen melkein unohtanut. Alkaisi olla mateen aika, pitääkin tutkia kalatiskejä sillä silmällä ensi viikolla.
      Nyt paistaa kirkkaasti, kimmeltää !

    • merihuisku

      Pakkasta -18 joten sisällä yritän aloittaa tätä Suomen kylmyyttä.
      Ensi tervehdykseni pökkyrässä vähän väsymyksestä olin,joten jäi tärkeät sanat unohtuivat. Teille kaikille suuret kiitokset tervetuloa toivotuksista,kyllähän se on kuin kotia paluu nähdessään kauniita sanoja lauseissanne..
      Yhdessä toivomme hiukan lämpöisempiä ilmoja,että sydänvikaisetkin voisi tuolla ulkona taapertaa.. Henkihän se herpaantuu,jos kovat pakkaset jatkuu,
      silloin 20v sitten olin suunnitellutkin elämän muutosta lämpimään.
      Tielleni osui toi kaveri ja hän ei innostunut asiasta,joten täällä kamaralla pysytään.
      Työt on tehty ja koti on lämmin,mitä voisi paremmin olla ja ystäviä
      netin sivut täynnä...Kiitos!!

      • Kyllä noista muisteloista voisi tehdä vaikka kirjan, niin paljon niitä on, matkoja ulkomaillekin kymmeniä, kaikki matkat hyvin onnistuneita ja eri vuodenaikaan tehtyjä.
        Niistä aina välillä tulee mieleen hyviä muistoja.
        Elämässä on muutakin Skillan kertoo kuinka vanha neljännen polven lapsi on, vaikka olemme hiukan vanhempia ei meillä neljöttäpolvea edes ole. itse menimme nuorena naimisiin, pojat vain etsivät kumpikin sitä "oikeaa" kauan ja heidän vanhimmat lapset ovat 20 ja toisella 18 joten nykyajan mukaan täysikäisiä. Opiskelevat kumpikin ja se ainakin on hyvä, ettei tuo neljäspolvi ainakaan minuntietääkseni ole alulla.
        Tuo katleijanen on tunnetusti hyvä neuvojen ja vihjeiden antaja ja varmaan hyvä ruuan laittaja. Itsekkin olen innokas kokkaaja ja yritän aina jotain omaperäistäkin valmistaa. Taas voisin sanoa, aina on ruokani muillekkin kelvannut.
        Tuo Saksalainen perunasalaatti tuli hyvin tuttusi minulle, ja meille muillekkin, olihan lankomieheni Saksalainen hänkin innokas ruuanlaittaja, monta vinkkiä sainkin häneltä. Tosiaan tuo hapankaali on myös hänen ansiostaan tuttu ja sitä ensin toimme Berliinistä, nyt sitä ostamme mekin Lidlistä.

        Aivan erikseen nuo työt tuolla Helsingissä, taisimme tuon ynnämuun kanssa tehdä samoja hommia ,en kuitenkaan usko että olisimme olleet samoissa firmoissa, mutta muut jalanjälkemme olivat yhtäläisiä ainakin AY hommissa ja ehkä jonkinverran politiikassakin. Minä tosin asuin täällä maalla ja ynnämuu tietää ainakin yhden paikan missä asuin yli 30 vuotta. Sanoi kerran käyneensä siellä ja meillä oli ainakin yhteisiä tuttuja. Kuitenkaan häntä henkilökohtaisesti en muista.
        Hän innokas maalaustaiteen harjoittelija ja se mies kannonnokassa ei vaikuta tutulta, liekö omakuva lainkaan.
        Merihuiskulle erikoisterveiset kiva kun on lämmintä sisällä, ja täältä löytyy kavereita, niin minullekkin. Late Vaan.


      • LateVaan kirjoitti:

        Kyllä noista muisteloista voisi tehdä vaikka kirjan, niin paljon niitä on, matkoja ulkomaillekin kymmeniä, kaikki matkat hyvin onnistuneita ja eri vuodenaikaan tehtyjä.
        Niistä aina välillä tulee mieleen hyviä muistoja.
        Elämässä on muutakin Skillan kertoo kuinka vanha neljännen polven lapsi on, vaikka olemme hiukan vanhempia ei meillä neljöttäpolvea edes ole. itse menimme nuorena naimisiin, pojat vain etsivät kumpikin sitä "oikeaa" kauan ja heidän vanhimmat lapset ovat 20 ja toisella 18 joten nykyajan mukaan täysikäisiä. Opiskelevat kumpikin ja se ainakin on hyvä, ettei tuo neljäspolvi ainakaan minuntietääkseni ole alulla.
        Tuo katleijanen on tunnetusti hyvä neuvojen ja vihjeiden antaja ja varmaan hyvä ruuan laittaja. Itsekkin olen innokas kokkaaja ja yritän aina jotain omaperäistäkin valmistaa. Taas voisin sanoa, aina on ruokani muillekkin kelvannut.
        Tuo Saksalainen perunasalaatti tuli hyvin tuttusi minulle, ja meille muillekkin, olihan lankomieheni Saksalainen hänkin innokas ruuanlaittaja, monta vinkkiä sainkin häneltä. Tosiaan tuo hapankaali on myös hänen ansiostaan tuttu ja sitä ensin toimme Berliinistä, nyt sitä ostamme mekin Lidlistä.

        Aivan erikseen nuo työt tuolla Helsingissä, taisimme tuon ynnämuun kanssa tehdä samoja hommia ,en kuitenkaan usko että olisimme olleet samoissa firmoissa, mutta muut jalanjälkemme olivat yhtäläisiä ainakin AY hommissa ja ehkä jonkinverran politiikassakin. Minä tosin asuin täällä maalla ja ynnämuu tietää ainakin yhden paikan missä asuin yli 30 vuotta. Sanoi kerran käyneensä siellä ja meillä oli ainakin yhteisiä tuttuja. Kuitenkaan häntä henkilökohtaisesti en muista.
        Hän innokas maalaustaiteen harjoittelija ja se mies kannonnokassa ei vaikuta tutulta, liekö omakuva lainkaan.
        Merihuiskulle erikoisterveiset kiva kun on lämmintä sisällä, ja täältä löytyy kavereita, niin minullekkin. Late Vaan.

        Nyt lateVaan kerrot sen saksalaisen perunasalaatin valmistuksen, kiitos. Minulla oli saksalainen työkaveri silloin 19 vuotiaana kun vielä kotona olin enkä miehelään ollut mennyt.
        Hän tuli meille saunaan lauantaina ja me laitoimme ruokaa. Sen vaan muistan kuinka Elfriede teki meille perunasalaatin, joka oli minulle ihan uutta. Yhtään en muista miten se tehtiin, olikohan siinä öljykastike? Se oli tietysti saksalainen perunasalaat
        Hän oli kotoisin Weil am Rheinistä. Yhteyttä olemme pitäneet jouluisin joulukorteilla, koska tietokonetta heillä ei ollut. Toissa jouluna loppui joulukortin tulo, en tiedä elääkö hän enää. Tytärkin asuu Sveitsissä.
        Minä lähetin hänelle kirjeen, johon laitoin heidän kotinsa Google Earh'sta. Se on kuva ylhäältä käsin.


      • katleijanen1 kirjoitti:

        Nyt lateVaan kerrot sen saksalaisen perunasalaatin valmistuksen, kiitos. Minulla oli saksalainen työkaveri silloin 19 vuotiaana kun vielä kotona olin enkä miehelään ollut mennyt.
        Hän tuli meille saunaan lauantaina ja me laitoimme ruokaa. Sen vaan muistan kuinka Elfriede teki meille perunasalaatin, joka oli minulle ihan uutta. Yhtään en muista miten se tehtiin, olikohan siinä öljykastike? Se oli tietysti saksalainen perunasalaat
        Hän oli kotoisin Weil am Rheinistä. Yhteyttä olemme pitäneet jouluisin joulukorteilla, koska tietokonetta heillä ei ollut. Toissa jouluna loppui joulukortin tulo, en tiedä elääkö hän enää. Tytärkin asuu Sveitsissä.
        Minä lähetin hänelle kirjeen, johon laitoin heidän kotinsa Google Earh'sta. Se on kuva ylhäältä käsin.

        Olen tainut kertaalleen se preseptin kertoakkin, kertaus opintojen äiti.
        Keitetetään perunoita kuorineen, vaikka nyt viisi normaalikokoista, tarvitaan tuorekurkku, kaksi sipulia myös normaali kokoista, ja kaksi maustekurkkua.
        Perunat, kurkut ja sipulit silpotaan normaalin tapaan. Kastike tehdään hyvään ruokaöljyyn, ehkä 5mg, suolaa, erikkaa ja viherpippuria. liotetaan hyvin ja sekoitetaan salaattiin. ainakin parituntia jääkaapissa, ja sekoitetaan uudestaan ennen syäntiä.
        Viimeksi tein Uudeksivuodeksi, ja söimme hyvien nakkien kanssa. Kelpais varmaan muillekkin. Terveisin Late.


      • katleijanen!
        LateVaan kirjoitti:

        Olen tainut kertaalleen se preseptin kertoakkin, kertaus opintojen äiti.
        Keitetetään perunoita kuorineen, vaikka nyt viisi normaalikokoista, tarvitaan tuorekurkku, kaksi sipulia myös normaali kokoista, ja kaksi maustekurkkua.
        Perunat, kurkut ja sipulit silpotaan normaalin tapaan. Kastike tehdään hyvään ruokaöljyyn, ehkä 5mg, suolaa, erikkaa ja viherpippuria. liotetaan hyvin ja sekoitetaan salaattiin. ainakin parituntia jääkaapissa, ja sekoitetaan uudestaan ennen syäntiä.
        Viimeksi tein Uudeksivuodeksi, ja söimme hyvien nakkien kanssa. Kelpais varmaan muillekkin. Terveisin Late.

        Ei ole tullut kaikkea luetuksi, mutta nyt kiitos tallensin tämän.


    • Sunnuntai-illan terveiset.
      pakkanen paukkuu nurkissa, sisällä sentään lämmin. Täytyi silti tehdä happihyppely ulkona päivällä ettei ihan jäykisty istuma asentoon.

      Me olemme vuosia sitten siirtyneet kokonaan omatekoisiin salaatti kastikkeisiin. salaatin määrästä riippuen ½dl Öljyä johon sekoitetaan mausteet, sitruunapippuria / yrttimausteita/ Yrttisuolaa/ cyrryä aina salaatin ainesten ja mieltymysten mukaan.
      Seos sekoitetaan hyvin salaattiin. Johon taas voi laittaa mitä tahansa.
      Nythän on runsaasti erilaisia vihreitä salaattiaineita kaupat pullollaan.
      perinteisten kurkkujen ja tomaattien lisäksi. Myös pitkä punainen paprika on tosi hyvän makuinen ,niin salaatissa kuin leivän päällä.
      Ainoa vika on liian korkeat hinnat.
      Olikin hyvä verrata hintoja. Nuo kaikki maksoivat kanarian saarilla vain neljänneksen suomen hinnoista. Paprikat vähän yli euron, samoin tomaatit ja kurkut, ja salaatti nippu melkein mikä laji vaan,
      siis kilohinta.Monesti käytiin valmiilla ruualla, mutta jäähän siihen kuukauteen vielä välipäiviä kokata itsekin.
      Että suomessa on tosi kallista- ja kaikki.

      Onneksi meilläkin asuu ruuanlaitosta innostunut "kalamestari". muutkin kuin kalaruuat hoituu kyllä ! Jos jotain vaikka maustetta puuttuu sitä oitis haetaan kaupasta. Tarkka peli.
      Myö mummot ootellaan vaan, mitä meille milloinkin tarjoillaan.
      Leipominen on sitten meikäläisen hommia.

      Asiasta toiseen. Eilen vieraili ainoa neljännen polven edustaja isomummoa katsomassa. ½ vuotias Amanda. Kun asia on vielä niin uusi, on meikäläinen ihan "myyty" sille pienelle ihmeelle.
      Minun sylissä tykkäsi majailla koko illan, hoitoonkin lupasin ottaa, kun tarve tulee. Ainahan ne pienet lapset ovat niin ihania ja lumoavat ainakin mummot.
      Kai siihen sitten tottuu jos niitä on joskus enemmänkin- tuota neljättä polvea. Vai lieneekö jo vanhuuden höppänyyttä täällä päässä ?

      Maailmassa on niin paljon pahuutta ja epäoikeudenmukaisuutta.
      Oli vasta ohjelma tyttöjen silpomisesta. Olen luullut
      että muslimi uskonta määrää sen. Ohjelman mukaan se on vain perinne- ei uskontoon liittyvä.
      Tuli mieleen että olisikin helppoa elää tuon elokuvan prinsessan tavoin. Josta palstalla puhuttiin ja jota osittain kuvattiin täälläkin kaupungissa joku vuosi sitten.
      Elää Jonkinlaisessa "kuplassa" omassa prinsessan hovissaan ja ummistaa silmänsä kaikelta pahuudelta, ahneudelta, lasten hyväksikäytöltä. voi voi ,tämäkin "paperi loppuu"jos alan lisää luettelemaan.
      Se ei vaan ihan onnistu kun ainahan se on huoli läheisistään ja lähimäisistään. Tahtoo tietää että kaikki olisi hyvin ja elämä sujuisi niin kuin pitää.
      Ja kun ei monille vääryyksille mitään voi eli kuplassa tai ei.
      Suunittelematon sunnuntai illan vuodatus. Mutta totuushan on ettei kaikilla ole yhtä hyvin kuin meillä palstalaisilla tai pirttiläisillä.
      Ei kannattaisi takertua tois arvoisiin asioihin.
      Paras vaan elää tätä päivää .
      Kaunista pakkaspäivää myös huomeseksi luvassa. Heippa.

    • Lukija 2
    • Niin, sanoin kuvaamattoman julmaa, isillä ja veljillä on oikeus tuommoiseen toimintaan. Ensin lapsena naitetaan jollekin ukolle jonka jälkeen raiskaus, pahoinpitely ja mukilointi jatkuu, ellei nyt hengestään pääse. Ei ole naisella/tytöillä mitään arvoa. Eläimiäkään ei noin saisi kohdella. Lapset myydään hankkimaan rahaa jopa 4 vuotiaana (tytöt).
      Äidit vielä tukevat tuommoista toimintaa.
      Nyt on paljon olleet julkisuudessa esillä nuo asiat.
      Omaan mieleen tulivat kun tuo ½ vuotias katseli minua isoilla tummilla silmillään niin viattoman näköisenä kuin vain lapsi voi.
      Ajatelin että onneksi sinäkin lapsikulta olet suomeen syntynyt...

    • SkillaN*

      Huomenta uuden viikon alkuun ja arkiseen hyörinään.
      Pakkasta seitsemäntoista astetta ja kaiketi tämä viikko näin jatkuukin, onko sitten lumen vuoro?

      Järkyttävää on todella noiden tyttöjen kohdalla, miesten mielivallan alla ja surullista on myös katsoa nälkään kuolevia lapsia, mutta näin vaan on maailmassa, jossa hyvinvointia toisilla yltäkylläisesti.
      Mikä olisi se pysäyttävä voima, millä saisi omantunnon heräämään näiltä, joilla rikkauksia on liian kanssa.

      On siinä oma ilonsa siinäkin, kun nuorena lapset tekee, mummona saa kauemmin seurailla jälkeläistensä elämää, mukava katselle näiden nuorempien mummojen ja ukkien kanssakäymistä lasten kanssa.
      Minä en juurikaan puutu enää mihinkään, seurailen vaan toisten touhuja.
      Olin minäkin jo melkein 21 kun tyttäreni syntyi, mutta perilliset vähän kiireempää ovat pitäneen, no pojan tytöt kohta jo vanhoja piikoja, ei lapsista tietoakaan.
      Ammatissaan ovat kumpikin, kai se nyt jo alkaisi olla aika perhe perustaa, jos sitä aikovat.
      Taitaa mielessä olla tuo eteneminen ammatissaan suurempi halu, kuin perheen perustaminen.

      Pahoin pelkään tuon suunnan olevan noilla työmailla siihen entiseen aikaan, jolloin joka pennistä sai tinkaa tehdä, ei aina työnantajalle istu ajatus, että työmies on palkkansa väärti.
      Joukkovoima oli ja on se millä tuloksia aikaan saatiin, kai näin pitäisi olla nytkin
      .
      Hapankaalista en kaalikeittoa ole koskaan keittänyt, voikin olla ihan kokeilun arvoinen asia.
      Niin niitä vinkkejä tulee monelta suunnalta ja siitä kipinä kasvaa yrittämään.
      Näkemättä jää minulta paljonkin maita ja mantuja, mutta yhdyn Ramoonan ajatukseen, onneksi on telkkari, mistä voi ihastella kaikkea, mitä ei pääse muuten näkemään.

      Kyllähän tästä on hyvä ikkunasta katsella ohi ajavia autoja, kun on lämmintä ja ruokaakin riittävästi, hernekeiton laitoin juuri kiehumaan, nyt tuntui sellaiselta, että tämä ruoka maistuisi;) (ruoka maistuu aina, joskus mieli haluja pitää tyydyttää)
      Mikä lieneekin, että vanhemmiten ne "vanhan" ajan keitokset mieli haluiksi tulee.
      Tänään pyöräytän kerhopulliksi omena hillon kanssa pullat, jospa onnistuisi ja maistuisi, vaihtelua ihminen kaipaa;)
      Onnistunutta päivää kaikille, miten sen nyt vietättekin.

    • Ripsakka, hyvä keli oli auringon paisteessa kävellä. Pieni tuulenvire kummasti vielä elävöitti aamun -17 asteen tilannetta. Hyvää harjoitusta ja totuttelua, jos siitä vielä pakkasetkin tulee.,

      Tyttöjen ja poikienkin silpomisella ovat kannattajansa, Somaliassa jopa lähes kaikilla, niin miehillä kuin naisillakin. Lujassa se vuosisatainen perinne istuu. Juutalaiset, ainakin osa, perustelee poikien ympärileikkausta uskonnollisella perinteellä. Varmaan kestää vielä kauan, kunnes nämä pahoinpitelyt loppuvat. Siitä huolimatta, vaikka valistustyötä tehdäänkin.

      Niinhän se on, että Laten kanssa on tavattu. Muistikuvaa ei minullakaan löydy. Onhan tämä pääkaupungin seutu sen verran laaja, että tällä voi vuosikymmeniä sukkuloida, silti tapaamatta. Sittenkään, vaikka löytyisi joitakin yhdistäviä tekijöitäkin. Politiikassa olen ollut järjestöjäsenenä. Kuitenkin vähäisessä määrässä toiminnassa. Eipä siitä ole "jalanjälkiäni" juurikaan jäänyt. Sellaisena takarivin taavina joskus harvakseltaan kävin kokouksissakin ja jonkun kerran leukojani louskutin. Pyrin kyllä - ja myös edelleenkin - seuraamaan asioita. Sellaista "itseopiskelua. Puuhaa silti riitti liiankin kanssa.

      Työmailla kyllä olin mukana myös toiminnassa. Yritin ainakin perehtyä asioihin, työelämään liittyviin lakeihin, työehtosopimuksiin ja myös ohjatun opastuksen kautta erilaisilla kursseilla. Omasta mielestäni - jossa yleensä itse yliarvioidaan - aika hyvin parhaimmillani hallitsin pykälänikkarin hommat käytäntöön sovellettunakin. Se oli silloin.

      No ei se kuva, josta Late mainitsi, ollut tarkoitettukaan kuvakseni. Hatusta tempaistu, kärsineen näköinen kuvatus siitä tuli. Mitä muuten maalausharrastukseeni tulee, se lähti jo alulle ennen eläkkeelle siirtymistäni. Kuulin juttuja, kuinka ikäväksi ja tyhjäksi elämä käy, kun työssä käynti loppuu. Kävihän heitä työmaallakin voivottelemassa. Helppo uskoa, jos ei ole koskaan ollut muuta kuin ansiotyö, ruokailu ja nukkuminen. Minulla nyt ei ollut aivan sellainen tilanne, mutta valmistelin harrastusta mahdollisen tyhjäksi tulleen aukon täyttämiseen. Sepä sitten onkin ajoittain täyttänyt liikaakin ja syönyt muitakin toimintojani. Taidan olla aika hyvä sotkemaan asioita niin, että kaiken järjen mukaan mitään kiirettä ei pitäisi olla, mutta silti aina on ollut hötäkkää. On se meno nyt alkanut rauhoittua.

      No jaa...enpä enää jatkakaan. Jatkakaa Te jutuilla, jos sille päälle satutte!

    • Pakkasen kourista kirjoittelen,mut auto hyvin lähti käyntiin normaali kaupugin
      täydennys keikka tuli tehdyksi. Kun koira- kissa ja mieheni olivat viikon selvitelleet entiset tyhjemmiksi..Kyllä kiva aloittaa puhtaalta pöydältä,Venäiläistä vilisee Joensuussa enemmän ,kuin meitä,täältä on 20 km Kajaanintietä suoraan,joten 20minuttia ja Prispa JA Tokmanni odottaa...Hyviä meillä kyläkaupatkin ,mutta tuuletusta mies aina kaipaa.
      Huulta väliin -oletteko huomannut ,kun peilit on nykyään tehty huonommiksi-
      muutama kymmenen vuotta sitten näin pirtsakan naaman ,kun katsoin nyt !!!
      Kuinka Teidän peilit onko ne entisenlaisia.?
      Mutta se parhaiten nauraa,joka itselleen pystyy nauramaan. Heta-höpsötteli...
      Ruman-naisen on helpompi vanheta.

    • Peilistä puheenollen...

      Vanha pariskunta meni nukkumaan. Mies katseli vielä yöpöiyänsä laatikosta jotain.
      Aamulla, kun mies oli jo laittamassa kahviaaamiaista,
      vaimo meni sinne miehen yöpöydän laatikolle ja katsoi.
      Ja sai aivan täyshepulin!

      "Tuollaisen vanhan hutsun kuvaa sinä aina iltaisin vain
      katselet, nyt se asia selvisi!"

      "Eei, kun isävainajani kuvaa minä vain olen katsellut.
      Siinä oli hyvä isä ja hyvä ihminen!"

      Yöpöydän laatikossa oli peili.

      • Ihan syntiseksi itseni tunnen, kun olen melkein ääneen nauranut
        vakavalle asialle. Siis vakavaahan se on, etteivät enää osaa valmistaa kunnon peilejä niin kuin silloin ennenvanhaan.

        Toisaalta kyllä siinä kaipaa huumoria, kun aamupöpperössä näkee itsensä vessan peilistä. Kun katson uudelleen selvittyäni ensi säikähdyksestä, olen valmis vakuuttamaan, ettei näky ole totta. Vähän ajan kuluttua olen jo niin näkymästä huvittunut, että
        alkaisi jo naurattaa, ellei yksi ilonpilaaja koputtelisi vessan oven
        takana ja tiedottaisi, että hänellä on lippu numero kaksi.

        Eikä sitten miuuta kuin voikaapa hyvin!


    • Nea*

      Venlastiinan hameen heilahduksen ehdin näkemään kun
      hän Pirtistä lähti ripein askelin ja ajattelinpa vielä poiketa iltakylään.

      Teepannu höyryää, näyttää olevan kofenitonta teetä, Sole Rooibosia,
      tätä voi juoda tähänkin aikaan, ei mene yöunet!
      Hunajaa vielä ja ah" ihanaa!
      Hessa Hippiäinen kiipeää syliini, asettu ihan kerälle ja kehrää.
      Välillä katsoominua, että olikos tuo ihan tuttu? No, kyllähän
      me tuttuja ollaan kaikin täällä Pirtissä.

      Moikka, hyvää yötä!

    • Ettei juttu vanhene niin pitää se vielä illan päätteeksi präntätä teille luettavaksi.
      Kerrostalossa on kotini. Lauantaina huomasin kuuman käyttöveden lämpötilan poikkeuksellisen kuumaksi, jotain oli vialla. Ei kai putketkaan tuota kestä ja joku voi polttaa vielä itsensä.
      Katsoin tarpeelliseksi soittaa yhtiömme hälytyspäivystykseen. Mies sieltä lupasi ottaa asiasta selvä Seurasin veden kuumuutta joka kuitenkin jatkui maanantaiaamuun asti.
      Tänään maanantaina puolelta päivin menin kauppaan ja huomasin yhtiömme toisen talon olko-ovesta purkautuvan runsaasti höyryä. Soitin talon huoltomiehelle ja kerroin soitostani hälytyskeskukseen. Hän sanoi että nyt on vuoto putkessa ja veden lämmönsäätöä korjataan.
      Sitä vaan ihmettelin ettei huoltomies ollut saanut aamulla mitään tietoa tästä vika ilmoitukseta, vesivuoto vasta pani toimimaan.
      Eiks oo kumma.

    • SkillaN*

      Huomenta, taas on viikko saatu käyntiin, näin ne vaan pyörähtelee kovaa vauhtia.
      Lehdestä luin, että yllättäin paikallinen kansanedustaja kertoi, että ei lähde enää eduskunta vaaleissa paikkaansa jatkamaan.
      Se on suuri vahinko Savolle ja omalle paikkakunnalle, aina paremmin vaikutus mahdollisuudet hoitaa tämän kulmakunnan asioita, kun on asioista perillä oleva mukana.
      Uusia tietenkin tulee, mutta menee kauan ennen kuin kokemus ja tieto samalle viivalle riittää.
      No katto se tulee kaikille vastaan, uupumus vie voiton, niin se tapahtuu täällä kirjoittelussakin, milloin jää nähtäväksi.
      Täältä poistuminen ei suurta aukkoa jätä kenenkään kohdalla;)
      Ikäviä nämä palstan riidat, kun ulkopuolelta joutuu apua hakemaan.

      Nuo putkivuodot yllättäviä, ikäviä ja kalliiksi vielä korjaukset tulee.
      Olisi varmaan asia korjaantunut heti, jos talonmies talossa olisi.
      Unohtuu nuo kissat väliin kokonaan, hyvä kun sinä Nea*, missäs se toinen luuraa, Miukumauku , olikos se nimi tuo, en edes sitä muista;) ( hävettää)
      Muutenkin olen tehnyt sellaisen huomion, että ei enää leikkimielisyys ja mielikuvitus samalla tapaa pelaa kuin ennen, olemmeko tulossa vanhoiksi?
      Nuo peilit on syytä kiertää, aina vaan näkymä huononee.

      Ammatiliitossa ja osin politiikan kuvioissa olen ollut pienenä tekijänä minäkin, yhteiset asiat on aina kiinnostaneet ja nyt sitten tämä eläkeläisten toiminta vie pois kotoa, hyvä niin.
      Pienenä melkein näkymättömissä olen ollut, mutta panokseni antanut, siitä hyvä mieli, sanotaan, että joukoissa tyhmyys tiivistyy, mutta myös niinkin että yhdessä voimat kasvaa.
      Yhteen hiileen puhaltamista nyt kaivataan kaikilta tahoilta.

      Tänään onkin työteliäs päivä, tuleva juhla alkaa teettää töitä, ohjelmaa on kasattava ja harjoiteltava, historiikin teossa minäkin mukana, konsertin ohjelma harjoituksen alle, koko viikon kestävälle rupeamalle on jotakin näkyvää aikaan saatava.
      Rikkana rokassa minäkin yrittelen;)

      Touhukasta päivää teille toisillekin, pakkanen jatkuu.

    • Hintriika*

      Voi kuulkaa, kyllä unimaailmassa voi ihmisen aivoissa kehittyä uskomattomia tarinoita. Viime yönä minä olin edesmenneen mieheni ja jonkun toisen pariskunnan kanssa Ynnämuun luona kylässä. Me kaikki olimme nuoria, Ynnämuukin, jota en ole nähnyt vanhana enkä nuorena.

      Meidän piti syödä jotakin, mutta Ynnämuu joutui saunatiloissa käymään kovaäänistä keskustelua itsepäisen naapurin kanssa, eikä syömisestä tullut oikein mitään... Kaikkea muutakin hassua unessa tapahtui, niin että herätessäni ihmettelin aivojeni tuotoksia.

      Eilen pakkanen meillä jo hellitti, päivällä oli reilusti alle 10 asteen, nyt näyttää 11 ja ohutta lunta hipelöitsee.

      Ei tässä muuta kertomisen arvoista ole. Voikaa hyvin!

    • Voi herr... no jestas, Hintriika*! Häkellyin hetkeksi sanattomaksi. Meillä todella kävi vain sen yhden kerran pariskunta vierailulla. Minun vihjauksestani ja vinkistäni he tulivat. Miehen tunsin ay- liikkeen yhteyksistä, mukava, asiallinen mies, ei mikään rötisijä. Siihen aikaan asuin Hesan centrumissa.

      Meillä oli suuret suunnitelmat. Pitipä lähteä mossellani huljakkaalle matkalle. Jos ei Uralille, niin ainakin Sotsiin. Niin kuin monesti käy, se kuivahti kokoon. Kyllä se johtui minusta. Vaikka mosse olikin laatuauto, rupesin epäilemään. Olinhan jo kerran joutunut näppini matkalla tuhrimaan. Tosin siitä selvisin. Niinpä kun seuraavan kerran tapasin kaverin, esitin matkasta luopumista. Minulle jäi vaikutelma, että kaverikin oli suorastan helpottunut.

      Tehtiinpä kuitenkin mielikuvituksissamme kunnon reissu. Monta vuotta myöhemmin teimme erään toisen pariskunnan kanssa Ladallani matkan Leningraatiin. Hyvinhän se meni. Muutaman kerran eksyimme kunnolla, mutta pois tultiin. Monta paikkaa ehti katsella. Mieleen jäi, kun pyrimme Eremitaasiin. Oli valtavan pitkä jono ja meilläkin aamulla jo lähtö. Menin jututtamaan ovimiestä muutaman sanan venäjän taidollani. Kesti se, kunnes tolkkua tuli. Jonosta löytyi mies, joka osasi hiukan suomea. Hänen kauttaan sain viestiä perille.
      Ymmärsin, että mies suositteli meidän päästämistä jonon ohi ja muutama muukin nyökytteli. Niinpä saimme eri oikeuden. Ei siinä kehumista ollut, mutta hätä keksii keinot

      Ja nytpä palaan loppu puheenvuorooni. Ei me Hintriikan kanssa ole tavattu. Ei ole koskaan ollut hallissani saunaosastoakaan, no jaa, on mökilläni. Naapureita on kyllä käynyt läheltä ja etäältä. Onpa voinut hallinnassa olevaa kinasteluakin olla. Tuli lähettiläitä, joilla oli tarkka ja pätevä tieto hallinnassa lähes kaikesta ja he tulivat minua valistamaan. Saatoipa siinä nuorena äänikin kohota. Mutta nämä ei liity Hinriikan ihmeelliseen uneen. Olen kuitenkin otettu, kun olen uniin päässyt.
      .

    • Kyllä SKILLA jaksaa sepustaa mukavia pitkiä hitoriikki viestejä,mut olen tyytyväinen,kun pienenkin värssyn saan aikaseksi. Elämäni on tasaantunut
      joten voin kertoa kävin siellä lääkärissä uteliaisuuttani,tämän suolistosairauteni takia,kokeeksi aivan yksityisellä. Koska tautini on krooninen enhän halunnut valehdella juuri tulleeksi,kyllä hän erästä lääkettä antoi,mutta sanoi ei ole varmaa.
      Ehkä se ainoa vaihtoehto leikkaus ja pussi,mutta oli samaa mieltä,kun on ikää ja kortisooni välillä rauhoitta,siinä muutaman päivän lepo...Joten tyydyn siihen...
      Tytöt puhuitte pakastimesta ja sulatuksesta,minulla ei ole ongelmaa,keväällä mökille,kun lähdetään johdot pois seinästä.. Syksyllä taas käyttöön,mökillä on sopivan kokoinen siellä elellessä.. 9km on pko joten täydennämme siellä ja kalaa kesä syödään pääasiassa,jos Luoja suo..
      Minulla on pakonomainen tarve höpötyksiä väliin heittä,kun eräs ilta virkanainen telkkarissa kyntensä näytti.-Lakatut rakennekynnetolivat kuin petolinnu jalat :suonet sinisinä naruina rypistyneet ihon alla sormissa pullottavat nivelet.Totta,iho rypistynyt. Oli sellainen kommentti päätteksi......heta.

    • Edellisistä iesteistä voi aina joskus jokin sana tuoda mielleyhtymän, nyt se sanapari oli "olen otettu".

      Olimme kerhon kanssa lähdössä leirile kimppakyydein, minulla oli jo auto buukattu täyteen ja monella muullakin. Eräältä isolta mieheltä kysyttiin, oliko hänelle kyyti järjestynyt.
      Hän vastasi: "Jos Maija ottaa minut taas kyytiin, niin olen otettu!"

      Aurinko armas luo valoaan, joten takki ja hanskat! - hei taas!

      • Esikoinen oli aloittanut koulun, ja hänelle tuli silloin tällöin ongelmia opettajan kanssa.
        Eräänä päivänä opettaja oli sanonut, ettei pojan tarvitse opetella uskontoa, kun hän ei kuulu kirkkoon. Poika-parka pähkäili koko illan, pitäisikö hänen olla otettu vai nokkaan otettu.
        Samantapainen ongelma - tosin tuplana - tuli pari vuotta myöhemmin pikkuveljelle.
        Opettaja oli sanonut johtajaopettajalle, että poika tulee ainekirjoituksessa veljeensä.
        Siihen johtajaopettaja, jonka oppilaana olin ollut kolmannella ja neljännellä luokalla,
        oli sanonut, että pojat tulevat äitiinsä.
        Oli siinä pojalla miettimistä, pitikö hänen vuorostaan olla otettu vai nokkaan otettu.


      • Lukija 2
        Venlastiina kirjoitti:

        Esikoinen oli aloittanut koulun, ja hänelle tuli silloin tällöin ongelmia opettajan kanssa.
        Eräänä päivänä opettaja oli sanonut, ettei pojan tarvitse opetella uskontoa, kun hän ei kuulu kirkkoon. Poika-parka pähkäili koko illan, pitäisikö hänen olla otettu vai nokkaan otettu.
        Samantapainen ongelma - tosin tuplana - tuli pari vuotta myöhemmin pikkuveljelle.
        Opettaja oli sanonut johtajaopettajalle, että poika tulee ainekirjoituksessa veljeensä.
        Siihen johtajaopettaja, jonka oppilaana olin ollut kolmannella ja neljännellä luokalla,
        oli sanonut, että pojat tulevat äitiinsä.
        Oli siinä pojalla miettimistä, pitikö hänen vuorostaan olla otettu vai nokkaan otettu.

        Uskonnon opetus olisi kouluista poistettava, sillä kun on toistakymmentä eri uskontoa, ei niihin edes opettajia saada kaikkiin.
        Ja muutenkin, olisi opetettava niitä aineita, jotka ovat tosia.
        Niissä riittää lapsilla opittavaa enemmän kuin tarpeeksi.

        Minun sukulaistyttöni jonka vanhemmat eivät kuulu kirkkoon olivat ihmeissään 7-vuotiaan pikkutyttönsä kanssa, kun luokan opettaja oli päättänyt, että lapset esittävät jouluevankeliumin joulujuhlassa. Tytön ystävät olivat enkeleinä, ja tyttö halusi enkeliksi myös.
        Vanhemmat sitten suostuivat siihen, mutta ristiriitaista se hiukan oli.

        Olisi otettava kaikkien lasten tunteet huomioon, myöskin niiden jotka eivät kuulu kirkkoon. Heistä ei välitetä lainkaan!

        Se kävisi helposti niin, että vanhemmat huolehtisivat uskonnonopetuksesta, lisäksi pyhäkoulun ja kirkossakäynnin avulla.

        Miten saisi vuosisataiset käytännöt kehitettyä paremmiksi?

        .


      • Lukija 2 kirjoitti:

        Uskonnon opetus olisi kouluista poistettava, sillä kun on toistakymmentä eri uskontoa, ei niihin edes opettajia saada kaikkiin.
        Ja muutenkin, olisi opetettava niitä aineita, jotka ovat tosia.
        Niissä riittää lapsilla opittavaa enemmän kuin tarpeeksi.

        Minun sukulaistyttöni jonka vanhemmat eivät kuulu kirkkoon olivat ihmeissään 7-vuotiaan pikkutyttönsä kanssa, kun luokan opettaja oli päättänyt, että lapset esittävät jouluevankeliumin joulujuhlassa. Tytön ystävät olivat enkeleinä, ja tyttö halusi enkeliksi myös.
        Vanhemmat sitten suostuivat siihen, mutta ristiriitaista se hiukan oli.

        Olisi otettava kaikkien lasten tunteet huomioon, myöskin niiden jotka eivät kuulu kirkkoon. Heistä ei välitetä lainkaan!

        Se kävisi helposti niin, että vanhemmat huolehtisivat uskonnonopetuksesta, lisäksi pyhäkoulun ja kirkossakäynnin avulla.

        Miten saisi vuosisataiset käytännöt kehitettyä paremmiksi?

        .

        Valtauskontomme on kristinusko, kuten muslimimaissa islam.
        Ulkomaalaisen lapsen täytyy hyväksyä maan vallitsevat tavat, uskonnon opetusta myöten, tai jäädä pois uskontotunnilta, mikä on mahdollista nykyisin, samoin ateistien lapset, jos vanhemmat näkevät paremmaksi antaa lastensa elää tietämättömyydessä.
        Ei uskonnon, raamatullisten asioiden oppiminen tosin ketään pelasta, mutta mahdollisuus täytyy antaa kaikille ihmisille. Koulu ja päiväkoti ovat monesti ainoat paikat missä vaalitaan kristillisiä arvoja, opettamalla maamme valtauskontoa.
        Joku tuolla toisaalla sanoi, että kirjoituksen opetus(kaunokirjoitus) on turha oppiaine. Kotitaloustunnit ovat useissa kouluissa alas ajettuja aineita.
        Eihän oppi kuitenkaan ojaan kaada,
        Muuten, ei luterilaisuus ole ainoa kristillinen usko, on heitä jotka eivät kuulu luterilaiseen kirkkoon, mutta uskovat Raamatun ilmoittamaa Jumalan Sanaa,


    • SkillaN*

      Huomenta viidentoista asteen pakkaseen, se on se yläraja johon minä toivon pakkasen pysähtyvän.
      Koivut ovat saaneet kauniit harsohameen ja tuo vähäinenkin lumi antaa talven tunnun, lintujen syöttöpaikalla lintujen määrä lisääntyy.
      Visan päivää elämme ja viikon päästä tammikuun loppujaan näkee.

      Vai unissaan noita juhlia nykyään pidetään ja jopa kirjoitus kavereiden kanssa, mielikuvitus unessakin lentää Hintriikalla.
      Minä myös melkein joka aamu saan pohtia jotakin hassua juttua, miten sellainen uniin tuleekaan, joskus selkeänä saa käydä läpi herättyäänkin.
      Katsoin eilen ennen nukkumaan menoa saksalaisen elokuvan ja ajattelin, että nyt unissa teen uusintoa, mutta eipä uneen tullutkaan.
      Mistä nämä unet tulee ja mistä aiheensa kerää?
      Otettu voit ollakin ynnämuu, ei sitä aina mieluisiin uniin pääsekään;)

      Harmittelen, kun en opi lyhyesti asiaani kertomaan, mutta livenä se on varmasti paljon vaikuttavampaa, kun käsillä ja ilmeillä sitä rikastutan;)
      Osaan kyllä olla hiljaakin, ainakin joskus ja olen huomannut paljon pitkä juttuisimpiakin olevan mitä minä olen.
      Kiva merihuisku, kun jaksat pienilläkin viesteillä tulla pirttiin.

      Joskus joutuu jonkun ihmisen kohdalla todella miettimään, että mitähän tuo tarkoitti, ollako "otettu" vai hävetä tyhmyyttään.
      Varovaisella hymyllä saattaa tilanteesta selvitä, tai näyttää vieläkin typerämmältä;)

      Tuo uskonnon opetus koulussa voisi muuttua käytöstapojen opetteluun, tai johonkin inhimilliseen toisen huomaamisen sen tyyppiseen oppiaineeseen.
      Ei minulla kyllä mitään uskontoakaan vastaan ole, itse olen kirkon jäsen, ehkä kuitenkin enemmän perinnön jatkamisen, kuin muun tarpeen takia.
      Kaikki poikkeaminen näistä kansan yleisistä tavoista, voi sekoittaa lapsen pään, ei pieni jaksa ymmärtää miksi en saa osallistua, ehkä vanhempien olisi löysätä pipoa ja antaa lapsen kulkea muiden mukana ja tehdä valinnat sitten kun on asioita ymmärtävä.
      Aika pitkälti olen sitä mieltä, että maassa maan tavalla, kotona sitten opit ja ohjeet lapselle oman näköisinä ja perusteltuna.
      Taas puhun vain oman näkemykseni, joka voi olla hyvinkin väärä toisten mielestä, en kyllä asiaan ole paremmin paneutunutkaan, kun nuo asiat eivät enää minua kosketa
      Onneksi on valintojen vapaus olemassa, heille joita ei nämä maan tavat riitä.
      Kyllä juhlissa on voitava esittää näitä meidän omia näkemyksiä ja perinteitä, uskonnollisiakin, tuskin muualla maailmassa suomalaiset mitään eri vapauksia saa?
      Taisipa taas tulla puhetta ilman ajattelua, mutta yritän sanoa, että voisihan olla onnekasta myös uskon asioita tehdä monella tavalla koulussakin, ei kai se pahaksi olisi kenellekään tietää miten uskonnotkin eroavat toisistaan.
      Uskonnossakin sallivuutta, kuten muissakin aineissa, kaikkien tarpeet ei kohtaa.

      Nyt on lähdettävä tuonne pakkaseen tallustamaan, on se iso kerhopäivä ja munkit on aikomus tänään kahvin kyytipojaksi saada aikaan.
      Illalla siten kaikkensa antaneena kotiin ja lepäämään.
      Miten te toiset päivänne kulutatte?

    • Huomenta! Sääkatsaus on jatkoa entiseen, eiliseen.

      Sana "otettu" ei kyllä kaipaisi lisäselityksiä, mutta teenpä vähän. Käyttö voi olla paikkakuntakohtaista. Nuoruuteni maisemissa se oli verrattain yleinen. Jos jollekin tehtiin talkoita tms. Kohde kiitteli: "oun hyvinnii otettu tästä". Myös jouhevata tarinan kertojaa näin kiiteltiin ja naureskellen hyväksyttiin.
      Onhan jo täällä keskustelussa tullut esimerkkejä, johon "otettu" sopii niin hyvässä kuin kielteisessä mielessä.

      Hintriikan kertomus unestaan oli minusta yllättävä ja vaikuttava. Ei siitä nyt kannata mitenkään päin suurempia jatkotarinoita kehitellä.
      SkillaN päätelmä, että ottaa sen vain vaisusti hymyillen, lienee ihan hyvin sivuutettu.

      Joopa...lähdenkin pian markettiin ja vilkaisen ovatko eläkeläiset jäätymistä peljänneet ja tutkailen että olenko otettu juttuseuraksi. Yleensä kyllä, he piristystä kaipaavat. On vain hyvä, ettei kovin pitkälle juttutuokiota venytä, että jää seuraavaankin tapaamiseen muutakin kuin pelkkä haukottelua.
      Taas varmaan tavataan kirjainjonojen muodossa, hei!

    • Ramoona*

      Täälläkin pakkanen paukkuu -15 asteessa, ja kymmenen tietämissä ennustetaan pysyvän vielä ainakin pari viikkoa. Eipä ollut siis talvi peruutettu, myöhässä vain. Eilen auringon lämmön ihan tunsikin kasvoillaan, ja päivänvalon ajan jatkumisen huomaa jo selvästi. Tottuuhan tähän kylmäänkin, pukee sopivasti ja lähtee rivakasti askeltamaan, veri kiertää, on raikasta hengittää .

      Uskonnon opetuksesta on keskusteltu. Minunkin mielestäni uskonnon opetus tai opettamattomuus on kotien asia. On tietääkseni melko ainutlaatuista, että Suomen koululaitoksessa on tällainen oppiaine, yleensä uskonnolliset yhteisöt huolehtivat siitä. Nykyisin uskonnon opetus ei saa olla tunnustuksellista, ja koulun pitää huolehia myös muiden uskontojen opetuksesta, eli aikamoinen rasite ja rahanreikä. Tilalle on ehdotettu eettistä kasvatusta,mutta tarvitaanko siihen erillinen oppiaine, ja millainen pätevyys tuon aineen opettajalla pitäisi olla ? Eikö ole parempi, että kaikki kasvattajat ja opettajat ottavat etiikan ja moraalin huomioon , luontevasti tilanteisiin liittyen ja lasten kehitystason huomioiden. Esimerkiksi kirjallisuus tarjoaa otollisia mahdollisuuksia elämän suurten ja pientenkin kysymysten käsittelyyn. Kaikki elämyksellinen kohtaa lapsen paljon paremmin kuin oppikirja, luonnon ihmeiden ja taiteiden yhdessä ihmettely.

      Aamu on jo alkanut lyhyellä lenkillä koiran kanssa, takkaan on viritetty tuli ja linnuille viety ruokaa. Puiden poltostakin nyt syyllistetään, Hesarin pilakuvassa takkapuihin olikin laitettu merkintä "Puiden polttaminen vaarantaa terveytesi". Minusta tällä alueella leijaileva savun tuoksu on hyvin miellyttävä ja kodikas, tuskin siitä kukaan sairastuu, ja on konstit sytyttää tuli oikeaoppisesti. Kaipa tämäkin talven riemu ja sähkönsäästökeino laitetaan verolle. Iloisena uutisena luin, että Suomenlahden tila on kohentunut ja otsonikerroskin on palautumaan päin.

      Illalla on pitkästä aikaa kuntosali, olen zumbatanssilla ja uinnilla hoitanut kuntoilun, mutta sain lahjakortin joka täytyy ottaa käyttöön. Iltapäivällä vielä vähän pitempi kävelyretki koiran kanssa, minä taidan ottaa sauvatkin taas. Pakastimen pullaosasto alkaa olla tyhjä, leipominen sopii hyvin pakkaspäivän askareeksi.

      Pysykää lämpiminä ja iloisella mielellä !

    • Aamupäivää!

      Voi, miten kaunista,... aurinko värjää vaaleanpunaisia raitoja hankeen, kun vilkaisin ulos. Miten voikaan sen hohde antaa väriä noin hempeästi:D Ensin pieni kimallus hangella kiinnitti huomioni, ---ja sitten, nyt on jo ohi, buu.
      Olihan hyvä rusinasoppa, jonka eilen keitin, jäljellä olevista pähkinä-rusina ja kuivahedelmiä namuista. Siinä ne kulhossa oli sohvapöydällä, kun en niitä niin usein halunnut napostella.

      Tuumasta toimeen,...huuhdeltuani ne, kattilaan vaan ja lisukkeiksi kuivaamiani ompunviipaleita, eikä yhtään sokeria kaivannut rusinasoppa. Pähkinätkin ihan kivoja pikkupurtavia siinä :D ja rautaa tulee taatusti.
      Pitäisikin muistaa ostaa taas kuivattuja sekahedelmiä, mutta tänään onkin juurespadan valmistus edessä.

      Kylläpä tuo aurinko armas saa tiilitalon parvekkeen väliseinänänkin lämpimään oranssiin,...

      Silmäniloa riittää joka taholla kauniissa talvisäässä! heippa

      • Voi että!

        Onhan aivan mahtavaa olla asukas Suomi-nimisessä talvisessa maassa!!!!!! Ikkunastani saan katsoa juuri näillä näppäimillä laskevaa aurinkoa. Eihän tuota ihan suoraan pysty tiirailemaan, on se niin kirkasta, niin kirkasta. Entäs se miljoonien , kirkkaiden kiteitten leijuminen auringonvalossa pitkin päivää, kunhan vaan aurinko kiipesi riittävän korkealle. Ja kun illallakin katulampun valossa sitä samaa kimallusta sai ihailla aivan niin kauan kuin ikinä jaksoi. Enpä muista koskaan huomanneeni moista, ja ne olivat TOSI SUURIA TIMANTTEJA! Kyllä meitä nyt suorastaan hellitään näillä talvisilla , valkoisilla näkymillä! Nyt juuri tuolla metsän reunassa välkehtii voimakas oranssinen patsas kohdassa, johon aurinko laski. Ai ai!!!!

        Toissa päivänä pihaamme ilmestyi keltasirkkuparvi ruokailemaan kauralyhteellä, ja kuinka upean keltainen sen lajin uros onkaan, todella kaunis. Taidanpa lisätä keltasirkun lempilintujeni kantaan. Siihen ovat kuuluneet tähän mennessä joutsen, kuikka , punatulkku ja sinitiainen. Nyt kun vihdoin viimein meillekin satoi lumen, on niin hauskaa aamulla katsoa ikkunasta, missä on taas uudet pupun jäljet maassa. Ja niitähän on , oikein polkujakin.

        Monta päivää on ollut niin tyyntäkin, että nuo upeat huurteet ovat pysyneet puitten oksilla ihan rauhassa. Haluaisin kyllä ihailla näitä maisemia tuolta yläilmoista, lentokoneesta tai helikopterista, vaan eipä se nyt tähän hätään onnistu.

        Sitten olen usein miettinyt, ainakin tällaisina kovina pakkasaikoina, kuinka nuo ihan pienet linnut ja hiiretkin pärjäävät kun ulkona on kova pakkanen. Pitää niitten jaloissa olla valtavan nopea verenkierto, etteivät ne aivan jäädy. Kerran tuolla jossain tilanteessa juteltiin k.o. asiasta, niin minulle sanottiin, että älä siitä huolehdi, kyllä Taivaan isä luoduistaan huolen pitää. Niinhän toki pitääkin, sitä en epäile hetkeäkään, mutta kun joku kertoisi mulle sen mekanismin.

        Jääköön nyt tähän nämä pohdintani, toiste isää. Kaunista, värikästä illan suuta!
        Luonto-mummi, paulamaria


    • ...

      .

    • katleijanen!

      Jatkanpa vaikka tuosta toissapäiväisestä putkirikosta, ettei jää tuo pelkkä pisteviesti viimeiseksi.
      Eilen oli ulko-ovessa lappu että vesi on poikki tänään klo 9-16. Tuli varattua aamulla vedet, mutta koko päivän tuli vettä kuitenkin.
      Harmittelin taas huonoa havaintokykyäni, mutta lohdutuksekseni päivä olikin siirtynyt huomiseen.
      Huoltomies tuossa iltapäivällä kuljeskeli paperinippu käsissään ja vaihteli oviin uudet ilmoitukset.
      Pitää vaihtaa nuo ruoka- ja juomavedet aamulla. WC huuhteluvedet ja tiskivedet kylppärissä kelpaavat vaihtamatta.
      Olisikohan tältä ruljanssilta yhtiö säästynyt, jos ilmoitukseeni lauantaina olisi kunnolla reagoitu huoltopäivystyksessä, se jäi askarruttamaan mieltä.

      • Rouva Ylikypsän tavoin olen minäkin pohtinut pikkulintujen selviytymistä kovana pakkaskautena.
        Kälyni sanoi, että hän ei syötä enää lintuja, sillä kuistin edessä pistää hiiren päitä lumihangesta heti kevättalvella.
        Minä en ole nähnyt hiiriä ja vaikka olisinkin, niin kyllä minun mielestäni lintuja pitää syöttää. Saakoot sitten vaikka hiiretkin osansa. Muuten, miksi harakka täytyy häätää pois pihapiiristä. Nälkäinenhän sekin on.
        Taidan mennä eläinrakkaudessani jo liian pitkälle.


    • Lapselapset kipasivat katsomassa ,kuinka mummo on reussusta selvinnyt,
      Heillä on niin ihania 3 allekouluikäistä lasta,joille markkinoilta ihanat villatakit toin,
      En Suomessa olekaan niin erikoisia nähnyt ,ompa niissä ihmettelemistä,mutta eriasia,kuinka kaun ne kestää.
      Muuten tämäpäivä vällynalla pötköttelin,ainoastaan makarooni laatikon tekasin,
      mitä huomennakin syödään. On sitä oppinut laiskaksi,mies lohduttelee sehän on vaan taloudellista....
      Ajattelin kertoa Teille onko raput tehty jyrkemmiksi ,kuin ennen,juosten ennen sipsuttelin,mutta nyt rantaan mennessä nuoret sivat odotella hidasta äitiä.
      Uskon kuitenkin jalkani vertyneet sillä uuraasti 4km lenkkiä edes"taa kävellä..
      Parempaa se on ,kuin fysioterapia. Tekin voitte kokeilla.,ainoa vika tuo suorasuoli.. Vielä elämän ohjeet-Anna kaekkee ,vuaälä periks.-joka ihteensä luottaa,se kykynsä tuploo- Naara ittelles ennenkun muut kerkijää-Murheen kantaa yksinnii,vuan iloon pitää olla kaks.Leoka pystyyn,kutuloo kova paikka,pysyypähä aenakii suu kiinni. Eiköhän näellä evväeillä pärjee,

      KOETA SELEVITÄKiihtelyksen murteella jossa synnyin ja muisteloita tein,tuutorina leikittiin..Heta.

    • hurskainen

      Se on hyvä asia, että ikääntyneetkin pohtivat paikkalintujemme selviytymistä väliin ankarastakin pohjolan talvesta. Ne ovat ulkona tunnista tuntiin koko talven.
      Sitten kevään korvalla pidetään nimenhuuto. Paljon on poistuneita.

      Talvehtivat petolintumme vievät osan, varpushaukka pienimpiä, kanahaukkakantaamme varten meille on tuotu mehukkaita fasaaneja.
      Pöllöt verottavat vähäistä liito-oravakantaamme. Niillä on aikaa odottaa kun lentävä nahkarukkanen uskaltautuu kolostaan liitämään puusta puuhun

      Rankkaa tuo kaikki on, mutta näin luonto toimii. Lintujen syöttöasia on kahtalainen juttu kuten täällä kirjoitetaan.
      Tintit ovat helppo nakki, kunhan muistaa täyttää auringonkukansiemenillä kätevän syöttölaitteen. Kun ruohonleikkuun aika oli, nurmikko täynnään auringonkukan taimia.

      Pääsin hiirien hävittämisestä jyvälle vasta marraskuussa. Ne osasivat laukaista hiirilossan ja söivät juuston, nauraen tietysti makeasti hurskaisen hölmöyttä.
      Tein pyydystä varten hiiripöntön, niin kapean, etteivät veijarit päässeet yhteistyöhön kapeassa tilassa. Sain viisi siimahäntää lyhyessä ajassa.
      Vein ne variksille, kiittäen oivasta saaliista ne lehahtivat laittamaan itselleen päivällistä.
      Tänään matalan puukehikon päälle laitoin oikein kuorittua kauraa. Enää tusina jälellä entisvuosien nelitusinaisesta laumasta. Yöksi peitin jyrsijävieraiden varalta..

      Sentään kahvipirtti on uskaltautunut kommenteillaan muuttamaan 70v palstan yksioikoista tarjontaa. Sepä hyvänhyvä.

    • Voi hyvät ystävät ja kylän miehet!
      Kun olette tarjoilleet aamumuruset lintusille, tulkaa sitten Pirttiin aamupalalle.
      Olen hillunut pystyssä viidestä lähtien ja juonut kaksi pannullista kahvia. Nyt keitin kolmannen pannullisen, ja se on niin vahvaa, että lusikka seisoo.
      Sytytin kuistille lumilyhtyihin tulet, että näette tässä aamupimeydessä tulla.
      Jään tähän odottelemaan, jos sattuisi juttukaveri tulemaan.

    • Moi.
      Poikkean pirttiin , kun on niin hitsin kylmä..
      Kivat lumilyhdyt houkuttelivat sisälle.
      kahvi tuoksuu jo ulos saakka, mitä ihmettä Täältähän on just lähtenyt joku pois... Kahvia on näämmä juotu, sanoisko urakalla.
      Mutta lämmin tekee nyt hyvää , sen verran hyinen ilma.
      Nyt sitten on pakkasta ja kirkasta säätä vastapainoksi joulukuulle.
      Laitan mirreillekin jotain hörpättävää ja jatkan matkaa- jos tarkenen.
      taas on muutama päivä hävinnyt- lähdenkin etsimään niitä.
      Lämpöistä päivää kaikille, älkää palelluttako nenän päätä.

    • SkillaN*

      Huomenta, vähän myöhäinen taidan olla tavallisuuteen nähden, mutta rupesin lukemaan muutamia ketjuja, se olikin taas aika yllättävää.
      Tämä pirttimme saa nykyisin aika paljon keskustelua palstalla aikaan ja en ole oikein "otettu" näistä huomion osoituksista.
      Palstalla saa tietenkin kirjoittaa kuka mitäkin haluaa, mutta kun pirtistä ei kovin usein viestejä ulkopuolisiin kirjoituksiin oteta, miksi vedellään pirttiä milloin mihinkin ketjuun.
      Omalta kohdaltani voin sanoa, että ei minulle ole suurikaan vaikeus lopettaa näitä pirttiin kirjottamia viestejäni, jos nämä saa aikaan kinaa palstalla.
      Palstan tila on ollut "sotkuinen" kautta aikain, mutta nyt tunteet kuumentuvat aivan liiaksi ja sitten vielä pirtti niihin vedetään.
      Miksi ei kirjoittelu olisi sallittua sillä perusteella, että kirjoitetaan omasta halusta, omia juttuja, kenenkään arvostelematta viestejä, olipa se keskustelua tai vaan muuta "höpötystä".
      Emme ole samasta muotista tehty, elämme erilaisissa olosuhteissa, olemme perineet erilaisia arvoja ja tapoja, miksi ei voisi niistä viestejä laittaa, ilman ainaista kielteistä kommentointia.
      Koulutuksemmekin on aivan erilaisia, mutta senkään ei pitäisi mitään vaikeutta aiheuttaa, ihmisiä kaikki olemme.
      Palstamme on "leppoisa kahvipöytä" ja mielestäni tänne sopii kaikenlaisia kirjoituksia, vaikka toivomukseni onkin, että nuo riitelyt ja henkilöön kohdistuvan kielteiset viestit poistuisivat.
      Kilpasille en kyllä kenenkään kanssa rupea.

      Tämä aamu jääköön tähän, ei oikein innosta edes niitä höpötyksiä esiin tuoda.
      Kaikesta huolimatta hyvää mielen liikettä toivottelen.

    • Poikkeanpa huopikkaissani minäkin kupposelle:D

      Kylmä on tamineista huolimatta hengitellä, mutta villahuivi pitää toki lämmintä. Höyrysi se hengitys tuolla verannalla, missä jääkukkaset somistaa ikkunoita hienosti.
      Ulkovalotkin lasin läpi vaan korostuvat kimalteessa, aah kylläpä maistui Venlastiinan vahvat kahvit! ....Kiitos taas jaksetaan

      ja matkaan taas, moi!

    • Huomenta vaan!

      Kylläpä olen hereillä ollut lähes pari tuntia. Kuntokämpässä kävin mesomassa, puuro kahvit on osoitteeseeni tällätty. Nyt on meneillään uutisten poimiminen maakuntalehtiä myöten.

      Onhan se meininkiä, kuten SkillaN kertoo. Koskahan väsy tulee? Eipä pitkiä juttuja kannata väsätä tuonne "leikkikehään." Niin on intoni sammunut.

      "Hurskaisella" näyttää olevan hyvää tietoa eläimistä, myös niiden viheliäisten kanssa taistellessa. Komeita "luontokuviakin" oli kirjallisena tekijöiltä tänne Pirtiin tullut.

      Luin lehtiuutisen luontokuvaajasta, joka myy turisteille matkoja kuvauskoppiinsa, jonka lähelle haaskalle elukat houkutellaan. Mitäs, hyviä kuviahan on karhuista ja susista. Näen kyllä asiassa huonoja puolia. Ei näitä eläimiä pitäisi näin totutella. Luonnossa karhut ja sudet karttavat ihmisiä, mutta nämä valmiiksi syöttäjät totuttavat vahvat luontoeläimet turhan kesyiksi. Saattavatpa sitten tulla pihamailtakin herkkuja hakemaan ja arkoja ihmisiä olemassaolollaan säikytellä.

      Työni uutisjahtaajana jatkuu joten heippa vaan tällä kertaa!

    • Joku minutkin aikaisin herätti, kuudelta aamukahvit laitoin.
      Vanhat ihmiset ovat aina olleet pikkulintujen ystäviä. Omakotiasujat voivatkin vapaasti ruokkija lintuja ja saavat näin mieluisi vieraita kotipihaansa.

      Tämä meidän (kerros) talon se puoli jossa minä asun on tuonne avarampien näkymien puoleen, joten en näe pihallamme noita siivekkäitä pihavierailijoita. Talon takana on se meidän oleskelupiha, jossa mäntyjä, haapoja , koivuja, kuusia ym. Lisänä on vielä asukkaiden pensas ynnä perennaistutukset, keinut ja leikkimökki. Se on kesäinen olohuoneemme.
      Eräs pariskunta pitää lintujen ruokinnasta huolta. He vievät joka aamu einestä ruokinta-automaattiin, joten seurattavaa on. Fasaanikin käy ja tietenkin oravat.
      Naapurini kertoi myös seuraavansa lintuja ja oravia ikkunastaan. Siitä minäkin tykkäisin, mutta minä taas näen ikkunastani avarammalle, näen ihmisiä liikkuvan ja etenkin ihmisiä uloiluttavia koiria.
      Tänään on uskaltauduttava taas tuonne pakkaseen, sillä sauvakävelylenkki on tehtävä nyt kun taas alkuun olen päässyt.

    • Lukasinpa koko ketjun ,luullakseni oli siellä monen moista asiaa,mutta vastuun kantajalle ,ehkä ei niin mieluista. Mutta SKILLA toisesta korvasta sisään toisesta ulos,Luoja on heillekin sanat valinnut.-mitäpä niistä..
      Paistoin tossa aamutuimaan perunakakaroita,ne on muuten tosi hyviä lämpimänä,pane mikroon ja voita päälle ja kaakaota on siinä termarissa.
      Sopii ne kaikille,vaikka ne minun ruokavalioni herkkuja on. Jku joskus sanonut kateeksi käy ,kun niin hyviä syöt. Helppoja ne tehdä on perunat muusiksi suolaa
      2kananmunaa ja niitä jauhoja mitä kenenkin vatsa kestää ja sit taputtele pellille,
      Paksua porsaan savukylkeä päälle "oikein rasvaista" näin pakkasella..
      Eletää siivosti heta.

      • Vahvat on eväät sinulla merihuisku, niillä vankempikin mies, kuin minä, tulisi hyvin toimeen.
        Meillä on läpitalon huonneisto ja puita molemmin puolin. Keinu sellainen kaksipuolinen on, ja hiekkalaatikko. En tiedä jostain syystä lintujen ruokkiminen on kielletty pihallamme. Edellisessä rivitaloasunnossamme meilä ja monella muulla oli oma lintulauta, siellä oppi tuntemaan erilaisia ja harvinaisiakin lintuja. Lisäksi joki kulki tontin laitaa pitkän matkan, sauna oli joen varrella, siellä oli erilaisia vesilintuja, Telkällä oli oma pöntto ranta lepässä.
        Noita kirjoituksia mitä palstoilla vilisee erilaisia haukkumis, vihanpurkauksia, ja
        tölväisyjä pirttiäkin kohtaan, on mielestäni kateutta, sillä siellä on eniten ystävyyttä toisia kirjoittajia kohtaan.
        Tietysti on ikävää jos joutuu muissa kirjoituksissa henkilökohtaisesti haukutuksi.

        Talvinen päivä mitä kaunein, aurinko paistaa, luntakin on, ja pakkasta.
        Se olen minä Late Vaan.


    • ...

      .

    • ohikulkiessa tulin sanomaan minäkin Skillanille, ettei niillä palstan jutuilla kannata mieltään pahoittaa. kateus on tosiaan, joka lietsoo. Eikä nuo puheen aiheet ole sen kummempia sielläkään. On hyvä että pirtti säilyy kepeänä rupattelupaikkana , välillä asiaa ja sitten taas omia tekemisiä ja tuntemuksia, iloja ja suruja, mitä milloinkin. juuri niinkuin se on toiminutkin. Riittää tv:n kymmenet uutiset päivittäin- ei pirtin tarvitse olla mikään STT uutistoimisto jossa luetaan vain ja ainoastaan "asiaa".
      Taas tuli selkeä oma mielipide, josta kaikki eivät pidä. kuulun siihen ihmisryhmään etten osaa imarrella ja mairitella ketään,enkä kerätä säälipisteitä, sanon suoraan mielipiteeni.
      Mutta: aurinko paistaa mitä kauneimmin
      Jopa vähän lämmittäen. Talon vanhat rouvat vievät yhden pihapuun oksalle lintupönttöön linnuille ruokaa. Oravat onnettomat käyvät usein vierailulla. Ruokaa tippuu maahan josta jänöset käyvät popsimassa loput.
      Vuosikausia asustellut pupu majailee parvekkeen kohdilla. Tunnistan hyvin koska sillä on ollut toinen etukäpälä poikki niin kauan kun muistan.
      Eilen mökillä jänikset olivat myllänneet kukkapenkeissä. Vihreää jäätynyttä ruohoa tavoittelivat- nuo pakkaset kun tulivat niin vauhdilla.

      Nyt aion uhmata pakkasia ja käydä pienellä happihyppelyllä. Onneksi pääsee pian pois jos pakkanen puree liikaa.
      Pirtissä on hyvä emäntä, eikun pää pystyyn ja kahvit tulelle.

    • Suopursu3

      Muistan kyllä sinut Skillan vuosien takaa kun pidit huolta kahvipirtistä ja hyvin siellä silloin väkeä kävikin ja monenmoisia pippaloita pidettiin toivottavasti tämän vuoden kahvittelut käy yhtä rattoisasti.

    • ...

      .

    • Minulle ei aina riitä tv-uutiset ja muut median tuotokset. Vaikka tiedän, että turhaa puuhaani on se "uutisten" hakuni. Koska se kiinnostaa. miksipä en tekisi. Silti, vaikka pähkälyjäni ei voi arvoksi muuttaa. En ole tulevaisuuden tekijä, sen tiedän vallan hyvin.

      Ammattilaiset ja media kyllä saavat viestinsä perille suurin kirjaimin. Niihin on kyllä myös liitetty usein propakanta ja mainosvaikutteita. Niinpä nytkin olen koettanut löytää mielipiteitä paikallislehdistä ja paikallisista keskusteluista, "maantasalta". Kyllä jotain löytyy, tietysti valikoin. Nythän on esillä kuntaliitokset ja SOTE aika sotkuisessa vaiheessa ja monet ihmettelevät kiemuroita sormi suussa.

      Meri-kukka, luin viestisi tarkkaan. Ei minulla ole siitä moitittavaa, ihan ok. Sisälsi monipuolisen kirjoittelun toiveen Enkä kovin usein ainakaan tuputa lehdistä tai muualta kopsattua.
      Jos kirjoittaisinkin, varmaan kaikella lukemallani voisi olla kyllä vaikutuksensa sisältöön. Se tulisi kuin nyppisi heinäkasasta korren sieltä täältä, valikoimatta näön perusteella.

      Nytpä täytyykin lähteä pikapuolin pahnaa levittelemään. Päiväni on tullut tuhlatuksi! Hyvää vointia teille!

    • ...

      .

    • SkillaN*

      Huomenta, kaksikymmentä kaksi astetta mittarissa, taitaapa olla ennätys.
      Viikonloppu taas edessä, ja sen mukana ne viikottaiset siivoukset ja nyt tuuletus puree punkkeihinkin, kun päivän antaa ulkona vaatteiden olla.
      Fiilinki ei mitä parhain kirjoitteluun, jotenkin nuo vanhat jutut ja ketjut ärsyttävät ja tuo jahtaaminen, syyttely toisena, eikö sitä saada loppumaan.
      Olen yrittänyt pohtia, mikä tekee ihmisistä tuon kaltaisia, ei osata kirjoittaa ja vastata kysymyksiin, sitä keskustelua tässä minäkin alan perään kuuluttaa, vaikka itsen en sitä kuulemani mukaan osaakaan.
      Mieluummin vaikka näitä "höptyksiä", kuin ikuista saman jauhamista, itsesääliä ja yletöntä kehumista.

      Harmikseni en osaa myöskään tulkita tuota pistettä tuolla ketjun joukossa, tarkoittaneenko loppua ja onko minulle tarkoitettu, vai kaikille, näinkin vaikeaksi voi muuttua.
      Suopursu3, en muista tuollaista nikkiä nähneeni, mutta varmaan minun muistini taas tekee kepposet.
      Kiva kun muistat niitä hauskan pitoja, nyt on elämä muuttunut, meistä on tullut niin vanhoja ja totisia, pippalot on jääneet;)
      Käypä toistekin ja viestejä laittamassa, jospa vaikka saisimme tuulta purjeisiin ja innostuisimme ilottelemaan.

      Tuo media noita epäkohtia runsaasti esiin tuo ja ehkä paljolti paisutteleekin, hyvä on että tietoa saadaan, mutta toivoisi joskus näissä kaiken maailman tieto iskuissa pohditaan miten asiat korjataan.
      Epäkohdat tietoon tulee, nyt seuraavaksi voisi odottaa kerrontaa, miten ne korjataan.
      Komiteat miettivät, eikö se riitä, nyt vain sellaisia pohdintoja missä valmiit esitykset asioiden korjaamiseksi ja sitten tuulemaan.
      Noin taitaa palstalla olla ,kuten meri-kukka kerrot ja yleinen pahan aikaan saaja se kateus onkin.
      Tuo "kopsaaminen" ei minusta olekaan hyvä kirjoittelun tae, mieluummin omia mietteitä ja ajatuksia, tietoa tulee monenlaista, niistä sitten vaan omia mietteitä laittamaan.

      Hyvä neuvo merihuisku sinulla, näin kun oppisikin kuulemansa, sen kaiken kehnon sivuuttamaan, mutta ihmisellä joskus niitä hetkiä, että mielikin pahoittuu, onneksi olen unohtelija;)

      Tuo luonnon seuraaminen on vanhemmiten paljon tärkeämmäksi ja vuodenaikojen ilmiöt myös paremmin on ruvennut näkemään, kuin nuorena.
      Ihastelin eilen kampaajalle mennessä noita koivuja ja niiden ihanaa pukeutumista, piti ihan pysähtyä sillalle ja katsella ihanaa näkyä, vesi sillan alla virtasi, maisemat huurussa, aurinko säteili, henkeä salpasi.
      Lintuja voin minäkin katsella ja ilokseni syöttäjiäkin on runsaasti ilmaantunut, tuon puistikon syöttölän paikalle ja lintujen määrä kasvaa.
      Vein minäkin sinne ruokaa ja kohta kauppaan mennessä katsoin kaikki tarjottavani oli kadonnut, kyyhkysiä meillä näkyy suurin osa linnuista olevan, naakkojen lisäksi, pikkulintuja vain varpuset ja talitiaiset, erikoisuuksia en ole havainnut.

      Nyt sitä taas tuli pituutta jutustelulle, pääsi ajatukset lentoon;)
      Kivaa ja aherrusta täynnä olevaa päivää kaikille, taas mieli hyvänä, niin se päivittäin muuttuu;)

    • katleijanen!

      Pikavilkaisu ennen Tunteita ja tuoksuja. SkillaNin aamutarinan tiätty luin.
      Oiskohan noilla pisteillä sama tehtävä kuin niillä huutomerkeillä. Semmonen hyvä tarkoitus että nostaa nämä muut kauasjääneet ketjut ylemmäs. Kas kun ne nykyään pakkaavat jäämään liian kauas alas tai peräti ihan nurkan taakse 2.:lle sivulle. Sen havainnon tein nyt aamulla.

    • Pakkas-aamua , voi kai sanoa että kaiklle.
      Tuli sellainen olo että pitää vähän selventää eilisiä omia mielipiteitä.
      Tottakai puhumme täällä välillä Tv:stä kuultua/nähtyä. Tai lehdestä luettua -Kaikesta mikä läheltä koskettaa meitä. Minä muiden mukana. Aina voi oman mielipiteen asiasta tuoda esille.
      Tuo kunta-ja sote uudistus on on niin vaikea ja monitahoinen juttu. Ei ministeriä vaihtamalla edisty eikä valmistu.
      Kaikilla kun pitäisi olla hyvä, samat oikeudet ja kaikki palvelut lähellä.
      kaikki maksavat veronsa, kenenkään palveluita ja oloja ei saisi huonontaa.
      Siihen vaaditaan melkein taikatempun tekijä- minun mielestä !
      Siinäpähän jahkaavat- viisaat päät yhdessä. Täällä kunnat käyvät kiivasta keskustelua keskenään. Puolesta ja vastaan.
      Tältä tämä meininki tuntuu. Todella hyvä että saa vaan sivusta seurata. Vaikeita asioita !

      En ole ollut niin ahkera kuin Skillan. Ainoastaan kaupassa kävin vetoketjua etsimässä uuteen hameeseen. Ei ollut ei.
      Joten keskustaan on mentävä, kunhan saa tuon pakkasen kondikseen. Nyt on vielä -26 Kyllä siinä nenu jäätyy.
      Kivaa päivän jatkoa kaikille.Hörpätään välillä kuumaa kahvia....

    • Päevee vuan.

      Ee ou hyvä ;( Toissa yönä heräsin kolmen maissa kamalaan vatsan vääntöön ja kahtapäätä kura lens;)

      Eilinen päivä meni ihantaju kankaalla.

      Nyt tulin kurkkaamaan pirttiin.

      Kaet se siitä vähin errin lutviutuu.

      Tulin vuan ilimottamaan,vielä henk pihisöö,aenae jostaen reijästä.

      Kotetaan jaksoo.
      näkyillään....

    • Hintriika*

      Ei ole mitään tietoa, mitä palstalla tapahtuu, kun vain täällä kahvipirtissä piipahtelen lukemassa ja joskus kirjoittelemassakin. Entisajan tappelut ja toivottamat jahkaamisten palstalla muistan, eivätkä ne luultavasti siitään ole muuttuneet. No, en aio mennä tutkailemaan asiaa. Sen ajan voi käyttää parempaakin puuhailuun.

      Meillä pakkanen meinaa loppua käsiin, kun etelässä vasta kunnolla kipristelee nokkia ja varpaita. Aamulla oli vähemmän kuin -10, nyt vähän pakkasempi. Hulluja nuo miinukset sikäli, että kun pakkanen lisääntyy, niin pitäisi sanoa, että se mittarissa laskee ja lauhtuminen on nousemista. Puhekielessä menee just päinvastoin. Kukin sitten tulkitsee miten tulkitsee.

      Aurinkokin armeliaasti paistaa, mutta tuuli lisää pakkasen purevuutta. Eivät ne mittarin numerot kylmän tunnetta sanele vaan tuuli. Meillä olikin aivan ihania ne yli -20 asteen pakkaset, kun tuuli pysytteli omissa oloissaan. Tyyni ja kova pakkanen on säyseämpi kuin pieni ja tuulinen.

      Nyt olisi taas se päivä, kun pitäisi saada itsensä kuntosalille. Viimeksi tehosi hyvin, kun täällä ilmoitin, että lähden pian kuntosalille. Tai siis olen minä sen jälkeenkin käynyt, mutta en täällä ilmoitellut. Nyt tuli taas julkistetuksi, niin täytyy toteuttaa.

      Jos konditionaali (lähtisin, tekisin jne.) poistetta-ISI-in suomen kielestä, niin eht-ISI tehdä paljon enemmän! Eivät taida minun takiani poistaa. On vaan harjoitettava itsekuria.

      Huomenna on lumilinnan avajaiset. Jos kuljette nelostietä näissä maisemissa, niin poiketkaa ihmeessä Kemin lumilinnassa! On se aina näkemisen arvoinen talvitaideteos.

      Koettakaa tareta siellä etelässäkin!

    • Olen koettanut vältellä tuota konditionaalia kirjoituksissani, mutta aina se tahtoo tulla tavan mukaan.
      Mutta, tarkoitus olisi minunkin kuntosalille tänään mennä. Koska saan kyydin sinne ja se on sovittu, niin en voi millään tekosyyllä sitä menoa enää perua.
      Loppupäivä meneekin sitten lekotellessa ja nauttiessa auvoisesta saunomisen jälkeisestä olosta.

      Muori67 toivottavasti paranet ja mikä ettei jos se on jotain liikkeellä olevaa vatsatautia. Eri asia jos muu tauti kyseessä.

    • Nea*

      Pakkaslukematovat hieman vähemmän tänään, jollei tuo tuuli heti heräisi, olisi mitä mainioin lenkki-ilma, menisin mielelläni.
      No, siinä se konditionaali taas tuli, huomaamatta!

      Olemme jo kauppareissun aamun mittaan tehneet, että olisiko siinä
      mitään kuntoilua jo, pitkät ovat nykyään kauppojen käytävät.

      En ole lueskellut noita eripalstoja, ei oikein kiinnosta kinaaminen,
      parempi elää leppoisesti vähän hassutella
      ja jotain iloa täytyy saada joka päivään!

      Venlastiinan kahvi houkuttelee niinpal, että otanpa tuosta oikein kauniin ruusukuvioisen mukin ja kaadan höyryävää kahvia, hyvää on!

    • Avasinpa iltasanomain uutisten katsomiseksi koneen,,mut kova uteliaisuua pani lukemaan kylän asiat edelliseltä sivulta.
      Taisin tehdä emämunauksen,kun neuvoin lääkäriin hakemaan ahdistus lääkkeitä se helpottais,voi olla jotta sain iän ikuiset vihat sieltä puolen.Olen liian kärkäs suomimaan ja säälimään jonkun tarpeita,.- En kylläkään kenenkään nimeä maininnut,vaikka useita olisi mielestänikin sopinut siihen ryhmään...

      Voi sinua heta mitä teit......pysykää ystävät terveenä!
      Muori 67 samainen kulkuri minulla on 2-3kertaa viikossa-- koita syödä mustikoita- minun mieheni keräsi 40litraa syön nitä ja vain niitä pelkästään joku-päivä... lomalla avokaadoa.......

      • Olin aikeissa toivottaa hyvää huomenta, mutta ilmeisesti olen taas sotkenut vuorokauden ajat, kun parikin kelloa näyttää 19:12
        Eilen kylläkin menin hyvissä ajoin nukkumaan ja heräsin myös varhain. Univelkani nukutti minut uudelleen, ja heräsin ihanaan ruoan tuoksuun luultavasti pitkien nokosten jälkeen.
        Varmaankin jompikumpi meistä (Puskasuleima tai minä) on jo mainostanutkin meidän keittiömestariamme, jolle rupean maksamaan säännöllistä kuukausipalkkaa heti, kun hän voittaa lotossa muutaman miljoonan.
        Toisaalta olisi asiallisempaa kieltää kokkiani kokkaamasta, kun painoni heittele sinne sun tänne ja etupäässä tänne. Osasyy on kylläkin puolisossani, sillä hän kuvittelee olevansa holhoojani tai muuten vain yleinen syöttäjä. Hänen mielestään syön liian vähän
        tai sitten ruoka on huonoa. Kumpikaan väite ei pidä paikkansa, mutta pakko minun on antaa periksi, että pääsen kehumaan meidän kahvinkeitintämme. Se kun pitää sellaisen rähinän, ettei meidän tarvitse edes pahemmin murjottaa.

        Mutta sen olen päättänyt, että jos saisin ikioman läppärin, naputtelisin päivittäin ne kuulumiset, jotka (päivittäin) jäävät kuuluttamatta.
        Varmuudella saisin myös palautetta.
        Olisi melkein idyllistä, kun toinen istuisi toisella puolella pöytää ja toinen toisella kirjoittamassa haukkumakirjeitä toinen toiselleen.
        Kun aina kohistaan, että puolisoilla pitäisi olla yhteisiä harrastuksia, niin sähköpostitus jos mikä on sellainen.

        Sehän olisi modernimpaa kuin entisellä pariskunnalla, joka kävi mykkäkoulua. Mies kirjoitti vaimon tyynylle lapun: - Herätä minut kello kuusi. Vaimo teki työtä käskettyä ja laittoi miehen tyynylle lapun: - Herää! Kello on kuusi!

        Sarjassamme "Vanhoja vanhojen vitsien kertojat" toivotan teille kaikille oikein hyvää uutta päivää!


      • Venlastiina kirjoitti:

        Olin aikeissa toivottaa hyvää huomenta, mutta ilmeisesti olen taas sotkenut vuorokauden ajat, kun parikin kelloa näyttää 19:12
        Eilen kylläkin menin hyvissä ajoin nukkumaan ja heräsin myös varhain. Univelkani nukutti minut uudelleen, ja heräsin ihanaan ruoan tuoksuun luultavasti pitkien nokosten jälkeen.
        Varmaankin jompikumpi meistä (Puskasuleima tai minä) on jo mainostanutkin meidän keittiömestariamme, jolle rupean maksamaan säännöllistä kuukausipalkkaa heti, kun hän voittaa lotossa muutaman miljoonan.
        Toisaalta olisi asiallisempaa kieltää kokkiani kokkaamasta, kun painoni heittele sinne sun tänne ja etupäässä tänne. Osasyy on kylläkin puolisossani, sillä hän kuvittelee olevansa holhoojani tai muuten vain yleinen syöttäjä. Hänen mielestään syön liian vähän
        tai sitten ruoka on huonoa. Kumpikaan väite ei pidä paikkansa, mutta pakko minun on antaa periksi, että pääsen kehumaan meidän kahvinkeitintämme. Se kun pitää sellaisen rähinän, ettei meidän tarvitse edes pahemmin murjottaa.

        Mutta sen olen päättänyt, että jos saisin ikioman läppärin, naputtelisin päivittäin ne kuulumiset, jotka (päivittäin) jäävät kuuluttamatta.
        Varmuudella saisin myös palautetta.
        Olisi melkein idyllistä, kun toinen istuisi toisella puolella pöytää ja toinen toisella kirjoittamassa haukkumakirjeitä toinen toiselleen.
        Kun aina kohistaan, että puolisoilla pitäisi olla yhteisiä harrastuksia, niin sähköpostitus jos mikä on sellainen.

        Sehän olisi modernimpaa kuin entisellä pariskunnalla, joka kävi mykkäkoulua. Mies kirjoitti vaimon tyynylle lapun: - Herätä minut kello kuusi. Vaimo teki työtä käskettyä ja laittoi miehen tyynylle lapun: - Herää! Kello on kuusi!

        Sarjassamme "Vanhoja vanhojen vitsien kertojat" toivotan teille kaikille oikein hyvää uutta päivää!

        Illan köllykkätä!

        Vielä on ihan rasakka pakkanen ollut meillä tänä päivänä. Mutta kyllä on ollut niin suunnattoman kaunista tuolla ulkona, niin huikaisevan kaunista huurretta, ihan kuin en muka muistaisi edellisiltä talvilta. Kyllä meitä suomalaisia suorastaan hellitään sen surkean ja ankean syksyn jälkeen!!!

        Olipa huikeissa hinnoissa kotimaiset kurkut ja tomaatit tänään, tuskin lienen koskaan ostanut noin arvokkaita vihanneksia. Mutta ulkolaisia emme osta, tyydymme sitten vähempään määrään. Vuosia, vuosia sitten erehdyin ostamaan ulkolaisia tomaatteja ja ne maistuivat aivan saippualle, siihen kertaan jäi niitten ostaminen.

        Tämä toinen joka meillä asuu, on jo unten mailla, ei nukkunut päikkäreitä, minä kyllä vetelin pari tuntia. Mutta vaakatasoon tästä suunnista ja otan jonkun vanhan "Valitut Palat"käteen, lueskelen niin kauan kuin uni voittaa. Hyvää alkavaa viikonvaihdetta ja kauniita unosia jokaiselle!!! toivottelee paulamaria


    • Ilta se on, niin luulen.

      Jospa yritän pätkästä tänään kokemani, tuskin vitsin merkit täyttää
      Menin markettiin, edelläni taivalsi pari heppua paljain päin pikku liepakassa. He istahtivat marketin yleisöpenkille, jossa ei tällä kertaa muita ollutkaan. Istahdin samalle penkille, jossa he hieroskelivat vilusta väristen käsiään.

      - No mitäpä sinulle kuuluu? kysäisi toinen miehistä.
      - Mitäpä tässä, vastasin ja jatkoin, että onpa teillä ainakin päässä hyvä verenkierto kun paljain päin kävelette.
      - Kuule poika! örähti lähin kaveri. - Sen on sillä lailla, että kun ottaa puoli litraa alkolaista 20% juomaa, pää kestää saman moisen jäätymättä pakkasta. Jos enämpi on, pitää rosentteja vahvistaa. Et taija tietää kun olet karvahattuun tälläytynyt. Myönsin etten tiennyt. Mies oikein ilahtui:- Kuule, sulla on poika paljon oppimista vielä!
      Olihan otettu siitä, että kutsuivat minua pojaksi. Jotenkin se kuitenkin vaivasi ja niinpä kysäisin, että pajonkos sitä ikää on teillä.
      - Kuule, seihtemäs kymppi pitkällä mennä hojottaa!
      - Vai niin...no sitten minulta on jo oppimisikä mennyt ohi jo aika päiviä.
      Mies katseli tarkemmin minua, ja jorautti, että sattuuhan sitä. Sitten he siirtyivät keskenään laskemaan rahojaan mihin ne riittäisivät Alkon pakkasnesteen hankinnassa. Kävi mielessä, että näinköhän pyytävät avustusta. Ei kuitenkaan, vaan lähtivät pörräämään ulos. Tuskinpa enää edes muistivat minua juttukumppanina.

      Lopetankin kirjoitteluni tältä illalta tähän. Uuteen aamuun ja päivään!

    • SkillaN*

      Huomenta ja nyt pakkanen nurin kipsahti, vajaa kuusi astetta, suuri on ero eiliseen.
      Olen tehnyt nuorista sen havainnon, että myssyt päässä kulkevat melkein kaikki, siinä on valistus mennyt perille.
      Jospa tämä nuori kaarti sitten viisaammin osaavat kaikessa toimia, oppia on paljon tarjolla ja kun myssy päätä lämmittää, järki siellä pysyy;)
      Siltä osin tulevaisuus valoisena näkyy, eipä muusta voi paljon sanoakaan.
      Valtavia on nuo vaikeudet joiden selvittelyjä yrittävät, ihmeisiin ei pysty hallituskaan.
      Rahan voimalla jyskytellään, pääoma tahdin määrää, työtä annetaan jos annetaan, voittoja vaan pitää kertyä.
      Niin se on, että kattoa ei ahneudelle ole.

      Minun ei myöskään tee mieli noita ulkolaisia tomaatteja, kovia ja mauttomia, pitää odottaa kesää sitten syödä sydämen halusta.
      Appelsiinit ja mandariinit nyt halpoja ja yllättävän mehukkaita, niitä olen syönyt, kai jotakin vitamiineja niissä edes jäljellä.
      Mykkäkoulua tuli pidettyä, mutta ei noin pitkälle mennyt, mitä Venlastiina kertoi;)

      Minä en suurin surminkaan mene noihin ketjuihin kirjoittamaan, viisainta olisikin jättää itsensä kirjoittelemiin viesteihin, luen kyllä joskus ja aina sieltä saa huomata pirtin olemassa olon ja kiusan.
      Kieltämättä ärsyttää, kun koko palsta yhden ihmisen täyttämänä, mutta sivuutan tällä purinalla, olkoon ja nauttikoon aikaan saannoksistaan, mistä tuo tuollainen johtuu?

      Olen jo ajat sitten jättänyt nuo kuntoilu aikomukset, koska olen huomannut nämä kykyni aloittaa ja jatkaa, jossakin liikkumisen puolella, itseäni saan syyttää moisista vioistani ja niiden tuotoksista.
      Katleijasen oivallus tuosta pisteestä oli hyvä, minä tyhmä kun aina jotakin kielteistä alan miettiä, ihan hyvä tapa nostaa ketju ylös ja saada osa pimentöön noista yhden miehen touhuista, toivotonta taitaa kumminkin olla.
      Tuo kunta uudistus puhuttaa joka puolella ja ymmärtää siltä osin, että päätäntä asioissa siirtyisi pois totutuista.
      Kallista se kyllä on pitää kuntaa itsenäisenä ja maksaa virkakunnalle, jos kunta on kovin pieni.
      Taas toisaalta isossa kunnassa jää joku aina heikommalle, miten tämänkin asian saisi kohdalleen.
      Onneksi ei vielä tappeluita ole syntynyt, niin kuin tuolla maailmalla, kun asiat ei kaikkien mieliksi suju.

      Voi muori rukka, kyllä sinua koittelee, apua ei osaa taidoillani neuvoa, mutta tuo merihuiskun mustikan syönti voisi olla hyvä konsti, ei ainakaan pahaksi.
      Kyllähän nuo marjatkin pitäisi olla oma keräämiä, tiedä mitä lisäaineita niissäkin on kaupasta ostettuna ja ei ainakaan ne aineet vatsan toiminnalle hyväksi.

      Mutta, nyt päivän puuhiin ja tekemistä löytyy, hyvä niin, illalla voi hyvillä mielin antautua löylyn nautintoon.
      Lämpimiä löylyjä, tai muuten vaan hyvää päivää toivottelen, löylyt sitten päivän päätteeksi;)

    • lauantai aamua. Pilvistä sellaista ja 5-6 pakkasta !.
      Pikkulikkana muistan , että jos oli vatsatauti syöttivät aina mustikoita lääkkeeksi. Ainahan sitä parani,mikä lie sitten auttanut-varmaan aikansa kun oli, olisi mennyt menojaan muutenkin.

      Terveellisempi vaihtoehto mustikat, kuin ripulilääkkeet.
      1800 luvun lopulla(romaanien mukaan-siis kirjojen) vatsatautiin syötettiin ripulilääkkeitä. Ellei taudista jo ihminen kuivunut niin viimeistään silloin paha nestevajaus kohtasi potilaan.
      Kuvittelivat että riivaaja vaivaa ihmistä ja sehän pitää ajaa pois.
      Onneksi nyt tiedetään miten tärkeää tuo nesteen saanti on aina, varsinkin vatsataudissa.

      Muori67, piti kysymäni onko tullut seurattua "Austraalian avoimia" ?
      Tänään on naisten loppuottelu ja huomenna Miesten.
      Uskon että Nadal voittaa kuten niin monesti ennenkin- ainakin pidän hänelle peukkuja.
      Koitahan saada vatsasi järjestykseen, jaksat huomenna loppuottelua katsoa.
      Juotavaa vaan runsaasti.
      Mukavaa päivän jatkoa kaikille tasapuolisesti, yhdessä ja erikseen.

    • Kiitos samoin SkillaN'illekin, täälläkin etelämpänä on pakkanen hellittänyt siedettävimpiin lukemiin.
      Sopiikin hyvin kun pitää pukeutua 50-vuotisjuhliin iltapäivällä:)

      Olinkin jo ajatellut kylmän varalle laittaa säärystimet, ja tosi reilun virolaisen ponshotyylisen villapuseron, jossa silti hihat, mutta kaarrettu leveä helma. Nyt ei tarvitsekaan olla "eskimona" vaikka hauskat koristeraidalliset säärystimet ne onkin!
      Näillä pakkaslukemilla voi laittaa tilanteeseen sopivamman asun.

      Eilen keitin eka kerran tuoreista silakoista keiton, en olisi uskonut silakoista tulevan niin maukasta kalakeittoa, tosin niitä oli yli 300 gr pieneen 1/2 ltr keittoon. Puolet vettä ja maitoa, perunaa sipulia, tilliä ja rkl voita, niin yllättävän hyvää tuli, ja vielä edullista.

      Kevennettyjä aterioita aioin nyt kevätkaudella kehitellä, ettei paino pääse nousemaan suotta, kun sain pudotettua ennen joulua.

      Tammikuun loppua kohti jo mennään, maanantaina alkaakin studio 55, saa sitten nähdä onko Raakel Lingnell yhtä miellyttävä ja pirtsikka kuin edeltäjänsä.
      Harvoinhan sitäkään tulee katsottua, paitsi jos on joku kiinnostava haastateltavana.

      Illalla aion saunoa minäkin, onhan sitten rento ja mukava olo,
      juhlaseurustelun jälkeen.

      Muori 67 toivon parempaa vointia jo, ja lempeitä ruokia sille masullesi,.. moikkaa

    • Parhain launtai tervehdykseni Teikle pirttiläiset.Kerron vain ,kun useimman lehden luettuani .Aina vaan painonpudotuksesta kerrotaan ja minä yritän päin vastoin syödä edes jotain,että paino 40kg pysyisi. Ongelmia on moneksi -- mikähän lellivauva tuostakin Janin tytöstä tulee.
      Kukas maksaa Janin palkan?

      Olen erittäin kehnossa kunnossa,joten en pahoita enempää kenenekään mieltä enepää Anteeksi...

    • Nyt on sellainen meikäläisen ihanne pakkaskeli 4- eikä edes tuule. Silti olen ollut "sisätöissä" koko päivän.
      Eilen tuli Tv:stä hieno dokumenttielokuva Suomen kolmesta suurimmasta kaupungista Helsingistä, Turusta ja Tampereesta vuonna 1961.
      Vanhat filminpätkät ja kuvat nostivat muistoja esiin. Tampereella ja Turussa asuneena oli hieno katsella paikkoja ja ihmisiä. Koko ajan maisemat muuttuvat rakentamisen myötä.
      Ihmiset katunäkymissä täysin erilaisissa pukeissa kuin nyt, naisilla popliinitakit kesällä ja valkeat hatut, nuorilla naisilla oli huivejakin päässä. Miehillä irtotakit ja suorat housut.
      Kaduilla ajelivat sen ajan pikkuautot ja veturina näki vielä Ukkopekka höyryveturin rautatieasemalla. Tallensin dokumenti enkä sitä ihan pian poistakaan.

      • Saunaterveiset täältä eteläiseltä Pirkanmaalta!

        Tulukeepas saanakahveelle! Tarjolle toen vastaleevottuja korvapuusteja, ee ennee suuta polta. Pakkanennii on laahtunna nii ettee ennee oo ku viitisen astetta, tarkenoo suapastella pirttii. Pikkuse liian kovasti tuo tuulj hujjuuttaa, meenoo ulukotulet tuolla terassilla sammuttoo. Teetä hörppeen ja nurkkakuapista löösin "herkkuva", kermalikööriä. Ai että maestuu makosalle! Mukavoo laavantaeiltoo! Minä tästä kiiruhan jo kottii, ykköseltä tulloo "toesenlaeset frendit" ja sitten viikon paras: luonto-ohjelma. Pikasesti tässä paulamaria


    • Ehtoota ja kiitos ystävät.Ootte ihania.

      On tämä päivä nyt jo parempi.
      Saunaan en jaksanut eile millään mennä,mutta nyt tuntuu jo paremmalle.
      Mustikoita olen syönyt vaikka kuinkaka,eikä tuo maha enää ryplyä,vaikka heikoksi vei.

      Innostuin tuossa katsomaan ykköseltä semmosta luonto ohjelmaa Galapagos saarelta.On kiva kun jotku osaa ja malttaa niitä tehdä.

      En nyt näe niitä Australian avoimia kun meillä on taloyhtiön kaapeli,ainakaan en ole löytänyt kanavaa;(Lehdistä olen seurannut.

      Voikaahan hyvin.'¨
      näkyillään...

    • Tyttö kysyi tekstiviestissä, että menettekö tänä iltana saunaan, niin sanoin, että emme poikkeuksellisesti, vaan ajattelimme saunoa keskiviikkona.
      Siitäkös likka tenttaamaan, että miksi ja miksi ja miksi....
      No ei miksikään, muuten vaan.

      Täällä Pirtissä on mukava fiilis, enkä tahdo millään pilata sitä, mainitsemalla enää sanallakaan muualla, että tälläinen paikka onkaan.
      Skillan toivoi niin. Ollaan hissukseen, jospa jotkut eivät hoksaa, että , ihana sisäänlämpiävä savupirttimme on olemassakaan:)

    • Tulin lukasemaan viestit. Hyvinhän täällä. Rouva Y olj laettanna korvapuustijakii Pirttiin. Kiitos, mutta ei nyt. Päivän tankkaukseni olen jo tehnyt.
      "Korvapuustejahan" jaellaan maailmalla ja täälläkin. Entinen meno jatkuu.
      Minulla on vielä rojektia kesken tälle illalle. Tulinpahan sanomaan hyvät yöt teille! Nährään!

    • SkillaN*

      Sunnuntaiaamun rauhaa jälleen, viikko vierähti nopsaan, lähemmäksi kevättä on siirrytty, ensi sunnuntaina jo viimeistä talvi kuukautta vietämme.
      Vanhuus vaan voimistuu, ajattelin omalta kohdaltani sen, kun huomasin torstain jälkeen huokaisevani, että ihana kolme päivää, ei lähtöä mihinkään;)
      Kuitenkin jos mitään touhua ei olisi, olisin kovasti turhautunut, hyvä ei mitenkään.

      Oletpas sinä päättäväinen ynnämuu, kun ei yksi korvapuusti, mikä niin ihanasti vielä tuoksuukin, sinuun ei mahdu;)
      Kiitos vaan Paulamaria, näin mielikuvissa voin sen ottaakin, vaikka olen minäkin hiukan tuota vehnäsen syöntiä vähentänyt.
      Toivomus se todella oli anlis3, tottahan jokainen kirjoittaa mitä haluaa, mutta tuo yhteinen ystävämme ei aina kovinkaan kohtelias ole meistä kirjoittaessaan.
      Mustikat taisi auttaa, niin se vaan on, että luonnon omat konstit parhaita, jatkoja vaan parempaan muori;)

      Katsoin vähän aikaa tuota katleijasen mainitsemaa kolmen kaupungin kertomaa, mutta en jaksanut lämmetä, ehkä siksi, että Turku esimerkiksi on aika tuntemattomaksi jäänyt.
      Onhan se muoti muuttunut useamman kerran meidänkin elinikänä.

      Kyllä nuo kaapelit ja antenni teeveen ohjelmat sotkevat jos niitä haluaa katsella, mikä näkyy missäkin, itselläni näkyy antenni teevee , kanavia ihan riittävästi, usein ne hyvät katsottavat ohjelmat päällekkäin.
      Olen joskus katsellut ohi menneitä tietokoneelta, sekin ihan hyvä mahdollisuus.
      Luulen että Raakel Linden sopii hyvin tuohon osaan kolmosen aamu rupeamassa, ainakin aina hyvin hymyilevä jaksaa olla.
      Nyt en pysy mukana, merihuisku, ketä Jania tarkoitit, seuraan median kulkua heikonlaisesti, ohi on mennyt tämäkin asia.
      Voi olla hyvinkin suuri puute tämäkin, näin tietämätön olen maailman kulusta..
      Voisiko sanoa, peräti peräkammarin mummo, kiinnostun niin vähän näiden julkkiksien elämästä.

      Mutta nyt tätä rauhallista oloa tuonne nojatuoliin aion nousta jatkamaan, tietokone kiinni ja sitten illalla kurkkaan, onko kukaan pirttiin kurkannut;)

      Muuten työteliäs yö työn tekijä tämä yhteinen "ystävä" jaksaa koluta arkistot ja nostaa ketjut tänne ihmeteltäväksi, tarmoa on sekin.
      Pakkanen pienissä lukemissa voisi olla ulkoilun paikka, katsotaan, moi, moi!

    • kevät intoako

      Mihinkäs helmikuu voisi hävitä? Talvikuukausihan se vielä, joskin lyhyempi DDD

    • Hyvää Sunnuntaita täältäkin sekalaisesta kylästä,kirjoittelen ehkä teidän ihmeeksi
      sekaiset medän piirissä luetaan,kun miehet hame päällä kulkee. Kiintiö täydentyi
      varmaan näin. Tuntuu tänä-ammuna ,kuin olisin uusi ihminen on niin hyvä olo.
      mutta eile kun pillereitä koura kaupalla vetelin niin hyvin yön nukuin..
      Ihmettelen vaan ,kuin muori67 jaksaa niin piteä jokapäivä olla,vaikka kaikenlaista
      roppa vaivaa hänellä on..
      Jani on eduskunnan istuva edustaja,kun hän iltaisin ja vapaa-ajalla hyväntekeväisyyttä harrastaa.... Siellä sattui olemaan tytölle käynyt huonosti ja
      hyvä sydämminen auttoi jaloille ja saa lpsen osaksi omaksi,joten isyyslomalla .
      Monelle varmaan tuo noita hyvän mielen tunteita,hän myös synnytyksessä on ollut mukana. Varmaan ihmettelet mistä noita tietoja on netistä useissa lehdiss
      ei meille tule,kuin päivän lehti. Kun eläkkeelle 70v jäin yritin hullun lailla kavatyötä harrastaa,mut elimistöni toppas. Tottunut ruumillisen työn tekijänä pakotin nyt itteni lukupuuhii. On edullista osasta opiksi osaksi ei järkee.
      Mutta erilaisuus tekee monipuolisemman elämästä,jos kaikki visertäis samalla tavalla se olisi tylsää... Näin on mukavaa asemallekin vielä jää.
      Unohdetaan pilviset päivät....heta

    • Sunnuntai uamua kaikille.

      Minulla on yks henkireikä;) tuo meidän talon kerhohuone,meitä kokoontuu siellä joka päivä 8-10 henkeä,kaikki semmosia elämänkoulun käyneitä huumorintajuisia immeisiä.Se pitää minuakin jollain lailla tolkussani;)
      Välillä nauretan että vattalihakset on hellänä.
      Kahvit aina hörpätään ja "Maijaa" pelataan.

      Mittarissa -8,3c eikä nyt näy tuulevan.On se yöllä tuullut sen verran että puut puut riisuneet hienot harso pukunsa.

      No voikaahan hyvin.
      näkyillään...

    • anlis3 ek

      Minullekin läntinen Suomi on jäänyt tuntemattomaksi, kuten Skillanillekin.
      Lahdessa asuimme 5 ja puoli vuotta kun mies palveli siellä Hämeen ratsujääkäripataljoonassa.
      Sen jälkeen Kuopiossa, vähän aikaa Espanjassa ja ympyrä sulkeutui kun muutimme eläkepäiviksemme tänne juurillemme.
      Sen verran kuitenkin tiedän ja tunnen länsisuomalaista mentaliteettia, kun vertailukohteena voin pitää siskopuoleni asuinpaikan, Virtojen ihmisiä.
      Me täällä päin olemme avoimempia, mielestäni. Olemme helposti lähestyttäviä ja seurallisia.
      Tämä ei ole heimosodan lietsomista, totean vaan, että erilaisuus on rikkautta.
      Poikamme asuu Kuopiossa, entisessä koulukaupungissaan, ja joka kerta siellä käydessämme pistän paikallisen murrevaihteen päälle.Kyllähän 17 vuotta opetti oikeitten immeisten kieltä puhumaan:)

    • Ramoona*

      Tarkoitatko Anlis paikkakuntaa nimeltä Virrat. Se on minulle hyvinkin tuttu ja rakas , Virroilla on maailman lempeimmät savusaunan löylyt , antoisimmat marjametsät ja lämmittävimmät koivuhalot. Nimi on monikollinen, ja se taipuu Virtain ja paikkakuntalaiset ovat virtolaisia.

      Savon juuristani olen kertoillutkin ja siellä vieraillaan muutaman kerran vuodessa, murrekin luontuu suuhuni...ei ihan oikeaoppisena ehkä.
      Tänne etelään opiskelu johdatti, elämänkumppani löytyi ja työpaikat. Täällä pysytäänkin, lähin suku ympärillä ja mummolaksi ja eläkepäiviksi rakennettu talo toimii hyvin, ja varsinkin kesällä pienenä puuhamaanakin.

      Keitin pitkästä aikaa kuohkeaa puolukkavispipuuroa, saa vielä huomenna aamupalallakin sillä herkutella. Muuksi lounaaksi riittääkin kalakeitto, pakastessa oli jouluisesta siian graavauksesta jääneitä paloja ja ruotoja. Onpa ollut mukavan lauhoja ulkoilupäiviä, pääsi kerran jo luntakin hiukan kolaamaan.

      • Tytär pitää tapanaan tiedustella meiltä, että mitä ruokaa teette, milloin menette saunaan jne. Ei holhousmielessä, mutta kiinnostuksesta vanhojen vanhempiensa "projekteista".
        Kylläpä vaan Ramoona, Virtain kaupunki(nykyisin siis kaupunki) on niin lähellä Etelä- Pohjanmaata, että siskoni sanoi muutama vuosi sitten, että terveyskeskuksen erikoispalvelutkin olivat Alavudella. Aleksi poika kävi siellä opettelemassa r-kirjainta, ja oppikin
        Sukulaiseni ovat aika tarkkoja siitä, että heitä sanotaan virtolaisiksi, ei virtalaisiksi..


      • Ehtoopäevee!

        Ootko Ramoona Raatalammlta lähtösin?Kaava oon sitä asijoo mietinnä ja nyt olj ihan pakko kysästä. Tiijä, vaekka oes oltu samassa koolussa. Tiällä ilta alkaa pimentyä, harmoota on ollu muutennik koko päevä. paulamaria


      • Ramoona*
        RouvaYlikypsä kirjoitti:

        Ehtoopäevee!

        Ootko Ramoona Raatalammlta lähtösin?Kaava oon sitä asijoo mietinnä ja nyt olj ihan pakko kysästä. Tiijä, vaekka oes oltu samassa koolussa. Tiällä ilta alkaa pimentyä, harmoota on ollu muutennik koko päevä. paulamaria

        Paulamarialle vastoon tässä. Sieltähän minä kotosin oon, joskus taenna kertookkii. Taijjan olla vähän nuorempoo ikäluokkoo, suatettu olla er aekaan koulun penkillä. Kirkonkylän kansakoulussa alotin -53 , Mitrusen pariskunnasta molempiin oppilaana olin. Mutta kyllä raatalampilaesuus aena yhistää, ylypeenä sua kertoo kaaniista synnyinseuvvustaan.


    • Nea*

      Leppeää sunnuntaita Pirttiin!
      Kaunis ilma ja pakkastakin vain nimeksi! Tuo paulamarian Savon
      murre on niin hauskaa, että melkein sen pitää ääneensä lukea!

      Muutenkin Savolaiset ovat ihan lupsakkaa väkeä, vaikka sanotaankin,
      että "vastuu jää kuulijalle"!

      Minä luulen, että joka puolella Suomea meitä ihmisiä on erilaisia,
      ei voi mitenkään ruveta jaottelemaan.

      Pidittekö muuten "Putous"-ohjelmasta? Mielestäni oli joitain kivoja kohtia, että sai nauraa, joitain olisi voinut pois jättää.
      Huumorihan on vaikea laji!

      Kurkku vähän tuntuu, täytyypä mennä tuolta nurkkakaapin kautta,
      oikein liköörimaistiaisille, Kiitos!

    • Vielä tämän viestin kirjoitan kun alkuun kerran pääsin. Nukuin liian pitkään aamulla. Klo kuuden aikaan laitoin parvekkeen oven päällä olevan tuuletusluukun auki ja raikkaassa huoneilmassa uni maistui klo 9.30 asti.

      Nukuin oikealla kyljelläni huonosti kuulevan oikean korvani päällä, heräsin vaimeaan kännykkäsoittoon, jonka juuri ja juuri kuulin.
      Siellä tyttäreni vastasi ja huokaisi helpottuneena, kun oli jo seitsämän soittoa tehnyt ja aikonut jo taxiin hypätä ja tulla katsomaa miks' en vastaa.
      Voi tuota tyttöä kun on perinyt minun huolestuvan luonteeni.
      Kyllä pitää opetella ottamaan kännykkä yöpöydälle ja laittaa soittoääni kovimmall
      Kuten huomaatte huolenpitoa löytyy.

      • marja-liisa...

        Hei kaikki pirttiläiset!

        Pitkästä aikaa täytyy kirjoitella muutama sananen. Että ette erehdy luulemaan, että olen jo vanhuuteen kuollut. Olen kyllä käynyt kaiken lukemassa mitä olette kirjoitelleet, että kaikki on kyllä tiedossa.
        On vaan ollut kaikkea muuta puuhaa, niin en ole sitten paljon tietokoneella istunut.
        Nyt alkaa jo käsityötarvikkeet käydä vähiin, niin joutaa tännekkin.
        Olen punonut hirmuisen määrän kahvipusseja koreiksi, ja suuren läjän tuohiakin. Kävin juuri laskemassa varastoni, niin 73 koppaa on tehty kahvipusseista ja 42 tuohista. Mihinkähän minä noiden koppien kanssa joudun, olen vain tehnyt ja tehnyt,niin kauan kun tarpeita riitti. Kumma että ei ole tullut jännetuppitulehdusta, kun se on kuitenkin käsille aika rankkaa. Nyt kyllä sanoin jo noille suuremmille pussin kerääjille, että pitäkää taukoa. Kun niitä on tullut Helsingistä sairaalasta, Jyväskylästä ammattikoulusta, ja Kuopiosta krillistä, niin tuntuu, että kohta on koko suomi minun takiani hälytystilassa.
        Mosaiikki ja kivitöitä olen myös tehnyt, Monta purkkia liimaa ja saumalaastia olen tuhonnut talven aikana. Ja kesäksi on tuonne pihaan monenlaista uutta koristetta vietäväksi. No, on mulla sielä lääniä, minne niitä piilottelen.

        Kohta alkaa sitten taas touhuaminen noiden taimien kanssa. Pelargoniat olen jo kylvänyt. Vanhoja ei ole kuin kolme riippa pelargonia, joten kaikki on kasvatettava siemenestä. Ja kyllä tuo ainakin viime kesänä hyvin onnistui, niin en ainuttakaan ottanut talvi säilytykseen. Viime kesä oli kyllä tosi hyvä kukka kesä kaikinpuolin, kaikki kukki, ja onnistui. Tulevasta ei tiedä. Mutta toivotaan parasta, ja pelätään pahinta!

        Ja eipä sitä tällä iällä ole varmaa se omakaan kunto, että pystyy kaiken hoitamaan. Innostusta pitää olla vain sen verran, että työn pystyy kunnialla hoitamaan. Nuorena sitä ei yhtään peloittanut, uskalsi ottaa isonkin urakan, mutta nyt jo joskus pistää mietteliääksi.

        Että tämmöstä täällä! Voikaa hyvin kaikki!


      • hurlumhei

        Nukkuma-asennolla on paljon meritystä koko kehon ja mielen virkistämiseksi. Jotkut eivät voi nukkua selällään, koska hengitys ei silloin toimi.
        Itselleni selkänukkuminen on se ainoa. Joskus haluaisi vaihtelua goisata vaikka sikiöasennossa. Jos siihen nukahtaa, käsi saattaa olla voimaton parikin päivää.
        Olkavarret ovat niin kuluneet ettei ne kestä muuta kuin selkä asennon.
        Mahallaan taas tyyny tuntuu tukkivan hengitystiet.

        On kai kohta torkuttava jaloillaan kuin hienot isot ihmiset, hevoiset. Tosin pötköttäväthän nekin mielellään kanttuvei.


      • Vatsallaan ei saisi
        hurlumhei kirjoitti:

        Nukkuma-asennolla on paljon meritystä koko kehon ja mielen virkistämiseksi. Jotkut eivät voi nukkua selällään, koska hengitys ei silloin toimi.
        Itselleni selkänukkuminen on se ainoa. Joskus haluaisi vaihtelua goisata vaikka sikiöasennossa. Jos siihen nukahtaa, käsi saattaa olla voimaton parikin päivää.
        Olkavarret ovat niin kuluneet ettei ne kestä muuta kuin selkä asennon.
        Mahallaan taas tyyny tuntuu tukkivan hengitystiet.

        On kai kohta torkuttava jaloillaan kuin hienot isot ihmiset, hevoiset. Tosin pötköttäväthän nekin mielellään kanttuvei.

        lääkärini mukaan goisata. Minä kuiteskin aina silloin tällöin käännähdän niinkin päin, unissani, samoin kyljelle jos toisellekin, eniten kuitenkin selälläni nukun.
        Hyviä iltoja & öitä! t. Liisa.
        (Olen ollut synttärikutsuilla tänään.:)


    • Jopa on ollut marja-liisalla melkoinen käsityöruljanssi. Ihan ihmetellä pitää. Tuleepahan siinä paljon kierrätystäkin.

      Savon maakuntanaapurina on minullakin ollut niin paljon yhteisiä sanoja, että "ummikot" ovat savolaiseksi nimenneet. Yleensä kieltäydyn kunniasta. En siksi, että jotenkin häpeäisin, vaan siksi, että en halua toisten kunniakkaalla maineella ratsastella. Poikasena luin paikallislehdestä joka numerossa olleen savolaisvitsin. Kyllä savolaisten sanavalmius pisti ihailemaan.

      Katleijan kännykän huonosta kuuluvuudesta, niin on monesti minullekin käynyt. Kännykkäni on 1995 vuosimallia, vahva peli ja hyvässä vedossa. Ehkä hälytysäänelle on tullut väsyä, tai kuuloni on paljon heikentynyt. Myös kännykän akun saanti on jo arpapeliä. Niin kauan kuitenkin pidän, kun sillä pienet tarpeeni hoituu. Johan tuo on hyvin ehtinyt kotiutuakin.

      Hyvä, leppoisa päivä oli kävellä. Pilvisyyttä oli, mutta sehän mulle sopii. Silmäni ovat melkoisen arat, joten oikeata sopeutumistahan pilvet auttavat.

      Eipähän tässä tämän tärkeämpää. Koettakaa hyvin pärjäillä, vaikka jotain pientä kolutusta joillakin sattuisi olemaan. Hei!

      • Katleija

        Tarkistin kännystäni soiton voimakkuuden, taso 5 eli voimakkain oli päällä. Mutta se oli niin päin että nukuin hyvin kuulevan (enkä huonosti kuulevan) korvan päällä, siksi en kuullut.
        Tarkistin kirjoittamani kun mainitsit kännykkäni huonosta kuuluvuudesta. Hyvin toimii minun vuosia vanha Nokini 2310.


    • Kyllä nuo kännykät ovatkin ihmepelejä. Ne onnettomat kun piileksivät milloin missäkin. Kun laukkujakin naiset vaihtelee menojen mukaan, eikä muista ottaa pois kotiin tultuaan. Arvatkaa monesti olen muistanut vasta seuraavana päivänä- haa missäs se taas piileksii, se känny.
      Joskus on vielä vaihtoehtona takin taskukin. Kun kaikki paikat on myllätty, voi onneksi laittaa toisen kännykän soimaan. Niin jos sattuu olemaan kotona sen haltija. Silloin kuunnellaan korvat höröllään ja silmät sirrillään: soiko jossain ??? Tähän saakka on soinut. .
      Kerran kotiin tultuani laitoin heti (silloin muistin )olohuoneen hyllylle.
      Purin laukun ja ostokset ja aloin etsiä kännyä. Kaikki paikat käytiin läpi.
      Arvelin sen jäänneen autoon kun sillä juuri palailin kotiin. Mieheni sanoi lähtevänsä etsimään sitä sieltä autosta. Ei ollut. Ja mitä ihmettä, siinähän se oli hyllyllä ihan omalla paikallaan, niin syyttömän näköisenä kuin ei mitään.
      Siis niin vaistomaisia tekemisiä ettei itse edes huomaa....
      Tai kun seuraavana päivänä laukusta muistaa kaivaa esiin. Eihän sitä kuule laukun vetoketjutaskusta pirinöitä. Siellä on sitten rivi viestejä ja soittoja odottamassa
      Eräällä tutulla on pölyimuri joka liikkuu itse. Hän kertoi puhuvansa sille kuin elävälle olennolle. komensi: tuu jo pois sieltä nurkasta koluamasta ja mitä sinä nyt sinne meet...? Kaikenlaista.
      Mut ei se mitään. Robottinukeillekin ja eläimille puhutaan ja hellitellään niitä.
      Kohtahan eletäänkin robottien valtakunnassa, niinhän ne viisaat sanovat.Monta tekemistä niillä korvataan. Samalla menee ihmisten työpaikat. Mutta kehitys kulkee kulkuaan sille emme mitään voi.
      Mutta minä ollakseni viisas lopetan nyt tähän. Nyt ei tarvi alkaa etsiä kännyä- ellei se sitten ole ottanut jalkoja alleen ja häippäisyt.
      Pitää lähteä katsomaan. Moi !

      • Joskus kännykkä kuuluu joskus ei, välillä naulakossa puseron povitaskussa, kuulo minullakin aika huono, parannusta ehkä keskiviikkona, menen sovittamaan ja kokeilemaan Järvenpäähän. Vasen korva parempi, siihen laite tulee.
        Saa nähdä, vai pitäisikö sanoa kuulla, miten onnistuu. Laite ei maksa mitään, mutta patterit pitää itse hankkia. Alkuun saa 6 kpl mukaan, kaksi viikkoa yksi patteri kestää.

        Ilma tosiaan ollut pilvinen, pakkasta nyt yli 7 astetta, päivällä vähemmän.
        Täällä ei ole suuria marketteja niinkuin ynnämuulla, ei synny suuria keskusteluja, harvoin jonkun tutun näkee. Ainoa varma puhuja on kassaneiti, sanoo aina päivää, ja lopuksi kiittää.
        Lopuksi minäkin sanon Dasvi Daania.


    • SkillaN*

      Aikaista aamua ja hyvää alkavaa viikkoa, toivoisin sen tuovan kaikkea kivaa tullessaan.
      Piti ihan lukea tuo eilen aamuinen sepustus, miten olinkaan sen kirjoittanut.
      Selittelen nyt, tarkoitin että ensi sunnuntaina elämme jo helmikuuta ja se on viimeinen talvikuu, siis on se koko helmikuu vielä talviaikaa ja eletään se suosiolla;)
      Kevät mielessä kumminkin väikkyy;)
      Tarpeeksi kauan kun juttuja kerromme, olemme kaikki jollakin tapaa tuttujen tuttuja, kiva varmaan olisi saman kylän tyttöjen muistoja kerrata.
      Siellä Hämeessä minäkin kouluni aloitin, Viialan kansakoulussa, pommien uhka seurana, tosin jo sodan loppu vaiheessa vuosi -44.
      Ei juurikaan tuttuja sinne jäänyt, liekö ne vähätkään elossa?

      Kiitos heta, nyt asia minullekin selvisi, kysymällä kaikki selviää;)
      Tuo Putous ei nyt minulle kolahda, mielestäni vähän väkisin tehtyä alkuun verrattaessa, hyvin osansa vetävät ei siinä mitään.
      Olen kaiken kaikkiaan tosikko, kun melkein kaikki ovat ihastuksissaan.

      Nukun oikealla kyljellä sekin nyt tiedoksi, kun nukkumisistakin on puhuttu, kaivan pään tyynyyn ja nukkumatti vie mennessään;)
      Kännykkää etsin joskus minäkin, siltä osin samaa sakkia teidän kanssa, etsin paljon muuta siinä ohessa, usein jään miettimään myös mitä olen tekemässä, ihmettelyä riittää tässä olemisessa.

      Ihmettelen ja päivittelen tuota MarjaLiisan tekemisen taitoa ja ahkeruutta, on se niin mittavaa, että hiljaa on meikäläisen olla tekemisistään.
      Pitää kumminkin kertoa, että kerhossa olemme neuloneet pieniä myssyjä, sukkia ja lapasia ja aiomme ne lahjoittaa jonnekin synnytyssairaalaan, pienille maailmaan tuleville tervetulo toivotuksena.
      Kohtahan niitä multapurkkeja on ikkunalaudoille laitettava, vähennän tai ainakin aion vähentää määriä.

      Minulla pölyimuri on työnnettävä/vedettävä, mutta ei se estä sille suuttumista, jos tarve tulee, ärisen väliin kuin koiranpentu, kun ei meinaa totella, siinä on jäykkä letku, mikä ei meinaa aina tahtomaani suuntaan mennä.
      Puhuminen itsekseen sujuu aika hyvin muutenkin, eikä tule riitaa;)

      Onhan se hyvä, että lapset yhteyttä pitävät, huoli kai heillä vanhuksista alitajuisesti aina.
      Kännykkää pidän minäkin yöpöydällä, ajatuksena, että jos hätä tulee pystyn apua soittamaan, se pystynkö on sitten toinen juttu.
      Savon murre on tosi vaikeaa viäntee, sen totesin taas kerhossa, kun yritin sitä esittää, kai se on vähän eripaikkakunnilla erilaista se Savonkin puhuminen.

      Älyäisinkö taas ollenkaan lopettaa, no nyt se tapahtuu, antoisaa viikon alkua kaikille, moi!

      • Ihan ensiksi terveiset SkillaNille: Täällä on toinen tosikko! Ei kolahda Putous minullekaan.

        Kun telkkarissa on uusintoja ja uusintojen uusintoja, voisivat tarjota vaihteeksi historiapläjäyksiä eli uusintoja niiltä vuosilta, jolloin hauska oli tällaisen tosikon mielestä hauskaa.
        Oikeastaan olen vähän kiukkuinenkin, kun tämä nykykomiikka
        mielestäni väheksyy katsojia. Ei kai ole tarkoitus, että näyttelijät pitävät hauskaa keskuudessaan ja viis veisaavat yleisöstä. Valinnan varaahan kylläkin on, kuten esimerkiksi
        "hymy pyllyyn", josta yleisön joukosta valitut edustajatkin nettoavat satasen, jos he pystyvät olemaan nauramatta.

        Olisi joskus mukava katsoa niitä ennenvanhaisia hupailuja, joille on makeasti naurettu. Voisi verrata itseensä, että onko sitä vuotten vieriessä karsiutunut naurutaito kokonaan, vai ovatko vuodet kullanneet muistot.
        Minkähänlainen ÄVPK eli älyvapaa palonkunta olisi nykyisin?
        Entäs Elaine? Ja jokohan Viljoo on näkyny?
        Tosin joukossa oli joskus mauttomuuksiakin; huippu taisi olla saamelaisia irvivä "Luostolle lustin pithoon".

        Luen tässä samalla mielipiteitäni ja yhden asian olen huomannut: On hyvä, ettei minusta tullut alakoulun opettajaa.
        En taitaisikaan olla sellainen laulutaidoton lummilinnan rakentaja, miksi itseni kuvittelin.
        Olisin tummansiniseen jakkupukuun pukeutunut tiukka-nutturainen täti, joka varmuuden vuoksi kiusaisi lapsia viikonloppuna pyhäkoulunopettajana. Siis varsinainen siveydensipuli.
        Vaihtaisinkohan nikkini? Rupean sitä miettimään.
        Voikaa hyvin!


    • Päevee vuan.

      Kyllä on minullakin tuo savon murre välillä hakusessa;)

      Nyt on pakko kertoa millekä eilen naurettii tuolla kerhossa.

      Istumme sellaisen pyöreän pöydän ympärillä.10-12 henkeä.

      Eilen 80v mummeli ihmetteli kun jalkojensa välissä oli kuulema jokin kova pulikka,siihen yks papparainen sanoi oikein vakavana ;eikös se pidäkin olla kova,mummeli siihen;en muista semmosesta mitään.Hänellä on kova muistihäiriö,kysyy montakertaa mikä päivä on ja mikä se on valttia;)

      Nyt meillä sataa LUNTA.
      Mittarissa -9.9c

      Kyllä se känny tuppaa välillä itseään etsityttämään.

      Lähden kohta taas tuonne kerhohuoneelle.
      Voikaa hyvin

      näkyillään...

    • Juu, tuosta kännykän katoamisesta vielä. Minulla on sekin vaikeus sen löytämisessä kun kuulo on vaan mono eikä stereo, ni ei lainkaan selviä mistä päin ääni tulee. Ja se taas johtuu toisesta korvasta, joka on melkein kuuro.
      Se harmittaa kun ei pysty näkemään missä puussa se satakieli laulaa. Ääni kun tulee aina sen oikean kuulevan korvan puolelta

      Silloin kun itsellä oli vielä lankapuhelin oli siitä apua kännykän etsimisessä

    • Juu...olen aniakin osittain samaa mieltä, kuin Venlastiina ajatuksiaan julkaisee. Nykymeininki kyllä toden totta väliin ällistyttää. Kaiken esitetyn jälkeen pitäisi nauraa, tai vähintäin hyväksyvästi myhäillä.

      Mutta kun ei kovin usein "ota onkeeni.ohjelmat" Missä vika? Itsetutkiskeluakin olen yrittänyt tehdä. Eipä läheskään aina aukea. Alkaa tulla epäilyni, että olen kaukana jäljessä kehityksestä, paikalleen puutunut. Tietysti heitän moiset ajatusharhani hemmetin tuuttiin! Vaikka ruhoni oireilee yhdestä sun toisesta paikasta, mitä se päähäni kuuluu. Näin uskon, vaikka todistettavasti monet dementiikitkonkin näin uskoo. Eihän se ole kohdallani mahdollista, ei sitten millään!

      Älä hitossa vaihda Venlastiinaa! No se nyt oli vain syrjäpuolisen tohahdus. Kuitenkin nimmarisi liittyy kovasti kansalliskirjailijamme tuotantoon. Kivi oli todella kivi. Vaikeissa olosuhteissa, syrjittynä ja halveksittuna mm. professori Ahlgvistin junailemana yritettiin ensimmäinen suomenkielinen kunnon romaani tyrmätä. Tässä oikeus toteutui, tosin myöhään.
      Nimi Venla liittyy voimakkaasti "Seitsemään veljekseen". Tottahan sen kaikki tietävät, mutta paha tapani on usein päivänselvistä asioista muistuttaa. Ja siinäpä saattaa asiakin käsistäni karata.
      Hyvää päivän jatketta. Ilmat ovat suunnilleen ennallaan!

    • Uusi pirtti avattu, puhdas päiväkirja odottaa kirjoittajia, tavataan siellä;)

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      67
      2023
    2. SINÄ nainen hyvin läheltä

      Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
      Ikävä
      79
      1377
    3. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      81
      1310
    4. 50
      1217
    5. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      160
      1012
    6. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      71
      1009
    7. Siis ei ole edes mahdollista

      että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
      Ikävä
      44
      930
    8. Minä en luota sinuun yhtään nainen

      ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
      Ikävä
      41
      891
    9. J-miehelle

      haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
      Ikävä
      58
      888
    10. Martina kauniina lehtihaastattelussa

      Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      183
      883
    Aihe